hoya toprağı nasıl olmalı / MUM ÇİÇEĞİNİ NASIL ÇİÇEK AÇTIRABİLİRİZ - RusLar.Me

Hoya Toprağı Nasıl Olmalı

hoya toprağı nasıl olmalı

Elma ağacı, dünyada yetişen en yaygın meyve ağaçlarından biridir ve meyveleri birçok halk arasında en popüler meyvelerdir. Bu bitki yetiştirme uzun bir süre boyunca, bir adam geniş bir çeşitlilik çeşitliliği getirdi. Bu makaleden, dünyada ve Rusya'da kaç tanesinin olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaç çeşit elma var?

Tabii ki, kesin çeşit sayısını hesaplamak zordur. Farklı ülkelerdeki yetiştiriciler, çeşitli koşullarda yetiştiriciliğe uygun çeşitler elde etmek ve lezzetli, güzel meyveler vermek için, yerli elma ağaçlarının yetiştirilmesi boyunca aktif olarak çalışmaktadırlar.

Biliyor musunHindistan ve Güney Amerika'da, takipçileri elmaya tapan ve onları yaşamın sembolü olarak kabul eden tarikatlar var .

Dünyada

İnternet kaynaklarına göre dünyada dünyada ilk meyvesi farklı yaşlarda olgunlaşan, meyveleri farklı zamanlarda olgunlaşan yaklaşık 10 bin çeşit elma ağacı vardır ; bunlar farklı yaşlarda, taçlar türlerinde, dona karşı direnç, hastalıklara karşı dirençli ve zararlı böceklere, lezzet ve pazar özelliklerine sahiptir. meyve.

Gezegenimizdeki en pahalı elma çeşidi Sekai-Ichi. Olgunlaşma sırasında, bu çeşide ait ağaçlardaki meyveler su ve bal ile sulanır. Bir meyve 1 kg kütleye ulaşabilir ve 20 dolara mal olabilir.

Rusya'da

Belki de en çok sevilen ve yetişen elma ağaçlarının bulunduğu ülkelerden biri de Rusya. Elma bahçeleri kuzeybatıdan Sibirya ve Uzak Doğu bölgelerine kadar bulunabilir. Çoğu orta bölge bölgelerindedir. Rusya iklim koşullarında dikim için 400 çeşit tavsiye edilir. Rusya Federasyonu Devlet Siciline bu şekilde giriliyor.

Elma çeşitleri

Meyvelerin olgunluğa ulaştığı zamanlara, ilk mahsulün yaşına, dona, ağaçların ve kron türlerinin yaşlarına, lezzet özelliklerine ve elma büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli elma türleri ayırt edilir.

Bu konuyla ilgili makaleleri de okuyun:

Büyüyen kafes elma ağaçlarının özellikleri Elma ağaçlarının çeşitleri

Elma Ağacı Çeşitleri Zorka: Elma Ağacı Çeşitlerinin Özellikleri, Dikim ve Bakım Özellikleri

Büyüyen elma çeşitlerinin özellikleri ve özellikleri Williams Pride Elma ağaçlarının çeşitleri

Elma ağaçlarının yabani elma çeşitlerinin ekim ve bakım özellikleri

Elma ağaçlarının çeşitliliği Alesya: Büyüme özellikleri ve özellikleri Elma ağaçlarının çeşitliliği

Elma ağacı çeşitlerinin dikim ve bakım özellikleri "Imant" Elma ağacı çeşitleri Tüm makaleler

Vadeye göre

Meyvelerin elma ağaçlarında ne zaman ortaya çıktıklarına ve tüketildiklerine bağlı olarak 3 türe ayrılırlar:

Yaz çeşitlerinin meyvesi, haziran-ağustos aylarında, sonbahar - yaz sonunda - eylül ayının ilk yarısı, kış - eylül ayının ikinci yarısında - ekim ayının ortasında gerçekleşir.

En faydalı olanları kış çeşitleridir - sonbahar ve yaz aylarında meyve veren çeşitlerle karşılaştırıldığında en yüksek miktarda vitamin ve mineral içerirler.

Ayrıca, 8 aya kadar daha iyi taşınabilirlik ve uzun raf ömrü ile ayırt edilirler. Yaz elmaları sadece 2 ay boyunca yenilebilirken, sonbahar elmaları - 3 aya kadar.

Hangi elma çeşidinin insan vücudu için en faydalı olduğunu bulun.

Yaz çeşitleri arasında popüler:

  1. Kazananlar için zafer . Ağaçlar 3.5 m yüksekliğe kadar büyürler, piramit gibi geniş bir taçları vardır. İlk ürün toprağa ekildikten 2 ila 5 yıl sonra düşer. Meyvelerin olgunluğu yaz sonlarında görülür - sonbahar başında. Meyveleri 125-180 g ağırlığında, dikdörtgen şeklindedir. Kabuğu kırmızımsı renk tonu ve balmumu kaplaması ile yeşildir. İç kısım sarı, sulu, aroma, hassasiyet, tatlı ve ekşi tat ile karakterize edilir. Çeşitliliği yüksek verimli, dona dayanıklı, erken yetişen.

  2. Papier . Orta boylu bitkiler. Genç örneklerde, piramit şeklinde, olgunlarda ise taç yuvarlanır. Meyveler yazın ikinci yarısında toplanabilir. Orta büyüklükte, yuvarlatılmış koni şeklinde, yassılaştırılmış, kaburgalara sahiptir. 80-100 gr ağırlığa ulaşırlar, kabuğu yeşil-sarı renkte, pürüzsüz ve incedir. İçi beyaz, narin, aromatik, kaba tanelidir. Papiroki'nin avantajları arasında erken vade, 45-50 yıl boyunca istikrarlı bir şekilde meyve verme kabiliyeti ve yüksek kışa sertliği vardır.

  3. Melba . Elma ağaçları orta boyda büyür - 3, 5 metreye kadar.Onlarda taç geniş yuvarlak, orta kalınlaşmış. Elmalar, büyük, 130-140 g ağırlığında, yuvarlatılmış, yeşil tenli, kırmızımsı renkte ve iyi ayırt edici noktalarla kaplı. İç kısım hafif, hassasiyet, ince taneli, tatlı ve ekşi bir tat ile karakterize edilir. Melba elma ağaçları, stabil ve yüksek doğurganlık, düşük sıcaklıklara karşı iyi direnç, ilk mahsulü erken getirme ile karakterizedir.

En iyi sonbahar çeşitleri şunlardır:

  1. Genç doğa bilimci . Ağaçlar orta - 3-4 metreye kadar büyür.Onların içindeki taç kompakt şeklinde karakterize yuvarlak şeklindedir. Meyveler küçüktür ve 140 g'a kadar bir kütleye ulaşırlar, şekilleri düz yuvarlaktır. Kabuğu, yoğun, pürüzsüz, renkli sarı-yeşil renktedir ve kırmızımsı renkte çizgilidir. İçi kremsidir. Hassasiyet, sululık, orta yoğunluk, tatlı ve ekşi tat ile karakterize edilir. Yunnat elma ağaçları bol miktarda meyve verir, sürekli olarak düşük sıcaklıklara dayanır ve kabuk gelişimine karşı bağışıklık kazanırlar. Meyveleri, kalite kaybı olmadan uzun mesafelerde mükemmel şekilde taşınır.

  2. Sonbahar sevinç . Budama olmadan elma ağaçları, kalın kalınlaştırılmış yuvarlak bir taç ile, 12 metreye kadar uzar. İlk meyve verme toprağa yerleştirildikten 4-5 yıl sonra gerçekleşir. Meyve olgunluğu dönemi yaz sonunda düşer - sonbaharın başlangıcı. Elmaları 110-135 g ağırlığında küçüktür, şekilleri yuvarlaktır. Kabuğu kırmızımsı renkli çizgiler ve çizgilerle sarı-yeşildir. İç kısmı beyazdır, sulu olma, hassasiyet, orta yoğunlukta, tatlı ve ekşi tatlı tadı ile karakterize edilir. Çeşitlilik, bol ve istikrarlı üretkenlik, düşük sıcaklıklarda yüksek hayatta kalma, kabuklara bağışıklık, sert iklimlere iyi adapte olma özellikleri ile ayırt edilir.

  3. Antonovka . Ağaçlar uzun. Taçları ilk oval, daha sonra küresel. Meyveler eylülün ikinci yarısında belirir. İlk ürün sahaya dikimden 7-8 yıl sonra gerçekleşir. Elmalar iri, yuvarlak, nervürlü, 150-200 g ağırlığında, kabuğu sarı, içi hafif. Meyve hafifçe belirgin bir asit ile tatlılık ile karakterizedir. Çeşitlilik, iyi adaptif nitelikleri, yüksek doğurganlığı, güçlü bağışıklığı ve meyvelerin evrensel kullanımı nedeniyle takdir edilir.

Bahsetmeye değer en iyi kış çeşitleri arasında:

  1. yıldız işareti. Bitkiler 5.5 m yüksekliğe kadar çıkabilir, taç 6.5 m çapa ulaşır.Genel örneklerde, taç örnek yuvarlak, olgun örneklerde - yayma, sarkma. Elmalar, ağaç 5-7 yıl arsa filizlendiğinde ortaya çıkar. Meyve olgunlaşması eylül ayının sonlarında - ekim başlarında gerçekleşir. Orta boyutta olup 85-130 g kütleye ulaşırlar, yuvarlatılmış ve hafifçe yassılaştırılmışlardır. Kabuk, ana açık yeşil ve integumentary koyu kırmızı renkte balmumu grisi toz boya ile boyanır. İç kısımlar beyaz, sulu, narin, tatlı tatlı ve ekşi bir tattır. Yıldız işareti olumlu nitelikleri arasında istikrarlı üretkenlik, kabukla bağışıklık, uzun bir süre meyve yemektir.

  2. Starkrimson . Ağaçların yüksekliği 3 ila 4, 5 m.dir Genç bitkilerde taç ters bir piramit şeklindedir. 9-10 yaş arasındaki bitkiye ulaşması üzerine geniş bir piramit şeklini alır veya süpürge haline gelir. Meyveler iridir - 170–200 g arası, ilk sonbahar ayının sonunda olgunlaşır. Uzun-konik şeklindedirler. Kabuğun yeşil rengi ve karmin kaplaması vardır. İçi açık sarı, sulu, gevrek, tatlıdır. Bitkiler ilk mahsulü erken verir, her yıl pazarlanabilirliği ve performansı iyi olan çok sayıda meyve getirir.

  3. Ligol . Elma ağaçları, yüksekliği 3.5 m'ye kadar olan, piramit şeklinde geniş, hafif kalınlaşmış bir taç ile ortadır. Meyveler eylül sonlarında olgunlaşır - ekim başında. Büyük - 220-250 g ağırlığında, yuvarlak koni şeklinde, kırmızımsı bir cilalı ve parlak noktalarla - yeşil - sarı renkte. İç kısmı gevrek, sulu, aroma, ince taneli, hafif asitli, tatlı. Çeşitlilik yüksek doğurganlık düzeyi, uzun raf ömrüne sahip yüksek kaliteli meyveler, erken meyve veren ve güçlü bağışıklık ile karakterizedir.

Erken vade

İlk meyvelerin ağaçlarda meydana gelme yaşlarına bağlı olarak, ayırt edici özellikleri:

  • meyvenin erken görünüm;
  • orta meyveli;
  • geç elma ağaçlarının.

İlk grup, kalıcı bir yere dikimden 2-4 yıl sonra meyve vermeye başlayanları içerir. Örneğin : Beyaz Toplu, Antonovka, Bellefleur, Tarçınlı Çizgili, Renet, Stark Erliest.

Orta meyveli elma ağaçları, örneğin, Aport Alexander, Kutuzovets, Tambov, ekimden 5-8 yıl sonra ilk ekinleri verir. Meyvelerin geç meyvelerinden 9-12 yıl sonra meyveler beklenir. Bunların arasında - Büyükanne, Strefling.

Kışa sertlik

Çeşitlilik seçerken önemli bir gösterge kışa sertliğidir. Belirli bir bölge için çeşitli örneklerin seçiminde belirleyici olacağı. Çeşitlerin çoğu güney ve orta bölgelerde yetişebiliyorsa, kuzey bölgeler için düşük sıcaklıklara toleranslı olanları seçmek gerekir.

–35 ... –40 ° C'nin altındaki sıcaklıklara dayanabilen en dayanıklı kış çeşitleri:

  1. Anason kırmızıdır . Bitki boyu 7-8 m'ye kadar uzundur.İlk meyveyi ilk sonbahar ayında yaşamın 5. yılında verir. Küçük, 80-100 gr ağırlığında, yuvarlak renkli, kırmızı bir kaplama ile sarı renktedir. İçi yeşilimsidir. Yoğunluk, tatlı ve ekşi tat ile karakterizedir. Scarlet Anis'in verimi bitki başına 200-300 kg'dır.

  2. Korobovka . Çeşitlilik yaz başlarında (Temmuz sonunda olgunlaşır), geç olgunlaşır (yedinci yıldan meyveli), küçük meyvelidir (her biri 30-40 gr elma). Meyveler, yuvarlatılmış renkte, tatlı, kokulu çizgiler halinde kaplanmış, yeşil, sarı renkte yuvarlanır.

  3. Skryazhapel . Kış sonları çeşitliliği orta boy meyve üretir - 100-120 g, kırmızı bir kaplama ve noktalarla yeşile boyanır. İç kısmı yeşilimsidir, sululık, büyük taneciklilik, taze tat.

Ortalama donma dayanım indeksine sahip olan (-35 ° C'ye kadar) değişken numuneler arasında belirtilmelidir:

  1. Emektar . İlk sonbahar ayının sonunda meyve veren kış çeşididir. Bunlar yuvarlakça, orta boyutlu, sarı, çizgili ve turuncu noktalarla noktalı. İçi narin, sulu, tatlı ve ekşi bir tada sahip sarı renktedir.

  2. Zorenka . Bu sonbahar çeşidi, kaburgalı küçük oval konik meyvelere sahiptir. Kabuğu pembe bir kaplama ile sarı, ince, orta-yoğun, pürüzsüz. İç kısmı hafif, farklı sulu meyveler, tatlı ve ekşi bir tattır.
  3. Kadife Alçak bitkiler ince bir taç oluşturur. Meyveler yuvarlatılmış koniler biçiminde küçük, kırmızı bir kaplama ve mavimsi bir kaplama ile sarı renktedir. Yaz sonunda olgunlaşır - erken sonbahar. Damakta ekşi ve tatlı notaların uyumu var.

-27 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklara kötü tolerans gösterir ve sadece ılık yerlerde dikim için uygundur:

  1. Linda. 125-130 gr ağırlığında lezzetli tatlı ve ekşi meyveler oluşturur, rengi kırmızı kaplamalı sarı-yeşildir. İçi beyaz. Elmalar sulu olma, yoğunluk ve hassasiyet bakımından zengindir.

  2. Spartan. Orta boy melez. Kırmızımsı bir kaplama ile tatlı sarı-yeşil meyvelerini getirir.

  3. Quinti . Meyveler erken olgunluğa ulaşır. Geniş, her biri 160-180 g, yeşil-sarı, çizgi şeklinde kırmızımsı kaplamalıdır. Kokulu beyaz renkte bir içime ve tatlı ve ekşi bir tada sahiptirler.

Meyvelerin kullanımı üzerine

Meyvelerin hangi amaçla kullanıldığına bağlı olarak elma ağaçları ikiye ayrılır:

İlk tür elmalar yemek için yetiştirilir. Süs eşyaları, meyvelerin oluşumuna ek olarak, bölgeye güzellik verir. Kural olarak, uzun değildirler, güzel taç şekillerine, ilginç bitki örtüsü şekillerine ve küçük meyvelere sahiptirler.

Dekoratif ağaçlar arasında popüler:

  1. Ağlayan . Zemine eğimli, uzun esnek dalları vardır. Özellikle bol pembe çiçeklenme döneminde dekoratif. Ağacın yaprakları kırmızıdır. Meyve verme sırasında, bitki taze tüketim için ve reçel yapmak için uygun olan çok sayıda küçük küresel elma ile kaplıdır.

  2. Royalty . Orijinal renkteki bitki örtüsü ile çekicidir - mor, sonbaharda kırmızıya dönüşen ve uzun, bol çiçeklenme. Meyveler küçük, koyu kırmızı bir kabuğa sahip, şekli dikdörtgendir. Onlar yenilmez çünkü içlerinde acı var.

    Önemli!Kraliyet'in meyvelerini yemek yasaktır.Akut gıda zehirlenmesine neden olabilirler.
  3. Robin (Suislepskoe) . Çiçeklenme döneminde, ağaç kırmızı kokulu çiçekler ile serpilir. Meyveler orta ve küçüktür, farklı şekillerde, yeşil renkte pembe çizgilidir. İçi beyaz, sulu, aromalı, tatlı ve ekşidir.

Ağaç yüksekliği

Büyüme sürecinde elma ağaçları farklı yüksekliklere ulaşabilir ve şöyle olabilir:

Aşağıdaki elma ağaçları uzun boylu büyür:

  1. Kont'a hediye . Bitkinin yüksekliği 7 m'ye ulaşır, taç çok kalın olmayan ve yapraklı olmayan bir ters koni şeklinde yayılır. Meyveleri 250-300 g kütleye ulaşan çok büyük, orta kalınlıkta açık sarı renkli, koyu kırmızı renkli, yuvarlak konik şeklindedirler.

  2. Arcadik . 4 m'nin üzerinde büyür, çizgili, kırmızı kaplamalı, yeşil, 120-210 g dikdörtgen şeklinde orta büyüklükte meyveler getirir. İç kısımlar beyaz. Onlar yağlılık, artan sululık, tatlı ve ekşi tat ile karakterize edilir.

  3. Çizgili tarçın . 6 m yüksekliğinde bitkiler vardır. Meyveleri küçük, her biri 70-90 gr.Temel renkleri yeşil, kaplama kırmızımsı, çizgilidir. Meyveler sululık, tatlılık, aroma ile karakterize edilir.

Ağaç çeşitlerinin ortalama büyümesi:

  1. Renet Simirenko . Maksimum yüksekliği 3.5 m. olan elma bitkileri, kabukları yeşil renkte, yeşil renkte farklıdır. İç kısımlar beyaz, çok yoğun, tatlı ve ekşidir.

  2. Melrose . Bitkiler 3.5 m yüksekliğe kadar büyür. 300-500 g, yeşil-sarı renkte, kırmızımsı bir renge sahip, büyük boy ve ağırlığa sahip yuvarlak yassı meyveler getirmektedirler.

Cüce çeşitleri ait:

  1. Harika . 1.5 metreye kadar büyümeye ulaşır, aynı zamanda büyük meyveler verir - her biri 200 gr, yuvarlak şekilli, sarı-yeşil, meyvemsi tatlı. Sulu ve ince tanelidirler.

  2. Topraklanmış 1.5-2 m ye kadar büyür, sarı-yeşil renkte bir kabuğu, kırmızı bir tarafı, ince asitli tatlı bir tadın grenli bir iç kısmı olan küçük yuvarlak meyveler oluşturur.

  3. Sokolovskoe . Bitki 2 metreye kadar büyüme gösterir, elmaları orta büyüklükte, koyu kırmızı kaplamalı, lezzetli, yeşil-sarı renktedir.

Taç türüne göre

Taç türüne göre:

  • ağlayan;
  • sütun;
  • standart (yayma) elma ağaçları.

İlk türler Ağlayan, Kraliyet Güzelliği'ni içerir. Elma ağaçlarında kolon şeklinde taç Dzhin, Barguzin, Arbat. Yayılma taçlı birçok çeşit yetiştirilir. Bunların arasında - Seçilen Kişi, Sulu Zelenka, Amber.

Ayrıca bir elma ağacının ömrünün ne olduğuna bakın.

Tatmak

Elma ağaçlarının yetiştirilmesinin ana nedeni elbette lezzetli meyveler elde etmektir.

Damızlık her zevke uygun birçok elma çeşidi getirmiştir:

  • tatlı;
  • tatlı ve ekşi;
  • Asidik.

Tatlı ve ekşi tadı olan en çeşitli örnekler.

Tatlı bir çeşitlilik seçmeniz gerekiyorsa, aşağıdakilere daha yakından bakmalısınız:

  1. Jonathan. Meyveler geç görünür. Temel olarak onlar küçük - 100-120 g, yuvarlatılmış veya yuvarlak koni şeklinde, kırmızımsı bir renk tonunun bulanık veya çizgili kaplamasıyla yeşil-sarı renktedir. İçi yoğun, aromatik, sulu olarak tanımlanmaktadır. Lezzet derecesi 4.4–4.5 puandır.

  2. Fuji . Olgun meyveleri iridir - 200-250 g ağırlığındadır, kabukları pürüzsüz, parlak olmayan, pembemsi bir allık ile sarı-yeşildir. İç kısım, hassasiyet, aroma, yüksek şeker seviyesi ile karakterize edilir. Isırırken, egzersizi. Çeşnilerin değerlendirilmesi - 4.5-4.8 puan.

  3. Gala. Hasat verimi ortalama geç tarihlerdedir. Turuncu çizgili bir kaplamalı, yuvarlak, nervürlü, sarı, 115-145 g tek boyutlu meyveler getirir. İç kısımların yapısı grenli, yoğun, sulu, berraktır. Tat skoru 4.6 puandır.

Tatlı ve ekşi çeşitler:

  1. Kırmızı tepe İnce ve narin bir kabuğu olan küçük yuvarlak elmalar (50-60 g) ile yaz çeşididir. Renkleri kırmızımsı bir kaplama ile sarıdır. İç kısım pembe, damarlı, kokulu ve hafif. 4.5 puanda tadımcılar tarafından derecelendirilen lezzet.

  2. Gümüş toynak 80-90 gr'lık normal yuvarlak şekilli küçük elmalar oluşturur. Kabukları portakal rengi bir kaplama ile pürüzsüz, kremsidir. İç kısım yoğunluk, ince tanecik, sululık ile karakterize edilir. 4, 5 puan alan görevliler.

  3. Miltosh . Bu hibritin meyveleri ilk sonbahar ayının sonunda tahmin edilebilir. Kırmızımsı kaplamalı ve dokunuşlu küçük, yuvarlak, yeşil renklidirler. İç kısım yoğun, ince taneli, meyve suyu ile doldurulmuş olarak tanımlanabilir. Tat puanı 4.5 puandır.

Ekşi elmalar:

  1. Büyükanne Smith Çok lezzetli meyveler ve iyi ve uzun saklanma yetenekleri için takdir edilmektedir. Elmalar, 200 g'a kadar büyük, yoğunluğu ve yaralanmaya karşı direnci ile karakterize edilen bir kabuğu ile tamamen yeşildir. İç kısımlar, narin bir yapı, meyve suyuyla doluluk, yoğunluk ile ayırt edilir. Tadı 4.6 puan.

  2. Boyken . Erken sonbaharda oluşan güzel görünümlü meyveler ile kış varietal örnek. Kabukları sarıdır. İç organlar 4.4-4.6 puan olarak tahmin edilen ortalama bir yoğunluğa ve mükemmel bir tada sahiptir.

  3. Pink Lady . 180-200 g ağırlığında ve 6-10 cm çapında büyük meyvelerle çeşitlilik gösterir. Kabuk yoğunluğu ile karakterize edilir. Üzerinde bir ışıltı var. Parlak pembe kaplama ile yeşil-sarı renktedir. İç kısımlar yoğun ve sulu. Tat derecesi 4.9 puandır.

elma boyutuna

Кроме вкуса, плоды яблонь отличаются размерами, массой, формой.

Среди деревьев, приносящих очень крупные и крупные плоды, стоит обратить внимание на:

  • Фуджи (200–250 г);
  • Черноморское летнее (250–300 г);
  • Ранет (до 350 г).
  • Рамбура (от 800 г);
  • Джомбо Помм (от 1 кг);
  • Апорт (от 700 г).
  • Мелроуз (от 300 г).

К популярным яблоням со средними плодами массой до 150 г причисляют Айдаред, Летнее полосатое, Гала, Лобо, Флорину. Мелкие фрукты дают Китайка, Ранетка, Коробовка.

Ознакомьтесь: строение и описание яблони.

Elmanın yararları ve zararları

Яблоки вмещают большое количество витаминов и минералов и способны благотворно влиять на человеческий организм.

  • В частности, они оказывают такие полезные действия:
  • очищают организм от вредных и токсичных веществ;
  • послабляют кишечник;
  • bağışıklık sistemini güçlendirmek;
  • способствуют лучшему выведению мочи и желчи;
  • устраняют отёки;
  • налаживают водный, кислотный, электролитный баланс;
  • улучшают кровообращение;
  • налаживают работу сердечно-сосудистой системы;
  • улучшают состояние сосудов;
  • нормализируют пищеварительный процесс;
  • являются профилактическим средством против развития авитаминоза, анемии, болезни Альцгеймера, сердечных приступов, остеопороза, подагры, появления оксалатов в почках;
  • замедляют старение;
  • делают более низким уровень холестерина в крови;
  • стимулирую мозговую деятельность;
  • усиливают аппетит;
  • укрепляют волосы, ногти, зубы;
  • улучшают состояние кожных покровов.

Наносить вред яблоки могут лишь при чрезмерном употреблении. Если человек слишком часто и много ест этих фруктов, то у него может наблюдаться расстройство пищеварения, ухудшение состояния зубной эмали, воспаление жёлчного пузыря.

Яблоки противопоказано кушать людям с диагнозами «язва желудка и 12-перстной кишки», «гастрит с повышенной кислотностью». Тем, у кого имеется колит, гастрит, ожирение следует кушать фрукты в малых количествах и с осторожностью, предварительно очищать их от кожуры, подвергать термической обработке.

Önemli!Диетологи рекомендуют в день съедать не больше, чем 3-4 плода яблони весом по 120–150 г. Именно в таком количестве фрукты могут принести пользу и не навредить организму. Таким образом, во всём мире выращивается огромное количество сортов яблонь, которые имеют различные характеристики. Важно правильно подобрать сортовой экземпляр в соответствии с климатическими условиями, размерами участка, вкусовыми предпочтениями и целями выращивания.

Elma ağacı, dünyada yetişen en yaygın meyve ağaçlarından biridir ve meyveleri birçok halk arasında en popüler meyvelerdir. Bu bitki yetiştirme uzun bir süre boyunca, bir adam geniş bir çeşitlilik çeşitliliği getirdi. Bu makaleden, dünyada ve Rusya'da kaç tanesinin olduğu hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Kaç çeşit elma var?

Tabii ki, kesin çeşit sayısını hesaplamak zordur. Farklı ülkelerdeki yetiştiriciler, çeşitli koşullarda yetiştiriciliğe uygun çeşitler elde etmek ve lezzetli, güzel meyveler vermek için, yerli elma ağaçlarının yetiştirilmesi boyunca aktif olarak çalışmaktadırlar.

Biliyor musunHindistan ve Güney Amerika'da, takipçileri elmaya tapan ve onları yaşamın sembolü olarak kabul eden tarikatlar var .

Dünyada

İnternet kaynaklarına göre dünyada dünyada ilk meyvesi farklı yaşlarda olgunlaşan, meyveleri farklı zamanlarda olgunlaşan yaklaşık 10 bin çeşit elma ağacı vardır ; bunlar farklı yaşlarda, taçlar türlerinde, dona karşı direnç, hastalıklara karşı dirençli ve zararlı böceklere, lezzet ve pazar özelliklerine sahiptir. meyve.

Gezegenimizdeki en pahalı elma çeşidi Sekai-Ichi. Olgunlaşma sırasında, bu çeşide ait ağaçlardaki meyveler su ve bal ile sulanır. Bir meyve 1 kg kütleye ulaşabilir ve 20 dolara mal olabilir.

Rusya'da

Belki de en çok sevilen ve yetişen elma ağaçlarının bulunduğu ülkelerden biri de Rusya. Elma bahçeleri kuzeybatıdan Sibirya ve Uzak Doğu bölgelerine kadar bulunabilir. Çoğu orta bölge bölgelerindedir. Rusya iklim koşullarında dikim için 400 çeşit tavsiye edilir. Rusya Federasyonu Devlet Siciline bu şekilde giriliyor.

Elma çeşitleri

Meyvelerin olgunluğa ulaştığı zamanlara, ilk mahsulün yaşına, dona, ağaçların ve kron türlerinin yaşlarına, lezzet özelliklerine ve elma büyüklüğüne bağlı olarak çeşitli elma türleri ayırt edilir.

Bu konuyla ilgili makaleleri de okuyun:

Büyüyen kafes elma ağaçlarının özellikleri Elma ağaçlarının çeşitleri

Elma Ağacı Çeşitleri Zorka: Elma Ağacı Çeşitlerinin Özellikleri, Dikim ve Bakım Özellikleri

Büyüyen elma çeşitlerinin özellikleri ve özellikleri Williams Pride Elma ağaçlarının çeşitleri

Elma ağaçlarının yabani elma çeşitlerinin ekim ve bakım özellikleri

Elma ağaçlarının çeşitliliği Alesya: Büyüme özellikleri ve özellikleri Elma ağaçlarının çeşitliliği

Elma ağacı çeşitlerinin dikim ve bakım özellikleri "Imant" Elma ağacı çeşitleri Tüm makaleler

Vadeye göre

Meyvelerin elma ağaçlarında ne zaman ortaya çıktıklarına ve tüketildiklerine bağlı olarak 3 türe ayrılırlar:

Yaz çeşitlerinin meyvesi, haziran-ağustos aylarında, sonbahar - yaz sonunda - eylül ayının ilk yarısı, kış - eylül ayının ikinci yarısında - ekim ayının ortasında gerçekleşir.

En faydalı olanları kış çeşitleridir - sonbahar ve yaz aylarında meyve veren çeşitlerle karşılaştırıldığında en yüksek miktarda vitamin ve mineral içerirler.

Ayrıca, 8 aya kadar daha iyi taşınabilirlik ve uzun raf ömrü ile ayırt edilirler. Yaz elmaları sadece 2 ay boyunca yenilebilirken, sonbahar elmaları - 3 aya kadar.

Hangi elma çeşidinin insan vücudu için en faydalı olduğunu bulun.

Yaz çeşitleri arasında popüler:

  1. Kazananlar için zafer . Ağaçlar 3.5 m yüksekliğe kadar büyürler, piramit gibi geniş bir taçları vardır. İlk ürün toprağa ekildikten 2 ila 5 yıl sonra düşer. Meyvelerin olgunluğu yaz sonlarında görülür - sonbahar başında. Meyveleri 125-180 g ağırlığında, dikdörtgen şeklindedir. Kabuğu kırmızımsı renk tonu ve balmumu kaplaması ile yeşildir. İç kısım sarı, sulu, aroma, hassasiyet, tatlı ve ekşi tat ile karakterize edilir. Çeşitliliği yüksek verimli, dona dayanıklı, erken yetişen.

  2. Papier . Orta boylu bitkiler. Genç örneklerde, piramit şeklinde, olgunlarda ise taç yuvarlanır. Meyveler yazın ikinci yarısında toplanabilir. Orta büyüklükte, yuvarlatılmış koni şeklinde, yassılaştırılmış, kaburgalara sahiptir. 80-100 gr ağırlığa ulaşırlar, kabuğu yeşil-sarı renkte, pürüzsüz ve incedir. İçi beyaz, narin, aromatik, kaba tanelidir. Papiroki'nin avantajları arasında erken vade, 45-50 yıl boyunca istikrarlı bir şekilde meyve verme kabiliyeti ve yüksek kışa sertliği vardır.

  3. Melba . Elma ağaçları orta boyda büyür - 3, 5 metreye kadar.Onlarda taç geniş yuvarlak, orta kalınlaşmış. Elmalar, büyük, 130-140 g ağırlığında, yuvarlatılmış, yeşil tenli, kırmızımsı renkte ve iyi ayırt edici noktalarla kaplı. İç kısım hafif, hassasiyet, ince taneli, tatlı ve ekşi bir tat ile karakterize edilir. Melba elma ağaçları, stabil ve yüksek doğurganlık, düşük sıcaklıklara karşı iyi direnç, ilk mahsulü erken getirme ile karakterizedir.

En iyi sonbahar çeşitleri şunlardır:

  1. Genç doğa bilimci . Ağaçlar orta - 3-4 metreye kadar büyür.Onların içindeki taç kompakt şeklinde karakterize yuvarlak şeklindedir. Meyveler küçüktür ve 140 g'a kadar bir kütleye ulaşırlar, şekilleri düz yuvarlaktır. Kabuğu, yoğun, pürüzsüz, renkli sarı-yeşil renktedir ve kırmızımsı renkte çizgilidir. İçi kremsidir. Hassasiyet, sululık, orta yoğunluk, tatlı ve ekşi tat ile karakterize edilir. Yunnat elma ağaçları bol miktarda meyve verir, sürekli olarak düşük sıcaklıklara dayanır ve kabuk gelişimine karşı bağışıklık kazanırlar. Meyveleri, kalite kaybı olmadan uzun mesafelerde mükemmel şekilde taşınır.

  2. Sonbahar sevinç . Budama olmadan elma ağaçları, kalın kalınlaştırılmış yuvarlak bir taç ile, 12 metreye kadar uzar. İlk meyve verme toprağa yerleştirildikten 4-5 yıl sonra gerçekleşir. Meyve olgunluğu dönemi yaz sonunda düşer - sonbaharın başlangıcı. Elmaları 110-135 g ağırlığında küçüktür, şekilleri yuvarlaktır. Kabuğu kırmızımsı renkli çizgiler ve çizgilerle sarı-yeşildir. İç kısmı beyazdır, sulu olma, hassasiyet, orta yoğunlukta, tatlı ve ekşi tatlı tadı ile karakterize edilir. Çeşitlilik, bol ve istikrarlı üretkenlik, düşük sıcaklıklarda yüksek hayatta kalma, kabuklara bağışıklık, sert iklimlere iyi adapte olma özellikleri ile ayırt edilir.

  3. Antonovka . Ağaçlar uzun. Taçları ilk oval, daha sonra küresel. Meyveler eylülün ikinci yarısında belirir. İlk ürün sahaya dikimden 7-8 yıl sonra gerçekleşir. Elmalar iri, yuvarlak, nervürlü, 150-200 g ağırlığında, kabuğu sarı, içi hafif. Meyve hafifçe belirgin bir asit ile tatlılık ile karakterizedir. Çeşitlilik, iyi adaptif nitelikleri, yüksek doğurganlığı, güçlü bağışıklığı ve meyvelerin evrensel kullanımı nedeniyle takdir edilir.

Bahsetmeye değer en iyi kış çeşitleri arasında:

  1. yıldız işareti. Bitkiler 5.5 m yüksekliğe kadar çıkabilir, taç 6.5 m çapa ulaşır.Genel örneklerde, taç örnek yuvarlak, olgun örneklerde - yayma, sarkma. Elmalar, ağaç 5-7 yıl arsa filizlendiğinde ortaya çıkar. Meyve olgunlaşması eylül ayının sonlarında - ekim başlarında gerçekleşir. Orta boyutta olup 85-130 g kütleye ulaşırlar, yuvarlatılmış ve hafifçe yassılaştırılmışlardır. Kabuk, ana açık yeşil ve integumentary koyu kırmızı renkte balmumu grisi toz boya ile boyanır. İç kısımlar beyaz, sulu, narin, tatlı tatlı ve ekşi bir tattır. Yıldız işareti olumlu nitelikleri arasında istikrarlı üretkenlik, kabukla bağışıklık, uzun bir süre meyve yemektir.

  2. Starkrimson . Ağaçların yüksekliği 3 ila 4, 5 m.dir Genç bitkilerde taç ters bir piramit şeklindedir. 9-10 yaş arasındaki bitkiye ulaşması üzerine geniş bir piramit şeklini alır veya süpürge haline gelir. Meyveler iridir - 170–200 g arası, ilk sonbahar ayının sonunda olgunlaşır. Uzun-konik şeklindedirler. Kabuğun yeşil rengi ve karmin kaplaması vardır. İçi açık sarı, sulu, gevrek, tatlıdır. Bitkiler ilk mahsulü erken verir, her yıl pazarlanabilirliği ve performansı iyi olan çok sayıda meyve getirir.

  3. Ligol . Elma ağaçları, yüksekliği 3.5 m'ye kadar olan, piramit şeklinde geniş, hafif kalınlaşmış bir taç ile ortadır. Meyveler eylül sonlarında olgunlaşır - ekim başında. Büyük - 220-250 g ağırlığında, yuvarlak koni şeklinde, kırmızımsı bir cilalı ve parlak noktalarla - yeşil - sarı renkte. İç kısmı gevrek, sulu, aroma, ince taneli, hafif asitli, tatlı. Çeşitlilik yüksek doğurganlık düzeyi, uzun raf ömrüne sahip yüksek kaliteli meyveler, erken meyve veren ve güçlü bağışıklık ile karakterizedir.

Erken vade

İlk meyvelerin ağaçlarda meydana gelme yaşlarına bağlı olarak, ayırt edici özellikleri:

  • meyvenin erken görünüm;
  • orta meyveli;
  • geç elma ağaçlarının.

İlk grup, kalıcı bir yere dikimden 2-4 yıl sonra meyve vermeye başlayanları içerir. Örneğin : Beyaz Toplu, Antonovka, Bellefleur, Tarçınlı Çizgili, Renet, Stark Erliest.

Orta meyveli elma ağaçları, örneğin, Aport Alexander, Kutuzovets, Tambov, ekimden 5-8 yıl sonra ilk ekinleri verir. Meyvelerin geç meyvelerinden 9-12 yıl sonra meyveler beklenir. Bunların arasında - Büyükanne, Strefling.

Kışa sertlik

Çeşitlilik seçerken önemli bir gösterge kışa sertliğidir. Belirli bir bölge için çeşitli örneklerin seçiminde belirleyici olacağı. Çeşitlerin çoğu güney ve orta bölgelerde yetişebiliyorsa, kuzey bölgeler için düşük sıcaklıklara toleranslı olanları seçmek gerekir.

–35 ... –40 ° C'nin altındaki sıcaklıklara dayanabilen en dayanıklı kış çeşitleri:

  1. Anason kırmızıdır . Bitki boyu 7-8 m'ye kadar uzundur.İlk meyveyi ilk sonbahar ayında yaşamın 5. yılında verir. Küçük, 80-100 gr ağırlığında, yuvarlak renkli, kırmızı bir kaplama ile sarı renktedir. İçi yeşilimsidir. Yoğunluk, tatlı ve ekşi tat ile karakterizedir. Scarlet Anis'in verimi bitki başına 200-300 kg'dır.

  2. Korobovka . Çeşitlilik yaz başlarında (Temmuz sonunda olgunlaşır), geç olgunlaşır (yedinci yıldan meyveli), küçük meyvelidir (her biri 30-40 gr elma). Meyveler, yuvarlatılmış renkte, tatlı, kokulu çizgiler halinde kaplanmış, yeşil, sarı renkte yuvarlanır.

  3. Skryazhapel . Kış sonları çeşitliliği orta boy meyve üretir - 100-120 g, kırmızı bir kaplama ve noktalarla yeşile boyanır. İç kısmı yeşilimsidir, sululık, büyük taneciklilik, taze tat.

Ortalama donma dayanım indeksine sahip olan (-35 ° C'ye kadar) değişken numuneler arasında belirtilmelidir:

  1. Emektar . İlk sonbahar ayının sonunda meyve veren kış çeşididir. Bunlar yuvarlakça, orta boyutlu, sarı, çizgili ve turuncu noktalarla noktalı. İçi narin, sulu, tatlı ve ekşi bir tada sahip sarı renktedir.

  2. Zorenka . Bu sonbahar çeşidi, kaburgalı küçük oval konik meyvelere sahiptir. Kabuğu pembe bir kaplama ile sarı, ince, orta-yoğun, pürüzsüz. İç kısmı hafif, farklı sulu meyveler, tatlı ve ekşi bir tattır.
  3. Kadife Alçak bitkiler ince bir taç oluşturur. Meyveler yuvarlatılmış koniler biçiminde küçük, kırmızı bir kaplama ve mavimsi bir kaplama ile sarı renktedir. Yaz sonunda olgunlaşır - erken sonbahar. Damakta ekşi ve tatlı notaların uyumu var.

-27 ° C'nin üzerindeki sıcaklıklara kötü tolerans gösterir ve sadece ılık yerlerde dikim için uygundur:

  1. Linda. 125-130 gr ağırlığında lezzetli tatlı ve ekşi meyveler oluşturur, rengi kırmızı kaplamalı sarı-yeşildir. İçi beyaz. Elmalar sulu olma, yoğunluk ve hassasiyet bakımından zengindir.

  2. Spartan. Orta boy melez. Kırmızımsı bir kaplama ile tatlı sarı-yeşil meyvelerini getirir.

  3. Quinti . Meyveler erken olgunluğa ulaşır. Geniş, her biri 160-180 g, yeşil-sarı, çizgi şeklinde kırmızımsı kaplamalıdır. Kokulu beyaz renkte bir içime ve tatlı ve ekşi bir tada sahiptirler.

Meyvelerin kullanımı üzerine

Meyvelerin hangi amaçla kullanıldığına bağlı olarak elma ağaçları ikiye ayrılır:

İlk tür elmalar yemek için yetiştirilir. Süs eşyaları, meyvelerin oluşumuna ek olarak, bölgeye güzellik verir. Kural olarak, uzun değildirler, güzel taç şekillerine, ilginç bitki örtüsü şekillerine ve küçük meyvelere sahiptirler.

Dekoratif ağaçlar arasında popüler:

  1. Ağlayan . Zemine eğimli, uzun esnek dalları vardır. Özellikle bol pembe çiçeklenme döneminde dekoratif. Ağacın yaprakları kırmızıdır. Meyve verme sırasında, bitki taze tüketim için ve reçel yapmak için uygun olan çok sayıda küçük küresel elma ile kaplıdır.

  2. Royalty . Orijinal renkteki bitki örtüsü ile çekicidir - mor, sonbaharda kırmızıya dönüşen ve uzun, bol çiçeklenme. Meyveler küçük, koyu kırmızı bir kabuğa sahip, şekli dikdörtgendir. Onlar yenilmez çünkü içlerinde acı var.

    Önemli!Kraliyet'in meyvelerini yemek yasaktır.Akut gıda zehirlenmesine neden olabilirler.
  3. Robin (Suislepskoe) . Çiçeklenme döneminde, ağaç kırmızı kokulu çiçekler ile serpilir. Meyveler orta ve küçüktür, farklı şekillerde, yeşil renkte pembe çizgilidir. İçi beyaz, sulu, aromalı, tatlı ve ekşidir.

Ağaç yüksekliği

Büyüme sürecinde elma ağaçları farklı yüksekliklere ulaşabilir ve şöyle olabilir:

Aşağıdaki elma ağaçları uzun boylu büyür:

  1. Kont'a hediye . Bitkinin yüksekliği 7 m'ye ulaşır, taç çok kalın olmayan ve yapraklı olmayan bir ters koni şeklinde yayılır. Meyveleri 250-300 g kütleye ulaşan çok büyük, orta kalınlıkta açık sarı renkli, koyu kırmızı renkli, yuvarlak konik şeklindedirler.

  2. Arcadik . 4 m'nin üzerinde büyür, çizgili, kırmızı kaplamalı, yeşil, 120-210 g dikdörtgen şeklinde orta büyüklükte meyveler getirir. İç kısımlar beyaz. Onlar yağlılık, artan sululık, tatlı ve ekşi tat ile karakterize edilir.

  3. Çizgili tarçın . 6 m yüksekliğinde bitkiler vardır. Meyveleri küçük, her biri 70-90 gr.Temel renkleri yeşil, kaplama kırmızımsı, çizgilidir. Meyveler sululık, tatlılık, aroma ile karakterize edilir.

Ağaç çeşitlerinin ortalama büyümesi:

  1. Renet Simirenko . Maksimum yüksekliği 3.5 m. olan elma bitkileri, kabukları yeşil renkte, yeşil renkte farklıdır. İç kısımlar beyaz, çok yoğun, tatlı ve ekşidir.

  2. Melrose . Bitkiler 3.5 m yüksekliğe kadar büyür. 300-500 g, yeşil-sarı renkte, kırmızımsı bir renge sahip, büyük boy ve ağırlığa sahip yuvarlak yassı meyveler getirmektedirler.

Cüce çeşitleri ait:

  1. Harika . 1.5 metreye kadar büyümeye ulaşır, aynı zamanda büyük meyveler verir - her biri 200 gr, yuvarlak şekilli, sarı-yeşil, meyvemsi tatlı. Sulu ve ince tanelidirler.

  2. Topraklanmış 1.5-2 m ye kadar büyür, sarı-yeşil renkte bir kabuğu, kırmızı bir tarafı, ince asitli tatlı bir tadın grenli bir iç kısmı olan küçük yuvarlak meyveler oluşturur.

  3. Sokolovskoe . Bitki 2 metreye kadar büyüme gösterir, elmaları orta büyüklükte, koyu kırmızı kaplamalı, lezzetli, yeşil-sarı renktedir.

Taç türüne göre

Taç türüne göre:

  • ağlayan;
  • sütun;
  • standart (yayma) elma ağaçları.

İlk türler Ağlayan, Kraliyet Güzelliği'ni içerir. Elma ağaçlarında kolon şeklinde taç Dzhin, Barguzin, Arbat. Yayılma taçlı birçok çeşit yetiştirilir. Bunların arasında - Seçilen Kişi, Sulu Zelenka, Amber.

Ayrıca bir elma ağacının ömrünün ne olduğuna bakın.

Tatmak

Elma ağaçlarının yetiştirilmesinin ana nedeni elbette lezzetli meyveler elde etmektir.

Damızlık her zevke uygun birçok elma çeşidi getirmiştir:

  • tatlı;
  • tatlı ve ekşi;
  • Asidik.

Tatlı ve ekşi tadı olan en çeşitli örnekler.

Tatlı bir çeşitlilik seçmeniz gerekiyorsa, aşağıdakilere daha yakından bakmalısınız:

  1. Jonathan. Meyveler geç görünür. Temel olarak onlar küçük - 100-120 g, yuvarlatılmış veya yuvarlak koni şeklinde, kırmızımsı bir renk tonunun bulanık veya çizgili kaplamasıyla yeşil-sarı renktedir. İçi yoğun, aromatik, sulu olarak tanımlanmaktadır. Lezzet derecesi 4.4–4.5 puandır.

  2. Fuji . Olgun meyveleri iridir - 200-250 g ağırlığındadır, kabukları pürüzsüz, parlak olmayan, pembemsi bir allık ile sarı-yeşildir. İç kısım, hassasiyet, aroma, yüksek şeker seviyesi ile karakterize edilir. Isırırken, egzersizi. Çeşnilerin değerlendirilmesi - 4.5-4.8 puan.

  3. Gala. Hasat verimi ortalama geç tarihlerdedir. Turuncu çizgili bir kaplamalı, yuvarlak, nervürlü, sarı, 115-145 g tek boyutlu meyveler getirir. İç kısımların yapısı grenli, yoğun, sulu, berraktır. Tat skoru 4.6 puandır.

Tatlı ve ekşi çeşitler:

  1. Kırmızı tepe İnce ve narin bir kabuğu olan küçük yuvarlak elmalar (50-60 g) ile yaz çeşididir. Renkleri kırmızımsı bir kaplama ile sarıdır. İç kısım pembe, damarlı, kokulu ve hafif. 4.5 puanda tadımcılar tarafından derecelendirilen lezzet.

  2. Gümüş toynak 80-90 gr'lık normal yuvarlak şekilli küçük elmalar oluşturur. Kabukları portakal rengi bir kaplama ile pürüzsüz, kremsidir. İç kısım yoğunluk, ince tanecik, sululık ile karakterize edilir. 4, 5 puan alan görevliler.

  3. Miltosh . Bu hibritin meyveleri ilk sonbahar ayının sonunda tahmin edilebilir. Kırmızımsı kaplamalı ve dokunuşlu küçük, yuvarlak, yeşil renklidirler. İç kısım yoğun, ince taneli, meyve suyu ile doldurulmuş olarak tanımlanabilir. Tat puanı 4.5 puandır.

Ekşi elmalar:

  1. Büyükanne Smith Çok lezzetli meyveler ve iyi ve uzun saklanma yetenekleri için takdir edilmektedir. Elmalar, 200 g'a kadar büyük, yoğunluğu ve yaralanmaya karşı direnci ile karakterize edilen bir kabuğu ile tamamen yeşildir. İç kısımlar, narin bir yapı, meyve suyuyla doluluk, yoğunluk ile ayırt edilir. Tadı 4.6 puan.

  2. Boyken . Erken sonbaharda oluşan güzel görünümlü meyveler ile kış varietal örnek. Kabukları sarıdır. İç organlar 4.4-4.6 puan olarak tahmin edilen ortalama bir yoğunluğa ve mükemmel bir tada sahiptir.

  3. Pink Lady . 180-200 g ağırlığında ve 6-10 cm çapında büyük meyvelerle çeşitlilik gösterir. Kabuk yoğunluğu ile karakterize edilir. Üzerinde bir ışıltı var. Parlak pembe kaplama ile yeşil-sarı renktedir. İç kısımlar yoğun ve sulu. Tat derecesi 4.9 puandır.

elma boyutuna

Кроме вкуса, плоды яблонь отличаются размерами, массой, формой.

Среди деревьев, приносящих очень крупные и крупные плоды, стоит обратить внимание на:

  • Фуджи (200–250 г);
  • Черноморское летнее (250–300 г);
  • Ранет (до 350 г).
  • Рамбура (от 800 г);
  • Джомбо Помм (от 1 кг);
  • Апорт (от 700 г).
  • Мелроуз (от 300 г).

К популярным яблоням со средними плодами массой до 150 г причисляют Айдаред, Летнее полосатое, Гала, Лобо, Флорину. Мелкие фрукты дают Китайка, Ранетка, Коробовка.

Ознакомьтесь: строение и описание яблони.

Elmanın yararları ve zararları

Яблоки вмещают большое количество витаминов и минералов и способны благотворно влиять на человеческий организм.

  • В частности, они оказывают такие полезные действия:
  • очищают организм от вредных и токсичных веществ;
  • послабляют кишечник;
  • bağışıklık sistemini güçlendirmek;
  • способствуют лучшему выведению мочи и желчи;
  • устраняют отёки;
  • налаживают водный, кислотный, электролитный баланс;
  • улучшают кровообращение;
  • налаживают работу сердечно-сосудистой системы;
  • улучшают состояние сосудов;
  • нормализируют пищеварительный процесс;
  • являются профилактическим средством против развития авитаминоза, анемии, болезни Альцгеймера, сердечных приступов, остеопороза, подагры, появления оксалатов в почках;
  • замедляют старение;
  • делают более низким уровень холестерина в крови;
  • стимулирую мозговую деятельность;
  • усиливают аппетит;
  • укрепляют волосы, ногти, зубы;
  • улучшают состояние кожных покровов.

Наносить вред яблоки могут лишь при чрезмерном употреблении. Если человек слишком часто и много ест этих фруктов, то у него может наблюдаться расстройство пищеварения, ухудшение состояния зубной эмали, воспаление жёлчного пузыря.

Яблоки противопоказано кушать людям с диагнозами «язва желудка и 12-перстной кишки», «гастрит с повышенной кислотностью». Тем, у кого имеется колит, гастрит, ожирение следует кушать фрукты в малых количествах и с осторожностью, предварительно очищать их от кожуры, подвергать термической обработке.

Önemli!Диетологи рекомендуют в день съедать не больше, чем 3-4 плода яблони весом по 120–150 г. Именно в таком количестве фрукты могут принести пользу и не навредить организму. Таким образом, во всём мире выращивается огромное количество сортов яблонь, которые имеют различные характеристики. Важно правильно подобрать сортовой экземпляр в соответствии с климатическими условиями, размерами участка, вкусовыми предпочтениями и целями выращивания.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası