55 yas ustu asilama / 45 yaş ve üzeri vatandaşlar için aşılama başladı - Son Dakika Haberleri

55 Yas Ustu Asilama

55 yas ustu asilama

50 yaş üstü ne zaman aşılanacak? 50 yaş üstü aşılama başladı mı? Aşı takviminde son durum

Sağlık Bakanlığının 55 yaş üstü aşılamanın başladığını açıklaması üzerine en çok merak edilen şeylerden biri 50 yaş üstü aşılamanın ne zaman başlayacağı oldu. Yaş sırası ve görevliler için belirlenen tarihler ile ilgili merak edilenleri bir araya getirdik. Peki 55 yaş ve 40 üstü aşı ne zaman, hangi tarihte başlayacak?

55 YAŞ ÜSTÜ NE ZAMAN AŞI OLACAK?

Aşılama süreci, Koronavirüs Bilim Kurulunun oluşturduğu takvim doğrultusunda tamamlanacak.

İkinci aşamada A grubunda, hizmetin sürdürülmesi için öncelikli sektörlerin çalışanları bulunuyor. Bu sektörler ise şu şekilde sıralanıyor:

"Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerdeki kişiler, zabıta, özel güvenlik, Adalet Bakanlığı, cezaevleri, eğitim sektörü (öğretmenler ve öğretim üyeleri), gıda sektörü (SGK kayıtlarına göre) çalışanları (fırın, yemek fabrikaları, gıda imalathaneleri, ambalajlanmış su üreticileri vb.), taşımacılık (SGK kayıtlarına göre) sektöründe çalışanlar."

Bunların ardından ikinci aşamada yaşlarındaki bireyler aşılanacak.

Aşılamanın üçüncü aşamasında, öncelikle kronik hastalığı olanlara aşı yapıfunduszeue.info kişilerden ilk olarak yaşındakiler aşılanırken, bu grubu yaş ve yaş grubu takip edecek.

Üçüncü aşamada son olarak, diğer gruplarda bulunan sırasıyla yaş, yaş ve yaşlarında olanlara aşı uygulanacak.Dördüncü aşamada ise aşılanma sırası geldiği halde zamanında yaptırmayanlar aşılanacak.

AŞILAMA NE ZAMAN BİTECEK?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı'nın ardından basın toplantısı düzenledi.

Koca şunları söyledi;

Bizim Haziran sonuna kadar elimizde yoğun bir aşının olacağını söyleyebilirim. En geç haziran sonu itibarıyla 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi, 30 milyon aşıyla bunu yaşına düşürebileceğimizi ifade etmek istiyorum. 40 yaş üstünü aşılayabileceğimizi ama bunun yaşıyla ilgili bu son 30 milyon rakamıyla bunu söyleyebileceğimi ifade ediyorum. Aşıyı çeşitlendirmek için Ağustos ayından beri yoğun bir gayret içindeyiz. En geç haziran sonu olmak üzere, vatandaşımızı aşılayabileceğimizi söyleyebilirim. Onun için Ramazan ayını yakın teması azaltan biraz daha tedbirlere özen göstererek bu dönemi geçirirsek, aşıya erişim için çok uzun bir zaman olmadığını ifade etmek istiyorum.

İspanya'da Covid'a yakalanan 55 yaş altındaki kişilere en az 6 ay aşı yapılmayacak

İspanya'da daha önce koronavirüse yakalanmış 55 yaş altındaki kişilere en az 6 ay boyunca Covid aşısının yapılmayacağı açıklandı.

Sağlık Bakanlığı konu hakkında yapılan son toplantı sonrası ülkede son 6 aylık dönemde günlük vakaların oldukça düştüğünü, ancak 55 yaş üstü ve önceliği olan vatandaşları kapsayan aşı kampanyasının devam edeceğini duyurdu.

İspanyol yetkililer 55 yaş altı vatandaşlar arasında sadece ağır hastalığı olan kişilerin istina kabul edileceğini ve aşı kampanyası kapsamına alınacağını kaydetti.

Bakanlık 55 yaş altı kişiler için AstraZeneca firmasıyla anlaşıldığını, aşılama kampanyasına öğretmen, hukuk alanında çalışan hakim ve savcılar, itfaiye ile asker ve polis ekiplerinin de eklenerek genişletildiğini duyurdu.

Mart ayında 80 yaş üstü bitecek, 70 üstü aşılanmaya başlanacak

Aşılama konusunda önceliği olan sağlık çalışanlarına eczacı, fizyoterapist, huzur evleri ve özel konutlarda görev yapan bakıcılarında ekleneceği kaydedildi. Süpermarketlerde görev yapan ve her gün bilerce kişiyle temas halinde bulunan çalışanların ise öncelik grubuna alınmaması da dikkati çekti.

İspanya'da Pfizer-BioNTech firmaları ve Moderna'nın geliştirdiği aşılar 80 yaşın üzerindeki kişilere daha önce yapılmaya başlanmış, ve bu yaş grubunun yüzde 80'inin aşılama çalışmaları tamamlanmıştı. Madrid hükümeti Mart'ına kadar 80 yaş üzeri grubu bitirerek, 70 yaş üzeri kişileri aşılama kampanyasına başlamayı düşünüyor.

İspanya'da bugüne kadar 3 milyonu aşkın Covid vakası görülürken, salgın sebebiyle 60 bine yakın kişi hayatını kaybetti. İspanya Avrupa'da İngiltere, İtalya, Rusya ve Fransa'dan sonra salgın kaynaklı en çok can kaybının görüldüğü 5'inci ülke konumunda bulunuyor.

Yaşlılık Döneminde Aşılar İhmal Edilmemeli

İçindekiler

Yaşlılarda bulaşıcı hastalıklara duyarlılık artıyor

Yaşlanmayla birlikte immün yanıtın da azalması aşıya verilen cevabın da azalmasına neden olur. Yaşlılarda bulaşıcı hastalıklara duyarlılık yükselir. Özellikle şeker, kronik akciğer ve böbrek hastalıkları, kanser ve beslenme bozuklukları gibi pek çok hastalık yaşla birlikte artar. Aşıyla önlenebilir hastalıklara karşı, bağışıklık sağlanması büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle yaşlı bireylerin aşılanması en az çocukların aşılanması kadar önemlidir.

Ülkemizde “Genişletilmiş Bağışıklama Programı” kapsamında yaşlılara grip (influenza), zatürre (pnömokok) ve tetanoz aşıları uygulanmaktadır. Ayrıca gerekli görüldüğünde kuduz, suçiçeği, hepatit, menenjit, seyahat aşıları gibi diğer aşılar da önerilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) yaşlılık döneminde grip, zatürre ve tetanoz aşılarına ek olarak zona (herpes zoster) aşısını da önermektedir

Yaş Gruplarına Göre Aşılama Tablosu:

AŞI

YAŞ

YAŞ

65 YAŞ ÜSTÜ

Tetanoz

Difteri

Boğmaca

Primer immünizasyon tam ise 10 yılda bir rapel (ilk dozda asellüler boğmaca)

Primer immünizasyon tam ise 10 yılda bir rapel (ilk dozda asellüler boğmaca)

Td ile 10 yılda bir rapel

Herpes zoster

Önerilmiyor

Tek doz

Tek doz

Pnömokok

Riskli hasta grubuna 1 veya 2 doz

Riskli hasta grubuna 1 veya 2 doz

Tek doz

Influenza

Her influenza sezonundan önce tek doz

Her influenza sezonundan önce tek doz

Her influenza sezonundan önce tek doz

Hepatit A

Riskli hasta grubunda 2 doz

Riskli hasta grubunda 2 doz

Riskli hasta grubunda 2 doz

Hepatit B

Riskli hasta grubunda 3 doz

Riskli hasta grubunda 3 doz

Riskli hasta grubunda 3 doz

Kızamık

Kızamıkçık

Kabakulak

Riskli hasta grubunda 1 veya 2 doz

Riskli hasta grubunda 1 veya 2 doz

Önerilmiyor

Meningokok

Riskli hasta grubunda 1 veya daha fazla doz

Riskli hasta grubunda 1 veya daha fazla doz

Riskli hasta grubunda 1 veya daha fazla doz

Varisella

2 doz

2 doz

2 doz

Influenza Aşısı:

İnfluenza yaşlılarda, tüm hastalık ve ölümlerin en önemli nedenlerinden biridir. Pnömoni ve influenza ilişkili ölümlerin yüzde 90’ından fazlası 65 yaş ve üzeri kişilerdir. İmmün yaşlanma ve viral klirenste zayıflama nedeniyle yaşlı kişiler, influenza komplikasyonları açısından daha yüksek risk altında bulunmaktadır. Yaşlı kişiler aşılamadan fayda görmekte ve semptomları daha düşük şiddette seyretmektedir. Aşı, influenza insidansını ve şiddetini düşürmekte, influenza ile ilişkili hastaneye yatışları yüzde 48 oranında önlemektedir. Ayrıca pnömonileri, inme ve iskemik kalp hastalığı riskini azaltmaktadır.

Tetanoz-Difteri Toksoid Aşısı:

60 yaş ve üzerindeki bireylerde tetanoz enfeksiyonu riski, yaş arası kişilere göre iki kat daha fazladır. 65 yaş üzeri kişilere önerilen aşı formu “Td”dir. Yaralanma sonrası aşılama aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Aşı öyküsü bilinmeyen ya da güvenilir olmayan kişilere; Td, dört hafta arayla iki doz, ikinci dozdan ay sonra üçüncü doz uygulanır. 10 yılda bir rapel dozu (pekiştirme aşısı) yapılmalıdır.

 

Tetanoz için temas sonrası profilaksi:

Temiz minör yaralar

Diğer Bütün Yaralar*

Bağışıklama durumu

Td

TIG

TD

TIG

Bilinmiyor veya doz<3

Evet

Hayır

Evet

Hayır

>3 doz

Hayır**

Hayır

Hayır

Hayır

* Kirli, dışkı ve salya teması olan yaralanmalar, ısırık, yanık, donma, kurşun yarası, kesi yaraları, yanıklar, yabancı cisim batması.

**Son doz üzerinden geçen süre >10 yıl ise evet

Td: Tetanoz ve erişkin difteri toksoidi, TIG: Tetanoz İmmünglogülin

Pnömokok Aşısı:

65 yaş üzerinde, pnömokokal enfeksiyonların insidansı artar. Mortalite (ölüm) genellikle bakteriyemi ve menenjitle ilişkilidir. yaş arasındaki bireyler için yüzde 40’ın altındayken, 70 yaş üzerindeki bireylerde risk yüzde 55’in üzerine çıkar. Aşı, pnömoni ve pnömokok ile meydana gelen invaziv hastalıklarda hastaneye yatışı ve ölümü engellemede yüzde etkindir.

65 yaş üzerindeki kişilere, 23 serogrup içeren polisakkarid aşı (PPV23) şu şekilde uygulanır:

Eğer ilk doz 65 yaşından önce yapılmışsa tek doz aşılama, ilk aşılama 65 yaş üzerinde ve üzerinden en az 5 yıl geçmişse ikinci bir doz uygulama yapılır (Subkutan ya da İntramüsküler).

Pnömokok aşısı, başka bir bölgeden yapılmak koşuluyla bütün aşılarla aynı zamanda uygulanabilir.

65 yaş üstü tüm yetişkinlere PCV13 ve PPSV23 yapılması önerilmektedir. 65 yaş öncesi aşılanmış dahi olsalar tüm yaşlılara bir doz PPSV23 yapılmalıdır. Bununla birlikte PPSV23 dozları arasında beş yıllık bir minimum aralık muhafaza edilmelidir. PCV13 ise aşılamanın tekrarı -Rapel- uygun değildir.

Zona (Herpes Zoster) Aşısı:

Zona, yaşam boyunca bireylerin yaklaşık yüzde 30'unu etkileyen bir hastalıktır. Zonadan etkilenen kişilerin üçte ikisinden fazlası 50 yaşın üzerindedir. Latent varisella, zoster virüsünün reaktivasyonu sonucu ağrılı lokalize döküntüyle ortaya çıkar. Ayrıca immün yetmezliği ya da stres durumunda zonanın görülme oranı artar. Post-herpetik nevralji, ensefalit, miyelit, kranial ve periferik sinirlerin felci dahil en sık gözlenen komplikasyonlarıdır.

Zona aşısının hem sağlıklı bireylerde hem de diyabet ve koroner kalp hastalığı gibi kronik hastalıkları olan bireylerde zona riskini yüzde 55 oranında azalttığı gözlemlenmiştir.

Tek doz aşılamayla 60 yaş ve üstü kişilerde beş yıl boyunca zona enfeksiyonu oranını yüzde 51, postherpetik nevraljinin yüzde 67 oranında azaldığı belirlenmiştir.

60 yaş ve üzeri kişilere, daha önce zona (herpes zoster) enfeksiyonu olup olmamasına bakılmaksızın tek doz aşı yapılması önerilmelidir.

Koronavirüs Hastalığı:

Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid’a yakalananların ölüm oranı genç erişkinlerde yüzde bir, 60 yaş üzerinde yüzde 4, 70 yaş üzerinde yüzde 9, 80 yaş üzerinde yüzde 18’dir. Bu tabloda yaş ilerledikçe bağışıklığın zayıflaması ve diyabet, yüksek tansiyon gibi ek hastalıkların ortaya çıkması rol oynamaktadır. Henüz etkin bir tedavisi olmayan Covid’a karşı “maske-mesafe-hijyen” korunma önlemlerine ek olarak onay alan aşılar, risk grubunda olan yaşlılarla birlikte toplumda yaygın olarak uygulanmalı ve toplumsal bağışıklık sağlanmalıdır.

Sonuç olarak hastalıklara duyarlılığın arttığı yaşlılık döneminde sadece pandemi döneminde değil, her zaman önerilen aşılamaların yapılmasına, aşıyla önlenebilir hastalıklar ve komplikasyonlarından, ek hastalık yüklerinden korunmaya özen gösterilmelidir.

MHRS randevu alma: 55 yaş üstü aşılama süreci başladı

Sağlık Bakanlığı tarafından kademeli olarak gerçekleştirilen aşılama sürecinde sıra 55 yaş üstü vatandaşlara geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca sırası gelen vatandaşları aşı randevusu alması için çağrıda bulundu. Aşı randevusu MHRS (Merkezi Hastane Randevu Sistemi) sistemi üzerinden alınabiliyor.

Yayınlanma:

MHRS randevu alma: 55 yaş üstü aşılama süreci başladı

Birçok aşamada ikinci doz aşı çalışmaları sürerken, ilk doz aşıda sıra 55 yaş üstü vatandaşlara geldi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aşılamada sıra 55 yaşından büyüklere geldi. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum” dedi.

MHRS RANDEVU SAYFASI

MHRS RANDEVU ALMA

Corona aşısı için Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden funduszeue.info veya ’den randevu alınarak başvuru yapılabilecek.

MHRS Web’den randevu almak için; Daha önceden üyelik kaydınız yok ise “Randevu Al” butonuna tıkladıktan sonra gelen ekrandan “Üye Ol” seçeneğini tıklayarak üyelik işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer üyeliğiniz mevcut ise kimlik numaranız ve şifrenizle istediğiniz hastane ve hekimi seçerek randevunuzu oluşturabilirsiniz.

MHRS mobilde randevu almak için ise akıllı cihazınızın uygulama marketinden MHRS uygulamasını indirerek üyelik kaydınız yoksa oluşturabilir, var ise kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yaparak randevunuzu alabilirsiniz.

Corona virüs aşısı randevusu için, sisteme giriş yapıldıktan sonra “Hastane randevusu al” seçeneği üzerinden “Genel Arama” ardından “Covid aşı” seçeneğini tıklayarak gerekli bilgileri girmeniz gerekiyor.

NE ZAMAN AŞI OLACAĞIM?

Corana virüsü için aşı sıranızın gelip-gelmediğini e-Nabız üzerinden öğrenebilirsiniz. e-nabız sayfası üzerinde “KEŞFET” bölümünde yer alan “AŞI TAKVİMİ” içerisinde yer alan “COVİD AŞISI” kısmına tıklayınız. Eğer aşı için hakkınız bulunuyorsa MHRS sistemi üzerinde randevu alabilirsiniz.

Eğer “COVID pandemik aşılaması için belirlenen öncelikli grupta değilsiniz. Aşılama için Bakanlığımızın belirlediği öncelik sıralaması göz önünde bulundurularak durumunuz günlük değerlendirmelerle güncellenebilecektir. Sağlık çalışanı iseniz, çalıştığınız kuruma başvurarak bilgilerinizin güncellenmesini sağlayınız.” yazısı yer alıyorsa ise sıranız henüz gelmemiştir.

İFTARDAN SONRA DA AŞI OLUNABİLİYOR

Sağlık Bakanı Koca, geçtiğimiz günlerde aşı konusunda vatandaşlara çağrıda bulunmuş, iftardan sonra da aşı olabileceklerini söylemişti.

Twitter'dan açıklama yapan Koca, “Son iki günde, açılan aşı kapasitesinin çok az bir bölümüne randevu alındı. Hastanelerimizde gece saat 24’e kadar aşı randevusu verilmektedir. Gündüz vakit bulamayanlar için iftardan sonra aşı olma imkanı var. En önemli silahımız aşı. Sıranız gelmişse vakit geçirmeden aşı olun” ifadelerini kullanmıştı.

BÜYÜKŞEHİRLER ALARM VERİYOR

Öte yandan corona vakalarında da büyük artış yaşanıyor. Sağlık Bakanlığı'nın dün yayınladığı illere göre haftalık vaka sayısında özellikle büyükşehirlerde artış dikkat çekti.

Çanakkale, İstanbul, Yalova, Kırklareli ve Tekirdağ en çok vaka görülen iller olurken, en az vakanın görüldüğü iller ise Şırnak, Siirt, Van, Şanlıurfa ve Hakkari oldu. İstanbul'da ise vaka sayıları 5 haftada 5 kat arttı.

VEFAT SAYISINDA REKOR SEVİYEDEYİZ

Coronadan kaynaklı vefat sayıları da rekor seviyede. Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 19 Nisan Pazartesi gününün corona tablosuna göre son 24 saatte kişi hayatını kaybetti.

Bugün açıklanan verilerle birlikte vefat sayısında yeni bir rekor daha kırılmış oldu. Dün açıklanan tabloda da vefat bildirilmişti.

55 yaş üzerine aşı başladı hastanelerde kuyruk oluştuİlginizi Çekebilir55 yaş üzerine aşı başladı hastanelerde kuyruk oluştu

Ankaraaşı randevusuÇanakkaleFahrettin KocaHakkârihastaneistanbulKırklareliSağlıkSağlık BakanıSağlık BakanlığıŞanlıurfaSiirtŞırnaksosyal medyaTekirdağVanYalova

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası