ani sıcaklık basması / Ateş Basması Neden Olur? Ani Terleme Sebepleri Nelerdir? Ateş Basmasına Ne İyi Gelir? - Mahmure

Ani Sıcaklık Basması

ani sıcaklık basması

Ateş basması nedir? Belirtileri nelerdir? Ateş basması ve halsizlik tedavisi nasıl olur?

Menopoza giren kadınlarda ayrıca gebelikte hormonal değişimlerden dolayı görülebilen ateş basmaları, dolayısıyla kadınlarda daha sık görülmektedir. Çoğunlukla geceleri ortaya çıkan ateş basması, terleme, halsizlik gibi belirtileri olan kişiyi sıkıntıya sokan bir durumdur. Yüksek ateşle karıştırılmaması gereken ateş basması nedir? Belirtiler nelerdir? Tedavisi nasıl olur? İşte tüm bilmeniz gerekenler...

Sozcu.com.tr

Yayınlanma: 08:38 - 03 Nisan 2018 Güncellenme:

Ateş basması nedir? Belirtileri nelerdir? Ateş basması ve halsizlik tedavisi nasıl olur?

Ateş basması veya sıcak basması denilen durum belli aralıklarda aniden gelen ve bir kaç dakika bazen daha uzun süren, yüzde ve vücudun genellikle üst bölgelerinde kızarma, terleme, üşüme, titreme, çarpıntı, sıkıntı, daralma gibi belirtilerle karakterize bir durumdur. Ateş basması, grip gibi hastalıklar sebebiyle meydana gelen ateş yükselmesi ile karıştırılmamalıdır.

ATEŞ BASMASI BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ateş basması durumunda en yaygın görülen belirtiler kesinlikle sıcaklıkla ilgilidir. Çok fazla terlenir, çok sıcak hissedilir. Bunun yanı sıra sıcağa bağlı olarak baş dönmesi görülür. Kalp daha hızlı atmaktadır hatta bazen kalp ritim bozuklukları ya da çarpıntı görülebilir. Yüz, kollar ve boyun özellikle kızarabilir. Bunların dışında mide bulantısı beraberinde kusma da gözlemlenebilir. Nadir de olsa baş ağrısı ve bayılma yahut baygınlık hissi ve halsizlik de belirtiler arasında bulunmaktadır.

Erken menopoza yol açan 14 nedenİlginizi ÇekebilirErken menopoza yol açan 14 neden

ATEŞ BASMASI NEDENLERİ

Ateş basmasının birçok farklı sebebi bulunmaktadır:

Menopoz: Ateş basmasına en yaygın neden olarak menopoz gösterilmektedir. Menopoz döneminde östrojen hormonunun azalması ve vücutta çok fazla hormon değişimi olmasına bağlı olarak ateş basması gibi belirtiler görülebilir.

Östrojenin Düşüşü: Östrojen düşüşü vücutta östrojen hormonu üretimi ve seviyeleri aniden düştüğünde gerçekleşen durumdur ve 15 ile 44 yaş arasındaki kadınları etkiler.

Hipertiroidizm: Hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroid 20'li yaşlarının başında ve 30'lu yaşlarındaki genç kadınlarda sıcak basmalarının başka bir yaygın sebebidir. Tiroit bezinin görevi vücudun hormonlarının düzenli çalışmasını sağlamaktadır. Tiroit bezi aşırı çalıştığı zaman fazla hormon üretir ve bu durumda fazla terlemeye neden olur.

Beslenme: Sıcak basmaları et ve şarap gibi belirli gıdalara bağlı da gerçekleşebilir. Aşırı tüketimi ateş basması riskini artırabilir.

Hipofiz bezi: Hipofiz bezinde anormal durumlar veya sorunlar kadınlarda adet döngüleriyle herhangi bir alakası olması gerekmeyen sıcak basmalarına yol açabilir.

Diğer Sebepler: Diyabet, HIV, tüberküloz vb ateş(sıcak) basmalarına neden olabilir. Stres, sigara kullanımı, alkol, kafein, beyaz şeker, baharatlı yiyecekler, enerji içecekleri, ilaçlar vb de genç kadınlarda sıcak basmalarını tetikleyebilen diğer bazı sebeplerdir.

ateş basması

ATEŞ BASMASI(SICAK BASMASI) TEDAVİSİ

Normal olarak sıcak basmaları hafifse hiçbir tedavi gerekmez ama sık sık oluyor ve günlük yaşamı aksatıyorsa doktora başvurulması şarttır. Ateş basması menopoza giren giren kadınlarda en sık görülen şikayetlerden biridir. Menopoz sırasında azalan östrojen hormonunu normal dengeye getirmek için dışarıdan östrojen takviyesi alınır. Antidepresanlar veya epilepsi ilaçları kadınlarda sıcak basmalarını hafifletebilir. Ateş basması çok şiddetli ve kişinin hormon tedavisi almasında bir sakınca yok ise bazen hormon tedavisi uygulanmaktadır. Bunların dışında gün içerisinde bol miktarda su almaya özen gösterin. Magnezyum takviyesi strese bağlı olarak ortaya çıkan ateş basmasını ortadan kaldırabilir. Baharatlı yiyeceklerden de uzak durulması önemlidir.

Halsizlik ve yorgunluğun belirtileri nelerdir? İşte halsizlik nedeni olabilecek hastalıklar...İlginizi ÇekebilirHalsizlik ve yorgunluğun belirtileri nelerdir? İşte halsizlik nedeni olabilecek hastalıklar...

NASIL BESLENMELİYİZ?

Beslenme, insanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli olan besin öğelerini yeterli miktarlarda alıp vücudunda kullanmasıdır. Bu öğelerin herhangi biri alınmadığında veya gereğinden az ya da çok alındığında, büyüme ve gelişmenin engellendiği ve sağlığın bozulduğu bilimsel olarak ortaya konmuştur.

baş ağrısıbeyazbüyümediyabetDünyaepilepsiGripKadınmenopozşekersigara

MENOPOZ GÜNÜ

Menopoz, kadında overlerde yumurtlama kaybını takiben adet siklusunun kalıcı olarak kesildiği duruma verilen latince isimdir.

Menopoz süreci bazı kadınlarda fark edilmeyen hafif reaksiyonlar gösterirken bazı kadınlarda ise çok ağır ve çeşitli belirtilerle kendini gösterebilir.

En sık karşılaşılan menopoz belirtileri şöyledir:

  • Adet düzensizliği
  • Ateş basması gibi vazomotor belirtiler
  • İdrar yolları, vajina ve etraf dokularda zayıflık ve hacim kaybı
  • Östrojenin uzun vadede eksikliğine bağlı sağlık problemleri: osteoporoz (kemik erimesi) ve kardiyovasküler (kalp damar ) hastalıklar

Menopoz belirtilerine dair yaşam önerileri:

Menopozun sık belirtilerinden biri olan ani ateş basmalarına nelerin sebep olduğunu gözlemleyin. Kafein, alkol, sıcak bir oda, stres ayrı ayrı ani ateş basmasını tetikleyen sebepler olabilir. Aniden ateş bastığı zaman ağzınızdan ve burnunuzdan derin bir nefes alıp sakin olun. Zor durumlar için doktorunuza danışın.

Menopozda geceleri ateş basmaları 3 dakika veya daha fazla olabilir, uykunuz bölünüp sırılsıklam ter içinde kalabilirsiniz. İnce pijamalar alın.

  • Yastığın altına bir poşet dondurulmuş bezelye koyun.
  • Gece boyunca yastığı çevirip soğuk tarafına yüzünüzü koyun.
  • İnce bir yorgan veya pike kullanın.
  • Başucunuza bir fan koyun.

Menopoz belirtileri ile mücadelede uyku kalitenizi arttırmak çok önemlidir. Yoga, meditasyon gözünüzü kapatıp sakinleşmenize yardımcı olabilir. Yatmadan 3 saat önce egzersiz yapabilirsiniz. Sütün içinde rahatlamanıza yardımcı olacak bir madde vardır , geece ılık süt içip uykuya geçmeyi deneyebilirsiniz. Uykuya dalana kadar bir şeyler okumak da uyku problemine karşı oldukça ektilidir. Tüm bunlara rağmen uykuya geçmekte zorluk yaşıyorsanız doktorunuza uyku sorunlarınızı danışın.

Menopoz sürecinde hormon değişikliklerine bağlı olarak vajinanın daha ince ve kuru olması halinde ağrılı seks olabilir. Artık günümüzde bu konuda kadınların yardımcısı olabilecek birçok ürün geliştirilmiş durumdadır. Reçetesiz, su bazlı vajinal kayganlaştırıcı ve vajinal nemlendirici ürünleri deneyebilirsiniz. Menopoz döneminde seks için daha fazla zaman ayırın.

Menopoz döneminde heyecanlanmak, çabuk sinirlenmek, ağlama krizleri kadınlarda görünen ortak sorunlardandır. Yoga ve mediatsyon burada da size yardımcı olabilir. Ayrıca ailenizle ve arkadaşlarınızla eğlenceli bir şeyler yapabilirsiniz. Ruh halinizi değiştirmek için doktorunuz, düşük dozda doğum kontrol hapı, antideprasanlar veya alternatif tedaviler önerebilir.

Menopoz zamanında migren daha da artabilir veya ilk kez görünebilir. Eğer ani sıcak basmaları boyunca ortaya çıkıyorsa, nelerin tetiklediğini gözlemleyin. Böylece ağrıları azaltmak için gerekli önlemleri alabilirsiniz.

Açlık baş ağrınızı tetikler, gün boyunca küçük öğün yemek size yardımcı olur. Uyku eksikliği menopozda baş ağrılarının başka bir nedendir. Eğer geceniz berbat geçtiyse gün içinde şekerleme yapmayı denemelisiniz.

Saçlarınız menopoz döneminde incelebilir veya daha hızlı dökülebilir. Yüzde istenmeyen tüylerde menopoz döneminde canınızı sıkabilir. İstenmeyen tüyler için ağda, beyazlatmak, gibi çözümleri deneyebilirsiniz.

Ergenlikten sonra menopoz döneminde de sivilce bir diğer ortak bir sorun olarak karşımıza çıkabilir. Saç ve cilt sorunlarınız devam ediyorsa cilt doktoruyla konuşun.

Menopoz döneminde bir diğer önemli sorun; odaklanmak ve bulanık düşünceyle mücadele etmek olarak karşımıza çıkıyor. Hobi ve dil gibi yeni şeyler öğrenmek için gayret göstermek menopoz döneminde zihinsel gelişimimize çok katkı sağlayabilir.


6 günden fazla veya gün içinde 4 saatten fazla sıcak basması yaşayan kadınların inme, kalp krizi ya da diğer kardiyovasküler problemlerle karşılaşma riski çok daha fazla

Sıcak basması, kadınlarda genellikle menopozla ilişkilendirilen bir durum. Ancak bundan daha fazlası olabilir. Sık sık ve kalıcı olarak bu durumu yaşayan kadınlar, kalp krizi ve inme riskiyle karşı karşıya kalabilir. Sıcak bastığını söyleyen orta yaş bir kadına sorulan ilk soru menopozda olup olmadığıdır. Bu semptom menopozun en yaygın belirtisi olduğu için akla başka bir rahatsızlık olabileceği gelmez. Son zamanlarda araştırmacılar, kadınlara özgü kardiyovasküler risk faktörlerini daha yakından incelemeye başladılar ve kadınların yüzde 85'ini etkileyen sıcak basması üzerine yoğunlaştılar.

RİSK ÇOK DAHA FAZLA
Amerika'da Eylül 2019'da açıklanan Kadın Sağlığı Çalışması'nın sonuçlarına göre, iki haftalık bir sürede 6 günden fazla veya gün içinde 4 saatten fazla sıcak basması yaşayan kadınların inme, kalp krizi ya da diğer kardiyovasküler problemlerle karşılaşma riski, sıcak basması yaşamayanlara oranla iki kat daha yüksek olabilir. Araştırmacıların kalıcı olarak tanımladığı, yani günde 4 saatten fazla sıcak basması yaşayan kadınların, gelecek 20 yıl içinde sıcak basması olmayan kadınlara göre kalp hastalıkları geçirme olasılığının yüzde 80 daha fazla olduğu da bu çalışmada yer alan bilgiler arasında. Uzmanlara göre kadınların birçoğu sıcak basması problemini yaşıyor. Üstelik bu durum çok da anormal karşılanan bir belirti değil. Ancak sıcak basmaları kalıcı olmaya başladığında bazı kardiyovasküler risklerin artmaya başladığına işaret ediyor olabilir. Bu tabii ki sıcak basması yaşayan tüm kadınların kalp hastalığı olduğu ya da ileride böyle bir problem yaşayacağı anlamına gelmiyor. 'İki kat daha yüksek risk' dendiğinde, bu kulağa korkutucu geliyor. Araştırma sonuçları daha iyi yorumlandığında, kadınlarda sıcak basmasıyla ilişkili genel kalp hastalıkları riski artışının düşük kaldığı söylenebilir.

TEDAVİ EDİLMELİ Mİ?
Sıcakbasmalarının kardiyovasküler hastalık riskini artırdığına dair bazı kanıtlar olsa da, sıcak basmalarını tedavi etmenin bu durumu ortadan kaldıracağına dair bir kanıt yok. Bu durumun tedavisi, sadece kendinizi daha iyi hissettirebilir. Tedavi içinse doktorunuzun yazacağı bazı hormon ilaçları kullanmanız gerekebilir.

NEDEN YAŞANIR?
Vücudun aşırı ısındığı bir zaman dilimi, sıcak basmalarının nedeni olarak açıklanabilir. Birkaç saniye veya dakikalarca sürebilir. Önce terlemeye başlar, ardından üşüme hissi yaşayabilirsiniz. Genellikle menopozdan sonraki aylarda ortaya çıkan sıcak basmalarına neyin neden olduğu kesinlik kazanmamışsa da, bazı uzmanlara göre sebep östrojen hormonundaki düşüş. Bu düşüşlerin beyindeki hipotalamusu etkilediğine inanılıyor. Hipotalamus, vücut çok sıcak olduğunda bunu algılar ve soğutma hareketlerini tetikler. Devamında ise kan damarları fazla ısıdan kurtulmak için genişler.

DAMARLARA BAKILMALI
Tabii akla "Sıcak basmaları yaşayan kadınların kan damarları nasıl tepki veriyor?" sorusu geliyor. Bu sorunun cevabı 2017 yılında menopoz konusunda yapılan bir çalışmada verilmiş aslında. Bu çalışmaya göre sıcak basması yaşayan 40-53 yaş arasındaki kadınların kan damarı yanıtlarında kardiyovasküler hastalıklarla da bağlantılı olduğu bilinen bazı özellikler ortaya çıktı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.

SON DAKİKA

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası