kas hipertrofisi nedir / Hipertrofi nedir, neden olur? Hipertrofi çeşitleri nelerdir? - Sağlık Haberleri

Kas Hipertrofisi Nedir

kas hipertrofisi nedir

Hipertrofi Nasıl Oluşur?

Hipertrofi (kalp kaslarında görülen kalınlaşma) kimi zaman her hangi bir sağlık problemine yol açmayan,  tamamen sağlıklı bireylerde de görülebilen normal fizyolojik bir yanıt iken kimi zaman da hayatı tehdit eden önemli bir sağlık sorunun da habercisi olabilir. Kalp dokusunda meydana gelen fizyolojik kalınlaşma (örneğin sporcularda görülen) ile normal olmayan- patolojik- kas kalınlaşması (örneğin hipertrofik kardiyo-miyopati hastaları) ayırımının yapılması, erken tanı ve tedavide oldukça önemlidir.


Hipertrofi Nedir?

Hipertrofi, ilgili dokularda bulunan hücrelere (örneğin kas dokusu)  daha çok çalışmaları ya da daha güçlü olmaları yönünde gelen uyarıların sonucunda ortaya çıkan bir çeşit uyum (adaptasyon) biçimidir. Hücreler kendisine gelen uyarılardan etkilenince bir tepki olarak metabolizmasını artırır, sitoplazmalarını genişletir ve organellerini çoğaltır. Bu yanıt kimi zaman fizyolojik sınırlarda bir gerekliliktir. Örneğin gebelerde rahim kasları hem büyür (hipertrofi) hem de sayıca çoğalır (hiperplazi) çünkü bu gebeliğin sağlıklı bir şekilde devamı için şarttır. 

Yine sporcularda özellikle ağırlık antrenmanlarından sonra kaslarda görülen büyüme (hipertrofi), kasların zorlanmaya karşı oluşan hasarı onarmak için vermiş olduğu son derece fizyolojik bir uyumdur. Oysa yüksek tansiyon problemi olan kişilerde veya aort kapakta kireçlenmeye bağlı daralma olan kişilerde de kalp içerisinde artan basınç zamanla kalp duvarlarında kalınlaşmaya yol açar. Bu artan basınca karşı başlangıçta verilen yanıt ileride kalp fonksiyonlarının bozulmasına yol açan bir sürecinde başlangıcı olacaktır.

Hipertrofi &#x; İyi mi Kötü mü?

Peki, hem normal hem de hasta kişilerde görülebilen bu yanıt mekanizması iyi mi kötü mü? Normal yanıtın bitip hastalık sürecinin başladığı patolojik kalp kası kalınlaşmaları aslında tek bir grup hastalık olmayıp bazen hipertansiyona bağlı olarak sonradan bazen de genetik olarak kalp kaslarının da etkilendiği hipertrofik kardiyomiyopati adını verdiğimiz ayrı bir hastalık şeklinde de ortaya çıkabilir.

Hipertrofik kalp (kalp kaslarında kalınlaşma ile seyreden) kası hastalıkları değişik hastalıklara bağlı olarak zamanla gelişebileceği gibi doğumsal yani genetik (ırsi) olarak ta karşımıza çıkabilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati Nedir?

Hipertrofik kardiyomiyopati, miyokard dediğimiz kalbin kas tabakasında meydana gelen anormal kalınlaşması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Kalınlaşan kalp kası, zamanla kanın kalpten vücuda pompalanmasını zorlaştırabilir.

Hipertrofik Kardiyomiyopati Belirtileri

Hastalarda çoğunlukla herhangi bir yakınma veya belirti olmayabilir ve normal yaşamlarına devam edebilir fakat hipertrofik kardiyomiyopatisi olan küçük bir hasta grubunda kalınlaşan kalp kası zamanla kalbin ve kapakçıkların çalışmasını bozarak nefes darlığı ve/veya göğüs ağrısı şikayetlerine ve bazen de hayatı tehdit eden kalp ritmi bozukluklarına (aritmi, çarpıntı) yol açabilir. Bu tip hastalarda ön planda genetik problem olması nedeni ile iyi alınmış bir aile öyküsü son derece önemlidir.

Muayene bulguları ve kan tetkileri tanıya çok katkı sağlamaz iken ekokardiyografi (kalp ultrasonu) ve kalp MR’ı gibi görüntüleme yöntemleri ile tanı çoğu zaman konulabilir.
Hipertrofik kardiyomiyopati hastalarında kalp kaslarında kalınlaşmanın ötesinde kas tabakasında yapıca bozulma ve tıpkı bir nasır dokusu gibi sertleşme (fibrozis) gözlenir. Kas dokusunda meydana gelen bu değişiklikler zamanla kalbin kasılma gücünde azalmaya neden olabileceği gibi bazen de kalpte tehlikeli olabilen ritim problemlerine yol açabilmektedir. 

Bu tip hastalarda hastanın şikayetleri ve öyküsü dinlenip görüntüleme yöntemleri ile tanı netleştirilmeli ve eğer ritim problemleri de varsa doğru ilaçlar ile derhal tedavisi başlanmalıdır. Ekokardiyografi, kalp kası kalınlaşmasının ve kalp fonksiyonlarının takibi için bu hastalarda belirli aralıklar ile yapılmalıdır.

Yüksek Tansiyon veya Kapak Hastalıklarına Bağlı Hipertrofi

Hipertansif hipertrofik kalp kası hastalığı olarak isimlendirdiğimiz bu durum genelde uzun süre tanı almamış veya iyi tedavi edilmemiş yüksek tansiyon veya aort kapak darlığı olan hastalarda görülen kalp kası kalınlaşmasıdır. Kalp son derece akıllı bir organ olup yüksek basınç altında çalışırken uyum sağlamak ve etkili bir şekilde kanı vücuda atabilmek için kaslarında artışa gider. Bu aslında düzenli spor yapıp ağırlık antrenmanları yapan kişilerde gördüğümüz vücut kaslarının gelişmesi gibi bir süreçtir. Başlangıçta son derece masum olarak sadece basıncı yenmek ve dolaşımı etkili sağlamak adına kalpte oluşan bu kalınlaşma ne var ki ileride kalp dokusunda bozulma ve kalbin damarlarında sertleşmelere yol açmaktadır. 

Hipertansiyon hastalarında görülen kalp kası kalınlaşma tansiyonun kontrolsüz yüksek gittiğini gösteren bir durum olup her zaman kötü olarak yorumlanmamalıdır. Kalp kas kalınlaşma etkili bir tansiyon tedavisi ile nispeten düzelebilmektedir. Benzer şekilde aort kapak darlığı olan hastalarda ameliyat sonrası zamanla kalp kasları eski boyutlarına dönebilmektedir. 

Son olarak profesyonel olarak spor yapan kişilerde gördüğümüz atlet kalbi diye adlandırdığımız tamamen sağlıklı bireylerde görülen kalp kasına da değinelim. Kalp boyutlarında artış, kaslarda büyüme ile giden ve son derece fizyolojik olan bu süreç özellikle dayanıklılık gerektiren spor dallarında profesyonel olarak eğitilen sporcularda görülebilmektedir. Atlet kalbinin en temel özelliği kalp boyutlarında ve kaslarda kalınlaşma olmasına rağmen kalbin kasılma ve gevşeme fonksiyonlarının tamamen normal olmasıdır. Sporu bırakan kişilerde yıllar içerisinde kalp eski boyutlarına dönebilmektedir.

Sonuç olarak kalbimiz kanı vücudumuza pompalarken her ne kadar akıllı bir şekilde kas dokusunu artırarak durumu dengelemeye çalışsa da kalp kaslarımızda meydana gelen kalınlaşmalar, alanında uzman doktorlar tarafından dikkatlice değerlendirilmelidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Hipertrofi Nedir? Hipertrofi Antrenmanı Nasıl Olmalıdır? &#;rnek Antrenman Programı

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Haziran 09,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Son zamanlarda, Bryan'ın Hipertrofiye Özgü Eğitim veya HST adlı yeni eğitim programı hakkında oldukça fazla arama ve araştırma yapılıyor. Konu, Avrupalı ​​güç araştırmacıları ve koçlarının modası geçmiş ve yanlış uygulanmış araştırmalarına dayanıyor. Peki, Hipertrofi ve Hipertrofi eğitimi aslında nedir ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Haberin Devamı

Hipertrofi, kas hücrelerinin artması ve büyümesidir.

Hipertrofi Nedir?

Hipertrofi, egzersizle elde edilen kas büyüklüğünde bir artış anlamına gelir. Egzersiz yaptığınızda, kas tanımlamasını sıkılaştırmak veya iyileştirmek istiyorsanız, ağırlık kaldırmak hipertrofiyi artırmanın en yaygın yoludur. Halter yaparken, daha düşük bir ağırlıkta birçok tekrar gerçekleştirebilir veya daha az tekrar için ağır bir ağırlığı kaldırabilirsiniz.

Kaldırma şekliniz, kaslarınızın büyüme ve değişme şeklini belirleyecektir. Bir kası çalıştırmaya başladığınızda, önce kas kasılmasına neden olan sinir uyarılarında bir artış olur. Bu tek başına genellikle kas boyutunda gözle görülür bir değişiklik olmaksızın güç kazanımları ile sonuçlanır.

Egzersiz yapmaya devam ederken, protein sentezinde artışa neden olan karmaşık bir sinir sistemi tepkileri etkileşimi vardır. Aylar geçtikçe kas hücreleri büyümeye ve güçlenmeye başlar.

Haberin Devamı

Stimülasyon, kasın kasılması sırasında, gerçek egzersiz sırasında meydana gelir. Bir kas her çalıştırıldığında kasılır. Bir antrenman sırasında tekrarlanan bu kasılma, iç kas liflerine zarar verir. Bu kas lifleri, egzersiz süresince parçalanır. Bu lifler hasar gördükten sonra tamir edilmeye hazırdır. Kas lifi onarımı, egzersizden sonra kaslar dinlenirken gerçekleşir. Hasarlı olanları değiştirmeye ve onarmaya yardımcı olmak için yeni kas lifleri üretilir. Hasarlı olanları telafi etmek için daha fazla lif üretilir ve gerçek kas büyümesinin gerçekleştiği yer burasıdır.

Hipertrofi Antrenmanı Nasıl Olmalıdır?

Kas hipertrofisine ulaşmak için ne sıklıkla egzersiz yapmanız gerektiği, hedeflerinize bağlıdır. Kaslarınız egzersize hızla adapte olabilir. Büyümeyi ve artan tanımlamayı görmeye devam etmek için kaslarınıza sürekli olarak meydan okumak önemlidir. Güvende kalmak için, kaldırdığınız ağırlık miktarını asla çok hızlı artırmayın. Bunun yerine, her hafta kademeli bir artış hedefleyin. İyi bir antrenman için;

Tekrar ve dinlenme döngüsü kullanın. Araştırmalar, haltercilerin set başına tekrar hedeflemesi gerektiğini gösteriyor. Dinlenme için setler arasında saniye bekleyin. Bu, hipertrofiye ulaşmaya yardımcı olacaktır çünkü kaslarınız yorulacaktır.

Haberin Devamı

Yeterince ağırlık kaldırın. Aynı tanım kazanımını görmenize izin vermeyeceği için çok hafif olan bir ağırlığı kaldırmayın.

Egzersizlerinizi veya aktivitelerinizi çeşitlendirin. Bu, aynı hareketi veya devrede farklı ya da birden fazla kas lifini harekete geçirmenize yardımcı olacaktır.

Bir eğitmenle çalışmayı düşünün. Sertifikalı bir eğitmen, hedeflerinize ulaşmak için bir halter programı oluşturmanıza yardımcı olabilir.

Hipertrofi Antrenmanı için Örnek Program Nedir?

Haftada üç gün ağırlık kaldırma, kaslarınızın iyileşmesine izin vermek için seanslar arasında bir gün sağlar. Kas büyümesi için iyileşme şarttır. Mevcut fitness seviyenize bağlı olarak haftada sadece iki gün ağırlık kaldırma. Farklı günlerde üst vücut kaldırma ve alt vücut kaldırma arasında geçiş yapma, dinlenme ve iyileşme için zaman tanıyarak farklı kasları çalıştırmanıza olanak tanır.

Haberin Devamı

Hipertrofiye özel eğitim (HST), mekanik yük, kronik uyaranlar, aşamalı yük ve stratejik koşulsuzlaştırma ilkelerine dayanan bir eğitim rutinidir. Bu antrenman stili vücut geliştiriciler tarafından en iyi şekilde kullanılır, ancak powerlifterler ve diğer sporcular tarafından sezon dışında kas büyümesini ve çalışma kapasitesini tetiklemek için kullanılabilir.

8 haftalık program,

Haftada 3 egzersiz,

Antrenman başına 3 bileşik hareketin tümü,

Egzersiz başına 8 aksesuar hareket,

Hareket başına sadece set,

Kilo her egzersizi artırır.

Bu eğitim programındaki egzersiz hareketleri arasında çömelme, bench press, deadlift, T-bar sıraları, dambıl pres, tek kol sıraları, dipler, çene yukarı, baş üstü dambıl presi, bukleler ve tricep çekme hareketleri bulunur.

Hipertrofi Antrenmanı Nedir Ne İşe Yarar? Nasıl ve Neden Yapılır?

Hipertrofi, kas yapılarının enine büyümesi anlamına gelmektedir. Hipertrofi antrenmanı ise, belirlenen ve hedeflenen kas yapılarının büyümesi ve gelişmesi için gerçekleştirilen egzersizler bütününü meydana getirmektedir. Özellikle vücut geliştiricileri ve ağırlık kaldırmanın gerekli olduğu spor dalları ile ilgilenen sporcular tarafından tercih edilse de kas yapılarını güçlendirmek ve geliştirmek için egzersizi bir hayat tarzı şekline getiren kişiler tarafından da sıklıkla tercih edilmektedir.

Hipertrofi oluşması için korunmak ya da geliştirilmek istenilen kas kütlesinde, metabolik yorgunluk ve mekanik hasar oluşması gerekmektedir. Hipertrofi için üç temel bileşenin meydana gelmesi gerekmektedir. Bunlar;

Hipertrofi Antrenmanı Ne İşe Yarar?

Hipertrofi antrenmanları, kişilerin hedefledikleri görünüme kavuşmaları için tercih edilmektedir. Kas kütlelerinin büyümesini ve güçlendirilmesini sağlar. Aynı zamanda, kas gruplarının daha dayanıklı olmasını da gerçekleştirmektedir. Tüm bunların gerçekleşebilmesi için hipertrofi antrenmanlarının düzenli olarak uygulanması gerekmektedir.

Fiziki gelişimin yanı sıra, gerçekleştirilen antrenmanlar kişilerin fiziksel açıdan ve ruhsal açıdan da daha sağlıklı olmalarını sağlamaktadır. ‘Hipertrofi antrenmanı ne işe yarar?’ sorunun cevabı şu şekilde verilebilir;

Hipertrofi Antrenmanı Nasıl Yapılır?

Hipertrofi antrenmanı tamamen ağırlık kaldırma egzersizleri ile gerçekleştirilmektedir. Bu antrenman için kişiye özel olarak hazırlanan programlar bulunmaktadır. Bu programlar dahilinde gerçekleştirilen düzenli antrenmanlar ile hedeflenilen sonuca ulaşmak mümkündür. Düzenli olarak hipertrofi antrenmanı yapmanın yanı sıra, kişilerin sağlıklı ve düzenli beslenmesi de hedefe ulaşım konusunda oldukça yardımcı olmaktadır.

Hipertrofi antrenmanı yapmak için tercih edilecek egzersiz hareketlerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir;

Hipertrofi Antrenmanı Neden Yapılır?

Hipertrofi antrenmanı yapılmasının nedeni, genellikle hedeflenen bir vücut formuna kavuşmaktadır. Özellikle vücut geliştiricilerin tercih etmekte olduğu hipertrofi antrenmanları, kas kütlelerinin gelişmesini ve güçlenmesini sağlamaktadır. Düzenli olarak gerçekleştirilen bu antrenmanlar ile kişilerin kas yapılarında büyüme meydana gelmektedir. Bu sayede, daha büyük ve daha güçlü kas yapılarına sahip olunduğu gözle görülür bir duruma gelmektedir.

Kadın ve erkeklerin eşit oranlarda tercih etmekte olduğu bu antrenman, kişilerin kas hipertrofisine göre özel olarak planlanmaktadır. Bu sayede, kişilerin kas yapılarında var olan ya da meydana gelebilecek kas eşitsizliği de ortadan kaldırılmaktadır. Düzenli olarak gerçekleştirilen bu antrenmanların, sağlıklı beslenme programı ile desteklenmesi ile vücut yağ oranının daha hızlı bir şekilde azalmasına katkı sağlamaktadır.

Hipertrofi Antrenmanında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Öncelikle bu antrenman programını ilk kez deneyeceklerin listesinde yer alan egzersizler ile ilgili gerekli teknik bilgileri almaları gerekmektedir. Ağırlık kullanımı ile gerçekleştirilen hipertrofi antrenmanlarında, ekipmanlar da tanınmalı ve özellikleri bilinmelidir.

Hipertrofi antrenmanında dikkat edilmesi gereken diğer faktörler şunlardır;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası