fiksad / Türk Kızılay İdlib'de 22 derslikli okul açtı

Fiksad

fiksad

T&#;rk Kızılay İdlib'de 22 derslikli okul a&#;tı

Türk Kızılay, Suriye'de Beşşar Esed rejimi ve destekçilerinin saldırılarından kaçarak İdlib'in Türkiye sınırı yakınlarındaki bölgelere sığınan sivillere briket ev yapımına devam ediyor.

Kızılay, yaptığı briket evlerde yaşayan çocukların eğitimden geri kalmaması için okul yapımını da sürdürüyor. Son olarak bin briket evden oluşan Atasay köyü içerisinde bin çocuğun eğitim göreceği ilk ve ortaokul hizmete açıldı.

Açılışa, Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık, Genel Müdür İbrahim Altan, Suriye İnsani Yardım Koordinatörü Fatih Kökcan, FİKSAD Fikir Kültür ve Sanat Araştırmaları Derneği (FİKSAD) Başkanı Ahmet Yıldırım ve çok sayıda davetli katıldı.

Okulun açılışında konuşan Kınık, ulusal ve uluslararası kuruluşlar, bireysel ve kurumsal bağışçılarla yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşlarının desteğiyle toplamda 7 bin briket ev yapımının planlandığını söyledi.

Bunlardan 3 bin 'inin tamamlandığını belirten Kınık, "Kalan 3 bin evin projelendirme çalışmaları devam etmektedir. Planlaması yapılan evlerin de yılı içerisinde inşaat çalışmalarının bitirilmesi öngörülmektedir." dedi.

Briket evlerin bloklar halinde, 2 oda ile birlikte içerisinde mutfak, tuvalet, duş ve bölge şartlarına uygun avludan oluştuğunu anlatan Kınık, "Atasay köyü içerisinde yer alan sağlık merkezinde ise bölgede başka sağlık merkezi olmadığı için Atasay köyü ve bölgedeki diğer kamp/briket ev alanlarına sağlık hizmeti verilmektedir. Ayrıca bölge halkının ibadetlerini gerçekleştirebileceği cami, oyun parkları ve sosyal alanlar Atasay köyü içerisinde yer almaktadır." ifadelerini kullandı.

Kızılay'ın Suriye'deki iç savaş boyunca yaptığı yardımlar hakkında bilgi veren Kınık, " yılının ağustos ayında Türk Kızılay’ın başlattığı faaliyetler kapsamında; ulusal ve uluslararası fonlar, yerli ve yabancı sivil toplum kuruluşları, bireysel ve kurumsal bağışçılar tarafından sağlanan sınır ötesi yardımlar, günümüzde 66 bin tıra ulaşmıştır." dedi.

Kınık, sivil toplum kuruluşları ve bağışçıların destekleri ile sağlanan insani yardımlardan milyonlarca ihtiyaç sahibinin yararlandığını aktararak, "Sevgi Mağazası projesi ile yılından günümüze Suriye içerisinde 8 Sevgi Mağazasında yaklaşık 1,9 milyon insana, 6 milyon bin parça giyim malzemesi ulaştırıldı." diye konuştu.

Türk Kızılay koordinasyonunda bulunan 7 sığınmacı kampı ve 12 yetimhanedeki 25 bin ihtiyaç sahibine her ay düzenli olarak gıda ve hijyen kolisi dağıtımları gerçekleştirdiklerini belirten Kınık, şöyle devam etti:

"Ayrıca bu kamplardaki okul ve dersliklerde eğitim öğretim hizmeti verilerek eğitim çağındaki çocukların yararlanması sağlanmaktadır. Kamplar içerisinde ibadetlerini gerçekleştirilebilecekleri camiler bulunmakta ve yine bu kamplar içerisindeki sağlık merkezlerinde sağlık taramaları ve temel sağlık hizmetleri sağlanmaktadır. Ayrıca çocuk oyun parkları, su ihtiyacının karşılanabilmesi için su kuyusu ve su kulesi kamp ve yetimhaneler içerisinde mevcuttur. yılından günümüze Türk Kızılay öz kaynaklarınca temin edilen ve kurumumuza bağışlanarak Suriye içerisine sevkiyatının yapıldığı 8 milyon bin gıda kolisi ve 2 milyon bin hijyen seti ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmıştır."

Suriye içerisinde anlaşmalı fırınlarda üretilen ekmekleri düzenli olarak İdlib ve Yayladağı bölgelerindeki ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıklarını kaydeden Kınık, günlük binden fazla ekmeğin üretimi ve dağıtımını yaptıklarını, kamp ve yetimhanelerde bulunan ihtiyaç sahiplerine günlük ortalama ton temiz su sağladıklarını aktardı.

FİKSAD Başkanı Ahmet Yıldırım da 'ten itibaren Suriye'de yardım faaliyetleri yaptıklarını söyledi.

Kızılay ile Osman Ertem Okulunu yaptıklarını anlatan Yıldırım "Kızılay ile birlikte farklı alanlarda yardım yapmak istiyoruz. Bilhassa okul ve cami ağırlıklı faaliyetler yapmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Dünya Bizim Kültür Portalı

Vaktiyle Sultantepe Camii’nde yasaklanan Tefsir dersleri, FİKSAD (Fikir ve Kültür Sanat Derneği)’ın kurulmasına sebep oldu. Yasak sebebiyle çalışmalarını camide yapamayan muhterem hocalar, FİKSAD’ı kurdular. Kur’an merkezli çalışmaların yapıldığı dernek bugün Üsküdar’da Uncular Caddesi’nde hizmetlerine devam ediyor.

FİKSAD’ı ziyarete gittiğimde beni FİKSAD başkanı Osman Erdem Bey (makine mühendisi) ve başkan yardımcısı Ahmet Yıldırım Bey (elektrik mühendisi) karşıladılar. Osman Bey, FİKSAD’da eğitimi verilen dersler ve yapılan hayır faaliyetleri hakkında bilgiler verdi. Beni bu kuruma bizzat getiren sebep de, Suriyeli muhacirler hakkında oturup dertlendiğimiz bir hanım arkadaşımın, FİKSAD isimli derneğin Hatay’a kamplara kadar gidip yaptıkları hayırlardan bahsetmesi idi.

Önce FİKSAD’da yapılan eğitimlere yer verelim. Akabinde Hatay’a ve Suriye’de Atme kasabasına uzanacağız bu güzel dernek ile…

FİKSAD’da yapılan eğitimler

FİKSAD’da eğitim veren ve eğitim alan hocalar da talebeler de tamamiyle gönüllülük esasıyla orada bulunuyorlar. Hoca hiçbir bedel almazken talebe de hiçbir bedel ödemiyor. Şerafettin Paksoy Bey “Kelime-Meal Çalışması” eğitimi veriyor. Cuma günleri sohbet eşliğinde “Hedef Platformu” gerçekleştiriliyor. Kişilerin, mesleği ile nasıl Allah’ın rızasını kazanabileceği üzerine “Hizmetkâr” isimli çalışmalar yapılıyor. Hekimler ve mühendisler olarak seminerler verilirken, çeşitli kitaplar ise düzenli olarak dernekte okunuyor.

Bağış kabul etmeyen dernek

FİKSAD, İHH ile birlikte Hatay-Reyhanlı’yı ziyaret ediyor. Oradaki şehit aileleri adına yaptırılan okullar, hocalar, yaşadıkları sıkıntılar İki hayır kurumu elbirliğiyle maddi manevi eksikleri karşılamaya, ihtiyaçları gidermeye çalışıyor. İHH okul açıyorsa, FİKSAD bu okulun masraflarını karşılıyor. İskenderun’da öğrencili okul maddi yetersizliklerden dolayı kapanacak durumda iken FİKSAD’ın desteği ile eğitime devam ediyor. Üstelik FİKSAD bunları yaparken, hiçbir şekilde dışarıdan bağış kabul etmiyor. Bunun hikmetini sorduğumda, Osman Bey, “Biz arkadaşlarımızla elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, diğer insanların da başka yerlerdeki ihtiyaçları gidermelerini, oralara yetişmelerini istiyoruz” diyor.   

FİKSAD, Suriyeli şehit ailelerine hizmet ediyor

Suriye’nin Atme kasabasına da giden FİKSAD, 1 milyon kişinin yaşadığı çadırkente vardıklarında buranın çadır değil “çamurkent” olduklarını görüyorlar. Osman Bey, karşılaştıkları bu ve buna benzer durumlarda yol arkadaşları olarak duygu dolu anlar yaşadıklarını dile getiriyor: “Birçok arkadaşımız gördüğü bu şeyler karşısında ağladı.”

Osman Bey’e kampları soruyorum: “Kamplar kaç kişilik?” “Kamplar kapasiteli, Suriyeli muhacir sayısı ise 3 milyona yakın. Yüzde 10’u ancak kampta kalabiliyor. Yüzde 90’ı istese de kalamıyor” cevabını veriyor.

Sabah kız öğrenciler, öğleden sonra erkek öğrenciler

Hatay’daki hayır faaliyetlerine yakından tanıklık eden Osman Bey, İstanbul’dan 5 işadamının Antakya’da önce Şehit Çocukları Vakfı’nı, daha sonra da öğrencili okul açtığını söylüyor. Okulun sistemi ise İslâmî düzen içerisinde: Sabahları kız öğrenciler okula giderken, öğleden sonraları ise erkek öğrenciler gidiyor. Eğitim, nezâhet ve nezâfet içerisinde sürüyor.

Tamamiyle Suriyeli şehid ailelerinden oluşan bu yerlere FİKSAD, 79 yaşında ümmet için harıl harıl çalışan bir amcanın açmış olduğu Dârul Eytam Vakfı ile birlikte “Hamza Hürol Eğitim Merkezi” kurma aşamasında. Osman Bey, Hamza Hürol’un 40 yaşında vefat eden yol arkadaşları olduğunu söylüyor: “Çok hayırlar yapan bir insandı.” 15 yıllık sözleşmesi yapılan “Hamza Hürol Eğitim Merkezi”, Hatay-Reyhanlı’da 28 dönümlük arazi üzerine kurulacak. İçinde okulu da bulunan bu yaşam ve eğitim merkezi, mahalle şeklinde düzenleniyor.

Ya sekteye uğrasaydı?

Konunun başına geri dönecek olursak, camide yasaklanan bu çalışmalar derneğe dönüşmeyip sekteye uğrasaydı, kelimelere sığamayan bu hayırlar da akîm kalacaktı. Camilere yapılan kasıt, hayırlara yapılan kasıt aynı zamanda. Allah camilerimizi, topraklarımızı, değerlerimizi, uhuvvetimizi, hayırlarımızı ve gayretlerimizi muhafaza eylesin.

Özge Sena Bigeç

Yorumunuz Onaylanmak Üzere Gönderildi

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası