araç muayenesi için istenenler / Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Araç Muayenesi Için Istenenler

araç muayenesi için istenenler

Araç Muayene Rehberi: Araç Muayenesi Nasıl Alınır, 2023 Ücretleri Nedir?

araç muayene randevusu

Araç muayenesi, sürücülerin belirli periyotlarla yaptırmak zorunda olduğu bir işlemdir. Bu işlem, aracın detaylı kontrolünü içerir ve trafiğe çıkacak yeterliliğe sahip olup olmadığını gösterir. TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında gerçekleştirilen muayene işlemi, yalnızca araçtaki somut problemleri değil, sigorta bilgilerini de içerir. Güvenliğin için son derece önemli olan araç muayenesi, bazı araçlarda yılda bir; bazılarında iki yılda bir ve bazılarında ise üç yılda bir gerçekleştirilir.

Her türlü motorlu taşıt için standart bir prosedür olan araç muayenesi işlemi için bazı belgeler ve evraklar gereklidir. Aynı zamanda işlemin pek çok aşaması ve süreç içerisinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Araç muayene ücreti ise her yıl değişiklik gösterir. Araç muayenesini gereken zamanda yaptırmamak ceza almana neden olabilir. 

Araç Muayenesi Nedir?

Araç muayenesi, her türlü motorlu taşıtın trafiğe çıkacak yeterlilikte olup olmadığının kontrol edilmesi için uygulanan standart prosedürdür. TÜVTÜRK istasyonlarında uygulanan bu prosedürler, trafikteki herkesin can ve mal güvenliği için oldukça önemlidir. Araç muayenesi, araçtaki problemlerin tespit edilmesine ve giderilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda trafik sigortası kontrolünün yapılmasını da sağlayarak olası kaza durumlarındaki hasarların sigorta şirketi tarafından karşılanmasına olanak tanır.

Araç muayenesinde LPG’li araçların doğaya ve çevreye verebileceği zararlar, araçların fren mekanizmaları, aydınlatma sistemleri, emniyet kemerleri, hava yastıkları ve diğer aksamları detaylı bir şekilde incelenir. Fiziksel muayene aynı zamanda aracın koltukları, lastikleri, dingilleri, şasi bağlantıları; yangın söndürme tüpü, üçgen reflektör, ilkyardım çantası ve stepne gibi ekipmanlar ve daha birçok donanımın incelemesi yapılır. Bu incelemeler sayesinde araçtaki yetersiz aksamlar tespit edilir ve araç sahibinden bu yetersizliklerin belli süre zarfı içerisinde giderilmesi istenir. 

"LPG'li araca kasko yapılır mı?" öğrenmek için yazımızı okuyabilirsin. 

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Aracının türüne göre belirli periyotlarla araç muayenesi yaptırmanız gerekir. Bu periyotlar binek otomobiller için 2 yılda bir kere; ticari araçların muayeneleri her yıl gerçekleştirilmelidir. Traktör ve benzeri tarım araçlarının muayeneleri ise 3 yılda bir yapılır. Aracının muayenesi dolduğunda ilk olarak TÜVTÜRK’ten randevu alman gerekir. Randevu almadan muayeneye gitmen durumunda aracının muayenesi yapılmaz. Araç muayene randevu işlemini TÜVTÜRK internet sitesinden veya müşteri hizmetleri üzerinden yapabilirsin.

Muayeneye gitmeden önce aracınızdaki eksiklikleri gidermen sorunsuz bir muayene için önemlidir. Eğer muayene sırasında aracında kusur bulunursa bunları gidermen için ay süre tanınır. Ek süreyle uğraşmamak için sorunları önceden gidermende fayda vardır. Araç muayenesi aşamaları ise şu şekilde ilerler:

  • Muayenede öncelikle kimliğini, ruhsatını, varsa vekaletnameni, aracının sigorta belgelerini ve diğer tüm evrakları teslim etmelisin.
  • Evraklar kontrol edilip herhangi bir sorunla karşılaşılmadığında muayeneye başlanır. TÜVTÜRK’teki muayene yetkilileri aracının fren mekanizmalarını, ön aksı ve arka aksı kontrol eder. Fren sisteminde sorun bulunmaması durumunda lastikler incelenir.
  • Diğer aşamada aydınlatma sistemi ve farlar kontrol edilir. Emniyet kemeri ve koltuk kaydırma mekanizması da incelenir.
  • İncelemeler sonucunda raporlamaya geçilir. Eğer aracında herhangi bir sorun yoksa raporun yazılır. Bilgiler ruhsatına işlenir ve süreç tamamlanır. Araçta herhangi bir mekanik sorun tespit edilmesi durumunda ise sana 1 ay sonraya randevu verilir ve bu süre zarfında bulunan kusuru gidermen istenir.
  • Tanımlanan 1 aylık yasal sürenin ardından aracının sorunlarını giderdiysen olumlu rapor alabilir ve bir sonraki periyodik kontrole kadar aracını güvenle kullanabilirsin.

Araç muayene işlemleri bu aşama ve sırayla ilerler. Normal bir muayene işlemi ortalama 20-40 dakika arasında sürer. Evraklardaki sorunlar, istasyonun yoğunluğu ve muayenedeki eksiklikler sürenin uzamasına neden olabilir.

Araç Muayenesinden Geçme Şartları

Aracın muayeneden geçmesi için gereken bazı şartlar vardır. Araçlara yapılan bazı işlemler, muayene esnasında sorun teşkil edebilir. Bazı işlemler ise kurallara uygun yapıldığı takdirde muayene esnasında soruna neden olmaz. Peki, hangi araçlar muayeneden geçemez? 

Son susturucusu olmayan, Amerikan park, ön camında cam filmi olan, coilover amortisör sistemi bulunan, çift çıkışlı egzoza sahip, çakar lambalı, far filmi ve far karartma yapılmış olan araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araç standardına uygun Xenon farı olan, modifiyeli, mercekli led farlı araçlar ise araç muayenesinde geçebilirler. 

Ayrıca muayene süresi geçerliliğini yitirmiş olan araçların satışının yapılması mümkün değildir. Muayenesi yapılmamış aracın satılabilmesi için, aracın çekme belgesinin olması gerekir.

Hacizli Muayeneden Geçer mi?

Hacizli araçların üzerinde vize işlemi yapılamadığı için bu araçların muayeneden geçmesi mümkün değildir. Araçtaki haczin kaldırılması ile aracın muayenesini yaptırabilirsin. 

Trafik Sigortasız Araç Muayeneden Geçer mi? 

Trafik sigortası olmayan araçlara muayene yaptırılması mümkün değildir. Üstelik aracını muayene ettirmeyen ve sigorta da yaptırmayan sürücüler, sürücüsüz ve muayenesiz araç kullandıkları için çeşitli yaptırımlarla karşılaşırlar. Ayrıca muayenenin aksatılması sonucu muayene gecikme ücreti ödemek durumunda da kalabilirsin. Sigortasız araç kullanma cezalarında biri de trafikten men cezasıdır. Trafikten men ne demek öğrenmek için içeriğimizi okuyabilirsin. 

Hak Mahrumiyeti Olan Araç Muayeneden Geçer mi? 

Üzerinde hak mahrumiyeti olan aracın üzerinde işlem yapılması, devredebilmesi veya satılması mümkün değildir. Hak mahrumiyeti olan aracı kullanabilmek için borcun tamamını ödemiş olman gerekir. 

Araç Muayenesi Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayene randevusu, bu konuda yetkili tek kuruluş olan TÜVTÜRK üzerinden alınır. TÜVTÜRK’ten randevu almak için bazı alternatif yollar vardır. Bu yollardan sana en uygununu kullanarak muayene randevunuzu oluşturabilirsin. Araç muayene sıra alma işlemi ile araç muayeneni yaptırman mümkün. TÜVTÜRK’ün internet sitesinden randevu almak için şu yolları izleyebilirsin:

  • TÜVTÜRK randevu sistemine girerek açılan sayfadaki araç plaka numarası, ruhsat seri ve numarası ve muayene şehrini seçerek "Devam" butonuna tıkla.
  • Açılan ekrandan “Genel Muayene ve Muayene Tekrarı” seçeneğini seç.
  • Muayene günü ve saatini seçtikten sonra randevu özetinizi incelerek onaylayabilirsin.

TÜVTÜRK internet sitesinin yanı sıra diğer kanallardan da randevu oluşturabilirsin. Dilersen e-Devlet’teki TÜVTÜRK sayfasından bilgileri doldurarak dilersen 0850 222 88 88 TÜVTÜRK çağrı merkezini de arayarak randevu alabilirsin.

Araç Muayene İptali ve Ertelemesi

Randevunu oluşturduktan sonra çeşitli nedenlerle randevuyu ertelemek veya iptal etmek isteyebilirsin. Araç muayene iptali için TÜVTÜRK sistemine girerek ilk aşamadaki gibi aracına ait bilgileri doldurmalısın. Daha sonra mevcut randevun açılır. Buradan “İptal Et” butonuna tıklayarak randevunu iptal edebilir ve yeni randevu oluşturabilirsin.

Araç Muayenesinde İstenen Belgeler Nelerdir?

Araç muayenesini tek seferde bitirip sorunsuzca tamamlayabilmen için aracının bazı evraklarını yanında bulundurman gerekir. Eğer gerekli evraklar yanında bulunmazsa muayene görevlileri işlemi tamamlayamaz ve sana belgeleri tamamlaman için süre verir. Yeni randevu tarihine kadar belgeleri tamamlayıp yeniden muayeneye gitmen şarttır. Araç muayenesinde gerekli olan belgelerden bazıları ise şunlardır:

  • Kimlik belgesi
  • Aracın sana ait olduğunu gösteren ve aracın son hâliyle güncellenmiş ruhsat
  • Zorunlu trafik sigortası poliçesi
  • Vergi ve ceza borcu olmadığını gösterir belge
  • Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi (Egzoz ölçüm muayenesi hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsiniz.) 
  • LPG’li araçlarda sızdırmazlık raporu

Araç Muayenesi İçin Neler Gerekli?

Bu belgelerin tümü araç muayenesi esnasında güncel bir şekilde muayene görevlilerine verilmelidir. Araç muayenesi; yalnızca ruhsat sahibi veya ruhsat sahibinin noter vekaletiyle yetkilendirdiği kişiler tarafından yapılabilir. Bu nedenle istasyona giderken kendiniz gitmeli veya vekalet verdiğiniz kişiyi göndermelisin.

  • Aracını LPG’ye dönüştürdüysen bu durumun ruhsata işlenmiş olması gerekir. Bundan dolayı muayeneye giderken eğer gerekliyse ruhsatını güncellemiş olmalısın.
  • Gaz sızdırmazlık raporunu 30 gün içerisinde almış olduğundan emin olman da gerekir. Araç muayenesi için gerekli belgeleri yetkilendirilmiş servislerden alabilirsin. 
  • Belgelerin üzerinde ıslak imza veya elektronik imza bulunup bulunmadığını kontrol etmende de yarar vardır. 

araç muayene nasıl yapılır

2023 Yılı Araç Muayene Ücretleri Ne Kadardır?

Araç muayene ücretleri her yıl belli oranlar dahilinde güncellenir. 2023 yılında araç muayene ücretlerinde ise %61,5 oranında bir artış meydana geldi. Güncel araç muayene ücretleri ise şu şekildedir:

  Araç Çeşidi                            2023 Yılı Muayene Ücreti          
Motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör575,84 TL
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork1.130,44 TL
Otobüs, Kamyon, Tanker, Çekici

1.528,10 TL

Bu ücretlere egzoz muayene bedeli dahil değildir. Egzoz emisyon ölçüm bedeli 2023 yılı için KDV dahil 177 TL olarak belirlenmiştir. Ücret, araç türüne göre değişiklik gösterebilir. Muayene ücretleri, randevu esnasında değil işlem esnasında verilir. Peki, araç muayenesinde kredi kartı geçer mi?

Eskiden TÜVTÜRK istasyonları yalnızca nakit ödeme kabul ederdi ancak artık kredi kartları ve banka kartları ile de ödeme yapılabilir. Türk bankalarına ait Visa, MasterCard ve Troy tipi kartlarla muayene ücretini ödeyebilirsin. Eğer kullandığın kart bu şartları karşılamıyorsa, ödeme işlemlerini tamamlayabilmek için güncel muayene ücretini öğrenmen ve yanında yeterli nakit para bulundurman gerekir.

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası 

Araç muayenesi olmayan ve trafik polislerine yakalanan araçlar ilk seferde yalnızca para cezası alır. Ceza 2023 yılı için 951 TL olarak belirlenmiştir. Bedel, erken ödendiğinde ise 320,25 TL’ye düşer. Ceza bedelini geciktirmen durumunda ise faiz işler.

İlk seferinde ceza alan ve 7 gün içerisinde muayenesi yapılmayan araçlar ikinci kez yakalandığında bağlanır. Aynı zamanda yine 7 gün içerisinde muayenesi yapılmalıdır. Yapılmadığı takdirde araca  yeni bir ceza kesilir. Muayene yaptırılmadan her yakalanmada ceza bedeli katlanır.

Ceza bedeli ödememek ve aracınızın bağlanması gibi bir durumla karşılaşmamak için araç muayenesini geciktirmeden yaptırmalısın. Muayene tarihin tam olarak dolmadan da muayene işlemini gerçekleştirebilirsin. 

Araç Muayene Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç muayene sorgulama işlemi, aracının muayene tarihini öğrenmeni sağlar. Araç muayene öğrenme işlemi internetten e-devlet üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Bu sayede bir sonraki randevunu ne zamana alman gerektiğine ve muayeneyi ne zaman yaptırman gerektiğine dair bilgileri öğrenebilirsin. Araç muayene tarihi ruhsatta ve TÜVTÜRK tarafından verilen belgede yazar. Bu belgelere ulaşamamanız durumunda muayene tarihini TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulama hizmetiyle öğrenebilirsin. Araç vize sorgulama hizmetine TÜVTÜRK internet sitesinden ve e-Devlet üzerinden ulaşabilirsin.

Plakadan vize sorgulama TÜVTÜRK internet sitesi üzerinden muayene sorgulaması için açılan sayfadan yapılabilmektedir. Açılan sayfada araç plaka numarası ve muayene rapor numarası bilgilerini doldurarak işlemini gerçekleştirebilirsin. e-Devlet’te ise Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı hizmetlerinden TÜVTÜRK Muayene Durum Sorgulaması hizmetini seçerek ve bilgileri doldurarak muayene tarihini öğrenebilirsin.

Araç muayene sürecine dair tüm bilgiler bu şekilde. Sen de araç muayenesi öncesinde aracının en ucuz trafik sigortası ve kasko sigortası işlemlerini sigortam.net üzerinden yaptırabilir ve muayeneni sorunsuzca tamamlayarak aracınla güvenle trafiğe çıkabilirsin.

Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Haberler

Gündem

Araç Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Ülkemizde milyonlarca araç sahibini ilgilendiren konulardan biri de araç muayenesi oluyor. İlgili kanunlarca belirlenmiş olan ve trafiğe çıkan tüm motorlu veya motorsuz taşıtların kontrolü için yapılan araç muayenesi TÜVTÜRK muayene istasyonları tarafından yapılmaktadır. Ayrıca araç muayenesini yaptıracak vatandaşlar online olarak randevularını aldıktan sonra muayeneye gitmeden önce istenilen resmi evrakları yanında bulundurmalıdır. Peki,  araç muayenesi için gerekli evraklar nelerdir? Araç muayenesinde gereken tüm evrakların listesini haberimizde sizler için derledik...

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 34. maddesi ile belirlenmiş trafiğe çıkan tüm taşıtların trafiğe çıkmak için uygun şartlarda olup olmadığının kontrol edilmesine araç muayenesi denilmektedir. Yılın belli dönemlerinde yaptırılması gereken araç muayenesi için öncelikle TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarından randevu alınır. Randevu günü ise aracın muayene olabilmesi için belli başlı evrakların götürülmesi zorunludur. Araç muayenesi için gerekli olan tüm evrakları ve detaylarını haberimizde bulabilirsiniz...

Aşağıdakiler De İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Periyodik araç muayenesinin, trafik güvenliği için hayati öneme sahip olduğunu söyleyen TÜVTÜRK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, “Bir aracın periyodik muayenesinin eksiksiz olması, sadece kullanıcısının değil, trafikteki diğer insanların da güvenliğini artıran çok önemli bir unsur. Biz de, araç muayene bilincinin artırılması ve müşterilerimizin muayene süreçlerini daha rahat tamamlamaları için muayene öncesi yapılması gerekenleri paylaşmak istedik.” diye  konuştu.

Özcan, “Bu çalışma ile amacımız, araç sahiplerinin muayene süreci konusunda daha fazla bilgi sahibi olmaları” dedi. TÜVTÜRK’ün, Türkiye’nin 81 ilinde, 73 gezici, 197 sabit ve İstanbul ve Antalya’da motosikletlere özel 3 istasyonla beraber toplam 273 istasyonu bulunduğunu söyleyen Koray Özcan, araç sahiplerinin, her türlü bilgiyi TÜVTÜRK’ün resmi internet sitesi www.tuvturk.com.tr ve müşteri hizmetlerinin 0 850 222 88 88 numaralı telefonundan edinebileceğini ifade etti.

 

İşte muayene öncesi için önemli 10 adım:

1.    Mutlaka ücretsiz randevunuzu alın!  

Muayene zamanı gelen araç sahipleri, TÜVTÜRK muayene istasyonlarına gitmeden, belirledikleri gün ve saat için randevu alabilmektedir. Randevular, www.tuvturk.com.tr internet sitemizden ve 0 850 222 88 88 numaralı çağrı merkezimizden ücretsiz olarak alınabilmektedir. Bu hizmet istasyonlarımızın çoğunda bulunmaktadır.

2.    Büyükşehirler merkezlerindeki yoğun istasyonlara randevu alıyorsanız, tüm muayene süreci için en az 2 saat ayırın, zaman planınızı buna göre yapın…  
TÜVTÜRK internet sitesi veya çağrı merkezinden alınan randevu saati, muayenenin başlama saatini değil, araç sahibinin müşteri kabul işlemlerinin yapılacağı yarım saatlik arayı belirtmektedir.

Örnek vermek gerekirse, 08.30 – 09:00 için alınan randevu için, aracın müşteri kabul işlemlerinin ise 08.30-09.00 saatleri aralığında yapılması öngörülmektedir.
Araç muayene işlemleri, kabul işlemlerini takiben, ortalama 1 saat sürmektedir. İstasyon alanına giriş, müşteri kabul ve sorgulama ile muayene süreci de göz önüne alındığında, özellikle büyükşehirler merkezlerindeki yoğun istasyonlarda ortalama 2 saatlik bir zaman ayrılmasını ve zaman planlamasının buna göre yapılmasını tavsiye ediyoruz.

3.    Vergi veya trafik cezalarınızı mutlaka kontrol edin, borcunuz varsa ödemeden muayeneye gelmeyin!

Yasalarla belirlenen kurallar nedeniyle randevu alma sürecinde ve muayene öncesinde araçlar için borç kontrolü yapılmaktadır ve trafik para cezası, motorlu taşıt vergisi ve köprü, otoyol borçları sorgulanmaktadır. Borcu olan araçların randevu alınsa dahi, muayenesi yapılamamaktadır. Bu nedenle, araç sahiplerine randevu alımı sırasında borç durumunu öğrendikten sonra eğer borç varsa mutlaka ödeyerek gelmelerini hatırlatırız.

4.    Muayeneden önce egzoz emisyon ölçümünüzü kontrol edin! Bu hizmeti TÜVTÜRK istasyonlarından da alabilirsiniz.

Geçerli egzoz gazı emisyon ölçümünün olmaması Ağır Kusur olarak değerlendirilmektedir. Bu hizmet araç muayene istasyonlarının tamamında da uluslararası standartlarda verilmektedir.

5.    Ruhsatınızı, kimliğinizi, Zorunlu Trafik Sigortası ve diğer zorunlu belgeleri mutlaka yanınızda bulundurun

İstasyonlara muayene hizmeti için  gelirken, aracınızın ruhsatı, kimliğiniz ve trafik sigortası yanınızda olmalıdır. Aracınız LPG/CNG’li ise Gaz Sızdırmazlık Raporu gerekmektedir. Ancak bu belgenin olmaması Hafif Kusur olarak değerlendirilmektedir.

6.    Araç size ait değilse, gerekli ek belgeleri mutlaka beraberinizde getirin.

Getireceğiniz araç size ait değilse, vekalet durumunu gösterir belgeleri mutlaka beraberinizde getirin. Gerçek kişiler ve şirketler için farklı durumlarla ilgili detaylı bilgi için www.tuvturk.com.tr den bilgi alabilirsiniz…

7.    Tadilat muayenesi için geliyorsanız, ilgili belgelerinizi mutlaka yanınızda bulundurun.

Eğer aracınızda bir tadilat yapılmış ise, Tadilat Muayenesine başvurulmalı ve yukarıdaki belgelere ek olarak Gaz Sızdırmazlık Raporu ve  Montaj Tespit Raporu (LPG/CNG takılarak tadilat projeleri ile istasyona başvuran müşterilerimiz için gerekmektedir), yetkili mühendis tarafından çizilen onaylı tadilat projesi ve hesapları ile Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı odalardan alınacak EK-1 belgesi istenmektedir.

8.    Tüm ödemelerin nakit olduğunu unutmayın!

Araç Muayene ücretleri yıllık olarak T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünün genelge ve emirleri doğrultusunda belirlenmektedir. Ödemeler, nakit olarak alınmaktadır.

2014 yılı için muayene ücretleri, aşağıda yer almaktadır.
•    Otobüs, Kamyon, Çekici ve Tanker 223,02 TL
•    Otomobil, Minibüs, Kamyonet, Özel Amaçlı Taşıt, Arazi Taşıtı, Römork ve Yarı Römork 165,20 TL
•    Traktör (Römorklu, Römorksuz), Motosiklet ve Motorlu Bisiklet 84,96 TL

2014 yılı için egzoz emisyon ölçümü ücreti 35 TL’dir. İlk kez ölçüm yaptıran araçların 6 TL’ye Motorlu Araç Egzoz Gazı Emisyon Ruhsatı alması gerekmektedir.

9.    Muayenenizi geciktirmeyin, fazla ücret ödemeyin!

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 35. Maddesi uyarınca, muayene süreci geçirilen araçlardan,  gecikilen beher ay için yüzde 5 fazla muayene ücreti tahsil edilmektedir. Yasalar gereği gecikmeler 30 günlük dilimler halinde olmaktadır. 1 günlük veya 20 günlük gecikme 1 ay olarak değerlendirilmektedir.

10.    Muayeneye gelmeden önce, gerekli ekipmanları mutlaka kontrol edin.

Araç muayene sırasında, traktörler, motosikletler ve motorlu bisikletler hariç tüm motorlu araçlarda 1 adet ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, yangın söndürme cihazı ( aracın cins ve kullanım amacına göre adet ve miktarı değişmektedir; detaylı bilgi için www.tuvturk.com.tr) ve stepne bulunup bulunmadığı kontrol edilir, bunların eksikliği hafif kusur olarak değerlendirilir.

Patlamayan lastik veya lastik tamir takımı bulunan araçlar gibi orijinalinde stepne bulunmayan araçlarda stepne bulundurulması zorunlu değildir.

Motosiklet sahiplerinin muayeneye gelirken kasklarını da getirmeleri zorunludur.

 

Şirket Aracı Muayenesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Şirket araçları, firmaların iş süreçlerinin hızlı ve etkili bir şekilde yönetilmesini olanaklı kılan temel ihtiyaçlardan biridir. Hâl böyle olunca araçların temini, bakımı ve onarımı gibi pek çok konu şirketlerin gündemindedir. Bu noktada araç muayenesi şirketlerin önemsediği konular arasında yer alır. Şirket aracı muayenesi TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilir. 

Karayolları Trafik Kanunu gereği trafiğe çıkan tüm motorlu taşıtların araç muayenesi yaptırması zorunludur. Şirket aracı muayenesi de söz konusu uygulama kapsamında yapılır. Araç muayenesi için gerekli belgeleri toplayan şirket yetkilisi, firma üzerine kayıtlı taşıt için bahsi geçen işlemleri tamamlayabilir. Şirket aracı muayenesinde göz önünde bulundurmanız gereken hususları ve işlemler için gerekli evrak hakkında merak edilenleri sizin için detaylı bir şekilde anlattık.

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç muayenesi, motorlu ve motorsuz tüm taşıtların trafikteki teknik yeterliliğini tespit etmek için yapılır. Bu uygulamanın temel amacı, araç kusurlarından kaynaklı trafik kazalarının sayısını azaltmaktır. Ayrıca trafik güvenliğini sağlamak için de araç muayenelerini aksatmamak son derece önemlidir. Türkiye’de bu uygulama için yetkili ve görevli tek kuruluş TÜVTÜRK’tür. Söz konusu yetkili kuruluş, periyodik araç muayenesi hizmetini uluslararası standartlarda gerçekleştirir. 

Araç muayenesi yaptırmak için ilk olarak TÜVTÜRK’ten randevu almak gerekir. Randevu gününden önce ise araç sahiplerinin bazı işlemleri tamamlaması muayeneden geçebilmek adına önem teşkil eder. Egzoz gazı ölçümünün yaptırılması ile aracın vergi ve ceza borcunun ödenmesi yapılması gereken işlemler arasında yer alır. Ayrıca araç muayenesinde gerekli evrakın da randevuya gitmeden önce hazırlanması önemlidir. Bu evrak şu şekilde sıralanır:

  • Ruhsat
  • Trafik sigortası poliçesi
  • Egzoz gazı ölçümü muayene belgesi
  • Ruhsat sahibinin nüfus cüzdanı, pasaportu veya ehliyeti

Araç muayenesi esnasında ilgili taşıtın trafik güvenliği açısından teknik bir kusura sahip olup olmadığı kontrol edilir. Söz konusu uygulamada aracın lastik, aydınlatma sistemi ve aks gibi farklı elemanları kontrol edilir. Yapılan kontrol sonucunda ise bir rapor oluşturulur. Raporun olumsuz sonuçlanması hâlinde tespit edilen kusurları gidermek için araç sahibine 1 ay süre tanınır. Aracın verilen ek süre sonunda muayeneden geçememesi durumunda tekrar harç ücreti yatırmak gerekir. 


Araç Muayene Süresi Kaç Yıldır?

Trafik güvenliğinin sağlanması adına araç muayenesini zamanında yaptırmak önem teşkil eder. Binek ve ticari araç muayene süresi ise taşıt tipine bağlı olarak değişiklik gösterir. Bu bağlamda trafiğe çıkan araçların muayene süresi şu şekildedir:

  • Binek otomobiller: İlk üç yaş sonrasında her iki yılda bir kez. 
  • Lastik tekerlekli traktörler: İlk üç yaş sonrasında her üç yılda bir kez.
  • Taksi, otobüs, kamyon gibi ticari araçlar: İlk bir yaş sonrasında yılda bir kez.
  • Motosiklet gibi iki veya üç tekerlekli araçlar: İlk üç yaş sonrasında her iki yılda bir kez. 

Trafiğe çıkan her araç için belirlenmiş olan süreler göz önünde bulundurularak taşıt muayenesinin yaptırılması zorunludur. Zamanı gelmesine rağmen bu zorunlu kontrolü es geçen araçlardan geciken her ay için muayene ücretinin %5’i oranında faiz ödemesi alınır. Araç muayenesini zamanında yaptırmaya özen göstererek taşıtınızın periyodik bakımlarını aksatmamalısınız.

2023 Yılı Araç Muayene Ücretleri Ne Kadar?

Araç muayene ücretleri TÜVTÜRK ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından her yıl güncellenir. Yetkili kurumlar tarafından alınan ücret kararı kamuoyuna bildirilir. Muayene ücretleri aracın türüne bağlı olarak değişiklik gösterir. 2023 yılı için belirlenen muayene ücretleri ise şu şekildedir:

  • Otomobil: 1.130,44 TL
  • Traktör: 575,84 TL
  • Motosiklet ve motorlu bisiklet: 575,84 TL
  • Minibüs: 1.130,44 TL
  • Otobüs: 1.528,10 TL
  • Kamyon, çekici ve tanker: 1.528,10 TL

TÜVTÜRK tarafından açıklanan rakamlara göre en yüksek muayene ücreti 1.528,10 TL ile otobüs, kamyon, tanker ve çekici araçlar için geçerlidir. Söz konusu rakamlara, araç muayenesinin yaptırılmaması ve gecikmesi gibi hâllerde zam uygulanır. Araç sahipleri gecikme durumunda muayene ücretinin %5 fazlasını ödemek zorundadır. 

Ticari Araç Muayenesi Ücreti Ne Kadardır?

Şirket aracı muayenesinin ücretleri taşıtın türüne göre belirlenir. Şirket adına kayıtlı aracın otomobil, otobüs, kamyon veya motosiklet olması muayene ücretini değiştirir. Bu noktada ticari araç muayene ücreti şahıs üzerine kayıtlı taşıtlara uygulanan tarife ile aynıdır. Yani ücreti değiştiren tek husus yine belirttiğimiz gibi aracın türüdür. Örneğin otomobil sınıfına giren araçlar için 2023 yılı muayene ücreti 1.130,44 TL’dir. Otobüs, kamyon, çekici ve tanker gibi ticari araç grubunda yer alan taşıtların muayene ücreti ise 1.528,10 TL’dir.

Şirket Adına Kayıtlı Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Şirket aracı muayenesi diğer tüm taşıtlar gibi TÜVTÜRK istasyonlarında yapılır. Bu işlemde şahıs araçlarından farklı olarak ilgili taşıtı muayeneye getiren kişinin şirket çalışanı olduğunu kanıtlaması gerekir. Yetkilendirme yazısı olarak adlandırılan belgeyi, muayene sırasında ibraz etmelisiniz. Şirkete kayıtlı aracı, firmada sigortalı çalışmayan bir kişi de muayene ettirebilir. Bu işlem için aracı muayeneye getiren kişinin kimliğini, ehliyetini veya pasaportunu yanında bulundurması gerekir. 

Ticari Araç Muayenesinde Nelere Bakılır?

Ticari araç muayenesinde tıpkı binek taşıtlarda olduğu gibi ayrıntılı bir inceleme yapılır. Buna göre tüm motorlu ve motorsuz taşıtlarda aksam,sistem ve parça kontrollerinin tümü zorunlu olarak gerçekleştirilir. Şirket aracı muayenesinde rapor tutmak için yapılan kontroller şu sistemleri ve ekipmanları kapsar:

  • Fren sistemleri
  • Direksiyonla ilgili parçalar ve sistemler
  • Aracın görüş özellikleri
  • Şase bağlantıları
  • Lastik ve süspansiyon sistemi
  • Zorunlu araç ekipmanları
  • Lamba ve yansıtıcı gibi parçalar içeren aydınlatma sistemi
  • Gürültü kirliliğine neden olan ses seviyesinin kontrolü
  • Elektrik teçhizatı

Detaylı bir şekilde yapılan şirket aracı muayenesi sonucunda taşıta tespit edilen sorunlarla ilgili bir rapor verilir. Raporda çıkan arızaların ve hasarların en kısa zamanda tamir edilmesi gerekir. Ticari araç giderleri arasında yer alan bu tamir işlemlerine gerekli özeni göstererek taşıtın güvenle trafiğe çıkmasını sağlayabilirsiniz.

Şirket Aracı Muayenesi için Gerekli Evrak Nelerdir?

Şirket aracı muayenesi için bazı evrakın TÜVTÜRK istasyonlarında yetkili kişilere ibraz edilmesi zorunludur. Araç muayenesinde istenen evrakın eksik olması durumunda gerekli taşıt hasarının ve sorununun tespiti yapılamaz. Böyle bir sorunla karşılaşmamak adına şirket aracı muayenesi için gerekli evrakı yanınızda bulundurmanız önem teşkil eder. İşte araç muayenesi yaptırmak için gerekli belgelerin listesi:

  • Aracın zorunlu trafik sigortasının yaptırıldığına dair belge
  • Araç tescil belgesi
  • LNG/LPG kullanan araçlar için yakıt sistemi montaj belgesi
  • Şirket aracı muayenesi için yetkilendirme yazısı veya vekâletname
  • Egzoz gazı ölçüm raporu

Şirket aracı muayenesi için listede yer alan evrakın eksiksiz bir şekilde ibraz edilmesi gerekir. Bu noktada muayeneden önce egzoz gazı ölçümü yaptırmanız ve işlemle ilgili sonuç raporunu yanınızda bulundurmanız son derece önemlidir. Söz konusu ölçüm için aracın ruhsatı ile kendi kimliğinizi, ehliyetinizi veya pasaportunuzu yanınızda bulundurmalısınız.

Araç Sahibinden Başkası Muayene Yaptırabilir mi?

Taşıt muayene işlemlerini araç sahibi adına başka bir kişinin yaptırması mümkündür. Araç muayenesini yaptıran kişinin T.C. kimlik numarasının yer aldığı nüfus cüzdanı, pasaportu veya ehliyeti yanında olmalıdır. 

Eğer bir kişi kendine ait olmayan aracı muayeneye getirecekse ruhsat sahibinden vekâlet almadan işlem yapabilir. Bu noktada aynı ay içinde vekâletsiz olarak sadece bir kere araç muayenesine izin verilir. Aynı ay içinde ikinci araç muayenesi için ise ruhsat sahibinden vekâlet alınması gerekir.

Şirket araç muayenesi için firma tarafından hazırlanan bir yetkilendirme yazısıyla TÜVTÜRK istasyonlarında işlem yaptırılabilir. Şirket aracı muayene yetki belgesinin içinde bulunulan yıla göre düzenlenmiş olması şartı aranmaz. Fakat üzerinde tarih bulunmayan belgelerin kabul edilemeyeceğinin bilinmesi gerekir.

TÜVTÜRK için Vekâlet Gerekli mi?

TÜVTÜRK tarafından yapılan şirket aracı muayenesi işlemlerini yetki belgesiyle ve vekâletle yaptırmanız mümkündür. TÜVTÜRK vekâleti için noter aracılığıyla işlem yapabilirsiniz. Bu noktada şahsa veya tüzel kişiliğe ait araçları vekâlet belgesi olmaksızın muayene ettirmeye izin verilir. Söz konusu işlemde dikkat edilmesi gereken bir kişinin aynı takvim ayı içerisinde en fazla 2 kere yetki belgesiz veya vekâletsiz muayene yaptırma hakkının bulunduğudur.

Araç Muayenesi Randevusu Nasıl Alınır?

Araç muayene randevusu, bu işlem için tek yetkili kurum olan TÜVTÜRK aracılığıyla alınabilir. İlgili kurum üzerinden randevu almak için bazı alternatif yollar bulunur. Araç muayene randevusu almak için 0850 222 88 88 TÜVTÜRK çağrı merkezini arayabilirsiniz. 

TÜVTÜRK, internetten muayene randevusu oluşturmanıza imkân verir. Söz konusu yetkili kurumun randevu sistemine aracın plakasını ve ruhsat seri numarasını girerek sıra almanız mümkündür. Bu alternatife ek olarak e-Devlet üzerinden TÜVTÜRK sayfasına giriş yaparak da randevu oluşturma işlemini hızlı bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Araç Muayene İptali ve Ertelenmesi Durumunda Ne Yapılır?

Araç muayene randevusunu iptal etmek isteyen kişiler, bu işlemi TÜVTÜRK sisteminden kolayca yapabilirler. Randevu almak kadar kolay olan bu işlem için söz konusu yetkili kurumun internet sitesini kullanabilirsiniz. Randevu iptalinin yanı sıra muayene tarihini ve saatini de pratik bir şekilde güncellemeniz mümkündür. Bu durumda müsait olduğunuz farklı bir zaman aralığı için yeni randevu oluşturarak araç muayenesini yaptırabilirsiniz.

Araç muayene randevu sorgulama işlemini TÜVTÜRK'ün internet sitesinden yapmak mümkündür. Randevu işlemleriyle ilgili dikkat etmeniz gereken bazı hususlar bulunur. Araç muayene randevusunu iptal etmeden veya ertelemeden TÜVTÜRK istasyonuna gitmediğinizde bu durumun bir yaptırımı vardır. Eğer bir kişi söz konusu işlemi iptal etmeden 3 kez muayeneye gitmezse mevcut yıl içerisinde tekrar randevu almasına izin verilmez. Böyle bir durumda araç muayenesi de yaptırılamaz. Tüm bu hususları dikkate alarak randevu iptal etme ve erteleme işlemlerine gerekli özeni göstermeniz gerekir.

Araç Muayenesi Başka Şehirde Yapılır mı?

Araç muayenesi tarihi gelen ancak ikamet ettiği şehirde bulunamayan kişiler için söz konusu işlemleri farklı illerde yaptırıp yaptıramayacağı merak konusudur. Araç muayenesi işlemini sadece yaşadığınız şehirde yaptırmanızla ilgili herhangi bir kısıtlama bulunmaz. TÜVTÜRK istasyonlarının bulunduğu Türkiye’deki tüm şehirlerde araç muayenesi yaptırmanız mümkündür. 

Araç Muayene Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Araç muayene sorgulama işlemi TÜVTÜRK’ün internet sitesi üzerinden kolayca yapılabilir. Söz konusu işlemin sonucu yetkili kurumun sitesinde ‘’Muayene Durum Sorgulama’’ sayfası yer alır. Bu sayfaya kimlik ve araç bilgilerinizi girerek taşıtınızın muayene durumuna ulaşmanız mümkündür. Şirket aracı muayene sorgulama işlemini de aynı yolu deneyerek yapabilirsiniz. 

TÜVTÜRK’ün Açıkladığı Araç Kusurları Nelerdir?

TÜVTÜRK, araç muayene raporuna göre taşıtları kategorilendirir. Yapılan incelemeler sonucunda araçların trafik güvenliğinin sağlanması açısından uygun olup olmadıkları tespit edilir. Araç muayene kusurları ise şu şekilde sıralanır:

  • Kusursuz
  • Hafif kusurlu
  • Ağır kusurlu
  • Emniyetsiz

TÜVTÜRK istasyonlarında gerçekleştirilen muayene sonucunda araçların tüm sistemleri kontrol edilir. Muayenesi olumlu sonuçlanan araçların trafiğe çıkmasında herhangi bir sorun bulunmaz. Ancak ağır kusurlu ve emniyetsiz olarak raporlanan araçların, tespit edilen taşıt sorunları giderilmeden trafiğe çıkması mümkün değildir. Şimdi TÜVTÜRK’e göre hafif ve ağır kusur olarak nitelendirilen araç problemlerini yakından inceleyebiliriz.

TÜVTÜRK’e Göre Hafif Kusurlar Nelerdir?

TÜVTÜRK tarafından yapılan muayene sonuçlarından biri aracın hafif kusurlu olduğunun tespit edilmesidir. Bu sonuç, araçta bulunan kusurların şimdilik bir soruna neden olmayacağını gösterir. Ancak kusurun tamir edilmemesi durumunda ilgili sonucun ileride bir sorun yaratacağı da bilinmelidir. TÜVTÜRK’e göre hafif kusurlar arasında yer alan bazı sorunlar şunlardır:

  • Frenin uygunsuz monte edilmiş olması
  • Fren sürtünme değerinin yetersiz olması
  • El freninin yavaş işlem yapması
  • Pedalın hafif kusurlu olması
  • Park ve geri vites lambasında sorun bulunması

Araç muayenesinde taşıtlar; fren, göz, direksiyon, ön düzen, ayna, cam tertibat, aydınlatma aksamı ve şase testlerine tabi tutulur. Yapılan incelemeler sonucunda söz konusu sistemlerde hafif kusurların tespit edilmesi sonucunda rapor hazırlanır. 

TÜVTÜRK’e Göre Ağır Kusurlar Nelerdir?

TÜVTÜRK tarafından yapılan araç muayene sonuçlarında taşıtın ağır kusurlu olduğu tespit edilebilir. Yapılan muayene sonucunda ağır kusurlu olduğu tespit edilen araçlar yetkili kurumdan geçer raporu alamaz. Buna göre araç muayenesi ağır kusurlarından bazıları şunlardır:

  • Frenlerin tutmaması
  • ABS sisteminin çalışmaması
  • Yağ kaçağının olması
  • Direksiyon simidinin güvenli bulunmaması
  • Dikiz aynalarının bulunmaması
  • Cam su püskürtme ve yıkama sisteminin çalışmaması
  • Fren lambası renginin belirlenen standartların dışında olması
  • Emniyet kemerlerinde arıza bulunması

Muayene sonucunda ağır kusurlu olduğu tespit edilen aracın en fazla 1 ay içerisinde tamir edilmesi gerekir. Yapılan tamirat sonucunda araç yeniden muayene girer. Raporda belirtilen kusurlar giderilmediği sürece araç trafiğe çıkamaz. 

Araçların Muayeneden Geçebildiği ve Geçemediği Durumlar Nelerdir?

TÜVTÜRK tarafından yapılan periyodik araç muayenesinde ilgili taşıtın sistemlerinin ve ekipmanlarının incelenmesi sonucunda bir rapor oluşturulur. Bu raporda aracın muayeneden geçip geçmediği açıklanır. TÜVTÜRK şirket aracı muayene işlemlerinde de şahıs üzerine kayıtlı taşıtlarda olduğu gibi rapor hazırlanır. 

Muayeneden geçebilmek adına şirket aracı periyodik bakım işlemlerini aksatmamak önem teşkil eder. Söz konusu işlemlerden geçebilmenin ön koşulu ise araç muayenesine giderken gerekli evrakı eksiksiz bir şekilde ibraz etmektir. Eksik evrak olması durumunda araç muayeneye alınamayacağı için taşıtın geçer veya geçemez raporu alması mümkün değildir. 

Trafik Cezası Olan Araç Muayeneden Geçer mi?

TÜVTÜRK istasyonlarında trafik cezası bulunan araçlara muayene yapılmaz. Vergi, HGS ve OGS borcu ile trafik cezası olan taşıtlar için muayeneye girmeden önce gerekli ödemelerin yapılması zorunludur. Bu cezalar ve borçlar ödenmediği takdirde araç muayeneye giremez. Muayeneye girmeyen aracın hâliyle geçer rapor alması da mümkün değildir. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için muayeneden önce aracın vergi ve ceza borçlarını sorgulamanız önemlidir. Varsa olan borçları kapatarak aracınızı muayene ettirebilirsiniz.

Hafif Kusurlu Araçlar Muayeneden Geçer mi?

Muayene raporu hafif kusurlu olan araçların trafiğe çıkmasında herhangi bir engel yoktur. Yani bu araçlar söz konusu muayeneden geçmiş sayılır. Ancak yapılan incelemeler sonucunda tespit edilen araç sorunlarının ve kusurlarının en kısa zamanda tamir ettirilmesi önerilir. Hafif kusur olarak nitelendirilen araç sorunları, zaman içerisinde ilerleyebilir ve maddi anlamda farklı problemlere yol açabilir.

Ağır Kusurlu Bulunan Araçlar Muayeneden Geçer mi?

Ağır kusur; aracın trafik, yolcu ve çevre güvenliğini tehlikeye atabilecek taşıt hataları olarak tanımlanır. Muayene sırasında araçta bir tane bile ağır kusur tespit edilmesi hâlinde taşıt geçer raporu alamaz. Muayeneden geçemeyen bu araçlara tespit edilen hataların tamir edilmesi için en fazla 1 ay süre tanınır. Bu süre içerisinde aracın hatalarının giderilmelidir ve taşıt tekrar muayene ettirilmelidir. Yeniden yapılan muayeneden geçer raporu alamayan araç trafikten men edilir. 

Araç Muayenesi Yapılmamasının Yaptırımları Nelerdir?

Araç muayenesi yolcu, çevre ve trafik güvenliğini sağlamak amacıyla periyodik olarak yaptırılması zorunlu olan bir uygulamadır. Bu bağlamda trafiğe muayenesiz çıkan her araç sürücüsüne yaptırım uygulanır. Araç muayene yaptırmama cezası 2023 yılı itibarıyla 951 TL olarak belirlenmiştir. Trafik ekipleri tarafından tespit edilen muayenesiz araca geçici bir trafiğe çıkış belgesi verilir. Araç sahibi 7 gün içerisinden muayene yaptırmadığı takdirde ise taşıtın trafiğe çıkışı yasaklanır.

Muayenesi Olmayan Aracın Satışı Yapılabilir mi?

TÜVTÜRK tarafından periyodik araç muayenesi işleminin yapılmadığı taşıtların satışının gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu bağlamda araçla ilgili devir işlemleri başlatılsa bile söz konusu satış gerçekleşmez. Aracın noter aracılığıyla satışının tamamlanması için öncelikle muayenesinin yaptırılmış olması gerekir. Muayene işlemi gerçekleştirilen aracın satışında ise herhangi bir sorun bulunmaz. 

MultiPetrol ile Şirket Araçlarınızın Maliyetlerini Düşürün!

MultiPetrol Akaryakıt Çözümü ile şirket çalışanları, Türkiye’nin dört bir yanında bulunan Shell istasyonlarından Taşıt Tanıma Sistemi aracılığıyla akaryakıt alabilir. 1.000’den fazla Shell istasyonunda sizi, sorunsuz ve hızlı hizmet alabileceğiniz profesyonel akaryakıt çözümleri karşılar. Bu hizmetle şirketinize ait filonun aksamadan çalışmasını mümkün hâle getirebilirsiniz. Ayrıca MultiPetrol ile araçların yakıt tüketimiyle ilgili masrafları kontrol altında tutabilirsiniz.

Son olarak MultiPetrol ile faturalar toplu olarak size iletilir. Böylece muhasebeleştirme süreçleri kolaylaşır. 

Multinet Up Blog’da yer alan içeriğin yalnızca bilgi verme amaçlı olduğunu, hukuki görüş ve tavsiye içermediğini, bilgilerin Multinet Up Blog’un hazırlanma tarihindeki mevzuata dayalı olduğunu ve zamanla mevzuat değişiklikleri ile ilgili kurumların görüşleri çerçevesinde güncelliğini yitirmiş olabileceğini bildiririz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası