parçada anlam 8 sınıf konu anlatımı / 8. Sınıf Türkçe Dersi Paragrafta Anlam Konu Anlatımı ve Örnekler

Parçada Anlam 8 Sınıf Konu Anlatımı

parçada anlam 8 sınıf konu anlatımı

Parçada Anlam Konu Anlatımı

Parçada Anlam Konu Anlatımı

Parçada anlam veya diğer bir adıyla “paragrafta anlam” bir düşüncenin anlatılabilmesi için bir araya getirilen cümleler topluğuna denir.  İlkokul 4. Sınıf Türkçe ders konularından biri olan parçada anlam ile ilgili aşağıda detaylı açıklamalara ve parçada anlam ile ilgili örneklere yer vererek konunun daha iyi anlaşılmasını sağlayacağız.

Paragrafın özelliği, kendi içerisinde bit bütünlük halinde olmasıdır. Yani tek bir düşünce etrafında oluştuğu için paragraf bir bütünlük oluşturur.

Paragraf Soruları Nasıl Çözülür

Türkçe sınavlarda sık karşılaşılan soru tiplerinden biri olan paragraf sorularını çözmek için doğru adımlar izlendiğinde, çözümü oldukça kolay bir hale gelir. Aşağıda vereceğimiz adımları izleyerek paragraf sorularını çözme konusunda daha başarılı olabilirsiniz.

Paragraf sorularını çözmeden yardımcı olacak ipuçları

  1. Önce soruyu okuyun
  2. Daha sonra parçayı yani metni okuyun
  3. Metni okurken cevap olabilecek yerlerin altını çizin
  4. Cevabını yazarken yazıda anlatılanları dikkate alın, kendi görüş ve düşüncelerinize göre hareket etmeyin
  5. Doğru seçenekleri bulmak için öncelikle yanlış seçenekleri eleyin.

Yukarıda verdiğimiz formül ile hareket ettiğinizde paragraf sorularını daha kolay bir şekilde çözebilirsiniz.

Parçada anlam konusu kendi arasında 8 bölümden oluşmaktadır. Bunlar;

  1. Düşünceyi geliştirme yolları
  2. Paragrafın anlam yönü
  3. Paragrafın yapı yönü
  4. Görsel yorumlama
  5. Harita ve kroki okuma
  6. Tablo ve grafik okuma
  7. Karikatür okuma
  8. Akıllı işaretleri okuma.

Düşünceyi Geliştirme Yolları

Düşünceyi geliştirme yolları, bir parçada anlatılanları daha etkileyici kılmak, okuyucunun dikkatini ve ilgisini çekmek için kullanılır. Düşünceyi geliştirme yöntemlerinden olan açıklama, tartış­ma, betimleme, öyküleme, bir paragrafın tamamında kullanılabileceği gibi yöntemlerden biri daha ağır basabilir. Mesela paragrafın amacı tartışma ise bu yönlendirme daha etkili bir şekilde kendini gösterebilir.

Düşünceyi geliştirme yolları kendi arasında 6 başlık altında incelenmektedir. Bunlar;

  1. Tanımlama
  2. Karşılaştırma
  3. Örneklendirme
  4. Tanık Gösterme
  5. Sayısal Verilerden Yararlanma
  6. Benzetme

Tanımlama nedir?

Bir kavram veya varlığın ne olduğunu açıklanmasına “tanımlama” denir. Bir paragraf oluşturulurken önce soru sorulur, sonra cevabı verir, cevap içinde kavram veya varlığın açıklanması için tanımlamadan yararlanılır. Yani “bu nedir?” sorusu tanımlama ile açıklanır.

Tanımlaya örnek

“Yaşam, insan, hayvan ve tabiattaki tüm canlıların kendi özgürlüklerine göre hareket edebilmelerine denir.” 

Parçada açıklayıcı bir anlatımın oluşabilmesi için yaşam hakkında bilgi verilmiştir. Yani yaşamın tam olarak ne olduğuna değinilmiştir.


Karşılaştırma nedir?

Karşılaştırma, bir varlık veya durumu anlatırken anlatılan şeyin birbirine karşı olan farklılığını anlatmak için kullanılan ifadelere denir. Daha çok tartışmacı ve açıklayıcı anlatımlarda kullanılan karşılaştırma, varlıkların farklı veya ortak yönlerini anlatmaya yardımcı olur.

Karşılaştırmaya örnek

“Şiirlerle romanlar farklı şeylerdir. Şiir, anlık bir duygu veya şairin düşüncelerini kaleme dökülmesidir. Romanlar ise yaşanan olayları mübalağa sanatı kullanarak aktarılmasıdır.”

Bu paragrafta şiir ile roman arasındaki farklılıklara değinilerek karşılaştırma yapılmıştır.


Örneklendirme nedir?

Bir düşüncenin somut hale getirilerek daha açıklayıcı ve anlaşılır olmasını sağlamaya yardımcı olan şeye örneklendirme denir. Konuşmaya veya yazıya başlarken önce örneklerin verilmesi, daha sonra asıl konuya geçilmesi, konunun daha iyi anlaşılmasına yardımcı olur.

Örneklendirmeye örnek

“Ağzından çıkanı kulağının duyması gerekir insanın. Ne dediğini bilmez, söylediğinin nelere yol açtığını bilmezsen, basit bir şekilde kullandığın cümleler, aranızın açılmasına neden olur.”

Yukarıdaki paragrafta, konuşurken kullanılan cümlelere dikkat edilmesi gerektiğine dikkat çekmek için “Ağzından çıkanı kulağın duyması gerekir” örneği ile somut bir hale getirilmiştir.


Tanık gösterme nedir?

Yazar, anlattığı şeyi inandırıcı kılmak için başka bir yazardan veya konuyla ilgili olan bir kişiden örnek getirir. Ancak bu yapılırken sadece kişinin isminin yazılması yeterli değildir. Kişinin o durum ile ilgili söylediği cümle ya da sözün tırnak içerisine alınarak yazılması gerekir.

Yazar önce kendi görüşünü söyler, daha sonra bu sözünde haklı olduğunu kanıtlamak için başka bir yazarın veya düşünürün de söylediğini onaylar nitelikte olan düşüncesini tırnak içinde paylaşır.

Tanık göstermeye örnek

“Özgür olmak için her şeyini satmaya, göklere çıkmaya gerek yoktur. İnsan kendi benliğini kaybetmediği müddetçe özgürdür. Nelson Mandela; “Özgürlük için gökyüzünü satın almanıza gerek yok. Ruhunuzu satmayın yeter” der.

Yukarıda nasıl özgür olunabileceğine dair yazar kendi fikirlerini öne sürmüş, buna tanıklık etmesi için ise Nelson Mandela’nın sözünü tırnak içinde cümleye eklemiştir.


Sayısal verilerden yararlanma nedir?

Somut bir delil sunmak veya gerçek bilgi sunarken, sayılar veriler önemlidir. Mesela okulun önemine ilişkin bir değerlendirme yapan bir yazar, ülkedeki okul sayısına ve öğrenci sayısına değinerek bu okullardan mezun olan kişilerin başarı oranını açıklar. Burada kullandığı şey, sayısal verilerdir.

Sayısal verilerden yararlanmaya örnek

“Okullar, bir toplumun gidişatına yön veren en değerli kurumlardır. Türkiye’de 11 bin 649 okul öncesi, 24 bin 963 ilkokul, 19 bin 284 ortaokul ve 12 bin 515 lise olmak üzere toplam 68 bin 411 okulda, 1 milyon 97 bin 292 öğretmen ve toplam 17 milyon 505 bin 379 öğrenci ile eğitim öğretime devam edilmektedir. Bu rakamlar göz önünde bulundurulduğunda, her sene mezun olan öğrencinin sayısı bir hayli fazladır ama üniversiteye girebilenlerin sayısı bir hayli düşüktür.”

Yukarıda verilen cümlede Türkiye’deki okul sayısı ve mezun olan kişilerin sayısına ilişkin sayısal veriler verilmiştir.


Benzetme nedir?

Bir kavram veya varlığı başka bir şeye benzeterek anlatmaya “benzetme” denir.

Benzetmeye örnek

“Toplumda her geçen gün yazar sayısı artıyor. Ama bazı yazarların saman alevinden farkı yok. Kitapları piyasaya çıktığı ilk zamanda saman alevi gibi parlayıp bir anda sönüyorlar. Bunun tek nedeni, yeni yazarların birikimsiz olmalarıdır.”

Yukarıda verdiğimiz örnekte, yeni yazarların saman alevine benzetildiğini görüyoruz. Saman alevi, kolay tutuşan ama kısa sürede sönen bir özelliğe sahiptir.

Bir düşünceyi, bir duyguyu, bir olayı tam olarak anlatabilmek için bir araya getirilen cümleler topluluğuna paragraf denir.

Paragraf kendi içerisinde bir bütünlük taşır, paragraf tek bir düşünce etrafında oluştuğundan kendi içerisinde bir bütünlük oluşturur.

Bütün paragraf sorularının çözümünde yararlı olabilecek birkaç ipucu:
1- Önce soru okunur.
2- Daha sonra parça (metin) okunur.
3- Parça okunurken, önemli yerlerin altı çizilir. (Önemli yer, sorunun cevabı olabilecek olan yerdir)
4- Cevap bulunurken, yazıda anlatılanlar dikkate alınmalıdır. Kendi görüş ve düşüncelerimize göre hareket edilmemelidir.
5- Doğru seçenek bulunurken yanlış seçenekler elenmelidir.

 > Parçada anlam; paragrafın anlam, yapı ve anlatım yönü olmak üzere üç ana başlıkta incelenir:

Paragrafta anlam, kapsamı geniş bir konudur. Bu yüzden bu konunun ana başlıklarını ayrı ayrı sayfalar halinde veriyoruz.

AŞAĞIDAKİ LİSTEDEN KONU SEÇEREK KONU ANLATIMI SAYFASINA ULAŞABİLİRSİNİZ.

PARAGRAFTA ANLAM

 1 Paragrafın Anlam Yönü

  • Paragrafın Ana Düşüncesi
  • Paragrafta Yardımcı Düşünceler
  • Paragrafın Konusu
  • Paragrafın Başlığı
  • Paragrafın Anahtar Kelimesi
  • Paragrafta Soru
  • Metinde Olay, Zaman, Yer ve Varlık Kadrosu
  • Paragrafta Duygular
  • Paragrafta Duyular
  • Paragrafta Karakter

 2 Paragrafın Yapı Yönü

  • Paragrafın Bölümleri
    • Giriş Bölümü
    • Gelişme Bölümü
    • Sonuç Bölümü
  • Paragraf Oluşturma
  • Paragraf Tamamlama
  • Paragrafı İkiye Bölme
  • Paragrafın Akışını Bozan Cümle
  • Cümlelerin Yerini Değiştirme

 3 Paragrafın Anlatım Yönü

  • Anlatım Teknikleri
    • Betimleme
    • Öyküleme
    • Açıklama
    • Tartışma
  • Düşünceyi Geliştirme Yolları
    • Tanımlama
    • Karşılaştırma
    • Örneklendirme
    • Tanık Gösterme
    • Sayısal Verilerden Yararlanma
    • Benzetme
  • Anlatım Özellikleri
  • Anlatıcı Bakış Açıları
    • İlahî Bakış Açısı
    • Kahraman Bakış Açısı
    • Gözlemci Bakış Açısı
  • Anlatıcı Türleri
    • Birinci Kişi Ağzıyla Anlatım
    • Üçüncü Kişi Ağzıyla Anlatım

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası