karın bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık / Karın Bölgesinde Kaşıntı Belirtileri ve Tedavisi

Karın Bölgesinde Kaşıntı Ve Kızarıklık

karın bölgesinde kaşıntı ve kızarıklık

Göbek deliği hakkında şaşırtıcı gerçekler: Eğer kaşınıyorsa

Ka&#;&#;nt&#;, gün içerisinde belki de yüzlerce kez ba&#;&#;m&#;za gelen normal bir durum gibi görünebilir. Göbek deli&#;i ve göbek deli&#;i etraf&#;nda hissedilen ka&#;&#;nt&#; ise di&#;erlerine göre biraz daha dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Y&#;llar içinde binlerce bakteriye ev sahipli&#;i yapan göbek delikleri, can s&#;k&#;c&#; hastal&#;klara neden olabilir.

GÖBEK DEL&#;&#;&#; ASLINDA B&#;R YARA &#;Z&#;D&#;R

Pittsburgh Üniversitesi T&#;p Merkezi'ne (UPMC) göre göbek deli&#;i, do&#;um s&#;ras&#;nda göbek kordonundan geride kalan izlerdir. Bebek do&#;du&#;unda göbek ba&#;&#; kesilir ve göbek deli&#;i yava&#; yava&#; kendini iyile&#;tirir. Bundan sonra göbek deli&#;i herhangi bir bedensel i&#;lev sunmaz, bu nedenle genellikle unutulan bir vücut parças&#;d&#;r.

GÖBEK DEL&#;&#;&#; NEDEN KA&#;INIR?

Göbek deli&#;i birkaç nedenden dolay&#; ka&#;&#;nabilir, ancak ka&#;&#;nt&#;n&#;n arkas&#;ndaki neden ki&#;iden ki&#;iye de&#;i&#;iklik gösterecektir. Örne&#;in, egzama ve kontakt dermatit gibi cilt rahats&#;zl&#;klar&#;, göbek deli&#;inin ka&#;&#;nmas&#;na neden olabilir, ancak bu, göbe&#;in kendisiyle ilgili herhangi bir sorundan kaynaklanmaz. Healthline'a göre göbek deli&#;iniz ka&#;&#;n&#;yorsa, ka&#;&#;nt&#;ya neden olan bir k&#;zar&#;kl&#;k veya enfeksiyon olabilir. Göbek bölgesinde a&#;&#;r&#; bir birikim varsa, kir, ölü deri ve tüyler enfeksiyona neden olabilir. Bu oldu&#;unda, göbek deli&#;inden sar&#; veya kahverengi bir ak&#;nt&#; s&#;zabilir.

GÖBEK DEL&#;&#;&#; ENFEKS&#;YONUNA D&#;KKAT!

Kabuklu cilt ve k&#;zar&#;kl&#;k, ayn&#; zamanda, dikkat edilmesi gereken bir göbek deli&#;i enfeksiyonunun belirtileridir. Göbek deli&#;inizi temiz ve kuru tutmak, maya, bakteri veya mantar olsun, enfeksiyon kapmaman&#;z&#; sa&#;lar. MedicineNet'e göre, ak&#;nt&#; veya ba&#;ka rahats&#;z edici semptomlar ya&#;arsan&#;z, doktorunuza ba&#;vurun.

iStock

Bununla birlikte, birçok basit ka&#;&#;nt&#; durumunda ise göbek deli&#;ini temizleyebilirsiniz. Su ve sabun, mikroplardan kurtulman&#;n en klasik yoludur. Göbek deli&#;i çukuru daha derin olanlar ise tuzlu suya bat&#;r&#;lm&#;&#; bir bezle göbek deli&#;ini nazikçe silerek temizleyebilir. Tuzlu su, göbek deli&#;inde biriken kirlerin temizlenmesi için idealdir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Sırt Kaşıntısı Neden Olur Ve Hangi Doktora Gidilir? Sırt Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Ağustos 24,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

İnsan vücudunda olumsuz durumlara karşı bazı reaksiyonlar görülebilir. Bu belirtilerden biri de çeşitli nedenlere bağlı olarak kendini gösteren sırt kaşıntısıdır. Kansızlık, uyuz ve egzama gibi farklı sebeplere bağlı olarak meydana gelebilen bir cilt sorunudur. Deri üstünün kaşınması olarak kendini gösterir ve kişinin günlük hayatını oldukça olumsuz etkiler. Kaşınma hissi kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Bazı kişilerde sık sık görülebilirken bazılarında hiçbir neden yokken durduk yere görülür. Sırt kaşıntısı ve vücutta kaşıntı neden olur? Sırt kaşıntısına neler iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Haberin Devamı

Sırt kaşıntısı, sırtta kendini gösteren bir cilt problemidir ve çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Sırt Kaşıntısı Neden Olur?

Sırt kaşıntısı bazı durumlarda herhangi bir hastalığa bağlı olabilir. Bunların yanı sıra çeşitli nedenlere bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Sırt kaşıntısının nedenleri aşağıdaki gibidir:

  • Deri dökülmesi, güneş ışınına maruz kalınan yerlerde olabilen bir durumdur. Dökülen deri yerine yeni deri gelirken o alanda kaşıntı görülebilir. Sırt kaşıntısında genel olarak geçici kaşıntılar görülür. Birkaç gün içerisinde geçer.
  • Yaşa bağlı görülen kaşıntı, vücut dinçliğine bağlı bir durumdur. Yaşlı insanlarda görülebilir ve müdahale altına alınması gerekir.
  • Uyuz, bazı hayvanlardan bulaşan uyuz, vücudun çoğu bölgesinde kaşıntıya neden olur. Bu yerlerden biri de sırt bölgesidir.
  • Stres, kaşıntının ortaya çıkmasında en büyük etkisi olan faktörlerden biridir.
  • Bitlenme, deri üstünde kaşıntıya neden olan durumlardan biridir. Sırta, saça ve vücudun diğer bölgelerine geçerek kaşıntıya neden olabilir.
  • Kuru egzama, bir cilt hastalığı olarak bilinir. Günler süren sırt kaşıntılarının nedenlerinden biri olan egzama, tedavi altına alınmalıdır.

Sırt Kaşıntısı İçin Hangi Doktora Gidilir?

Sırt kaşıntısı diğer hastalıklarda da olduğu gibi fark edildiği an tedavi altına alınması gereken bir durumdur. Bazı hastalıkların habercisi olarak da nitelendirilebilen kaşıntı, günlük hayatın kalitesini oldukça düşüren bir hastalıktır. Kaşıntı hastalığı için cildiye bölümüne gidilmesi ve muayene olunması gerekir. Doktorun dediklerine kulak verilmeli ve hastalığın başından sonuna kadar söylenenler uygulanmalıdır.

Haberin Devamı

Sırt Kaşıntısına Ne İyi Gelir?

Sırt kaşıntısı ciddi bir cilt problemi olmasının yanı sıra günlük hayatın da aksamasına neden olan rahatsızlıklardan biridir. Bu durumda ilk yapılması gereken cildiye uzmanına muayene olmaktır. Bunların yanı sıra hastaneye gidene kadar evde kaşıntıyı hafifletecek bazı önlemler bulunur. Sırt kaşıntısına iyi gelen bazı önlemler aşağıdaki gibi açıklanabilir:

  • Ilık ya da soğuk bir duş almak, kaşıntı için etkili olacaktır. Günde üç kez sabah öğle ve akşam olmak üzere soğuk ya da ılık duş almak, sırta oldukça iyi gelir.
  • Stresten uzak durmak, her hastalık türünde olduğu gibi sırt kaşıntısında da faydalı olan bir yöntemdir. Kişi hayatında stres yaratan faktörleri en aza indirmelidir.
  • Pamuklu ya da ipekli kıyafetler giymek, kaşıntıya iyi gelir. Sırt kaşıntısı bulunan bir kişi yapay kumaş ve yünlü kıyafetler kullanmamalıdır. Bu kıyafetler kaşıntıyı arttırır. Bunların yerine ipek ya da pamuk türü tercih edilmelidir.
  • Sırtta kaşınan bölgeyi daha fazla kaşımamak, sırt üzerinde yer alan kaşıntının üzerinde durmamak gerekir. Çünkü kaşınan bölge kaşındıkça ve kişi kaşımaya devam ettikçe bu olay devamlılık meydana getirecektir. Bunun önlenmesi için kişi elinden geldiği kadar kendini tutmalı ve en kısa sürede bir cildiye uzmanına görülmelidir. Hastalığına uygun bir tedavi yolu izlemesi ve uyarılara dikkat etmesinde fayda vardır.

Sağlık Köşesi




Sağlıklı bir insan, günde yaklaşık kez kaşınır. Doğal bir dürtü olan kaşıntı, çoğunlukla vücuda temas eden böcek ve bitkileri uzaklaştırmak, toksik maddelere karşı bağışıklık sisteminin histamin salgılamasını tetiklemek için oluşur. Esneme gibi bulaşıcı olduğu düşünülen kaşıntı, bazı durumlarda rahatsız edici bir cilt sağlığı sorununa dönüşebilir. Tıp dilinde pruritus olarak adlandırılan kaşıntı, vücudun belirli bölgelerinde olabileceği gibi tüm vücutta da görülebilir. Cildin nem düzeyini korumak, uygun olmayan kozmetik ürünlerden uzak durmak ve doğal kumaşlardan yapılmış kıyafetler giymek, vücutta kaşıntı hissinin azaltılmasında etkilidir. Uykusuzluk ve huzursuzluk gibi sonuçlar doğurabilen kaşıntı, deri hastalıkları, alerji ve hormonal değişimlerin yanı sıra immün sistem, böbrek, karaciğer ve tiroit bezi hastalıkları gibi ciddi sağlık problemlerinden de kaynaklanabilir. Vücutta kaşıntı ve kabarma gibi reaksiyonların şiddeti ve bulunduğu bölge, kaşıntının oluşum sebebi hakkında kısmen bilgi verebilir. Ancak uzman bir hekime muayene olmak ve gerektiğinde ek tetkikler yaptırmak, kaşıntının neden kaynaklandığını öğrenmek ve tedavi olmak için son derece önemlidir. " Vücutta kaşıntı neden olur?" sorusunu yanıtlamadan önce "Kaşıntı nedir?" bunu iyi anlamak gerekir.

Vücudun tamamında ya da bir bölümünde hissedilebilen kaşıntı, herkeste görülebilen bir histir. Bazı durumlarda en az ağrı kadar rahatsız edici boyuta ulaşabilen kaşıntı, pek çok sağlık probleminden kaynaklanabilir. Kaşıntının kontrol altına alınmaması, altta yatan hastalığın ilerlemesine, cilt problemlerine, uykusuzluğa ve hatta depresyona bile yol açabilir. Kişinin hayat kalitesinin son derece düşmesine ve bazı durumlarda kişinin kendisini sosyal hayattan soyutlamasına neden olabilir. Vücutta kaşıntı ve kabarma şeklinde de görülebilen bu durum, vücudun hemen her yerinde oluşabilir. Vücutta kaşıntı ve kabarcıklar, deri hastalıklarının yanı sıra böcek sokması, stres, alerji, parazit, mantar, kansızlık, diyabet, kanser, kan hastalıkları ve ilaç yan etkileri gibi geniş bir yelpazede bulunan rahatsızlıklardan kaynaklanabilir.

Vücutta kaşıntı hangi hastalıkların işaretçisidir?
Kaşıntı, vücudun tümünde olabileceği gibi yalnızca belirli bölgelerde de olabilir. Bu durum psikolojik olabileceği gibi bazı hastalıkların semptomu olarak da ortaya çıkabilir. Kaşıntının artış ya da azalma gösterdiği durumlardaki farklılık, bazı hastalıkların belirtisi olarak görülse de bu bilgi, başlı başına yeterli değildir. Kaşıntının nedeninin tam olarak anlaşılması için hekime başvurulmalıdır. Hekim öncelikle hastanın öyküsünü dinler ve ardından fizik muayenesini yapar. Gerekli gördüğünde bazı laboratuvar tahlilleri ile kaşıntıya neden olan hastalığın tanısını netleştirir. Ön tanıya yardımcı olabilecek vücut kaşıntılarının bir bölümü şu şekildedir:

Gece Artan Kaşıntı: Gece yatağa yatıldığında ya da uyku sırasında artış gösteren kaşıntı, çoğunlukla deri ve parazit enfeksiyonlarını işaret eder. Ayrıca yatak, yastık ve yorgan gibi tekstil ürünlerinin fazla deterjanla yıkanması ya da iyi durulanmamasına bağlı olarak alerjik bir reaksiyon da olabilir. Bazı kumaş türleri de cildi tahriş ederek kaşıntı hissinin artmasına neden olabilir.
Kaşıntı ve Artan Su Tüketimi: Kaşıntıya eşlik eden aşırı su tüketimi ve normalden fazla idrara çıkma gibi şikayetler, diyabet hastalığından kaynaklanabilir.

Kaşıntı ve Kilo Kaybı: Belirgin bir şekilde kilo kaybının yaşandığı, deri renginde farklılıkların gözlendiği ve kaşıntı hissinin arttığı durumlarda kanser şüphesi göz önünde bulundurulmalıdır. Ancak net teşhis için sağlık taramalarının yapılması gerekir.

Kaşıntı ve Çarpıntı: Kişinin normalden fazla kaşınmasına eşlik eden çarpıntı ya da saç dökülmesi varsa hipotiroidi hastalığı göz önünde bulundurulmalıdır. Kaşıntının sebebi, tiroit bezinin fazla çalışmasına bağlı olarak kan düzeyinde TSH hormonunun çok fazla bulunması olabilir.

Kaşıntı ve Cilt Renginde Değişim: Deri ve gözlerde sararma, idrar renginde koyuluk, şişkinlik, karın ağrısı ve kaşıntı, karaciğer hastalıkların belirtisi olabilir.
Kaşıntı ve Hâlsizlik: Yorgunluk ve hâlsizlik gibi belirtilerin varlığında hipotiroididen şüphelenilir.

Kaşıntı ve Kırmızı Lekeler: Cilt yüzeyinde kabarıklık şeklinde oluşan kızarıklıklar ve kaşıntı, halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker hastalığının işaretçisi olabilir.

Vücutta kaşıntı nedenleri
Vücutta kaşıntı pek çok farklı sebepten dolayı oluşabilir. Dermatolojik hastalıklar ya da farklı bir deyişle cilt hastalıkları, iç hastalıkları, alerji ve bazı ilaçların yan etkileri, vücutta kaşıntı nedenleri arasında geniş yer bulur. Sıkıntı ve strese bağlı olarak görülen kaşıntı, vücudun belirli bölgelerinde olabileceği gibi vücut genelinde de görülebilir. Kaşıntıya neden olan dermatolojik hastalıklar ve iç hastalıklarının bir bölümü şu şekilde sıralanabilir:

DERMATOLOJİK HASTALIKLAR
Cilt hastalıkları, yaygın olarak kaşıntı şikayetine yol açar. Kişiye son derece rahatsızlık veren bu durum, kişinin hayat kalitesini belirgin ölçüde düşürürken, sosyal hayatını da etkiler. Kaşıntının eşlik ettiği dermatolojik hastalıkların bazıları şunlardır:

Cilt Kuruluğu: Cilt yüzeyinde pullanma, çatlama ve kaşıntıya yol açan cilt kuruluğu, vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir. Genellikle el, kol ve bacaklarda görülür. Hava şartları, aşırı sıcak suyla yıkanmak, yetersiz sıvı alımı ve bazı ilaçlar cildin kurumasına yol açabilir. 40 yaşını aşmış kişilerin yarısında görülen cilt kuruluğunu önlemek için sıvı alımının arttırılması, kışın cildi soğuktan korumak, sabun türünü değiştirmek ve nemlendirici ürünler kullanmak önerilebilir.
Egzama: Dermatit olarak da bilinen ve cilt üzerinde iltihaplı kabarcıklara neden olan hastalık, kaşıntı, cilt kuruluğu ve döküntüyle karakterizedir. Klinik muayene ile tanısı konan egzama, kronik seyirlidir.
Uyuz: Deri altına yerleşen bir tür akar olan Sarcoptes scabiei, özellikle geceleri artış gösteren şiddetli kaşıntıya yol açar. Sivilce benzeri kabarcık ve cilt döküntüsü de görülebilir. Kaşıntı genellikle parmak araları, diz ve dirsek derisinin kıvrım yaptığı yerlerde yoğundur. Bulaşıcı olan bu hastalığın tedavisi, losyon ve krem türü ilaçlarla yapılır.

İÇ HASTALIKLARI
Vitamin ve demir eksikliğinin yanı sıra dahiliye bölümü hastalıklarının da bir bölümü, vücutta kaşıntıya neden olur. Kan hastalıklarının bir bölümü ve paraziter hastalıklar da kaşıntıya neden olabilir. Yaygın olarak kaşıntıya neden olan rahatsızlıkların bir bölümü şöyledir:

Böbrek Yetmezliği: Ciltte kalıcı kaşıntı ve kuruluğa neden olan böbrek yetmezliği, mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, hipertansiyon ve iştah kaybı gibi belirtiler gösterir. Böbrek fonksiyonlarının kaybedilmesi olarak da tanımlanan hastalığın pek çok nedeni bulunur.

Sarılık: Göz ve ciltte sararma ile karakterizedir. Belirtileri arasında hâlsizlik, ateş ve kaşıntı gibi şikayetler yer alır. Tedavisi, altta yatan hastalığa bağlı olarak farklılık gösterir.

Siroz: Kronik karaciğer hastalığı olarak da bilinen siroz, karaciğerin yapısal fonksiyonlarının bozulması ile oluşan, karaciğerin sertleşmesine ve küçülmesine neden olan bir hastalıktır. Hâlsizlik, kilo kaybı, sarılık ve kaşıntı ile karakterizedir. Tedavisi, hastalığın evresine göre farklı şekillerde yapılır.

Vücutta kaşıntı nasıl tedavi edilir?

Kişinin hayat kalitesinin son derece düşmesine neden olan rahatsızlık

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası