milli edebiyat dönem / Edebiyat Milli - Öğretim kaynakları

Milli Edebiyat Dönem

milli edebiyat dönem

kaynağı değiştir]

Milli Edebiyat D&#;nemi Hikaye &#;zellikleri Nelerdir? En Meşhur Hikayecileri Kimlerdir?

 Milli Edebiyat Dönemi Hikaye Özellikleri Nelerdir?

 1- Bu dönemde yazılan hikayelerde Kurtuluş Savaşı ve halkın bağımsızlık mücadelesi öne çıkmıştır.

 2- Bireysel konulardan çok savaş, yoksulluk, düşman işgali gibi toplumsal konular işlenmiştir.

 3- Hikayeler ağır ve süslü bir dille, sade bir dille yazılmıştır.

 4- Öykülerde genellikle Anadolu'daki köyler ve insanların yaşadığı sorunlar anlatılmıştır.

 5- Yöresel deyişler, deyimler ve atasözlerine yer verilmiştir.

 6- Yazarlar meseleleri realist bir şekilde ele almıştır.

 7- "Sanat toplum içindir" anlayışına bağlı kalan hikayeciler, eserlerini didaktik bir üslupla kaleme almıştır.

 8- Osmanlıca kelimelerin yerine öz Türkçe sözcükler kullanılmıştır.

 Milli Edebiyat Döneminin En Meşhur Hikayecileri Kimlerdir?

 1- Halide Edip Adıvar

 Milli Edebiyat Döneminin en üretken yazarlarından biri olan Halide Edip Adıvar, genellikle romanlarıyla bilinse de birçok öykü de kaleme almıştır. İlk hikaye Kitabı Dağa Çıkan Kurt, yılında yayımlanmıştır.

 Kitapta yer alan Efe'nin Hikayesi ve Himmet Çocuk adlı öykülerde, Kurtuluş Savaşı sırasında, halkın verdiği mücadele, destansı bir şekilde anlatılmaktadır. Sayfa sayısı olan kitapta toplam 7 öykü yer almaktadır.

 Halide Edip Adıvar'ın diğer eserleri şunlardır: Türk'ün Ateşle İmtihanı, Mor Salkımlı Ev, Akile Hanım Sokağı, Sinekli Bakkal

 2- Ömer Seyfettin

  yılında İstanbul'da doğan Ömer Seyfettin, Milli Edebiyat döneminin en meşhur hikaye yazarıdır. İlk öyküleri Genç Kalemler dergisinde yayımlanan Ömer Seyfettin, edebiyat alanında Guy de Maupassant'tan etkilenmiştir. Yeni Lisan hareketi içerisinde yer alan yazar, öykülerinde sade ve akıcı bir dil kullanmıştır.

 Ömer Seyfettin'in yayımlanan ilk hikayesinin adı Pamuk İpliği'dir. Yazarın diğer meşhur hikayeleri şunlardır: Primo Türk Çocuğu, Bomba, Hürriyet Bayrakları, Çirkin Bir Hayat, Kaşağı, Tarih Ezeli Bir Tekerrürdür.

kaynağı değiştir]

Bu dönem şiiri Servet-i Fünûn şiirinden daha funduszeue.infoar oldukça yalın olmaya ve millî konulardan bahsetmeye çalışmışlardıfunduszeue.infoş Hececilerin çoğu ulusal duyguları uyandıran şiirler yazma eğilimi göstermişfunduszeue.infoıtlarda Anadolu'ya yönelinmiştir.Kısa dönemde şiirde ulaşılan başarı Cumhuriyet döneminde de devam etmiştir.

Millî edebiyat döneminde roman[değiştir

Milli Edebiyat D&#;nemi Roman &#;zellikleri Nelerdir? En Meşhur Romancıları Kimlerdir?

Milli Edebiyat Dönemi Roman Özellikleri Nelerdir?

 Milli Edebiyat döneminin romanlarında tema ağırlıklı olarak milli mücadele olmuştur. Halkın içerisinde bulunduğu zor şartlar altında destansı var olma mücadelesi sanatçılar tarafından ele alınmıştır. Bu dönemde Türkçülük akımının etkisi ile beraber halk dili tercih edilmiş ve sanatın halka ulaşmasının önündeki tüm engeller kalkmıştır. Milli Edebiyat Dönemi romanlarının özellikleri şunlardır:

 - Tema toplumsal konu ve sorunlardan oluşmaktadır. Konular bireysel değil toplumsal sorunlardan oluşmakta, vatan, hürriyet ve milliyetçilik konuları çok sık işlenmiştir.

 - Mekan olarak İstanbul dışına çıkılmış ve tüm gerçekliği ile Anadolu mekan olarak tercih edilmiştir.

 - Toplumun bizzat içinde yaşayan toplumsal sorunları yakından hisseden kişiler romanların kahramanları olmuşlardır.

 - Sanatçılar realizm ve natüralizm akımından etkilenmişlerdir. Anadolu'da gözlemlenen yerler betimlemeler ile okuyucuya hissettirilmiştir.

 - Sadeleşme yönünden önemli aşamalar kat edilmiştir. Romanlarda günlük konuşma dili kullanılmıştır.

 En Meşhur Romancıları Kimlerdir?

 Milli Edebiyat Döneminde özellikle memleket edebiyatı anlayışı ile önemli eserler verilmiştir. Bu dönemin en önemli romancıları şunlardır:

 - Halide Edip Adıvar

 - Yakup Kadri Karaosmanoğlu

 - Reşat Nuri Güntekin

 - Refik Halit Karay

 - Mehmet Fuat Köprülü

 Milli Edebiyat Dönemi Romanı Yapı Özellikleri

 Bu dönemde romanlar geçmişteki eserlere göre yapısal bakımdan önemli değişiklikler yaşamıştır. Milli Edebiyat Dönemi romanlarının yapısal özellikleri şu şekildedir:

 - Olay: Memleket Edebiyatı olarak da bilinen bu dönemde ortaya konular olaylar toplumsal sorunlardan oluşmaktadır.

 - Kişiler: Kahramanlar dar çevrelerden seçilmiş ve halka uzak kişilerdir. Fakat memleketteki sorunlara ve Anadolu'ya karşı ilgisiz kalınmayan sanatçılar bizzat halk içerisinde yaşayan ve memleket sorunlarının merkezindeki kişileri tercih etmiştir.

 - Mekan: Mekan olarak İstanbul seçilmemiştir. Milli edebiyat sanatçıları bizzat eserlerinde Anadolu'ya yönelmiştir. Anadolu'daki kasabalar, köyler ve en ücra köşeler romanlara dahil olmuştur.

 Milli Edebiyat Dönemi Romanlarının Dil ve Anlatım Özellikleri

 Dilde sadeleşme Tanzimat Döneminde kısmen başlamıştır. Fakat Tanzimat b2. Dönemde sadeleşme hareketi kenara itilmiş ağır ve süslü bir dil kullanılmıştır. Milli Edebiyat Dönemi ile beraber Yeni Lisan hareketi ile dilde sadeleşme hareketi daha güçlü bir şekilde ilerlemiştir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası