hamilelikte yenen balıklar / Hamilelikte Balık Tüketimi | Bahçeci Tüp Bebek Merkezi

Hamilelikte Yenen Balıklar

hamilelikte yenen balıklar

Bahçeci Sağlık Grubu

Hamilelikte Balık Tüketimi, Hangi Aylarda Balık Tüketilmelidir?

Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyen her insanın; protein ve lif ağırlıklı, sağlıklı yağ içeren ve ölçülü miktarda karbonhidrat barındıran bir beslenme düzeni oluşturması büyük önem taşır.

Söz konusu hamilelik dönemi olduğunda ise, beslenme düzeniniz daha da önem kazanır. Çünkü tükettiğiniz tüm besinler, bebeğinizin sağlıklı gelişim sürecini de doğrudan etkiler.

Balık, yüksek oranda protein ve sağlıklı yağ içerdiği için sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilen bir besindir. Siz de hamilelik sürecinde beslenme düzeninize balığı ekleyebilirsiniz.

Peki, hamilelikte balık hangi aylarda yenmeli ve nelere dikkat edilmeli? Hamilelikte balık yağı ne zaman başlanmalı? Gelin, tüm bu soruların yanıtlarını birlikte bulalım.

Hamilelikte Balık Tüketiminin Önemi Nedir?

Balık, Omega 3 ve Omega 6 yağ asitlerini yüksek oranda barındıran bir besindir. Bu nedenle hamilelikte balık tüketimi, anne karnındaki bebeğin göz ve beyin sağlığının gelişimi açısından büyük önem taşır.

Balığın protein ve D vitamini açısından oldukça zengin bir kaynak olması, bebeğin sağlıklı gelişimini doğrudan etkiler. Ancak tüm balık türleri, hamilelik sürecinde tüketilmek için uygun seçenekler değildir.

Çünkü yüksek oranda cıva barındıran balıkları hamilelik döneminde tüketmek, bebeğin beyin ve sinir sistemi gelişimini olumsuz yönden etkileyebilir.

Unutmadan ekleyelim: Hamilelikte balık aşermek cinsiyet belirleyici faktörler arasında değildir. Bu dönemde balık yemek için son derece istekli olabilir ya da koku hassasiyeti nedeniyle balık tüketmekte zorlandığınızı hissedebilirsiniz.

Hamilelikte Hangi Balık Yenmeli?

Balıklar, içerdikleri cıva seviyelerine göre 4 farklı grupta değerlendirilebilir. Hamsi, tekir, somon, mezgit, levrek, karides, yayın balığı, tatlı suda yetişen alabalık, ringa, barlam balığı, sardalye ve kerevit; en az cıva içeren balıklar arasındadır. Bu balıkların haftada 2 kez gramlık porsiyonlar halinde tüketilmesi tavsiye edilir.

Levrek, ıstakoz, maymun balığı, kalkan, morina, tırpana, denizde yetişen alabalık ve sable balığı; ilk gruptaki balıklara kıyasla daha fazla cıva içerir. Bu balıkların ise ayda en fazla 6 kez gramlık porsiyonlar halinde tüketilmesinde bir sakınca yoktur.

Hamilelikte Hangi Balık Zararlı?

Yüksek oranda cıva içeren balıklar 2 alt kategoriye ayrılır. Okyanus balığı, konserve &#; beyaz albacore ya da sarı fin ton balığı ve İspanyol veya körfez uskumru; yüksek oranda cıva içermeleri nedeniyle hamilelik döneminde son derece kontrollü tüketilmesi gereken balıklar arasındadır.

Bu balıkların ayda en fazla 3 kez gramlık porsiyonlar halinde tüketilmesi gerekir. Söz konusu miktarın aşılması, anne karnındaki bebeğin sağlığı açısından risklidir.

En yüksek cıva oranıyla, hamilelik döneminde hiç tüketilmemesi tavsiye edilen balıklar arasında ise; köpek balığı, kral uskumru, bigeye ve ahi ton balığı, kılıç balığı, tile balığı ve Atlantik kılıç balığı bulunur.

Öte yandan, ağır metal tutma kapasitesi nedeniyle midye de hamilelik sürecinde tüketilmesi son derece riskli olan bir deniz ürünüdür.

Hamilelikte balık yemek, bahsi geçen balık türlerinden uzak durduğunuz ve diğer türleri tavsiye edilen miktarı aşmadan tükettiğiniz sürece bebeğinizin sağlığı açısından yararlıdır.

Hamilelikte Balık Tüketiminin Miktarı Ne Olmalı?

Yüksek oranda cıva içeren balıklar tükettiğinizde, cıva vücudunuz tarafından emilerek plasentaya geçer. Özellikle son yıllarda deniz kirliliği seviyesinin büyük oranda artması, denizin derinliklerinde cıva ve kurşun gibi ağır metallerin birikmesine yol açmıştır.

Ağır metal zehirlenmesi, bebeğiniz için olduğu kadar, sizin için de önemli bir risktir. Zehirlenme sonucunda DNA ve kromozom bozukluğu, üreme ve öğrenme bozuklukları gibi rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

Hamilelik döneminizde balık tüketirken, az önce sözünü ettiğimiz porsiyon gramajlarını ve tüketim sıklıklarını göz önünde bulundurabilirsiniz. Ancak risk almadan balık tüketmek istiyorsanız; tercihinizi hamsi, palamut ve istavrit gibi yüzey balıklarından yana kullanabilirsiniz.

Düşük oranda cıva içerdiği sürece, hamilelik sürecinde haftada yaklaşık gram pişmiş balık yenmesi tavsiye edilir. Eğer bu süreçte bu kadar balık tüketmek istemiyorsanız, doktorunuzun da onayıyla Omega 3 içeren balık yağı takviyesi kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Balık Yağının Önemi Nedir?

Bebeğin ve annenin sinir sistemi, göz ve beyin sağlığının korunmasında, Omega 3 adlı yağ asitleri oldukça önemli bir rol oynar. Hamilelikte balık yağı kullanımı, anne ve bebeğe Omega 3 takviyesi sağlamak açısından son derece etkilidir. Omega 3 balıklarda, yeşil sebzelerde ve çiğ kuruyemişlerde bulunur.

Hamilelik sürecinde anne yeterince Omega 3 içeren besin tükettiğinde ya da balık yağı takviyesi kullandığında, bebek ihtiyacı olan Omega 3 miktarını annenin depolarından karşılamak zorunda kalmaz. Böylelikle hem annenin hem de bebeğin sağlığı riske girmez.

Gebelikte yeterince Omega 3 almayan annelerde, bebek ihtiyacını annenin depolarından karşılayacağı için, beyin dokusunda hasar meydana gelebilir. Bu nedenle doktorunuz gerek gördüğü takdirde, balık yağı takviyesi kullanmanızı isteyebilir. Ancak balık yağının bilinçsiz ve ölçüsüz kullanımı da anne ve bebek sağlığı açısından risklidir.

Vücuda aşırı oranda Omega 3 almak kanama riskini artırabilir. Bu sebeple doktorunuza danışmadan balık yağı kullanmaya başlamamalı, doktorunuzun belirlediği kullanım miktarını aşmamaya özen göstermelisiniz.

Hamilelikte Balık Yedikten Kaç Saat Sonra Süt İçilir?

Balık ve sütün arka arkaya tüketilmemesi gerektiğine dair bilgiler, sizin de aklınızı karıştırmış olabilir. Ancak hamilelik döneminden bağımsız olarak, bayat balıkların tüketilmesi ve ardından süt içilmesi, zehirlenmeye yol açabilir.

Çünkü balıktaki Histamin proteini, söz konusu zehirlenmeyi tetikler. Fakat tüketilen balıklar taze olduğu sürece, böyle bir risk yoktur. Siz de hamilelik döneminizde tazeliğinden emin olduğunuz balıkları tükettiğiniz müddetçe, öğün sonrasında dilerseniz süt içebilirsiniz.

Hamilelikte Balık Yerine Ne Yenmeli?

Hamilelik döneminde balık tüketmenin oldukça yararlı olduğundan söz ettik. Ancak her anne, bu süreçte balık tüketmeye aynı ölçüde istekli olmayabilir.

Hamilelik döneminde beslenme tercihleri ya da koku hassasiyeti nedeniyle balık tüketmek istemeyen birçok kadın vardır. Bu tip durumlarda, annelerin beslenme düzenini yeterli düzeyde protein ve Omega 3 yağ asidi barındıran öğünler çerçevesinde şekillendirmesi gerekir.

Hiçbir et türünü yiyemiyorsanız, hamilelik sürecinde yumurta, yağlı tohum ve kuru baklagil tüketerek protein ve sağlıklı yağ ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.

Yalnızca balık tüketemiyorsanız, kırmızı ve beyaz et türlerini beslenme düzeninize ekleyerek protein alabilirsiniz. Sağlıklı yağ ihtiyacınızı karşılamak içinse; keten tohumu, ceviz, soya yağı ve kanola yağı gibi besinleri daha sık tüketebilirsiniz.

Aklınıza takılan tüm sorularınız için Umut Ol Umut Bul Facebook grubumuza üye olabilirsiniz.

Hamilelikte Yenmesi ve Yenmemesi Gereken Balıklar Hangileri?

Yaygın olarak yenen balıkların çoğu hamilelik sırasında güvenlidir. Bunlar, Omega-3 yağ asitleri, proteinler, vitaminler ve mineraller içerdikleri için besleyicidirler. Ancak hamilelikte yüksek cıva seviyesine sahip balıkların tüketilmesi bazı sorunlara kapı aralayabilmektedir. 

Bu sebeple, gebelik sırasında yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz balık türleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Bu yazıda sizler için hamilelikte balık yemenin faydalarını, yenmesi ve yenmemesi gereken balıkları bir araya getirdik. Şayet siz de hamilelikte hangi balıklar yenir, hamilelerin yiyebileceği balıklar hangileri gibi soruların yanıtını arıyorsanız, doğru yerdesiniz. 

Hamilelikte Balığın Faydaları

Hamilelikte balık yemenin faydaları şu şekildedir;

  • Omega-3 yağ asitlerinin, trigliserit seviyelerini ve kan basıncı seviyelerini düşürerek koroner kalp hastalıkları riskini azaltması muhtemeldir. Araştırmalar, bunların kan pıhtı oluşumunu ve kan damarı iltihabını önlediğini göstermektedir.
  • Omega-3 yağ asidinin hamileliğin sonlarında yaşayabileceğiniz stresin etkilerini azalttığı bilinmektedir
  • Balık, fetal büyümeyi desteklemeye yardımcı olan iyi bir protein kaynağıdır.
  • Somon gibi yağlı balıklar, bebeğin beyin sağlığını iyileştirmeye yardımcı olan bol miktarda omega-3 sağlar. 
  • Erken doğum oranı balık alımı ile azalmaktadır.

Gebelikte balık yemenin yararlarından en iyi şekilde faydalanmak için civa oranı düşük balıkları tercih etmelisiniz. Doğru alım miktarı da önemlidir.

Hamile Bir Kadın Ne Kadar Balık Yiyebilir?

Uzmanlar tarafından verilen bilgilere göre hamile bir kadın haftada gram ila gram arasında balık yiyebilir . Bu, civa oranı düşük olan somon balığı, ton balığı (hafif konserve), morina balığı, yayın balığı ve tilapia gibi balıklar için iki ila üç porsiyon balık anlamına gelmektedir.

Hamilelikte hangi balıklar, ne sıklıkla ve ne kadar yenmeli?

Hamileliğiniz boyunca cıva içeriği düşük ve omega-3 oranı yüksek balıklar tüketebilirsiniz. Aşağıda yiyebileceğiniz balıkların bir listesi bulunmaktadır. Bu liste çeşitli kaynaklardan derlenerek hazırlanmıştır.  

BALIK TÜRÜ NE SIKLIKLA YEMEK
Yayın balığı (çiftlikte yetiştirilmiş), morina, yengeç, ringa, istiridye, pollock, somon (çiftlikte yetiştirilmiş veya vahşi), sardalya, deniz tarağı, karides, tilapia ve cıva bakımından düşük olan diğer balıklarHaftada 2 porsiyon
VEYA Halibut, boğa başı, göl beyaz balığı, göl ringa balığı, levrek (siyah), bufalo balığı, sazan balığı, levrek (tatlı su), orfoz, ıstakoz, yunus balığı, Pompano, samur balığı, deniz alabalığı, akrep balığı,, İspanyol uskumru, kiremit balığı, ton balığıHaftada 1 porsiyon
VE Konserve &#;beyaz&#; albacore ton balığı, Şili levreği, orfoz, marlin, ton balığı bifteği veya fileto.Ayda 1 porsiyon

Hamilelikte Yenmemesi Gereken Balıklar

Gebeliğiniz boyunca aşağıda sıraladığımız civa içeriği yüksek balık türlerinden uzak durmalısınız. Cıva, sinir sisteminiz için zehirli olabilecek bir maddedir. Bu maddeyi içeren balıklar şu şekilde sıralanmaktadır;

Levrek (çizgili), lüfer, Şili levreği, kral uskumru, marlin, turuncu pürüzlü, köpek balığı, İspanyol uskumru, kılıç balığı, kiremit balığı (altın levrek veya altın balığı da denir), ton balığı (tümü taze veya dondurulmuş).

Hamilelikte Yüksek Cıva İçeren Balık Yemenin Zararları

Vücudunuz metil civayı balıklardan emebilir ve bebeğe aktararak beyin gelişimini ve sinir sistemini etkileyebilir.

Bir uzman bu durumun getirdiği riskleri şu şekilde ifade etmiştir, “Aşırı miktarda alınan cıva, fetüsün gelişen beyninde yoğunlaşır. Bu olduğunda, beyin gelişimi için gerekli olan önemli bağlantıları kesintiye uğratabilir ve bu da zihinsel veya nörolojik sorunlara yol açabilir. &#;

EPA&#;ya göre cıva, bebeğin bilişsel becerilerini (hafıza ve dikkat gibi), motor becerilerini, dili ve görme duyusunu etkileyebili.

Bu nedenle bebeğe zarar vermemek için balık yerken dikkatli olmanız gerekir.

Gebelikte Balık Yerken Dikkat Edilmesi Gereken Bazı Hususlar 

Güvenli balık yiyor olsanız bile, herhangi bir kirletici maddeye maruz kalmamak için bu önlemleri alın.

  • Ticari olarak yakalanmış balıkları yiyin ve zararlı kimyasallara yatkın oldukları için kirli ve yerel sulardan tutulan balıklardan kaçının. Bunları ancak tüketime uygun hale getirildiğinden eminseniz yiyin.
  • Yalnızca taze ve uygun şekilde soğutulmuş balıkları satın alın. Çelik bir kapta saklayın ve pişirene kadar buzdolabında saklayın.
  • Salmonella ve listeria gibi gıda zehirlenmesine neden olan bakterileri barındırdıkları için az pişmiş veya çiğ balık yemeyin.
  • Balıkları iç sıcaklığı 62,8 C&#;ye ulaşana kadar pişirin. Balığın eti opaklaştığında düzgün piştiğini ve filetoların çatalla kolayca soyulduğunu görebilirsiniz.
  • Balıklar ve diğer sebzeler için ayrı bıçaklar ve kesme tahtaları kullanın.
  • Turşuyu tekrar kullanmaktan kaçının.

Balığı seçerken ve pişirirken tüm önlemleri uyguluyorsanız, hamilelikte yapabileceğiniz lezzetli balık yemekleri var.

Hamilelik Diyetine Balık Eklemek İçin Deneyebileceğiniz Bazı Tarifler

İşte balık pişirmenin bazı yolları.

  1. Izgara balık : Izgara tabağına biraz yağ sürün ve marine edilmiş balığı üzerine koyun. Kahverengiye dönene kadar her iki tarafını da çevirin. Sotelenmiş sebzelerle yiyebilirsiniz.
  1. Buharda pişirilmiş balık : Balığı hafif baharatlarla fırçalayın ve marine edin ve buharlı bir sepete koyun.
  1. Haşlanmış balık : Bir kaba su veya sebze suyu dökün ve balık parçalarını koyun. Pişirildiğini gördükten sonra çıkarın ve pilav veya ekmekle tüketin.

Balık, seviyorsanız bu besleyici bir seçenektir. Ancak onu beğenmezseniz veya vejeteryansanız, omega-3 gibi besinleri diğer besin kaynaklarından almanız gerekebilir.

Balık Alternatifi Omega-3 Yağ Asitlerini İçeren Diğer Yiyecekler 

Omega-3 yağ asitleri diyetinizin önemli bir parçasıdır. Balık yemiyorsanız, onun yerine aşağıdaki alternatifleri tüketebilirsiniz:

  • Herhangi bir tahıl, yulaf ezmesi veya yoğurtla karıştırılmış keten tohumu veya keten tohumu yağı
  • Ispanak, lahana ve diğer koyu yapraklı sebzeler gibi karışık yeşillikler
  • Kanola yağı pişirme, tavada kızartma veya yemek pişirmek için kullanılabilir.
  • Soya fasulyesi, soya fasulyesi yağı ve tofu
  • Zenginleştirilmiş süt ürünleri

Sıkça Sorulan Sorular

1. Bir kereye mahsus olmak üzere yüksek miktarda cıva içeren bir balığı tüketmek bebeğe zarar verir mi?

Hayır, bir porsiyon yüksek civa balığı tüketmek herhangi bir etkiye neden olmaz. Ancak bunu düzenli olarak büyük miktarlarda tüketmek, zararlı olabilir.

2. Balık yerine Omega-3 takviyeleri almak doğru mu?

Balıktan kaçınabilir ve alternatif besin kaynaklarını alabilirsiniz. Ancak omega-3 takviyeleri almak için doktorunuza başvurmalısınız.

3. Hamileliğin üç ayında balık yemek faydalı mı?

İspanya&#;da yılları arasında yapılan bir çalışmada, hamileliğin erken döneminde balık tüketimi, çocuklarda daha yüksek bilişsel test puanları ve daha az otizm spektrum özelliği göstermektedir.

4. Aşırı balık yemek hamilelik için zararlı mıdır?

Hamilelik sırasında aşırı balık yemek veya diğer yiyecekleren aşırı miktarda tüketmek iyi değildir. Avantajlardan yararlanmak ve herhangi bir yan etkiden kaçınmak için her şeyi ölçülü olarak alın.

5. Hamilelikte suşi yenir mi?

Suşi, bakteri ve parazit içerme olasılığı yüksek olan çiğ balık içerir. Bu, gıda zehirlenmesi riskini artırabilir. Bu nedenle hamilelikte suşi yemekten kaçınmak iyidir .

Balık yiyiciyseniz ve balık yemeyi seviyorsanız, hamilelik sırasında yemeyi bırakmanız için hiçbir neden yoktur. Ancak güvenli kategoriye giren balıkları yiyin. İyice pişirin ve hem lezzetinin hem de faydalarının tadını çıkarmak için ölçülü olarak alın.

Hamilelik sırasında balık yiyor muydunuz? Hangi balıkları yemeyi seversiniz? Aşağıdaki yorumlar bölümünden bizlerle paylaşın.

Gebelikte Balık

Balık omega-3, B vitamini ve proteinlerden dolayı çok fazla besleyicidir. Ancak bu yüksek besin değerine rağmen sağlık için problem olan cıva nedeniyle sorun oluşturabilir. Cıva beyin ve sinir sistemi gelişimi için zararlıdır. Düşük cıva seviyeli balık en fazla haftada gr, yüksek cıva içeren balık ise ayda en fazla 3 kez gr tüketilebilir. Gebelikte sağlıklı beslenme için balık yemeyi bırakmamız kesinlikle mantıklı değil. Çünkü balık birçok faydalı besin içerir. Cıva nedeniyle kesinlikle kaçınmamız gereken 4 tip balık vardır; köpek balığı, uskumru, kılıç balığı ve tile balığı.

Gebelik için balıklardaki cıva miktarlarına göre sınıflandırırsak:

En Fazla Cıva İçerenler: Yememek gerekir.

  • Köpek balığı
  • Kılıç balığı ve Atlantik kılıçbalığı
  • Uskumru (kral)
  • Tile balığı
  • Ton (bigeye, ahi)

Fazla Cıva İçerenler: Her ay en fazla 3 kez gr yenilebilir

  • Okyanus balığı
  • Uskumru (İspanyol, körfez)
  • Ton (konserve, beyaz albacore)
  • Ton (sarı fin)

Az Cıva İçerenler: Her ay en fazla 6 kez gr yenilebilir

  • Levrek (çizgili, siyah)
  • Morina
  • Kalkan
  • Istakoz
  • Mahi mahi
  • Maymun balığı
  • Levrek (tatlı su)
  • Sable balığı
  • Tırpana
  • Alabalık (deniz)
  • Ton (konserve)

En Az Cıva İçerenler: Her hafta 2 kez gr yenilebilir

  • Hamsi
  • Mezgit
  • Tekir
  • Levrek
  • Somon
  • Sardalye
  • Karides
  • Alabalık (tatlı su)
  • Yayın balığı
  • İstiridye
  • Deniz tarağı
  • Yengeç
  • Kerevit
  • Dere pisisi
  • Barlam balığı
  • Ringa

Ton balığında cıva seviyesi yakalandığı yere göre değişmekte.

Etiketler:gebelikte balık yemekgebelikte hangi balık yenir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası