kuru kayısının faydaları ve zararları / Kuru kayısının 4 önemli faydası ve kuru kayısının zararları - Beden Sağlığı

Kuru Kayısının Faydaları Ve Zararları

kuru kayısının faydaları ve zararları

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Haberler

Sağlık

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Güneşte kurutuma yöntemi ile elde edilen meyvelerden biri de kuru kayısıdır. Bu meyve, sülfür dioksit ile işlenirse turuncu bir renge sahip olur. Eğer sülfür dioksit ile işlenmez ise daha koyu bir renk ve kaba bir doku haline gelir. Bu besin kurutulmuş olduğu için uzun ömürlüdür ve kolay kolay bozulmaz. Bu nedenle uzak mesafelere kolaylık taşınabilir. Kuru kayısının birçok çeşidi bulunur. Her bir çeşidinin içerisindeki şeker oranı birbirinden farklıdır. Ancak hepsi sağlık açısından oldukça önemlidir. Aşırı tüketildiğinde bazı olumsuz durumlara yol açabilir. Peki kuru kayısının vücuda yararları nelerdir? İşte kuru kayısının faydaları ve zararları

Kuru kayısı, besin değerleri bakımından oldukça önemlidir. İçerisinde A, B, C,  E vitaminleri bulunur. Ayrıca içerisinde demir, kalsiyum, fosfor, magnezyum da bulunur. Kuru kayısı, lif ve antioksidan deposu olarak da bilinir. Bu nedenle tatlı, reçel, komposto ve hoşaf yapımında kullanılır. Kuru kayısı atıştırmalık olarak tüketilen bir besindir. Özellikle diyetlerde başka meyveler veya kuruyemişlerle beraber ara öğün olarak tüketilebilir. Günde 8 adet kuru kayısı yemenin insan sağlığa önemli faydaları bulunur. Ancak bu 8 adet, öğünlere ikişer- üçer olarak bölünmelidir. Kuru kayısının vücuda faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Kuru Kayısının Vücuda Yararları Nelerdir? Kuru Kayısının Faydaları ve Zararları

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Kuru Kayısı mı, Taze Kayısı mı?

Kuru kayısı kahvaltılarda, ara öğünlerde, bazen de tatlılarda tükettiğimiz bir besindir. Kuru kayısı üretiminde dünya lideri konumda olan Türkiye’de özellikle ara öğünlerde veya ağzı tatlandırmak için kuru kayısı çokça tüketilir. Gülgiller ailesinden gelen kayısı, cinsine göre tat, renk ve şekilde açısından minik farklılıklar gösterse de hassas bir sert çekirdekli meyvedir. Hassas olması çürüme süresini kısalttığından dolayı kayısı, hasat edildikten sonra daha çok kurutularak tüketilir.


Kuru Kayısı Besin Değeri

Kuru kayısı aslında taze kayısının suyunu kaybetmesi sonucunda elde edilir. Ancak bu kayısının besin değerini tamamen kaybettiği anlamına gelmez. Sadece taze meyvenin suda çözünen ve ısıya duyarlı vitaminlerini etkiler. İçerdiği diğer besin değerleri konsantre hale gelmiş olur. Su miktarı taze kayısıya kıyasla düşmüş olsa da yine kuru kayısı da taze kayısı gibi A, C vitaminleri ve demir, potasyum, fosfor ve kalsiyum gibi mineralleri içerir. Yaş kayısının faydaları gibi etki gösterir. 4 adet kuru kayısı yaklaşık şu besin değerlerine sahiptir:

  • Karbonhidrat: 5 gram
  • Protein: 1 gram
  • Yağ: 1,30 gram
  • Şeker: 15 gram
  • Lif: 2 gram
  • A vitamini: Yüzde 20
  • C vitamini: Yüzde
  • Kalsiyum: Yüzde
  • Demir: Yüzde

Kuru Kayısının Faydaları

Kuru kayısı taze kayısı gibi sağlığa pek çok katkı sağlar. Kuru kayısının faydaları şöyle detaylandırılabilir:

Kanın Pıhtılaşmasını Sağlamaya Destek

K vitamini aşırı kanamayı durduran bir vitamindir. Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Günde 1 adet kuru kayısı tüketerek, vücudunuzda K vitamini depolanmasına destek olabilirsiniz.

Kasları Besler

Kuru kayısı, potasyum açısından en zengin meyvelerden biridir. Bu da kuru kayısıyı, metabolizmayı güçlendirmede, organ ve dokuların iyileştirilmesinde güçlü kılar. Potasyum, kan gelişimi ve büyümede önemli bir rol oynar. Ayrıca protein sentezi için de faydalıdır.

Tansiyon Kontrolü Sağlayabilir

Muzdan 3 kat fazla potasyum içeren bu meyve, kan basıncını düşürmeye yardımcıdır. Ayrıca vücudu kalp damar hastalıklarından korumaya da destek olur.

Cilt Parlaklığı Verir

Kuru kayısı yağı, cilt sağlığı için faydalıdır. Cildin pürüzsüz ve parlak görünmesi için yardımcı olan kuru kayısı, cildi canlandırır. Kuru kayısının cilt üzerindeki etkileri bunlarla sınırlı değildir. Kuru kayısı suyu, egzama, uyuz ve güneş yanığından kaynaklanan kaşıntıyı tedavi etmeye yardımcı olabilir. Cilt problemlerinin tedavisinde destekçidir.

Solunum Yollarını Rahatlatabilir

Solunum sorunları için de kuru kayısının yararları olabilir. Kuru kayısı balgam söktürücü bir özellik gösterebilir. Uyarıcı etki yaratan kuru kayısı, bu sayede solunum yollarındaki baskıyı hafifletmeye yardımcı olur. Astım ataklarını dindirmede de etkili olabilir.

Kan Seviyelerini İyileştirebilir

Kuru kayısıdaki demir ve bakır içeriği, hemoglobin üretiminde yarar sağlar. Bu nedenle anemi hastalığı olanların beslenmesinde kuru kayısı tüketimine yer vermek doğru olacaktır. Bunu doktorunuza danışarak yapmanız gerekir.

Göz Sağlığını Korur

Kuru kayısının içerdiği A vitamini, görme yeteneğini geliştirir. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan bu vitamin, vücuttan serbest radikallerin uzak durması için bir bariyer görevi görür. Hücre ve dokuların sağlıklı olmasını sağlamaya yardımcıdır. Zeaksantin antioksidanı içeren kuru kayısı, bu sayede göz sağlığını iyileştirir. A vitamini, beta karoten ve E vitamini içeriği ile de yine kuru kayısı yaşa bağlı göz bozukluklarının önlenmesinde veya hafiflemesinde katkı sağlayabilir. Kayısıdaki karotenoidler, retina ve lens üzerindeki oksidatif stresi azaltmada yardımcıdır.

Kalp Ritmini Düzenler

Sıvı dengesini sağlamaya yardımcı olan potasyum, kalp atışını düzenlerken kas fonksiyonlarının korunmasına destek olur.

Hamilelikte Tüketilebilir

Hamilelik sırasında kanama ve kasılmalar olası problemlerdir. Yine vajinal enfeksiyonlar da sorun yaratır. Kuru kayısı tüketmek, tüm bu risklere karşı faydalı olabilir. Yine emziren anneler de kuru kayısıyı beslenmelerine ekleyebilirler.

Sindirim Sistemini Temizler

Kabızlık sorunlarında pektin ve selüloz içeren kuru kayısının tüketilmesi bilinen bir alışkanlıktır. Pektin kabızlık sırasında vücuttaki su seviyelerinin korunmasına yardımcı olurken, selüloz çözünmeyen lif görevi görür. Hem çözünen hem de çözünmeyen diyet lifi zengini kuru kayısı, sindirim sistemi için bir müshil etkisi yaratabilir. İstenmeyen atıkların temizlenmesine yardımcı olur. Kuru kayısı, sindirim sistemi için alkali bir ortam üretir ve asitlerin yok edilmesini sağlar. Yemekten önce kuru kayısı tüketimi, sindirimi hızlandırabilir ve hazmı kolaylaştırabilir.

Kuru Kayısıdaki Minerallerden Faydalanın

Kuru kayısıdaki kalsiyum kemikleri güçlendirerek sinirleri korur. Yine magnezyum içeriği, kuru kayısının tüketilmesi için bir nedendir. Magnezyum, endişeli ve stresi yatıştırıcı bir mineral olarak bilinir. Uykusuzluk ve kas krampları için de faydalı olabilir.

Günde Kaç Kayısı Yenmeli?

Her gramında 48 kalori olan bu meyve ölçülü tüketilmelidir. 1 kase yenen yaş meyvenin kuru halinin tüketilmesi durumunda bu oranın yarım kase olması gerektiği bilinir. Özellikle spor yapanlar için iyi bir enerji kaynağı olabilecek kuru kayısıyı, günde 4 adetten fazla tüketmemek önemlidir. Diyabet hastalarının taze kayısı yemeleri tavsiye edilir. Diyabet hastalığınız varsa doktorunuza danışmadan kayısı yemeyin.

Fazla Kuru Kayısı Yemek Zararlı mıdır?

Kuru kayısının faydaları saymakla bitmez. Ancak kuru kayısının aşırı tüketilmesi sorunlara sebep olabilir. Kayısıdaki diyet lifi, vitamin ve mineraller kuruduğunda konsantre olur. Ancak öte yandan kalorisi artar. Bu da kilo kontrolü konusunda sorun yaratabilir. Sağlıklı olsa da içerdiği şeker nedeniyle dikkatli tüketilmesi gerekir. Kan şekerini yükseltmemesi için kontrollü tüketim sağlanmalıdır.

Ayrıca kayısı çekirdeği faydaları da tartışma konusudur. Kanser tedavisi için kullanılabileceği iddia edilen kayısı çekirdeğindeki amigdalin maddesi (B17 vitamini ve laetril olarak da bilinir) olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu maddenin aşırı tüketimi kusma, baş dönmesi, terleme ve baygınlık gibi semptomlara neden olup ciddi sonuçlar yaratabileceğinden fazla tüketiminden kaçınılmalıdır. Kanser tedavisindeki faydası henüz kanıtlanmamış olan kayısı çekirdeğini tüketmeden doktorunuza danışın.

Kayısı Zayıflatır mı?

Kuru kayısı içerdiği diyet lifi sayesinde beslenmenizde yer verebileceğiniz bir besindir. Ancak “kayısı zayıflatır” gibi bir iddia doğruluğu kanıtlanmamış bir iddiadır. Ayrıca kuru kayısı kalorisi, kilo vermeye çalışıyorsanız sorun teşkil edebilir. Bu noktada taze kayısı tüketmeniz daha doğru olacaktır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Kayısının faydaları ve zararları nelerdir, ne işe yarar? Kayısı cilde faydalı mı?

Giriş Tarihi: Son Güncelleme:

Hem kuru hem de yaş halinin severek tüketildiği ve sağlığa kattığı faydalardan dolayı değerli besinler arasında yerini alan ‘kayısının faydaları’ saymakla bitmiyor. Kayısı yalnızca Türk mutfağında değil dünya çapında da sıklıkla tüketilen bir meyvedir. Özellikle ‘kayısı kalori ve besin değeri’ açısından değerlendirildiğinde diyet listelerinin olmazsa olmaz besini sayılıyor. Diyet yaparken sıklıkla yaşanan tatlı krizlerine karşı uzmanlar kayısı tüketilmesini tavsiye etmektedir. Bu da ‘kayısı zayıflatır mı?’ sorusunu akıllara getiriyor. Zengin besin değerlerine sahip olmasının yanında düşük kalorili olması kayısının beslenme düzenine eklenmesi gerektiğini gösteriyor. Ancak bunun yanında kayısının bilinmeyen birçok faydası bulunuyor. Yalnızca kendisinin değil ‘kayısı çekirdeğinin faydaları’ konusu da son günlerde merak konusu haline gelmiştir. İşte kayısı ile ilgili merak edilen ayrıntılar…

Kayısının faydaları ve zararları nelerdir, ne işe yarar? Kayısı cilde faydalı mı?

Ağacı küçük boyutlarda olan kayısı, ilkbaharla birlikte çiçek açmaya başlar ve ardından ilk meyvelerini verir. Meyvelerin mevsim bitmeden toplanması konusu önemlidir. Kayısının kabukları ve çekirdekleri geçmiş tarihlerde bir takım hastalıklara karşı kullanılmaktaydı. Günümüzde de hem hastalıklara karşı sağladığı faydalardan dolayı hem de lezzetli oluşuyla mutfaklardan eksik olmuyor. Olgunlaşmamış hali daha ekşi olan ancak olgunlaştıkça gayet tatlı bir hal alan bu meyve ile birçok çeşit tatlı yapılmaktadır. Kayısı kullandığınız tatlılarınıza ilave şeker katmanıza gerek kalmaz ve kayısı yeteri kadar tatlılık sağlar. Kayısı ile yapılan en bilinen seçeneklerden bazıları da kayısı hoşafı ve kayısı reçelidir. Ayrıca kayısı çekirdeği de kuruyemiş olarak tüketilebilmektedir. Pek çok farklı çeşitle mutfaklarımıza giren kayısının aşırı tüketilmesi konusunda uzmanlar uyarmaktadır. Bağırsak florasına olan etkilerinden dolayı kayısının zararlarından korunmak istiyorsanız tükettiğiniz miktara dikkat etmeniz tavsiye edilmektedir.

Kayısının kalorisi ve besin değeri

  • gram kayısı yaklaşık 50 kaloridir.
  • 1 adet kuru kayısı tükettiğinizde yaklaşık 14 kalori almış olursunuz.
  • gram kayısı gram kadar protein içermektedir.
  • Lif bakımından oldukça zengin bir meyvedir.
  • Kalsiyum, magnezyum, demir gibi birçok mineral içerir.
  • C vitamini açısından zengindir.
  • A, E, B6 vitaminlerini içermektedir.
  • Riboflavin, niasin, tiamin bileşenlerini içerir.
  • K vitamini ( filokinon ) içerir.
Kavunun faydaları nelerdir, ne işe yarar? Kavun hangi hastalıklara, nerelere iyi gelir?

Kayısının faydaları nelerdir?

  • Kayısı, retinol olarak adlandırılan A vitamini açısından çok zengin bir besindir. Bu özelliği sayesinde göz sağlığı açısından çok faydalıdır. Görmeyi arttırır. Ayrıca göz hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.
  • Kayısı çekirdeklerinin en bilinen özelliklerinden biri vücutta iltihap oluşmasına karşı sağladığı etkilerdir. Beta-kriptoksin içeren kayısı, vücutta oluşabilecek inflamatuarlara karşı etkilidir.
  • Kayısı, kemik gelişimi açısından vücudun ihtiyaç duyduğu minerallerden olan kalsiyum, magnezyum gibi maddeler açısından zengindir. Bu sayede kemiklerinizin güçlenmesini ve yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan kemik erimesi gibi rahatsızlıkların önlenmesini sağlar.
  • İçerdiği E vitamini sayesinde cildinizi besler ve nemlendirir. Kayısı çekirdeği kozmetik sektöründe sıklıkla kullanılmaktadır. Cildin ölü deriden arınmasını ve daha parlak görünmesini sağlayan bir özelliği vardır. Ayrıca ciltteki yaşlanma belirtileri ile savaşır ve kırışıklıkları önler.
  • Kayısı, anti inflamatuar özelliği ile vücudunuzdaki cilt hastalıklarına karşı da oldukça etkilidir. Egzama, dermatit gibi cilt rahatsızlıkları için kayısı yağı kullanabilirsiniz. Ciltteki kızarıklık ve hassasiyeti önleyici etkisi vardır. Herhangi bir yan etki oluşumuna karşı doktorunuza danışarak kullanmanız tavsiye edilmektedir.
  • Kuru kayısının faydaları arasında antioksidan özelliğinden de bahsetmemek olmaz. Antioksidanlar vücuttaki hücreler için sorun teşkil eden serbest radikalleri öldürür. Bu özelliği sayesinde düzenli kayısı tüketmek vücuttaki toksinlerin atılmasına da katkı sağlamaktadır.
  • Kayısı tam bir potasyum kaynağıdır. Vücutta görülen potasyum eksikliği baş ağrısı gibi semptomlara sebep olabilmektedir. Kayısı bu gibi durumları ortadan kaldırmaya yardımcıdır.
  • Ağız kokusunun birçok farklı sebebi olabilmektedir. Bazı kokuların sebebi diş çürümeleri, bazısı ise mideden kaynaklı olabilir. Kayısı tüketmek mideden kaynaklanan ağız kokularını önler. Ayrıca ağız içi yaralarını ( aft ) iyileştirici bir etkisi de vardır.
Karpuzun Faydaları Ve Zararları Nelerdir? Karpuz Neye, Hangi Hastalıklara İyi Gelir?

Kayısının zararları

Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.

ARKADAŞINA GÖNDER

Kayısının faydaları ve zararları nelerdir, ne işe yarar? Kayısı cilde faydalı mı?

SON DAKİKA

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir