koyun yemliği nasıl yapılır / Küçükbaş Ağıllar Nasıl Olmalıdır?

Koyun Yemliği Nasıl Yapılır

koyun yemliği nasıl yapılır

Koyun yetiŞTİRİCİLİĞİ el kitabi prof. Dr. Mustafa kaymakçI. tr Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü


Normal taban: Normal taban olarak, beton, blokaj üzerine kum-çakıl ve sıkıştırılmış toprak taban çeşitleri sayılabilir. Beton taban idealdir. Yapılışı, 15 cm. blokaj üzerine cm beton dökülür. Ancak diğer taban uygulamalarına göre pahalıdır. Blokaj üzerine cm, kum-çakıl serilerek yapılan taban şekli de koyun ağıllarında uygulanmaktadır. En uygun kullanılan taban şekillerinden biri de sıkıştırılmış toprak tabanlardır. Toprak tabandan beklenen idrarı tutması, çamurlaşmaması, haşere ve asalakların barınmasına ortam hazırlamamasıdır. Bunları sağlayan toprak taban, en ekonomik tabandır.

Yağmur sularının ağıl tabanına sızmasını önlemek için, ağıl etrafının çok iyi drene edilmesi ya da tabanın cm, yüksek inşa edilmesi gerekir. Ayrıca barınak tabanının, barınağın ön tarafına doğru %5 lik bir eğimli yapılması önerilir.

Izgara taban: Entansif koyunculuk yapanlar ve özellikle de kuzu besicileri için önerilir.

Izgaralar, ahşap, metal ya da betondan yapılabilir. Ahşap ızgara boyutları (çıta kesitleri) 4x5 cm, 5x5 cm ve 6x5 cm şeklindedir. Açıklıklar (iki çıta arası aralık) cm şeklindedir. Açıklıklar (iki çıta arası açıklık ise cm olacak şeklide yapılabilir. Kesitleri verilen bu ızgaralar 10 x 5 cm'lik kalaslar üzerine çakılmalıdır.

Metal ızgaralar, yassı demirden yapılabileceği gibi galvanizli örgülü telden de yapılabilir. Örgüler arası açıklık 2 x 2 cm veya x cm olabilir.

Beton ızgaralarda boyutlar, üst genişlik cm ve alt genişlik cm'dir. Açıklık ise cm olacak şeklide yapılmalıdır. Koyunlar beton ızgara tabanlarda, diğer ızgara tabanlara oranla daha fazla kirlenirler.

Izgara taban toprak seviyesinden cm yukarıda olmalıdır. Bu yükseklik yıl boyunca gübre birikimine yeterli olacaktır. Gübre yılda bir kez temizlenir.

Duvar

Duvar malzemesi olarak taş, tuğla, briket ve kerpiç kullanılabilir. Malzeme seçimi, bölgeye ve ekonomik oluşuna göre yapılmalıdır.

Duvar yüksekliği, barındırma sistemine ve iklim koşullarına bağlı olarak değişir. Koyunların temas ettiği duvarın yüksekliği en az bir metre olmalıdır. Ayrıca bu kısımlar dayanıklı malzemelerden yapılmalıdır. Kimi durumlarda duvar yüksekliği saçak yüksekliğine kadar yapılabilir.

Ağıl yüksekliği

Sıcak bölgelerde m olarak önerilebilir. Gübre temizliğinin traktörle yapıldığı durumlarda en az yükseklik m olmalıdır.

Kapılar genellikle barınağın kısa kenarına yerleştirilmelidir. Kapı boyutları kullanılan alet-ekipmana bağlı olarak değişiklik gösterir. Genişlik için önerilen ölçü m'dir.

Çatı

Çatı genişliği 7 m'ye kadar olan ağıllarda tek eğimli, daha büyük genişliklerde ve çift eğimli (beşik) çatı tipi uygulanabilir.

Çatı yapımında ele alınan etmenler, çatı eğimi, çatı sırtı şekli, saçak uzunluğu ve örtü malzemesi olmalıdır.

Çatı eğimi, çatı tipine, kullanılan örtü malzemesine, iklim koşullarına ve uygulanan havalandırma yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterir. Beşik çatılarda % , örtü malzemesine göre çatı eğimi % arasında değişebilmektedir. Doğal havalandırma yönünden ele alındı­ğında çatı eğiminin en az % 26 olması gereklidir. Bu ölçüt çatı eğiminin belirlenmesinde kullanılan en önemli etmenlerden biridir.

Koyun ağıllarında değişik çatı sırtı şekilleri uygulanabilir. Çatı sırtı kapalı yapılabileceği gibi açık çatı sırtı şekillerinden bindirme ve fenerli çatı şekilleri de uygulanabilir.

Ağıllarda çok değişik örtü malzemeleri kullanılabilir. Malzeme seçi­minde amaca uygunluk göz önüne alınmalıdır. Çatı örtü malzemesi olarak kiremit, eternit, alüminyum, galvanizli saç gibi kullanılabildiği gibi toprak, saz ve kamış da kullanılabilir.

Ağıl Ekipmanları

Yemlikler

Yemlikler, yemin kaybını önleyecek ve yetiştirici tarafından kolayca yapılabilecek biçimde olmalıdır. Yemlikler, yem konabilecek bir şekilde, duvar kenarlarına ya da bölmelerine orta kısımlarına yerleştirilmelidir. Yemliklerin sürekli olarak temiz tutulmasına özen gösterilmelidir. Yemlikler; kaba yem yemlikleri, kombine yemlikler, karma yem yemlikleri, hareketli silaj yemlikleri ve mineral yem yemlikleri olarak incelenmiştir.

Kaba yem yemlikleri Yemlik yapımında ahşap ya da demir çubuklar kullanılabilir. Yemlik, koyunların kolayca yem yemelerini sağlayacak biçimde yapılmalıdır.

B
u yemliklerde, koyun başına yemlik uzunluğu cm, kuzu başına yemlik uzunluğu ise cm hesaplanmalıdır. Koyunların yem yeme yüksekliği cm, kuzuların cm olmalıdır.

Ş
ekil Kaba yemlik ayrıntısı

Kombine yemlikler Kombine yemlikler sabit ya da taşınabilir şekilde yapılabilir. Taşınabilen kombine yemlikler uygundur. İyi havalarda ağıl dışında da kullanılabilir. Temizleme kolaylığı bakımından düz altlıklı olanlar ve ters çevrilebilenler önerilir.






Şekil Kombine yemlik

Kombine yemlikler, kuzu başına cm, koyunlar için cm, yemlik uzunluğu hesaplanmalıdır. Yemlik genişliği cm olabilir.

K
arma yem yemlikleri Genellikle oluk biçiminde, ters çevrilebilen, kolaylıkla temizlenebilen ve taşınabilen şekilde yapılmalıdır. Yemlik uzunluğu, kuzular için cm, koyunlar için cm ve koçlar için cm hesaplanmalıdır. Yem yeme yüksekliği ise kuzular için cm, koyunlar için cm düşünülebilir.





Şekil Yoğun yemlik

Hareketli silaj yemlikleri

K
oyunların, silajdan kendi kendilerine yem yemelerine fırsat verecek şekilde düzenlenmiş çit şeklindedir. Koyun başına 10 cm yemlik uzunluğu yeterli olabilir.

Ş
ekil Hareketli silaj yemliği


Mineral yem yemliği Koyunların tuz ve mineral madde gereksinmelerini karşılamak için kullanılır.

Suluklar

Koyunların su tüketimi; suyun sıcaklığına, hayvanın canlı ağırlığına, rasyon tipine, mevsime bağlı olarak değişiklik gösterir. Koyun başına su tüketimi litre arasındadır. Ortalama olarak bu değer litre alınabilir.

Koyun ağıllarında, yalak tipi, otomatik ve damla suluklar kullanılabilir. Yalak tipi suluklar galvanizli saç ya da betondan yapılabilir. Bu tip suluklarda şamandıra kullanılabilir. Tabandan olan yüksekliği 40 cm olmalıdır. Her 10 koyuna cm suluk uzunluğu düşünülmelidir. Otomatik suluklarda fazlaca kullanım alanı bulamamıştır.

Koçlar, bireysel ya da grup halinde barındırılabileceği gibi koyunlarla birlikte de barındırılabilir.

Suluklar koyunların dinlenme yerlerine yerleştirilmemelidir. Ayrıca suluklar, yemliklerden en az m uzaklıkta olmalıdır. Aksi halde ağızlarıyla taşıdıkları yem kalıntıları sonucu suyu kısa sürede kirletilirler.

Bölmeler

Ağıl içinde yetiştirme şekline bağlı olarak, sabit ya da taşınabilir çitlerle bölmeler yapılabilir.

Doğum bölmeleri planlanırken, ağılın en sıcak olan, rüzgar tutmayan yerleri seçilmelidir. dişi koyuna en az 10 doğum bölmesi gereklidir. Doğum bölmesinin boyutları x m. ya da x m olabilir.

Koyun ağıllarında kullanılan bir diğer bölme kuzulu koyun bölmesidir.

Bunlardan başka taşınabilir çitlerle gebe koyunlar, kısır koyunlar, . koçlar ve hasta hayvanlar için de ayrı bölmeler düzenlenebilir.

Diğer Ağıl Birimleri

Yem deposu

Yemin depolanma süresine bağlı olarak, ağıl bölmelerinden bir ya da birkaçı, ağıl çatı arası ya da ayrı bir bina deposu olarak planlanabilir. Ayrıca silaj için de yer düşünülmelidir.

Yem deposu büyüklüğünün belirlenmesinde koyun başına tüketilen su miktarı ile depolama süresi esas alınabilir. Koyun başına günlük kaba yem, silaj ve yoğun yem tüketimleri sırasıyla, kg, kg ve gr'dır. Yataklık tüketimi ise koyunların için yılda kg, esas alındığında kuzulu koyun için yem depolama alan gereksinimi, m3 balyalı kuru ot, m3 yoğun yem, m3 silaj ve m3 saman olarak hesaplanmalıdır.

Muayene ve seçim yeri

S
ürüyü ayırmada, bölmelere sevk etmede, aşılama gibi işlerde gerek duyulur. Yetiştiriciler arasında çatal ayak olarak da adlandırılır. Muayene ve seçim yeri genelde,

t
oplanma bölmesi, ilerleme yeri ve koyunların geçiş yeri olmak üzere üç kısımdır.

Şekil Muayene ve seçim yeri

Sağım yeri

Sağım yeri olarak ağıl içindeki bölmelerden biri kullanılabileceği gibi, ayrı sağım yeri de yapılabilir. Sağım elle yapılabildiği gibi, makineli sağım da uygulanabilir. Süt koyunculuğunda işgücünün önemli bir kısmı sağım için gereklidir. İşgücü gereksinimi, s
ağım yerlerinin düzenlenme durumlarına göre değişiklik gösterir.

Şekil Taşınabilir-Sabit sağım durağı

Kırkım yeri

Koyunlarda kırkım, Türkiye’de yaygın olarak makasla (kırklık) yapılır. Kullanılan kırkım yöntemine uygun kırkım yerinin belirlenmesi gerekir. Kırkım yeri olarak ağıl içindeki bir bölme olabileceği gibi, ayrı kırkım yeri de yapılabilir.

Banyoluk

Banyolukta yüzlek (sığ) ve derin banyoluk olmak üzere iki şekilde kurulabilir. Derin banyolukların çıkışındaki besleme ve tahliye bölmesi de bu başlık altında incelenebilir.

Yüzlek banyoluklar Yüzlek banyolar, ayak tırnaklarının dezenfeksiyonu için kullanılır. Yapımı ve kullanımı kolaydır. Taşınabilir ya da sabit şeklide ya bağımsız olarak ya da muayene ve seçim yeri ile birlikte uygulanabilir.

Sabit olanlar betondan yapılabilir. Ayak kirlerinin daha çabuk çözülebilmesi ve antiseptiklerin ayağa daha iyi nüfus edebilmesi amacıyla taban kıvrımlı olmalıdır. Bu kıvrım, taban betonu kurumadan üzerine dalgalı eternit yerleştirilerek kolaylıkla sağlanabilir.

Yüzlek banyoluğun uzunluğu m., genişliği ise alt sınır olarak cm., üst sınır olarak ise cm olmalıdır. Derinliği cm.. ilaçlı su düzeyi ise cm düşünülmelidir. Yan korkulukların yükseklikleri cm olabilir.

Derin banyoluklar;

Dış asalaklara karşı savaşımda büyük kolaylıktır. Uygulanan üç tipi vardır;

Ø Kısa yüzdürmeli banyoluk

Ø Uzun yüzdürmeli banyoluk

Ø Dairesel banyoluk şeklindedir.

Banyoluğun kapasitesi sürü büyüklüğüne göre belirlenir. Koyun başına yaklaşık litre su düşünülmeli ve koyunun yüzdüğü yerdeki derinliği en az m. olmalıdır.

7. KOYUNLARDA SAĞLIK KORUMA

Ağıl Temizliği ve Dezenfeksiyon
Hastalık ve asalaklardan koruma için yapılacak etkinliklerden birisi, koyunların zamanlarının bir kısmını geçirdikleri ağılın temizliği ve dezenfeksiyonudur. Hastalık yapıcı etmenler, gübre ve idrarla kirlenen ağıl tabanında ürerler. Bu nedenle olası ise idrar kanallarla akıtılmalı, ağıl tabanı eğimli yapılmalı ve gübre temizliği sık yapılmalıdır. Yataklık kullanılıyor ise yaz giriş ve çıkışında kirlenen yataklıklar dışarı atılmalıdır. Ağılın duvarı, tabanı ve tavanı kireçlenmelidir.
Ağaç aksamları (yemlikler, bölmeler gibi) kreozatlanmalı, metal aksamlar boyanmalı ve dezenfekte edilmelidir.
Ağılın giriş ve çıkış kapıları aynı olmalı, özellikle mer'a dönüşü giriş yerlerinde yüzlek ya da ayak banyoluğu bulunmalıdır. Olası ise insanların, ağıla giriş kısmında kireçli ya da dezenfektanlı paspaslar konulmalıdır.
Kapalı ağıllarda karasinek ve benzeri zararlıların ağıla girmesini önlemek için pencere ve kapılar tellenmelidir. Kapı ve pencerelerin mavi renge boyanması yararlıdır. Sinekler mavi renkten hoşlanmazlar ve kaçarlar.
Gübrelikler ağıllardan uzak olmalı, sinek ve benzeri zararlıların ürememesi için sık ilaçlama yapılmalıdır.
Asalak Hastalıkları
Koyunlarda da diğer çiftlik hayvanlarında olduğu üzere asalaklar, hayvanların verimlerini düşürür ve hastalık etmenlerini taşırlar.
Helmint hastalıkları
Türkiye koyunculuğunda en önemli helmint hastalıkları; kelebek hastalığı, kum kelebeği hastalığı, mide-bağırsak kıl kurdu hastalığı, delibaş hastalığı, bağırsak şeritleri ve akciğer kıl kurdu hastalığıdır.
Helmint hastalıklarına karşı koruma yolları şunlardır;
Ø Koyunlara bölgenin özellikleri dikkate alınarak birkaç kez uygun ilaç verilir. Gebe koyunlara verilmez.
Ø Mer'ada otlatma zamanı düzenlenir. Ara konakçı sümüklünün üreyeceği sulu ve çamurlu yerlerde hayvanlar otlatılmamalıdır.
Ø Bataklık ve su altındaki otlak alanları kurutulmalıdır.
Ø Ara konakçı sümüklü böcekler imha edilmelidir. Bu amaçla göztaşından yararlanılır. Göztaşı, göl ve dere sularına konularak, otlaklara serpilerek ya da su ile püskürtülerek kullanılır.
Ø Hastalıklı hayvanlar sağlam hayvanlardan ayrılmalıdır
Ø Yeterli ve dengeli beslenme uygulanmalıdır.

Protozoon hastalıkları
Ağrıma(koyun sıtması), beyaz ağrıma, anaplazmoz ve kanlı ishal gibi hastalıklardır.
Kan asalaklarına karşı korunmada temel önlem, hasta ya da taşıyıcı hayvanlar, vektör keneler ve sağlıklı hayvanlar arasındaki bağlantının koparılması ve ayrılmasıdır. Bunun için en uygun korunma önlemi, kenelerle savaşımdır. Kenelerle savaşım (1) Hayvanların üzerinde, (2) Ağıllarda ve (3) Mer'ada yapılır. Koyunlar hastalık mevsiminde kene öldürücü ilaçlarla banyo edilirler. Ağıllardaki çatlak ve yarıklar kapatılır. Akarsit maddeler eklenmiş kireçle badana edilir. Bulaşık mer'alar da kullanılmamalı, ilaçlanmalıdır. Bataklık ve sulak mer'alara kurutulmalıdır.

Arthropoda hastalıkları
Bunlar deri hastalıkları meydana getirmekte, hayvanların besin maddelerini paylaşmakta, toksitoza neden olmakta, felç yapmakta ve çeşitli hastalık etkenlerini, malaria piroplasmoz gibi protozoonlarını nakletmekte, ayrıca virütik ve bakteriyel kökenli hastalıkların etkenlerini de taşımaktadır.
Arthropodalar arasında çeşitli uyuz böceklerini, keneleri, kan emen sinekleri, bit, pire ve tahta kurularını sayabiliriz.
Asalaklara ve özellikle dış asalaklara ve deri hastalıklarına karşı savaşım başlıca üç şekilde yapılır.
El ile ilaçlama
Zaman alıcıdır. Yayılma yeteneği az, hayvanların belirli vücut kısımlarına yerleşen asalak ve deri hastalıklarına el ile ilaçlama yapılabilir. Ancak bu yöntem, koyunculukta genellikle yeğlenmez.
Püskürtücülerle ilaçlama
Genellikle ağılların ilaçlanmasında püskürtücülerden (pulvarizatör) yararlanılır. Koyunların ilaçlanmasında ise banyo yapmanın olası olmadığı durumlarda başvurulur.
Banyolama
Koyun yetiştiriciliğinde en etkili ilaçlama banyo ile yapılır. Banyolama ile hem kısa bir sure içinde çok sayıda koyun etkili bir şekilde ilaçlanır, hem de ilaç kaybı az olur. Banyolar, ayak ve derin banyolar olmak üzere iki tipte yapılırlar. Banyo boyutlarıyla ilgili bilgi daha önce “Koyun Ağılları” bölümünde “Banyoluk” kısmında verilmiştir. Burada kısaca banyo yapımı ve ilaçlamada özen gösterilecek konular anlatılacaktır.
Ø Banyo suyuna karıştırılacak en etkili ilacı saptamak için koyunlarda bit, kene, uyuz böceği gibi asalakların denetimi yapılır. Denetim sonucu saptanan asalak ve hastalığa karşı etkili ilacın belirlenmesi için en yakın Tarım İl Müdürlüğüne başvurulmalıdır.
Ø İlaçlar, kuru ve nemsiz yerlerde saklanmalıdır. Ayrıca çocuk ve sorumsuz kimselerin ulaşamayacağı yerlere konulmalıdır. Mutfak kapları ve yiyecek gibi şeylere ilaçlar bulaştırılmamalıdır.
Ø Banyodaki su miktarına uygun dozda ilaç kullanılmalıdır. İlaç, banyo suyuna bir örnek bir şekilde karıştırılmalıdır. Bu amaçla, daha önce küçük kaplarda bir örnek bir şekilde karıştırılmalıdır. Küçük kaplarda eritilen ya da fazlalaştırılan ilaç banyo suyuna azar azar dökülür ve karışması için uzun bir sopayla bir yöne doğru yavaş yavaş karıştırılır. Ağız, el ve gözlere ilaçlı suyun sıçramamasına dikkat edilmelidir.
  • Koyun Kilitleme Ve Sağım Fiyatları - Satılık Sıfır

    Koyun Kilitleme ve SağımTLTRYSatılık - Sıfır24 Haz Konya - KarataySağım İçin Kilitli Başlık - Koyun Kilit Sistemi - Koyun Kilit Sistemi Ölçüleri - Koyun Kilit Sistemi Fiyatları - Küçükbaş Kilitli Yemlik Fiyatları - Yem Kilit Sistemi

    Koyun Kilitleme Ve Sağım Fiyatları - Satılık Sıfır
  • Küçükbaş Otomatik Akıllı Yemlik Fiyatları - Satılık Sıfır

    Küçükbaş Otomatik Akıllı YemlikTLTRYSatılık - Sıfır14 May Konya - KaratayOtomatik Yemlik - Akıllı Yemlik - Küçükbaş Yemlik - Koyun Yemlik - Keçi Yemlik - Kuzu Yemlik

  • Buzağı Yemlik Fiyatları - Satılık Sıfır

    Buzağı Yemlik40TLTRYSatılık - Sıfır27 Nis Konya - MeramBuzağı Yemlik - Buzağı Yemliği - Ahır Ekipmanları - Çiftlik Ekipmanları

    Buzağı Yemlik Fiyatları - Satılık Sıfır

funduszeue.info sıfır ve ikinci el yemlik makinalarının ve ekipmanlarının yer aldığı bir makina alış satış platformudur. Bu sayfada sergilenen ilanlar makina satıcıları veya bireysel kullanıcılar tarafından siteye eklenmiştir. Bu sayfada yemlik makina ilanları, ikinci el yemlik makineleri, satılık yemlik makinaları, yemlik makine fiyatları ve funduszeue.info yemlik makinalarının ilanları yer almaktadır. Soldaki menüden İlan kategorisi, şehir, ikinci el, sıfır veya detaylı arama filtrelemeleri kullanarak aramanızı daraltabilirsiniz.
Sıralama menüsünü kullanarak aramanız sonucu bulunan yemlik ilanlarını fiyata göre, güncelliğe göre, ilan sahibi bilgilerine göre sıralama yaptırabilirsiniz. Oluşturmuş olduğunuz arama filtrelerini yanındaki çarpı işaretine basarak kaldırabilirsiniz.
Birçok satıcı tarafından satılan yemlik makina ve ekipmanlarına bu sayfadan erişebilirsiniz.

Ağıllar Nasıl Olmalıdır?

Ülkemizde genel olarak iki tip ağıl yapılmaktadır.

1. Sundurma tipi ağıllar  

2. Kapalı (tam korumalı) ağıllardır.

Sundurma tipi ağıllar nasıldır?

Kışları kısa ve ılık geçen bölgelerde tercih edilmektedir. Bu ağılların, çatı ve rüzgâra bakan cephesi kapalıdır. Koyunlar kapalı, havasız, rutubetli yerlerden çok fazla etkilenirler. Böylece yetiştirici beklediği ölçüde sağlıklı sürüye sahip olamaz.

Kapalı (tam korumalı) ağıllar nasıldır?

Kışları soğuk geçen bölgelerde plânlanması uygundur. Kapalı ağılların inşasında, bazı teknik kurallara dikkat edilmelidir.


Ağılların temeli nasıl olmalıdır?

Temel derinliği cm, temel genişliği ise cm olmalıdır.

Ağıl tabanı, beton veya sıkıştırılmış topraktan yapılabilir. Ağılın zemini; rutubetsiz, su birikmeyecek şekilde düzgün, temizlenmesi kolay olmalıdır.

Ağıl tabanı, toprak yüzeyinden cm yüksek olmalı ve yılda en az bir defa tamamen temizlenmelidir.

Ağılların tabanı nasıl olmalıdır?

Entansif koyunculuk yapanlar için ızgara tabanlar uzun vadede daha uygun ve ekonomiktir. Özellikle kuzu besisi için ızgara tabanlar çok uygun olup canlı ağırlık artışı toprak tabandan daha fazladır. Izgara tabanlar hayvanları parazitlerden korur ve yataklık kullanma zorunluluğunu ortadan kaldırır. Izgaralar ahşap ya da metal olabilir. Her bir ızgara çiftinin üst açıklıkları cm olarak hesaplanabilir. Izgara, toprak taban seviyesinden cm yukarıda olmalıdır. Izgara sisteminde koyun başına - m2 taban alanı hesaplanması uygundur.


Ağılların genişliği ve yüksekliği nasıl olmalıdır?

Ağıl yüksekliği barındırma sistemine ve iklim şartlarına göre belirlenir. Gübre temizliği traktör ile yapılacak ise en az yükseklik m olmalıdır. Sıcak bölgelerde ağıl yüksekliği yaklaşık 3 m yapılabilir. Barındırılacak koyun sayısına göre ağılın yüksekliği değişir. Koyun sayısı ne kadar fazla ise yüksekliğin o kadar fazla olması gerekir.  Yükseklik başlık ağıllarda - 3 m, 'den fazla olanlarda ise m hesap edilir. Ağıl genişliği m, yüksekliği m olabilir.

Ağıl taban alanı bir baş için;  

Anaç Koyun ve Keçi için; m2

Kuzulu Koyun veya Keçi için

Kuzu veya Oğlak için - m2

Koç için m2

Doğum bölümü m2 olarak plânlanmalıdır.

Ağılların duvarları nasıl olmalıdır?

Ağıl duvarları; taş, tuğla, briket, kerpiçten yapılabilir. Duvarlar sıva yapılarak, badalanmalıdır.

Ağılların çatısı nasıl olmalıdır?

Çatı, ağıl genişliği göz önüne alınarak ahşap veya demir malzeme kullanılarak yapılır.

Çatı örtüsü; kiremit, galvanizli sac veya eternit gibi malzemeler olabilir. Çatı eğimi beşik çatılarda % , örtü malzemesine göre %, doğal havalandırma istendiğinde en az % 26 olması gerekir


Ağıl kapıları nasıl olmalıdır?

Ağıl kapıları koyunların ve keçilerin rahatça girip çıkabileceği, gerektiğinde traktör ile temizlik yapılabilecek genişlikte olmalıdır. Ahşap veya demir kullanılabilir


Ağıl pencereleri nasıl olmalıdır?

Ağıl pencereleri bol ışık girecek şekilde olmalıdır. Pencereler içeri doğru açılmalı ve vasistaslı yapılmalıdır.

Pencere yükseklikleri; zeminden m yüksekte, ahşap veya metalden yapılarak boyanmalıdır.


Ağıl havalandırmaları nasıl olmalıdır?

Havalandırma bacaları, ağılın içinde birikecek kirli havayı kolayca tahliye edebilmelidir. Bu nedenle, yeterli genişlikte yapılmalıdır. Ağılların havalandırılmasında son yıllarda saçak-mahya havalandırması yaygın olarak uygulanmaktadır. Ağıla yeterince hava girişi sağlamak için saçak ile duvar arasında her 10 metre ağıl genişliği için 15 cm aralık bırakılır.  Mahya üzerinde ise, kirli havanın çıkışını sağlamak üzere boydan boya tüm mahyayı örten bir hava çıkışı bırakılmalıdır. Bacalar yoluyla havalandırmada ise hava yenilenmesinin azami düzeyde olabilmesi ve barınak içinde yeterli hava dolaşımı sağlanabilmesi için; Baca alanı 1 m2’yi geçmemeli, Baca sayısı en çok m 2 ye bir baca düşecek şekilde hesaplanmalı, Pencere alt sınırı ile çatı mahyası arasındaki yükseklik en az m olmalı, Bacanın çatı mahyasından yüksekliği 50 cm ve üzeri olmalı, Hava çekiş bacası alanları toplamı, hava giriş açıklıkları toplamından % 25 daha büyük ve eşit olmalı, Bacalar yuvarlak ve pürüzsüz olmalıdır.

Bacalar üzerindeki şapka, baca çapının 1/2'si kadar yüksekte olmalı ve aynı oranda yanlara taşmalıdır.


Ağıl yemlikleri nasıl olmalıdır?

Yemlikler, ağıl düzenlemesini kolaylaştırmak için seyyar olabileceği gibi sabitte yapılabilir. Yemlik yüksekliği cm, yemlik genişliği cm, yemlik uzunluğu ise her baş için cm olmalıdır.


Suluklar nasıl olmalıdır?

Suluklar, beton veya paslanmaz metalden kolayca temizlenecek biçimde yapılmalıdır. Suluklar, koyunların dinlenme yerlerinde bulunmalı ve koyun başına lt su hesap edilmelidir.


Bunun için, koyun başına cm uzunluk yeterlidir.

Ağıl içine gebe koyunlar veya keçiler, koçlar ve hasta hayvanlar için, sabit veya taşınabilir çitlerin yapılması gerekir. Bu çitler m uzunlukta, m yükseklikte yapılmalıdır.


Ağıl yapımında nelere dikkat edilmelidir?

  • Ağıl tabanı su almamalıdır,
  • İçme suyu ve meraya yakın olmalıdır.
  • Diğer binalarla arasında yeterli mesafe bırakılmalıdır.
  • Mümkünse, yerleşim yerlerine 1 km mesafede olmalıdır.
  • Tarıma elverişli olmayan araziler tercih edilmelidir.
  • Yeterli havalandırma sağlanmalıdır.
  • Koyunların rahat hareket edebilmesi için, yeterli alan bırakılmalıdır.
  • Ağıl zemini sert olmalıdır.
  • Ağıl sıcaklığı C olmasına dikkat edilmelidir.
  • Ağıl çok lüks ve pahalı bir tesis olmamalı, ancak amaca uygun şartları sağlamalıdır.

Bölmeler nasıl olmalıdır?

Ağıl içinde yetiştirme şekline bağlı olarak, sabit ya da taşınabilir çitlerle bölmeler yapılabilir.

Doğum bölmeleri planlanırken, ağılın en sıcak olan, rüzgâr tutmayan yerleri seçilmelidir.

dişi koyuna en az 10 doğum bölmesi gereklidir.

Doğum bölmesinin boyutları x m ya da x m olabilir.


Koyun ağıllarında kullanılan bir diğer bölme kuzulu koyun bölmesidir.

Bunlardan başka taşınabilir çitlerle gebe koyunlar, kısır koyunlar, koçlar ve hasta hayvanlar için de ayrı bölmeler düzenlenebilir.


Yem deposu nasıl olmalıdır?

Yemin depolanma süresine bağlı olarak, ağıl bölmelerinden bir ya da birkaçı, ağıl çatı arası ya da ayrı bir bina deposu olarak planlanabilir. Ayrıca silaj için de yer düşünülmelidir.

Yem deposu büyüklüğünün belirlenmesinde koyun başına tüketilen su miktarı ile depolama süresi esas alınabilir.  Yataklık tüketimi ise koyunların için yılda 55­60 kg, esas alındığında kuzulu koyun için yem depolama alan gereksinimi, m3 balyalı kuru ot, m3 yoğun yem, m3 silaj ve m3 saman olarak hesaplanmalıdır.

Sürüyü ayırmada, bölmelere sevk etmede, aşılama gibi işlerde gerek duyulur.  Yetiştiriciler arasında çatal ayak olarak da adlandırılır. Muayene ve seçim yeri genelde, toplanma bölmesi, ilerleme yeri ve koyunların geçiş yeri olmak üzere üç kısımdır.

Sağım yerleri nasıl olmalıdır?

Sağım yeri olarak ağıl içindeki bölmelerden biri kullanılabileceği gibi, ayrı sağım yeri de yapılabilir. Sağım elle yapılabilir veya makinalı sağımda uygulanabilir.


Elle yapılan sağımlarda iki sağımcıya bir tutucu gerekir. Sağım için işgücü ihtiyacını azaltmak, temiz ve kokusuz süt elde etmek için, Kotra adı verilen sağım yerleri de yapılabilir.

Gölgelikler nedir?

Özellikle sıcak bölgelerde, yaz aylarında güneşin en etkili olduğu gündüz saatlerinde sazdan veya benzeri materyalden yapılmış, tüm sürüyü barındırabilecek bir gölgeliğe ihtiyaç vardır.

Bir ağılda bulunması gereken diğer bölümler ise şunlardır:

Çoban odası, doğum bölümü, kırkım yeri ve banyo.

Ağıllar içinde biriken gübreler, yaz başlangıcında ve sonunda temizlenmeli ve ağıldan uzak bir yerde depolanmalıdır.

Duvarlar badanalanmalı ve tabanla duvarlar dezenfekte edilerek ilâçlanmalıdır.



nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası