mide polip ameliyatı nasıl yapılır / Polip Nedir? 5 Polip Belirtisi - Rahimde Polip Ameliyatı

Mide Polip Ameliyatı Nasıl Yapılır

mide polip ameliyatı nasıl yapılır

Polip

Sıkça Sorulan Sorular

Polip alınmazsa ne olur?

Risk teşkil etmeyen poliplerin alınmaması herhangi bir sorun teşkil etmez. 2 cm’ye kadar olan polipler risk şemasında en alt sırada bulunur; ancak 2 cm’den büyük poliplerde risk durumu artış gösterecektir. Riskli olduğu saptanan polipler alınmazsa zamanla ciddi sorunlara yol açabilir. Rahim içi polipler kısırlık ve düşüğe yol açabilirler.

Rahimde polip ağrı yapar mı?

Bu soru her hastaya göre farklılık gösterebilir. Rahim içi polipler genellikle adet dönemlerinde ağrıya neden olabilir. Yine aynı yerde oluşan bir diğer sorun ise cinsel ilişki sırasında yaşanır. Servikal polipler vajinal ilişki sırasında veya sonrasında kanamaya yol açabilir. Polipler ağrı yapmamaları ve hissedilmemeleri nedeni ile yıllarca fark edilemez.

Rahim içi polip kanama yapar mı?

Rahim polipleri kanama yapar. Poliplerin belirtilerinden biri bulundukları bölgede sürtünmeden dolayı kanama yapmalarıdır. Özellikle rahim veya rahim ağzında bulunan polipler için kanama çok sık gerçekleşebilir. Polipin oluşturduğu kanamalar adet dönemlerinde daha da artar. Adet kanamaları uzun ve sık periyotlarla gerçekleşiyorsa polip riski yüksek demektir.

Polip adet gecikmesi yapar mı?

Rahim içi polipler adet gecikmesi yapmaz. Adetten gün sonra lekelenme tarzı kanama sık görülür. Her adet düzensizliği polip varlığına işaret etmese bile rahim içi polipler açısından hasta değerlendirilmelidir.

Ameliyat sonrası polip tekrar eder mi?

Erken bir tanı ile tedavi edilen polipler çok nadir bir şekilde de olsa tekrar edebilir. Özellikle endometrial polip geçiren kadınlar, menopoz öncesi %15 ile %43 arasında polip tekrarlama riski ile karşı karşıya kalabilirler. Menopoz sonrası bu oran oldukça düşüktür. Kadınlarda rahim polipi sonrasında hormonal ilaçlarla tekrarlama riski en aza indirilmeye çalışılır. Her ne kadar doğru bir tedavi ile polipten kurtulmuş olsanız da, düzenli aralıklarla mutlaka kontrol olmanız gerekmektedir.

Rahimde polip cinsel isteksizlik yapar mı?

Poliplerin varlığı cinsel isteksizlik yapmaz ancak cinsel ilişki sırasında ve sonrasından oluşan ağrı, kanama gibi durumlar kişiyi cinsel ilişkiden uzaklaştırabilir. Adetlerin düzensiz bir hale gelmesi de cinsel isteksizlik üzerinde olumsuz bir etki yapabilir. Polipler rahim içinde enfeksiyona neden olabilir. Bundan dolayı tedavi olmadan vajinal cinsel ilişkiye girmemek hem hasta hem de partneri için daha doğru olacaktır.

Rahim içindeki polip hamileliğe engel mi?

Poliplerin hamileliğe engel olup olmadığı en çok merak edilen konuların başında gelir. Polipler hamileliğe engel olabilir; ancak bu yalnızca rahimde polip görülen durumlarda görülür. 2 cm üzerindeki polipler hem doğal yoldan hem de tüp bebek yöntemi ile hamile kalmayı engelleyebilir. Bu kesin bir sonuç değildir. Rahminde polip olan hamile kalan birçok hasta söz konusudur, ancak bu riskli bir durumdur. Bu yüzden belirli bir büyüklükte olan polipler hamile kalmayı engellememesi ve hamilelik sırasında düşüğü önlemek için alınmalıdır.

Rahmin içindeki polip ultrasonda görülür mü?

Hiçbir soruna yol açmayan polipler kendiliğinden teşhis edilemeyebilir. Polip varlığını belirlemek için ultrason etkili bir yöntemdir. Jinekolojik muayene sırasında yapılan ultrason görüntüleme sırasında polipin varlığından haberdar olunabilir. Yine aynı şekilde farklı bölgelerdeki poliplerde bir boşlukta tutundukları için ultrasonla teşhis edilebilir.

Polip kendiliğinden geçer mi?

Kişi, polip oluşumunu bilmez veya hiçbir belirtisi ile karşılaşmayabilir. Poliplerin kendiliğinden geçmesi beklenmemelidir. Bu kişinin kendi bilgisi ile alacağı bir karar olmadığından doğru bir teşhis ve tedavi için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.

Safra Kesesi Polibi Nedir?

Safra kesesi polibi safra kesesi içinde, safra kesesi duvarına yapışık olan çıkıntılardır. Çoğu safra kesesi polipleri, başka nedenlerle yapılan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi (BT) ya da manyetik rezonans (MR) gibi tetkiklerle tesadüfen saptanır. Bu polipler gerçek polip olabileceği gibi kolesterol birikintilerinin oluşturduğu yalancı polip görüntüsü de olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Neden Olur?

Gerçek  safra kesesi polibi oluşumu ile ilgili birkaç risk faktörü olabileceği bilimsel çalışmalarda belirtilmektedir. Ailesel polipozis, Gardner Sendromu, Hepatit B, Peutz-Jeghers gibi bazı hastalıkların polip oluşumu ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Safra sıvısındaki kolesterol ya da safra tuzları yoğun olduğunda da kolesterol topları oluşarak, safra kesesi duvarına yapışabilir ve yalancı poliplere neden olabilir.

Bu durum ayrıca safra kesesi taşı oluşumuna da neden olabilir. Safra kesesi taşı oluşumuyla ilişkili olduğu bilinen; obezite, kadın cinsiyet, kilo kaybı ve diyabet gibi durumların safra kesesi polibi oluşum riskini arttırdığı gösterilmemiştir.

Safra Kesesi Polipleri Tehlikeli midir?

Safra kesesi poliplerinin büyük çoğunluğu kolesterol polipleridir ve kanserleşme potansiyelleri yoktur. Nadir olan kısmı ise kanserleşme potansiyeline sahip olan poliplerdir. Birlikte var olan safra kesesi taşları varsa pankreatit, safra kesesi iltihabı, safra yolları iltihabı, tıkanma sarılığı gibi hastalıkların oluşması söz konusu olabilir. Bu durumlar hayatı tehdit edebilir. Bu nedenle doğru tanı ve tedavi planlaması önemlidir.

Safra Kesesi Polipleri Ne Kadar Zamanda Büyür?

Safra kesesi poliplerinin büyüme süresi tahmin edilemez. Kolesterol poliplerinin kendileri büyümezler, nadiren biriken kolesterol miktarına bağlı olarak büyüyormuş gibi görünebilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise mutlaka boyut açısından takip edilmelidir. Gerçek safra kesesi polipleri özellikle 10 mm’ yi geçtiklerinde kanserleşme potansiyelleri fazladır. Bu nedenle 10 mm’yi geçen safra kesesi polipleri ameliyat ile tedavi edilmelidir. Ultrason ile safra kesesi poliplerinin boyut takibi kolaylıkla yapılabilir. Seri takiplerde büyüdüğü izlenen polipler için de ameliyat düşünülmelidir. 

Safra Kesesi Poliplerinin Bitkisel Tedavisi Var mıdır?

Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi dışında bilinen bir tedavisi yoktur.

Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen yok olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Tedavileri

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Tedavi Edilir?

Safra kesesi poliplerinin çoğunda takip yeterlidir. Büyük çoğunluğu sessiz şekilde kalır ve herhangi bir problem oluşturmazlar. Fakat 1 cm üzerinde olan poliplerin kanserleşme potansiyeli artmaktadır. Kanserleşme potansiyeli olduğu düşünülen safra kesesi polipleri büyük çoğunlukla  laparoskopik (kapalı) safra kesesi ameliyatı ile tedavi edilirler. Ameliyatın kapalı yapılmasına engel olan nadir durumlarda ameliyat açık cerrahi ile yapılabilir.

Safra Kesesi Polipleri Nasıl Yok Edilir?

Gerçek safra kesesi poliplerinin cerrahi dışında bilinen bir tedavisi yoktur. Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen yok olabilirler. 

Safra Kesesi Polipleri Kendiliğinden Geçer mi?

Kolesterol polipleri ise safra içeriğine bağlı olarak bazen kendiliğinden yok olabilirler. Gerçek safra kesesi polipleri ise kendiliğinden yok olmaz.

Safra Kesesi Polipleri Belirtileri?

Safra kesesi poliplerinin çoğu herhangi bir belirti oluşturmazlar ve tesadüfen saptanırlar. Bazı durumlarda şişkinlik, karın ağrısı, bulantı, hazımsızlık, sırt ağrısı, safra kesesi iltihabı gibi şikayetlere neden olabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Mide Bulantısı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri özellikle safranın akışına engeol olabilecek yerleşimdeyseler bulantı yapabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Sırt Ağrısı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri oldukça nadir olarak bir şikayete neden olurlar. Bu belirti sırt ağrısı olabilir.

Safra Kesesi Polipleri Şişkinlik Yapar mı?

Safra kesesi polipleri genellikle bir şikayete neden olmazlar. Nadiren şişkinlik şikayetinin nedeni olabilirler.

Safra Kesesi Polipleri Ağrı Yapar mı?

Safra kesesi polipleri genellikle bir şikayete neden olmazlar. Bazen safra kesesi iltihabı ile ilişkilidirler, özellikle böyle durumlarda ağrının nedeni olabilirler.

PaylaşTweetPinReddit

Polip Nedir?

Polip, vücudun birçok farklı dokusunda oluşabilen anormal tümör benzeri yapılardır. Vücutta; burun, rahim, bağırsak gibi birçok değişik bölgede oluşabilirler. Aynı zamanda bazı sağlık problemlerine de yol açabilirler. Meydana geldiği dokuda köklenerek dışa doğru büyüyen polipler, geniş bir taban veya bir sap ile dokuya tutunurlar. Bulunduğu yapıya göre iyi huylu veya kötü huylu olarak gelişebilirler. Çoğunlukla iyi huylu olan bu yapıların az bir kısmında kanserleşme eğilimi görülür. Rahatsızlık verebilecek olanlar cerrahi işlemle alınır. Bir sakıncası olmayanlar ise alınmadan takip edilir.

Neden Oluşur?

Hareketsiz yaşam, stres, dengesiz beslenme, aşırı kilo alma gibi nedenler bağırsakta polip oluşma ihtimalini arttırır. Ailede kanser geçmişi, genetik yatkınlık gibi faktörler de oluşmasında etkilidir. Bu nedenler olmasa da polip oluşma ihtimali vardır.

Polip Çeşitleri Nelerdir?

Polip yapıları oluştukları bölgeye göre adlandırılır. Bu anlamda farklı çeşitleri bulunur. En sık görülen polip türleri şu şekildedir:

Endometrial Polip:Rahimde oluşan poliplerdir. Bilhassa menopozdan sonra oluşurlar. Rahim veya rahim ağzında köklenirler ve kanama sorunu ile belirti verir.

Safra Kesesi Polipleri: Genellikle safra kesesi ve safra çamuru hastalıkları ile karıştırılır. Polipin büyümesi ve safra kanalını tıkaması halinde polipin cerrahi işlemle alınması gerekir.

Ses Telleri Polipleri: Bu durum kişilerin sesinde çatallanma veya kalınlaşma sorunu oluşturabilir. Bu yüzden ilaçlar veya ameliyat ile tedavi edilir.

Bağırsak Polipleri: Polip yapısının kalın bağırsakta görüldüğü vakalarda tekrar eden ishal, dışkının görüntüsünde farklılıklar ve dışkıda kan görülmesi gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Çok şiddetli semptomlara neden olan poliplerin ameliyat ile alınması gerekebilir.

Nedenleri Nelerdir?

Vücutta polip oluşmasının nedeni tam olarak bilinmez. Ancak bazı risk faktörlerinin bu durumu tetiklediği öngörülür. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Rahimde oluşan poliplerin, kan dolaşımındaki fazla östrojen hormonunun etken olduğu düşünülür.
  • Alkol kullanımı, sigara içilmesi, reflü hastalığı, alerji ve kimyasallara maruz kalınmasının ses tellerinde polip oluşumuna sebep olduğu öngörülür.
  • Yanı sıra sigara içilmesi mesane polipleri için de risk unsurudur.
  • Ayrıca, tüm polip türlerinde genetik yatkınlık ve aile üyelerinde kanser hastalığı varlığı da etken sebepler arasında yer alır.

Ancak bu risk faktörlerinin hiç olmadığı bireylerde de polip oluşma ihtimali bulunur.

Polip Belirtileri Nelerdir?

Poliplerin birçoğu herhangi bir sağlık sorununa yol açmadan kendiliğinden yok olabilir. Bu yüzden rahatsızlık veren bir belirti vermez. Bu yüzden, ancak başka bir sağlık taramasında fark edilirler. Fakat bazı polip oluşumları, günlük hayatı olumsuz yönde sekteye uğratacak derecede sorun çıkarabilir. Bu tür polip yapıları genellikle büyüt ebatlara sahiptir. Polipler bulundukları bölgeye göre farklı belirtilere neden olur. Bu belirtiler şu şekilde görülebilir:

  • Kulakta oluşan polipler; kulaktan kan gelmesi veya işitme kaybı sorunlarına neden olabilir.
  • Bağırsakta oluşan polipler; ishal, kabızlık, karın ağrısı veya dışkıda kan oluşmasına sebep olabilir.
  • Burun içinde oluşanla; baş ağrısı, koku kaybı, soğuk algınlığı ve burunda ağrıya neden olabilir.
  • Midede oluşan polipler; mide ağrısı, kusma, midede hassaiyet veya kanama yapabilirler.
  • Boğazda oluşan polipler; birkaç gün süren ses kısıklıklarına neden olabilir.
  • Safra kesesinde oluşan polipler; safra kanalında tıkanma yapabilirler.
  • Mesanede oluşan polipler ise; idrar yaparken ağrı, idrarda kan ve sık idrar yapma isteğine neden olabilir.

Rahimde Polip Belirtileri

Rahim veya servikste oluşan polipler; normal zamanda bir belirti göstermez. Ancak adet döneminde şiddetli kanamalara, cinsel ilişki sırasında ağrıya, gebe kalamamaya veya olağan dışı akıntılara yol açabilir.

Polip Nasıl Teşhis Edilir?

Polip teşhisi çoğunlukla kişideki bir şikayet üzerine yapılmaz. Çünkü genellikle polipler belirti vermez. Bu yüzden birçok vaka da, başka bir sağlık sorunu için muayene yapılırken polip olduğu da anlaşılır. Bazı çok küçük yapıdaki polipler de ultrason incelemesinde de görünmeyebilir. Bu polipler belirti vermeye başladıktan sonra, doku örneği alınarak inceleme yapıldıktan sonra saptanır. Endometrial poliplerden genellikle aşırı kanamaya bağlı olarak şüphelenir. Yapılan ultrason incelemesi ile görülebilir. Bağırsakta olan polipler kolonoskopi incelemesi yapılarak, ses tellerinde oluşan polip yapıları ise endoskopi yapılarak tespit edilebilir.

Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Poliplerin tedavi planı; sayılarına, oluşum bölgelerine ve iyi huylu veya kötü huylu olmalarına göre hekim tarafından değerlendirilerek yapılır. Birçok türü iyi huylu olan ve herhangi bir kanserleşme olasılığı bulunmayan polip türünün alınmasına gerek yoktur.

Ancak takip edilmesine rağmen iyileşme olasılığı bulunmayan ve kanserleşme ihtimali bulunan poliplerin alınması gerekir. Bu tür yapılar; bağırsaklarda ise devamlı bağırsak problemlerine yol açabilir. Rahimde ise gebeliğe engel olabilir. Poliplerin çıkarılması amacıyla yapılan cerrahi operasyona polipektomi denilir. Bu operasyon polipin olduğu bölgeye göre genel veya lokla anestezi ile yapılabilir. Ortalama dakika süren bu operasyon hastanede yatış gerektirmez. Genellikle hastalar ertesi gün normal hayatlarına ve iş yaşamlarına dönebilirler.

Yani polip tedavisi için önemli nokta kötü huylu olup olmamalarının anlaşılmasıdır. Eğer kötü huylu ve risk oluşturacak bir yapılanma ise ameliyatla alınması gereklidir. Bu yüzden polip semptomlarından bir veya birkaçını yaşayan bir işi mutlaka uzman bir hekime muayene olmalıdır. Aksi takdirde hastalık oluşturacak ciddi boyutlara gelme ihtimali artacaktır.

Polip Ameliyatı

Özellikle rahim içerisindeki polipler ameliyatla alınır. Lokal anestezi ile veya sakinleştiriciyle işlem uygulanır. Optik cihazlarla poliplerin yeri saptanır. Yerlerinin tam olarak tespit edilmesi önemlidir. Ameliyat sonrasında hastanede yatılması gerekmemektedir. Düşük ihtimalle de olsa tekrarlanma ihtimali vardır bundan dolayı belirli aralıklarla kontrole gitmenizde fayda vardır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası