rahimdeki yara nasıl geçer / Rahim ağzı yarası nedir? Belirtileri, tanı ve tedavisi

Rahimdeki Yara Nasıl Geçer

rahimdeki yara nasıl geçer

Rahim ağzı yaraları tedavi edilmeli mi?

Rahim ağzında yara veya rahim ağzı yarası terimleri günümüzde hastalar ve doktorlar arasında sık kullanılan bir terimlerdir. Bu terim aslında genel bir ifadedir ve rahim ağzının normalden farklı göründüğünü (genellikle kırmızı görünür) ifade eder. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doçfunduszeue.info Arslanrahim ağzı yaraları tedavisi hakkında merak edilenleri anlattı.

Rahim ağzında (servikste) bu farklı görüntüye sebep olabilecek patolojilerden en sık görüleni servikal ektropiyon (eversiyon) yani rahim ağzının vajene doğru çorabın ters çevrilmesi gibi dönerek bombeleşmesidir. Bu durumun çoğu doğuştandır. Genç kadınlarda ve doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha sık oranda izlenir. Bunların dışında en önemli sebep normal vajinal yoldan yapılan doğumlar esnasında rahim ağzının hasar görmesidir.

Rahim ağzı yaraları tedavi edilmeli mi

Aslında burada herhangi bir yara veya patolojik durum yoktur sadece normalde de bulunan iki yüzey (rahim ağzının iç ve dış yüzeyleri) arasındaki sınır daha belirginleşmiştir. Normalde rahim ağzının iç tarafı daha kırmızı, girintili çıkıntılı ve kanamaya müsait dokularla kaplıdır. Rahim ağzının dış yüzeyi ise daha muşamba gibi düz ve daha soluk renkte izlenir. Yara diye tabir edilen durumda bu kırmızı iç yüzey daha belirgin ve görünür hale gelir ve rahim ağzının dış yüzeyine uzanır. Spekulum muayenesinde iç yüzey çok daha geniş olarak saptanır. Bu kanser veya kanser öncüsü bir durum değildir.

RAHİM AĞZI YARASI ÇOĞUNLUKLA ŞİKAYETE NEDEN OLMAZ

Rahim ağzı yarası çoğu kadında bir şikâyete neden olmaz ve muayenede tesadüfen görülür. Bazı kadınlarda fizyolojik şeffaf, sulu bir akıntıya neden olabilir. Eğer iltahap varsa yeşil ve kötü kokulu akıntı da olabilir. Ayrıca yara bölgesi hassas bir doku olduğu için ilişki esnasında penisin travmatize etmesiyle ufak lekelenme tarzında kanamalar ve adet aralarında hafif lekelenmeler de yaratabilir.

HER ZAMAN TEDAVİ GEREKMEYEBİLİR

Rahim ağzı yaraları mutlaka tedavi gerektiren bir durum değildir. Öncelikle rahim ağzında böyle bir görüntü izlendiğinde mutlaka smear testi yapılmalı ve başka önemli bir durum olmadığı kesinleştirilmelidir. Yaraya sebep olabilecek bir neden varsa (doğum kontrol hapı v.b.) bu nedenlerin ortadan kaldırılmasıyla çoğunlukla kendiliğinden iyileşecektir.

Rahim ağzı yaraları tedavi edilmeli mi

Her zaman yakma veya dondurma gibi tedaviler şart değildir ancak aşırı akıntıya ve ilişki sonrasında kanamalara sebep oluyorsa ve takiplerde kendiliğinden iyileşmiyorsa yakma (koterizasyon) - dondurma (kriyoterapi) veya lazer gibi tedaviler uygulanabilir. Bu tedavilerle çoğu zaman tek seferde sonuç alınabilirken bazı hastalarda kere tekrarlamak gerekebilir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doçfunduszeue.info Arslan

False

Rahimde yara veya rahim ağzı yarası, tıbbi literatürde servikal erezyon ya da servikal yara olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle vajinal kanama belirtileri olan kadınların aklına kanamam neden oluyor, acaba rahimde veya vajende yara var mı diye sorular gelmektedir. Elbette kanamanın rahimden veya vajenden kaynaklanan pekçok sebebi olabilir. Rahim ağzında yara olan kadınlarda yara dondurma veya yakma tedavisi ile genellikle şikayetler düzelmektedir. Bu makalemizde rahimde yara neden olur, belirtileri nelerdir, vajinada yara varken ilişkiye girilir mi, rahim ağzı yarası kendiliğinden geçer mi, dondurma ve yakma fiyatları değişir mi gibi sorularınıza cevaplar bulacaksınız.

Rahimde Yara Kimlerde Olur?

Rahimdeki yaraların en sık nedeni elbette vajinal enfeksiyonlardır. Özellikle cinsel yolla bulaşan klamidya, gonore gibi enfeksiyonlar rahim ağzını tutarak bu noktalarda değişik şekil ve büyüklükte yaralara neden olabilir. Bunun yanında cinsel ilişki sırasında kullanılan kondomlara ve spermisid adı verilen sperm öldürücü sıvılar da yaralara yol açabilir. Çok sık cinsel ilişki ve vajenin sık sık yıkanması vajinal florayı bozarak rahimde yaralara sebebiyet verebilir.

Rahimde Yara Olduğunu Nasıl Anlarım, Belirtileri Nelerdir?

Rahimde yara olduğunu sizin belirtilerden anlamanız mümkün değildir. Yada kendi kendinizi evde muayene ederek sonuca ulaşamazsınız. Belirtilere bakıldığı zaman aslında aynı belirtilere neden olan pekçok hastalık bulunmaktadır. Ön önemli belirti cinsel ilişki sırasında lekelenme yada kanama olmasıdır. Ancak bu şekilde şikayeti olan pekçok kadında bile muayenede rahim ağzında yara tesbit edilmemektedir. Yara olduğunu anlamanın en kolay yolu bir kadın doğum doktoruna görünerek jinekolojik muayeneden geçmektir.

Rahimde Yara Dondurduktan Sonra Ne Olur?

Rahimdeki yaralar sıvı azot kullanılan yöntemlerle dondurulmaktadır. Dondurma sırasında genellikle herhangi bir sıkıntı yaşanmaz. Dondurma işleminden sonra 2 haftalık iyileşme sürecinde sarı, sulu bir akıntı gelebilir. Bazen bu bir aya kadar sürebilir. Bu nedenle ilk 2 hafta mümkünse birliktelik olmaması önerilir. Hasta takipte akıntı dışında belirgin bir sıkıntı yaşamaz.

Rahimdeki Yara Dondurulduktan Sonra Tekrarlar Mı?

Rahim ağzı yaraları tedavi sonrası tekrarlama ihtimali son derece düşüktür. Tedavi sonrası % oranında yarada düzelme olur. Ancak takipte eğer kadın sık sık enfeksiyon geçiriyorsa özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklar olursa bu kadınlarda elbette yaraların tekrarlama ihtimali mevcuttur. Bu nedenle yara dondurma tedavisi sonrası düzenli kontrollerin yapılması oldukça önemlidir.

Rahim Ağzı Yarası Tedavi Edilmezse, Rahimdeki Yara Yakılmazsa Ne Olur?

Rahim ağzı yaraları eğer tedavi edilmezse hastada sürekli cinsel birliktelik sırasında kanama veya lekelenme yapabilir. Birliktelik dışında da ara kanamalara sebep olabilir. Ayrıca bu bölgede salgı yapan bezler vardır. Üzerlerindeki koruyucu tabaka olmazsa bu bezler daha kolay ve sık olarak iltihaplanır, kanalları tıkanır. Sonuçta Nabothi kistleri adı verilen rahim ağzı kistleri oluşabilir. Bu bölgede koruyucu tabaka olmadığından hücreler dış etkenlere ve kullanılan kimyasallara daha açık hale gelir. Bazen uzun dönemde bu bölgelerde hücresel anormallikler meydana gelebilir.

Rahim Ağzı Yarası Yakılmalı Mı Dondurulmalı Mı?

Öncelikle rahim ağzı yarası olan kadınlarda mutlaka smear testi yapılmalı ve hücresel bir anormallik olmadığından emin olunmalıdır. Smear test sonucu normal çıkanlarda kişiye göre değişmekle beraber yara yakma veya yara dondurma tedavisi uygulanabilir. Yakma işlemi elektrokoterizasyonla yapılabileceği gibi kimyasal yöntemlerle yakma işlemi de yapılabilir. Yaranın büyüklüğü seçim yapmada oldukça önemlidir. Çok büyük yaralarda bazen dondurma işlemi yeterli gelmeyebilir. Yakma işlemi ile kombine edilmesi gerekebilir ya da yakma işlemi tercih edilebilir.

Her Rahim Ağzı Yarası Kanser Midir?

Her rahim ağzı yarası elbette kanser değildir. Bu yaraların büyük kısmında kanser gözlenmez. Ancak bunu smear testi yapmadan veya gerekirse biyopsi yapmadan bilemeyiz. Bu nedenle mutlaka bir kadın doğum uzmanı tarafından gerekli testler yapılarak hasta değerlendirilmelidir. Kanser öncüsü lezyonlarda veya rahim ağzı kanseri çıkanlarda da gerekli tedaviler süratle yapılmalıdır.

Rahim Ağzı Yarası Kendi Kendine Geçer Mi?

Rahim ağzındaki yaralar eğer küçükse bazen kendiliğinden geçebilir. Bazı hastalarda özellikle küçük yarası ve enfeksiyonu olan kadınlarda enfeksiyonun tedavisi yaranın kendi kendine geçmesi ve düzelmesi için yeterli olabilmektedir. En doğru yöntem konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Rahimde Yara Varsa Nasıl Tedavi Edilir?

Rahim ağzındaki yaraların tedavisinde pekçok yöntem kullanılmaktadır. En çok kullanılan yöntemler yakma ve dondurma tedavileridir. Bunun yanında kimyasal yakma işlemi de uygun olan hastalarda tercih edilmektedir. Tedavi yöntemine hastanın yarasının büyüklüğüne göre karar verilir. Elbette hangi yöntemin uygun olduğuna doktorunuz karar verecektir.

Rahimde Yara Dondurma İşlemi Nasıl Yapılır?

Yara dondurma işlemi sıvı azot adı verilen derecedeki özel sıvıların rahim ağzına uygulanması ile yapılır. İşlem esnasında donan hücrelerin içindeki sıvı buza dönerek şişer ve hücrenin parçalanmasına neden olur. Bu yöntemler anormal hücreler temizlenirken yara iyileşmesi sırasında alttan yeni ve sağlıklı hücreler gelişir ve yara kapanır.

Rahim Ağzı Yarası Dondurduktan Sonraki Akıntı Ne Zamana Kadar Sürer?

Yara dondurma tedavisi sonrasında vajinal akıntı 2 hafta kadar yoğun bir şekilde devam edebilir. Bazen bu süre 1 aya kadar uzayabilir. Ancak 15 günden sonra genellikle ya kalmaz ya da iyice azalır.

Rahimde ve Vajinada Yara Varken İlişkiye Girilir Mi?

Rahimde veya vajinada yara varken cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur. Ancak ilişki sırasında rahimdeki yaralar kanamaya neden olabilirken, vajinadaki yaralar hem ağrı hem de kanamaya yol açabilir.

Rahim Ağzı Yarası Erkeğe Bulaşır Mı?

Rahim ağzı yarası bulaşıcı değildir. Bu nedenle cinsel ilişki sırasında yara erkeğe bulaşmaz. Ancak yarayla beraber kadında cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyon varsa bu enfeksiyon erkeğe bulaşır ancak erkekte herhangi bir yaraya neden olmaz.

Rahim Ağzı Yarası Kaç Günde İyileşir?

Rahim ağzındaki tedavi edilen yaralar 2 hafta içerisinde genellikle iyileşir. Ancak tam iyileşmenin görülmesi için hastayı en erken 1 ay sonra kontrole çağırmakta fayda vardır. Aksi halde yara tam iyileşmeden muayene edildiğinde sanki işlem başarısız olmuş gibi düşünülerek gereksiz yere yeni bir işlem yapılabilir.

Rahim Ağzı Yarası Olan Gebe Kalabilir Mi?

Rahim ağzı yarası olan kadınlar gebe kalabilir. Yaralar gebelik sırasında lekelenmelere neden olabilir ancak düşük veya erken doğuma neden olmaz. Ancak beraberinde enfeksiyon varsa bu durumda hamilelerde düşük ve erken doğum riski artabilir. Sadece yara olan ancak enfeksiyon olmayan kadınların hamile kalmasında herhangi bir sakınca yoktur. Gebe kalmadan önce bir jinekolojik muayene olmanız sadece bu açıdan değil her açıdan sağlıklı bir gebelik takibi için şarttır.

Rahimde Yara Yakıldıktan Sonra Ağrı Olur Mu?

Rahimdeki yaraların yakılması sırasında herhangi bir ağrı olmaz. Yakma veya dondurma işleminde, rahim ağzında sinir uçları olmadığından dolayı herhangi bir ağrı beklenmez. Ancak vajendeki yaralarda dondurma veya yakma yapılacaksa mutlaka lokal anestezi veya genel anestezi uygulanması gerekir. Aksi halde çok ağrılı olabilir. Bu konuda doktorunuz ağrı duymamanız için gereken hassasiyeti gösterecektir.

Vajinada Yara Ağrı Yapar Mı?

Vajinada yara ağrı yapar. Özellikle cinsel ilişki sırasındaki sürtünmeye bağlı olarak vajinadaki yaralarda bazen ciddi ağrılar olabilir. Ancak rahimdeki yaralar vajinal yaralardan farklıdır ve genellikle ağrı olmaz.

Rahimde Yara Ultrasonda Görülür Mü?

Rahimdeki yara maalesef ultrasonda görülmez. Rahim ağzı özellikle vajinal yolla bakılan ultrasonda görülür ancak yara olup olmadığını ultrasonda anlayamayız. Ultrasondan önce yapılan jinekolojik muayene sırasında yaralar gözle görülebilir.

Rahimde Yara İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Rahimde yara için gideceğiniz bölüm elbette kadın hastalıkları ve doğum bölümüdür. Bu bölümde jinekolojik masada özel aletler yardımıyla vajen içi ve rahim ağzı rahatlıkla görülebilmektedir. Jinekoloji bölümünde gerekli tüm muayeneleriniz ve testleriniz yapılacaktır.

Rahim Ağzı Yarası Adet Düzensizliği Yapar Mı?

Adet düzensizliğinin en önemli nedenleri hormonal bozukluklardır. Yine yumurtalık kistleri, rahimde miyom olması, polikistik over sendromu de sık görülen nedenler arasındadır. Rahim ağzı yarası ise adet düzensizliği yapan en nadir nedenlerdendir. Adet arasında leke şeklinde veya bazen daha fazla ara kanamalara neden olabilir. Ancak genellikle adet düzensizliği bu hastalarda yaraya bağlı oldukça nadirdir.

HPV Yara Yapar Mı?

Hpv virüsü genital siğil ve genital kanserlere neden olmaktadır. Ancak rahim ağzında siğillere neden olmakla birlikte kendisi direkt olarak yaraya neden olmaz. Ancak bu kadınlarda cinsel yolla bulaşan başka hastalıklarda olabileceği için bu enfeksiyonlara bağlı olarak hpv virüsünün beraberinde rahim ağzında yara da olabilir.

Rahim Ağzında Yaraya Ne İyi Gelir?

Rahim ağzında yaraya iyi gelebilecek bitkisel yöntemler internette sıklıkla geçmektedir. Ancak yara olan kadınlarda en önemli nokta rahim ağzında anormal hücresel gelişim veya kanser varlığının araştırılmasıdır. Kendi kendinize doğal tedavi yöntemleri deneyerek tedavinizi geciktirmeyiniz. Tedavide başarı oranı çok yüksek olan dondurma ve yakma tedavileri varken bitkisel yöntemlerle uğraşmayınız.

Rahimde Yara Dondurma ve Yakma Fiyatı

Rahimde yara dondurma fiyatı yılında elbette yapıldığı merkeze ve yaranın büyüklüğüne göre değişir. Yine yara yakma fiyatları da aynı şekildedir. Maliyet açısından bakıldığında özel kliniklerde yara dondurma ve yakma ücreti hastanelerden daha uygun düzeylerdedir. yakma ve dondurma arasında da yılında % oranında maliyet farklı olabilir. Tedavi ücretleri ve toplam maliyet konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

HPV Yara Yapar MıRahim Ağzı Yarası Adet Düzensizliği Yapar MıRahim Ağzı Yarası Kendi Kendine Geçer MiRahim Ağzı Yarası Yakılmalı Mı Dondurulmalı MıRahimde yara dondurma fiyatıRahimde Yara Dondurma İşlemi Nasıl YapılırRahimde yara dondurma işlemi sonrasıRahimde yara dondurma yaptıranlarRahimde Yara Kimlerde OlurRahimde Yara Ultrasonda Görülür Mürahimde yara yakma fiyatlarıRahimdeki Yara Dondurulduktan Sonra Tekrarlar MıServikal erozyon ne demekServikal yara neden olurServiks yarası nasıl geçerVajinada Yara Ağrı Yapar MıVajinada Yara Varken İlişkiye Girilir Mi

Rahim Ağzı Yaraları (Servisitler)

Paylaşın:

"Rahimde yara"  nedir?
Halk arasında rahimde yara veya rahim ağzında yara olarak bilinen "servisit"jinekolog doktorlar tarafından en sık karşılaşılan jinekolojik problemlerden birisidir.

Rahim ağzı yaraları genel anlamı ile cervicit (servisit) rahim ağzı dokusunun iltihabıdır.  Servisit sıklıkla bir enfeksiyona bağlıdır, ancak bazen irritasyon ya da travma sonrası da ortaya çıkabilir.

Kadınların yarısından fazlası hayatının bir döneminde cervicit problemine yakalanır. Yaşı ne olursa olsun cinsel yönden aktif her kadın servisit için uygun bir adaydır.

Kasık ağrısı ve vajinal akıntısı olan kadınların çoğunda başka bir hastalıkla bir arada ya da tek başına servisit bulunabilir.

Belirtileri diğer pek çok hastalığa benzediği ve spesifik yakınmalar yaratmadığı için kişinin kendi kendine servisitten şüphelenmesi zordur. Genelde başka bir nedenden dolayı yapılan jinekolojik muayene ile fark edilir.

Rahim ağzı yaralarının belirtileri nelerdir?
Servisitin ilk belirtisi adet kanamasının bitişini takip eden dönemde ortaya çıkan vajinal akıntıdır. Diğer belirtiler arasında anormal vajinal kanama, kaşınma, vajinada yanma, ilişki esnasında ağrı, ilişki sonrasında kanama, idrar yaparken yanma ve bel ağrısı bulunur.

Hafif vakalarda herhangi bir bulgu olamayabilir ancak olay ilerledikçe kötü kokulu ve iltihabi bir akıntı ortaya çıkar.

Uzamış ve tedavi edilmemiş bir servisit mukus (serviks salgısı) yapısını kötüleştirerek spermlerin servikal kanala girişini bozabilir ve bu şekilde kısırlığa yol açabilir.

Kısırlık tedavisinin ilk aşaması serviks ve vajendeki enfeksiyonların düzgün şekilde giderilmesidir.

Servisiti olan kadın gebe kalırsa da düşük ve erken doğum riskleri vardır. Ayrıca bu tür annelerden doğan bebeklerde doğum sonrası akciğer ve göz enfeksiyonları da normalden daha fazla görülür.

Rahim ağzı yara tanısı nasıl konur?
Yalnızca bir jinekolojik mauyene bile önemli derecede fikir vericidir. 
Servikste en sık karşılaşılan problemler; Servisit (Resim 2) ve Servikal "ektoprion" denilen iç epitelin dışa taşınması durumlarıdır (Resim 3).

Serviks, rahim ağzı, rahim ucu, cervix
Resim 1- Normal serviks görünümü

Serviks, rahim ağzı, rahim ucu, cervix
Resim 2-  Servisit  (Rahim ağzı yarası)

Serviks, rahim ağzı, rahim ucu, cervix
Resim 3- Ektoprion 

Servisit, yani serviksin iltihabı, vücudun normal çalışan savunma mekanizmalarının bir sonucu gelişir.

Herhangi bir dokuda yaralanma, irritasyon ya da enfeksiyon olduğunda beyaz kan hücreleri yani akyuvarlar o bölgeye göç ederler ve bu bölgedeki kan akımı artar. Bu olay serviskte olduğunda, normalde açık pembe olan serviks kızarır ve şişer. Bu durum muayenede yara şeklinde görülebilir.

Servisit tanısı genelde jinekolojik muayene ile konsa da tanıdan emin olmak ve kesin tanı koyabilmek için bazı ek tetkikler gerekebilir.

Serviksteki lezyonları tanımak çok önemlidir. Nitekim bazan Serviks kanseri de özellikle erken evrede servikal yaralar ile karıştırılabilmektedir.

Servisit Tanısında Kullanılan Testler
Smear
Servikal enfeksiyonu ve erken dönem serviks kanserinin taramasında kullanılır.

Smear her kadının yılda bir defa yaptırması gerek son derece basit ancak bir o kadar da önemli bir testtir. Muayene sırasında, rahim ağzı salgısından ince bir fırça ile sürüntünün alınıp bir cam üzerine yayılarak patolojik incelemenin yapılması işlemlerini içerir. Son derecede ağrısız ve basit bir işlemdir.

Smear Testi ile ilgili bilgiler için tıklayınız  >>>

Cervical (servikal) Biopsi
Eğer rahim ağzı ileri derecede anormal görünüyor ise lokal anestezi altında şüpheli alanlardan serviks biopsisi (parça alımı) yapılabilir.

Eğer tek bir alan belirlenemiyorsa saat 3,6,9 ve 12 hizalarından biopsi alınır ve patolojik incelemeye gönderilir.

Kolposkopi
Rahim ağzının ve vajenin ışık altında büyütece benzer bir optik alet yardımı ile incelenmesidir.

Şüpheli alanları daha kolay ortaya çıkarmak için kolposkopi öncesi rahim ağzı bir takım kimyasal maddeler ile silinir ve daha sonra boyanır. Dokunun boya tutmadaki farklılıklarına göre biopsi alınacak yer tespit edilir.

Kolposkopi ile rahim ağzındaki kılcal damarların yapıları da değerlendirilir ve anormal damarlanma olup olmadığı saptanır. Bu damarlanma değişiklikleri servisit ile kötü huylu hastalıkların ayrımında önemlidir.

Kolposkopi ile ilgili bilgiler için tıklayınız >>>

Servisit Nedenleri
Servisitin başarılı şekilde tedavi edilebilmesi altta yatan nedeninin tanımlanması ile ilgilidir. Eğer buna neden basit bir irritan (tahriş edici) madde ise bu maddenin kullanılmaması sorunu çözecektir.

Altta yatan sebep bir enfeksiyon ise uygun şekilde antibiyotik tedavisi servisit problemini de çözecektir.

Servisite neden olan en önemli üç mikroorganizma klamidya, gonore ve trikomonasdır. Bunun dışında bazı allerjik maddeler de bu duruma yol açabilir.

Rahim ağzı yaralarının tedavisi nasıl yapılır?
Eğer servisit durumu uzamış veya altta yatan etkenin tedavisine rağmen tabloda gerileme yoksa bu bölgedeki anormal hücreleri tahrip etmek için bazı küçük cerrahi girişimler yapılabilir.

En sık kullanılan koterizasyon (yakma), krioterapi (dondurma) ve lazer tedavileridir.

Her üç metotta da amaç aynıdır: iltihabi dokunun öldürülerek yaranın adeta dağlanması.

Koterizasyon
Koterizasyon ısı yardımı ile tahrip etmektir. Halk arasında bu işleme "yara yakma" adı verilir.

Kronik servisitteki en eski ve en klasik yöntemdir. Kalem şeklinde bir probun ucundan elektrik akımı geçirilerek ısı elde edilir.
Bir kaç dakika süren işlem esnasında çok hafif ağrı olabilir. Nadiren koter sonrası oluşan nedbe dokusu rahim ağzı kanalında tıkanmalara yol açabilir.

Kriyoterapi
Krioterapi ise sıvı karbondioksit veya azot yardımı ile anormal dokuların dondurulmasıdır. Buna da halk arasında "yara dondurma" ismi verilir.

Kotere göre bazı avantajları vardır. Daha az ağrıya neden olur ve daha kontrollü bir doku tahribine olanak tanır.
Daha az nedbe dokusu oluşmasını sağlar. Bu nedenle servikal kanalda daralmaya yol açmaz.

Tabanca şeklinde bir cihaz ile uygulanır. Bu tabancanın ucunun değdiği yerler donar. İşlem herhangi bir anestezi uygulanmadan yapılır. Son derece basit ve bir kaç dakika süren bir işlemdir.

Lazer
Dokuların lazer ışığı ile tahrip edilmesidir. Rahim ağzı yaralarının lazerle yaklılması işleminde anestezi gereksinimi yoktur. Yara iyileşmesi de oldukça hızlıdır.

Lazerle rahim ağzı yara yakılması işlemi elektrik ile yakma (elektrokoter) işlemine göre daha az travmatiktir. Ancak lazer, her klinikte bulunmamaktadır.

Rahim ağzı yara tedavisi sonrası
Tedavi şekli ne olursa olsun hücrelerin tahrip edilmesini takiben hafta kadar süren kirli bir vajinal akıntı görülür. Bu süre zarfında lekelenme şeklinde kanamalar olabilir, bu nedenle işlemlerden sonra hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Tamamen iyileşme bazen hafta kadar zaman alabilir.

Servisitten Korunmak İçin Önlemler
Servisitten korunmak ya da erken dönemde teşhis edilmesini sağlamak için bazı basit önlemler yeterlidir.

  • Çok emin olmadığınız kişiler ile ilişkiye girmeyin. Partnerinizde gonore belirtileri varsa hemen doktorunuzla görüşün. Şüpheli ilişkilerinizde prezervatif kullanın.
  • Vajinal akıntı varlığında muayene olmayı geciktirmeyin.
  • Herhangi bir şikayetiniz olmasa bile yılda bir kez jinekolojik muayeneden geçin ve mutlaka smear aldırın.
  • Kokulu tampon, deodorant, pudra gibi irritan maddeleri asla kullanmayın.
  • Vajen içini suyla veya sabunla kesinlikle yıkamayın. Çünkü o bölgenin doğal asidik bir ortamı vardır. O ortamın bozulması sizi enfeksiyonlar açısından riske atacaktır.
  • İç çamaşırlarınızı sık sık değiştirin ve sentetik olmayan pamukluları tercih edin.
  • Tuvalet sonrası temizliğinize dikkat edin. Her zaman önden arkaya doğru silin, arkadan öne taşımayın.

Servisit Kronikleşirse
Serviks enfeksiyonu kronikleşirse servikal kanal etrafında Nabothi bezlerinde kistleşmeler yapabilir. Bu durumda da dondurma ve yakma işlemeri gerekli hale gelebilir.

Nabothi Kistleri ile ilgili bilgiler için tıklayınız  >>>

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası