sarı motor arıza lambası / Motor Arıza Lambası Neden Yanar? - Oto Ekspertiz Türkiye

Sarı Motor Arıza Lambası

sarı motor arıza lambası

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

İçeriğimizi Beğendiniz Mi?

Motor arıza lambası neden yanar? Makine ve mekanlardaki ikaz lambaları, kullanıcıyı makinede bulunan arızayı uyarmaya yarayan ışıklı görsel uyarı cihazlarıdır. İkaz lambalarının araçta yer almasının ana nedeni kişisel güvenliğin sağlanmasıdır. Makine operatörünün çalıştığı alanı ışıklandırmak, ikaz lambalarının bulunmasının bir diğer nedenidir.  İkaz göstergesinin içinde ampuller vardır ve ampuller çeşitli renklerde ışık yayarlar. Arızanın durumuna göre çeşitli renklerde sinyaller gönderir. Böylece operatörün dikkatini çekerek çalışır. 

İkaz lambaları, iş makinaları, havaalanları, fabrikalar, elektrik panoları ve havaalanlarında yoğun olarak kullanılır. Son zamanlarda ikaz lambaları kullanımının artırılması bilinçli bir şekilde istenmektedir. İkaz lambalarının artırılmasıyla iş güvenliğinin sağlanması amaçlanmaktadır. Arabalardaki arıza lambaları, ikaz lambalarının bir türüdür. Araçların beyni, çeşitli durumları kontrol altında tutabilmek için sensörler kullanır. 

motor-ariza-lambasi-surekli-neden-yanar (1)

Gerekli durumlarda sürücüyü uyarmak için arıza lambasını yakar. Arabaların beynini bir yazılım programı yönetmektedir. Yazılım programında kodlanan bilgiler vardır. Bu bilgilere göre sensörler sürekli sistemin çeşitli alanlarını yönetir. En küçük bir arıza veya anormallik saptadığında hemen beyne uyarı gönderir. Beyin bunu algılayarak ikaz lambasını yakar. Göstergede ışık yanıyorsa sistemlerden birinde veya birkaçında arıza olduğu anlaşılır. Motor arıza ışığının yanması aşağıdaki sistemlerden birinde arıza olabileceğini ikaz etmektedir:

  • Yakıt sistemi
  • Ateşleme sistemi
  • Hava giriş sistemi
  • Egzoz sistemi

Motor çalışırken yukarıdaki dört sistem birbirine doğrudan bağlıdır. Bunlardan birinde sorunun olması motorun düzgün çalışmasını etkiler. Motorun düzgün çalışmaması gerçekleştiğinde motor arıza ışığı yanar. Motor arıza ışığı yandığında ilk olarak akla, bu dört sistemde bir sorun olabileceği gelir. 

Motor DYNO Testi Nedir? Sayfamızı İncelemeyi Unutmayın.

Motor Arıza Lambasının Sarı Yanmasının Sebebi Nedir?

Motor arıza lambasının sarı yanması, sorunun büyük olduğunun işaretidir. Şayet motor arıza ışığı sarıysa arıza modunun değiştiği anlaşılır. Arıza modu, sorunlardan motorun hasar görmesini engelleyen sistemdir. Arıza modu, motour sadece bir süre korur. Uzun süre koruyamayacağı için en kısa zamanda araç servise götürülmelidir. 

Motor Arıza Lambasının Yanıp Sönmesini Sebebi Nedir?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar

Motor arıza lambasının yanıp sönmesi, motorun çalışma sisteminde bir sorun olduğunun işaretidir. Motorun çalışmasındaki sorun, küçük bir sistem hatası olabilir. Ancak büyük ve önemli bir hasara neden olabilecek sorunları da işaret edebilir. Hangi durumun doğru olduğunu anlayabilmek ve gerekli işlemlerin yapılabilmesi için uzmanına danışılmalıdır.

Motor Arıza Lambasının Kırmızı Yanmasının Sebebi Nedir?

Motorun arıza ışığı kırmızı yanarsa, çalışan araç hemen durdurulmalıdır. Kırmızı ışık, motorun arıza moduna girmesine engel olacak önemli problemler olduğunu gösterir. Kırmızı ışık yanarken yola devaö etmek ciddi güvenlik sorununa neden olabilir. 

Motor Arıza Lambasının Sürekli Yanmasının Sebebi Nedir? 

Motor arıza lambasının sürekli yanması, motoru oluşturan bileşenlerin birbiriyle iletişim kuramadıkları anlamına gelir. Motorun bileşenlerinden olan egzoz, yakıt, hava girişi veya ateşleme sistemlerinden birinde arıza varsa arıza ışığı devamlı yanacaktır. 

Motor Arıza Lambasının Yanmasına Sebep Olacak Parçalar Nelerdir? 

Motor arıza lambası yandığında birden fazla noktanın veya parçanın kontrol edilmesi gerekir. Motor arıza lambasının yanmasına neden olan parçalar şunlardır;

  • Akü
  • Katalitik Konvertör
  • Yakıt Dolum Kapağı
  • Termostat
  • Yakıt Enjektörleri
  • Oksijen (Lambda) Sensörleri
  • Hava Akış Sensörleri

Akü testi nasıl yapılır? Akü testi fiyatları nelerdir?

1. Akü H3

Akü, elektrik enerjiyi kimyasal enerjiye çevirerek depolayan bir çeşit depolama cihazdır. Akü, depoladığı enerjiyi gerektiği zaman serbest bırakarak kullanılmasını sağlamaktadır. Araç hareket halinde iken kırmızı ışık yanarsa akünün şarj olmadığı anlaşılır. Akünün şarj olmamasının ilk nedeni alternatörde kömür bitmiş olabilir. Alternatörde soru olduğunun göstergesi olabilir.

2-Katalitik Konvertör

Katalitik konvertör, benzinin yanmasından oluşan zararlı gazları karıştırıp atmosfere olabildiğince temiz bir şekilde bırakılmasını sağlar. Hava kirliliğinin önlenebilmesi için katalitik konvertör her otomobilde zorunlu hale getirilmektedir. Katalitik konvertör, egzoz sisteminin en önemli parçalarından biridir. 

Silindirin darbelerinden çıkan zararlı gazları katalitik konvertör azaltır. Böylece hava ve çevre kirlenmemiş olur. Katalitik konvertördeki bir problem, motor arıza ışığının yanmasına neden olur. Motor arıza ışığı yanıyorsa bakılacak parçalardan biri de katalitik konvertördür. 

3-Yakıt Dolum Kapağı

Araçların hareket etmesi için gerekli olan yakıt, özel olarak tasarlanmış bir kapa konur. Yakıt deposu, gaz deposu veya benzin deposu olarak bilinen kapın bir kapağı vardır. Benzin kapağının değiştirilmesi gerekebilir. Kapak değiştirilmediğinde motor arıza ışığı yanar. Gaz kapağı, buharın kaçmasını önlemektedir. Kapağın gevşek veya çatlak olması yakıt verimliliğini düşürür. Emisyonu artırır. Yakıt dolum kapağının değiştirilmemesi, motor arıza ışığının yanma nedenlerinden biri olabilir. 

4-Termostat 

Makinelerde ve çeşitli alanlardaki ışıtıma ve soğutma sistemlerinin sıcaklık değerinin belli bir seviyede olması gerekir. Termostat, sistemlerdeki sıcaklığın ortalama seviyede olmasını sağlar. Arabalardaki termostatlarda motor ilk çalıştığında kapalı kalan soğutma sıvısının dolaşımını engelleyen valfler bulunur. 

Termostat çalışmaya başladığında sıcak soğutucu akmalı ve radyatör hortumunu seri bir şekilde ısıtmalıdır. Radyatör hortumu olması gerekenden yavaş ısınırsa değiştirilmesi gerekir. Değiştirilmesi gereken hortumlar termostatı sıkıştırır ya da erken açılmasına neden olur. Böyle olunca motor arıza ışığı yanar. 

5-Yakıt Enjektörleri 

Yakıt enjektörleri, yakıt galerine gelen benzin miktarını dikkatli bir şekilde ayarlayan elektromekanik bir parçadır. Yakıt enjektörleri, gelecek yakıtın zamanlamasını ayarlar. Enjektörleri yağ veya kir zamanla tıkayabilir. Tıkanan enjektörler gazın motora gerekli şekilde ulaşmasını sağlayamaz. Tıkanıklık olduğunda araba her çalıştığında gaz kokusu yayılır ve motor arıza ışığının yanmasına neden olur. 

6-Oksijen (Lambda) Sensörü

Araçlardaki gaz ve sıvı maddeler arasındaki oksijen oranını belirleyen parça, oksijen (lambda) sensörüdür. Her arabada iki tane oksijen sensörü bulunur. Oksijen sensörleri, katalizör ile egzoz arasında ve katalizör çıkışında bulunur. Motor arıza ışığının yanma nedenlerinden en yaygın olanı oksijen sensörüdür. 

Motorun işlevini yapabilmesi için sensör, hava yakıt kombinasyonunda yeterince oksijen olup olmadığını kontrol eder. Şayet zengin kombinasyonda kaynaklı oran çok yüksekse motor arıza ışığı yanar. Kötü bir karışım nedeniyle azsa yine arıza ışığı yanar. Oksijen sensörü arıza yaptığında da motor arıza ışığı yanar. 

7-Hava Akış Sensörü 

Hava akış sensörü, motora giren taze hava miktarını algılayıp bunu ECU’ya ileten parçadır. Kütle Hava Akış Sensörü (MAF) olarak da bilinmektedir. Sensör, motora ne kadar havanın girdiğini belirler. MAF sensörü, motorun en önemli parçalarından biridir. Oksijen sensörüyle birlikte çalışır. Sistemde bir sorun olduğunda kontrol ışığı yanar. 

Ekspertiz motor testi fiyatları nelerdir? Motor gücü yüzdesi kaç olmalı?

Motor Arıza Lambası Kendi Kendine Söner mi?

Motor arıza lambasının yanmasına neden olan aksaklık basit bir şeyse, sorun giderilince arıza lambası kendiliğinden söner. Şayet arıza lambası yakıt kapağının doğru kapatılmamasından dolayı yanıyorsa kapat kapatılınca lamba kendiliğinden söner. Ancak sürücünün halledemeyeceği kadar önemli bir sorun varsa ışık yanmaya devam edecektir. Profesyonel servis yetkilileri sorunu giderince lamba söner. 

Dizel Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Dizel motorlu araçlarda arıza lambasının yanmasına neden olan ekstra iki durum daha vardır. Bunlar;

  • Ön kızdırma bujisindeki arıza
  • Dizel partikül filtresindeki tıkanma

Dizel motorlu arabalarda hava yakıt karışımını ısıtma görevi ön kızdırma bujisinindir. Ön kızdırma bujisi ısıtma bujisi olarak da bilinir. Ön kızdırma bujisi arıza yaptığında motor sarsıntılı ve zor çalışır. Yeni model araçlarda ön kızdırma bujisindeki arızayı gösteren ikaz lambası vardır. Bu lamba yandığında aracın çalıştırılmaması gerekir. Lamba uzun süre yanarsa bujinin arızalı olduğu anlaşılmalıdır. Arıza aracın çalışmasına engel olur ve motor arıza ışığını yakar. 

Benzinli araçlarla dizel araçları birbirinden ayıran en önemli parça dizel partikül filtresidir. Dizel partikül filtresi, egzozdan çıkan gazlardaki zararlı partikülleri tutar. Partiküller zamanla birikerek filtreyi tıkar. Dizel partikül filtreleri kendilerini temizleme özelliğine sahiptir. Partiküller egzozun sıcaklığıyla yanar ve filtre temizlenir. Partiküllerin yanıp filtrenin temizlenebilmesi için yaklaşık derecelik bir ısıya ihtiyaç vardır. derecelik ısıya ulaşabilmek için aracın minimum 70 ila 80 km hızla gitmesi gerekir. 

Şehir içinde kullanılan araçlar en fazla 20 dakikada bir durup kalkalar. Durup kalkmalar partiküllerin yanmasını sağlayacak ısının ortaya çıkmasına engel olur. Partiküller yanmayınca filtre temizlenemez ve tıkanır. Filtre tıkanınca ikaz lambası yanmaya başlar. İkaz lambası yanında aracın 20 dakika kadar 80 km hızla kullanılması gerekir. 20 dakika 80 km hızla kullanılınca ikaz lambası söner. Ancak zamanla bu tür işlemler DPY’i temizlemeye yetmez. 

Böyle durumlarda filtrenin ekstra işlemlerle temizlenmesi gerekir. Temizleme yeterli olmayacaksa filtre değiştirilmelidir. DPF tıkandığında motorun çalışması etkilendiği için motor arıza lambası yanabilir. Filtrenin dışarıdan müdahale ile temizlenmesi veya değiştirilmesi motor arıza ışığının sönmesini sağlayacaktır.

Motor Arıza Lambası Ne Zaman Söner?

Motor arıza lambasının sönmesi için öncelikle arızanın veya sorunun ne olduğu belirlenmelidir. Basit sorunlar sürücü tarafından giderilebilir. Ancak bazı büyük sorunlar vardır ki aracın servise götürülmesi gerekir. Motor arıza lambasının yanmasına neden olun tamir edilince aracın sistemine kendiliğinden işlenen hasar kaydının silinmesi gerekir. Motor arıza lambasını söndürebilmek için izlenmesi gereken adımlar vardır. Bu adımlar;

  • Araçtaki sorunun belirlenebilmesi için özel olarak üretilen cihazlara bağlanması gerekir. Arıza tespit cihazları, aracın beynine bağlanır ve sorunun ne olduğu tespit edilir. Hatta hasar kaydı varsa silinebilir.
  • Motor arıza lambasının yanmasına neden olan durum basit bir durumsa, hasar kaydına dair bilgi sistemden silinir. Bilgi sistemden silinince ikaz ışığı söner. 
  • Şayet arıza ışığının yanmasına neden olan sorun ciddi bir şeyse önce sorunun giderilmesi gerekir. Sorun giderilinceye kadar ikaz ışığı yanmaya devam eder. 

İkinci el araba alım satımı ile ilgili bütün merak edilenleri makalemizde derledik. Sorularınızın cevapları için tıklamayı unutmayın

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Arıza lambaları araç gösterge paneli üzerinde bulunan uyarı işaretleridir. Sürücüyü araçta yaşanan sorunlardan haberdar eden bu sistem araç güvenliği için büyük önem taşır. Sürücüye önemli bilgiler veren bu sistemi doğru anlamak yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçmenin ilk adımıdır.

 

Motor Arıza Lambası Anlamları

 

Yanan motor ışığı araçta yaşanan farklı sorunları işaret ediyor olabilir. Kimi zaman basit kimi zamanda hayati bir problemi ifade edebilen bu uyarıları göz ardı etmemek gerekmektedir.

 

Motor arıza lambası sarı yanıyor ise motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var ve arıza moduna geçiş yapılmış demektir. Arıza modu motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir fakat bu sistem motoru çok uzun süre koruyamaz . Biran önce bir sevise baş vurulmalıdır.

 

Kırmızı renkli ikaz ışığını gördüğünüzde aracınızı sağa çekerek durmalısınız. Çünkü kırmızı ışık motorun arıza moduna bile geçemediği çok ciddi problemler olduğunun göstergesidir. Bu ışık yanarken aracı kullanmaya devam etmek oldukça tehlikelidir.

 

Arıza lambası sürekli yanıp sönüyorsa motorun çalışması sırasında yaşanan bir problem var demektir. Bu sorun kolay çözülebilecek sistem hatası da olabilir, motorun ciddi hasarlar alacağı problemleri de işaret ediyor olabilir. Bu durumda yapmanız gereken en iyi şey bir servise danışmanız gerekir. İkaz ışığı sürekli yanıyorsa hangi renkte yandığına bakın, eğer sarı renkli ise aracınızı servise kadar götürebilirsiniz eğer kırmızı yanıyo ise hemen aracınızı kenara çekin ve çekici çağırın.

 

Yaşanan bir aksaklıkan dolayı aracı bir servise götürdüğünüz halde arıza lambası yanmaya devam ediyorsa arıza kaydı araç hafızasından silinmemiş veya hasar giderilememiş olabilir. Aracınızdaki ikaz lambaları yanıyorsa motor bileşimleri birbiriyle uyumlu bir şekilde çalışamıyor demektir. Motoru oluşturan yakıt, ateşleme, hava emiş ve egzos sistemlerinden biri bile hasar görse motor ikaz lambaları yamaya başlar.

 

Motor Arıza Lambasının Yanma Sebepleri

 

- Hava akış sensörü              - Oksijen sensörü

- Katalitik konvertör               - Buji ve buji kablosu

- Akıt dolum kapağı               - EGR valfi

- Termostat                            - Yakıt enjektörleri

- Akü

 

Motor Arıza Lambası Söndürme

 

Bahsettiğimiz bölgelerden herhangi birinde hasar oluşması durumunda motor bir bütün olarak çalışamadığı için arıza lambası ışıkları yanmaya başlar. Arıza ışığını söndürebilmek için önceilkle yaşanan arızayı tespt etmek gerekiyor. Ve duruma göre sorunu tamir ettirmelisiniz. Daha sonrada aracın sistemine işlenen hasar kaydını da sildirmeniz gerekmektedir.

 

Arıza tespiti aşamasında araç bu iş için üretilen cihazlara bağlanmalı ve aracın beynine bağlanan arıza tespit cihazları ile sorunun kaynağını öğrenebilir ve arıza bilgisini silebilirsiniz. Eğer arıza lamba ışığının yanmasına sebep olan arıza geçici bir durum ise bu arıza bilgisi siteminden silinir ve ikaz ışığı söner. Fakat ciddi bir hasar söz konusu ise hasar kaydını sistemden silseniz bile sorun giderilene kadar motor ikaz ışığı yanmaya devam eder.

 

Araçta yaşanan bazı aksaklıklar kolayca düzeltilebilir. Bu durumda da ikaz ışığı kendiliğinden sönmüş olur. Örneğin arıza lambası yakıt kapağının düzgün kapatılmadığından yanıyorsa bir sonraki yakıt doldurma işleminden sonra ikaz ışığının söndüğünü görebilirsiniz. Fakat sizin el ile düzeltemeyeceğiniz daha cidii bir hasar var ise ikaz ışığı yanmaya devam eder ve soruna müdahele edilene kadar da sönmez. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası