acilde hormon testi yapılır mı / Hormon testi için Acil yardım | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Acilde Hormon Testi Yapılır Mı

acilde hormon testi yapılır mı

Hormon Testi

Hormon Testi Nedir?

Vücudumuzdaki bazı organlardan veya endokrin bezlerinden salgılanarak kana karışan kimyasal maddeye hormon ismi verilir. Kan, idrar veya tükürük örnekleri ile hormonların çalışma performanslarının tetkik edilmesine, yapılan tetkiklerin sayısal verilerle belirli referans aralıkları ile gösterilip belgelenmesine hormon testi denir.

Hormonlar peptid, steroid, monoaminler olarak  3 gruba ayrılmaktadır.

Vücudumuzda salgılanan pek çok hormon türü ve hepsinin ayrı ayrı işlevleri vardır.  Bunlardan başlıcaları büyüme, gelişme, kilo alıp verme, doğurganlık gibi tüm vücut sistemini etkileyen hormonlardır. Hormonlar sadece büyüme ve gelişme değil, kadın ve erkeklerde ayrı ayrı  üreme ve gelişme sistemlerinin doğru çalışmasında büyük rol oynamaktadır. Kadın ve erkekler için ayrı ayrı hormon testleri yapılmaktadır. Bazı hormonlar ise hem kadınlarda hem erkeklerde bulunmasına karşın her ikisinde de farklı miktarda ve özellikte bulunurlar.

Hormonların yetersiz veya fazla çalıştığını hormon testleri ile tespit edilmektedir.

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Hormon testleri, sağlık ocaklarında, özel hastane ve devlet hastanelerinde yapılmaktadır. Genellikle sabahları aç karnına kan alma ve ihtiyaç halinde bakılacak hormon türüne göre idrar verme şeklinde yapılmaktadır.

Bazı hormon testleri için açlık gerekmemektedir. Örneğin tiroid hormonu için açlık tokluk fark etmez

Sağlık ocağında hormon testleri sabah arasında aile hekiminin talebi doğrultusunda yapılmaktadır.

Hastanelerde de hormon testleri dahiliye ,endokrin, kadın hastalıkları , üroloji  bölümlerinde muayene olduktan sonra doktorunuzun  talebi doğrultusunda yapılmaktadır.

Hormon Testleri Niçin Yapılır?

Hormonlar vücudunuzun kimyasal dengesini oluşturmaktadır. Endokrin bezlerinde üretilen bu kimyasallar kan dolaşımı sayesinde  dokulara ve organlara nasıl çalışması gerektiğini iletirler.

Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin normal yöntemlerle gebelik oluşmaması halinde mutlaka üroloji ve kadın doğum bölümlerine giderek gebelikte önemli rol oynayan hormon değerlerinin yeterli düzeyde çalışıp çalışmadığına bakılması gerekmektedir.

Çocuklarda ise gelişim geriliği, boy kısalığı, geç ergenliğe girme, kas yapısında eksiklik gibi hastalıkların sebebi de büyüme hormonlarının yetersiz çalışmasından kaynaklı olabilir. Bunun tespiti için mutlaka hormon testi yapılmalıdır.

Tüm yaşamsal fonksiyonlarımızın doğru çalışmasında önemli rol oynayan hormonların yeterli düzeyde çalışmaması, fazla veya eksik çalışması, ancak hormon testleri ile tespit edilebilir. Çıkan test sonuçlarına göre fazla veya eksik çalışan hormonlar doktorunuzun belirleyeceği tedavi yöntemleri ile yeterli düzeye getirilebilir. 

Hormon Testinin Çeşitleri

Birçok hastalığın tespitinde, var olan hastalıkların seyrinde uygulanması gereken tedavi yöntemlerinin belirlenmesinde sadece bir tüp kan verilerek yapılan bu testlerin oldukça önemi bulunmaktadır.

Başlıca hormon testleri;

  • AMH (Anti-Müllerian Hormon)
  • FSH (Follikul Sıtmulan Hormo)
  • LH (Luteınızan Hormon)
  • E2 ( Estradiol Hormon)
  • PRL (Prolaktin Hormon)
  • TSH (Troid Hormon)
  • HGH (Human Growth Hormone hormon, Büyüme hormonu)
  • ÖSTROJEN Hormon (Kadınlık Hormonu)
  • Testosteron Hormon (Erkeklik Hormonu)

Kadınlarda Hormon Testleri

Kadınların ergenlik, yumurtlama, doğurganlık, regl gibi birbirinden farklı, çok fazla değişken hormon seviyeleri olduğundan, bakılacak hormon ve testin yapılma zamanı çok önemlidir. Test sonuçları ise erkeklere göre bir o kadar değişken olabilmektedir.

Örneğin; ergenlik döneminde çok yüksek olan bazı hormonlar aynı kişinin menopoz döneminde düşüş göstermesi normaldir.

Vücuttaki hormonların seviyeleri, hastalıkların tespit etmenin yanı sıra kadınlarda doğurganlığı da direkt olarak etkilemektedir. Bazı hormonların eksik olması veya çok çalışması kısırlıkla doğrudan ilişkilendirilmektedir. Bu tip olağan dışı hormon test sonuçlarında mutlaka bir kadın doğum uzmanına danışmak gereklidir.

Kadınlarda Hormon Testleri Ne zaman Yapılmalı

Tiroit hormon testi dışındaki tüm hormon testleri sabah aç karnına bir tüp kan verme şeklinde yapılmaktadır. Tiroit hormon testi için böyle açlık tokluk zorunluluğu bulunmamaktadır. Yumurtlama döngüsü nedeni ile kadınlar da yapılacak testlerin, hormonların en yüksek olduğu zaman dilimi olan, adetin üçüncü ve dördüncü günleri yapılması doğru sonuçlar verilmesi adına uygundur. Bazı durumlarda adet kanamasının iki veya dördüncü günü ve bu aralıktaki günde de yapılabilmektedir.

Kadınlarda Ölçülen Hormonlar ve Değerleri

İnsanların vücudunda çok sayıda hormon vardır. Bunların içinde kadınlık hormonu olarak bilinen ve kadınların adet, cinsellik, gebelik ,dönemlerinin sorunsuz geçmesinde son derece önem arz etmektedir. Bu hormonlar cinsiyete yaşa ve kadınların içerisinde bulunduğu döneme göre hızla değişkenlik gösterebilmektedir. Kadınlar için ölçümleme yapılan başlıca hormonlar aşağıdaki gibidir.

FSH Hormonu 

FOLLIKUL STIMULAN HORMON denilen bu hormon, kadınların üreme, gebe kalmasında direk etkisi bulunmaktadır. Bu nedenle bebek sahibi olmak isteyen kadınların ilk yapılacak hormon testi FSH testidir. FSH hormonunun ideal aralıkları aşağıdaki gibidir.

YAŞ 

İDEAL DEĞER ARALIĞI / mIU/m

ay

 

7 ay yaş

0, 

yaş

 

yaş

 

yaş

 

60 yaş üstü

 

 

LH Hormonu

LUTEINIZAN HORMON denilen bu hormon, kadınlarda üreme, yumurtlama işlemlerinin sağlıklı olabilmesinde direk etkisi bulunmaktadır. Bu hormonun ideal değeri yaşa göre değişmekte olup, ortalama değer aralıkları aşağıdaki gibidir.

YAŞ 

İDEAL DEĞER ARALIĞI / mIU/m

ay

 

7 ay yaş

0,

yaş

0,

12 yaş

 

yaş

 

yaş

 

50 yaş üstü

 

 

E2 Hormonu

Bu hormonda diğer kadınlık hormonları gibi üreme işleminin ölçümlenmesinde kullanılmaktadır. E2 hormonun ideal değeri yaşa göre değişmekte olup, ortalama değer aralıkları aşağıdaki gibidir.

YAŞ 

İDEAL DEĞER ARALIĞI

  yaş

 

yaş

 

yaş

 

50 yaş ve sonrası

 

Gebelik

 

 Folliküler faz

 

 

PLR Hormonu

Prolaktin denilen bu hormon beyinde bulunan Hipofiz bezi tarafından salgılanan hormondur. Kadınlarda gebeliğin 8. Haftasından başlayarak meme bezlerinin gelişmesini ve doğumla beraber süt salgılanmasını sağlayan bir hormon türüdür. Genel olarak süt hormonu olarak da bilinir. Bu hormon kadınlarda süt üretimini sağlamaya yardım ederken, erkeklerde ise tam tersi prolaktinin yükselmesi ile beraber , testosteronun düşmesi, cinsel isteksizlik, sperm kalitesinin bozukluğu bütün bunlarla beraber kısırlığa kadar yol açar. Bu hormon kadınlarda yükseldiğinde yani anne süt üretimi sebebi ile yeni doğum yapmış kadınlarda  FSH ve GNRH hormonlarının çalışmasını engellediğinden yeni doğum yapan veya emziren kadınlar bir süre tekrar gebe kalmayabilir yahut adet görmeyebilir. Bu hormon kadınlarda ortalama arasında olması gerekir. Prolaktin hormonunu ölçmek için en ideal zaman adet döngüsün 3 ile 4. gününde hormon testi yapılabilir. 

AMH Hormonu

Anti-Müllerian Hormon denilen bu hormon yumurtalıkların kapasitesini belirlemekte son derece etkilidir. Bu hormon testi adetin herhangi bir gününde yapılabileceği gibi funduszeue.info 4.Günlerinde de yapılabilir. Bu hormon testi sayesinde kadının yumurtlama kapasitesi ölçümlenebilir. Bu test için ideal değer 1,,0 ng/Ml  olmalıdır. 1'in altındaki AMH hormon test sonuçlarında  yumurtalık kapasitesi az olduğundan gebe kalabilme olasılığı da düşüktür tüp bebek vb yöntemler denenebilir. 

Östrojen Hormonu

Halk arasında kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonu, FSH ve LH Hormonunun üretimine de katkıda bulunan, kadınların regl ,göğüs büyümesi, tüylenme gibi bir çok kadınsal faaliyetlerinin yerine getirilmesinde çok büyük etkisi olan bir hormondur. Östrojen hormonu ergenlikte salınmaya başlamasıyla boyların uzaması, göğüslerin büyümesi, tüylerin çıkması, vücut hatlarının belirginleşmesi gibi bir çok önemli etkisi vardır. Östrojen hormonu yine kan verme ile ölçülebilmekte olup eksik veya fazla üretilmesi halinde tedavisi mümkündür. 

Erkeklerde Hormon Testleri

Erkeklerde hormonlar doğuştan veya sonrasındaki fiziksel şartlar sebebi ile değişkenlik gösterebilmektedir. Erkekler için hormon testi denilince erkeklik hormonu olarak bilinen Testosteron gelmektedir. Bu hormonun çok veya az salgılanmasının birçok sebebi ve sonucu bulunmaktadır. Erkeklerde hormonlar kadınlar kadar ergenlik ve andropoz aralığında çok büyük değişimler göstermemektedir. Erkeklerin hormon değişkenliği kadınlara nazaran daha stabildir.

Erkekler de Hormon Testleri Ne zaman Yapılmalı

Erkekler için hormon testleri testin niteliğine göre değişmekle beraber, sabah aç karnına kan verme şeklinde yapılmaktadır. Üreme ve gelişme sorunları ile ilgili özel testler için bakılacak hormona göre testlerin yapılma zamanı farklılık gösterebilmektedir.

Testosteron Hormon (Erkeklik Hormonu)

Anrojen grubuna giren halk arasında erkeklik hormonu olarak bilinen testosteron hormonu, kadınlarda da az miktarda bulunmaktadır. Yetişkin bir erkekte günde ortalama 20 mg testosteron hormonu üretilir. Böbrek üstü bezlerinde üretilen bu hormonun az veya çok üretilmesinin birçok sebebi ve sonucu vardır.

Hipofiz bezlerinin yeterince çalışmaması testosteron hormonunu da etkiler. Hormonun genetik veya doğuştan çalışmaması durumuna klinefelter sendromu denir.

Hormon Testi Nedir, Nasıl Yapılır? Ne Zaman Yapılır, A&#; Karnına Mı Yapılır?

Hormon testi; kandaki belirli parametre değerlerinin ölçüldüğü, çeşitli hastalıkların tanısının konmasında son derece önemli olan bir işlemdir.

Hormon Testi Nedir?

Hormon; iç salgı bezleri tarafından salgılanan ve kanda bulunan, organların düzgün çalışmasını ve hayati işlevlerin sorunsuz bir şekilde devam etmesini sağlayan maddelerdir. Vücudumuzda birçok şeyi düzenleyen maddeler hormonlardır. Farklı hormonlar vücutta farklı işlemlerin gerçekleşmesine yol açarlar. Vücuttaki hormon dengesinin bozulduğu durumlarda pek çok organ düzgün çalışamaz ve hayati fonksiyonlar tehlike altına girer.

Hormonların kanda fazla veya az olması çeşitli vücut sistemlerinin işlerini düzgün yapamamalarına yol açacağından vücutta bir takım hastalıklar ortaya çıkar. Bu hastalıkların tedavisinde öncelikle tanı ve teşhis önemli olur. Bu gibi durumlarda kandaki hormon değerlerinin ölçülme işlemi yapılır. Hastadan alınan kandaki çeşitli değerlerin detaylı bir şekilde incelenme işlemine hormon testi adı verilir. 

Hormon Testi Nasıl Yapılır?

Hormon testlerinin pek çok çeşidi vardır. Farklı hormon testleri vücuttaki farklı organların veya dokuların işlevlerini incelemeye yönelik olarak yapılırlar. Her hormon testinin uygulanma yöntemi de farklıdır. Ancak hormon testleri, genel olarak kandaki hormon değerlerini ölçme sistemi üzerine kurulu olduğu için hastadan alınan kan tüplerinin incelenmesi yoluyla gerçekleştirilirler.

Bazı hormon testleri vücuttaki doku ve organlara bağlı olarak farklı vücut sıvılarının incelenmesi yöntemiyle yapılır. Mesela böbrek üstü bezine bağlı çalışan hormonların testlerinde idrar seviyesi ölçülür. Tiroid hormon testinin yapılması ise dirseğin iç kısmından kan alınması yöntemiyle olur. Farklı hormon testlerinde bakılan bölgeler ve sıvılar da farklı olur.

Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?

Hormon testleri; endokrin sistemine bağlı gelişen hastalıkların tanı ve teşhisinde uygulanan yöntemlerdir. Kronik hastalığı olan ve düzenli doktor kontrolü gerektiren hastalarda da düzenli aralıklarla hormon testleri yapılır. Farklı hormon testleri vücuttaki farklı organ ve dokuların incelenmesini sağlar. 

Tiroid tahlili gerektiren durumlarda tiroid hormon testi yapılır.

Adet kanamalarının düzensiz olması endokrin sistemine bağlı olabileceği için hormon testi yapılması gerektirir.

Kadın vücudunda anormal bir şekilde tüylenmeyle karşılaşılması hormon testi gerektirir.

Kemik erimesi görülen hastalarda kandaki D vitamin seviyesinin ölçülmesi için hormon testi yapılır.

Diyabet hastalarında sağlık açısından düzenli hormon testi yapılmalıdır.

Gebelerde bebeğin ve annenin sağlığı için hormon testleri yapılır.

Endokrin sistemine bağlı rahatsızlığı olan hastalarda hormon testleri yapılır.

Hormon Testi Aç Karnına Yapılır mı?

Hormonlar insan vücudundaki farklı organların düzgün çalışmasını sağlayan kan molekülleridir. İnsan vücudunda farklı fonksiyona ve yapıya sahip hormonlar bulunur. Bu hormonların her biri aynı yöntem ile bakılacak şekilde değillerdir. Bazı hormonlar kanda bazıları ise idrarda çıkabilir. Bu nedenle hormon testlerinde uygulanması gereken yöntemler de farklı olabilir. Ancak hormon testleri genel olarak hastalığın ve vücuttaki sorunun daha iyi anlaşılması için sabah aç karnına yapılan işlemlerdir.

Hormon testi nasıl yapılır, aç karnına yapılır mı? Hormon testi nedir, sonuçları ne zaman ve kaç günde belli olur?

Vücudumuzdaki bazı organların çalışmasını düzenleyen ve iç salgı bezleri tarafından salgılanan maddelere genel olarak Hormon adı verilir. İç salgı bezleri tarafından salgılanan hormonlar kana geçerek organların sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olur. Vücudumuzdaki pek çok rahatsızlığın temelinde hormon bozuklukları yatar. Hormonların fazla salgılanması ya da az salgılanması organların işleyişini etkiler.

HORMON TESTİ NASIL YAPILIR?

Zannedildiği gibi tek bir hormon testi yoktur. Her organın çalışmasını etkileyen hormonlar farklıdır bu yüzden her hormon için ayrı bir test yapılır. Genel olarak hormon testi kan örneği üzerinden yapılır. Hormonların kan içindeki durumu incelenir. Zaman zaman vücudun farklı yerlerinden alınan vücut sıvılarından da hormon testi yapılabilir. Hormon testinin ne üzerinden yapılacağı rahatsızlığa göre farklılık gösterir. Rahatsızlığın tanısı hormon testi sonuçlarına göre konur. Tedavi sürecinin planlanmasında da yine hormon testi sonuçları rol oynar.

HORMON TESTİ AÇ KARNINA MI YAPILIR?

Hormon testi yaptırması gerekenlerin en çok merak ettiği şey "Hormon testi ne zaman yapılır?" sorusunun cevabıdır ancak bu sorunun net bir cevabı bulunmaz çünkü hormon testinin ne zaman yapılacağı da hangi hormon testinin yapılacağına göre farklılık gösterir. Genel kabul hormon testlerinin sabah aç karnına yapıldığı yönündedir. Mesela biyokimyasal testlerin çoğu ve tiroid hormon testi için hastanın karnının aç olması gerekir.

Bazı hormon testleri hem aç karnına hem de tok karnına yapılabilir. Kadınlarda adet döngüsü düzensizliğinde ya da anormal tüylenme durumlarında yapılan hormon testleri için açlık tokluk değil de adet döngüsü dikkate alınır. Hatta yine kadınlarda prolaktin hormonunun incelenmesi için yapılacak hormon testinde adet döngüsü önemli olduğu gibi bir gün önce cinsel birleşme yaşanmamış olması da gerekmektedir. Rahatsızlığınıza göre testten önce aç mı tok mu olacağınızı doktorunuz söyleyecektir.

ADETLİYKEN HORMON TESTİ NASIL YAPILIR?

Kadınlarda adet düzensizliği ve tüylenme için hormon testi istenebilir. Kadın hastalıkları, adet düzensizliği ya da tüylenme için hormon testlerinin zamanı adet döngüsüne göre belirlenir. Adet döneminde kadınların vücudundaki işleyiş neredeyse tamamen farklılık gösterdiği için hormonların durumu da değişken olur. Kadınlarda hormon testi genelde adet kanamasının başladığı gün ile biteceği gün arasında ama genel olarak adetin ilk günlerinde yapılır.

HORMON TESTİ SONUÇLARI NE ZAMAN ÇIKAR?

Hormon testinin sonuçları ölçülen hormonun kandaki seviyesini ortaya çıkarır. Hormon testlerinin sonuçlarının süresi de yapılan testin türüne göre farklılık gösterir. Bazı hormon testlerinin sonuçları saatler içinde çıkabilirken bazılarının sonuçları günler sürebilir.

HORMON TESTİ SAĞLIK OCAĞINDA YAPILIR MI?

Rutin olarak istenen hormon testlerinin çoğu hemen her sağlık merkezinde yapılabiliyor ancak bazı özel hormon testleri için belli başlı sağlık merkezlerine gidilmesi gerekiyor. Sağlık ocaklarında kan alındığı biliniyor ancak hormon testi için sağlık ocağı zaman zaman yeterli olmayabilir. Bu konuda en sağlıklı bilgiyi bağlı olduğunuz aile hekimliğinden alabilirsiniz. Yapılacak hormon testi sağlık ocağının imkanlarını aşacak olursa aile hekimi en yakın sağlık merkezine yönlendirme yapacaktır.


Dünyaya çocuk getirmek isteyen her çiftin yapmaları gereken testler olabilir. Doğurganlık durumunuz yaşınızla da ters orantılıdır. Peki doğurganlık testleri nelerdir? Doğurganlığın belirtileri nelerdir? Dr. Öğr. Ü. Melis Gökçe Koçer Yazıcı doğurganlık ile ilgili tüm bilgileri aktardı.

Siz ve eşiniz bebek sahibi olmayı deniyor ancak yapamıyorsanız, doğurganlığınız için gerekli testleri yaptırmanız gerekip gerekmediğini merak etmeye başlayabilirsiniz. Uzmanlar, 35 yaşın altındaysanız 12 ay boyunca ve 35 yaşın üzerindeyseniz 6 ay boyunca doğum kontrolü olmadan düzenli cinsel ilişkiye rağmen gebelik elde edilmemiş olması sonucunda bir doktora danışma zamanının geldiğini söylüyor. Yeditepe Üniversitesi Hastaneleri Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Melis Koçer Yazıcı, doğurganlık testleri hakkında detaylıca bilgiler verdi.

 

Doğurgan Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

Çiftlerin birlikte doktora gitmesi önemli. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği'ne göre infertilite erkekleri ve kadınları eşit olarak etkiler, bu nedenle her iki partner de test edilmelidir. Doktorunuzla bu konudaki ilk görüşmenizde, muhtemelen genel sağlığınız ve yaşam tarzınız hakkında da sorular soracaktır.

  • Kronik hastalıklar veya ameliyatlar dahil olmak üzere tıbbi geçmiş,
  • Aldığınız veya geçmişte kullandığınız ilaçlar,
  • Sigara, alkol kullanımı, kafein tüketimi veya yasa dışı madde kullanımı,
  • Evde veya işte kimyasallar, toksinler veya radyasyonla temas durumunuz,
  • Ayrıca seks hayatınız hakkında da;
    • Ne sıklıkla ilişkiye giriyorsunuz,
    • Doğum kontrol yöntemi seçimi ve kullanım geçmişiniz,
    • Cinsel yolla bulaşan hastalık varlığı,
    • İlişki sırasında herhangi bir sorunun varlığı.

Doktorunuz ayrıca adet dönemlerinizle ilgili aşağıdaki soruları soracaktır, bunlar;

  • Daha önce hamile kaldınız mı?
  • Geçen yıl boyunca ne sıklıkla regl oldunuz?
  • Düzensiz adet dönemleri ya da adet gecikmesi yaşadınız mı?
  • Adetler arasında lekelenme oldu mu?
  • Kanamanızın miktarı, uzunluğunda bir değişiklik, büyük kan pıhtıları düşürme ya da daha önce olmayan adetlerle ilişki ağrı gibi değişiklikler oldu mu?
  • Hangi doğum kontrol yöntemlerini kullandınız?
  • Hiç bebek sahibi olmak için doktora gittiniz mi ve herhangi bir tedavi gördünüz mü?

 

Doğurganlık İçin Hangi Testler Yapılır?

İnfertilite araştırması için tek başına en iyi test denilebilecek bir test yoktur. Doktorlar, doğurganlık sorunlarına neden olabilecek sorunları belirlemek için çeşitli tetkiklerden yararlanır. Bunun dışında sırasıyla yapılacak olan muayene ve tetkikler;

  • Pelvik Muayene Ve Ultrason Değerlendirmesi

Rahim ağzı çevresindeki anormal hücreleri tespit etmek için kullanılan Pap smear testi yaptırmalısınız. Test, rahim ağzı kanserini ve rahim ağzıyla ilgili diğer sorunları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkları tespit etmede faydalıdır. Bunlardan herhangi biri hamile kalmanızda sıkıntı yaratabilir.

Transvajinal ultrason değerlendirmesi, rahim ve yumurtalıkların görüntülenmesine yarayan girişimsel olmayan bir taramadır. Bazı kadınlar için biraz rahatsız edici olsa da, karından yapılan ultrasona göre çok daha iyi sonuç alınmasını sağlayacaktır. Transvajinal ultrason yöntemi ile rahimde gebeliğe engel olabilecek polip, myom, tüplerin içinde sıvı birikimi yani hidrosalpinks gibi yapısal bir anomali varlığı  tespit edilebilirken yumurtalıklarda oluşan kistler ve her adet döneminin başında gelişebilecek yumurta sayısına bakarak yumurta rezervi hakkında fikir sahibi olabiliriz. Yapısal anomalilerin varlığında ek tetkik ve girişimsel tanı yöntemlerini kullanarak mevcut durumu doğrulamak gereklidir. Ya da herhangi bir kistik lezyon izlendiyse gebe kalınmadan önce malign bir durumu dışlamak için, enfeksiyondan şüphelenildiği durumlarda yine görüntüleme yöntemleri, kan testleri ve hatta girişimsel bazı işlemler uygulamak gerekebilir.

 

Hormon seviyelerini ve yumurtalık rezervini kontrol etmek için (bir kadının yumurtalıklarında kalan potansiyel yumurta sayısı)  sıklıkla yararlanılan yöntemdir. Adetin 2. Ya da 3ç günü FSH ,LH ve E2 hormonları değerlendirilir. Ayrıca tirod bezi işlevlerini değerlendirmek için de TSH VE sT4 testleri istenmelidir.

Bunların dışında ailede erken menopoz ya da yumurtalık yetmezliği öyküsü mevcutsa, adetin 3. günlerinde değerlendirilen ultrason sonucunda az yumurtalık rezervi izlendiyse bunu doğrulamak için Anti-Müllerian Hormon (AMH) istenebilir. FSH,LH ve E2 hormonları adetin 3. Günleri istenmesi gerekirken AMH tetkiki için belli bir gün ya da saat ya da açlık gerekmemektedir. AMH test sonucu ng/ml normal aralık olarak değerlendirilirken

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası