istiklal marşı yabancı kelimeler / İstiklal Marşı ve Gençliğe Hitabe'de Yer Alan Kelimeler

Istiklal Marşı Yabancı Kelimeler

istiklal marşı yabancı kelimeler

İstiklal Marşı ile İlgili Kompozisyon: İstiklal Marşı’nın &#;nemini Anlatan Kısa Kompozisyon &#;rnekleri&#;

Haberin Devamı

12 Mart günü devletin meclisinde Hamdullah Suphi çıkmış kürsüye. Öyle içten, öyle etkili okumuş ki bu marşı duyulunca ayakta alkışlanmış herkesçe. O anlarda arkada bir köşede alanları izleyen Mehmet Akif kendi şiirinin seçildiğini görünce sessizce çıktı oradan, tebrik edilmemek için. Mehmet Akif Ersoy o kadar güçlü bir karakterdi ki bu şiiri kendinin değil Türk Milleti’nin eseri ilan etti. 

Yazan: Onur Karagüllü 

Kompozisyon Örneği 3

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy

Türk milleti için oldukça önemli bir yere sahip olan değerli yazar ve şair olan Mehmet Akif Ersoy bu ülke için birçok gazetede başyazarlık yapmış ve Kurtuluş Savaşı döneminde Milli Mücadeleye destek vermiş tam bir vatan aşığıdır. Ayrıca gözü son derece tok olan bu yazar Türkiye Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin milli marşı olan İstiklal Marşı’nı da yazmıştır. Mehmet Akif Ersoy her zaman kendinden vatansever olarak bahsettirmiştir. Bu ünü kazanmak herkesin harcı değildir ve değerli yazar birçok işle meşgul olarak, vatanı için mücadele ederek bu ünü kazanmıştır. Kurtuluş savaşında mücadele etmiştir ve yazarlık yaptığı gazete ve dergilerde İslamcılık görüşüyle beraber milli mücadeleyi savunmuştur. 

İstiklal marşını yazarken asla aç gözlülük etmemiştir ve kendine yakışır bir asaletle ödüllü olan yarışmaya katılmamıştır. Israrlar üzerine istiklal marşını yazan şair şiiri birinci olduktan sonra da ödülü almamıştır ve verilen ödülü bağışlamıştır. Yazarın şiiri TBMM’de 3 kere okunmuştur ve herkesi duygulandırmıştır. Duygu yüklü olan bu şiir ancak vatanını ve milletini bu denli seven biri tarafından yazılabilirdi. Yazar bu şiirinde vatanından, dininden, bayrağından ve vatanın bağımsızlığından çok güzel bir şekilde bahsetmiş ve yeni nesillere nasihatlerde bulunmuştur. Değerli şair için para ve maddiyat asla ilk sırada olmamıştır. Milli marşımızın yazarı her zaman maneviyatla yaşamış ve bu uğurda çalışmalar yaparak kendini bu şekilde tanıtmıştır. 

Milli şair Mehmet Akif Ersoy yazarken ve yaşarken din ve iman ile yoğrulmuş düşüncelerini yansıtmaktan çekinmezdi. Yaşadığı sürede birçok çalışmada bulunan ünlü şair ve yazar bir de en büyük çalışması olan “Safahat” adlı esere sahiptir. Yaşamında birçok zorlukla mücadele etmek durumunda kalmıştır fakat bu onu yazmaktan ve çalışmaktan alı koyamamıştır. Değerli yazar ve şairi anlamak onun eserlerini anlamaktan geçmektedir. 

Vatanının kurtuluşunu görerek huzur içinde vefat eden şairden öğreneceğimiz çok şey var. Allah bir daha ülkemize İstiklal Marşı yazmayı nasip etmesin diyerek ülkesine olan sevgisini ve milli bağımsız olan düşkünlüğünü dile getirmiştir. Kendisini saygı ve sevgi ile anıyoruz. 

Kompozisyon Örneği 4

Akif’in İstiklali

Cumhuriyet kurulmuştu, bayrak seçilmişti ama hala bir eksiklik vardı. Nasıl bir ülke adsız, bayraksız olamazsa marşsız da olamaz. Haberler yayıldı ama kim yazabilirdi ki, kim o büyük görevi alabilirdi. Sanki Akif’im kendince korkma deyip yazmaya başlamıştı. Belki de bu büyük bayrağın bir daha inmeyeceğini bilerek yazmaya başlamıştı. 

Türk milletine haykırır gibi yazmıştı sözlerini. Yalnız diğer marşlardan daha farklıydı. On kıta olmasına rağmen yüzlerce anlam ifade ediyordu. Necip Fazıl ne güzel demiş: “Mehmet Akif’i anlamak her şeyi anlamaktır. İşte bu yüzden herkes Mehmet Akif diyor. Her kıtası Türk’e cesaret veren, düşmanı korkuya yönelten, belki arşı titreten Mehmet Akif’in kaleminden yazılmış İstiklal Marşı. Üstadın kaleminden İstiklal Marşı. 

12 Mart tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı martın dünyaya getirdiği gibi, biz Türk milletine gerçek baharı yaşatmıştı. Bir daha bahar da yaşatılmaz. Tıpkı Mehmet Akif Ersoy‘un, canını vatan uğruna verenler için dediği gibi ” Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın.”  İçin rahat olsun Akif’im ne senin gibi yazan olur, ne de senin gibi can veren. 

Yazı: Hatice Karacan 

Kompozisyon Örneği 5

İstiklal Marşı ve Mehmet Akif�

Türklük! Türklük nedir? Bir o kadar nesnel, bir o kadar da öznel bir kavramdır Türklük! Aslında herkesin cevabı aynı anlamdadır fakat cevap verme biçimleri, yürekten hissettikleri farklıdır. Kimine göre bir toprağı kurtarmak için toprak altına giren askerler, kimine göre ailesi cephede savaşıp ölen öksüzler, yetimler… 

Fakat biri vardı her şeyi, herkesi bir eserde toplayan. Eser dediğime bakmayın 4 alfabe harfinin yan yana gelmesiyle değil, geçmişten bugünümüze kadar varoluşumuzun sembolü eser…  Yediden yetmişe herkes bilir bu eserin hikayesini. Sırf para almamak için eserini yarışmaya bile götürmeyen fakat eserinin güzelliğiyle öne çıkan Mehmet Akif‘i. Cesur, vatansever, bilinçli bir adamdır o. Vatanı için maddiyatı geride bırakıp maneviyatı öne alan şanlı, yürekli bir adam. Türklerin bugüne kadarki savaşlarını, zaferlerini, zorluklarını bir eserde anlatan yazarların en büyüğü! Kelimelerin birbirine ahenkle eşlik ettiği İstiklal Marşı‘nda her şeyin bir anlamı vardır. Korkma der. Sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; ulusuna, milletine seslenir Mehmet Akif. Millete korkmamasını bayrağımızın üstündeki ayın ve yıldızın daima parlayacağını ve ülkemizin üstünde son ocak sönene kadar bayrağımızın dalgalanacağını anlatır. Evet 10 kıtadır ama asırların duygusunu yansıtmıştır kıymetli şair. 

Her ülkenin altına sığındığı bir marş ve bayrak vardır. Ülkeler bu ikisi sayesinde ayakta kalır. Bizim milli marşımızda 12 Mart tarihinde kabul edilen İstiklal Marşı‘dır. Bize bu değerli eseri zorluklar altında sunan Mehmet Akif Ersoy’a bütün Türk Milleti adına milyonlarca kez saygı, sevgi ve teşekkür. 

Yazı: Sıla Poluyağ 

Kompozisyon Örneği 6

İstiklal Marşı

İstiklâl Marşımız Türk ulusunun onurudur, gururudur. Türk bayrağı gibi özgürlüğümüzün, bağımsızlığımızın simgesidir. İstiklâl Marşı’mızı iyice öğrenmek, içtenlikle söylemek, dinlemek her Türk yurttaşının görevidir. İstiklâl Marşı’mızın şairi Mehmet Âkif Ersoy () Türk ordusuna armağan ettiği Milli Marşı’mızın “Yeniden yazılması düşünülemez mi?” dendiğinde: “Allah Türk milletine bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın.” deyip Milli Marşı’mızın sıradan bir manzume olmadığını, milletimizin kahramanlığını, çektiği acıları, sevinçlerini, umutlarını dile getirdiğini ifade etmiştir. 

İstiklâl Marşı’nı bayrağa dönerek, başımız açık, hazır ol durumunda, başımız dik, içtenlikle söylemeliyiz, dinlemeliyiz, Bayrağa ve İstiklâl Marşı’na saygı her Türk’ün ulusal görevidir. 

Başka ulusların İstiklâl Marşlarına, bayraklarına da saygılı olmalıyız. Atatürk 10 Eylül ’de İzmir’e girdiğinde yoluna serilen yenik düşmüş düşmanın bayrağını: “Bayrak bir ulusun gururudur. O, yere serilemez.” deyip yerden kaldırtmıştır. Türk ölür de bayrağını düşmana teslim etmez. Dünya devletlerini müzelerinde esir düşmüş bir Türk bayrağı yoktur. Bu, Türk’ün özgürlüğüne ne kadar değer verdiğini gösterir. 

Kompozisyon Örneği 7

İstiklal Marşı: Bağımsızlık

Orta Asya'dan gelerek Anadolu'yu kendisine yurt edinen milletimiz, hiçbir millete zulüm etmemiş, bilakis kendi sınırları içerisinde olan diğer toplumların özgürce yaşaması için bütün koşulları yerine getirmiştir. Buna rağmen en ufak bir güçsüzlük döneminde bile bazı devletlerin saldırılarına maruz kalmış, hatta kendi tebaasında bulunan azınlıkların bile ihanetine uğrayarak zor dönemler geçirmiştir. 

İşte bu zor dönemlerin bilenen ve en acıklı olanı Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Ülke işgal altında bulunurken, gerçek vatansever Türk halkı canı pahasına ülkesinin bağımsızlık mücadelesinde yer almış, kimisi cephede, kimisi cephe gerisinde üzerine düşen görevleri eksiksiz yerine getirmiştir. Mehmet Akif Ersoy'da mücadeleye fikri açıdan büyük destek vermiş, yazmış olduğu İstiklal Marşı ile Türk Milletinin yüreğinde kopan fırtınaları dile getirmiş, cesaretin ve azmin bağımsızlık yolundaki büyük etkisine dikkati çekmiştir. 

Mısralarında bağımsızlığın Türk Milletinin hakkı olduğunu dile getiren Akif, cennet vatanımızın ne pahasına olursa olsun düşmana terk edilemeyeceğini anlattığı İstiklal Marşı ile tarih boyunca bağımsızlığa verdiğimiz önemi adeta bütün dünyaya ilan etmiştir. 

İstiklal Marşının özünde yatan bağımsızlık vurgusu, bundan böyle de Türk Milletinin büyük önem verdiği konulardan biri olmaya devam edecek, atalarımızın kanları ile sulanmış olan topraklarımızda bulunan ve Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının kendisine tanımış olduğu hakları kabul eden herkes, bu bağımsızlık ve özgürlük duygusunun verdiği tadı doyasıya yaşayacaktır. İstiklal Marşını anlayarak okuyan herkes bağımsızlığın ne demek olduğunu çok daha iyi kavrayacak ve ülkesini daha çok sevecektir. 

Asırlar boyu hiçbir devletin ya da topluluğun esareti altında yaşamamış olan Türk Milleti, içindeki bağımsızlık ateşini sonsuza dek yakmaya devam edecektir. 

Kısaca İstiklal Marşı’nın Kabulü

12 Mart 'de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından İstiklâl Marşı olarak kabul edilmiştir. Bestesi Osman Zeki Üngör'e aittir. Orkestrasyonu Edgar Manas tarafından yapılmıştır. 

Ön elemeyi geçen yedi şiir 12 Mart 'de Mustafa Kemal'in başkanlığını yaptığı meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Âkif'in şiiri meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif'in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi. 

Kompozisyon Nasıl Yazılır?

  • Kompozisyonun yazılacağı kağıt A4 ölçülerinde ve çizgisiz olmalıdır. 
  • Çizgisiz kağıda eğik yazma ihtimaliniz varsa pratik yaparak çizgisiz kağıdın üstünde yazmaya alışabilirsiniz. 
  •  Bir diğer seçenek ise beyaz kağıdın altına çizgili bir kağıt çekmek ve metni bu şekilde yazmaktır.  
  • Her kompozisyonun bir başlığı olur. Başlıkta kelimelerin ilk harfi büyük yazılır.  
  • Başlıkta yer alan bağlaçların tamamı küçük harflerle yazılır.  
  • Aynı anlama gelen söz grupları ve kelimeler aynı cümlede kullanılmamalıdır. 
  • Kafa karıştırıcı, muğlak ifadeler yerine, herkesin anlayabileceği, yalın ve açık ifadeler kullanılmalıdır.  
  • Kompozisyonlar yabancı kelimeler yerine onların Türkçe karşılıklarıyla yazılmalıdır.  
  • Kompozisyonun gelişme bölümünde tanık gösterme, alıntılama ve örnek verme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılmalıdır.   
  • Nokta, soru işareti ve virgül başta olmak üzere tüm noktalama işaretlerini doğru kullanılmasına özen gösterilmelidir. 

İstiklal Marşındaki bilinmeyen kelimelerin anlamları

İstiklal Marşı’nın o derin ruhunu ve anlamını daha iyi kavrayabilmek için günümüzde çok kullanılmayan kelimelerin de anlamlarını bilmek gerekir. Kelimelerin anlamlarını öğrenince ne kadar duygulu ve mükemmel bir şiir olduğu ortaya çıkıyor.

İstiklal marşı anlamı ve açıklamasıİstiklal marşı anlamı ve açıklaması

1. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Şafak: Güneş doğmadan az önce beliren aydınlık.

Sancak: Bayrak, liva. Sancak devletimiz için çok önemlidir.

Ocak: mecaz Ev, aile, soy.

Millet: Çoğunlukla aynı topraklar üzerinde yaşayan, aralarında dil, tarih, duygu, ülkü, gelenek ve görenek birliği olan insan topluluğu, ulus.

Yüzmek: mecaz Dalgalanmak. Yüzmek insan sağlığı için çok faydalıdır.

2. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Çatmak: Kaşını, yüzünü sertlik, öfke bildiren bir duruma sokmak. Öğretmenim kaşlarını çatınca çok korktum.

Çehre: Yüz.

Hilal: Ayın ilk günlerinde aldığı yay biçimi, ayça, yeni ay.(BAYRAK).

Irk: Kalıtımsal olarak ortak fiziksel ve fizyolojik özelliklere sahip insanlar topluluğu.

Celal: Öfke, kızgınlık.

Hakk: Allah.

İstiklal: Bağımsızlık.

3. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Ezel: Başlangıcı belli olmayan zaman, öncesizlik.

Hür: Özgür bir biçimde.

Çılgın: Aşırı davranışlarda bulunan, deli, mecnun.

Kükremek: Deniz, nehir kabarmak, taşmak.

Bent: Su biriktirmek için akan suyun önüne yapılan set, büğet.

Engin: Ucu bucağı görünmeyecek kadar geniş, çok geniş, vâsi.

4. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Garp: Batı, günindi (Avrupa) Garp kapısı İstanbul'dan başlıyor.

Afak: Ufuklar. Güneş ufuktan doğuyor.

Zırh: Savaşlarda ok, kılıç, vb. silahlardan korunmak için giyilen, demir ve tel levhalardan yapılmış giysi. Eskiden savaşlarda zırh giyilirdi.

İman: İnanç.

Serhat: Sınır boyu. Van serhat şehridir.

Ulumak: Köpek, kurt, çakal vb. hayvanların uzun, iniltili, ağlar gibi çıkardığı ses.

Medeniyet: Uygarlık. Medeniyeti olmayan toplumda kültür bulunamaz.

5. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Siper: Korunulacak, arkasına, altına veya içine girerek saklanılacak yer.

Hayasız: Utanma duygusu olmayan, arsız, edepsiz.

Akın: Düşman topraklarına tedirgin etme, yıldırma, çapul vb. amaçlarla toplu olarak yapılan baskın.

Vaat: Bir işi yerine getirmek için verilen söz.

İstiklal Marşının anlamıİstiklal Marşının anlamı

6. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Toprak: Yer kabuğunun canlılara yaşama ortamı sağlayan yüzey bölümü.

Kefensiz yatan: Şehit. Şehitlerimiz bu vatan için canlarını feda ettiler.

Şehit: Kutsal bir ülkü veya inanç uğrunda ölen kimse. Şehitlerimiz bu vatan için canlarını feda ettiler.

Vatan: Yurt.

7. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Feda: Bir amaç uğrunda bir değer veya varlıktan vazgeçme.

Şüheda: Şehitler.

Canan: Gönülden sevilen, gönül verilmiş olan kadın, sevgili.

Hüda: Allah.

Tek: zarf Önüne getirildiği cümleye istek ve özlem kavramı katar.

Cüda: Yurt, baba ocağı gibi çok sevilen şeylerden ayrılmış olan, uzak kalmış olan.

8. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Ruh: İnsanda, vücuttan ayrı bir varlık olarak var olduğuna inanılan öz.

İlahi: Allah ile ilgili olan, Allah’a özgü olan.

Emel: Gerçekleştirilmesi zamana bağlı istek.

Mabed: Tapınak(cami).

Namahrem: Yabancı, el.

Şehadet: Tanıklık, şahitlik.

Ebedi: Sonsuz, ölümsüz, bengi.

9. Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Vect: Sevgi veya heyecandan doğan coşkunluk, kendinden geçme. Coşkulu istek.

Secde: Namaz kılarken alnı, el ayalarını, dizleri ve ayak parmaklarını yere getirerek alınan durum.

Ceriham: Yara.

Ruh-ı Mücerred: Maddesiz(soyut)ruh.

Naaş: Ölü.

Arş: İslam inanışına göre göğün en yüksek katı.

Kıtadaki bilinmeyen kelimeler

Şanlı: Yüce, ulu, büyük.

Helal: Dinin kurallarına aykırı olmayan, dinî bakımdan yasaklanmamış olan, haram karşıtı.

Ebediyet: Sonsuzluk.

İzmihlah: Yıkılma, çökme.

Hürriyet: Özgürlük.

İstiklal: Bağımsızlık.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası