yano ve gano nedir / Lisansüstü Eğitim Enstitüsü | Not Sistemi Hakkında Bilgilendirme

Yano Ve Gano Nedir

yano ve gano nedir

UniBilgi &#;

Üniversite Not Ortalaması Nasıl Hesaplanır Ülkemizde üç farklı not ortalama hesaplama sistemi bulunmaktadır. Bunlardan ilki AA, BA, BB, CB, CC, DC, DD, FD ve FF harf notunun olduğu sistemdir. Üniversitelerde en sık kullanılan üniversite not ortalama hesaplama sisteminde harf notu kullanılmaktadır. Sabancı Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi &#;

ODTU Ortalama Hesaplama &#; Üniversite Not Ortalaması &#;

Üniversite genel not ortalaması, üniversite not sistemi seçilerek hesaplanabilir. CGPA (AGNO) ve GPA (GNO) hesaplama işlemini rahatça yapabileceğiniz bir hesaplayıcı. Boğaziçi Üniversitesi (BOUN) ya da İTÜ gibi üniversitelerin ortalama hesaplama işlemleri yapılabilir.

Üniversite Not Ortalaması Hesaplama &#; Akampüs

 · Örneğin AA&#;nın , BA&#;nın FF&#;in ya da A1&#;nin , A2&#;nin gibi. Öğrencilerin ortalamaları bu sisteme göre hesaplanmaktadır. funduszeue.info not hesaplama ile üç farklı sisteme göre üniversiteliler ortalamalarını hesaplayabilecek. Uzun uzun kağıt kalem ile uğraşarak vaktinizi kaybetmenize gerek yok.

C ile Gano Hesaplama Programı

1- AĞIRLIKLI NOT ORTALAMASI (ANO) 

Ağırlıklı Not Ortalaması(ANO), bir öğrencinin belirli bir yarıyıl içinde aldığı derslerin ağırlıklı ortalamasıdır. ANO hesabı, her öğrenci ve her yarıyıl için ayrı ayrı yapılır. ANO hesaplamasında bir öğrencinin belirli bir yarıyılda aldığı derslerin her birinden elde ettiği bağıl notlar(harf notlarının dörtlük sistemdeki karşılıkları) bu derslerin kredi saatleri ile çarpılır ve elde edilen sonuçlar toplanır. Toplam sonuç söz konusu derslerin kredi saatleri toplamına bölünerek ANO bulunur(Tablo 1). Sonuç, virgülden sonra iki hane yürütülerek yuvarlatılır.

ANO hesaplaması, her yarıyıl için ayrı ayrı yapıldığı için ANO belirli bir yarıyıla özgü ortalama değeridir. Öğrencinin tamamladığı her bir yarıyılın ayrı ayrı ANO’ ları vardır: 1. yarıyılın ANO’su, 5. yarıyılın ANO’su vb. Başarı notları G(Geçti) ile takdir edilen Güzel Sanatlar dersi, ANO hesaplamasına katılmaz. Bir öğrencinin belirli bir yarıyıl için ANO’sunun hesaplanabilmesi için:

1. O yarıyılda aldığı derslerin neler olduğunun,

2. Bu derslerin kredi saatlerinin,

3. Öğrencinin bu derslerde aldığı dört üzerinden bağıl notların bilinmesi gereklidir.

A) KREDÄ°

Her dersin bir kredisi vardır. Bu değer, dersin haftalık teorik ve pratik ders saati sayılarından elde edilir. Örneğin; A dersinin haftada 4 saat teorik, 6 saat de pratik uygulaması olsun. Teorik ders saati olduğu gibi yani dört kredi olarak, pratik saatlerinin ise yarısı (6/2=3) alınarak toplanır ve ilgili dersin toplam kredisi bulunur. Bu hesap sonucunda A dersinin kredisi 7’dir. Diğer bir örnekte, B dersinin teorik kısmı 2 saat, uygulaması ise 3 saat olsun;

B Dersinin kredi hesaplamasında görüldüğü gibi bir dersin kredisi tam sayı olabildiği gibi kesirli sayı da olabilmektedir.

B) BAĞIL NOT

Öğrencilerin aldığı harfli başarı notlarının, ağırlık katsayı değerleri(yani 4 üzerinden karşılıkları) aşağıdaki tabloda verilmektedir:

2. AĞIRLIKLI GENEL NOT ORTALAMASI (AGNO)

AGNO hesabında ise, ilk yarıyıldan itibaren bir öğrencinin aldığı tüm derslerin başarı notu, bu derslere ait kredi saatleri ile ayrı ayrı çarpılır; elde edilen çarpımlar toplanır ve tüm derslerin kredi saatleri toplamına bölünür(Tablo 1). Sonuç, virgülden sonra iki hane yürütülerek yuvarlatılır. Bu hesaplama her öğrenci için ayrı ayrı yapılır. Başarı notları, G(Geçti) ile takdir edilen Güzel Sanatlar dersi AGNO hesaplamasına katılmaz.

AGNO hesaplamalarında yarıyıllar ayrı ayrı gözetilmez, bir öğrencinin aldığı tüm derslerin kredi saatleri ve bağıl notları göz önüne alınarak hesaplama gerçekleÅŸtirilir. Vurgulanması gerekli önemli bir nokta AGNO’nun, yarıyılların ANO’larının basit aritmetik ortalaması olmadığıdır.

Aşağıdaki tabloda, bir öğrencinin üç yarıyıl boyunca aldığı derslerin kredilerine ve bu derslerde almış olduğu bağıl notlara göre ANO ve AGNO’larının nasıl hesaplandığını göstermektedir.

A) AGNO’NUN KOŞULLU GEÇME VE DERS ALMA İŞLEMİNDEKİ FONKSİYONU

AGNO deÄŸeri, bir öğrencinin koÅŸullu geçme konumuna geldiÄŸi(yani DC ve DD aldığı) derslerden geçip geçemeyeceÄŸinin ve bir sonraki yarıyıldan ders alıp alamayacağının belirlenmesinde kullanılır. Bunun için öğrencinin son iki yarıyıldaki AGNO’larına bakılır. Burada unutulmaması gereken temel kural, son iki yarıyıl AGNO’ları ne olursa olsun bir dersten FF alan öğrencinin öncelikle o dersi tekrarlamak zorunda olduÄŸudur.

Öğrenciler için aşağıdaki üç durumdan biri söz konusudur:

i) Bir öğrencinin tamamladığı son iki yarıyıldaki AGNO’larının her ikisi de baraj değerinin üzerinde ise:

  • Öğrenci bir sonraki yarıyıla kayıt yaptırır ve bu yarıyıldaki dersleri alır.
  • Öğrencinin son iki yarıyılda hiç F notu yoksa, bu gibi öğrencilere “BaÅŸarılı Öğrenci” denir.
  • EÄŸer FF olan dersi varsa, öğrenci öncelikle FF aldığı dersleri tekrar almak zorundadır.
  • Öğrenci eÄŸer isterse DD ve DC aldığı derslerdeki notunu yükseltmek amacıyla bu dersleri tekrar alabilir.
  • DD ve DC aldığı derslerdeki notunu yükseltmek amacıyla tekrarlanan dersler için ANO ve AGNO hesaplamalarında öğrencinin bu derslerden aldığı en son not geçerlidir.

ii) Bir öğrencinin tamamladığı son iki yarıyıldaki AGNO’larının biri ’in üzerinde, diÄŸeri altında ise, bu tip öğrencilere â€œSınamalı Öğrenci” adı verilir.

  • Öğrenci bir sonraki yarıyıla kayıt yaptırır ve bu yarıyıldaki dersleri alır, ancak öğrenci -eÄŸer varsa- öncelikle FF aldığı dersleri tekrar almak zorundadır.
  • Öğrenci, -eÄŸer isterse- DD ve DC aldığı derslerdeki notunu yükseltmek amacıyla bu gibi dersleri tekrar alabilir.
  • Tekrarlanan dersler için ANO ve AGNO hesaplamalarında öğrencinin söz konusu derslerden aldığı en son not geçerlidir.

iii) Bir öğrencinin tamamladığı son iki yarıyıldaki AGNO’larının her ikisi de ’in altında ise, bu gibi öğrencilere â€œBaÅŸarısız Öğrenci” denir.

  • BaÅŸarısız öğrenciler, kesinlikle üst yarıyıldan ders alamazlar.
  • BaÅŸarısız öğrenciler, sadece iki yarıyıl önce FF, DC ve DD aldıkları dersleri almak zorundadırlar. CC ve üzerinde not aldıkları dersleri ise tekrarlamazlar; aldıkları notlar geçerli kalır.
  • BaÅŸarısız öğrenciler, tekrarladıkları yarıyıl sonunda AGNO’larını ’in üzerine çıkarmayı baÅŸarırlarsa; bir üst yarıyıla kayıt yaptırabilir, o yarıyılın derslerinden alabilirler.
  • AGNO’larını ’in üzerine çıkarmayı baÅŸaran öğrenciler eÄŸer isterlerse DD ve DC aldıkları derslerdeki(eÄŸer dersler o dönem açılıyorsa) notlarını yükseltmek amacıyla bu dersleri tekrar alabilirler.
  • ANO ve AGNO hesabında tekrarlanan dersler için öğrencinin aldığı en son not geçerlidir.

Bu bilgiler ışığında, Tablo 1’de örneklenen öğrencinin durumu incelendiğinde:

  • 3. yarıyıla geldiÄŸinde bu yarıyıldaki dersleri alabilir; çünkü 1. yarıyılda elde ettiÄŸi AGNO deÄŸeri ’in altında olmasına karşın, 2. yarıyılda AGNO notunu ’in üstüne taşıyabilmiÅŸtir.
  • Ä°lk yarıyıldaki (güz yarıyılı) AGNO’su ’in altında kaldığı için bu öğrenci sınamalı öğrenci konumundadır.
  • Öğrenci, eÄŸer 1. ve 2. yarıyıllarda FF almış olsaydı; bu dersleri mutlaka tekrar almak durumunda kalacaktı. Öğrencinin ilk iki yarıyılda F notu olmadığı için, bu iki yarıyıldan ders alması gerekmemektedir.
  • Öğrenci, AGNO’sunu yükseltmek isterse; kendi isteÄŸiyle 1. ve 2. yarıyıllarda öncelikle DD ve DC aldığı derslerini(örnekte A, B ve D dersleri) tekrar alabilecektir. Öğrencinin AGNO hesaplamasında tekrarladığı bir dersten aldığı en son not kullanılacaktır.
  • EÄŸer öğrenci, 1. ve 2. yarıyılların her ikisinde de AGNO notunu ’in altında tutsaydı baÅŸarısız öğrenci konumuna düşecek ve 3. yarıyıldan ders alamayacaktı. Sadece 1. ve 2. yarıyıllarda F, DD ve DC(örn. A, B ve D dersleri) aldığı derslerine kayıt yaptırıp öncelikle onları kurtarması için yönlendirilecekti.
  • Öğrenci, 4. yarıyıla geldiÄŸinde ise son iki (yani 2. ve 3.) yarıyıldaki AGNO’larının her ikisi de ’in üzerinde olduÄŸu için 4. yarıyıldaki bütün dersleri alabilecektir. Öğrencinin 2. ve 3. yarıyıllarda FF notu olmadığı için, bu iki yarıyıldan ders tekrarlaması gerekmemektedir. Ancak öğrencimiz AGNO’sunu yükseltmek isterse, kendi isteÄŸiyle önceki yarıyıllarda aldığı dersleri 4. dönem dersleri ile çakışmamak kaydıyla tekrar alabilecektir (Tablo 1, Şekil 1). Öğrencinin tekrarladığı bu derslerden aldığı en yüksek not AGNO hesaplamasında kullanılacaktır.

B) AGNO’NUN MEZUNİYET DURUMUNDAKİ ÖĞRENCİLERİ İÇİN ÖNEMİ

Öğrencilerin bir bölümden mezun olabilmeleri için şu iki şartı gerçekleştirmiş olmaları gereklidir:

1. Yönetmeliklerde belirtilen tüm çalışmaları(ders, staj, tez çalışması vb.) tamamlamış olmaları,

2. Mezuniyet Not ortalaması (AGNO)’nın en az olması

Mezuniyet Not ortalaması (AGNO)’nı, () tutturamayan öğrenci, mezun olamaz. Bu durumdaki öğrenciler öncelikle DD ve DC bağıl notu aldıkları derslerden bazılarını tekrarlayarak ortalamalarını veya üzerine çıkarmayı hedeflerler. AGNO’ları ’in üzerine çıkan öğrenciler, mezuniyete hak kazanırlar.

Öğrenciler, almaları gereken tüm derslerden başarılı olarak üniversite öğretimini tamamladıklarında ve AGNO’larını değerinin üzerine yükselttiklerinde tüm dersleri içerecek şekilde hesaplanan AGNO, o öğrencilerin mezuniyet derecelerini gösterecektir.

 Åžekil 1: Bir öğrencinin son iki yarıyıldaki AGNO’larına göre yeni yarıyılda nasıl ders alması gerektiÄŸini gösteren akış ÅŸeması.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası