dizden aşağısının üşümesi / Diz Ağrısı Nedir? Diz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Dizden Aşağısının Üşümesi

dizden aşağısının üşümesi

Ayak &#;ş&#;mesinin Sebepleri ve Ayak &#;ş&#;mesinin Tedavisi

Ayak üşümesi, vücudun soğuk havalara karşı gösterdiği normal bir tepki olabilir. Fakat bazen bu durum tıbbi bir kondisyon olarak da kendini gösterebilir ve tedavi gerektirebilir. Vücut sıcaklığı düştüğü zaman el ve ayaklardaki küçük kan damarları daralabilir. Bu durum, uzuvlardaki kanın iç organları sıcak tutmak için çekilmesine yol açabilir, bu da üşümeye sebep olabilir. Vücut yağ oranı düşük kişiler tarafından daha sık yaşanabilen bu durum, ayak üşümesi şikayeti olarak dile getirilir. Ancak ayak üşümesinin sebepleri beden sıcaklığının düşmesi ile sınırlı değildir. Ayak üşümesi; diyabet, anemi ve başka hastalıkların habercisi olarak da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır. Ayak üşümesinin bir sağlık probleminin işaretçisi olup olmadığını öğrenmek için kişinin doktor tarafından muayene edilmesi gerekir.

Ayak Üşümesi Nedir?

Vücut ısısının düşmesi için geçerli bir sebep olmasa dahi ayak üşümesi yaşayan kişiler, belirli hastalıklara karşı muayene olmalı ve önlem almalıdır. Özellikle ayaklardaki üşüme uzun bir süredir devam ediyorsa bu durumu görmezden gelmemek gerekir. Aksi takdirde rahatsızlık ilerleyerek ciddi bir tıbbi soruna yol açabilir. Ayak üşümesinin ciddi bir hastalığın işaretçisi olduğunu belli eden çeşitli semptomlar mevcuttur. Bu semptomların başında el ve ayaklarda hassasiyet ve ağrı hissi gelir. Soğuğa karşı aşırı hassasiyet, el ve ayak derisinde renk değişimi, vücut ısısının artışı ile el ve ayaklarda hissizlik de diğer belirtiler arasında yer alır.

Ayak Üşümesinin Nedenleri

Ayak üşümesi; soğuk hava, dolaşım rahatsızlıkları, sinir sistemindeki sorunlar ve diğer birçok nedenden kaynaklanabilir. Havanın sıcaklığından bağımsız olarak da ayak üşümesi yaşayan çok sayıda insan vardır. Bu durum kişinin tıbbi bir rahatsızlığa sahip olduğunun işaretçisidir. Hava sıcaklığının düşüşü dışında, ayak üşümesi ile kendini gösterebilen hastalıklardan bazıları şunlardır:

Dolaşım Rahatsızlıkları

Ayak üşümesinin en yaygın sebeplerinden biri zayıf bir dolaşım sistemidir. Dolaşım bozukluğu olan kişilerde kalp, vücuda kan pompalama işlevini gerektiği gibi yerine getiremez. Dolayısı ile ayaklarda üşüme hissedilebilir. Dolaşım bozuklukları; hareketsiz bir yaşam tarzı, yüksek tansiyon, kalp yetmezliği, sigara kullanımı gibi çeşitli sebeplerden ortaya çıkabilir.

Anemi

Ayak üşümesine yol açabilecek durumlardan bir diğeri ise kansızlıktır. Vücuda oksijen taşımakla görevli kırmızı kan hücrelerinin sayısındaki azalma ile meydana gelen bu durum, vücutta belirli sorunlara yol açar. Ayak üşümesi de bu sorunlardan biridir.

Diyabet

Diyabet veya bir diğer adı ile şeker hastalığı, tedavi edilmediği takdirde sinir dokularında hasara yol açabilir. Buna bağlı olarak ayaklarda his kaybı ortaya çıkar. Sıcaklığı hissetmede sorun yaşayan hastalar ayaklarının üşümesinden şikayetçi olabilir.

Periferik Arter Hastalığı

Damar sertliği ve damar tıkanıklığı gibi damar hastalıkları dolayısı ile ayaklara yeterince kan gelmeyebilir. Kan akışının yavaşlaması ile birlikte ayağa ulaşan oksijen desteği de azalacaktır. Bu durumdan ötürü ayaklarda üşüme hissi gelişebilir.

Karaciğer Yetmezliği ve Böbrek Yetmezliği

Vücuttaki zararlı maddeleri temizleme ile görevli böbrekler veya karaciğer işlevini kaybederse, toksik maddelerin kandaki miktarı artar. Toksik maddelerin kandaki miktarı arttığında dokular ve sinir hücreleri hasar almaya başlar. Karaciğer ve böbrek yetmezliği sürecinde ayak üşümesi ve benzer başka rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir.

Ayak Üşümesinin Teşhisi ve Tedavisi

Ayak üşümesinin birçok farklı tıbbi nedeni olduğu için bir doktora başvurmak önem taşır. Hastalığın teşhisi için semptomları ve tıbbi geçmişi araştırarak muayeneye başlayan doktorlar, gerekli tedavinin belirlenmesini sağlar. Teşhis için ihtiyaç duyulursa belirli testler de yapılabilir. Doğru tespit yapıldığı takdirde hastalığın tedavisine başlanabilir.

Anemi ve diyabet gibi hastalıklardan şüphelenilmesi durumunda kan testleri yapılır ve tedavi süreci buna göre hazırlanır. Eğer bir kalp hastalığı veya dolaşım rahatsızlığı söz konusu ise elektrokardiyogram testi istenebilir. Bu durumda doktor gerekli ilaçlar ile tedaviye başlar. Tedavi sürecinde ilaçların yanı sıra cerrahi müdahale de gerekebilir. Karaciğer yetmezliği veya böbrek yetmezliği tespit edilmesi halinde ise hasta bu hastalıkların tedavisini görmeye başlar. Bunun yanı sıra damar hastalıklarına sahip hastalar için hastalığın seviyesine bağlı ilaç tedavisine veya ameliyata başvurulabilir.

Beldeki Ağrı ve Uyuşma Hissi Dinlenme ile Geçmiyorsa

Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi ( Nöroşirurji )

Bel fıtığı olan her hastanın ameliyat olması gerekmez. Çoğu hasta; dinlenme, fizik tedavi uygulamaları gibi cerrahi olmayan seçeneklerle bel fıtığını hafifletebilir. Ancak sinirlerde basıya bağlı bacaklarda güçsüzlük ya da istemli idrar yapamama, omurgada anormal hareketlilikler varsa cerrahi girişim mutlaka gereklidir.

Kuvvet kaybı gibi nörolojik bulgular olmamasına rağmen uzun süren ağrılar hastaların yaşam kalitesini etkiliyorsa cerrahi girişim kaçınılmazdır. Cerrahinin amacı, fıtıklaşmış bir diskin, ağrı ve güçsüzlük belirtilerine neden olacak şekilde sinirler üzerine baskı yapmasını ve rahatsızlık vermesini durdurmak olduğunu söyleyen Memorial Hizmet Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Bölümü Uzmanları, bel fıtığı ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Belde başlayıp bacağa vuran ağrılara dikkat

Bel fıtığının en önemli belirtisi bel ve bacakta başlayan ağrılardır. Ağrı; hafif, orta veya şiddetli olabilir.  Bel fıtığı ağrısı, belden başlayıp bir elektrik akımı gibi kesintisiz bacağa yayılır. Uyuşmanın da eşlik ettiği bu ağrı genellikle tek taraflıdır ancak taraf değiştirdiği veya iki tarafta da hissedildiği görülebilir. Bazen hastalar yalnızca bacak ağrısı ile gelir. Hapşırma, uzun süreli oturma, öne eğilme, ağrıyı arttırabilir. İleri vakalarda bacak kaslarında erime, incelme, bacakta üşüme olabilir, idrar kaçırma da görülebilir. Bu durumda hasta acilen ameliyata sevk edilmelidir.

Bel fıtığının durumuna göre değişen cerrahi yöntemler vardır

  • Açık diskektomi ameliyatı yara yerinin büyük olması nedeniyle ameliyat sonrası dönemin ağrılı geçmesi, sinir yaralanması ve diğer komplikasyonların ortaya çıkabilmesinin yüksek olması nedeniyle pek tercih edilmemektedir.
  • Mikrodiskektomi, disk cerrahisi için önemli ve standart bir yöntemdir. Daha küçük kesi atılır ve kan kaybı oldukça azdır. Aynı zamanda hasta daha kısa sürede taburcu edilir. Hasta ameliyat sonrası daha çabuk günlük ve iş yaşama adapte olur, ancak bu bazı hastalarda değişim gösterebilir. Bel egzersiz programına ise ameliyattan 30 gün sonra başlanabilir. Bu ameliyatın %98’inde başarılı klinik sonuç vardır.
  • Nükleoplasti (buharlaştırma ve büzüştürme) tam patlamamış disklere uygun bir yöntemdir. Komşu dokulara zarar vermeden fıtıklaşmış diskin buharlaştırma ve büzüştürme ilkesine dayanır. Disk materyalini azaltılmakta ve sonuç olarak disk basısını ortadan kaldırılmaktadır. Son derece sınırlı bir kullanım alanı vardır. Ancak uygun hastalarda kullanıldığında faydası tartışılmaz bir gerçektir. Nuklepolasti uygulanan hastalarda %50–60 iyileşme beklenmektedir.
  • Lazer disk dekompresyonu nükleoplastiye benzer. Nükleoplastiden daha az etkili. Tam patlamamış disklere uygundur. Bu disklerin büyük bir bölümü ilaç tedavisi ile zaten düzelmektedir.
  • Endoskopik diskektomi her hastaya uygun olmaması nedeniyle pek tercih edilmemektedir.

Tıbbi olmayan uygulamalardan kaçının

Tüm araştırmalar göstermiştir ki 3–6 aydan daha kısa sürede tedavi olan hastalarda hiçbir problem kalmamış, aksine uzun yıllar ameliyattan korkup bilinçsizce her türlü yöntemleri deneyen hastalarında içinden çıkılmayan başarısız bir bel cerrahisine aday hastalar olmuştur. Bel ve bacak ağrılarınız varsa herhangi bir yöntem uygulanmadan önce ağrılarınızla ilgili doktorunuzla konuşup mümkün olan tüm tedavi olasılıklarını değerlendirmelisiniz.

Bacaklarınızdaki Geçmeyen Karıncalanmalar Neyi İşaret Ediyor?

Belinizden dizinize doğru inen dayanılmaz ağrılar, bacaklarda karıncalanma, hareket etmekte zorlanma gibi şikayetleriniz varsa sebebi siyatik ağrılar olabilir. Halk arasında sinir romatizması olarak da adlandırılan siyatik ağrılar, vücudun en büyük siniri olan siyatikte meydana gelir ve sıkışması halinde şiddetli ağrıya sebep olur. Avrasya Hastanesi Beyin Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr.  siyatik ağrısı ve tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri anlattı.

Siyatik ağrılar birçok nedene bağlı olarak oluşabiliyor

Siyatik; omuriliğin uçlarından başlayan ve kalçanın alt eklemlerine kadar tüm vücudu kaplayan en büyük sinirdir. Bu sinirlerde meydana gelen ağrılara da siyatik ağrılar denmektedir. Siyatik ağrılar, bel bölgesindeki lomber disk hernisinin çevresel faktörler sonucu kayması ve siyatik sinire baskı yapmasıyla ortaya çıkar. Ayrıca hamilelikte aşırı kilo alımı, omurganın enfeksiyon kapması, bakteriler, şeker hastalığı, bel fıtığı, travma, skolyoz, ani iç kanamalar ya da doğum esnasında yanlış duruş ile şiddetli ıkınma gibi sebepler de siyatik ağrıların oluşumuna neden olabilmektedir.

Bu belirtilere dikkat edin, hastalığın habercisi olabilir!

  • Asıl belirtisi siyatik sinir boyunca alt sırttan, kalçadan ve her iki bacağın arkasından aşağı doğru bir çekim ağrısıdır,
  • Oturmada, yürümede zorlanma ve kalçadan topuğa uzanan şiddetli ağrılar,
  • Hareket esnasında daha da kötüye giden ağrılar,
  • Bacak bölgesinde his kaybı ve ayakta karıncalanma,
  • Ayaklarda ve parmaklarda iğne batması gibi bir his,
  • İdrar kaçırma,
  • İleriki aşamalarda hareket kaybı ve ciddi boyun ağrısı gibi belirtiler içerir.

Aşırı kilo artışı da tetikleyici olabiliyor

Siyatik ağrılarda yaşa bağlı olarak ortaya çıkan bel fıtıkları, kemik sorunları ve omurga değişiklikleri siyatik hastalığının risk faktörleri arasında sayılmaktadır. Aynı zamanda kilo artışı vücudun kendisini zorlamasına ve omurgalarda ciddi oranda baskı yaratmasına neden olmaktadır. Obezite, siyatik riski taşıyan hastalıklardan biridir ve omurilikte bu tarz değişikliklere neden olarak siyatik ağrılara sebep olmaktadır. Bunların dışında meslek hastalıkları da bu ağrıları tetikleyebilmektedir. Özellikle masa başında iş yapan kişiler ya da sürekli ağır yük taşıyan kişiler risk grubunda yer alır. Ayrıca diyabet gibi sinirlerin hasar görmesine neden olan hastalıklar ve en önemlisi de hareketsizlik siyatik ağrılarını tetikleyen başlıca risk faktörleri arasında görülmektedir.

Teşhis ve tedavide hastanın öyküsü belirleyici durumda

Siyatik ağrılar genelde hastanın öyküsünü alarak ve fiziki muayene ile teşhis edilir. Hastanın ağrıyı doğru tanımlayabilmesi teşhis için oldukça önemlidir. Bu sırada ağrının dağılımına göre değerlendirilir. Ardından nörolojik testlere bağlı olarak fiziksel muayene yapılır. Çoğunlukla düz bacak kaldırma testi uygulanır. Bu hastalığa sahip kişilerde bacak ağrısına oranla çok daha az bel ağrısı da gözlemlenir. Tanıda Lomber MR, kalça MR, BT ve EMG gibi tanı yöntemleri oldukça önem taşımaktadır.

Siyatik, günümüzde başarılı bir şekilde tedavi edilebilen bir hastalıktır, tedavisi hastalığın seviyesine ve hastanın durumuna göre değişiklik gösterir. Başta fizik tedavi olmak üzere, kas gevşeticiler, NSAID grubu ilaçlar, antidepresanlar gibi ilaç tedavileri dışında; masaj, yoga, akupunktur ve cerrahi yöntemlerle de hastalık tedavi edilebilmektedir. Hastanın durumuna göre en uygun tedavi seçilir ancak bacak zayıflığı, bağırsak ya da mesanede bir problem söz konusu ise ameliyata yönlendirilebilir. Tüm bu yöntemlerle beraber hastanın nasıl davranacağı, ne tür egzersizler yapacağı ya da hangi hareketlerden kaçınması gerektiği gibi bilgilerin doğru şekilde verilmesi tedavi sürecinde oldukça önemlidir.

 

 

 

ETİKETLER: avrasya, bacak ağrısı, doktor, hasta, hastane, şifa

Bu yazımızda American College of Radiology’nin (ACR) uygunluk kriterleri ön adı ile yayınladığı kılavuzlardan Ani başlangıçlı soğuk, ağrılı bacak ile ilgili olan kılavuzu sizlerle paylaşmak istiyoruz. Yazımızda olası klinik senaryo varyasyonlarında tercih edilecek radyolojik görüntüleme metodlarını tablolarda bulabilirsiniz. İyi okumalar

Varyasyon 1: Ani başlangıçlı soğuk, ağrılı bacak
Radyolojik prosedürPuanYorumRDD
Alt ekstremite arteriyografi8Bu prosedür, akut arter tıkanıklığının klinik şüphesi yüksekse tercih edilmelidir.☢☢☢
Alt ekstremite kontrastlı BTA7Arteryal tıkanıklığın şüphesi daha düşük olan ve basal eGFR≥45 mL/min hastalarda arteriyografinin yerine düşünün.☢☢☢
Alt ekstremite kontrastlı ve kontratsız MRA7Bu prosedür, toplam kontrast dozunu azaltmaya yardımcı olabilir. Kronik böbrek hastalığı hafif-orta olan hastalarda arteriografide önce düşünün. (GFR mL / dakika).0
Allt ekstremite kontrastsız MRA5Bu prosedür henüz diyalize girmemiş ancak eGFR<30mL/min olan hastalarda düşünün.0
Alt ekstremite doppler5Bu prosedür problem çözme veya hedefle yönelik muayenlerin (örneğin, baypas greft) için yararlı olabilir.0
Puan Skalası: 1,2,3: Genellikle uygun değil.

4,5,6: Uygun olabilir.

7,8,9: Genellikle uygun.

Relatif

Radyasyon

Düzeyi

Giriş

Ani başlangıçlı soğuk, ağrılı bacak akut alt ekstremite iskemsi olarakta bilininen durum doğrudan mortalitenin sebebi olmasa da morbiditeye önemli katkıda bulunur. Etyolojisi sınırlıdır, en sık olan sebep arteryal tıkanmadır. Total venöz tıkanması başka bir sebep olsa da çok sık karşılaşılan bir durum değildir. Genellikle alt ekstremitelerde şişlik, ağrı ve siyahımsı bir renk olarak bilinen klinik sonuçlar ortaya çıkarır. Distal nabız varlığı ile arter tıkanıklığı ayırt edilebilir. Diğer sebeplerden de uzun süre soğuk ve travmaya maruz kalma pek sık olmasa bile, sebepleri klinik olarak açıkça görülebilir.

Alt ekstremite iskemisi acil tedavi gerektirir. Hastanın uygun bakım altında altta yatan arteryal tıkanıklığın nedenini ve derecesini değerlendirilmesi gerekir. Mevcut tanısal çalışmalar invaziv kateter anjiyografi ve invaziv olmayan testlerdir. Noninvaziv görüntüleme yöntemleri; dubleks ultrason (US), manyetik rezonans anjiyografi (MRA) ve bilgisayarlı tomografi anjiyografi (BTA)’yı içerir.

Reklam

Arteriyografi

Kontrast madde ile yapılan anjiyografi, periferik vasküler tıkayıcı hastalığın saptanmasında tanısal altın standart olmaya devam etmektedir. Ancak, yeni ve daha az invaziv yöntemler yavaş yavaş yerini almaktadır. Arteriyografi (DSA) ile MRA (MR anjiografi) karşılaştırılırken bedel etkinliği konusunda tartışmalar devam etmektedir. Çünkü DSA invaziv karakterli ve geneillikle 4 saat veya daha fazla süren bir iyileşme periyodu vardır. Bazı ülkelerde hastalar hastanede bir geceden fazla kalabilir. DSA ile oluşan komplikasyonlar ortaya çıkarsa, ek müdahale ve hastanede kalış süresinin uzaması maliyetinin yanı sıra morbidite ve hatta mortalite ekleyebilirsiniz. Gerçekten bedel etkin düşünürsek herhangi bir noninvaziv metod DSA&#;nın yerini alabilir.

DSA ile komplikasyon insidansı büyük ölçüde değişir. İyotlu kontrast maddelerle de ilişkili riskler vardır. En endişe verici verici ve ölümcül olan ise sistemik reaksiyonlar ve kontrast nefropatisidir. Yeni başlayan soğuk, ağrılı ayak ile başvuran diyabetik ve bozulmuş böbrek fonksiyonuna sahip hastalarda nefrotoksik etkiler önemlidir. İyotlu kontrast madde kullanmayan Karbondioksit anjiyografi ya da diğer görüntüleme yöntemleri tahmini glomerüler filtrasyon hızı (eGFR) <45 mL / dak / m2 olan hastalarda düşünülmelidir.

 

Manyetik Rezonans Anjiografi

MRA arteriyel tıkayıcı hastalığın saptanmasında yüksek duyarlılık ve özgüllüğe sahiptir. Erken görüntüleme protokolleri 30dk ya yakın zaman gerektirir. Ancak 3T manyetik alanlar, paralel görünütleme, multichannel coils, sekanslarında son gelişmeler akut bacak iskemisini hızlı değerlendirme sağlar. Ek olarak azalmış toplam muayene süreleri yanı sıra, hızlı kazanım hareket artefaktı ve venöz kirlenmeyi azaltır. Hareket artefaktı aynı zamanda otomatik görüntü kaydı protokolleri ile düzeltilebilir. Geliştirilmiş uzaysal çözünürlüğü ince kesitleri ve küçük damarların daha net görüntüye çevirir. MRA damar ve kollateralleri dahil arterial anatominin darlıklarını ve tıkanıklıklarının yol haritasını girişimsel radyoloji veya damar cerrahına gerekli bilgileri sağlar.

Reklam

Kısıtlamalar küçük arterleri değerlendirmeyi de içerir, daha iyi sonuçlar almak için daha fazla zaman harcanır. Doğuştan olan arterlerde ve vasküler stente bağlı artefakt bulunan hasta gereğinden fazla stenoz hakkında değerlendirme yapılır.

MRA ile başka bir tehlike de çoğu tekniklerde gadolinyum bazlı kontrast madde verilmesinin gerekli olmasıdır. Ancak, kontrast maddeleri almak, altta yatan böbrek fonksiyon bozukluğu olan hastalarda nefrojenik sistemik fibrozis riski gerçekleştirilmesi ile ilişkili komplikasyonlar vardır. Bu tarz hastalarda diğer yöntemleri kullanma isteğinde veya gadolinyum bazlı kontrast maddenin kullanımı sınırlamada artış olmuştur.1,5T ye göre 3T&#;yi kullanarak görüntü kalitesinden ödün vermeden daha az kontrast madde kullanılabilir. Kontrastsız MRA&#;da yararlı olabilir. Bununla birlikte başka tekniklerde özellikle dolaşımı değerlendirmek için gerekli olacaktır. Ek çalışmalar, potansiyel klinik yararları ve kontrast maddelerin maliyet etkinliğini teyit etmek için gerekli olacaktır.

Bilgisayarlı Tomografi Anjiografi

Multidetektör teknolojisi bariz şekilde BT çekilme zamanını kısaltmıştır. Ayrıca uzaysal çözünürlüğü ve damar görüntü kalitesini arttırmıştır. Multidetektör BT (MDBT) 30 saniyeden az sürede tek seferlik bolus kontrast madde ile ayak bileklerine kadar görüntü sağlayabilmektedir. 64 sıra veya daha büyük MDBT özellikle küçük damarlardaki stenozu tanımada tespiti ciddi ölçüde arttır. Dinamik, zaman odaklı &#;4-D&#; BTA doğruluğu arttırılabilir ancak bunun için daha fazla çalışmalara ihtiyaç vardır.

Maksimum yoğunluk projeksiyonlar (distal infrapopliteal bölge) büyük damarlar için çok doğru ama daha küçük damarlar için doğruluğu daha azdır. Volüm yorumlama, endoluminal rekonstraksiyonu içeren embolik veya vasküler endotelyal hasarlanmayı yorumlamada iyidir. Aynı zamanda ağırlıklı olarak kalsifiye damarları değerlendirmede önemlidir. Ancak tek başına hacim yorumlama görüntüleri veya maksimum yoğunluk projeksiyonları yorumlama vasküler lezyonların karekterize etmekte yetersizdir. Her zaman aksial veri kümesi ve multiplanar yeniden formatlanmış görüntülerin değerlendirilmesi eşlik etmelidir.

Reklam

BTA periferik arter hastalıklarının değerlendirilmesinde MRA ile kıyasla daha doğru olduğunu kanıtlamıştır. BTA&#;nın MRA göre avantajları: kalp pili veya defibrilatörü olan hastalarda MRA&#;nın kontraendike olması, bedel etkin olması ve yaygın kullanılabilirliğidir.

BTA bir dezavantajı da ağır kalsifikasyon arterlerde lümen tasviri sınırlıdır. Kalsiyum kaynaklı artefakt stenozun abartılmasına sebep olur. Teorik olarak, çift enerjili veya spektrumlu BTA, farklı X-ışını enerji seviyelerinde görüntü rekonstrüksiyon sağlayabilir. Bu vasküler kalsiyumla iyotlu kontrast maddeyi ayırt etmede kullanılabilir. İlk çalışmalar bize  dual enerjili BTA&#;nın geleneksel BTA&#;ya göre darlık tespit etmede ve sınıflandırmada daha gelişmiş olduğunu göstermiştir. Ancak dual enerji BTA bize yüksek dereceli damar tıkanıklığının derecesini bize olduğundan daha az olabileceğini düşündürmektedir.

Doppler Ultrason

Doppler ultrason operatör bağımlı, damarlara ulaşılabilirlik sınırlı, ağır kalsifikasyon ve yüksek seviyeli hastalık varsa zayıf doğruluk gibi kısıtlamları vardır. Avantajları ise yararlı fizyolojik bilgi yanı sıra anatomik bilgide sunabilmesidir. Ayrıca invaziv değil, yaygın olarak kullanılabilir ve nispeten ucuzdur.

Reklam

Ekokardiyografi

Transtorasik ekokardiyografide (TTE) ve transözofageal kardiografi (TEE) genellikle başlangıç araştırmalarının parçası değildir ancak özellikle bilinen atriyal fibrilasyonu olan hastalarda, kalp embolizasyondan dolayı semptom veren hastalarda yararlı olabilir. TEE daha invaziv olmasına rağmen TTE&#;ye göre sol atriumu göstermede daha iyidir. Emboli kaynaklarını göstermede TTE arada kaldığında TEE daha faydalı olabilir.

Noninvaziv Fizyolojik Test

Noninvaziv fizyolojik test; ayakbileği brakial indeks (ABI) ölçümü, segmental kan basıncı, dopper dalgaformları, el doppleri, atım-hacim kayıtları, transkütanöz oksijen basıncı ölçümü (TcPO2) ve egzersiz koşu bandı testini içerir. Akut uzuv iskemisinin tanısı ve yönetiminde segmental çalışmaların, TcPO2&#;nin ve egzersiz koşu bandı testinin yeri sınırlıdır. Ancak ABI ölçümü ve el doppleri sebebi belli olmayan ani başlayan soğuk bacak etyolojisinde ki arteryal oklüzyonu tanımada basit, hızlı ve güvenilir metodlardır.  Hem ABI ve el Doppleri müdahaleden sonra hastanın takip etmede objektif temel testlere hizmet edebilir. Yararlı fizyolojik bilgiler elde edilebilir.

Özet

  • DSA, akut uzuv iskemsini teşhis etmede altın standart olmaya devam etmektedir. Patolojiyi aynı anda teşhis ve tedavi etmeyi izin veren bir yöntem olarak devam ediyor. Bu avantaj tek başına değerli bir araç olarak devam edeceğini kanıtlar.
  • DSA&#;dan veya ameliyattan önce MRA veya BTAile noninvaziv görüntüleme kabul edilebilir ve yaygındır. Her ikiside tanıda ve ameliyat planlamasında yardımcı olarak kullanılabilir.
  • Diğer görüntüleme ve girişimsel olmayan fizyolojik testler uzun vadeli yönetimi için önemli olabilir ama daha az akut durumlarda tavsiye edilir. 

Öngörülen İstisnalar

Nefrojenik sistemik fibrozis (NSF) skleroderma benzeri bulgular gösteren, sınırlı klinik sekellerden fatal durumlara kadar değişen bir dizi bozukluğu içerir. Ağır renal fonksiyon bozukluğu ve godolinyum içeren kontrast madde alımı ile ilişkili görünmektedir. Bu durum, diyaliz hastalarında ve nadiren GFR’si çok sınırlı (örn.<30 mL/dk/ m2) hastalarda görülürken bunun dışındaki hastalarda hemen hiç görülmez. NSF ile ilgili birikmekte olan literatürde aksini savunan görüşler olsa da, diyaliz hastalarında olası yararları risklere açıkça üstün olmadıkça kullanılmaması, GFR’si 30 mL/dk/m2 den düşük hastalarda kullanımının sınırlanması konusunda görüş birliği mevcuttur.

Kaynaklar

  1. American College of Radiology ACR Appropriateness Sudden Onset of Cold, Painful Leg

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası