hamilelikte kahverengi akıntı ne zaman gelir / Hamilelikte kahverengi leke (akıntı) neden olur? Hamilelikte ağrılı lekelenme - Hamilelik Haberleri

Hamilelikte Kahverengi Akıntı Ne Zaman Gelir

hamilelikte kahverengi akıntı ne zaman gelir

Gebelikte Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı beyazımsı, sarımsı veya yeşilimsi renkte olup normal bir akıntı ya da enfeksiyon belirtisi olabilir. Akıntı vajen, tüpler, yumurtalık, rahim veya rahim ağzından kaynaklanabilir.

Fizyolojik akıntı her kadında adet döngüsünün belli dönemlerinde görülen normal sağlıklı bir durum olmasına rağmen adölesan kızlarda adet başlayacağı dönemler öncesinde hatta yeni doğanların ilk 2 ayında da görülebilir. Cinsel uyarılma ve ovulasyon dönemlerinde akıntının artması olağandır. Ancak akıntı sarımsı, yeşilimsi olduğunda ve beraberinde kötü koku ile birlikte kaşıntı, kızarıklık, tahriş ve ağrı varsa enfeksiyon nedeniyledir.

Vajinal akıntının önemli bir görevi vardır. Vajen ve serviksteki sıvı dolu bezler ölü hücreler ve bakterilerin uzaklaştırılmasında önemli bir görev üstlenir. Çoğu zaman vajinal akıntı normaldir. Miktarı, kokusu ve rengi (şeffaftan süt beyazına kadar) adet döngüsünün zamanına göre değişir. Örneğin ovulasyon zamnı, süt verirken ve cinsel uyarı olduğunda miktar artar. Gebelik olduğunda kokusu değişir.

Anormal Vajinal Akıntı

Anormal akıntı bakteri, mantar ve diğer mikroorganizmalar tarafından enfeksiyon geliştiğinde olur. Örneğin cinsel yolla bulaşan gonere ve klamidya enfeksiyonları en sık anormal vajinal akıntı nedenidir. Bu mikroplar rahim ağzına yerleşir. Enfeksiyon serviksdeki muköz bezleri etkileyerek muköz akıntı ile birlikte iltihap salgısına neden olurlar. Akıntı aynı zamanda vajeni etkileyen kandida (mantar) ve tikomonas nedeniyle de olur. Bu mikroorganizmalarla enfeksiyon sonrası çoğunlukla tedaviye dirençli rahatsız edici bir akıntı oluşur.

Akıntının rengi, kokusu, kıvamı değiştiğinde eğer beraberinde kaşıntı, yanma ve ağrı da varsa enfeksiyon ve diğer durumlar araştırılmalıdır.

Anormal Akıntı Sebepleri

  • Kandidiazis
  • Trikomonasiazis
  • Bakteriyal vajinozis
  • Doğum kontrol hapı
  • Klamidya ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar
  • Cerrahi sonrası pelvik enfeksiyon
  • Diyabet
  • PID
  • Antibiyotik ve steroid kullanımı
  • Serviks kanseri
  • Vajinal atrofi
  • Vajinit; vajina içinde ve çevresinde tahriş
  • Banyo köpüğü, sabun ve losyon kullanımı, vajinal duş

Anormal Akıntı Bulguları

Gebelikte Vajinal Akıntı

Vajinal akıntı çoğu zaman önemsenmez. Eğer gebelik düşünülüyorsa veya gebelik varsa akıntıda oluşan değişiklikler gebelik ile ilgili sorun yaratır mı diye düşünülmeye başlanır.

Gebelikte ince, beyaz ve hemen hemen kokusuz akıntı normal olarak değerlendirilir.  Gebelik ilerledikçe akıntı miktarında artış olur. Adet öncesi dönemde oluşan akıntıdan daha ağır olur.

Gebelik devam ederken artan öströjen oranı pelvik bölgeye kan akışını arttırır. Artan kan akımı kanlı mukus zarı uyararak akıntının artmasına neden olur. Burada önemli bir olay gelişir. Artan akıntı daha fazla ölü hücre ve bakteri atılmasına yardım ederek doğum kanalını korur.

Doğuma yakın zamanda gelen hafif kanlı akıntı serviksin açılmasına bağlı olarak doğumun habercisidir ve nişan olarak bilinir.

Erken Gebelik Akıntısı

Gebeliğin başlangıcında vajinal akıntının miktarındaki artış ve özelliğindeki değişiklik gebeliğin erken bulgusu olarak düşünülebilir.

Gebelikte Vajinal Akıntı Nedenleri

Çoğu kadın gebelikte vajinal akıntıda olan artışı hisseder. Bu artış genellikle normal olup vajinal bölgeye kan akımının artması, serviks ve vajen duvarının yumuşaması ve ilerleyen haftalarda bebeğin başının baskı yapması sonucunda olur. Akıntıdaki bu artış enfeksiyonun yukarı bölgelere çıkmasını önlemede önemli bir görev üstlenir.

Gebelikte En Sık Görülen Akıntı Nedenleri

  • Mantar
  • Gardnerella
  • Grup B streptekok
  • Bakteriyel vajinozis
  • Klamidya, gonore
  • Dış gebelik
  • Düşük
  • Gebelik yerleşmesi
  • Servisit
  • Plasenta ayrılması
  • Erken doğum
  • Nişan

Gebelikte vajinal hijyen için: Vajinal hijyen gebelikte daha önemli hale gelmekte. Hijyen için yapılması gerekenler:

  • Tampon kullanmama
  • Vajinal duş yapmama
  • Sağlıksız hijyen ürünleri kullanmama
  • Akıntıyı emen kilot tercih edilir (%100 pamuklu beyaz iç çamaşırı)
  • Tuvalette temizlik yaparken önden arkaya sadece bir kez silme, tekrar silme ihtiyacı olursa yeni tuvalet kağıdı ile aynı şekilde silme
  • Sağlıklı beslenme, mantara neden olan fazla glukoz içeren yiyeceklerden kaçınma

Gebelikte Akıntı Rengi

Farklı renklerdeki akıntılar farklı durumları gösterir. Bunlara bakacak olursak:

Berrak veya Süt Beyazı: Bu renk özelikle kokusu çok azsa normal olarak değerlendirilir. Ancak gebelik olmadığında böyle bir değişim varsa muayene olmak gerekir.

Beyaz ve Peynirimsi: Peynirimsi, beyaz ya da kırık beyaz akıntı mantar enfeksiyonunda olur. Peynir kıvamı daha çok süzme peynir gibidir. Gebelikte mantar enfeksiyonu sık görülür. Çoğu zaman akıntı dışında şikayet olmaz. Rahatsızlık vermediği sürece tedaviye gerek olmaz. Diğer şikayetler yanma, kaşıntı ve ağrılı idrar olursa tedavi planlanır.

Sarı Yeşil: Sarı yeşil akıntı klamidya, gonore ve trikomonas gibi çoğunlukla cinsel yolla bulaşan hastalıklarda görülür. Diğer bulgular genital bölgede kızarıklık ve rahatsızlık hissi. Bu enfeksiyon sadece anneyi değil doğacak bebeği de etkiler. Sarı akıntı olan gebeler bazen idrar kaçırdığını düşünebilir.

Gri: Gri akıntı bakteriyel vajinozis de olur. Ayrıca ölü balık kokusu özellikle ilişkiden sonra daha belirgin hale gelir. Vajende ki bakteri dengesizliği nedeniyle olur ve en sık vajinal duş alan ve birden fazla cinsel pertneri olanlarda görülür.

Kahverengi: Kahverengi akıntı genelde kanama nedeniyle olur. Erken dönemde gebelik yerleşmesinde bir miktar kanama olabilir. Az miktardaki kanama normal akıntı ile karıştığında bu şekilde renge dönüşür. İlerleyen haftalarda kahverengi kanama olunca mutlaka muayene gidilmeli.

Pembe: Pembe kanama normal değildir. Son haftalarda olan kanamaya nişan denir ve rahim ağzının açılmaya başlaması ile olur. Doğumun erken habercisidir.

Ektopik gebelik ve düşükte olan kanama bu şekilde görülür. Ayrıca rahim ağzı yarasında ilişki sonrası ne vajinal enfeksiyonlarda da pembe akıntı görülebilir.

Kırmızı: Gebelikte kırmızı akıntı daha doğrusu kanama özellikle ağır, pıhtılı kanama beraberinde karın ağrısı ve kramp acil durum olduğunu gösterir. Bu şikayetler düşük veya dış gebeliği gösterir.

Kırmızı akıntı ile giden ve daha az ciddi olan diğer durumlar ilk trimesterde yerleşme kanaması veya enfeksiyon ile ilgili olabilir. İleri gebelik haftalarında erken doğum veya plasenta ayrılması nedeniyle olabilir.

Gebelikte kırmızı kanama acil durum belirtisidir ve hızlı tedavi gerektiren durum olduğunu gösterir.

Gebelikte Vajinal Akıntı Tedavisi

Akıntının tedavisi sebebe göre farklılık gösterir. Enfeksiyonun çeşidine göre mümkün olduğu kadar vajinal fitil veya krem ve mümkünse ilk 8 haftadan sonra tedavi planı yapmak daha sağlıklı olur.

Eğer sebep enfeksiyon dışında bir nedene bağlı ise yine akıntı nedenine göre tedavi planı yapılır.

Hijyen koşullarına dikkat etmenin tedavi kadar önemli olduğunu unutmamak gerekir.

Gebelikte Vajinal Akıntı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

  1. Akıntı sağlık için tehlikeli mi? Eğer akıntı adet dönemindeki hormonal değişiklikler, cinsel uyarı, erken gebelik gibi nedenlerden dolayı ise sağlık için sorun oluşturmaz. Kötü kokulu, kanlı, beraberinde başka bulgular varsa tedavi edilmesi gerekir.
  2. Akıntı erken gebelik belirtisi olabilir mi? Erken gebelik döneminde vajinal akıntı ince beyazımsıdır. Eğer adet gecikmesi ile birlikte akıntıda artış varsa gebelik olma ihtimali artar. Eğer gebelik testi negatif çıkarsa akıntı artmasının sebebi için muayene olmak gerekir.
  3. Akıntı adet periyotlarını etkiler mi? Akıntı adet döngüsünü etkilemez. Ovulasyon zamanı akıntını kıvamı incelir ve miktarı artar.
  4. Akıntı olması normal mi? Beyaz-saydam, ince ve kokusuz olduğu sürece akıntı endişe edilecek bir şey değil. Hatta vajenden ölü hücreleri ve bakterileri uzaklaştırdığı için faydalıdır.
  5. Akıntının sebebi nedir? Fizyolojik akıntı daha adet döngüsündeki hormonal değişiklikler nedeniyle olur. Patolojik akıntı enfeksiyon ya da gebelik veya gebelik dışı anormal bir durum nedeniyle olduğu için tedavi edilmesi gerekir.
  6. Akıntı halsizlik yapar mı? Normal koşullarda akıntı halsizlik yapmaz. Eğer akıntı artışı ile birlikte halsizlik varsa gebelik, idrar yolu enfeksiyonu, dış gebelik, PID, cinsel yolla bulaşan hastalık ve servikal kanser gibi başka bir neden araştırılmalı.
  7. Mantar akıntı yapar mı? Mantar enfeksiyonu kalın, beyazımsı, peynir kıvamında ve bazen de kötü kokulu akıntı yapar.
  8. Akıntı nasıl tedavi edilir? Fizyoloji akıntıyı tedavi etmeye gerek yok. Patolojik bir akıntı varsa sebebe göre tedavi yapılır.

Etiketler:gebelikte akıntıgebelikte vajinal akıntı

Hamilelik dönemi kendi içinde pek çok semptomu, belirtiyi içinde barındıran bir süreçtir. Gebelikte yaşanan, hissedilen pek çok durum, olay mutlaka anlamlı bir şeylerin işaretidir. Normal dışı olarak gelişen her bir durumda anne adayları kesinlikle dikkatli olmalı ve doktora başvurmalıdır. Hamilelik döneminde yaşanan sorunlar ya da sıra dışı durumlardan birisi de kahverengi akıntı gelmesidir. Anne adayları özellikle ilk gebeliklerinde kırmızı, kahverengi, pembemsi her akıntıda endişelenmekte ve doktora danışmaktalar. Aslında hamilelikte zaman zaman görülebilen kahverengi akıntı, bazen önemsenmese de çoğu zaman ciddi bir soruna işaret ediyor olabilir.

Hamilelikte kahverengi akıntı, leke gelmesi, birçok hamile kadının karşılaştığı sorunlu durumlar arasında yer alır. Gebelikte kahverengi akıntı gelmesi çoğunlukla önemli bir sorun olabileceğini gösterirken, nadiren tehlike arz etmeyen bir durumdan kaynaklanabiliyor. Anne adayı kahverengi akıntının neden kaynaklandığını, bir sorun olup olmadığını kendisi bilemeyeceği için kesinlikle doktora başvurmalıdır. Bu akıntının sebebi araştırılmalı, bir çözüm yolu bulunmaya çalışılmalıdır. Aksi halde telafisi mümkün olmayan sorunlar ortaya çıkabilir, hatta gebelik kayıpları bile yaşanabileceği bir durumun habercisi olabilir.

Gebelikte kahverengi akıntı neden olur?

hamilelik-1

Gebeliğin başından itibaren anne adayı; hormonsal, fiziksel, psikolojik değişiklikler yaşamaktadır. Özellikle gebelik döneminde kadın vücudunda yaşanan hormonsal değişiklikler kendini farklı semptomlarla göstermeye başlar. Bu belirtiler genellikle ilk ay içinde ortaya çıkarken bazı vakalarda ilerleyen dönemlerde de görülebilir.  Gebelik dönemindeki hormonsal değişimlere vücudun verdiği tepki kimi zaman kırmızı, pembe ya da kahverengi lekeler şeklinde kendisini gösterir.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; hormonsal nedenler

Gebelik dönemi içinde kahverengi akıntı gelmesinin en önemli sebepleri arasında östrojen hormonunun salgılanması yer almaktadır. Bu süreçte östrojen hormonundan kaynaklanan akıntılar açık renkte ya da koyu kıvamda olmaktadır. Bu akıntılar aslında gebeliğin rutin gidişinde vardır ve gebelikte herhangi bir sıkıntıya neden olmaz. Ancak kahverengi akıntının kötü kokulu olması, idrar yapma sırasında ağrı hissedilmesi gibi durumlarda vajinal ve genital organda sistit gibi sorunlardan kaynaklanıyor olabilir.

Fakat gebelikte en tehlikeli akıntılar, kırmızı renkte görülen, kanama şeklinde olan akıntılardır. Gebelik döneminde yaşanan akıntılar genellikle düşük gebeliklere işaret edebileceği için endişe yaratırlar. Bu akıntıların sürekli olarak meydana gelmesi ve özellikle de kırmızı renkte olması düşük gebelik riskini daha güçlü hale getirir. Gebelikte kırmızı renkte meydana gelen kanamalarda belirgin bir yoğunlaşma, daha sık görülme ve pıhtılar oluşmaya başlanması yüksek ihtimalle düşük gerçekleştiğine işarettir. Bu sebeple de böyle bir durumda ilk olarak kadın doğum uzmanına danışmakta fayda var.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; vajinal enfeksiyonlar

hamilelik

Gebelik döneminde anne adayının genital organları normal dönemden çok daha fazla hassastır ve yaşanabilecek her türlü enfeksiyon gebelikte çok daha fazla önem taşır. Gebelikte kahverengi akıntı gelmesinin nedenlerinden birisi de vajinada meydana gelen enfeksiyonlardır.  Bu dönemde çeşitli virüsler ve vajina  bölgesinde meydana gelen iltihaplanmalar, gebelik döneminde kahverengi akıntının nedenleri arasında yer almaktadır.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; dış gebelik

Normal bir gebelikte sperm ve yumurta hücresi birleşir, döllenme oluşur ve embriyo rahim duvarına yerleşir, gebelik meydana gelir. Ancak dış gebelikte, sperm ve yumurta hücresinin birleşmesi sonucunda oluşan embriyo, gebeliğin rahim içi dışında farklı bir yere yerleşmesidir. Normal bir gebelikte embriyonun yerleşmesi gereken doğal yer, rahmin içidir. Fakat bazı gebeliklerde çeşitli sebeplerle fallop tüplerine ya da farklı alanlara yerleşen embriyolar sonucunda dış gebelik durumu meydana gelir. Bu şekilde oluşan dış gebelik beraberinde kahverengi akıntıları ve kırmızı renkte meydana gelen kanamaları ortaya çıkarabilir.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; cinsel ilişki

dogumdan-sonra-cinsel-iliski-1

Diğer tüm faktörlerin normal seyrettiği bir gebelikte cinsel ilişki yaşanması her hangi bir soruna sebep olmaz. Ancak bazı gebeliklerde cinsel ilişki yaşamak ciddi risk durumlarını da beraberinde getirebilir. Hamilelik döneminde düşük oluşmasını önleyebilmek için hamileliğin başından itibaren bir kadın doğum uzmanından yardım almalıdır. Bu süreçte kadın doğum uzmanı düzenli olarak rahmi kontrol etmeli ve cinsel ilişkinin riskli bir duruma sebep olup olmayacağı hakkında anne adayına bilgi vermelidir. Özellikle de riskli bir durum saptanırsa bebeğin ve annenin sağlığı açısından gebelik, haftalık ya da aylık periyotlarla takip edilmelidir. Sorun varsa, cinsel ilişki gebelik boyunca yasaklanabilir.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; ruhsal problemler

Hamilelik dönemi, kadını hem fiziksel hem de ruhsal olarak çok fazla etkilemektedir. Özellikle de değişen hormonsal dengeler; ruhsal değişimlere, sıkıntı stres gibi durumlara sebep olurken bundan kaynaklı olarak da kahverengi akıntının meydana gelmesine sebep olabilir. Bu durumun nedeni vücuttaki endometriyal hücrelerin değişim süresinin uzaması ve kandaki renk değişimine neden olan oksitlenme sorunudur. Bu bakımdan ruhsal sorunlardan dolayı da gebelikte kahverengi akıntı görülebilir.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; kilo alıp vermek

Gebelikte 9 aylık süre boyunca anne adayları ortalama 10- 15 kilo alır. Alınan bu kilolar gebeliğin normal seyrinde gerçekleşir. Ancak kısa süre içinde çok aşırı kilo almak ya da tam tersi olarak kilo vermek bazı sorunlara yol açabilir. Böyle bir durumda kadın, kahverengi akıntı yaşayabilir ve bu durumda yine doktora başvurmak gerekir.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; kullanılan ilaçların yan etkisi

tup-bebek-ilaclari

Gebelikte her hangi bir ilaç almadan önce mutlaka doktora danışmak, doktorun reçete etmediği bir ilacı da kullanmamak gerekir. Sadece gebelikte değil, gebelik öncesinde kullanılan doğum kontrol ilaçları ya da doktor tarafından kullanılması önerilen bir takım ilaçlar da gebelikte yan etki gösterebilmektedir. İşte bu yan etkilerden birisi de hamilelik döneminde kahverengi akıntı şeklinde görülebilir.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; menopoz

Gebelik döneminde yaşanan kahverengi akıntıların sebeplerinden birisi kadının menopoza girmek üzere olmasıdır. Menopoza girmeden hemen önceki gebeliklerde pek çok farklı sorun ve akıntılar yaşanır. Bu bakımdan da ileri yaşlarda gebelik daha zor olur.

Gebelikte kahverengi akıntıya sebep olarak; hastalıklar

  • Rahim ağzı kanseri,
  • Serviks kanseri,
  • Vajinada meydana gelen iltihaplanmalar ve yara oluşumu,
  • Klamidya (enfeksiyonlara yol açan mikroorganizma, cinsel yolla bulaşır),
  • Pelvis iltihabı,
  • Sistit,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklar,
  • Rahim ağzında meydana gelen yaralar şeklinde sıralanabilir.

Hamilelik döneminde kahverengi akıntı ne kadar sürer?

Gebeliğin başında kahverengi lekelenmenin olması, genel olarak hamilelik sürecinin yeni başladığı ve gebeliğin rahme tutunabildiği anlamına gelebilmektedir. Gebelik sürecindeki bu kahverengi akıntı, gebelik başladığı andan itibaren 5 – 6 gün kadar sürmektedir. Zira döllenen yumurta rahme tutunmaya çalışırken böyle akıntıların yaşanması normal karşılanır. Gebeliğin başında görülen bu akıntılar korkulacak bir durum teşkil etmez. Ancak kahverengi akıntıların gebeliğin ilerleyen zamanlarında olması, uzun sürmesi, kötü kokulu olması ve yoğun olması ya da kadının hamile olmaması yukarıda sayılan bazı hastalıkların sonucu olabilir.Bu konuda en doğru tespit doktor tarafından yapılacaktır.

Gebelik boyunca kadın vücudunda birçok değişiklik meydana gelir.  Vajinal akıntı karakterindeki değişikler de bunlardan biridir. Kahverengi akıntı  birçok gebe için olağan değişiklikleri gösterse de nedeni belirlenene kadar strese neden olabilir. Gebelikte (hamilelikte) kahverengi akıntı neden olur? Nedenleri nelerdir? Kahverengi akıntı kaç gün sürer? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Burçin Demirel hamilelikte kahverengi akıntı ile tüm merak edilenleri yanıtladı…

KAHVERENGİ AKINTI GEBELERİN YÜZDE 20’SİNDE GÖRÜLÜYOR

Kahverengi akıntı gebeliklerin yaklaşık %20’ sinde görülen yaygın bir şikayettir. Temelde rahimden, rahim ağzından ya da vajinadan kaynaklanan bir miktar kanamanın bir süre sonra akıntıyı kahverengine  boyaması ve akıntı olarak gelmesidir. Bazen enfeksiyonlar da akıntı rengini kahve rengiye boyayabilirler. Erken gebelik döneminden doğuma kadar geçen dönemin tümünde görülebilir.

HAMİLELİKTE KAHVERENGİ AKINTI KAÇ GÜN SÜRER?

Hamilelerin yaklaşık %25’inde yerleşme kanaması meydana görülebilir. Bu akıntılar 5 – 6 gün, çok yoğun olmayan şekilde devam eder ve herhangi bir tehlike arz etmez. Ancak gebeliğin ilerleyen dönemlerinde görülen kahvarengi akıntı yolunda gitmeyen bir takım problemlere işaret edebilir. Doktorunuza başvurulması önerilir.

HAMİLELİKTE KAHVERENGİ AKINTININ NEDENLERİ

  • Yerleşme (İmplantasyon) kanaması
  • Cinsel ilişki, jinekolojik muayene, ağır spor vs.
  • Düşük tehdidi
  • İkinci ve üçüncü trimestr döenmi
  • Erken doğum tehdidi
  • Doğum başlama süreci

YERLEŞME (İMPLANTASYON) KANAMASI

Döllenmeden sonraki 6-10 gün içerisinde döllenmiş yumurtanın rahim içine yerleşmesi sırasında ortaya çıkan kanamanın akıntıyı boyaması ile ortaya çıkar. Genellikle beklenen adet gününden birkaç gün önce meydana gelir. Anne adayı bunun adet olduğunu bile düşünebilir. Olağan bir durumdur. Gebelik gelişimine zarar veren bir kanama değildir.

CİNSEL İLİŞKİ, JİNEKOLOJİK MUAYENE, AĞIR SPOR VS.

Gebelik sırasında hormonların ve rahim ağzındaki kanlanmanın  artması nedeniyle rahim ağzı gebelik öncesine göre daha kırılgan bir hale gelir ve cinsel ilişki sırasında oluşan  travmalar rahim ağzında yüzeysel hafif kanamalara neden olur. Bu kanamalar da akıntının boyanması ve kahverengi olmasına yol açar. Kanama fazla miktarda olur ise  kırmızı pembe renkli kanama görülebilir.

Gebelik sırasında yapılan jinekolojik muayeneler, smear alınması,  nadiren vajinal yolla yapılan ultrasonlar, ağır spor  veya yorucu zorlayıcı hareketler de benzer nedenlerle rahim ağzından az miktarda kanamaya yol açabilir. Ama bu nedenlere oluşan kanamaların gebeliğinize ve bebeğinize herhangi   bir zararı  yoktur.

Kadın doğum uzmanı tarafından gebeliğin her döneminde jinekolojik muayene ve vajinal ultrasonografi güvenle yapılabilir.

DÜŞÜK TEHDİDİ

Düşük tehdidi sırasında rahim içerisinden gelen kanama başlangıç sırasında az miktarda olduğunda vajinal akıntıyı kahverengiye boyayabilir. Kanama artar ise pembe kırmızı bir renge dönüşür. Kanamanız ped dolduracak kadar  ve beraberinde karın ağrısı ve kasılmalar hissediyorsanız mutlaka doktorunuza bilgi verin.

İKİNCİ VE ÜÇÜNCÜ TRİMESTR DÖNEMİ

İlerleyen gebelik haftalarında ikinci ve üçüncü üç aylık (trimestr) dönemde kanama her zaman önemli ve doktorunuz tarafından değerlendirilmesi gereken bir bulgudur.

ERKEN DOĞUM TEHDİDİ

Erken doğum tehditi ve plasenta previa (bebeğin eşinin rahim ağzının üzerinde olması) durumları sırasında meydana gelebilecek kanamalar da kahverengi akıntıya neden olabilir. Bu durumların ayırıcı tanısı için muayene olmanız gerekir.

DOĞUM BAŞLAMA SÜRECİ

Üçüncü trimestirde, sıklıkla doğumun başlamasında önce rahim ağzındaki sümüksü tıkacın (nişan) atılması ile beraber kahverengi akıntı olabilir. Ayrıca hem bebek hem anne hayatının tehdit eden plasenta dekolmanı (bebeğin eşinin doğumdan önce rahimden ayrılması) sırasında meydana gelen kanama da akıntı rengini boyayabilir.

hamilelikte kahverengi akıntı

BU UYARILARA DİKKAT!

Gebelikte görülen kahverengi  akıntı ya da kanamaları önemek için her hangi bir şey yapılmaz. Erken gebelik haftalarında kahverengi akıntı ile karşılaşıldığında paniğe kapılmadan takip etmeli, artıyor, kanama halini  alıyor, ağrı,  kramp gibi bulgular eşlik ediyorsa mutlaka sizi takip eden doktorunuza haber vermelisiniz. İkinci ve üçüncü üç aylık dönemde kanama olduğunda yine  mutlaka  doktorunuzla görüşülmeli ve kanama nedeni belirlenmeli gereken takip yada tedavi süreci planlanmalıdır.

HAMİLELİK HESAPLAMA EKRANI

BU İÇERİKLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Formsanté

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası