aniden kan şekerinin düşmesi / Hipoglisemi Nedir? Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?

Aniden Kan Şekerinin Düşmesi

aniden kan şekerinin düşmesi

Hipoglisemi: Nedir, Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi

Aşırı miktarda ilaç kullanımı, öğün atlama, normalden az miktarda yeme ya da uzun fiziksel aktivite yapma gibi nedenler de kişide hipoglisemi gelişimi ile sonuçlanabilir. Glikoz, kan şekeri olarak bilinen maddedir. Tüketilen besinlerin içeriğindeki enerji kaynağı karbonhidratların yapı taşı olan glikoz, pirinç, patates, ekmek, mısır gevreği, meyve, sebze ve süt ürünlerinde yüksek miktarda bulunur.

Beslenme sonrası gıdalar sindirim sistemi vasıtası ile yapı taşlarına ayrılır ve daha sonrasında bu maddeler kan dolaşımına alınır. Kan dolaşımındaki şeker düzeyinin yükselmesi pankreas organında insülin adı verilen bir hormonun salgılanmasını uyarır. İnsülin hormonu dolaşımdaki şekerin hücreler tarafından alınıp, enerji üretimi amacıyla kullanılmasını sağlar. 

Besinler ile birlikte vücudun ihtiyacından fazla miktarda şeker tüketilmesi halinde, bu ekstra şeker, iskelet kası ve karaciğer hücreleri tarafından gelecekte gerekli durumlarda enerji deposu olarak kullanılmak adına yağa dönüştürülür. Vücutta yeterli düzeyde şeker bulunmaması ise birçok işlevinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olan bir durumdur. 

Hipoglisemi Nedir?

Bir kişinin kan dolaşımında bulunan glikoz (şeker) miktarının desilitrede 70 miligramın altına düşmesi, hipoglisemi olarak isimlendirilir. Bu duruma ait belirti ve bulgular ise genellikle kan şekeri değerinin 55’in altına düşmesi ile ortaya çıkar. Glikoz, normal koşullarda beyin hücrelerinin kullandığı temel enerji kaynağıdır. Vücuttaki diğer birçok organın aksine beyne ulaşan glikoz miktarı sıkı olarak denetlenir ve sınırlanır. 

Öğünlerin arasındaki sürede vücut kan şekeri düzeyinin sabit tutulması için, gerekli durumlarda glikoneogenezis adı verilen bir biyokimyasal süreç ile protein ve yağlardan şeker üretebilir. Glikozun vücuttaki depo formu glikojendir. Birçok glikozun bir araya gelmesi ile özellikle kas ve karaciğer hücrelerinde depolanmış glikojen, kan şekerinin düşmesi halinde glikojenoliz adı verilen bir işlem ile yapı taşlarına ayrılır ve kan şekeri düzeyinin ayarlanması için kan dolaşımına salınır. 

Hipoglisemi Belirtileri Nelerdir?

Kan şekerinin düşmesine her vücut farklı şekilde tepki verebilir. Hipoglisemi ile ilişkili olarak ortaya çıkabilecek birçok belirti ve bulgu vardır:

  • Sersemlik
  • Aşırı açlık hissetme
  • Baş ağrısı
  • Kafa karışıklığı
  • Konsantrasyon kaybı
  • Terleme
  • Titreme
  • Bulanık görme
  • Kişilik değişiklikleri
  • Soluk görünümlü cilt
  • Ani ortaya çıkan sinirlilik hali
  • Kalp atışlarının hızlanması
  • Uyku problemleri

Bazı kişilerde hipoglisemi gelişimi sonrasında herhangi bir belirti ortaya çıkmayabileceği için dikkatli olunmalıdır.

Hipoglisemi Neden Olur?

Hipoglisemi temel olarak reaktif ya da reaktif olmayan şeklinde sınıflandırılır ve bu durumların gelişmesi başta şeker hastalığı olmak üzere birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. 

Reaktif Hipoglisemi

Reaktif hipoglisemi, beslenme sonrası öğünlerin üzerinden birkaç saat geçmesi ile meydana gelen kan şekeri düşüklüğüdür. Gıda alımlarını takiben vücudun tepki olarak aşırı düzeyde insülin hormonu üretmesine bağlı olarak oluşur. Kesin olmamakla birlikte, reaktif hipoglisemi  kişide ileride şeker hastalığı gelişebileceğine işaret eden bir bulgu olarak kabul edilir.

Reaktif Olmayan Hipoglisemi

Nonreaktif veya reaktif olmayan hipoglisemi, beslenme ile ilişkili olmayan ancak diğer bazı tıbbi durumlar ile ilişkili olarak meydana gelen kan şekeri düşüklüğüdür. Böbrek yetmezliği halinde yetişkin ve çocuklarda reçetelendirilen bazı ilaçların kullanımı sonrası, kalp, karaciğer ve böbrek hastalıklarının seyri sırasında, anoreksiya gibi yeme bozukluğuna sahip kişilerde ve hamilelerde ortaya çıkabilir.

Nadir bir durum olsa da insülinoma olarak tanımlanan pankreas tümörü de hipoglisemi nedenleri arasında yer alır. Bu rahatsızlıkta anormal pankreas hücreleri sürekli olarak aşırı miktarda insülin üretir.

Dumping sendromu bir diğer hipoglisemi nedenidir. Özellikle çeşitli nedenlere bağlı olarak mide ve bağırsak ameliyatı geçiren kişilerde ortaya çıkan bu durum, karbonhidrat içeriği zengin gıdalarla beslenme ile tetiklenir.

Hipoglisemi Tanısı Nasıl Konulur?

Hipoglisemi belirtilerini hissettiğiniz zaman diliminde kan şekeri düzeyinizin tespit edilmesi hipoglisemi tanısı için çok önemlidir. Özellikle şeker hastalığı bulunan ve bu rahatsızlıkları için ilaç kullanan kişiler, kan şekeri düzeylerinin seyri konusunda bilinçli davranmalıdır.

Sık olarak hipoglisemi şikayetinden yakınan kişilerin, sağlık kuruluşlarına başvurarak hekimlerden bu konuda yardım almaları önerilir. Hekimler hipoglisemiye tanısal yaklaşımda başvuranın kişinin tıbbı öyküsünü, beslenme alışkanlıklarını ve hipoglisemi ile ilişkili şikayetlerini değerlendirir. Fizik muayene sırasında whipple triadı olarak bilinen 3 belirtinin hastada bulunup bulunmadığı araştırılır:

  • Whipple triadının ilk maddesi kişide hipoglisemi şikayetlerinin meydana gelip gelmediğinin incelenmesidir. Bu belirti ve bulguların ortaya çıkması için hekimler hastaların belirli bir süre boyunca herhangi bir sıvı ve katı gıda tüketimini sınırlandırabilirler. 
  • Hipoglisemi belirti ve bulguları ortaya çıktıktan sonra kan şekeri düşüklüğünün yapılan analizler ile tespit edilmesi Whipple triadının ikinci aşamasıdır. Hastanın kanının biyokimyasal analizi ile laboratuvarlarda kan şekeri düzeyinin tespit edilmesi sağlanabilir.
  • Whipple triadının son aşaması ise kişinin glukoz içeren gıdalar alması ile birlikte kan şekeri düzeyinin yükselmesi ile hipoglisemi nedeniyle ortaya çıkan belirti ve bulgularının gerilemesidir. 

Küçük cihazlar olan şeker ölçerler bu hastalara hekimler tarafından önerilebilir. Bu cihazlar sayesinde kişiler evlerindeyken de kan şekeri düzeylerinin düzenli olarak takibini gerçekleştirebilirler. Kan dolaşımındaki glikoz düzeyinin düzenli şekilde takip edilmesi özellikle uyanma ve öğünler sonrası dönemlerde yapılmalıdır.

Hipoglisemi Tedavisi Nasıldır?

Hipoglisemi komaya kadar ilerleyebilecek hayatı tehdit edici bir durum olması nedeniyle tanısı ve tedavisi önemli bir tıbbi durumdur. Aşırı düşük kan şekeri tespit edilen kişilerde damar yoluyla şeker içeren solüsyonlar verilebilir. Ağızdan ilaç alabilecek hastalarda hızlı emilebilir, karbonhidrat kaynağı olan meyve suları gibi gıdalar verilmesi tedavinin ilk aşamasını oluşturur. Ağızdan beslenemeyen kişilerde ise kas içine glukagon enjeksiyonu yapılabilir.

Hipogliseminin ilaç dışı kontrolü hastanın bilinçlendirilmesi ve çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri uygulaması ile gerçekleştirilebilir. Hipoglisemi hastalarının bu konuda çevresini uyarıcı bileklerden takması ve şikayetlerinin başlangıcında hemen tüketebilmesi için gerekli karbonhidrat kaynaklarını yanında taşıması önerilir.

Çeşitli diyabet kuruluşları kişilerin hipoglisemi bulgularının ortaya çıkması ile tüketecekleri karbonhidrat miktarının minimum gram olarak önerir. Çeşitli barlar, meyveler, meyve suları, çubuk kraker ve bisküviler bu düzeyde karbonhidrat içeriğine sahip atıştırmalıklar arasında yer alırlar.

&#;eker Dü&#;mesi Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r? Peki Ne Yap&#;lmal&#;?

Her bireyin ya&#;a ba&#;l&#; olarak ve dönemsel özelliklere göre kan&#;ndaki &#;eker oran&#; de&#;i&#;mektedir. Kanda bulunan &#;eker, ideal dengede oldu&#;unda ya&#;amsal fonksiyonlar yerine getirilir. Açl&#;k ve tokluk kan &#;ekeri olmak üzere de&#;erlendirilen kandaki &#;eker, gebelik döneminde daha farkl&#; de&#;erlerde olur.

  • Sa&#;l&#;kl&#; bir bireyde açl&#;k kan &#;ekeri de&#;eri 90 mg/dl alt&#;nda iken,
  • Tokluk kan &#;ekeri ise 2. saatte mg/dl olmal&#;d&#;r.
  • Bu rakamlar hamile bireylerde açl&#;k kan &#;ekeri 90 mg/dl normal kabul edilir.
  • Tokluk kan &#;ekeri ise 1. saatte mg/dl alt&#;nda beklenir.
  • 2. saatte ise mg/dl de&#;erinin alt&#;na ölçülmelidir.

Bu de&#;erlerin çok fazla yükselmesi ya da dü&#;mesi sa&#;l&#;k problemlerine davet ç&#;karmaktad&#;r. &#;imdi bu yaz&#;m&#;z arac&#;l&#;&#;&#; ile kanda &#;eker dü&#;mesi hakk&#;nda bilgilere ula&#;acaks&#;n&#;z. &#;eker dü&#;mesi hakk&#;nda merak edilen tüm sa&#;l&#;kl&#; ve faydal&#; bilgiler, bir t&#;k uza&#;&#;n&#;zda burada!

&#;eker dü&#;mesi belirtileri

&#;eker Dü&#;mesinin Belirtileri, Nas&#;l Anla&#;&#;l&#;r?

Kan &#;ekerinin dü&#;üklü&#;ü, hipoglisemi olarak ifade edilmektedir. Bu duruma neden olan birçok faktör vard&#;r. Gün içinde yedi&#;iniz besinler, yapt&#;&#;&#;n&#;z aktiviteler &#;eker dü&#;mesine neden olabilir. &#;eker dü&#;mesini size haber veren baz&#; belirtiler vard&#;r. &#;eker dü&#;mesinin belirtileri listemiz ile daha aç&#;klay&#;c&#; olacakt&#;r.

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Ba&#; dönmesi
  • Ani kalp çarp&#;nt&#;s&#;
  • So&#;uk terleme
  • Göz kararmas&#;
  • Mide yanmas&#; ve açl&#;k hissi
  • Dikkat da&#;&#;n&#;kl&#;&#;&#;
  • Gerginlik ve stres
  • Ciltte sararma
  • A&#;&#;z ve dilde batma hissi

Yukar&#;da ifade edilen belirtileri ortaya getiren durumlar incelendi&#;inde ki&#;ilerin ö&#;ün atlamas&#;n&#;n, aç iken spor yapmas&#;n&#;n ve kusma durumunu ya&#;amas&#;n&#;n büyük etkisi vard&#;r. Bu nedenle uzmanlar güne ba&#;larken dolu bir kahvalt&#; yapman&#;z&#; ve ara ö&#;ünleri atlamaman&#;z&#; tavsiye etmektedir.

&#;eker dü&#;mesi neden olur

&#;eker Dü&#;mesi Neden Olur?

&#;eker dü&#;mesi, vücutta bulunan kan &#;ekerinin birden dü&#;mesi ile meydana gelir. Kanda bulunan &#;eker miktar&#; 70 mg/dl de&#;erinin alt&#;nda oldu&#;unda hipoglisemi meydana gelir. Sa&#;l&#;kl&#; bir bireyin bu de&#;eri 70 mg/dl’nin alt&#;nda olmamal&#;d&#;r. Bu de&#;erin alt&#;nda olan sonuçlar ki&#;ilerde sa&#;l&#;k sorunlar&#; olu&#;turur. E&#;er vücutta a&#;&#;r&#; &#;ekilde insülin salg&#;lan&#;yorsa bu durum &#;eker dü&#;mesini olu&#;turur.

Di&#;er nedenleri de listeleyerek bu konuyu daha da netle&#;tirebiliriz:

  • Kafein oran&#; yüksek içecek ve g&#;dalar&#;n çok fazla tüketilmesi: Çikolata ve kahve gibi
  • Böbrek ve karaci&#;er yetmezli&#;i problemi ya&#;amak
  • Sindirim sisteminin gere&#;inden az çal&#;&#;mas&#;
  • K&#;sa süre içinde fazla kilo vermek
  • &#;nsülin direnci ad&#; verilen kanda fazla insülin salg&#;lama durumu
  • Kortizon dü&#;üklü&#;ü
  • &#;eker oran&#; yüksek g&#;dalar&#;n fazla tüketilmesi
  • &#;ok diyetler ile zay&#;flamaya çal&#;&#;mak
  • Vücudun ihtiyac&#; olan karbonhidrat&#; çok az tüketmek
  • Pankreas iltihab&#; ya&#;amak
  • Sigara ve alkol tüketiminde kontrolsüz olmak
kanda &#;eker dü&#;mesi

&#;eker Dü&#;mesi &#;çin Ne Yap&#;lmal&#;? Evde 5 Do&#;al Çözüm

Kanda bulunan &#;eker miktar&#;n&#; çe&#;itli kan testleri ile kontrol edebilirsiniz. Bunun için dahiliye bölümüne gidebilirsiniz. Koldan al&#;nan kan örne&#;i ile &#;eker seviyesi tespit edilir. Olas&#; bir &#;eker dü&#;ü&#;ünü önlemek ad&#;na kendiniz de ev ortam&#;nda önlem alabilirsiniz. Aniden &#;ekeriniz dü&#;erse, yapman&#;z gerekenleri listemizden takip edebilirsiniz.

&#;eker dü&#;mesi için ne yenmeli ve ne yap&#;lmal&#; diyorsan&#;z, i&#;te hayat kurtar&#;c&#; bilgiler:

1) Elma Tüketin

Elmada petkin maddesi yer al&#;r. Bu madde ise kan &#;ekerini dengede tutma görevine sahiptir. Kan &#;ekeri dü&#;üklü&#;ünde bir adet elma yiyerek &#;ekeri dengeleyebilir, olas&#; bir bayg&#;nl&#;k durumunu ortadan kald&#;rabilirsiniz. Vitamin de&#;eri yüksek olan elmay&#; yedi&#;inizde, vücut direncini de koruyarak hem tansiyonu hem de &#;ekeri kontrol alt&#;na alabilirsiniz.

elma

2) Domatesi &#;hmal Etmeyin

Domates de kan &#;ekerini ideal dengeye getiren bir besindir. Gün içinde kan &#;ekerinin dü&#;mesini önlemek için kahvalt&#;da çi&#; &#;ekilde domates yiyebilirsiniz. Ayr&#;ca hareketli bir ya&#;ama sahipseniz, ara ö&#;ünlerde sandviç aras&#;nda ya da salatada domates yiyerek yorgunlu&#;un önüne geçebilirsiniz.

domates

3) Tatl&#; &#;htiyac&#; &#;çin: Bitter Çikolata

Yeterli miktarda &#;eker tüketilmedi&#;inde, kanda bulunan &#;eker oran&#;nda dü&#;ü&#; ya&#;an&#;r. Bu durum ise yorgunlu&#;a neden olur. Tatl&#; krizi ise ba&#; gösterir. Böyle anlarda kan &#;ekerini birden yükseltmemek için bitter çikolatay&#; tercih edebilirsiniz. Bitter çikolata tatl&#; krizlerini bast&#;rmak ve kan &#;ekerini dengelemek için masum bir seçim.

bitter çikolata

4) 1 Tatl&#; Ka&#;&#;&#;&#; Bal Hayat Kurtar&#;r

Gün içinde yorgunluk hissi olu&#;tuysa ve yemek yemeye f&#;rsat bulam&#;yorsan&#;z, bir tatl&#; ka&#;&#;&#;&#; bal ile kan &#;ekerinin dü&#;mesini önleyebilirsiniz. Bal, enerjinizi yenileyen ve dü&#;ük kan &#;ekerini sa&#;l&#;kl&#; seviyeye getiren bir besin olmaktad&#;r.

bal

5) Süt &#;çmek &#;yi Gelecektir

Süt, kalsiyum ve vitaminler sayesinde ki&#;iye enerji verir. Tokluk hissi olu&#;turur. Bu özellikleri ile kan &#;ekeri dü&#;üklü&#;ünü tedavi eder. Kan &#;ekerinin dü&#;tü&#;ünü hissetti&#;iniz anda bir bardak süt içerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

süt

&#;eker Dü&#;mesi Nas&#;l Önlenir?

&#;eker dü&#;mesi, ki&#;ilerde pek çok sa&#;l&#;k sorununa neden olabilir. Bu nedenle erkenden önlem almak ve sa&#;l&#;&#;&#; korumak gerekir. Bu süreçte ise size baz&#; görevler dü&#;mektedir. &#;eker dü&#;mesini önlemek için bu maddeleri akl&#;n&#;zdan ç&#;karmamal&#;s&#;n&#;z:

  • Su: Günlük su ihtiyac&#;n&#; kar&#;&#;lamay&#; unutmay&#;n. Su vücudunuzu her türlü sorundan korur.
  • Omega Haftal&#;k beslenme program&#;na omega-3 kayna&#;&#; besinler eklenmelidir.
  • Kahvalt&#;: Her sabah muhakkak kahvalt&#; yapmaya özen göstermelisiniz. Günlük enerji ihtiyac&#;n&#;z&#; güzel bir kahvalt&#; kar&#;&#;lar.
  • Ara Ö&#;ün: Gün içinde mutlaka ara ö&#;ün yapmaya özen göstermelisiniz.
  • Spor: A&#;&#;r&#; ve tempolu sporlardan kaç&#;nmal&#;s&#;n&#;z. Programl&#; spor yapman&#;z daha sa&#;l&#;kl&#; olacakt&#;r.
  • Kafein: Günlük kafein al&#;m&#;n&#; kontrol etmelisiniz. Yo&#;un kafein &#;ekeri dü&#;ürecektir.
  • Sebze – Meyve: Ö&#;ünlere sebze ve meyve porsiyon kontrolü içinde eklenmelidir.
  • Beslenme: Ne olursa olsun kendinizi aç b&#;rakmamal&#;s&#;n&#;z. Aç kald&#;&#;&#;n&#;z her saat, kanda bulunan &#;eker düzeyiniz dü&#;ebilir.
ani &#;eker dü&#;mesi hakk&#;ndaki tüm cevaplar

&#;eker Dü&#;mesi Zararlar&#; Nelerdir?

Son zamanlarda sürekli &#;eker dü&#;mesi ya&#;&#;yorsan&#;z, &#;eker dü&#;mesi tedavisi için daha fazla geç kalmamal&#;s&#;n&#;z. Çünkü sa&#;l&#;k sorunlar&#; ihmal edildi&#;inde daha büyük problemler ile dönecektir. &#;eker dü&#;mesi de bu rahats&#;zl&#;klardan biridir. Sa&#;l&#;&#;&#;n&#;za verece&#;i zararlar&#; listeleyecek olursak, &#;u maddeleri inceleyebilirsiniz:

1) Haf&#;zaya Zarar

Orta ya&#;lardan sonra ya&#;anan &#;eker dü&#;mesi, ki&#;ilerin bilinçlerinde hasara neden olabilir. Bu nedenle &#;eker dü&#;mesi ya&#;anan ki&#;ilerin beslenme takviyesine doktor tedavisini de eklemesi gerekir.

&#;eker dü&#;mesi

2) Stres Olu&#;turur

Kan &#;ekerinin s&#;kça dü&#;mesi, ki&#;ilerde strese yer açaca&#;&#; gibi çevresine de zarar verebilir. Kan &#;ekeri dü&#;en ki&#;inin gergin anlara bolca &#;ahit oldu&#;u bilinir. E&#;er önlem al&#;nmazsa, çevrenizdekiler sizi sinirli ve agresif olarak tan&#;yabilir. Mutluluk hormonunun salg&#;lanmas&#; için bu duruma çözüm bulman&#;z önerilir.

&#;eker dü&#;mesi nas&#;l anla&#;&#;l&#;r

3) En Ciddi Boyut: Koma Riski

Kan &#;ekeri dü&#;üklü&#;ü ya&#;ayan ki&#;ilerin ya&#;ayabilece&#;i en ciddi an, bayg&#;nl&#;k ve felç olmaktad&#;r. An&#;nda tedavi edilmedi&#;i sürece bu durum koma riskini ta&#;&#;r. Kandaki &#;ekerin dü&#;mesi beyin ve sinir sistemini de etkiledi&#;i için duyu kay&#;plar&#;na yol açabilir. Bu yüzden en hafif belirti bile ciddiye al&#;nmal&#;d&#;r.

Uzun süre aç kalan ki&#;ilerin kan &#;ekeri dü&#;er ve bay&#;labilir. En beklenmedik anlarda bay&#;lma durumu ise ba&#;&#;n yere çarpmas&#;na neden olur. Bu durum ise beyin kanamas&#;na kadar yol açabilir.

kanda &#;eker dü&#;mesi

4) Diyabete Dönü&#;ebilir

Hipogliseminin neden oldu&#;u hastal&#;klardan biri de diyabettir. E&#;er yemeklerden sonra aniden yorgunluk ve uyku hali hissediyorsan&#;z, diyabet riski alt&#;nda olabilirsiniz. Gerekli kontroller ve testler için doktora görünmenizi tavsiye edece&#;iz.

&#;eker dü&#;mesi belirtisi

&#;eker Hastalar&#; Ne Yemeli? Nas&#;l Beslenmeli?

11 Soruda Diyabet (&#;eker Hastal&#;&#;&#;) Uzman Doktor Cevapl&#;yor

&#;eker Hastal&#;&#;&#; Belirtileri, Nedenleri, Bitkisel Tedavi Yöntemleri

6 Soruda Diyabette Beslenme, Diyabetliler &#;çin Muadil Besin Tablosu

Hipoglisemi Nedir? Belirtileri Nelerdir? Testi, Tedavisi, Diyeti

Şeker Düşmesi (Hipoglisemi) Nedir? Şeker Düşmesi Nasıl Önlenir?

Kan şekeri düzeyinin 50 mg/dl’nin altına düşmesi sebebiyle oluşan şeker düşmesi ya da diğer adıyla hipoglisemi risk faktörlerine karşın önlem alınması durumunda önlenebilecek bir rahatsızlıktır. Önlem alınmazsa insülin veya anti-diyabetik ilaç kullananlarda şeker düşmesi görülebilir. Kan şekeri seviyeleri düşerse, bireyin acil müdahale görmesi gerekmektedir. Bireyin yüksek şeker değeri olan gıdalar tüketmesi ile ya da bazı ilaçların alımı eşliğinde kan şekeri hızla normal seyrine döner. Bununla beraber uzun süreli ve etkili tedavi yöntemi için hipogliseminin oluşum nedenleri bilinmeli ve bu nedenlerin tedavi edilmesi gerekmektedir. Kan şekeri düşmesinde beslenme önemli bir yer tutar. Kişi çok uzun süre aç kalmamalıdır. Beslenmede yapılan hatalı ve kontrolsüz diyetler veya detokslar kişinin kan şekerinin düşmesine sebep olabilir. Şekerin bir anda kesilmesi, karbonhidratın büyük ölçüde kesilip tüketilmemesi; vücudun bu duruma alışık olmaması sebebiyle kan şekerinin dengesizliğine ve hatta bayılmalara sebep olmaktadır. Bu durum kişide şeker hastalığının oluşmasına ve ataklar sebebiyle ölüme kadar gidebilmektedir.

Şeker Düşmesi (Hipoglisemi) Nedir?

Şeker düşmesi hipoglisemi nedir; şeker düşmesi kandaki şeker oranının, yani glikoz seviyesinin belli bir seviye altına inerek ( mg/dl) pankreasın aşırı insülin salgılamasıyla meydana gelir. İnsan vücudun enerji kaynağı olan glikozun düşmesi sonucu oluşan hipoglisemi, genellikle diyabet tedavisi ile ilintili olarak ortaya çıkabilir. Ancak bazı tıbbi durumlarda, ilaç kullanımına bağlı olarak, kişide diyabet hastası olmamasına rağmen şeker düşmesinin görülmesine neden olabilecek durumlardandır. Hipogliseminin üç farklı türü vardır: Hafif, orta ve ağır hipoglisemi.
Şeker düşmesi (hipoglisemi), günlük rutin içerisinde kan şekeri açlıkta 50 mg/dl’nin altına düşmez. Beyin, kalp ve akciğerler gibi kan akışı sağlanan önemli hayati organlar için şeker enerji kaynağı denilebilir. Kan şekerinde ani düşüşlerin yaşanması bu önemli organların çalışmasında aksaklıklar meydana getirir.

Şeker Düşmesi (Hipoglisemi) Neden Olur?

Kan şekerinin düşmesine zemin hazırlayabilecek birçok etken bulunmaktadır. Şeker düşmesinin (hipoglisemi) oluşum nedenlerini açıklamak gerekirse, etken olabilecek faktörler şu şekilde sıralanabilir:
•    Gerektiğinden fazla insülin veya oral anti-diyabetik ilaç kullanmak
•    Ana ve ara öğünlerin düzensiz saatlerde yenmesi
•    Öğünlerde gerektiğinden daha az karbonhidrat tüketmek
•    Her zamankinden daha fazla egzersiz yapmak
•    Alkol kullanmak
•    İlaçları gün içerisinde yanlış zamanlarda kullanmak
•    Kadınlarda adet döngüsünün başlaması
•    İnsülin enjeksiyonlarının uygulandığı yeri değiştirmek
•    Sindirim güçlüğü veya mide boşalmasının gecikmesi
•    Soğuk/ılık ortamdan bir anda çok sıcak ortama geçmek

Şeker Düşmesi (Hipoglisemi) Belirtileri Nelerdir?

Şeker düşmesi belirtileri üç farklı tür/derece ile sınıflandırılabilir. Bunlar; hafif şeker düşmesi, orta şeker düşmesi, ağır şeker düşmesi olarak farklı belirtiler ile gündeme gelebilir.
Hafif şeker düşmesi yaşanması durumunda aşağıdaki şu belirtilerle karşılaşmak mümkündür:
-Halsizlik
-Göz kararması
-Baş dönmesi
-Soğuk terleme
Orta şeker düşmesi yaşanması durumunda şu belirtiler görülebilir:
-Yoğun soğuk terleme
-Yoğun halsizlik 
-Göz kararması
-Konuşma bozukluğu
-Bilinç bulanıklığı
-Ağır hareket etme
Ağır şeker düşmesi belirtileri ise:
-Yoğun soğuk terleme
-Göz kararması
-Yoğun halsizlik
-Bilinç bulanıklığı
-Konuşma bozukluğu
-Ağır aksak hareket etme
-Komaya girme

Şeker Düşmesi (Hipoglisemi) Tedavisi Nedir?

Yetişkinler için 20gr karbonhidrat ve 10 yaşından küçük çocuklar için 16 gr karbonhidrat içeren basit şeker tüketilmesi uygun olacaktır. Örneğin; 1 tatlı kaşığı balda 16 gr karbonhidrat içeren basit şeker bulunmaktadır. Hastanın kan şekeri dengesi sağlandıktan sonra 15 dakika kadar dinlenmeli ve 15 dakika sonra şekeri tekrar kontrol edilmelidir. Kan şekerinin dengelenmemesi durumunda bir miktar meyve suyu, küp şeker gibi basit şekerli gıdalar tüketilebilir. Orta ve ağır şeker düşmesi (hipoglisemi) belirtileri görülen kişi mutlaka bir sağlık hizmeti almalıdır.

Şeker Düşmesi (Hipoglisemi) ile Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Hipoglisemi, yani şeker düşmesi hızlı bir şekilde tedavi edilmezse, bilinç kaybı, titreme nöbetleri ya da kişinin komaya girmesi ve hatta ölüm ile sonuçlanabilmektedir. Doğrudan komplikasyonlar ile her zaman karşılaşılmasa da baş dönmesi, halsizlik hissi, bilinç kaybı sebebiyle kazalar, yaralanmalar ya da yaşlı kişilerde demans riskiyle karşılaşılmasına sebep olabilir. Kişide sürekli şeker düşmesi atakları meydana gelirse bu durum zamanla kişinin atakları fark etmesine engel olabilir. Vücut bu ataklara alıştığı için bir süre sonra titreme ve düzensiz çarpıntılar gibi belirtileri artık göstermemeye başlar. Bu aşamada ciddi ve hayatı tehlikeye atan ağır şeker düşmesi oluşumu riski de artmaktadır. Hekim bu duruma göre uyguladığı tedavi planını değiştirerek, kan şekeri düzeyinin dengelenmesinde yardımcı olur.
Şeker hastası kişiler, şeker düşmesi atakları yaşama korkuları yüzünden kan şekeri seviyelerinde düşme yaşanmaması için daha az insülin kullanmaya çalışırlar. Bu durum da kontrol edilemeyen diyabete yol açabilir. Bu sebeple diyabet ilaçlarında düşüş yaşanmaması için bir hekime danışılması gerekmektedir.

Şeker Düşmesi (Hipoglisemi) Nasıl Önlenir?

Diyabet hastaları doktor gözetimi ve planı dâhilinde hareket etmelidir. Beslenme, egzersiz rutini, ilaç kullanımı hakkında yapılabilecek herhangi bir değişim kişinin diyabet ve kan şekeri düşmesi durumunu nasıl etkileyebileceğini bilmediğinden doktora danışarak destek alması gerekmektedir.
•    Kişilerin yanında meyve suları, çiğnenen şekerler, glikoz tableti gibi hızlı etki eden karbonhidrat kaynaklarını bulundurması iyi olacaktır. Böylelikle gerektiğinde kişi şeker düşmesi ataklarını önleyebilecektir.
•    Şeker düşmesi rahatsızlığı olanların fakat rahatsızlığın farkında olmayanların, “sürekli glikoz monitörü” kullanması etkili olacaktır. Bu monitör, derinin alt kısmına yerleştirilir ve kan şekerini düzenli ölçerek alıcıya ölçümleri gönderir. Sürekli glikoz monitörleri bazı modellerde kan şekerinin çok düşmesi durumunda uyarıda bulunur.
•    Şeker hastalığı olmayan bireyler, sık sık şeker düşmesi atakları durumunda gün içerisinde sık sık atıştırmalıklar tüketmelidir. Ne kadar geçici bir önlem olsa da böylelikle kan şekeri seviyesi fazla düşmez. Öte yandan şeker düşmesinin oluşum nedenlerinin belirlenmesi ve bu nedenlerde çözüme gidilmesi daha doğru olacaktır.

Hangi Diyabetlilerde Kan Şekeri Düşer?

Kan şekeri düşmesinin en belirleyici ve en sık rastlanan sebebi şekeri düşüren ilaçların kontrolsüz ve hatalı kullanımı ya da bu ilaçların kullanımı ile yenilen öğünlerin ve bedensel aktivitelerin arasında kurulan dengenin iyi sağlanmaması ile karakterizedir.

Kan Şekeri Neden Sık Sık Düşer?

Hipoglisemi ya da şeker düşmesi sebepleri kişinin sağlıksız ve düzensiz bir beslenme şeklinin olmasından kaynaklıdır. Karbonhidrattan zengin olmayan, diyet uygulamaları, kişinin sağlık durumuna uygun olmayan detokslar ya da uzun süre detoks yapılması, yaşam tarzı kan şekerinin düşmesinde etken olmaktadır. Ayrıca insülin kullanan kişilerde görülme sıklığı fazladır.

Kan Şekeri Düşünce Bayılma Olur Mu?

Kişide glikoz düzeyinin fazla düşük çıkması tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Kan şekeri düşmesi durumunda göz kararır, baş dönebilir, bilinç kayıpları yaşanabilir. Ayrıca bayılma atakları, halsizlik, titreme gibi belirtiler de kan şekerinin düşmesi durumunda karşılaşılabilecek diğer belirtiler arasındadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası