haşr suresi arapça okunuşu ve anlamı / Haşr Suresi Arapça ve Türkçe Oku, Haşr Suresi Meali ve Tefsiri

Haşr Suresi Arapça Okunuşu Ve Anlamı

haşr suresi arapça okunuşu ve anlamı

Haşr suresi okunuşu: Haşr suresi Arapça yazılışı ve Türkçe anlamı ile meali, tefsiri, faziletleri

Nur Suresinden önce, Beyyine Suresinden ise sonra nazil olan Ha&#;r Suresinin nüzul sebebi ile ilgili rivayet edilen bir vaka vard&#;r. Bu rivayete göre sure, Medine'de ya&#;am&#;n&#; sürdüren ve Müslümanlarla yapt&#;klar&#; antla&#;may&#; bozarak Mekkeli mü&#;rikler ile bir ittifak içine giren Beni Nadir kabilesinin Medine'den sürgün edilmesi üzerine indirilmi&#;tir. Nitekim bu olaya at&#;f yaparak münaf&#;klar&#;n haline ve ak&#;betine de de&#;inen sure, Müslümanlar için büyük öneme sahiptir. &#;&#;te Ha&#;r Suresi meali, Türkçe okunu&#;u ve Ha&#;r Suresi faziletleri

Ha&#;r Suresi Arapça Okunu&#;u

Yaz&#;m&#;zda, Ha&#;r Suresi okunu&#;u Latin alfabesiyle mevcuttur. Arap harflerini ö&#;renememi&#; okuyucular&#;m&#;z Ha&#;r Suresi Türkçe okunu&#;u ile birlikte internetten kolayl&#;kla eri&#;ebilecekleri k&#;raat örneklerini dinleyerek surenin tam anlam&#;yla do&#;ru okunu&#;una vak&#;f olabilir.

  1. Sebbeha lillahi ma fiyssemavati ve ma fiyl'arard&#; ve huvel'aziyzulhakiymu.
  2. Huvelleziy ahrecelleziyne keferu min ehlilkitabi min diyarihim lievvelil ha&#;ri ma zanantum en yahrucu ve zannu ennehum mani'atuhum husunuhum minallahi feetahumullahu min haysu lem yahtesibu ve kazefe fiy kulubihimurru'be yuhribune buyutehum bieydiyhim ve eydiylmu'miniyne fa'tebiru ya ulil'ebsari.
  3. Ve lev la en keteballahu 'aleyhimulcelae le'azzebehum fiyddunya ve lehum fiyl'ah&#;reti 'azabunnari.
  4. Zalike biennehum &#;akkullahe ve resulehu ve men yu&#;akk&#;llahe feinnallahe &#;ediydul'&#;kabi.
  5. Ma kata'tum min liynetin ev terektumuha kaimeten 'ala usuliha febiiznillahi ve liyuhziyelfasik&#;yne.
  6. Ve ma efaalahu 'ala resulihi minhum fema evceftum 'aleyhi min haylin ve la rikabin ve lakinnallahe yusellitu rusulehu 'ala men ye&#;a'u vallahu 'ala kulli &#;ey'in kadiyrun.
  7. Ma efaallahu 'ala resulihi min ehlilkura felillahi ve lirresuli ve liziylkurba velyetama velmesakiyni vebnissebiyli key la yekune duleten beynel'a&#;niyai minkum ve ma atakumurresulu fehuzuhu ve ma nehakum 'anhu fentehu vettekullahe innallahe &#;ediydul'&#;kabi.
  8. Lelfukarailmuhaciriyn-elleziyne uhricu min diyarihim ve emvalihim yebte&#;une fadlen minallahi ve r&#;dvanen ve yensurunallahe ve resulehu ulaike humussadikune.
  9. Velleziyne tebevveuddare vel'iymane min kablihim yuh&#;bbune men hacere ileyhim ve la yecidune fiy sudurihim haceten mimma utu ve yu'sirune 'ala enfusihim ve lev kane bihim hasasatun ve men yuka &#;uhha nefsihi feulaike humulmuflihune.
  10. Velleziyne cau min ba'dihim yekulune rabbena&#;fir lena ve li&#;hvaninelleziyne sebekuna bil'iymani ve la tec'al fiy kulubina &#;ullen lilleziyne amenu rabbena inneke raufun rah&#;ymun.
  11. Elem tere ilelleziyne nafeku yekulune li&#;hvanihimulleziyne keferu min ehlilkitabi lein uhrictum lenahrucenne me'akum ve la nut&#;y'u fiykum ehaden ebeden ve in kutiltum lenensurennekum vallahu ye&#;hedu innehum lekazibune.
  12. Lein uhricu la yahrucune me'ahum ve lein kutilu la yensurunehum ve lein nesaruhum leyuvellunel'edbare summe la yunsarune.
  13. Leentum e&#;eddu rehbeten fiy sudurihim minallahi zalike biennehum kavmun la yefkahune.
  14. La yukatilunekum cemiy'an illa iy kuran muhassenetin ev min verai cudurin be'suhum beynehum &#;ediydun tahsebuhum cemiy'an ve kulubuhum &#;etta zalike biennehum kavmun la ya'k&#;lune.
  15. Kemeselilleziyne min kablihim kariyben zaku vebule emrihim ve lehum 'azabun eliymun.
  16. Kemeseli&#;&#;eytani iz kale lil'insanikfur felemma kefere kale inniy beriy'un minke inniy ehafullahe rabbel'alemiyne.
  17. Fekane 'ak&#;betehuma ennehuma fiynari halideyni fiyha ve zalike cezauzzalimiyne.
  18. Ya eyyuhelleziyne amenuttekullahe veltenzur nefsun ma kaddemet li&#;adin vettekullahe innallahe habiyrun bima ta'melune.
  19. Ve la tekunu kelleziyne nesullahe feensahum enfusehum ulaike humulfasikune.
  20. La yesteviy ashabunnari ve ashabulcenneti ashabulcenneti humulfaizune.
  21. Lev enzelna hazelkur'ane 'ala cebelin lereeytehu ha&#;i'an mutesaddi 'an min ha&#;yetillahi ve tilkel'emsalu nadribuha linnasi le'allehum yetefekkerune.
  22. Huvallahulleziy la ilahe illa huve 'alimul&#;aybi ve&#;&#;ehadeti huverrahmanurrah&#;ymu.
  23. Huvallahulleziy la ilahe illa huve elmelikulkuddususselamul mu'minul muheyminul 'aziyzul cebbarul mutekebbiru subhanallahi 'amma yu&#;rikune.
  24. Huvallahul halikul - bariy-ulmusavviru lehum'esma ulhusna yusebbihu lehu ma fiyssemavati vel'ard&#;. Ve huvel'aziyzulhakiymu.

Ha&#;r Suresi Anlam&#;

Ha&#;r Suresi konusu bak&#;m&#;ndan daha çok Allah'&#;n yüceli&#;i, isimleri ve fiilleri ile ilgidir. Ha&#;r Suresi tamam&#; ile ilgili olan meal ve tefsir çal&#;&#;malar&#;n&#;n yan&#; s&#;ra özellikle Ha&#;r Suresinin son 3 ayeti hakk&#;ndaki literatürle de &#;slam gelene&#;inde önemli bir yere sahiptir. Halk aras&#;nda Huvallahullezi Suresi ismi verilen ve Esmaü'l-Hüsna'dan, Allah'&#;n 15 isminin zikredildi&#;i bu bölüm, kimi alimler taraf&#;ndan son 4 ayet olarak da ele al&#;nmaktad&#;r. Dolay&#;s&#;yla Ha&#;r Suresi, &#;slam inanc&#; aç&#;s&#;ndan son derece önemli olan Allah'u Teala'n&#;n isimlerini içeren bir suredir. Bu do&#;rultuda surenin anlam&#;n&#; bilmek ve Allah'&#;n isimlerinin mahiyetini idrak edebilmek büyük bir fazilet olarak görülmü&#;tür.

  1. Göklerdeki ve yerdeki her &#;ey Allah'&#; tespih etmektedir. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.
  2. O, kitap ehlinden inkar edenleri ilk toplu sürgünde yurtlar&#;ndan ç&#;karand&#;r. Siz onlar&#;n ç&#;kacaklar&#;n&#; sanmam&#;&#;t&#;n&#;z. Onlar da kalelerinin, kendilerini Allah'tan koruyaca&#;&#;n&#; sanm&#;&#;lard&#;. Ama Allah&#;&#;n emri onlara ummad&#;klar&#; yerden geldi. O, yüreklerine korku dü&#;ürdü. Öyle ki, evlerini hem kendi elleriyle, hem de mü'minlerin elleriyle y&#;k&#;yorlard&#;. Ey basiret sahipleri ibret al&#;n.
  3. E&#;er Allah, onlar hakk&#;nda sürülmeye hükmetmemi&#; olsayd&#;, muhakkak kendilerine dünyada azap edecekti. Ahirette ise, onlar için cehennem azab&#; vard&#;r.
  4. Bu, onlar&#;n Allah'a ve Resülüne kar&#;&#; gelmeleri sebebiyledir. Kim Allah'a kar&#;&#; gelirse bilsin ki, Allah'&#;n azab&#; &#;iddetlidir.
  5. (Sava&#; gere&#;i,) hurma a&#;açlar&#;ndan her neyi kestiniz, yahut (kesmeyip) kökleri üzerinde dikili b&#;rakt&#;n&#;zsa hep Allah'&#;n izniyledir. Bu da fas&#;klar&#; rezil etmesi içindir.
  6. Onlar&#;n mallar&#;ndan Allah'&#;n, sava&#;&#;lmaks&#;z&#;n peygamberine kazand&#;rd&#;&#;&#; mallar için siz, at ya da deve ko&#;turmu&#; de&#;ilsiniz. Fakat Allah, peygamberlerini, diledi&#;i kimselerin üzerine sal&#;p onlara üstün k&#;lar. Allah'&#;n her &#;eye hakk&#;yla gücü yeter.
  7. Allah'&#;n, (fethedilen) memleketlerin ahalisinden sava&#;&#;lmaks&#;z&#;n peygamberine kazand&#;rd&#;&#;&#; mallar; Allah'a, peygambere, onun yak&#;nlar&#;na, yetimlere, yoksullara ve yolda kalm&#;&#;lara aittir. O mallar, içinizden yaln&#;z zenginler aras&#;nda dola&#;an bir servet (ve güç) haline gelmesin diye (Allah böyle hükmetmi&#;tir). Peygamber size ne verdiyse onu al&#;n, neyi de size yasak ettiyse ondan vazgeçin. Allah'a kar&#;&#; gelmekten sak&#;n&#;n. &#;üphesiz, Allah'&#;n azab&#; çetindir.
  8. Bu mallar özellikle, Allah'tan bir lütuf ve ho&#;nudluk ararken ve Allah'&#;n dinine ve peygamberine yard&#;m ederken yurtlar&#;ndan ve mallar&#;ndan uzakla&#;t&#;r&#;lan fakir muhacirlerindir. &#;&#;te onlar do&#;ru kimselerin ta kendileridir.
  9. Onlardan (muhacirlerden) önce o yurda (Medine'ye) yerle&#;mi&#; ve iman&#; da gönüllerine yerle&#;tirmi&#; olanlar, hicret edenleri severler. Onlara verilenlerden dolay&#; içlerinde bir rahats&#;zl&#;k duymazlar. Kendileri son derece ihtiyaç içinde bulunsalar bile onlar&#; kendilerine tercih ederler. Kim nefsinin cimrili&#;inden, h&#;rs&#;ndan korunursa, i&#;te onlar kurtulu&#;a erenlerin ta kendileridir.
  10. Onlardan sonra gelenler ise &#;öyle derler: "Ey Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmi&#; olan karde&#;lerimizi ba&#;&#;&#;la. Kalplerimizde, iman edenlere kar&#;&#; hiçbir kin tutturma! Ey Rabbimiz! &#;üphesiz sen çok esirgeyicisin, çok merhametlisin. "
  11. Kitap ehlinden O inkar eden karde&#;lerine, "Yemin ederiz ki, siz (Medine'den) ç&#;kar&#;l&#;rsan&#;z, muhakkak biz de sizinle beraber ç&#;kar&#;z. Sizin hakk&#;n&#;zda asla kimseye boyun e&#;meyiz. E&#;er size kar&#;&#; sava&#;&#;l&#;rsa size mutlaka yard&#;m ederiz" diyerek münaf&#;kl&#;k yapanlara bakmaz m&#;s&#;n? Halbuki Allah onlar&#;n kesinlikle yalanc&#; olduklar&#;na &#;ahitlik eder.
  12. Andolsun, e&#;er (karde&#;leri Medine'den) ç&#;kar&#;l&#;rsa, onlarla beraber ç&#;kmazlar. Kendilerine kar&#;&#; sava&#;&#;l&#;rsa, onlara yard&#;m etmezler. Yard&#;m edecek olsalar bile, andolsun mutlaka arkalar&#;n&#; dönüp kaçarlar, sonra kendilerine de yard&#;m edilmez.
  13. Onlar&#;n kalplerinde size kar&#;&#; duyduklar&#; korku, Allah'a kar&#;&#; duyduklar&#; korkudan daha bask&#;nd&#;r. Bu onlar&#;n anlamaz bir toplum olmalar&#; sebebiyledir.
  14. Onlar müstahkem kaleler içinde veya duvarlar arkas&#;nda olmadan sizinle toplu halde sava&#;mazlar. Kendi aralar&#;ndaki çeki&#;meleri &#;iddetlidir. Sen onlar&#; toplu san&#;rs&#;n. Halbuki kalpleri darmada&#;&#;n&#;kt&#;r. Bu, onlar&#;n ak&#;llar&#; ermez bir topluluk olmalar&#;ndand&#;r.
  15. Onlar&#;n durumu, kendilerinden az öncekilerin (Mekkeli mü&#;riklerin) durumu gibidir. Onlar (Bedir'de) yapt&#;klar&#;n&#;n cezas&#;n&#; tatm&#;&#;lard&#;r. Onlara (Ahirette de) elem dolu bir azap vard&#;r.
  16. Münaf&#;klar&#;n durumu ise t&#;pk&#; &#;eytan&#;n durumu gibidir. Çünkü &#;eytan insana, "&#;nkar et" der; insan inkar edince de, "&#;üphesiz ben senden uza&#;&#;m. Çünkü ben âlemlerin Rabbi olan Allah'tan korkar&#;m" der.
  17. Nihayet ikisinin de (azd&#;ran&#;n da azan&#;n da) ak&#;beti, ebediyen ate&#;te kalmalar&#; olmu&#;tur. &#;&#;te zalimlerin cezas&#; budur.
  18. Ey iman edenler! Allah'a kar&#;&#; gelmekten sak&#;n&#;n ve herkes, yar&#;n için önceden ne göndermi&#; oldu&#;una baks&#;n. Allah'a kar&#;&#; gelmekten sak&#;n&#;n. &#;üphesiz Allah, yapt&#;klar&#;n&#;zdan hakk&#;yla haberdard&#;r.
  19. Allah'&#; unutan ve bu yüzden Allah'&#;n da kendilerine kendilerini unutturdu&#;u kimseler gibi olmay&#;n. &#;&#;te onlar fas&#;k kimselerin ta kendileridir.
  20. Cehennemliklerle cennetlikler bir olmaz. Cennetlikler kurtulu&#;a erenlerin ta kendileridir.
  21. E&#;er biz, bu Kur'an'&#; bir da&#;a indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan ba&#;&#;n&#; e&#;erek parça parça olmu&#; görürdün. &#;&#;te misaller! Biz onlar&#; insanlara dü&#;ünsünler diye veriyoruz.
  22. O, kendisinden ba&#;ka hiçbir ilah olmayan Allah't&#;r. Gayb&#; da, görünen âlemi de bilendir. O, Rahmân'd&#;r, Rahîm'dir.
  23. O, kendisinden ba&#;ka hiçbir ilah bulunmayan Allah't&#;r. O, mülkün gerçek sahibi, kutsal (her türlü eksiklikten uzak), bar&#;&#; ve esenli&#;in kayna&#;&#;, güvenlik veren, gözetip koruyan, mutlak güç sahibi, düzeltip &#;slah eden ve diledi&#;ini yapt&#;ran ve büyüklükte e&#;siz olan Allah't&#;r. Allah, onlar&#;n ortak ko&#;tuklar&#;ndan uzakt&#;r.
  24. O, yaratan, yoktan var eden, &#;ekil veren Allah't&#;r. Güzel isimler O'nundur. Göklerdeki ve yerdeki her &#;ey O'nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.

Ha&#;r Suresi Faydalar&#;

Ha&#;r Suresi fazileti ile ilgili &#;slam kaynaklar&#;nda pek çok rivayet aktar&#;lm&#;&#;t&#;r. Surenin tamam&#;yla ilgili olan rivayetlerin yan&#; s&#;ra baz&#; ayetlerini okuman&#;n da özel faydalar&#; oldu&#;una inan&#;lmaktad&#;r.

  • Enes bin Malik'ten gelen rivayete göre Peygamber Efendimiz bir kimseye yata&#;&#;na yatmadan önce Ha&#;r Suresini okumay&#; vasiyet etmi&#;, uyanmadan önce vefat ederse &#;ehit hükmünde olaca&#;&#;n&#; ve cennet ehlinden say&#;laca&#;&#;n&#; buyurmu&#;tur.
  • Rasul-i Ekrem bir hadisinde Ha&#;r Suresini okuyanlar&#;n geçmi&#; ya da gelecekteki bütün günahlar&#;n&#;n ba&#;&#;&#;lanaca&#;&#;n&#; müjdelemi&#;tir.
  • Çe&#;itli kaynaklarda Rasulullah'&#;n yatmadan önce Müsebbihat ismi verilen sureleri okudu&#;u aktar&#;lm&#;&#;t&#;r. Bu sureler; Ha&#;r, &#;sra, Hadid, Cuma, A'la, Te&#;abün ve Saff sureleridir.
  • 11 kez okundu&#;unda bütün ihtiyaçlar&#; kar&#;&#;lad&#;&#;&#;na inan&#;lan Ha&#;r Suresinin son iki ayetinin fazileti büyüktür.
  • "La yestevi" ifadesiyle ba&#;layan Ha&#;r Suresi son 5 ayeti de gündelik hayat içerisinde s&#;kl&#;kla okunmas&#; tavsiye edilen ve insan&#; emniyette tutaca&#;&#;na inan&#;lan ayetlerdir.
  • Ha&#;r Suresi son ayeti, tam bir Allah'a teslimiyet örne&#;i için s&#;k s&#;k okunmas&#; telkin edilen ayetler aras&#;ndad&#;r.
  • Peygamber Efendimiz, ba&#; a&#;r&#;s&#; için dua olarak Ha&#;r Suresi okunmas&#;n&#; nasihat etmi&#;tir. Kimi kaynaklarda bu rivayet son Ha&#;r Suresinin "lev enzelna"dan a&#;a&#;&#;s&#; yani son dört ayeti &#;eklindedir.

Ha&#;r Suresi Tefsiri

Ha&#;r Suresi, gerek nüzulünün özel bir olaya dayanmas&#; gerek Allah'&#;n isimlerinin zikredilmesi dolay&#;s&#;yla derinlerine vak&#;f olman&#;n oldukça zor oldu&#;u bir suredir. Bu nedenle mealinin yan&#; s&#;ra tefsirini okuyarak sureyi daha iyi bir biçimde kavrayabilirsiniz. Diyanet'in haz&#;rlad&#;&#;&#; Ha&#;r Suresi tefsiri:

Sabah ve ak&#;am üç defa (besmeleden önce) “Eûzü billâhi’ssemîi’l-alîmi mine’&#;-&#;eytâni’r-racîm” dedikten sonra Ha&#;r sûresinin son üç âyetini okuyanlar için büyük müjdeler içeren hadisin s&#;hhat derecesiyle ilgili ele&#;tiriler bulunmakla beraber özellikle sabah namazlar&#;ndan sonra bu üç âyetin okunmas&#; gelenek haline gelmi&#;tir (bk. Tirmizî, “Sevâbü’l-Kur’ân”, 22; Müsned, V, 26; Dârimî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 22; Emin I&#;&#;k, “a.g.m.”, XVI, ).

Ha&#;r Ne Demek?

&#;kinci ayetinde geçerek sureye ismini veren "el-Ha&#;r" kelimesi; Türkçe'ye "toplamak" &#;eklinde tercüme edilebilir.

Ha&#;r Suresi Kaç Ayet?

Kur'an-&#; Kerim'in orta uzunlukta kabul edilebilecek surelerinden olan Ha&#;r Suresi, 24 ayetten olu&#;ur.

Ha&#;r Hangi Surede Bulunur?

Kur'an-&#; Kerim'in müstakil surelerinden biri olan Ha&#;r Suresi, ba&#;ka bir sure içerisinde yer almaz.

Ha&#;r Suresi Nerede &#;ndirilmi&#;tir?

Ha&#;r Suresinin Medine döneminde nazil oldu&#;u hususunda alimlerin geni&#; bir ittifak&#; vard&#;r.

Ha&#;r Suresi Ne Zaman Okunur?

Ha&#;r Suresinin herhangi bir zaman ya da mekanda okunmamas&#; gerekti&#;ine dair bir rivayet mevcut de&#;ildir. Ancak sure hakk&#;ndaki rivayetlerde özellikle sabah ve ak&#;am vakitlerinde okuman&#;n faziletleri vurgulanm&#;&#;t&#;r. Bilhassa surenin Huvallahullezi ismiyle an&#;lan son ayetleri bu vakitlerin namazlar&#;ndan sonra tesbihat s&#;ras&#;nda s&#;kl&#;kla okunmaktad&#;r.

Ha&#;r Suresi Ne &#;çin Okunur?

  • Rasulullah Ha&#;r Suresini okuyan kimsenin o gün içerisinde vefat ederse &#;ehit hükmünde say&#;laca&#;&#;n&#; ve cennet ehli olaca&#;&#;n&#; müjdelemi&#;tir.
  • Ba&#; a&#;r&#;s&#; için dua olarak Ha&#;r Suresi okuman&#;n faydal&#; oldu&#;una inan&#;lmaktad&#;r.
  • Rasulullah'&#;n yatmadan önce Ha&#;r Suresi okudu&#;u rivayet edilmektedir. Nitekim Rasul-i Ekrem ashab&#;ndan bir kimseye de böyle yapmas&#;n&#; vasiyet etmi&#;tir.
  • Ha&#;r Suresinin son iki ayetini okuman&#;n bütün ihtiyaçlar&#;n giderilmesine vesile olaca&#;&#;na inan&#;l&#;r.
  • Ha&#;r Suresinin son 3 ya da 4 ayeti, Huvallahullezi olarak da bilinen ve son derece verilen ayetlerdir. Rasulallah bu ayetlerin sabah ve ak&#;am vakitlerinde okunmas&#;n&#; tavsiye etmi&#;tir.
  • Ha&#;r Suresini okuyanlar&#;n bütün günahlar&#;n&#;n silinece&#;i aktar&#;lm&#;&#;t&#;r.
  • Ha&#;r Suresinin son 5 ayetini okuman&#;n insan&#; emniyette tutaca&#;&#; inanc&#; yayg&#;nd&#;r.
  • Ha&#;r Suresi tüm bu faydalar&#;n&#;n yan&#; s&#;ra anlam&#; aç&#;s&#;ndan da son derece derin ve önemli bir suredir. Bu do&#;rultuda Ha&#;r Suresini Allah'&#; zikretmek ve isimlerini idrak edebilmek için de s&#;kl&#;kla okumak gerekir.

Ha&#;r Suresi Abdestsiz Okunur Mu?

Kur'an-&#; Kerim'deki herhangi bir sureyi mushaf üzerinden okumak için abdest almak gereklidir. Ancak ezberden okumak için abdest almaya gerek yoktur. Bu do&#;rultuda Ha&#;r Suresini de namaz içerisinde olmad&#;&#;&#; sürece ezberden okumak için abdest almak &#;art de&#;ildir.

Ha&#;r Suresi Nas&#;l Ezberlenir?

Ezberleme kolayl&#;&#;&#; aç&#;s&#;ndan Kur'an-&#; Kerim'in orta uzunluktaki surelerinden biri olan Ha&#;r Suresini, yeterli miktarda okuma ve tekrarla ezberlemek mümkündür. Arap diline uzak olan kimseler, çe&#;itli k&#;raat örneklerini dinleyerek kelimelerin do&#;ru telaffuzuna dair fikir edinmekle i&#;e ba&#;layabilir. Ayr&#;ca ezber hacminize göre kelime gruplar&#; ezberleyerek ilerlemek de ba&#;lang&#;ç için kolayla&#;t&#;r&#;c&#; bir hamle olacakt&#;r. Buna ra&#;men Ha&#;r Suresini ezberleyemeyen kimselerin dualar&#;nda Kur'an-&#; Kerim'den ba&#;ka bir sureyi okumas&#; mümkündür. Ha&#;r Suresi anlam itibar&#; ile daha çok Allah'&#;n isimleri ve yüceli&#;i ile alakal&#;d&#;r. Dolay&#;s&#;yla bu minvalde bir sure seçmek daha uygun olacakt&#;r. Ancak böyle bir sure de bilmeyenlerin herhangi bir sureyi okumas&#;na dair bir engel yoktur.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Haşr suresinin faziletleri nelerdir? 'Lev Enzelna' Arapça okunuşu ve Türkçe meali

Haşr suresinin faziletleri nelerdir? &#;Lev Enzelna&#; Arapça okunuşu ve Türkçe meali

Sabah akşam 3 kez okunduğunda meleklerin duasını kazanmamıza vesile olan ve son 4 ayetinin Arapça okunuşu ile Türkçe mealine de yer verdiğimiz bu haberimizde Haşr suresinin faziletlerini sizler için araştırdık. Peki Haşr suresinin faziletleri nelerdir? 70 bin meleğin duasında amin dediği Haşr Suresinin Arapça okunuşuna ve Türkçe anlamına haberimizin devamından ulaşabilirsiniz.

Gündelik yaşantı içerisinde 'Lev Enzelna' olarak ismini zikrettiğimiz 4 ayet,Haşr Suresinde geçmektedir. Medine'de inen Haşr suresi, toplamda 24 ayetten oluşmakla beraber nice faziletli sırları da içerisinde barındırır. Öyle ki Malik b. Yesâr`ın rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyurmuştur: "Kim sabahleyin üç defa "Euzubillahis-Semî`il-Alîmi mines-şeytanirracım" der, sonra Haşr suresi`nin sonundaki üç ayeti okursa Allah kendisine yetmiş bin melek vekil kılar, bunlar akşama kadar o kişiye dua ve istiğfar ederler. Eğer o gün vefat ederse şehid olarak ölür. Bunu akşamleyin okuyan da aynı derecededir." (Tirmizî, Müsned).

Rivayetlerin genelinde son üç ayetten söz edilmesi ile beraber, "Levenzelnâ'dan aşağısı" diyen rivayetler de bulunmaktadır. (bk. Kurtubî, XVNI/1).

  • Kelime anlamına baktığımızda toplamak manasına gelen Haşr sözcüğünün yer aldığı surede Medine'de yaşayan ve Hz. Peygamberle yaptıkları antlaşmaya sadık kalmayarak İslam toplumunu yok etmek üzere Mekkeli müşriklerle ittifak yapan Nadîroğulları’nın Medine’den toplu şekilde sürülmesi ile Yahudilerle antlaşma yapan münafıklardan bahsedilmektedir.

LEV ENZELNA ARAPÇA OKUNUŞU

Lev Enzelna suresi okunuşu

Lev Enzelna suresi okunuşu

Bismillahirrahmanirrahim

Lev enzelnâ hâzâlkurâne ‘alâ cebelin leraeytehu haşi’an mutesaddi’an min haşyetillâhi ve tilkel emśâlu nadribuhâ linnâsi le’allehum yetefekkerûn.

Huvallâhullezî lâ ilâhe illâ hu ve‘âlimu-lġaybi ve-şşehâde(ti)(s) huverrahmânurrahîm.

Huvallâhullezî lâ ilâhe illâ huvelmeliku-lkuddûsu-sselâmu-lmu/minu-lmuheyminu-l’azîzu-lcebbâru-lmutekebbir subhânallâhi ‘ammâ yuşrikûn.

Huvallâhul hâlikul bâriul musavviru lehul esmâul husnâ, yusebbihu lehu mâ fîssemâvâti vel-ardi vehuve-l’azîzulhakîm. (Haşr )

Türkçe anlamı; 

Eğer biz, bu Kur'an'ı bir dağa indirseydik, elbette sen onu Allah korkusundan başını eğerek parça parça olmuş görürdün. İşte misaller! Biz onları insanlara düşünsünler diye veriyoruz.

O, kendisinden başka hiçbir ilâh olmayan Allah'tır. Gaybı[5] da, görünen âlemi de bilendir. O, Rahmân'dır, Rahîm'dir.[6]

O, kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan Allah'tır. O, mülkün gerçek sahibi, kutsal (her türlü eksiklikten uzak), barış ve esenliğin kaynağı, güvenlik veren, gözetip koruyan, mutlak güç sahibi, düzeltip ıslah eden ve dilediğini yaptıran ve büyüklükte eşsiz olan Allah'tır. Allah, onların ortak koştuklarından uzaktır.

O, yaratan, yoktan var eden, şekil veren Allah'tır. Güzel isimler O'nundur. Göklerdeki ve yerdeki her şey O'nu tesbih eder. O, mutlak güç sahibidir, hüküm ve hikmet sahibidir.

haşr suresinin faziletleri nelerdir

haşr suresinin faziletleri nelerdir

HAŞR SURESİNİN FAZİLETLERİ NELERDİR?

Sabah ve akşam 3 kez (besmeleden önce) “Eûzü billâhi’ssemîi’l-alîmi mine’ş-şeytâni’r-racîm” dedikten sonra Haşr Suresi’nin son 3 ayetini okuyanlar için büyük müjdeden bahseden hadisin sıhhat derecesiyle ilgili eleştiriler bulunmakla beraber özellikle sabah namazlarından sonra bu 3 ayet okunmaktadır.

Ayrıca sahih hadi-si şerif kaynağında geçen ifadeye göre Resulullah (SAV) uyumadan önce Müsebbihat (İsra, Hadid, Haşr, Saff, Cuma, Teğabün, ve A’la) surelerini okurdu.(Ebu Davud, Edeb, 17; Tirmizi, Fedailül-Kur’an)

El-Kabıd (c.c) ne demektir? El-Kabıd isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-Kabıd

İLİŞKİLİ HABER

El-Kabıd (c.c) ne demektir? El-Kabıd isminin faziletleri nelerdir? Esmaül Hüsna El-KabıdCasiye Suresi&#;nin faziletleri nelerdir? Casiye Suresi&#;nin okunuşu ve anlamı

İLİŞKİLİ HABER

Casiye Suresi'nin faziletleri nelerdir? Casiye Suresi'nin okunuşu ve anlamı

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir