oda müziği çalgı toplulukları / Oda müziği - Vikipedi

Oda Müziği Çalgı Toplulukları

oda müziği çalgı toplulukları

Çalgı Toplulukları

tarihinde yazıldı.

Bu ay enstrümental müzikte önemli bir yeri olan küçük müzik topluluklarından bahsedelim. Bu müzik toplulukları için yazılmış ve onlar tarafından seslendirilen müzik türüne “oda müziği” denir.

Oda müziği toplulukları üç çalgıcının oluşturduğu trio’dan başlar ve kişi sayısına göre farklı isimlerle adlandırılır. En geniş oda müziği topluluğu sanatçıyı bir araya getiren “oda orkestrası” dır.

Solo çalgılar eşlikli dahi olsa oda müziği olarak değerlendirilmez. Önemli olan çalgılar arasındaki etkileşimdir. Hiçbir çalgı ön planda değildir. Triodan başlayarak sırasıyla oda müziği topluluklarını sayarsak;


Quartet (Dörtlü), Kentet (Beşli), Sekstet (Altılı), Septet (Yedili), Oktet (Sekizli), Nontet (Dokuzlu)

Oda müziği tanımı içerisine tam olarak girmese de en yaygın topluluk duo’dur. Duo da solo çalgı ustalığını ortaya koyarken eşlik çalgıda uyumunu sergiler.

Duo’nun bir üstü trio ise müzikal değeri yüksek geniş bir melodiye ve çeşitliliğe sahiptir. Trioda en çok kullanılan çalgılar ise keman, viyolonsel ve piyanodur.

Oda müziğini en güzel sergileyenler arasında iki keman bir viyola ve bir viyolonselden oluşan yaylılar dörtlüsü bulunur. Piyanonun yaylılar dörtlüsüne katılmasıyla “Piyanolu Beşli” adını alır. Schubert’in “Alabalık Beşlisi” bunun en güzel örneklerindendir.

Üflemeliler beşlisi ise flüt, obua, klarnet, fagot ve kornadan oluşur. Daha büyük üflemeli topluluklar ise tahta ve bakır üflemeli olarak birbirinden ayrılırlar.

Altılı gruplar ise çok kullanılmaz. Genelinde her çalgı çift olarak kullanılır.

Karmaşık yapısından dolayı yedili, sekizli ve dokuzluda pek sık karşılaşmadığımız orkestra grubudur.

Oda müziğindeki en önemli şey, çalgıların oturma düzenidir. Şefsiz müzik yapılan bu müzik topluluklarında sanatçılar birbirlerini izlemek durumundadır.

Günümüz orkestraların temeli oda orkestrasıdır. Ve Yüzyıllarında kişilik yaylı çalgılar topluluğu oluşturuldu. Beethoven’a kadar çalgı sayıları artarak devam etti. Bestelenen eserler ise klasik dönemi oldukça belli etmiştir. Yüzyılda çalgı toplulukları Schubert, Schumann, Brahms gibi romantik dönem bestecileri tarafından geliştirilmiştir. Yüzyılda ise farklı stiller denense de klasik çizgisine geri dönmüştür.


Duygu Deniz Uşaklıgil
Rekor Sanat - Keman Öğretmeni

Geçmiş zamanlarda soylu kişilerin çalışmalarına eşlik etmek amacı ile oda müziği eserleri, tür olarak ortaya çıkmıştır. İlk aşamalarda oda müziğine şarkı da eklenmiştir. İlerleyen zamanlarda bu müzik türüne, orkestra ve müzisyenler eşlik etmeye başlanmıştır. Diğer orkestralara göre oda müziği türünde, çok az sayıda müzisyen eşlik eder. Bu koronun başında herhangi bir şef bulunmamaktadır. Bunun nedeni hem az sayıda müzisyenin bulunması hem de her müzisyenin kendi yorumunu katarak doyumsuz ve güçlü müzik elde etmek istemesidir.

Oda müziği orkestrasında daha çok yaylı çalgılar bulunmaktadır. Bu yaylı çalgılar grubu; iki kemandan, bir viyoladan ve bir de viyolonselden oluşmaktadır. Bahsedilen bu grup, en geleneksel oda müziği topluluğunu oluşturmaktadır. Daha sonraları bu yaylı çalgı grupları değişkenlik göstermiş ve kullanılan enstrümanlar çeşitlendirilmiştir. Flüt gibi birçok yeni çalgı aletleri koroya eklenmiştir. Üflemeli ve yaylı enstrümanlardan oluşan yeni orkestralar kurulmuştur. Ayrıca günümüzdeki oda müziği korolarında çello da vazgeçilmez yaylılardan biri olmuştur. Gelin birlikte oda müziği hakkında daha fazla detaya inelim.

Oda Müziği Nedir?

Klasik müzik severler için oda müziği nedir sorusu merak konusu olmuştur.  Oda müziği klasik batı müziğinin oluşturduğu bir tür olmaktadır. Bu müzik türü geçmiş yıllarda, kilise ve sanatsal müziklere karşı olan soylu aileler için geliştirilmiştir. İsmini bir oda içerisinde birkaç müzik aleti ve kişi tarafından oluşturulan müzikten almaktadır.

Keman enstrümanı da bu müzik türünün vazgeçilmezleri arasındadır. Günümüzde çello da eklenerek daha fazla gelişim gösterilmiştir. 18 ve yy’da insan sesi, bu müzik türünden tamamen çıkarılmış ve sadece çalgı aletleri ile oluşturulan eşsiz bir orkestra kurulmuştur. Dörtlü, zaman zaman üçlü gruplar halinde oda müziği icra edilmiştir.

Önceleri tek bir müzik aletinin baskınlığı vardı. Zamanla bu baskınlık azalıp enstrümanlar çeşitlendirilmiştir. Avrupa’da yayılması ile dünyaca ünlü sanatçılar tarafından oluşturulan yapıtlar ile içeriği zenginleştirilmiştir. Kullanılan tüm müzik aletlerinin bir dengede ve uyumda birleşmesi ile kusursuz bir tür ortaya çıkmaktadır.

Oda Müziği Tarihçesi

Günümüzdeki birçok tür gibi oda müziği de ortaçağda ortaya çıkmıştır. Kilise müziğine karşıt oluşturan kraliyet ailesi ve soylu kişiler için bestelenen ve bir odada icra edilen bir tür olmaktadır. Yani oda müziği türü dini değerlere değil dünyevi değerlere hitap etmek amacıyla oluşturulmuştur.

Oda müziği türünde, oda orkestrası birkaç kişiden oluşmaktadır. Bu tür, büyük salonlar yerine küçük bir odada sergilenmektedir. Çalgı aletlerinin az olduğu ve sözsüz olan bir türdür. İlerleyen zamanlarda Avrupa’da yayılması ile içeriğindeki enstrümanlarda çeşitlendirilmiştir. yy’da soylulardan oluşturulan toplantılarda da oda müziği kullanılmaya başlanmıştır. yy’da insan sesine oda müziğinde yer verilmeye başlanmıştır. Bu şekilde çeşitli dönüşümler geçiren oda müziği, günümüze kadar varlığını sürdürmüştür.

Oda Müziği’nin Öne Çıkan İsimleri

Herkes tarafından bilinin ilk eserler Yy’da oluşturulmaya başlanmıştır. İlk olarak William Byrd, Thomas Morley, Alfonso Ferrabosco o dönemin en yaygın oda müziği üreticileridir. yy’da oda korosu Arcangelo Corelli tarafından üçlenmiştir. Böylelikle yeni bir oda müziği türü ortaya çıkmıştır. ’li yıllarda Joseph Haydn, oda müziği korosunu tamamen yaylı çalgı aletlerinden oluşturmuş ve koroyu dörtlemiştir. Ayrıca birçok kişi tarafından oda müziği ne demek sorusu sorulmaya başlanmıştır.

Aynı dönemlerde oda müziğinde dünyada öne çıkan isimler çoğalmaktadır. Bu isimlere örnek olarak Henry Purcell, Johan Sebastian Bach, Jean Loeillet, Georg PhilippTelemann söylenebilir. İlerleyen yıllarda oda müziği geliştirilmiş ve çeşitlendirilmiştir. Günümüzde özel törenlerde bu türün kullanıldığı görülür. Ayrıca üst tabakadan kişilerin karşılanma ve yemek törenlerinde karşımıza çıkar. yy’da Wolfgang Amadeus Mozart ve Ludwig Van Beethoven tarafından zenginleştirilmiş ve günümüze kadar gelen birçok eşsiz eserler üretilmiştir. yy’da oda müziği daha da geliştirilmiştir. Bu dönemin ileri gelenleri Robert Schumann, Johannes Brahms, Aleksandr Borodin ve Felix Mendelssohn olmaktadır. yy’da bugünkü halini almaya başlayan oda müziğin zenginleştirenler arasında Dmitri Şostakoviç ve Claude Debussy yer almaktadır.

Popüler Oda Müziği Eserleri

Klasik müzik severler için birçok oda müziği eserleri ortaya koyulmuştur. Bu eserlere örnek olarak Mozart Yaylı Beşlisi, Beethoven Yaylı Dörtlüsü, Schubert La Major Piyano Beşlisi, Brahms Sol Minor Piyano Dörtlüsü ve Ravel Fa Major Yaylı Dörtlüsü gibi eserler sayılabilir.

THE IMPORTANCE AND FUNCTIONING OF MUSICAL BANDS IN MUSIC EDUCATION

Öz:

In this assertion, the importance, functioning and status of musical ensembles are generally approached. The studies and experiences devoted to these ensembles were analyzed in artistic and educational terms. School ensembles have an important place in the process of musical education. The majority of these works are conducted outside the formal process. They are performed on a voluntary basis through extracurricular activities. However, it includes activities that students greatly enjoy and can participate in willingly. In the working process of these ensembles, a lot of problems are encountered such as time, place, procurement of instruments and preparations for the difficult entrance examinations. Many precautions can be taken in order to resolve these problems by the Ministry of National Education, by the institutions that train teachers and by music teachers. The participation in these ensembles by students at large numbers will add diversity to their music classes. Students' discovery of their musical depth in the process of both learning and the exhibition of what they learn and increase in their musical culture are among the expected outcomes.

Anahtar Kelime:


Konular:

ÇALGI TOPLULUKLARI. Pop Müziği Topluluğu Pop müzik toplulukları, pop müzik eserlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Pop müzik topluluklarında.

konulu sunumlar: "ÇALGI TOPLULUKLARI. Pop Müziği Topluluğu Pop müzik toplulukları, pop müzik eserlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Pop müzik topluluklarında."— Sunum transkripti:

1 ÇALGI TOPLULUKLARI

2 Pop Müziği Topluluğu Pop müzik toplulukları, pop müzik eserlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Pop müzik topluluklarında her türlü vurmalı, nefesli, telli, elektronik çalgılar kullanılabilir. Org, gitar, saksafon, timpani en çok kullanılan çalgılardıfunduszeue.infoi

3

4 Caz Müziği Topluluğu Caz müziği toplulukları, caz müziklerini seslendirmek üzere oluşturulan toplluklardır. Caz müzik toplluklarında genelde saksafon, trompet, klarnet, trombon, piyano, kontrbas, gitar gibi çalgılar kullanılır. İnsan sesi ön plandadır. Bestelenmiş şekliyle seslendirilmiş olmasının yanı sıra genellikle doğaçlama olarak çalınması en büyük özelliğidir. Caz müziğisaksafon

5

6 Oda Müziği Topluluğu Klasik Batı müziği türlerini seslendirmek üzere oluşturulan topluluklardır. Bu topluluklar en az iki, en çok on çalgı ile oluşturulur. Oda müziği topluluğundan bazıları şöyle sıralanabilir: İkili (düo):Keman-piyano, obua-flüt, gibi bir ezgi ve bir eşlik çalgısıyla oluşturlur. Üçlü (trio):Keman-viyola, viyolonsel vb. çalgıla oluşturulur. Dörtlü (kuartet):İki keman, viyola, viyolonsel, vb. çalgılarla oluşturulur. Bu toplulukları yaylı çalgılar dörtlüsü de denir. Ayrıca beşli (kentet), altılı (sextet), yedili (septet),sekizli (oktet), dokuzlu (nontet) gibi çalgı toplulukları da vardıfunduszeue.infoyola

7


nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası