takva sahibi bir kişi nasıl bir hayat yaşar / Takva İle Kuşanıp Donanmak – Dini Yazılar

Takva Sahibi Bir Kişi Nasıl Bir Hayat Yaşar

takva sahibi bir kişi nasıl bir hayat yaşar

Takva sahibi bir kişi nasıl bir hayat yaşar ve günlük hayatında nelere dikkat eder? Anlatınız. Cevapları Dikey Yayınları&#;na ulaşabilmek ve dersinizi kolayca yapabilmek için aşağıdaki yayınımızı mutlaka inceleyiniz.

Takva sahibi bir kişi nasıl bir hayat yaşar ve günlük hayatında nelere dikkat eder? Anlatınız.

Soru: Takva sahibi bir kişi nasıl bir hayat yaşar ve günlük hayatında nelere dikkat eder? Anlatınız.

  • Cevap: Haram işlemekten korkar. Şirk, küfür ve nifaktan uzak durur. Büyük ve küçük, gizli ve açık her türlü günahtan uzak durur. Kötülük yapmaz, günah işlemez.  Rabbine karşı sorumluluklarını yerine getirir. Peygamber Efendimizin sünnetine uyar ve o şekilde yaşar.

Sınıf Dikey Yayınları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Ders Kitabı Sayfa 95 Cevabı ile ilgili aşağıda bulunan emojileri kullanarak duygularınızı belirtebilir aynı zamanda sosyal medyada paylaşarak bizlere katkıda bulunabilirsiniz.

Ders Kitabı Cevapları

Takva nedir, takva sahibi nasıl olunur? Takva sahibi olmak için ne yapılmalı?

Takva nedir, takva sahibi nasıl olunur? Takva sahibi olmak için ne yapılmalı?

Ayet ve hadisler ışığında takva sahibi olmanın ne denli kıymetli olduğunu ve hangi özelliklere sahip olunursa takva sahibi olunabileceğini bilmek her Müslümanın bilmesi gereken ve bu yolda çaba harcaması gereken bir durumdur. “Şüphesiz benim dostlarım müttakîlerdir.” diye buyurarak takvanın öneminden bahseden Peygamber Efendimiz (SAV)'in takva dualarını sizler için araştırdık. Takva sahibi nasıl olunur?

Herkesin kendisinde bulunmasını istediği bir özellik olan 'Güzel ahlak'ın temelinde sorumluluk bilinci vardır. Kuran-ı Kerim'de geçen bir ayet-i kerimede ''Allah'a karşı takva sahibi olun!'' (Al-i İmran,) buyruluyor. Buradaki 'Takva' kelimesinden anlayacağımız üzere biz kulları olarak Allah'tan korkmamız ve yasak olan bazı durumlardan sakınmamız gerektiğini bilmeliyiz. Yani güzel bir ahlaka sahip olmak isteyen kişiler öncelikle 'Takva sahibi' olmaya, takva sahibi olabilmek içinde sorumluluk bilincimizin yerinde olması gerekiyor. Sorumluluktan kasıt her şeyden önce Allah'a karşı olan sorumluluklarımızdır. Daha sonradan Allah (c.c)'un yarattıklarına ve nefsimize olan sorumluluklarımızdır. 'Ahir zaman' olarak nitelendirdiğimiz şu çağda, ne yazık ki günahlarımız alıp başını gitmektedir. Binbir türlü hayasızlık, kötülük ve isyankarlık karşısında takva sahibi olmaya çalışmak her ne kadar güç bir durummuş gibi görünse de بَدِيعُ ٱلسَّمَٰوَٰتِ وَٱلْأَرْضِ ۖ وَإِذَا قَضَىٰٓ أَمْرًا فَإِنَّمَا يَقُولُ لَهُۥ كُن فَيَكُونُ(Bakara Suresi, ), kün fe yekun kısmında 'Ol der, o da hemen oluverir' ayeti ile içten ve samimi niyetle mümkün kılınabileceği düşünülerek çaba gösterilebilir. Kalbimizi Allah'tan uzaklaştıran ya da meylettiren her türlü kötülükten, nefsani arzulardan kişinin kendini uzak tutması ile takva elde edilebilir. Peki takva sahibi olmak içi ne yapılmalı? Takva sahibi insanların özellikleri neler? Peygamber Efendimiz (SAV)'den takva duası nedir? Takva ile ilgili hadis ve ayetler

takva sahibi olmak

takva sahibi olmak

Kainatın efendisi olan Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), gelmiş geçmiş bütün insanlar arasında Allah'a karşı en takvalı olan birisiydi. Günlük yaşantısında sergilediği davranışlarda ve düşüncelerinde Allah (c.c)'un rızasını gözetir, yasaklarından kaçınmaya son derece dikkatli ve hassas davranırdı. Dua, tesbih ya da diğer ibadetlerinde devamlı olarak Allah'ı zikreden Efendimiz tefekkür etmenin bilincindeydi.

Hazret-i Ayşe şöyle buyurur:

“Resûlullah, her ânında Allah’ı zikir hâlindeydi.” (Müslim, Hayz, ; Ebû Dâvûd, Tahâret, 9/18) Allâh’ı zikretmedikçe ne oturur, ne de kalkardı. (İbn-i Sa‘d, I, ) O’nun dâimâ kullarını görüp işittiğinin ve gizli açık her hâllerinden haberdar olduğunun şuur ve idrâki içinde bulunurdu. Ashâbına ve ümmetine de böyle olmalarını tavsiye buyururdu. (Kaynak: Osman Nuri Topbaş)

takva nedir

takva nedir

TAKVA SAHİBİ İNSANLARIN ÖZELLİKLERİ NELER?

Hz. Osman (r.a)'un rivayetlerine göre takva sahibi kimselerde bulunan 5 özellik şu şekildedir:

1- Salih ve sadıklarla (Allah dostlarıyla) beraber olurlar
2- Nefsini dizginleyip diline hakim olurlar
3- Nefsine hoş gelen dünyalık işlerde kendisine zarar ve ziyan verecek şeyleri ayırt edip, dinden kendisine az bir şey bile nasip olduğunda zenginlik olarak görürler.
4- Haram karışır korkusundan dolayı helal olarak bilmelerine rağmen tam doymadan kalkarlar.
5- Hiçlik ve tevazu sahibi olmaları nedeniyle herkesin kurtulduğunu ama kendisinin ziyan olup mahvolduğunu düşünürler.

TAKVA SAHİBİ NASIL OLUNUR? TAKVA SAHİBİ OLMAK İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Peygamber Efendimiz (SAV), takva sahibi olma durumuyla ilgili bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır: “Bak! Sen ne kırmızıdan ne de siyahtan üstün değilsin. Onlara karşı ancak takvâ ile üstün olabilirsin.” (Ahmed, V, ). Buradan da anlaşılabileceği gibi üstünlük sadece Allah'a karşı olan sorumluluğumuz, görev ve vazifelerimizle mümkündür, insanlar arasında geçerli olmaz.

Bir kimse Hz. İsa (a.s)’a gelerek:

“–Ey hayır ve iyiliklerin muallimi! Bir kul, Allâh Teâlâ’ya karşı nasıl takvâ sahibi olur?” diye sordu. Hz. İsa (a.s)

“–Bu kolay bir iştir: Allâh Teâlâ’yı cân u gönülden hakkıyla seversin, O’nun rızâsı için gücün yettiğince sâlih amellerde bulunursun, bütün Âdemoğullarına da, kendine acır gibi şefkat ve merhamet gösterirsin!” cevabını verip şöyle devam etti:

“–Sana yapılmasını istemediğin bir şeyi sen de başkasına yapma! O zaman Allâh’a karşı hakkıyla takvâ sâhibi olursun!” (Ahmed, ez-Zühd, s. 59)

Takva sahibi olmak isteyenler için altın değerinde bir tavsiyede bulunan Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde şöyle“Kul, mahzurlu şeylere düşme endişesiyle mahzûru olmayan bâzı şeyleri de terk etmedikçe gerçek müttakîlerin derecesine ulaşamaz.” buyurur. (Tirmizî, Kıyâme, 19/; İbn-i Mâce, Zühd, 24)

TAKVA SAHİBİ OLMAK İLE İLGİLİ HADİS-İ ŞERİFLER 

Takva ile ilgili hadisler

Takva ile ilgili hadisler

Peygamber Efendimiz (SAV) kendisine manevi anlamda en yakın olan kimseleri ifade ettiği hadis-i şerifinde şöyle buyurmaktadır:

“İnsanlardan bana en yakın olanlar, kim ve nerede olursa olsun Allâh’a karşı takvâ sâhibi olan müttakîlerdir.” buyurdu.(Ahmed, V, ; Heysemî, Mecmau’z-Zevâid, Beyrut , IX, )

Yine sevgili Fahr-i Kâinât Efendimiz: “Şüphesiz benim dostlarım müttakîlerdir.” buyurmuştur. (Ebû Dâvûd, Fiten, 1/)

“Bir kul günaha girerim korkusuyla, yapılması mahzurlu olmayan bazı şeylerden bile uzak durmadıkça, müttakîler/takvâ sahipleri derecesine ulaşamaz.” (Tirmizî, Kıyâmet, 19/ Ayrıca bkz. İbni Mâce, Zühd, 24)

PEYGAMBERİMİZ (SAV)'DEN TAKVA DUALARI!

Zeyd bin Erkam (r.a.) rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (SAV), takva sahibi olabilmek için şu şekilde dua edermiş:

“…Allah’ım! Nefsime takvâsını ver ve onu tezkiye et! Sen onu en iyi tezkiye edensin. Sen onun velîsi ve Mevlâ’sısın…” (Müslim, Zikir, 73)

Takva duası

Takva duası

Allah Rasülü Peygamber Efendimiz (SAV) buyuruyor: "Allahümme inni eselükel hüda vettuka vel afafe velkına"

MANASI: "Allah'ım senden hidayet, takva, iffet ve gönül zenginliği isterim."

İslamda çocuk eğitimi nasıl olmalı? İmam Gazali&#;den çocuk eğitimi teknikleri

İLİŞKİLİ HABER

İslamda çocuk eğitimi nasıl olmalı? İmam Gazali'den çocuk eğitimi teknikleriMeraklı Çocuk ile Annesi: Melekler

İLİŞKİLİ HABER

Meraklı Çocuk ile Annesi: Melekler


Muhammed Esed Kur`an çevirisinde takva kelimesini, &#;sorumluluğunun bilincinde olmak&#; şeklinde yorumlar. İnsan hem kendisine hem topluma ve en fazla Allah`a karşı sorumluluğunun bilincinde olmalıdır.

Takvanın en bilinen anlamı Allah`tan korkmaktır ancak bu korku bildiğimiz anlamda dünyevi bir korku değildir. Takva sahibi insan, Rabb`ine aşkla bağlıdır ve O`nun hoşnutluğundan mahrum kalmaktan korkar&#; Seven insan nasıl sevdiğini gücendirmekten, sevgisini yitirmekten korkarsa, takva sahibi mümin de Allah`ın sevgisinin yok olmasından içi titreyerek korkar. Ve hissettiği bu derin korku Allah’ın buyruklarına çok titiz olmasına ve O`nun sınırları içerisinde bir yaşam sürmesine sebep olur.

Takva sahibi insan her an, Allah’ın varlığının ve sonsuz gücünün kontrolünde olmanın, O’na yakın olmanın mutluluğunu yaşar. Yarattığı muhteşem sistemler karşısında Allah’ın kudretini ve büyüklüğünü tefekkür eder; haşyet, heyecan ve sevinç duyar. Sürekli mutludur takva sahibi mümin ve Rabb`ine karşı son derece duyarlıdır.

“Varım” diyen her insan ruhunu terbiye etmeli, imanını derinleştirmeli. &#;Ey Ademoğulları, Biz sizin çirkin yerlerinizi örtecek bir elbise ve size `süs kazandıracak bir giyim` indirdik (var ettik). Takva ile kuşanıp-donanmak ise, bu daha hayırlıdır. Bu, Allah`ın ayetlerindendir. Umulur ki öğüt alıp-düşünürler. (Araf Suresi, 26) ayetinden anlaşılacağı gibi, takva elbisesini kuşanmak çok daha hayırlıdır.

Takva sahibi mümin yüzeysel değil, derin imanı yaşar. Yıkılmayan gerçek ve derin bir iman en büyük nimettir. Bu imana sahip insan, büyük bir güce sahiptir. Derin iman için Allah aşkını samimiyetle yaşamak, Allah’a saf ve temiz olarak, tam bir teslimiyetle teslim olmalıdır. Asıl kilit konu ise Allah’ın dünya hayatında yarattığı imtihan sırrının tam olarak anlaşılmasıdır. Yaşanan zorlukların, çilenin ve acının arkasındaki hikmeti görebilmek çok önemlidir. Zaten yaşanan, bu gerçeği görebilenlerle görmek istemeyenlerin mücadelesi değil midir?

Bir başka ayette ise Allah, &#;&#; Siz, hayır adına ne yaparsanız, Allah, onu bilir. Azık edinin, şüphesiz azığın en hayırlısı takvadır. Ey temiz akıl sahipleri, Benden korkup-sakının. &#; (Bakara Suresi, ) şeklinde buyurarak, insanlara elde edebilecekleri en hayırlı azığın takva olduğunu bildirir. Ve insanlar edindikleri azık ölçüsünde değer kazanırlar. Allah, kulları arasındaki tek üstünlük ölçüsünün takva olduğunu, &#;&#; Şüphesiz, Allah Katında sizin en üstün (kerim) olanınız, (ırk ya da soyca değil) takvaca en ileride olanınızdır&#; &#; (Hucurat Suresi, 13) buyurarak haber verir.

Takva sahiplerinin Kur`an`daki genel tanımlarında birçok özelliklerinden söz edilir. Takva sahibi muvahhiddir; Allah`a bir olarak iman eder. Şirkin her çeşidinden yüz çevirir. Günahların büyüğünden de küçüğünden de kaçınır. Kalbini, Allah`tan ve O`nun anmaktan engelleyen her şeyden arındırır. Hayatını Rabb`i için yaşar, Allah`a halisane teslim olur. Ve yaptığı salih amellerle imanını eyleme dönüştürür.

Takva, yalnızca zahiri bir özellik değildir; insanın en fazla iç dünyasını güzelleştirir. Takva sahibi mümin, batınında da güzeldir. Kur`an`da kalplerin takvasına dikkat çekilir. (Hac Suresi, 32) Peygamberimiz (sav) de, &#;Takva şuradadır. &#; ( Müslim, Birr 32, ) buyurarak kalbini işaret eder ve &#;Allah’ım nefsime takvasını lutfeyle!&#; (Müslim, Zikir 73, ) diyerek dua eder.

İnsanın imanını, Allah sevgisini, saygısını, Allah korkusunu, takvasını artırması ancak derinleşerek mümkündür. Samimi mümin yüzeysel bir iman yaşamamalı. Yaşaması gereken, yıkılmayan gerçek ve derin bir imandır. Bu imana sahip insan, büyük bir güce sahiptir. Onu kimse yenilgiye uğratamaz; çünkü Allah ve fırkası daima galip olandır.

Sabrı, özveriyi, teslimiyeti, sadakat ve vefayı doruğunda yaşamaya çalışır samimi mümin. İyilik ve takvada yarışır ve güzel ahlak özellikleriyle öne geçer. Rabb`ine olan duası şudur: &#;&#; bizi takva sahiplerine önder kıl. &#; (Furkan Suresi, 74)

Ölümün ve cehennemin varlığını düşünmek, imanı derinleştirecek, takvayı güçlendirecek önemli bir tefekkür olur. Kur`an’ın detaylı tarif ettiği cehennem azabından korkmak, cehennemin hemen yakınında olduğunu düşünmek, insanı Allah`ın sınırlarına yaklaşmaktan sakındırır. Kuşkusuz takva sahibi için Allah`ın sevgisini yitirmek, cehennem ateşinin vereceği azaptan daha şiddetlidir. Allah, her samimi müminin sevgilisidir. O’nu darıltmak, O`ndan uzak olmak çok büyük bir azaptır, acıdır. İşte takva sahibi mümin bundan şiddetle kaçınır.

Doğru yolda ilerlerken, Allah`ın dilemesiyle eksikliklerimizi düzelttiğimizde takva sahibi olabiliriz. Allah bu yolda yarış koymuştur; hayırlarda/takvada yarış. Bu rahmani yarışta ‘son durak’ ise Allah’ın takva sahibi kullarına vaadettiği ve onlar için hazırladığı sonsuz cennettir.

&#;Bu mu daha hayırlı, yoksa takva sahiplerine va`dedilen ebedi cennet mi? Ki onlar için bir mükafat ve son duraktır. &#; (Furkan Suresi, 15)

 

Yazar : Fuat Türker

 


Author

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası