dikişsiz sünnet video / Dikişsiz Sünnet Olur Mu? - Antalya Narkozsuz Sünnet

Dikişsiz Sünnet Video

dikişsiz sünnet video

Sünnet sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

Sünnet erkek çocukların erişkinliğe attığı ilk adım olarak bilinmekte, tıbben bir zorunluluğu olmamasına karşın enfeksiyon ve cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem olması açısından önerilmekte ve dini gerekçeler ile de toplumumuzda yaygın olarak yapılmaktadır. Bu yazımızda sünnet sonrası iyileşme süreci, sünnetten sonra yapılması gerekenler ve sünnet operasyonunun riskleri hakkında bilgiler vereceğiz. Sünnetin ne olduğu, ne zaman ve nasıl yapılacağı ve sünnetin faydaları hakkında ayrıntılı bilgi için sünnet nedir yazımızı okuyabilirsiniz.

Sünnet sonrası iyileşme süreci ne kadar sürer?

Sünnet gerekli görülmesi durumunda yenidoğan sünneti olarak veya ilerleyen dönemde yapılabilmektedir. Bebeklik ve çocukluk çağlarında sünnetin iyileşme süresi ve dikkat edilmesi gerekenler birbirinden ayrılmaktadır. Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Sünnet sonrası iyileşme sürecinde yapılması gerekenler hakkında sünnet öncesi ve sonrasında doktorunuz sizi bilgilendirecektir. Hekimlerin sünnet sonrası yapılması gerekenler ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında genel olarak önerdikleri durumlar şunlardır;

  • Sünnet sonrası ilk saatlerde lokal anesteziden dolayı hafif şişme görülebilir.
  • Anestezi etkisinin geçmesi ile birlikte ağrı oluşabilmektedir. Doktorunuzun önereceği ağrı kesici önerilen miktarda kullanılmalıdır.
  • Sünnet olan çocuk dinlenmeli, ağır fiziksel aktiviteden kaçınmalı ve aşırı hareket etmemelidir.
  • Doktorunuzun önereceği antiseptik solüsyon önerilen miktarda ve zamanda uygulanmalıdır.
  • Sünnet operasyonundan üç gün sonrası ılık sabunlu suda oturma banyosu yapılmalıdır.
  • Genital bölgenin temizliğine dikkat edilmeli beklenmeyen bir durumda doktora başvurulmalıdır.

Unutulmamalıdır ki; her cerrahi operasyon kişiye özeldir. Çocuğunuzun tıbbi durumuna göre doktorunuz size özel önerilerde bulunabilir. İlaçların kullanımı, miktarı ve zamanlaması genel durumlardan farklı olabilir. Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenlere uyulduğu takdirde hızlı ve kaliteli bir iyileşme süreci ile çocuğunuz normal hayatına kısa sürede dönecektir.

Sünnetin riskleri nelerdir?

Sünnet operasyonunun da her cerrahi operasyon gibi bir takım ciddi riskleri mevcuttur. Sünnetin riskleri aşağıdaki gibidir;

  • Her cerrahi operasyonda mevcut olan anesteziden doğan genel riskler
  • Penisin istenilen görüntüle olmaması
  • Penis uç kısmının zarar görmesi
  • Peniste idrar akışının engellenmesi
  • Operasyon sonrası kanama oluşması
  • Operasyon sonrası enfeksiyon oluşması

Alanında uzman doktor kadrosuna sahip sünnet yapan hastaneler tarafından gerçekleştirilen sünnet operasyonlarında bu riskler minimuma indirilmektedir. Sünnet alanında uzman ve deneyimli genel cerrahi, üroloji veya çocuk cerrahi uzmanları tarafından yapılması gereken, uzman olmayan kişiler tarafından uygun olmayan koşullarda yapıldığında ciddi riskleri olan ve çocuğun ilerdeki yaşamını direkt etkileyen cerrahi bir operasyondur. Yalnızca uygun fiyat sebebi ile sünnet için hastane ortamı dışındaki yerler tercih edilmemelidir.

İstanbul Bağcılar’daki hastanemizde alanında uzman doktorlar ile hijyenik hastane ortamında sünnet imkanı sunmaktayız. Sünnet, sünnet yöntemleri ve sünnet fiyatları hakkında ayrıntılı bilgiyi hastanemiz genel cerrahi servisinde bulabilirsiniz. Sünnet hakkında merak ettiklerinizi telefon numaramız ve whatsapp bilgi hattımızdan bize ulaşarak sorabilirsiniz.

10 Soruda Sünnet!

Doçfunduszeue.info Ferda ŞENEL

Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi&#;nden mezun olduktan sonra, Hacettepe Üroloji Anabilim Dalı’nda da üroloji ihtisasını tamamlamıştır. Yurtdışında, Teksas Üniversitesinin Organ Nakli ve İmmünoloji bölümünde üst ihtisasını tamamladıktan sonra, Başkent Üniversitesi Böbrek Nakli bölümünde göreve başlamıştır.  İzzet Baysal Üniversitesi Üroloji Anabilim Dalı’nın kurucu öğretim üyeliğine başladıktan sonra ve burada “çocuk ürolojisi” alt birimini oluşturan Dr.Şenel aynı üniversitede yılında “Üroloji Doçenti” ünvanını almıştır. Dr.Şenel, yılında Ankara’ya gelerek Çocuk Ürolojisi konusunda çalışmalarına devam etti. Dr.Şenel yılından beri 5 binin üzerinde çocuk ürolojisi ameliyatı, 30 binin üzerinde sünnet yapmıştır. Dr.Şenel, yurtdışında ve yurt içinde yayımlanan toplam 7 adet kitaba bölümler yazmıştır. Dr.Şenel’e ait toplam 70’in üzerinde yurt içi ve yurt dışı bilimsel yayın ve bildiri bulunmaktadır. Dr.Şenel, “Amerikan Organ Nakli Derneği”, “Türk Üroloji Derneği”, “Ankara Üroloji Derneği”, başta olmak üzere 10’a yakın bilimsel derneğin üyesidir. Dr.Şenel, yılından bu yana TÜBİTAK Bilim ve Teknik Dergisi’nin “İnsan ve Sağlık” sayfası yazarıdır. Kök hücreler ve insan beyninin gizemleri konularındaki yazıları oldukça beğeni toplamış olup bu konularda Hacettepe Üniversitesi, Doğu Akdeniz Üniversitesi, başta olma üzere bir çok eğitim kurumunda seminerler vermiştir. En büyük hobisi klasik gitar olan Dr.Şenel, toplam 12 gitar resitali vermiştir.

  1. Sünnet ; sünnet derisinin kesilmesi olarak tanımlanırsa eğer bu sünnet derisinin varlığının ve yokluğunun avantaj ve dezavantajları nelerdir?

Bazı araştırmacılar, sünnet derisi altında oluşan nemli, sıcak ortamın penis başının ve bebeğin sağlığı için gerekli olduğunu ifade etmektedirler.  Ancak sünnet derisinin sağlık açısından faydalı olduğu konusunda net bir bilgi yoktur. Tam aksine, yapılan çalışmalar sünnetsiz bebeklerin penis enfeksiyonları ya da idrar yolu enfeksiyonlarına daha fazla yakalandığını göstermektedir.

Sünnet derisi, penis başı etrafında kapalı bir ortam oluşturmak suretiyle çeşitli hastalıklara yol açar. Sıcak ve nemli olan bu ortamda mikropların üremesi ve çok ince bir doku olan mukozadan vücuda girmesi oldukça kolaydır. Buna bağlı olarak da idrar yolu ve pipi enfeksiyonları oluşabilir. Zaten sünnetin teknik açıdan hedefi de bu potansiyel boşluğu açığa çıkartmak, böylece peniste kapalı bir alan bırakmamaktır.

  1. Sünnet, ailelerin kararı ile gerçekleşen cerrahi bir işlem olduğu için ( en azından ben sünnet olmak istiyorum diyen çocukla pek karşılaşmadığımız için) çocuk hakları ihlaline girer mi?

Sünnete karşı olan kişiler,  sünnetin çocuk haklarını ihlal ettiğini iddia etmektedirler. Çocuk hakları bildirgesindeki “çocuklara bedensel ve ruhsal yönden örseleyecek hiçbir yaklaşıma izin verilmez” şeklindeki ifadelere dayanarak sünneti, yapılmaması gereken zararlı bir cerrahi müdahale olarak göstermektedirler. Ancak, uzmanlar tarafından yapılan sünnet işlemi kalıcı zarara ya da ölüme yol açamaz. Yani çocuğu fiziksel açıdan örselemez. Ruhsal açıdan örselenme ise büyük çocuklarda gündemde olan tartışmalı bir konudur. Bu nedenle ülkemizde bebek sünnetinin yaygınlaştırılması çok önemlidir.

Sünnete karşı çocuk hakları bildirgesini dayanak alanların gözden kaçırdıkları bir nokta vardır. Bu bildirgede: “Madde Sağlığım ve hastalıklardan korunmam, devletin ve toplumun güvencesi altındadır” şeklinde bir ifade vardır. Sünnet tıp camiasında, koruyucu bir cerrahi girişim olarak kabul edildiğine göre, çocukların sünnet edilmesi bu bildirgeyle çelişmemektedir.

Ek olarak, sünnete karşı olanlar, sünnet kararını almadan önce çocuğun fikrine başvurulması gerektiğini önermektedirler. Bunun için, çocuk hakları bildirgesinin Maddesine dayanak gösterirler:

“Madde  Beni ilgilendiren konularda benim de görüşlerim alınır. Büyükler beni dinlerler. Düşüncemi öğrenmeye özen gösterirler”. Ancak bu madde şu şekilde devam eder:

“Çok küçüksem bir büyük de benim adıma konuşabilir”.

Tüm bu gerekçelerle, ebeveynler, gerek sağlık gerekse eğitim gibi, çocuklarının yararına olan konularda özgür iradeleriyle karar verebilirler. Yani, sünnet kararı çocuk hakları ihlaline kesinlikle girmez.

  1. Müslümanlar dışında sünneti tercih eden guruplar da var mı? Sünnetin faydaları nelerdir ki sünneti sadece dini değil tıbbi nedenle de isteyelim?

Dünya Sağlık Örgütünün yılı verilerine göre dünya genelinde 15 yaş üzerindeki milyon bin erkek sünnetlidir. Sünnetli erkeklerin de %30’unu müslüman olmayan nüfus oluşturur. Müslüman olmayan toplumlarda sünnet sağlık nedenleriyle yaptırılmaktadır.

ABD’de eyaletine göre değişmekle birlikte, erişkin erkeklerin ortalama olarak %70’i sünnetlidir. Günümüzde ABD’de her yıl yaklaşık milyon bebek sünnet edilmektedir. Sünnet oranı Avustralya’da %59 ve İngiltere’de %16’dır.

Sünnetin kabul edilen tıbbi faydaları şunlardır:

  • İdrar yolu enfeksiyonlarından koruması
  • Fimozisi tedavi edip penisi enfeksiyonlardan koruması
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan koruması
  • Penis kanserinden koruması
  • HPV’ye (Human Papilloma Virus)  karşı koruması
  • HIV’e (AIDS virüsü) karşı koruması

Amerikan Pediatri Birliği’nin Sünnet Raporunda:

İncelenen güncel kanıtlar, yenidoğan sünnetinin sağlık için faydalarının, risklerine göre daha ağır bastığını göstermektedir; dahası, yenidoğan sünnetinin faydaları, bu işlemi seçen aileleri doğrulamaktadır” ifadesi yer almaktadır.

  1. Pipi ucundaki çıkışta sünnet derisinin darlığına fimozis diyoruz, yenidoğan pek çok bebekte de karşılaşıyoruz, bu acil sünnet yaptırma sebebi midir? 

Özellikle sünnet derisinin dar olduğu durumlarda, mukozanın salgıları dışarı çıkamaz ve penis başı etrafında birikir. Sünnet derisi darlığı çocukluk ve ergenlik yaşlarına doğru açılır. Ancak bu süre içerisinde, sünnet derisinin altında biriken mikroplar, penis ya da idrar yollarının enfeksiyonlarına yol açabilir. Sünnet derisi, daralmak suretiyle çocuğun idrar yapmasının da önünde bir engel teşkil edebilir. Zor idrar yapmak ve idrarın tam boşaltılamaması, idrar yolu enfeksiyon riskini arttıracağı gibi başka idrar yolu hastalıklarına da yol açabilir. Tüm bu risklerden bebeği korumak için en kısa zamanda sünnet edilmesi sağlık açısından oldukça faydalıdır.

Sünnet derisinin yol açtığı tüm enfeksiyonların ilaçla tedavisi vardır. Yani “acil sünnet” diye bir kavram yoktur. Ancak, idrar yolu ya da pipi enfeksiyonu geçirmesi durumunda sünnetin en erken dönemde yapılması oldukça faydalıdır.

  1. Sünnet olması sakıncalı olan bebek- çocuklar var mıdır?  Hangi yaş aralığında sünnet önerilmektedir? Erken ve geç sünnetin avantaj ve dezavantajları nedir?Sünnet çocuğun psikolojisini bozar mı?

Çocukta bulunan bazı hastalıklar, o andaki sağlık durumu ya da penisin bazı yapısal bozuklukları sünnete engel teşkil edebilir. Örneğin, idrar deliğinin alta açılması (hipospadias) ya da pipide aşırı bir eğrilik olması sünnete engel olan durumlardır. Bu nedenle sünnet öncesi tüm çocuklar dikkatlice muayene edip aileye penis anatomisi hakkında bilgi verilmelidir.

Sünnet için en uygun yaş aralığı bebeklik dönemidir. Cinsel kimlik oluşmadan, somut düşünce başlamadan sünnet işleminin tamamlanması gerekir. Bebeklik döneminde kalıcı bir psikolojik etkilenme olmaz. Ek olarak yara iyileşmesi çok daha hızlı olur ve ağrıyı daha az hissederler. Sünnet sonrası bakım kolaylığı açısından ilk 3 ay, mümkünse yenidoğan dönemi tercih edilmelidir. Yenidoğanlar ağrıyı oldukça düşük düzeyde hissederler ve iyileşme son derece hızlıdır. Büyük çocuklarda ise aşırı korkunun yanı sıra, ağrı daha fazla hissedilir ve iyileşme daha yavaş olur.

Sünnetin psikolojik etkilerini kesin olarak ortaya koyan, uzun takipli ve karşılaştırmalı bir çalışma yoktur. Mevcut çalışmalar az sayıdaki çocuk üzerinde yapılmıştır ve tüm çalışmaların yöntemsel zayıf noktaları bulunmaktadır. Fallik dönemde ( yaş) yapılan sünnetlerin çocuk psikolojisi üzerinde olumsuz etkileri olduğu üzerinde bir görüş birliği vardır. Ancak, fallik dönemden sonraki (6 yaş sonrası) yaşta yapılan sünnetlerin de çocuk psikolojisi üzerinde olumsuz etkileri olduğu gösterilmiştir. Yaş kaç olursa olsun, sünnet çocuklarda büyük bir korkuya yol açar. Çocuklarda geçici davranış bozukluğuna yol açabilir ve psikolojisini olumsuz etkiler. Sünnetin yol açabileceği olumsuz psikolojik etkilenmeden çocuğu korumak için, aileler bebeklik dönemini tercih etmelidirler.

6.Sünnet için klasik dikişli yöntem mi? Klips mi? Lazer mi? Genel anestezi mi? Sedasyon mu? Lokal anestezi mi? Aileleri karar verirken bunaltan bu başlıklar için önerileriniz ne olur?

Tekniklerin neredeyse tamamında sünnet derisi keserek çıkartılır. Teknikler arasındaki en önemli farklılık, kesilen yara uçlarının birleştirilmesi noktasındadır. Eskiden, kesilen yara uçları baskılı pansumanla kapatılır ve kendiliğinden birleşmesi beklenirdi. Daha sonra dikiş kullanılarak yara uçları birleştirildi.

Dikişli tekniğin uygulama zorluğu ve yüksek oranda görülen kanama-enfeksiyon gibi riskleri nedeniyle daha kolay teknikler geliştirildi. Dikiş kullanılmayan ve kesilen yara uçlarının bir aparatlarla birleştirildiği plastik klips tekniği sünnete bağlı riskleri önemli ölçüde azalttı ve giderek yaygınlaştı. Klips yönteminde sünnet derisi cerrahi prensiplere uygun olarak kesilir, ancak yaraya dikiş atılmaz. Penis ucuna yerleştirilen bu aparat yara kaynayana kadar kalır ve sonra çıkartılır.

Kolay uygulanabilen, kanama ve enfeksiyon riskini azaltan, operasyon süresini kısaltan plastik klips yöntemi, son yıllarda, özellikle bebek sünnetlerinde en sık tercih edilen yöntem olmuştur. Lazer yöntemi olarak bilinen “elektrokoter” ile sünnet pipideki sinirlere zarar verebildiği için Sağlık Bakanlığı’nca yasaklanmıştır.

Sünnette kullanılan anestezi yöntemleri kabaca ikiye ayrılır: genel ve lokal (bölgesel). Genel anestezi, en kısa tanımıyla bir insanın bilincini geçici bir süreyle devre dış bırakmak, yani onu bayıltmaktır. Sedasyon da genel anestezinin bir türüdür. Lokal anestezi, kişinin bilincini etkilemeden sadece ameliyat edilecek bölgenin uyuşturulmasıdır. Bölgesel uyuşturmanın hayati risklerinin genel anesteziye göre yok denecek kadar az olması en önemli avantajıdır.

Dikişli sünnette geri dönüşü olmayan kritik hamleler olduğu için çocuğun tam olarak hareketsiz olması gerekir. Aksi takdirde işlem sırasında hatalı kesim ve penis yaralanmaları olabilir. Eğer sünnet işlemi dikişli yöntemle yapılacaksa ve çocuğun hareketlerini kısıtlamak mümkün değilse çocuğu uyutmak uygun bir seçenektir. Ek olarak, aşırı korkusu olan büyük çocukları tutarak sünnet yapmak psikolojilerine zarar vereceği için genel anestezi uygulanmalıdır.

Plastik klips yönteminde, bebeğin yaşı kaç olursa olsun genel anestezi ihtiyacı olmaz.  Neredeyse hiçbir hayati riskinin olmaması nedeniyle sünnetlerde lokal anesteziyi öneririm.

  1. Sünnet işlemi, ileride cinsel fonksiyonlarda bozukluk, kısırlık, gibi istenmeyen etkilere neden olur mu? Sünnet işlemi pipide yamukluğa yol açabilir mi? Kazara pipi kesilebilir mi ?

Sünnetin, yöntem ne olursa olsun kısırlığa yol açmaz ve cinsel işlev üzerinde doğrudan olumsuz etkisi yoktur. Amerikan Pediatri Cemiyeti’nin yılında yayınladığı “Ulusal Sünnet Politikası”nın ana hatlarında, sünnetin cinsel işlevi olumsuz etkilemediği net olarak ifade edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı sünnet kitapçığında da sünnetin cinsel işlev üzerinde olumsuz etkisi olmadığı belirtilmiştir.

Çok nadiren bazı sünnet yöntemlerinde pipi ucunun kesilme riski vardır. Konunun uzmanı tarafından yapılmayan sünnetlerde pipi eğrilikleri de oluşabilir. Bu riskler, yönteme ek olarak yapan kişinin bilgi, beceri ve tecrübesine bağlıdır.

8.Sünnet için en uygun zaman yaz mevsimi midir? Hava sıcaklığının sünnet sonrası bakım için bir önemi var mıdır?

Dikişli yöntemde, pipide bir kesik hattı oluşur ve bu bölgenin havayla teması için bir süre açık bırakılması gerekebilir. Bu nedenle genellikle yaz ayları tercih edilir. Ancak plastik klips yönteminde açıkta yara olmadığı için yaz-kış farkı yoktur. Mevsim normallerindeki hava sıcaklığının yara iyileşmesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.

 

9.Sünnet sonrası pipinin iyileşip normale dönmesi ne kadar zaman alır?Sünnet sonrası riskler nelerdir? Kanaması olur mu? Sünnet sonrası süreç nasıldır? Bebek- çocuk çişini kolay yapar mı? Ağrısı acısı çok olur mu? Ateşi çıkar mı?

Yöntem ne olursa olsun iyileşme süreleri benzerdir. Yaranın tam olarak kapanması günü bulur. Bu süreden sonra kanama ve enfeksiyon riski neredeyse yoktur. Ancak kozmetik şekillenme hafta devam eder. Bebeğin yaşı küçüldükçe iyileşme süresi kısalır. Yenidoğanlarda gün içerisinde kozmetik şekillenme büyük ölçüde tamamlanır.

Sünnet, sağladığı faydaların yanı sıra bazı riskler de taşır. Sünnetin taşıdığı riskler, çocuğun yaşına, sünnet tekniğine, ortamın hijyenine, yapan kişinin eğitim ve tecrübesine göre önemli farklılıklar gösterir. Dikişli sünnetin riskleri % arasında değişmektedir. Dikişsiz yöntemlerdeyse sünnetin toplam risk oranı % arasında rapor edilmiştir. Yenidoğanlarda risk % ’nin altındadır.

Sünnetin en sık karşılaşılan riski kanamadır. Kanamadan sonra en sık görülen riskler enfeksiyon, cilt yapışıklığı, pipi gömülmesi, eksik kesim ve idrar deliği darlığıdır.  Bu riskler, dikişsiz sünnet yöntemlerinin kullanılmasına paralel olarak azalmıştır. Penis gömülmesi, özellikle kilolu çocuklarda ve tüm sünnet yöntemlerinden sonra görülebilecek bir risktir. Plastik klips tekniğiyle yapılan sünnet, risk oranını 10 kattan daha fazla azaltmaktadır.

Bebeklerde korku ve endişe olmadığı için, süreç büyük çocuklara göre genel olarak çok daha iyi geçer.  İlk gün ağrı olabilir. Bebeğin ayı ne kadar küçükse yaşayacağı ağrı da o kadar az olur. Yenidoğanlarda ağrı neredeyse hiç görmüyoruz. Bebeğin ayına ve kilosuna uygun ağrı kesici jel ya da ilaçlar kullanılır. Ertesi gün genellikle ağrıdan eser kalmaz. Dikişli yöntemden sonra idrarın yarayı yakması ve buna bağlı ağlama neredeyse bir rutindir, ancak plastik klips yönteminde idrar herhangi bir rahatsızlığa yol açmaz. Sünnet bağlı ateş olmaz. Eğer ateş varsa, mutlaka altında yatan başka bir enfeksiyon odağı vardır.

Sünneti kim yapmalı? Seçim yapmak isteyen aile nelere dikkat etsin? Hastahane , ev , muayenehane, sünnette ortam da önemli midir?

“Sünneti kim yapmalı” sorusunun cevabı Sağlık Bakanlığı’nca verilmiştir.  02/01/ tarihli ve sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” ile sünnetçilerin sünnet yapması yasaklandı. Hangi hekimin yetkili olduğuna dair de net bir karar bulunmaktadır: Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün “ tarih ve sayılı genelgesi: “Sünnet operasyonlarında sorumlu uzman tercihen üroloji uzmanı, üroloji uzmanı bulunmadığı takdirde çocuk cerrahi uzmanı, plastik cerrahi uzmanı olacaktır”

Hekim seçiminde dikkat edilecek noktalarsa: Hekimin uzmanlık alanı, sünnet konusundaki tecrübesi ve bu konudaki bilimsel çalışmalarıdır.  Ek olarak hekim hakkındaki öneriler de oldukça önemlidir. Gerekirse karar öncesi hekiminizle yüz yüze görüşünüz. Konuyla ilgili size yeterli bilgi vermesi ve tüm sorularınızı yanıtlaması sizin için önemli kriterler olmalıdır. Size ve çocuğa yaklaşımı da önemlidir. Mümkünse çocukta tedirginliğe yol açmayan ve onun düzeyine inebilen hekimleri tercih ediniz. Sünnet sonrası hekiminize 24 saat ulaşabilmeniz çok önemlidir.

Bölgesel uyuşturmayla yapılacak sünnetler için hastane ortamı gerekmez. Dikişli sünnetlerde çocuğu uyutmak gerekebileceği için hastanede yapılması daha uygun olabilir. Ancak bölgesel anesteziyle yapılan klips yönteminde kesinlikle hastane ortamı gerekmez. Muayenehane ve klinik ortamlarında, hijyenik koşullarda yapılmasında sağlık açısından hiçbir sakınca yoktur.

Başarının sırrı sünnette mi?

BEGÜM ÇELİKKOL- funduszeue.info
[email protected]

Yaz geldi, dolayısıyla sünnet mevsimi de geldi. Bu dönemlerde sünnet elbiseli çocuklara sokaklarda sıkça rastlıyoruz. Çocuklar geçirecekleri cerrahi girişimden korkarken, aileler bu konuda telaşlı. Konu sünnet olunca merak edilenler de çok fazla oluyor. Sünnet nedir? Sünnetin ne zaman yapılması uygundur? Yeni doğan sünneti nedir? Peygamber sünneti nedir? Konunun uzmanlarıyla konuyu masaya yatırdık.

EN UYGUN YAŞ NEDİR?
Çocuk Cerrahisi Uzmanı Dr. Nadir Tosyalı:
Çocuğa yeni doğan döneminde sünnet yapılmamışsa 2 yaşına kadar olan dönem en ideal sünnet yaşı olarak tanımlanabilir. Sünnet işlemleri hem psikolojik hem de fiziksel travmayı en alt düzeye indirmek için mutlaka genel anestezi altında yapılmalı. Genel anestezi aileler açısından endişe verici olarak algılansa da çocuk cerrahları, dikkatleri dağılmadan ve strese girmeden ameliyatlarını gerçekleştirirken, çocuklar da travma ve ağrı yaşamadan sağlıklarına kavuşuyorlar.

Çocuğun psikososyal gelişimi için 2- 6 yaş dönemi ayrı bir önemlidir. Araştırmalar, 2- 5 yaş arasında genital bölgelerinden cerrahi girişim yaşamış çocukların ileriki yaşantılarında, o bölgeye herhangi bir cerrahi işlem yapılmamış çocuklara göre akademik ve sosyal başarılarda gerileme olduğunu gösteriyor.

SÜNNET DÜĞÜNÜ MESELESİ
Üroloji Uzmanı Op. Dr. Olcay Çiçekler:
Sünnet uzman doktorlar tarafından hastane ortamında yapılmalıdır. Eğer çocuğunuzda hipospadias denilen idrar çıkış deliğinin penisin alt kısmına açılması ya da epispadias denilen deliğin üst tarafa açılması durumu varsa, ya da doğuştan başka bir bozukluk varsa, ileri yaşlarda yapılması gereken düzeltme ameliyatında sünnet derisi kullanılabileceği için sünnet operasyonu bekletilebilir. Bu durumların gözlenmediği durumlarda sünnetin doğum sonrası yapılması tavsiye edilebilir.

Ailelerin yenidoğan döneminde sünnet yaptırmaktan kaçınmasının başlıca nedenleri arasında kültürümüzün önemli bir parçası olan sünnet düğünleri geliyor. Uzmanlar sünneti zamanında, düğünü ise ilerleyen yaşlarda yaptırarak çocukların hem sağlığını hem de kültürümüzü koruyacağımızı söylüyor.

YENİ DOĞAN SÜNNETİ
Türkiye'de ilk kez canlı yayında sünnet yapmasıyla bilinen Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Salih Somuncu, yeni doğan sünnetinin yapılmasını öneriyor

Yenidoğan sünneti nedir?
Doğum ve doğumu takip eden 28 günlük süreçte yapılan sünnete yenidoğan sünneti adı verilir. Doğumu takip eden ve saatlerde yapılabilir; ancak sağlıklı olanı yenidoğan bir bebeğin böbrek ve karaciğer fonksiyonlarının yeterince olgunlaştığı 7 ila gün arasında yapılmasıdır. Sünnet gibi zorunlu olmayan bir cerrahide ekstra bir travma oluşturmamak adına en az bir hafta beklenmesi doğru bir tercihtir.

Nasıl yapılır?
Yenidoğan sünnetinde genel anestezi uygulanmaz. Bir krem yardımıyla lokal anestezi sağlanır. Sünnet derisi ve penise krem sürülerek yaklaşık 1 saat beklenir. Gerekli anestezi sağlandıktan sonra sünnet derisi penisin anatomisine uygun olarak cerrahi yöntemle alınır. dakika süren operasyonda kanama kontrolü sağlandıktan sonra, yaklaşık 7 günde eriyerek kaybolan estetik bir dikişle damarlar tek tek bağlanır. Halk arasında lazer diye bilinen koter ne keserken ne de kanamaları durdururken kesinlikle kullanılmamalıdır.

Son dönemde sünnet derisinin sıkıştırılarak açılmasıyla uygulanan dikişsiz sünnet yöntemlerinde standardizasyon sağlanamayabilir. Penis cildinin tamamen alınması gibi sorunlar çok ciddi onarımların yapılması gerekliliğine neden olabilir. Bunun için sünnetin her yaşta cerrahi ve dikişli olarak yapılması en idealidir.

Yenidoğan sünnetinin yararları
Yenidoğan sünneti tıbbi nedenlerinden çok avantajlarından dolayı tercih edilmektedir;
En büyük avantajı anestezi şeklidir. Genel anestezi ya da enjeksiyonla yapılan anestezi uygulamalarının yerine kremle sağlanabilen lokal anestezi kullanılır.
Yenidoğan döneminde yara iyileşmesi hızlıdır.
Enfeksiyon riski daha düşüktür.
Kanama riski çok daha düşüktür.
En önemlisi erkek çocuk sünnet derisinden ne kadar çabuk kurtulursa idrar yolu enfeksiyonu geçirme riski o denli azalır.

PREMATÜRE BEBEKLERDE DURUM

Prematüre bebeklerde yenidoğan sünneti yapılabilir mi?
Prematür ya da düşük doğum ağırlıklı bebeklerde bebeğin doğum kilosunun gram gibi sağlıklı bir yenidoğanın kilosuna ulaşması beklenir. Daha sonra yine cerrahi yöntemle sünneti yapılır.

Hangi durumlarda yapılmamalı?
Çocuğun doğduğunda ilave bir sistemik hastalığı varsa,
Genel sağlık durumu bozuksa,
Enfeksiyon tablosu görülüyorsa,
Penise ait anomaliler (Peygamber sünneti, gömük penis, penil rotasyon, penil deviasyon gibi) varsa,
Sarılıkla ilgili değerleri çok yüksekse ve bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa, bu tedavi tamamlanmadan kesinlikle sünnet yapılmamalıdır.

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Sünnetin ardından hasta gerekli kontrolleri yapıldıktan sonra pansumanlı bir şekilde evine gönderilir. Ertesi gün kontrolleri yapılarak pansumanı açılır. Aileye günlük bakımın nasıl yapılacağı anlatılır. Yaklaşık günde iyileşme gerçekleşir.

Hangi belirtiler varsa hekime gitmek gerekir?
- Aşırı bir şişlik, renk değişikliği ve morarma görülüyorsa,
- Kızarma, iltihaplanma gibi enfeksiyon bulguları ortaya çıktıysa
- Kanama varsa mutlaka hekiminize başvurun.

Sünnetin tıbben sakıncalı olduğu durumlar nelerdir?
Tedavisi devam eden sağlık sorunları, her türlü ciddi hastalık, kanama-pıhtılaşma bozukluğu yapan hastalıklar, aktif enfeksiyonlar, idrar kanalının doğumsal olarak geniş olması anomalisi, penisin öne doğru eğik olduğu “kordi” deformitesi, penis cildi ile skrotum cildinin yapışık olduğu “füzyon” anomalisi. Bunun yanında idrar kanalının penisin normal yerinden farklı kısımlarına açıldığı durumlar da vardır.

Halk arasında “Peygamber Sünneti” olarak bilinen idrar deliğinin penisin alt kısmına açıldığı durum tıpta “Hipospadias” olarak adlandırılır. İdrar kanalının penisin üst kısmına açılması ise “Epispadias” olarak adlandırılır. Her iki durum da doğuştan gelen bir bozukluk şeklindedir ve sünnet için sakınca oluşturur çünkü onarılmaları için yapılacak ameliyatlar sırasında sünnet derisinden yararlanılır! Sorunu fark edilmeden sünnet edilen çocuklar onarım ameliyatı şansını kaybedebilir.

Peygamber sünneti aile tarafından fark edilebilir mi?
Elbette. İdrar çıkış deliğinin penisin ucunda olmadığını görüyorlar. Bazen sağlıklı bir sünnet derisi görünümünde de oluyor. O deriyi sıvazladığınızda da ortaya çıkabilen anomaller oluyor. Sünnet olacak her erkek çocuğun bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Çocuk hekimi, çocuk cerrahı olabilir gösterilmesi gerekiyor.

Peygamber sünnetinde müdahale edilmezse ileriki dönemlerde neler olabilir?
Ciddi bir şekil bozukluğu olduğu için ileriki cinsel hayatta problemler olabilir. İdrar yapmayla ilgili sıkıntı olabilir. Normal idrar yapma olmadığı için, çocuklar pantolonlarına ya da iç çamaşırlarına idrar yapabilirler. Bunun da psikolojik travma sonuçları olur. Bu çocukların tedavi olmama gibi bir seçenekleri olmaz.

Operasyon sonrasında neler yapılır?
Ameliyat biraz sıkıntılı. Birçok teknikte bir hafta kada sonda tutuyoruz. Sonda çocukta sıkıntı yaratabiliyor. Pansumanlar oluyor. Ailede bir memnuniyetsizlik oluyor. Bazı ailelerde toz pembe olabiliyor. Ameliyat sonrasında oldukça bakım isteyen bir durum. Ameliyat sonrasında komlikasyon oluşturabilecek de bir durum.

LOKAL ANESTEZİ TRAVMA YAŞATIYOR
Eklemek istedikleriniz nelerdir?

Penise ait tüm cerrahilerin sünnet de buna dahil 18 aya kadar bitirilmesi gerekir. 18 aydan sonra yapılan girişimler çocuklarda öyle ya da böyle iz bırakıyor. Lokal anesteziyle yapılacaksa yaş arasını önermiyorum. Organını kaybetme korkusu gibi panik atakların ileride ciddi bir hasar oluşturduğu gösterilmiş. Bunlar lokal anestezi ile yapılan sünnetler için geçerli. Travma işlemi yaparken oluşuyor. İdeali yeni doğan sünneti, olmadı ilk 6 ayda veya yaş ideal yaştır. Sünnet düğününü sonra yapabilirsiniz.
Sünnette sterilite önemli. Belediyeler, popülist yaklaşır. Bizler toplu sünnete karşıyız. Hiçbir zaman toplu sünnetlerde ideal sterilizasyon sağlanamaz. Birçok hastalık çocuktan çocuğa bulaşır. Sünnet basit bir cerrahi değildir. Lokal olarak paldır küldür yapılması uygun değildir. Aileler çocuklarını ehil ellere teslim etmelidir.

SÜNNETİN TARİHÇESİ:
1 cm kadar kesilen sünnet derisi tarih boyunca pek çok toplumda tartışma konusu oldu. Tarihçesine bakıldığında yıl öncesinde bile sünnetin yapıldığına dair veriler bulunmaktadır. Sünnetin farklı kültürlerce ve birbirinden bağımsız olarak uygulandığı da bilinmektedir. Antik Mısır’da sünnetin uygulandığını gösteren veriler arasında, M.Ö. yıllarına ait mumyalarda sünnet bulguları olması ve duvar resimlerinde sünnetin gelenekler gereği uygulanışını gösteren sahnelere rastlanması sayılabilir.

Batı’nın çoğunluğu Hristiyan olan uygarlıklarında geçmişte kısırlık, sara, astım, idrar kaçırma, fıtık, alkolizm ve gut gibi pek çok hastalığın sünnetle çözümlenebileceği ileri sürülmüş ve bu nedenle yılları arasında çok sayıda Hristiyan erkeğe uygulanmıştır. Ancak ’li yıllardan sonra tam tersine bir görüş gelişmiş; hatta Amerikan Pediatri Derneği “Sünnetin hiçbir tıbbi gereği yoktur!’’ diyecek kadar karşıt bir tutum benimsemiştir. Ancak tıbbi yararlarının olabileceği anlaşıldıkça yılından itibaren aynı kurum özellikle yenidoğan sünneti konusunda tutumunu yumuşatmış ve gereken hastalara uygulanabileceğini bildirmiştir.

Kristof Kolomb Yeni Dünya’yı keşfettiğinde birçok yerlinin sünnetli olduğunu saptamıştır. Sünnet dünyanın pek çok ülkesinde dinsel inanış ve/veya geleneklerin gereği olarak uygulanmaktadır. Musevi topluluklarında mutlak dini yükümlülük olarak görülmektedir. Müslüman Toplumlarla, Gayrimüslim Toplumlar arasında sünnet konusundaki en önemli fark ameliyatın yapılma yaşıdır. Gayrimüslim toplumlarda sünnetlerin çok büyük kısmı (% ) yenidoğan döneminde yapılır. Örneğin Musevi topluluklarında dini bir şart olarak yenidoğan erkek sünnet edilir. Gayrimüslim çocuklarda yenidoğan döneminden sonraki sünnetler daha çok tıbbi nedenlerle yapılır.

Sünnetle ilgili olarak, dini inanış, gelenekler, insan hakları, ekonomik kazanç ve yararına dair bilimsel kanıtlar gibi pek çok boyutu ilgilendiren tartışmalar tarih boyunca sürmüştür. Sünnetin dini inanışın gereği olarak görülmesi, dinle ilgili ayrımcılık için bir silah gibi kullanılmasına yol açabilmiştir. Örneğin Nazi Almanya’sında erkeklerin sünnetli olmalarına bakılarak toplama kamplarına gönderilecek Museviler ortaya çıkarıldığı bilinmektedir. Tersine ayrımcılığa bir örnek olarak ise sünnetin çok yaygın olduğu topluluklarda sünnetli olmayan erkeklerin tepkilerle karşılaşabilmesi verilebilir.

yılında ABD’de sünnetli erkek oranı % 65 olarak saptanmıştır. Bu oran Kanada ve Avustralya’da % 35, İngiltere’de % 10; Çin, Japonya ve diğer Avrupa ülkelerinde ise % 1’in altındadır.

Gelenekler yönünden bakıldığında, pek çok toplumda dinden daha baskın şekilde geleneklerin sünnet olma veya olmamaya etkili olduğu söylenebilir. İnsan hakları açısından sünnetin yorumu ise, en yeni ve duygusal tartışma alanıdır.



Erişkin (Yetişkin) Sünneti

Erişkin (Yetişkin) Sünneti

Psikolojik olarak rahatlatılmış erişkinlerde sünnet çocuk sünnetinden çok daha kolaydır ve ağrısızdır. Çocuğa göre daha kolay iletişim kurulabilen erişkine sünnetin kolay ve ağrısız geçeceği daha kolay anlatılabilir. Erişkinlerde sünnet derisi, penis gelişimini tamamlamış olduğu için doğal olarak daha geri çekilmiştir. Bu yüzden sünnet derisinin çok az bir kısmının alınması sünnet için yeterli olur.

Bu yüzden daha küçük bir cerrahi müdahale yapılması yeterlidir. Ağrısız teknikle penis uyuşturulduktan sonra sünnet esnasında kesinlikle hiç bir şey hissedilmez. Sünnetten sonra pantolonunu giyer ve normal yaşamına döner. Aynı gün işine gidebilir işinden geri kalmaz.

Pantolonunu rahatlıkla giyebilir ve istediği şekilde hareket edebilir. Sünnetten sonra yara iyileşmesi tamamlandıktan sonra cinsel hayatında da hiç bir değişiklik olmaz. Aynı gün pantolonunu giyip işine gitmesi sünnet yapıldığının bilinmesini istemeyen erişkin için önemlidir.

Erişkin sünneti kolaydır. Sonuç olarak sünnet olmamış erişkinler sünneti kafalarına takıp rahatsız olmasınlar. Erişkin sünneti kolaydır, ağrısız acısızdır ve aynı gün normal hayatlarına dönebilirler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası