bebeğin çenesinde sivilce / Bebeklerde Sivilce (Akne) Nedir?

Bebeğin Çenesinde Sivilce

bebeğin çenesinde sivilce

Bebeklerde Sivilce Neden Olur?

Yenidoğan bebek aknesi, yenidoğanın yaşamının ilk birkaç ayında ortaya çıkan son derece yaygın bir durumdur. Yenidoğan bebeklerde meydana gelen sivilcelerin, hamilelik sırasında anneden bebeğe geçen hormonlar nedeniyle olduğu düşünülmektedir. Bu sivilce tamamen zararsızdır ve tedaviye gerek kalmadan kendi kendine geçme eğilimi gösterir. 

Yenidoğan bebek aknesi tipik olarak doğumdan sonraki ilk ay içinde ortaya çıkar, ancak daha erken veya daha sonra ortaya çıkabilir. Bazı bebeklerde hafif bir bebek aknesi vakası ile bile doğarlar. Ancak yeni doğan bebek sivilceleri kısa sürelidir ve neredeyse her zaman çabucak ve tedavi olmaksızın geçer. Yeni doğan bebek sivilce vakalarının çoğu, bebeğiniz 6 aylık oluncaya kadar tamamen temizlenir.

Belirtiler Nelerdir?

Yenidoğan sivilcesi olarak da adlandırılan bebeklerde sivilce, gençlik yıllarınızda sahip olabileceğiniz sivilcelere oldukça benzerdir. Bebeğiniz tıkanmış gözeneklere (komedon adı verilir), kırmızı papüllere ve muhtemelen küçük püstüllere sahip olabilir. Bazı bebeklerde yeni doğan sivilce, kaba, inişli çıkışlı kırmızı bir döküntü gibi görünür. 

Yüzün herhangi bir yerinde ortaya çıkabilmesine rağmen, en yaygın olarak bebeğin yanaklarında ve burnunda görülür. Bebeğinizin sırtında ve omuzlarında da sivilce olabilir. Bebek sivilceleri birkaç hafta boyunca gelip geçebilir ve bebek huysuz olduğunda veya ağladığında daha kötü görünebilir. 

Yeni doğanlar da hayatlarının ilk birkaç haftasında milia geliştirmeye eğilimlidir ve birçok bebek bu kusurlarla doğar. Milia, ciltte püstüllere benzer, ancak iltihaplanmayan küçük beyaz yumrular gibi görünür.

Genellikle akne koparma kategorisine dahil edilmelerine rağmen, milia aslında küçük kistlerdir. Cildin yüzeyinin altında bir miktar cilt yağı sıkıştığında meydana gelirler. Milia tamamen zararsızdır ve tıpkı yeni doğan bebek sivilcelerinde olduğu gibi, vakaların büyük çoğunluğunda tedavi olmaksızın ortadan kalkar.

Bebeğinizde sivilce olduğundan şüpheleniyorsanız, emin olmak için çocuk doktorunuza danışmalısınız. Egzama ve isilik gibi bebeklerde yaygın olan diğer birçok cilt rahatsızlığı bebek sivilcelerine benzeyebilir.

Bebeklerde Sivilce Nedenleri

Bebek sivilceleri doğumdan sonraki ilk haftalarda gelişir. Hamileliğin son aşamasında anneden bebeğe geçen hormonlardan olabilirken, bazı araştırmalar, Malassezia türleri ile cilt kolonizasyonuna karşı inflamatuar bir reaksiyonun bebek aknesinin nedeni olduğunu düşündürmektedir. 

Bir bebeğin cildi hassas olduğundan, ciltle temas eden süt, formül veya tükürük sivilcelerini şiddetlendirebilir. Pamuklu olmayan kumaşlar ve deterjanlar da bebeğinizin cildini tahriş edebilir.

Yenidoğan bebeğinizde sivilce varsa, tahrişe neden olabileceğinden hangi sabun, losyon veya kremlerin kullanılacağı konusunda doktorunuzla konuşmanız yararlı olacaktır. 

Bazı ilaçlar, viral hastalıklar ve alerjik reaksiyonlar da sivilce benzeri döküntülere neden olabilir. Bebeğiniz hastalandıktan veya yeni bir ilaç aldıktan sonra kızarıklık veya akne benzeri bir döküntü geliştirirse, hemen doktorunuza bildirin.

Tedavi

Bebeğinizin aknesi altta yatan bir durumdan kaynaklanmıyorsa, gerçekten tedavi etmeye gerek yoktur. Yenidoğan sivilcesi bebeğinize en ufak bir zarar vermez ve tamamen kozmetik bir sorundur.

Bebeğinizin cildinin gerçekten ihtiyacı olan tek şey, günde bir veya iki kez sade su ile nazikçe silmektir. Bebeğinizin yüzüne sabun sürmeyin ve ovalamayın. Çok sık veya çok kuvvetli temizlik bebeğinizin hassas cildini tahriş eder.

Çok nadir durumlarda, şiddetli bebek aknesi topikal akne ilaçları ile tedavi edilir. Ancak bu, yalnızca bunu yapmak için zorlayıcı bir neden varsa ve yalnızca çocuğunuzun doktorunun tavsiyesi üzerine yapılmalıdır.

Yenidoğan Akne ve İnfantil Akne

Yeni doğmuş bir bebekte sivilce ile daha büyük bir bebekte sivilce arasında önemli bir fark olduğuna dikkat etmek önemlidir.

İnfantil akne, bebeklerde yaklaşık 6 haftalıkken ortaya çıkabilir. Yeni doğan bebek aknesi kadar yaygın değildir, ancak çok daha uzun sürer, birkaç aydan birkaç yıla kadar sürer. Tıpkı yeni doğan bebek sivilcelerinde olduğu gibi, bebeklik sivilceleri de tipik olarak zararsızdır ve kendi kendine geçer. Ancak bazı ciddi vakalarda yara izine neden olur ve reçeteli ilaçlarla tedavi edilebilir. Bebeğiniz daha büyükse ve akne gelişiyorsa, bu durumu çocuk doktorunuz ile paylaşmanız yararlı olacaktır.

Bebeklerde beyaz nokta neden çıkar? Bebeklerde akne nedenleri

Bebeklerde beyaz nokta neden çıkar? Bebeklerde akne nedenleri

Özellikle de yenidoğan bebeklerin burun ve çenesinde çıkan beyaz noktalar her ne kadar zararsız olsa da ebeveynler bu durumun neyden kaynaklandığını tam olarak bilmediklerinden dolayı endişeye kapılabilir. Doktora gitmeye gerek kalmadan 1-2 hafta içinde kendiliğinden geçen beyaz noktaların çıkma sebepleri ise şöyle:

Yeni doğan bebeklerde ve emzirme dönemindeki çocuklarda yaygın olarak görülen cilt problemleri arasında olan milialar, anne ve babalarda kaygı veren bir durumdur. Bebeklerin burun, yanak ve çene çevresinde meydana gelen beyaz noktalar Milia olarak tanımlanan bir durumdan ibaret olan bu sivilceler genelde beyaz beyaz noktalar halinde belirir. Bu noktalar herhangi bir tedavi gerektirmeksizin 2-3 hafta içerisinde kendiliğinden kaybolur. Ter bezi kanallarının tıkanması ile meydana gelen miliaları tetikleyen en önemli etkenler ise havanın aşırı sıcak olması, kalın giymek ve ateşli hastalıklar geçirmekle gerçekleşir. Beyaz nokta görünümdeki bu sivilceleri sıkmaya kalktığınızda ortaya çıkan irin küçük tıpkı bir beyaz inci tanelerini andırır. Sivilcenin içinden çıkan bu sıvıya sebep olan etken madde keratinosittir. 

BEBEKLERDE BEYAZ NOKTA ÇIKMASININ SEBEPLERİ

Bebeğin cildindeki ölü deriler, ten üzerinde minik minik cepler açmasıyla beyaz noktaları gün yüzüne çıkarır. Zamanla bu deriler kendiliğinden dökülür ve beyaz noktalar kendiliğinden düzelir.

Yumurtalı patates kilo aldırır mı? Diyette kahvaltılık yumurtalı patates tarifi

İLİŞKİLİ HABER

Yumurtalı patates kilo aldırır mı? Diyette kahvaltılık yumurtalı patates tarifiYaz akşamları için kombin önerileri! İşte 10 adımda yaz şıklığı...

İLİŞKİLİ HABER

Yaz akşamları için kombin önerileri! İşte 10 adımda yaz şıklığı...

bebeğimin yüzünde sivilceler var

elifdem .!.:

lelacim;
acaba benimki de mi egzema? neden oluyormuş doktorun bilgi verdi mi?

Genişletmek için tıkla...


canım bizim cildimiz çok hassas daha doktor bu şey başlamadan önce bile hassasiyetini söylemişti.sanırım bizim yüne karşı alerjimiz var bi süre sonra sanırım bize test yapacak şimdi takip halindeyiz.
ama bulduğum bi yazı var dün akşam okumuştum.sana onu ekliyorum aşağıya bir oku istersen.

Çocuk egzaması (atopik cilt iltihabı) genellikle aşırı derecede cilt kuruluğu ile kendini belli eden pürüzlü kırmızı ve lekeli bir pişik olarak ortaya çıkar. Belirti olarak kuru deride pürüzlü ve kırmızı lekeler gözlenir.
Çeşitli gıdalar, giysiler, bebek pudraları ya da idrar gibi tahriş edici maddelere bebeğin vücudunun tepkisi olarak ortaya çıkan egzama, alerjik akrabaları olan bebeklerde daha çok görülür. Bu tip bebekler daha sonraki yaşamlarında, astım ve saman nezlesi olmaya daha eğilimlidirler.

Eğer bebeğinizin egzaması varsa, ilk dikkatinizi çekecek belirti sert ve pul pul olmuş bir deri üzerinde açık kırmızı ya da açık kahverengi lekeler olacaktır. Bu lekeler daha sonra kırmızıya dönecektir. Tipik bir gelişme olarak, bebeğiniz, dayanılmaz kaşınma hissinden kurtulmak için bu lekeleri kaşımaya çalışacaktır. Sonuçta ciltte, sızıntı ve kabuklanma nedenli travma oluşacaktır. Bunun ardından da enfeksiyon gelebilir.

Egzamanın en çok yayıldığı yerler yanaklar ve alın bölgesidir. Hastalık kulaklar ve boyuna da yayılabilir.

Tedavi

Eğer bebeğinizin egzaması olduğundan kuşkulanıyorsanız, bebeğinizin doktoruna başvurunuz. Bazı bebeklerde egzama pişiklerinin nedeni diyetle ortaya çıkarılmakta ya da kullanılan mama değiştirilmektedir. Bazan hastalık nedeni kullanılmakta olan deterjan, yün vb. gibi bir kumaş ya da sıcak hava dolayısıyla aşırı terleme olabilmektedir. Egzamanın nedeni nadiren ciddi bir hastalık olabilir. Hastalığın nedenini belirlemek çok güçtür.

Egzamanın asıl komplikasyonu, yaraların bir virüs ya da bakteri tarafından enfeksiyondur. Egzamalı bebekler, dudak uçuğu (herpes simplex) olan kişilerle temas ettirilmemelidir. Açık deriye daha fazla mikrop bulaşması şansını azaltmak için bebeğinizin tırnaklarını, eğer tahammül edebiliyorsa, mümkün olduğunca kısa keserek temiz tutunuz; bir çift tek parmaklı pamuk eldiven de tüm temizlik yapıldıktan sonra özellikle gece yatarken ellerine takılırsa enfeksiyonla yaraların daha da azmasını önlemekte yardımcı olabilir.

Tedaviye, eğer belirli bir neden bulunmuş ise, egzamanın bulaşma kaynağını ortadan kaldırarak devam edilir. Bebeğinizin aşırı sıcağa maruz kalmamasına dikkat ediniz. Terlemek egzama pişiklerini azdırma eğiliminde olduğundan, ılık bir iklimde ılımlı nemlilikte bir ortamda bulunan çoğu bebek iyileşme kaydetmemektedir. Bebeğin giysileri de pamuk olmalıdır. Bebeğinize yün giysi giydirmekten sakınınız; egzama olmuş bebeğin battaniyesi bile yün olmamalıdır.

Bebeğinizi banyoda mümkün olduğunca az tutun ve kurumuş cildini yumuşatmak için bebek yağı kullanınız.

Eğer çok ciddi bir egzama vakasıyla karşı karşıya iseniz, doktorunuz size, kırmızılık ve kaşınmayı hafifleten özel bir solüsyon içine daldırılmış giysiler giydirmenizi önerebilir. Giysiler çıkarıldıktan sonra, kortikosteroid losyonları ve kremleri sürülebilir. Diphenhydramine ve hyropyzine gibi antihistaminler hastalığı kontrol altına almakta çoğunlukla etkili olmaktadır. Eğer bebeğinizin yarası mikrop kapmışsa, antibiyotik kullanmak da gerekecektir.

Ağır ve inatçı bir egzama, yeni doğmuş bir bebek için çok eziyet vericidir. Çocuk eg*zaması, çoğu çocukta 3 ila 5 yaşları arasında ortadan kalkar.

Bebeklerin yüzündeki sivilce gibi kızarıklık nasıl geçer? Bebeklerin yüzünde çıkan sivilceler neden olur?

Bebeklik döneminde yaygın olarak oluşan cilt problemlerden birisi de, daha çok erkeklerin yüzünde ergenlik dönemindekine benzer çıkan sivilcelerdir. Nadiren sırt tarafında da kendini gösterebilen bu sivilceler, her ne kadar zararsız olsa da anne ve babaların görmek istemediği bir şeydir. Yenidoğan sivilceye günlük hayatta 'Milia akne' ya da 'Süt granitleri' de denir. Alın, burun, yanaklar başı çekmekle beraber çeşitli bölgelerde yaygınlık gösterebilen bu sivilceler kırmızı ya da beyaz noktacıklar şeklinde belirir.

BEBEKLERDE SİVİLCE NEDEN ÇIKAR?

- Doğuma yakın günlerde, anne adayından bebeğe geçen hormonlar cilt üzerinde yağ bezlerini aktifleştirerek bebeğin gözeneklerini tıkıyor ve sivilce oluşturuyor.

- Anne ve babalarda ki yanlış bakım ürünü tercihi, bebeklerde yan etki yaparak sivilce oluşumunu tetikleyebilir. Örneğin; cildin PH değerine uygun olmayan sabun, cildi kurutarak sivilce yapabilir.

- Anne ve bebekte kullanılan bazı ilaçlar sivilce oluşumu riskini arttırabilir. İlaçlar, emzirme döneminde süt yoluyla bebeğe geçer.

BEBEKLERDE SİVİLCELER NASIL GEÇER? SİVİLCELER İÇİN DOĞAL ÇÖZÜMLER

1- Bebeklerin cildi biz yetişkinlere göre daha narin ve hassas olduğundan dolayı kullanılan bazı sabunlar, cilde sert gelerek sivilce yapabilir. Bu nedenle bebeğinizin cildini kurutmayan süt sabunları ile yıkayın.

2- Bebeğinizin yüzünü hiçbir zaman ıslak bırakmayın ve her zaman kuru tutmaya dikkat edin.

3- Sivilcelerini kaşıdıkça cilt zedeleneceğinden dolayı bebeğinizin yüzüyle oynamasını, ellerine takacağınız eldivenlerle önleyin.

4- Yetişkinlik döneminde kullanılması popüler olan bebek pudraları temas ettiği yeri anında kuruttuğu için cilde bir anda boca etmeyin, çok az kullanın.

5- Yağlı losyonları bebeğinizin cildine sürmeyin.

6- Emzirme dönemindeyseniz bebeğinize süt yoluyla geçebilecek yağlı ve baharatlı gıdaları tüketmeyin.

Sivilceye Ne İyi Gelir Ve İzleri Nasıl Geçer? Evde Doğal Akne Ve Sivilce Kurutucu Tedavi ve Çözümler
bebegimvebiz

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir