eski türk halk müziği şarkıları / ESKİ TÜRKÜLER YENİ TÜRKÜCÜLER - Muzikotek

Eski Türk Halk Müziği Şarkıları

eski türk halk müziği şarkıları

Başlarken
Türkülerin derlenmesi çalışmaları Cumhuriyetin ilk yıllarında başlar  ve ilk türkülerde bu yıllarda Darül Elhan (konservatuar) tarafından Osmanlıca olarak yayınlanır. Kısa süre önce kaybettiğimiz araştımacı Nejat Birdoğan "Notalarıyla Türkülerimiz" adlı kitabında bu konuyu şöyle ifade eder : 

"Ulu Atatürk'ün doğrudan doğruya yönetimiyle yapılan çalışmalar, türkülerimizin tarihinde altın bir çağı başlatır. Ancak, bu çalışmalarda görev alacak kişiler doğaldır ki birdenbire ortaya çıkıp bilinçlenen kişiler değildi. Cumhuriyetin öngünlerinde (arife) bu kişilerin kimi yazılarıyla alana ışık tuttukları görülüyor. Örneğin, Musa Süreyya Bey, Yeni Mecmua'nın 5 Mart tarihli sayısında bu alana eğilip Türk sanat müziğindeki türkülerden yola çıkarak öbür türkülerimizin derlenmesini öğütlüyordu. 'da Ahmet Cevdet (Oran) Bey, İkdam gazetesinde, Necip Asım (Yazıksız) ise Türk Yurdu dergisinde halk ezgileri derlemelerini istiyorlardı. ' de Rıza Nur, maarif vekili olunca Bakanlıkta bir hars ( kültür) dairesi kuruluyor ve bu daire türkü derlemeleri yapıyordu.

yılında Dar-ül Elhan adıyla kurulan ve hemen hemen meşk yoluyla öğrenim yapan İstanbul Konservatuarı 'de bu adı resmen almıştır. Ancak ''Doğu Müziği Şubesi'' kaldırılmıştır. Buna karşın halk müziği çalışmaları, özellikle derleme ve notalama alanında çok çok ileri düzeyde ve yoğun yapılmıştır. Bu kurum, dört kez geziye çıkıp sonuçlarını 14 defter biçiminde ( türkü) notalayarak vavınlanmıştır. Konservatuar müdürü Yusuf Ziya Demircioğlu başkanlığında Rauf Yekta, Ekrem Besim ve Dürri Beyler, Temmuzunda Adana, Antep. Urfa, Niğde, Kayseri ve Sivas illerini dolaşmıştır. Toplanan türkü, defterin 1, 2 ve 5. ciltlerinde Arap harfi ile ve Fransızca olarak yayınlanmıştır. Bu arada gerçekten Türk halk müziğinin büyük aşıkı ve bilgini Mahmut Ragıp Bey (Kösemihal-sonradan Gazimihal) de konuya ilişkin yayınlar yapıyordu.

İkinci gezi, Temmuz 'de Yusuf Ziya Demircioğlu, Ekrem Besim, Muhittin Sadak ve Ferruh Arsunar topluluğuyla yapılıyor, bu kez Konya (ilçeleri Ereğli ve Karaman), Manisa (Alaşehir), Aydın (ödemiş) dolaşılıyordu. Gene türkü toplanarak defterlerin 3, 4, 6, 7. ciltlerinde yayınlanıyordu.

Üçüncü gezi aynı kişilerce 'de Kastamonu, Ankara, Çankırı, Kütahya, Bursa'ya, dördüncü gezi ise Yusuf Ziya, Mahmut Ragıp ve Ferruh Arsunar'ca Doğu Anadolu'ya yapılmış gene sonuçlar yayınlanmıştır. Ancak sonradan ödenekler bulunamayınca bu geziler kaldırılmıştır.

Bu kurum, çok değerli uzmanları Rauf Yekta, Ali Rifat, Zekaizade Ahmet, Dr. Suphi Ezgi kanalıyla tekke (ve tarikat) müziğimizi de incelemiş, kimi parçaları notalamıştır. Bu serinin 4. ve 5. ciltleri Bektaşi nefeslerini kapsamaktadır. Okul müdürü Ziya Demircioğlu, ödenekler kalkınca özel girişimler de bulunup Türk Halk Bilgisi Derneği'nin katkısını alarak yılında beşinci geziye çıkar. Araştırma kurulunda kendisiyle birlikte Mehmet Halit Bayrı ve Hikmet Turhan (Dağlıoğlu) da vardır. Bu gezide de Balıkesir-Çetni (Çepni) köylerinden epey gereç toplanmıştır"

Darül Elhan tarafından Osamanlıca olarak yayınlanan 7 defter (fasikül) bizde mevcuttur ve 1. defterin çeviri çalışmaları genel olarak bitmek üzeredir. Bu çevirilerin yapılmasında katkılarını esirgemeyen ve bu türküleri Türkçeye kazandıran Sayın Öğr. Gör. Cafer Ünal hocamıza teşekkür ederiz.

Bu yayınlarda türküler, günümüzdeki gibi tam olarak değil kısaca notaya alınmış, yöre bilgisi ve sözleride notlarıyla birlikte verilmiştir. Ölçüleri ve bazılarında Türk Musikisinde olduğu gibi makamlar da yazılmıştır. Defterlerin kapaktaki adı "Anadolu Halk Şarkıları" dır.

Çeviriler sonucunda ortaya çıkan türkülerin bir çoğu günümüzde bilinen türkülerin benzeri (varyantı, çeşitlemesi) niteliğindedir. Karanfil türküsü, Gül Türküsü, Gesi Bağları

Sizlerinde bildiği gibi Türkü Sitesi içinde yayınlanan bilgilerin bir çoğu internet üzerinde ilk defa yayınlanmaktadır, ancak bu çeviriler tamamen yayın anlamında ilk tir. Siz türkü dostlarına ve konuyla ilginenen araştırmacılara faydalı olması dileğiyle

Reklamsız Tek Müzik Sitesi

Türk Halk Müziği: En Çok Dinlenenler

Çalma Listesi

1

2

Zülüf Dökülmüş Yüze

Neset Ertas

3

Seher Vakti Çaldım Yarin Kapısın

Neset Ertas

4

Sen Gelmez Oldun

Gülay Sezer

5

Evlerinin Önü Nane Maydanoz

Nevin Akol, Sabri Tüfekçi, Nida Tüfekçi

6

Eski Libas Gibi

Muharrem Temiz

7

Zeynep'e Ağıt (Zeynebim)

İsmail Altunsaray

8

Akşam Olur Karanlığa Kalırsın

Nida Ates

9

10

11

Karadır Kaşların Ferman Yazdırır

Haluk Tolga İlhan

12

Zeynep Bu Güzellik Var Mı Soyunda

Tuncay Kemertaş

13

Bugün Benim Efkarım Var Zarım Var

Nursaç Doğanışık

14

Şafak Türküsü

Ahmet Kaya

15

16

Derde Düştüm

İsmail Altunsaray

17

18

19

Havada Turna Sesi Var

Semra Algül

20

Derin Derin Sevdalara Dalarsın

Manuş Baba

21

Altın Tas İçinde Gınam Ezdiler

Adile Kurt Karatepe

22

Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm

İsmail Tunçbilek

23

24

Ayrılık Hasreti Kar Etti Cana

Adile Kurt Karatepe

25

26

Bilmem Neden Böyle Soldun

Ender Balkır, Muharrem Ertas

27

28

29

Mevlam Birçok Dert Vermiş

Selda Bagcan

30

Ben Gidersem

Cengiz Özkan

Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Sitesi

funduszeue.info sitesinden klasik Türk müziği bestekârları

Bestekârlarımız

Türk sanat müziğimizin; şarkı, beste, semaî, peşrev, kâr &#; kârçe, kanto, tango ve diğer formlarındaki eserlerinin bestekârları (bestecileri) hakkında bilgiler, sitemde ayrıntılı bilgileri, sözleri, notaları ve video yorumları bulunan eserleri.

funduszeue.info sitesinden güfte şairleri - söz yazarları

Güfte şairlerimiz

Sözlü klasik Türk müziği eserlerimizin güftekârlarının (Söz yazarları &#; Güfte şairlerimizin) hayatları, şiirleri ile bestelenmiş müzik eserlerinin; makamları, usûlleri, sözleri, Türkçe karşılıkları, notaları, öyküleri ve video yorumları.

funduszeue.info sitesinden türkü kaynaklarımız

Türkü kaynaklarımız

Türkülerimizi; yörelerimizdeki kaynak kişilerin akıllarından, Türk halk müziği repertuarına taşıyarak, Türk halk müziği kültürümüzün gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlayanlarımız.

funduszeue.info sitesinden klasik Türk müziği saz sanatçıları

Saz sanatçılarımız

Türk müziği eserlerimizin müziğini oluşturdukları halde, arka planda olmaları nedeniyle, pek çoğunu yeteri kadar tanıyamadığımızı düşündüğüm saz sanatçılarımız hakkında bilgiler.

Sâlih Bora

Hakkımda

Çocukluğumuzdan bugüne kadarki gelişimimizde, bizlere Türk müziği eserleri ile çok güzel bir sevgi ve duygu yolu çizen sanatçılarımıza karşı kendimi borçlu hissettiğim için bu siteyi yapmaya başladım ve sürdürmeye çalışıyorum.

Bilgiler

Türk müziği ile ilgili isimler ve kavramlar hakkında bilgiler.

Nedir?

Türk sanat müziği ve Türk halk müziği eserleri ile ilgili cümleler içinde geçen, nedir? diyebileceğiniz, isimler ve kavramlar hakkında bilgiler.

Başlıca klasik Türk müziği çalgıları

Çalgılarımız

Başlıca klasik Türk müziği çalgılarımızın tanıtımı, resimleri, özellikleri, ayarları, akordları ve diğer bilgileri.

Şarkı ve türkü hikayeleri

Öykülerimiz

Sitemde bulunan Türk sanat müziği şarkıları ve Türk halk müziği türküleri ile ilgili öyküler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası