sgk meslek kodları 2023 / Meslek Adı ve Kodu Değişikliklerinde İdari Para Cezası Uygulaması | PwC Türkiye

Sgk Meslek Kodları 2023

sgk meslek kodları 2023

SGK meslek kodu güncelleme ve SGK meslek kodu değiştirme işlemlerinin nasıl yapılacağı konusu hem işverenler tarafından hem de çalışanlar tarafından bize sıklıkla soruluyor. Bu yüzden SGK meslek kodu güncellemesinin nasıl yapıldığı konusuna ayrıntılı olarak yer vermek istedik.

Bildiğiniz üzere çalışanların hizmet beyannamelerinde meslek kodunun yer alması zorunlu hale gelmiştir. Özellikle çıraklık, kalfalık belgesi alacak kişiler için belge alınacak meslek grubunda belli bir sigortalılık süresi istenmekte ve bunun tespiti de SGK Tescil ve Hizmet dökümünde yer alan ilgili mesleğe ait meslek kodu ile yapılan bildirimlere göre yapılmakta.

Meslek kodları geriye dönük olarak da güncellenebiliyor. Şimdi hem geriye dönük meslek kodu nasıl değiştirilir, hem de işe giriş bildirgesinde SGK meslek kodu nasıl değiştirilir hem de sonraki verilecek beyannameler için meslek kodu değişikliği nasıl yapılır konusuna ayrıntılı değineceğiz.

Sgk meslek kodu nedir?

SGK meslek kodu, her bir meslek için belirlenen koddur. Çalışanların belirlenen kodlarla yani işyerinde yaptığı iş ile ilgili meslek kodu ile Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na bildirimi zorunludur. Aşağıda güncel bir listesi verilmiştir.

SGK meslek kodları ne işe yarar?

Peki meslek kodu ne işe yarar? Bu kodla çalışanın işyerinde yaptığı işe uygun kodla Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na bildirimi sağlanır. Örneğin aşçı ise büro elemanı olarak bildirilmesinin önüne geçilir. Bu da ileride sigortalı için referans olur. Özellikle kalfalık, çıraklık, ustalık belgesi alırken Mesleki Eğitim Kurumu belli bir kıdem şartı aramakta ve bunu da geriye dönük olarak meslek kodu ile yapılan bildirimlerden tespit etmekte. Bu yüzden çalışanların doğru kodla bildirimlerinin sağlanması önem arz etmekte.

Sgk meslek kodu değiştirme nasıl yapılır?

İşveren tarafından işçi meslek kodu güncellemesi işe giriş bildirgesi uygulamasında her zaman online olarak yapılabilir. SGK meslek kodu değişikliği için Sosyal Güvenlik Kurumu&#;na dilekçe verilmesi gerekmez. Ancak bu değişiklik cari bildirge ve sonraki verilecek bildirgelerde meslek kodunun değişmesini sağlar yani geriye dönük işçi meslek kodu değiştirme imkanı sağlamaz.

Daha önce verilen hizmet bildirgelerinde geriye dönük meslek kodu güncellemesi işe giriş uygulaması üzerinden yapılamamakta. İşveren tarafından işveren dosyasının bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne aşağıda örneği verilen dilekçe ile başvuru yapılması gerekmekte. İşveren talebi üzerinde çalışanın meslek kodu &#;a kadar olan kısım için güncellenebilmekte. Öncesi için herhangi bir sigortalı meslek kodu değiştirme yapılamamakta.

Meslek kodu güncellemesi nasıl yapılır?

Cari dönem ve sonrasında verilecek bildirgelerde meslek kodu değişikliği işe giriş uygulaması üzerinden kolayca yapılabilmekte. İşveren tarafından bu işlem her zaman yapılabilir ve meslek kodu değişikliği cezasına tabii değildir. İşe giriş bildirgesinde meslek kodu güncellemesi için lütfen aşağıdaki aşamaları takip ediniz;

  • İşe giriş ve işten ayrılış uygulamasına E bildirge kullanıcı adı ve şifreniz ile giriş yapın.
  • Uygulamaya giriş yaptıktan sonra ana ekranda yer alan İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme menüsüne giriş yapın.
  • Açılan ekranda geçmişe dönük meslek kodu değiştirme ve güncelleme yapmak istediğiniz sigortalı T.C. numarasını yazarak Sorgulama yapın.
  • Sorgulama yaptıktan sonra sorgulama ekranının bir altında çıkan ve güncelleme yapmak istediğiniz işe giriş bildirgesini seçin.
  • Sigortalı Meslek Adı kısmında kişiye uygun meslek kodunu seçtikten sonra İleri diyerek personel meslek kodu değiştirme işlemini tamamlayın. Güncel meslek kodları listesi excel olarak aşağıda verilmiştir.  Hepsi bu kadar.

Buradan yapılan SGK işe giriş meslek kodu güncelleme ve değişikliklerin geçmişe yansımayacağını sadece cari dönem ve sonrasındaki bildirgelerde yeni meslek kodunun yer alacağını hatırlatmak isteriz. Geçmişe yönelik sigorta meslek kodu değiştirmek için aşağıda örneği verilen dilekçe ile SGK&#;ya işveren tarafından başvuru yapılması gerekmekte.

İşe giriş meslek kodu güncellemesi nasıl yapılır?

İşe giriş bildirgesinde meslek kodu güncelleme işlemi için yukarıda belirtilen yolu takip etmeniz gerekmektedir. Bu değişiklik işe giriş bildirgesi ve sonrasında verilecek beyannamelerde yeni kodla bildirim yapılması imkanı sağlar. Önceden verilen beyannamelerde değişiklik olabilmesi için aşağıda örneği verilen meslek kodu değiştirme dilekçesi örneği ile işveren dosyasının bağlı olduğu SGK Müdürlüğü&#;ne başvuru yapılması gerekmektedir.

E bildirge meslek kodu güncelleme nasıl yapılır?

SGK e bildirge ya da işveren sistemi üzerinden güncelleme yapılamaz. İşe giriş bildirgesinde mesleki kodları nasıl güncelleme yapacağınız ve geçmişe yönelik düzeltmenin nasıl ve ne şekilde yapılacağı yukarıda anlatılmıştır.

Sgk meslek kodu değiştirme dilekçe örneği

tarihine kadar olan bildirgeler için meslek kodu güncellemesi SGK tarafından işveren talebine istinaden yapılabilmekte. Geriye dönük meslek kodu değiştirme için işverenin örneği aşağıda verilen sgk meslek kodu değiştirme dilekçesi ile başvuru yapması yeterli.  Sgk da meslek kodu değişikliği için muhtasara geçişle birlikte cezai işlem uygulandığını belirtmek isteriz. Cezai işlem hakkında detaylar yazımızın devamında verilecektir.

  • &#;&#;&#;&#;. Sosyal Güvenlik Merkezine
  • Müdürlüğünüzde &#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;&#;.. işyeri sicil numarası ile tescilli işyerimizde &#;&#;&#;&#;&#;&#;. T.C. numaralı çalışanımızın &#;../&#;./&#;.-&#;../&#;./&#;&#;. tarihleri arasındaki meslek kodunun &#;&#;&#;&#;&#;. meslek kodu ile güncellenmesi hususunu arz ederim. 

Sgk meslek kodu değiştirme dilekçe örneği word olarak hazırlayarak bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne elden ya da posta yolu ile gönderebilirsiniz.

Sgk meslek kodu geriye dönük değiştirme hangi tarihe kadar yapılır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi geriye dönük değişiklik işlemleri dilekçe ile her zaman yapılabilir. tarihi ve sonrasındaki sigortalı bildirimler için meslek kodu güncellemesi yapılabilmekte.

Sürekli işçi meslek kodu değişikliği nasıl yapılır?

Taşerona bağlı olarak çalışırken Kamu&#;da sürekli işçi kadrosuna alınanların sigorta bildirimleri de SSK kapsamında olmaktadır. Dolayısıyla hem ileriye dönük hem de geriye dönük meslek kodu güncelleme işlemleri aynen yukarıda anlatıldığı gibi yapılmalıdır.

Sgk meslek kodu değiştirme ne zaman yansıyor?

SGK işçi meslek kodu değiştirme işlemi yapılır yapılmaz hizmet dökümüne yansır. İşe giriş uygulaması üzerinden yapılan değişiklikler ise sonraki verilecek bildirgelere hemen yansır.

Meslek kodu değiştirme hemen yapılıyor mu ?

Hem işe giriş üzerinden yapılan güncellemeler hem de SGK&#;ya dilekçe ile talepte bulunulan değişiklikler işlemin tamamlanmasının ardından hemen SGK Tescil ve Hizmet Dökümü&#;ne yansımakta. Tabi SGK&#;ya dilekçe ile başvurularda işlem hemen yapılırsa hemen yansır. Geç yapılırsa yapıldığı tarihte yansıyacaktır. E-devletten SGK meslek kodu öğrenme alt başlığında değişikliği nasıl görüntüleyebileceğiniz hakkında bilgi bulabilirsiniz.

SGK Meslek kodları

Meslek kodları listesi sürekli olarak güncellenmektedir. Biz bu yazımızda en güncel hali ile meslek kodları listesini size sunuyoruz. SGK güncel meslek kodları listesini buradan indirebilirsiniz: sgk meslek kodları excel indir.

Sgk işe giriş kodları

İşe giriş bildirgesinde gerekli olan sigorta meslek kodları listesi yukarıda güncel olarak verilmiştir. İşe giriş yapılırken gerekli diğer sigortalılık kodları ve işe giriş bildirgesi hakkındaki tüm detaylara ulaşmak ve sgk iş kolu kodlarına göz atmak için hemen  sgk işe giriş kodları sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Meslek kodu değiştirme cezası ne kadar?

Önemli: Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayımlanan &#;Meslek Adı ve Kodu Değişiklikleri Hakkında Yapılacak İşlemler &#; başlıklı genel yazı ile meslek kodu değişiklik taleplerinde uygulanacak güncel işlemler ve ceza tutarları şu şekilde olacaktır;

  • İşe giriş bildirgesi uygulamasında yapılacak ve cari dönem ile sonrasında verilecek bildirgelerde değişiklik yaratacak olan sigortalı meslek kodu güncelleme işlemlerinde cezai işlem uygulanmayacak.
  • Cari dönem öncesini kapsayan geriye dönük sgk kodu değiştirmede ise muhtasar prim ve hizmet beyannamesine geçiş tarihi olan tarihi sonrası için cezai işlem uygulanacak.
  • İşverenin geçmişe dönük meslek kodu düzeltmeleri SGK tarafından işleme alınacak ve bunlar için cezai işlem uygulanmayacak. Ancak sigortalı tarafından verilecek dilekçeler SGK denetmenlerince gerekli araştırma yapıldıktan sonra işleme alınabilecek. Eğer Denetim neticesinde sigortalının meslek kodunun gerçeğe aykırı ya da yanlış bildirildiği tespit edilirse işverene her bir dönem için 1/10 tutarında ceza uygulanacak.
  • Yine mahkeme kararı, diğer Kamu Kurum ve Kuruluşların denetimleri sonucu sigortalının meslek kodunun gerçeğe aykırı bildirildiği tespit edilirse hatalı bildirilen her bir dönem için 1/10 tutarında idari para cezası uygulanacak.
  • Bildiğiniz gibi Temmuz ayına kadar muhtasar ve prim hizmet beyannamesi pilot illerde uygulanmış ve sonrasında /Temmuz ayı itibariyle tüm Türkiye&#;de geçiş yapılmıştır.
  • Buna göre muhtasar ve prim hizmet beyannamesine geçişle birlikte yapılmış olan geçmiş dönem meslek kodu değişiklik işlemleri için sigortalı başına aylık asgari ücretin 1/10&#;u tutarında idari para cezası uygulanacak.  Uygulanacak idari para cezası tutarı bir dönem için brüt asgari ücret tutarını geçemeyecek.

Sgk meslek kodu güncelleme cezası

Yukarıda belirtilen hükümler doğrultusunda geriye dönük işe giriş meslek kodu değiştirme kapsamında sigortalı başına her bir değişiklik dönemi için uygulanacak ceza tutarı 01 Ocak tarihinden itibaren yılında ,00 TL olacaktır. Toplamda bir dönem için uygulanacak SGK meslek kodu geriye dönük değiştirme cezası tutarı ise yılı için ,00 TL&#;yi geçemeyecektir.

SGK meslek kodu değiştirme cezası
Sigortalı başına
,00 TL
Toplamda maksimum uygulanabilecek
ceza tutarı
,00 TL

Meslek kodu sorgulama nasıl yapılır?

İşverenler çalışanın meslek kodunu işe giriş uygulama üzerinden İşe Giriş Bildirgesi Güncelleme ekranına giriş sağlayarak görebilir. Çalışanlar ise SGK Tescil ve Hizmet Dökümünde meslek kodu alanından güncel meslek kodu ile geçmişte hangi meslek kodu ile bildirim yapıldığına dair sorgulama yapabilir. Çalışan olarak e devlet sistemi üzerinden meslek kodu görüntülemek ve SGK tescil hizmet dökümü sorgulaması yapmak için hemen  sgk hizmet dökümü sorgulama sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

SGK meslek kodu nasıl öğrenilir?

İşveren tarafından bildirilen meslek kodu meslek kodu listesinde yer alan koda uygun olarak bildiriliyor mu ? Bunu öğrenmek ve SGK meslek kodu sorgulaması yapmak çok kolay.

  • E-devlette SGK Tescil ve Hizmet Dökümü sayfasına T.C. ve e-devlet şifreniz ile giriş yapın.
  • Hizmet dökümü sayfasında Meslek Kodu alt bölümünde yer alan kodun üzerine mouse okunu getirin.
  • Böylece e-devlet meslek kodu sorgulaması yapılmış ve hangi kodla bildirim yapıldığı açıklamalı olarak görülecektir.

Meslek kodu şikayeti nereye yapılır?

Bazı durumlarda işverenler çalışanları doğru meslek kodu ile bildirmeyebilmekte. İşçi talep etse bile işveren değişiklik işlemini yapmayabilmekte. Bu tür bir durum varsa yapılması gereken işlem işvereni şikayet etmek olacaktır. Alo hattını arayarak ya da işverenin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne dilekçe ile başvurmak.

Başvuru üzerine Sosyal Güvenlik Kurumu değişiklik talebini denetmenler tarafından inceler. Denetmenler tarafından işyerinde denetim yapılır. İşveren ve çalışanın ifadesi ile tanıkların ifadeleri alınır. Yapılacak denetim neticesinde eğer denetmen tarafından sigortalının değişiklik talebi uygun görülürse işlem yapılır ve işverene cezai işlem uygulanır.

Bağkur meslek kodu değiştirmesi nasıl yapılır ?

Yukarıda anlatılanların hepsi 4/1-a yani eski adıyla ssk kapsamında çalışanların SGK&#;ya bildirilen meslek kodlarının cari ya da geriye dönük olarak nasıl değiştirilebileceği ile alakalıdır. Eğer 4b yani bağkur meslek kodunuzun yanlış olduğunu düşünüyorsanız bir dilekçe ile bağkur dosyanızın olduğu Sosyal Güvenlik Merkezi&#;ne başvurarak düzeltme yaptırabilirsiniz.

SGK meslek kodu değiştirme süresi

Eğer meslek kodu hatalı bildirildiyse işveren tarafından geriye dönük her zaman E-devlet meslek kodu değiştirme yapılabilir. Bu işlem için kanunen belirlenmiş bir süre yoktur. Ancak meslek kodu uygulaması tarihi ve sonrasında ilk defa başladığından belirtilen tarih ve sonrası için E SGK meslek kodu güncelleme talebi verilebilir.

SGK meslek kodu değiştirilebilir mi?

Meslek kodu hem cari dönem için hem de geçmiş dönem için sistem üzerinden değiştirilebilir. Geriye dönük değişiklik de her zaman yapılabilir. Bunun için SGK&#;ya dilekçe ile başvurulması gerekir.

Meslek kodunun önemi nedir?

Meslek kodları uygulaması temelde çalışanların haklarının korunması amacı ile getirilen bir sistemdir. Bu sistemle maaşları için asgari ücretin üzerinde alt tutar belirlenen çalışanların hem brüt hem de net kazançlarının bu tutarın altında olmaması sağlanmaktadır.

Meslek kodu farklı olursa ne olur?

Meslek kodunun çalışanın yaptığı işle uyumlu olması gerekmektedir. Farklı olarak bildirilmesi ve bunun tespiti durumunda işverene idari para cezası uygulanır.

Meslek kodu emekliliği etkiler mi?

Doğrudan emeklilik şartları üzerinde etkisi yoktur. Ancak örneğin bir mühendis iseniz brüt kazancınızın mühendisler için belirlenen tutar altında bildirilmeyeceğinden emeklilik kazanç ortalamasını olumlu olarak etkiler.

Meslek kodunu kim belirler?

Meslek kodları uluslararası kriterler ve ölçütler de esas alınarak Çalışma Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

meslek kodu ne demek?

Büro işçisi olarak çalışanlara ait meslek kodudur.

meslek kodu ne demek?

İş makinelerinde operatör olarak çalıştırılanlar için meslek kodu olarak belirlenmiştir.

meslek kodu ne demek?

Bekçi olarak görev yapanların meslek kodu olarak belirlenmiştir.

SGK meslek kodu değişikliği nasıl yapılır?

Meslek kodu değişikliği işe giriş bildirgesi ve SGK işveren sistemi üzerinden işveren tarafından yapılır.

Uygulamada sıklıkla karşılaşılan, işçilerin almakta oldukları ücretin SGK’ya eksik bildirilmesinin önüne geçmek amacıyla getirilen ve halen yürürlükte olan meslek kodu uygulaması, tarihinden itibaren ihlali halinde yaptırımlı olarak uygulanacak.

tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un maddesiyle sayılı Kanunun nci maddesinin birinci fıkrasına aşağıdaki düzenleme eklenmiştir.

“n) Muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde, sigortalıların işyerlerinde fiilen yaptıkları işe uygun meslek adı ve kodunu, gerçeğe aykırı bildiren her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere meslek adı ve kodu gerçeğe aykırı bildirilen sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanır.”

Aynı kanunun maddesiyle de

e) 51 inci maddesiyle sayılı Kanunun nci maddesine eklenen (n) bendi 1/1/ tarihinde,

yürürlüğe gireceği kararlaştırılmıştır.

Böylelikle, yılı başından itibaren, fiilen yapılan işe uygun olmayan meslek adı ve kodu tespiti halinde her bir işyeri için aylık asgari ücreti geçmemek üzere, sigortalı başına asgari ücretin onda biri tutarında idari para cezası uygulanacak.

Diğer yandan yılı başından itibaren SGK ve Gelir Vergisi uygulamalarının birleştirilerek uygulamaya alınmasıyla, hem SGK’nın hem de vergi dairelerinin ücretler arasındaki farklılığı denetleme imkanı daha da artacak. Bu doğrultuda re’sen tescil, geriye dönük tescil, idari para cezası, gecikme zammı ve varsa verilen teşvik (% 5 ve istihdam) faizleriyle geriye alınması, doğabilecek riskler arasında.

Bu nedenlerle doğabilecek risklerden kaçınmak amacıyla, tarihine kadar, meslek adı ve kodunun doğru girilmesi, SGK mevzuatına uygun şekilde eksiksiz bildirim yapılması büyük önem arz etmektedir.

Kanunun tam metni için:

seafoodplus.info

Kanunun gerekçesi için:

seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir