askerdeyken uzman çavuş olmak / Uzman Çavuş Nedir? Ne İş Yapar? | Kariyer.net

Askerdeyken Uzman Çavuş Olmak

askerdeyken uzman çavuş olmak

Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Erkek Ve Kadın Uzman Çavuş Şartları ve Yaş Sınırı Nedir, Kimler Olabilir?

Giriş Tarihi: 16.3.2023 11:17Son Güncelleme: 16.3.2023 11:17

Uzman çavuş olarak askerlik mesleğini profesyonel anlamda sürdürmek isteyen pek çok kişi, uzman çavuş olmanın şartlarını araştırıyor. Bu kutsal görevde çalışmak isteyenleri birbirinden farklı görevler bekliyor. Birçok meslekte olduğu gibi uzman çavuş olmak için de kişilerin belli başlı şartlara sahip olması gerekiyor. Uzman çavuş olmanın en önemli unsurunu yine bu şartlar oluşturuyor. Peki, uzman çavuş nasıl olunur? Uzman çavuş olma şartları nelerdir? İşte tüm detaylar…

Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Erkek Ve Kadın Uzman Çavuş Şartları ve Yaş Sınırı Nedir, Kimler Olabilir?

Türk silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzman çavuş olarak görev almak isteyen pek çok kişi bu mesleğe adım atmak için neler yapılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak istiyor. Subay ve astsubaylar arasındaki ilişkileri yönetmek ve muharebe görevlerini üstlenmek gibi birçok vazifesi olan uzman çavuşluğu mesleği, ülkemizde orduya verilen önemden ötürü oldukça itibarlı bir meslek olarak görülüyor. Uzman çavuş olmak için belirlenen şartların tamamını sizler için yazımızda derledik. İşte konuyla ilgili bilinmesi gerekenler…

UZMAN ÇAVUŞ NASIL OLUNUR?

Uzman çavuş; uzman erbaşı ve uzman onbaşı olarak da ifade edilmektedir. Uzman çavuş olmak isteyen adaylar istenilen şartları karşıladığı takdirde sözlü mülakat ve fiziki yeterlilik sınavına girmeleri gerekir. Tüm bu aşamalardan başarı elde eden adaylar, uzman çavuş eğitimi aldıktan sonra 37 yıl arasında göreve başlamak için gerekli sözleşmeyi imzalar ve bu mesleğe adım atabilir. Uzman çavuş olmak için gereken şartları inceledikten sonra bu mesleğe uygun olup olmadığınız konusunda bir karara varabilirsiniz. O halde uzman çavuş olma şartlarını şöyle sıralayabiliriz;

  • TC vatandaşı olmak gerekir.
  • Askerlik görevi süresince üstlerinden herhangi bir şikayet almamış olmak gerekir.
  • Uzman çavuş mesleğine başvuru yapıldığında terhisin üzerinde 3 yıldan az süre geçmiş olmalıdır.
  • Uzman çavuş olmak için yaş sınırı 25 yaştır. Bu nedenle başvuru yapılan yılın 1 Ocak tarihi itibarı ile 25 yaşını bitirmemiş olmak önemlidir.
  • Önceki zamanlarda Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yedek subay, subay, astsubay, teğmen, uzman jandarma ve uzman erbaş olarak görev yapmamış olunmalıdır.
  • Er veya erbaş olarak askerlik yapmış olma şartı bulunmaktadır.
  • Ortaokul, lise, yüksekokul ya da fakülte mezunu olmak gerekir.
  • Uzman erbaş alımında bulunan branş ve sınıflar için aranan şartların sağlanması gerekir.
  • Yapmış olduğunuz uzman çavuş müracaatının üzerinden 3 yıldan kısa süre geçmesi gerekir.
  • Askerliğin yapıldığı süre zarfında Askeri Ceza Kanuna göre 148. Maddeden ceza alınmaması gerekir.
  • Askeri hastaneden alınan sağlık raporlarına gereksinim bulunur.
  • Askeriyenin belirlediği yeterli oranda boy ve kiloya sahip olunmalıdır. Bu oran en az 1.64, en fazla ise 2.10 cm şeklinde belirtilmektedir. Aynı zamanda boya göre uygun bir kiloya sahip olmakta önemlidir.
  • Terör örgütü ya da çete gibi suç örgütleri gibi olaylar içinde bulunmamak şartı da bulunur.
  • Başvuru sırasında askerliğe devam eden vatandaşlar birlik komutanı vesilesi ile hazırlanan nitelik belgesinde 80 ve üzerinde not alınmalıdır.
  • Askerde uzman çavuş olarak kalmak istiyorsanız askerliğinizi yaptığınız süre zarfında uzman çavuş alımı için ilan verilirse başvuru yapmak için askerlik yani er hizmetinizi tamamlamış olmanız gerekmemektedir. Gerekli sınav ve uygulamalara katılım sağlar ve başarı kazandığınız takdirde uzman çavuşluk için eğitim alma yolunda ilerleyebilirsiniz.

ARKADAŞINA GÖNDER

Uzman Çavuş Nasıl Olunur? Erkek Ve Kadın Uzman Çavuş Şartları ve Yaş Sınırı Nedir, Kimler Olabilir?

SON DAKİKA

Uzman Çavuş Nedir?

Uzman Çavuş Ne Demek?

Uzman Çavuş; en az lise mezunu olup, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan kuvvet komutanlıklarında askerlik mesleğini profesyonel olarak icra eden kişidir. 

Uzman Çavuş Ne İş Yapar? Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Uzman çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışır ve yurt güvenliğini sağlamak başta olmak üzere çeşitli görevlere sahiptir. Uzman çavuşların bulundukları kuvvet komutanlığı ya da sınıfına göre görev ve sorumlulukları değişiklik gösterip;

  • Subay ve astsubaylar ile erler arasındaki ilişkileri düzenlemek,
  • İletişimi sağlamak,
  • Nöbet hizmetlerini düzenlemek ve yerleşke güvenliğini sağlamak,
  • Araç bakım ve onarım hizmetlerine katılmak gibi görevleri vardır.

Uzman Çavuş Olmak İçin Gerekenler

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan, en az lise ve dengi okul mezunu olup çavuş rütbesi ile askerlik yapmış ya da yapmakta olan kişiler, uzman çavuş olabilir. Uzman çavuşluk için uygun olan kişilerin, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin uzman çavuşluk ile ilgili başvuru formunu doldurmaları gerekir. Uzman çavuş adayları sınav ve mülakatları tamamladıktan sonra eğitime alınır. Eğitimi başarıyla tamamlayan kişiler, uzman çavuş olur. Uzman çavuş olmak için bir diğer yol ise uzman onbaşılıktan uzman çavuşluğa geçiştir.

Uzman Çavuş İş İlanları

Şu anda aktif iş ilanı yok

Bu pozisyon için şu anda aktif bir iş ilanı yok. Benzer pozisyonlarda şansınızı deneyebilirsiniz.

Uzman çavuş nedir, nasıl olunur? Uzman çavuş olma şartları neler ve yaş sınırı var mı?

Bu yazıyı okuyarak uzman çavuş nedir, nasıl olunur? Uzman çavuş olma şartları neler ve yaş sınırı var mı? gibi merak ettiğiniz ne varsa öğreneceksiniz. İşte bilmeniz gereken bütün detaylar…

Uzman Çavuş Nedir? Nasıl Olunur?

Uzman çavuşlar; uzman erbaşı ya da uzman onbaşı olarak da bilinirler. Peki uzman çavuş nasıl olunur ve şartları neler? Uzman çavuş olmak için sizden istenilen şartları karşılayabiliyor olmanız gerekiyor. Bunun yanı sıra sözlü mülakat ve fiziki yeterlilik sınavında da başarılı olmalısınız.

Eğer her aşamayı başarılı bir şekilde geçebilirseniz uzman çavuş eğitimi alabilirsiniz. Sonrasında da belirlenen süre içerisinde göreve başlamak üzere sözleşmeyi imzalarsınız. Böylece mesleğe başlayabilirsiniz.

O halde hangi şartları karşılıyor olmanız gerekiyor? İşte cevabı bir sonraki başlıkta…

Uzman Çavuş Olma Şartları Neler?

Aslında uzman çavuş olmak için aşağıdaki şartlar yeterli değildir. Bütün mülakatlardan da başarıyla geçmeniz gerekiyor. Uzman çavuş olma şartlarını inceledikten sonra mesleği seçip seçmeyeceğinize karar verebilirsiniz.

  • vatandaşı olmalısınız
  • Askerlik sürenizde üstlerinizden herhangi bir şikayet almamış olmalısınız
  • Bu meslek için başvuru yaptığınızda terhisin üzerinden 3 yıldan az zaman geçmiş olması gerekiyor.
  • Öncesinde TSK bünyesinde yedek subay, subay, astsubay, teğmen ya da uzman erbaş olarak görev yapmamış olmalısınız.
  • Ortaokul, lise ya da fakülte mezunu olabilirsiniz.
  • Ceza almamanız gerekiyor.
  • Boyunuz en az 1.64, en fazla da 2,10 cm olmalıdır. Buna ek olarak çok kilolu ya da çok zayıf olmamalısınız.

Bu şartların yanı sıra uzman çavuş olmak için yaş sınırı var mı diye sorduğunuzu da biliyoruz. Evet, 25 yaşın üzerinde olmamanız gerekiyor. 1 Ocak tarihi itibariyle bu yaşın altında kalıyorsanız başvuru yapabilirsiniz.

Askerde Uzman Çavuş Olarak Nasıl Kalabilirsiniz?

Merak edilen bir diğer konu da askerlik yapmayan uzman çavuş olabilir mi sorusudur. Size şunu da söylememiz gerekiyor: Er ya da erbaş olarak askerliğinizi yapmış olmanız gerekiyor.

Eğer askerde uzman çavuş olarak kalmak istiyorsanız da askerliği yaptığınız süre içerisinde uzman çavuş alımı için başvuru yapmalısınız. Bu başvuru için de askerliğinizi tamamlama şartı aranmaz. Ama sonrasında uzman çavuş olabilmeniz için üzerinden 3 aydan fazla geçmemesi gerekiyor. Sonrasında ilgili mülakatlara ve sınavlara girerek uzman çavuş olmak için ilk adımlarınızı atabilirsiniz.

Kimler Uzman Çavuş Olamaz?

Uzman çavuş nedir ve nasıl olunur dedikten sonra kimlerin uzman çavuş olamayacağını da ekleyelim.

  • Yukarıda belirtilen şartlardan birine ya da birkaçına sahip olmayanlar,
  • Sağlık sorunu bulunanlar,
  • Askerliğini yapmamış olanlar,
  • Terör örgütü gibi gruplar içerisinde yer alanlar kesinlikle uzman çavuş olamaz.

Bütün bu bilgilere ek olarak 2022 uzman çavuş maaşlarını da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Maaşların miktarı rütbeye, çalışma süresine, dereceye, kıdeme ve görev yapılan yere göre değişiklik gösteriyor. Ama ortalama olarak 13- 15 bin TL arasında maaşları olduğunu söyleyebiliriz.

İşte uzman çavuş olmak için hangi şartlar isteniyor ve yaş sınırı var mı gibi önemli soruların cevaplarını paylaştık. Bu bilgilerden yola çıkarak askerlik süreniz içerisinde uzman çavuş alımları açıldığında başvurunuzu yapabilirsiniz. Askerliğiniz bittikten sonra da değerlendirmeye alınabilirsiniz. Bütün şartları sağladığınızdan emin olmalısınız.

Uzman çavuş

Globe icon.

Bu madde konu hakkında evrensel bir bakış açısı yansıtmamaktadır. Maddeyi geliştirerek ve sorunu tartışma sayfasında tartışarak maddenin evrenselleşmesini sağlayabilirsiniz.(Şubat 2021)

Uzman jandarma ile karıştırılmamalıdır.

Uzman çavuş, en az lise veya dengi okul mezunu olup sivil kaynaktan temin edilen ve muvazzaflık hizmetini çavuş rütbesi ile tamamlayanlardan, muvazzaflık hizmetine müteakip Türk Silahlı Kuvvetlerinin devamlılık arz eden Kritik kadro-görevlerine atanarak istihdam edilir. 1986 yılında çıkarılmış 3269 sayılı Uzman Erbaş kanun esaslarına tabidirler. Yönetmelik'te belirtilen esaslara göre uzman onbaşılıktanuzman çavuşluğa geçirilen sözleşmeli ancak kadro bekleyen personellerdir.[1]

Uzman çavuşlar Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrinde görev yaparlar. Ayrıca uzman erbaşlar Özel Kuvvetler Komutanlığında da görev yapabilmektedir. TSK'daki kuvvet komutanlıkları emrinde görevli personel ile Jandarma ve Sahil Güvenlik Komutanlığı emrindeki personelin görev yerleri farklılık gösterse de, 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanununun 3'üncü maddesinde belirtildiği şekilde uzman çavuşların görev ve istihdam yerleri devamlılık arz eden teknik, kritik görev yerleri ya da çavuş kadro görev yerleridir.[1] Ayrıca Milli Savunma veya İçişleri Bakanlıklarınca onaylanan uzman onbaşı ve uzman çavuş kadroları her yıl yayımlanarak duyurulur.[1] Uzman çavuşlar uzman onbaşı, sözleşmeli çavuş, çavuş, sözleşmeli onbaşı, onbaşı,sözleşmeli er ve erlerinüstü olup, cezaî müeyyideler ile yargılama usulü bakımından er ve erbaşların tâbi olduğu hükümlere tâbi olurlar.[2] Uzman çavuşların, aynı rütbedeki diğer bir uzman çavuş ile aralarında astlık üstlük ilişkisi yoktur.[2] Uzman erbaşlar, istihdam edildikleri kadro görevleri ile beraber 4/1/1961 tarihli ve 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununda erbaşlar için belirtilen görevleri de yaparlar. (md. 15) [2]

Özlük hakları[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.