papatya hangi mevsimde olur / papatyalar hangi ayda açar - uludağ sözlük

Papatya Hangi Mevsimde Olur

papatya hangi mevsimde olur

çoğumuzun bilmediği soru, günlük hayatın esaretin de kelepçelenip kalmış ruhumuzun kaybettiği soğuk bir kış gecesinde ki bir kaşık sıcak çorba değerinde ki sorunun cevabı, koca bir yazı ve ilk baharı bom boş geçirmemle anlamış olduğum gerçek, yazı ve ilk baharı hangi şehrin hangi plajında sex on the beachını yudumlamayı düşünen bünyelerin bilemediği soru.

papatyalar hangi ayda açar, gelincikler hangi ayda açar, ne zaman en güzel görünürler, ne zaman bir tanesini kopartıp sevgilime verebilirim ne zaman en güzel kokarlar.

bugün buluştuğum bir öğretmenim hatırlattı aslında bunu bana, çok yaşlı tatlı mı tatlı iyi yürekli mi yürekli bir hocam, karşımıza bir papatya çıktı aldı eline derin bir koklayarak, evladım unutma bunları al çiçekleri kokla, bunca savaşın içinden galip çıkman hiç bir anlam ifade etmeyecek, her şey gidecek, ama bunlar mezarında bile yanında olacaklar açacaklar toprağında, ne zaman açtıklarını unutma, onları en güzel halleri ile görmelisin, asıl güzellikler bunlardır.

taktı bir tane kulağına güle güle bütün yol boyunca gittik. tontonum benim

papatyaların açma mevsimi.

tango mevsimi.

özellikle mayıs sonu itibariyle evrenin en güzide çiçeğini en güzel haliyle görebileceğiz.

Aynı dünyada yaşamadığımızı gösteren sorudur. Zira papatyalar açmıştır.

Mevsimlerin yalnızca ülkemizde değiştiğini sanan kişi sorunsalı.

Papatya ayda değil dünyada açar.

Kaç tane ay var sorusunu akıllara getiren sorunsal.

Papatya

Latince adı ‘Chamomillae Romanae’ olan Papatya, papatyagiller familyasındandır. Dünyanın en kalabalık çiçekli bitkiler familyasıdır. Sadece Türkiye’de ’dan fazla türü bulunur. Anavatanı Avrupa’dır. Tüm Avrupa’dan Hazar kıyılarına kadar yayılmıştır. Günümüzde buzullarla kaplı Antarktika kıtası dışında her coğrafyada yayılım göstermiştir. Ülkemizde Marmara, Ege, Trakya, Güneybatı Anadolu’da doğal koşullarda yetişir. Mayıs ve Ağustos ayları arasında zarafeti temsil eden beyaz renkte çiçekler açan tek yıllık otsu bir bitkidir.     

Yaprakları hafif acı ve baharlı bir tattadır. Zengin C vitamini içerdiğinden papatya yaprakları, dünya mutfağında salataların hem görünümünü hem de lezzetini arttırmak için kullanılır. Balarılarının da çok sevdiği papatyalar bahar mevsiminin en parlak ve dikkat çekici yüzüdür.

Saflık, masumiyet ve zarafeti simgeleyen Papatya bitkisinin kullanımı en az insanlık tarihi kadar eski çağlara kadar dayanır. Eski Mısırlılar, papatya çiçeklerini tanrılara adak adama törenlerinde kullanmışlardır. Ortaçağ Avrupa’sında ise papatyanın yakınlarında yetişen bitkilere bile can verdiğine inanılmıştır. Bu yüzden çiftçiler, yetiştirdikleri ürünlerin arasına mutlaka Mayıs Papatyası ekmişlerdir. Yaz şenliklerindeki kutlamalarda papatyalardan yapılan taçlar meşhurdur. Yılın ilk papatyalarının şans getirdiğine inanılmıştır. Ortaçağda genç erkek çocuklar demet demet papatyaları ellerinde tutarak bu sayede çabuk büyüyeceklerine inanmışlardır. Genç kızlar topladıkları papatyanın yapraklarını kopararak saymışlar böylece sevilip sevilmediklerini öğrenmişlerdir. Evlilik çağındaki kızlar gözlerinin önüne bir demet papatya koyup saymışlar, gözlerini örten papatya sayısının kaç yıl sonra evleneceklerini belirlediğine inanmışlardır.   

Papatya bitkisinden; papatya çayı, papatya yağı, papatya tentürü, papatya sabunu, papatya kolonyası, papatya ekstraktı, papatya ekstresi ve boya elde edilir. Ayrıca içeriğindeki uçucu yağların zenginliğiyle çok çeşitli ilaçların muhteviyatına girmiştir.

 Papatyalar çok fazla türe sahip, geniş yelpazeli çiçeklerdir ve fiziksel olarak da birbirlerine çok benzerler. Bu yüzden tüketim için, uzmanları tarafından, doğru türün, doğru şekilde, doğru mevsimde toplanması şarttır. Çünkü her papatya türü, o kadar da masum değildir.  

Uygun şartlarda kurutulan papatya, ağzı kapalı bir cam bir kavanozda, loş, serin ve kuru bir ortamda saklanıldığında ömrü 1 yıldır.

[1] Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi_funduszeue.info Baytop_(s)

papatya

Papatya, antik çağlardan beri şifalı bitki olarak kullanılan ve güçlü kokusuyla bilinen çiçekli bir bitkidir. 

Papatya Nedir?

Papatya, papatyagiller familyasına ait uzun saplı ve çiçekli bir bitkidir. Latince adı chamaemelum olan bu bitki iklime ve toprak tipine bağlı olarak 20 ila 60 cm’ye kadar büyüyebilir. İnce yapılı ve kahverengi köklere sahip olan papatyanın yaprakları ise iğneli ve sivri yapıdadır. 

Günümüzde rahatlamanın sembolü olarak gösterilir. Nitekim kurutulmuş çiçeklerinden yapılan papatya çayı yüzyıllardır sakinleştirici olarak kullanılmıştır. Sarı ve beyaz renkli estetik çiçeklerinden dolayı süs bitkisi olarak da kullanılır. Mutfakta kullanımı sınırlı olmasına rağmen yiyeceklerde ve kozmetik ürünlerinde aroma verici olarak kullanılır. Alternatif tıpta cilt yaralarının tedavisinde kullanılması papatya çiçeğinin özellikleri arasındadır. 

Papatya Nerede Yetişir?

Papatya, Batı Avrupa’ya özgü bir bitki olmasına rağmen farklı coğrafyalarda yetişebilen bir bitkidir. İyi drene edilmiş kumlu topraklarda ve tam güneş altında büyümeyi tercih eder. Kısmi gölgeyi de tolere edebilen bitkinin gelişimi için çok ıslak olmayan nemli topraklar kullanılır. Çiçeklerini ise yaz mevsiminin başında açar. Kapalı alanlarda saksı kültürüyle yetiştirilen papatyalar mart ayı sonunda; bahçede yetiştirilenler ise mayıs ayının ilk haftasında ekilir.  

Papatya Türleri Nelerdir?

Papatya yetiştiği bölgelere ve fiziksel özelliklerine göre farklılık gösteren çeşitli türlere sahiptir. En bilinen üç papatya çeşidi şunlardır:

  • Roma papatyası: Batı Avrupa’ya özgü çok yıllık bir bitkidir. Kalın gri yeşil yapraklarıyla diğer papatya türlerinden ayrılır. Geleneksel olarak mide rahatsızlıkları için kullanılır.
  • Alman papatyası: Avrupa ve Batı Asya’ya özgü bir bitki olan Alman papatyası anti-enflamatuvar ve antioksidan özellikleriyle bilinir. Roma papatyasına kıyasla daha pürüzsüz bir yapıya sahiptir.
  • Mısır papatyası: Papatya çeşitleri arasında en kalitelisi olarak kabul edilen Mısır papatyası, Nil Nehri boyunca uzanan vadilerde yetişir.Mısır papatyasından yapılan çaylar meyve aromasına eşlik eden topraksı bir lezzete sahiptir.

KAYNAKLAR:

Şifa deposu Mayıs papatyasında hasat zamanı Papatya toplayıcısı Yaşar Çelik; “Her papatya toplanmıyor, Mayıs ayında küçük çayırlardaki doğal papatyaları topluyoruz”

Şifa deposu Mayıs papatyasında Denizli’de hasat başladı. Dağlık bölgelerden makas yardımıyla tek tek toplanan papatyaların sadece uç kısımları temiz bezler üzerinde gölgede kurutulduktan sonra toptan olarak aktarlara satışları gerçekleştiriliyor.


Baharın gelmesiyle birlikte Mayıs ayında şifa deposu olan papatyaların hasat dönemi başladı. Halk arasında küçük kafalı olması nedeniyle çayır papatyası olarak bilinen Mayıs papatyasının cilt güzelliğinden, insan sağlığına kadar birçok faydasının olduğu belirtiliyor. Genellikle papatyalar çay demle yöntemiyle tüketilirken, Mayıs papatyalarından yağda elde ediliyor. Pamukkale ilçesine bağlı Karakurt Mahallesinde dağlık bölgelerde doğal olarak yetişen Mayıs papatyalarının toplanmasına başlandı. Araçların geçmediği egzoz gazından uzak bölgelerden makasla tek tek kafa kısımları toplanan papatyalar temiz bir bez üzerinde gölgede kurutulduktan sonra kilogramı 20 TL’den aktarlara toptan satılıyor. Şifa deposu papatyalar mahalle sakinlerine de ek gelir olduğunu anlatan Yaşar Çelik; “Bahar aylarında papatya topluyoruz. Bunları toplayıp temiz bezin üzerine serip, aktarlara toptan olarak satıyoruz. Bunlar Mayıs papatyası, çok şifalı bir bitki, aktarlardan da kilosunu 20 TL’den alabilirsiniz kuru olarak. Bir hafta içerisinde kuruyor, bereketli de bir ürün, hem şifa deposu, hem sağlık deposu, hem de güzellik deposu her şey var içerisinde. Arkadaşlarla beraber böyle Mayıs ayında toplayıp hem ticaretini yapıyoruz, hem doğada güzel bir temiz hava alıyoruz” dedi.

“Her papatya toplanmıyor, Mayıs ayında küçük çayırlardaki doğal papatyaları topluyoruz”
Mayıs papatyasının insan sağılığına çok faydasının olduğuna dikkat çeken Çelik; “Her papatyada toplanmıyor, Mayıs ayında böyle küçük çayır veya doğal papatyaları topluyoruz. Küçük papatyaları topluyoruz, bunların bazı faydaları ödem, cilt kanserlerinin önlenmesi, mide rahatsızlıklarına ve bu tip rahatsızlıklara iyi geliyor. Bunun kurusunu aynı çay demler gibi sıcak suyun içerisine katarak, 10 dakika demledikten sonra kullanabiliyoruz. Her şeyi çok fazla içmemek lazım çoğu zarar azı karar yani günde 2 fincan tüketsek yeterlidir” ifadelerini kullandı.

“Buradan kazandığım paralar ile sokak hayvanlarına bakıyorum”
Papatya toplayıcısı Müfide Kocatüfek; “Buradan kazandığım paralar ile kedilerime mama, ekmek alıyorum onları besliyorum. Topluyorum böyle iş çıktığı zaman geliyorum, sonra sokak hayvanlarına bakıyorum. Bu şekilde onlarla böyle idare ediyoruz” diye konuştu.

Mayıs papatyasının faydaları
Türkiye’de çeşit papatya türü doğal olarak yetişiyor. Bu türlerin içinde insan sağılığı için en şifalısı olan Alman papatyası (Matricaria recutita) diğer adıyla Mayıs papatyası olarak bilinen türdür. Kurutulmuş papatyaları demleyip çay şeklinde günde 12 fincan tüketildiğinde özellikle sinir sisteminden kaynaklanan mide ağrılarını azaltır. Gaz, şişkinlik, hazımsızlık hissedenler ise yemekten sonra içtiğinde bu tür problemlerin azaldığı görülmüştür. Stresli ve sinirli kişilerde ise sakinleşmeyi sağlar. Ağrı azaltıcı etkisi olduğu görülmüştür. Enfeksiyonu vücuttan atmada yardımcıdır. Bağırsak hareketlerini artırır ve idrar söktürücü etkisi vardır. Yatıştırıcı özelliği olduğu için özellikle uykusuzluk problemi olan kişilerde gece yatmadan önce 1 fincan içmesi uygun olur. Çocuklarda karın ağrılarında, bebeklerde gaz sancılarının giderilmesinde kullanılır.

Anadolu Ajansı, DHA, İHA tarafından geçilen tüm Denizli haberleri, bu bölümde funduszeue.info editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Denizli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası