hipotez çeşitleri / Hipotez Nedir ? Hipotez Nasıl Yazılır ? | Uzaktan Eğitim

Hipotez Çeşitleri

hipotez çeşitleri

Hipotez Nedir ? Hipotez Nasıl Yazılır ?

Hipotez, bilimsel araştırmalarla test edilebilen bir ifadedir. İki veya daha fazla şey arasındaki ilişkiyi test etmek istiyorsanız, deney veya veri toplamaya başlamadan önce hipotezler yazmanız gerekir .

Örnek Hipotez

Günlük elma tüketimi daha az doktor ziyaretine yol açar.

Hipotez nedir?

Bir hipotez, araştırmanızın ne bulacağına ilişkin tahminlerinizi belirtir. Henüz test edilmemiş araştırma sorunuza geçici bir cevaptır . Bazı araştırma projeleri için, araştırma sorunuzun farklı yönlerini ele alan birkaç hipotez yazmanız gerekebilir.

Bir hipotez sadece bir tahmin değildir - mevcut teorilere ve bilgilere dayanmalıdır. Ayrıca test edilebilir olmalıdır, yani bilimsel araştırma yöntemleriyle (deneyler, gözlemler ve verilerin istatistiksel analizi gibi) onu destekleyebilir veya çürütebilirsiniz .

Hipotezlerdeki Değişkenler

Hipotezler, iki veya daha fazla değişken arasında bir ilişki önerir . Bir bağımsız değişken bir şey araştırmacı değişiklikleri veya kontrol etmesidir. Bir bağımlı değişken araştırmacı gözlemler şey ve önlemler olduğunu.

Günlük elma tüketimi daha az doktor ziyaretine yol açar .

Bu örnekte, bağımsız değişken elma tüketimidir - varsayılan neden . Bağımlı değişken, doktor ziyaretlerinin sıklığıdır - varsayılan etki .

Hipotez Nasıl Geliştirilir?

1. Bir soru sorun

Bir hipotez yazmak, cevaplamak istediğiniz bir araştırma sorusuyla başlar. Soru, projenizin kısıtlamaları dahilinde odaklanmış, spesifik ve araştırılabilir olmalıdır.

Daha fazla derse katılan öğrenciler daha iyi sınav sonuçları alıyor mu?

2. Ön araştırma yapın

Soruya ilk cevabınız konu hakkında halihazırda bilinenlere dayanmalıdır. Araştırmanızın ne bulacağı hakkında eğitimli varsayımlar oluşturmanıza yardımcı olacak teorileri ve önceki çalışmaları arayın .

Bu aşamada, hangi değişkenleri çalışacağınızı ve aralarındaki ilişkilerin ne olduğunu düşündüğünüzü belirlemek için kavramsal bir çerçeve oluşturabilirsiniz.

3. Hipotezinizi formüle edin

Şimdi ne bulmayı umduğunuza dair bir fikriniz olmalı. Soruya ilk cevabınızı açık ve özlü bir cümleyle yazın.

Daha fazla derse katılmak daha iyi sınav sonuçlarına yol açar.

4. Hipotezinizi geliştirin

Hipotezinizin spesifik ve test edilebilir olduğundan emin olmanız gerekir. Bir hipotezi ifade etmenin çeşitli yolları vardır, ancak kullandığınız tüm terimlerin net tanımları olmalı ve hipotez şunları içermelidir:

  • ilgili değişkenler
  • İncelenen belirli grup
  • Deney veya analizin tahmin edilen sonucu

5. Hipotezinizi üç şekilde ifade edin

Değişkenleri belirlemek için if…then formunda basit bir tahmin yazabilirsiniz . Cümlenin ilk kısmı bağımsız değişkeni, ikinci kısmı ise bağımlı değişkeni belirtir.

Birinci sınıf öğrencisi daha fazla derse katılmaya başlarsa , sınav puanları artacaktır.

Akademik araştırmalarda, hipotezler daha yaygın olarak değişkenler arasındaki tahmin edilen ilişkiyi doğrudan belirttiğiniz korelasyonlar veya etkiler açısından ifade edilir .

Birinci sınıf öğrencilerinin katıldıkları ders sayısı sınav puanlarını olumlu yönde etkilemektedir .

İki grubu karşılaştırıyorsanız, hipotez, aralarında ne tür bir fark bulmayı umduğunuzu belirtebilir .

Çoğu derse katılan birinci sınıf öğrencileri , birkaç derse katılanlardan daha iyi sınav puanlarına sahip olacaklardır .

6. Boş bir hipotez yazın

Araştırmanız istatistiksel hipotez testi içeriyorsa , ayrıca bir boş hipotez yazmanız gerekecektir. Boş hipotez, değişkenler arasında hiçbir ilişkinin olmadığı varsayılan konumdur. Sıfır hipotezi H 0 olarak yazılır , alternatif hipotez ise H 1 veya H a'dır .

H 0 : Birinci sınıf öğrencilerinin katıldıkları ders sayısının yarıyıl sonu sınav puanlarına etkisi yoktur.
H 1 : Birinci sınıf öğrencilerinin katıldıkları ders sayısı final sınav puanlarını olumlu etkiler.

Hipotez Örnekleri

Araştırma sorusuHipotezSıfır hipotezi
Günde bir elma yemenin sağlığa faydaları nelerdir?60'ların üzerinde elma tüketiminin artması, doktor ziyaretlerinin sıklığının azalmasına neden olacaktır.60'ların üzerinde elma tüketiminin artması doktor ziyaretlerinin sıklığını etkilemeyecektir.
En çok rötar yapan havayolları hangileri?Düşük maliyetli havayollarının, premium havayollarından daha fazla gecikme yaşama olasılığı daha yüksektir.Düşük maliyetli ve premium havayollarının gecikmeleri eşit derecede olasıdır.
Sosyal medyanın günlük kullanımının 16 yaşından küçüklerin dikkat süresi üzerinde nasıl bir etkisi var?16 yaş altı sosyal medyada geçirilen zaman ile dikkat süresi arasında negatif bir ilişki vardır.16 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımı ile dikkat süreleri arasında bir ilişki yoktur.

Hipotez

Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir. Deney ve testler sonucunda "sürekli olarak" varsayılan sonucu veren hipotezler "kuram statüsünü alırlar.

Hipotez (varsayım) terim eski Latince "önermek" anlamına gelen "hipotithenai" kelimesinden köken almaktadır. Bilimsel bir varsayım farklı kişilerce ve bilimsel yöntemlerle sınanabilmelidir. Varsayımlar genellikle geçmiş gözlemlere veya bilimsel kuramlardan yapılan çıkarsamalara dayanır.

İstatistiki varsayım; tarafsızlık varsayımı,farksızlık varsayımı, sıfır varsayımı: Bu kavrama göre varsayılan değişkenler arasında farklılık yoktur. Bu tür varsayım bilimsel araştırmalarda yan tutmamanın gereğidir.

Araştırma varsayımı; farklılık varsayımı, alternatif varsayım. Araştırmada daha önceki bilgilerin veya gözlemlerin doğruluğunu saptamak üzere oluşturulan, değişkenler arasında önemli ilişki olduğunu varsaya ifadelerdir. Varsayımlar bilimsel yöntemlerle sınanıp geçerliliği değerlendirilir. Varsayım birçok alanda kullanılır. Örneğin; Bir problem çözülmemişse, problemin sonlarında o problem doğruluğa ulaşmamışsa ya da gerçeklere dayalı gözlemlerin kurulmasında varsayım kullanılır.

Henüz Test Edilmeyen Araştırma Sorusuna Geçici Bir Cevap: Hipotez Nedir?

Haberler

Genel Kültür

Henüz Test Edilmeyen Araştırma Sorusuna Geçici Bir Cevap: Hipotez Nedir?

Bir hipotez, araştırmanızda ne bulacağınıza dair tahminlerinizi belirtir. Henüz test edilmemiş araştırma sorunuza geçici bir cevaptır. Bazı araştırma projeleri için, araştırma sorunuzun farklı yönlerini ele alan birkaç hipotez yazmanız gerekebilir. Bir hipotez sadece bir tahmin değildir. Mevcut teorilere ve bilgilere dayanmalıdır. Ayrıca test edilebilir olması gerekir, yani bilimsel araştırma yöntemleriyle (deneyler, gözlemler ve verilerin istatistiksel analizi gibi ) destekleyebilir veya çürütebilirsiniz.

Bu içeriğimizde hipotez hakkında merak edilen bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hipotez Nedir?

Hipotez Nedir?

Hipotezlerin Özellikleri

Hipotezlerin Özellikleri

Hipotez Çeşitleri

Hipotez Çeşitleri

Bilimsel Araştırmalarda Hipotezlerin Faydaları

Bilimsel Araştırmalarda Hipotezlerin Faydaları

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

Hipotez Nedir? Hipotez Çeşitleri Nelerdir?

Bilimsel araştırmalarda gözlenen olay ya da durumlardan çıkarılan belirli bir bilimsel problemin çözümüne ilişkin yapılan varsayımlara hipotez denilmektedir. Bilimsel problemlerin çözümünü yapabilmek için geçici ve sınanabilir bir çözüm yoludur. Bilimsel araştırma yönteminde olaylar arasındaki ilişkileri kurmak ve olayları meydana getiren nedenlerle bu ilişkileri bağlamak için tasarlanan önermelerdir. Bilimsel olarak ifade edilen bir hipotezin geçerli olabilmesi için sınanabilmesi gerekir. Bu sınama deneyler ile yapılır. Deneyler sonucunda sürekli olarak varsayılan sonuca ulaşılabilmesi durumunda hipotezler kabul edilerek kuram statüsüne alınır.

Hipotez örnekleriAçıklama
Sıcaklığın artması, buzulların erimesine neden olur.Bu hipotez, küresel ısınmanın buzullar üzerindeki etkisini açıklamayı amaçlar.
Kahvaltıda yüksek miktarda protein tüketmek, gün boyunca daha fazla enerji sağlar.Bu hipotez, proteinin metabolizmayı hızlandırarak daha fazla enerji sağladığını öne sürer.
Çocuklar, diğer insanlara nazaran daha fazla uyku ihtiyacı duyarlar.Bu hipotez, çocukların büyüme ve gelişme sürecinde daha fazla uyku ihtiyacı olduğunu iddia eder.
Bitkiler, renkli ışık altında daha hızlı büyürler.Bu hipotez, bitkilerin fotosentez sürecinde farklı renklerin etkilerini açıklamayı amaçlar.
Yüksek tuz tüketimi, yüksek tansiyona neden olur.Bu hipotez, tuzun kan basıncını arttırdığı ve yüksek tansiyona yol açtığı teorisini savunur.

Hipotez, bilimsel araştırma öncesi belirlenen probleme ilişkin olası çözüm yolları hakkında ortaya koyulan doğruluğu ya da yanlışlığı sınanmamış olan varsayımlardır. Bilim insanlarının olaylar ve olgular arasındaki test etmek istedikleri ilişkileri ifade edebilmeleri için kullanılır. Bu ilişkilerin neden ve sonuçlarına ilişkin iddialar ortaya koyulur ve bunlar sınanmaya hazır hipotezler olarak kabul edilir. Araştırmaların genişliği ve sınırları da bu şekilde belirlenmiş olur. Varsayım yapılırken belirlenen problemin çözümü için yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen veriler kullanılır.  

Hipotez Ne Demek?

  1. Bir hipotez, mevcut veriler veya gelecekteki deneylerle kanıtlanabilen veya çürütülebilen, özenle hazırlanmış bir ifadedir. Henüz yapılmamış gözlemler de dahil olmak üzere gelecekteki deneylerin sonuçlarını tahmin ederken, deneysel değişkenler arasındaki hipotezleri ve ilişkileri doğru bir şekilde tanımlamaya çalışır. "Hipotez" terimi ayrıca, test ve revizyona tabi olan ancak henüz doğrulanmamış bir fikir veya teoriye atıfta bulunmak için daha gayri resmi bir anlamda kullanılmıştır (bkz. bilimsel hipotez). Hipotezler genellikle genel ilkelerden türetilen ifadeler olarak kabul edilir, ancak diğer bilgi kaynaklarından elde edilen genellemelerden bağımsız sınırlı ilkeler olarak da görülebilir. Yeterli destekleyici kanıt verildiğinde, hipotez bir teori haline gelir.

  2. Bir hipotez, şimdiye kadar gözlemlenen gerçeklere dayanan ve kabul edilebilir bir gerçek haline gelmesi için neyin kanıtlanması gerektiğini tanımlayan bir tahmindir. Örneğin: Hasta biri fıstık yediğinde hapşırdığını fark ederseniz, "hapşırmanın birinin vücudunda yeterince fıstık olup olmadığını tahmin edebileceği" hipotezini ortaya atabilirsiniz. Bu hipotez kanıtlanmamıştır; öyle olsaydı, o zaman herkes bu gerçeği zaten bilirdi, ama bilmiyorlar. Herhangi bir konu/sorun/konu üzerinde araştırma ve testler yapmadan önce hipotezinizi olası sonuçları tanımlayın.

  3. Hipotez, sınırlı kanıtlara dayanan bir şeyin açıklamasıdır. Hipotez, birinin doğru olabileceğini öne sürdüğü bir fikir veya önermedir. Genellikle bir şeyin nasıl olacağına veya bir şeyin neden olduğuna dair bir tahmindir ve daha fazla araştırma ve deneyle test edilebilir. Bilim adamları bir şeyin doğru olduğuna dair kanıt topladıktan sonra, şimdiye kadar öğrendiklerine dayanarak tahminlerde bulunurlar. Daha sonra bu tahminlerin doğru veya yanlış olduğunu kanıtlamaya çalışırlar.

  4. Bir hipotez, sizi yeni gerçeği keşfetmeye götürebilecek bir varsayımdır – hipotez aynı zamanda deneylerin başlangıcıdır (hipotezi kanıtla/hipotezi çürüt). Hipotez, astronomiden sosyal bilimlere kadar tüm çalışma alanlarındaki araştırma projelerine bilimsel temel sağlar. Hipotezler, mantıkla birleştirilmiş mevcut bilgiyi kullanarak, olası her sonucu ("deneyler") test etmeden sonuçları tahmin eder.

Daha fazla araştırma ve deneyle kanıtlanabilir veya çürütülebilir. Burada hipotez, bir hipotezin daha ileri çalışmalar için temel olarak kullanılan makul bir varsayım olduğunu vurgular. Kendi araştırmanızla bir miktar bilgi keşfettiyseniz, insanlara sunmadan önce kendi alanınızdaki diğer kişilerin destekleyici görüşleri alın. Uzmanlık alanınızdan referans makaleler/kitaplar ve bilgi kaynaklarından alıntı yapın: bulgularınıza bilimsel destek sağlayan kitaplar, dergiler, süreli yayınlar vb.

Hipotez kelimesi terim kökenini Latincede önermek anlamına gelen hipotithenai kelimesinden almaktadır. Dolayısıyla önerme, varsayım, ön kabul gibi anlamları vardır. Bilimsel bir önerme farklı bilim insanları ve araştırmacılar tarafından farklı bilimsel yöntemler kullanılarak sınanabilir. Bir soru değil, iki veya daha fazla sayıda değişken arasındaki olayları meydana getiren ilişkiyi öngören iddiadır.

Hipotez kurulurken iki değişken türü dikkate alınır. Bu değişkenler bağımlı ve bağımsız değişkenlerdir. Bağımlı değişkenler pek çok farklı faktörün etkisi ile oluşan değişkenlerdir. Bu değişkenlerin nedenleri ve sonuçları başka etkilere bağımlı olarak değişir. Kendisini ortaya çıkaran faktörlerle arasındaki ilişki tespit edilmeye çalışılır. Bağımsız değişken ise bağımlı değişkenleri hangi ölçüde etkilediği tespit edilen ve diğer etkilere göre değişkenlik göstermeyen değişkenlerdir.

Hipotezlerin çeşitli türleri bulunmaktadır. Bu türler:

  • Basit Hipotez: İki değişkenden birinin bağımlı değişken veya bağımlı neden olduğu, diğerinin ise bağımlı etkiye ya da bağımlı değişkene sahip olduğu türdür.

  • Karmaşık Hipotez: Birden fazla bağımsız değişken bulunduran türdür.

  • Boş Hipotez: Bu türe göre bağımlı değişken ile bağımsız değişken arasında herhangi bir ilişki yoktur. Varsayımın olumlu ifadesine aykırıdır.

  • Alternatif Hipotez: Seçilen birçok varsayım arasından en verimli ve uygulanmaya en müsait olanı seçilir. Seçilen varsayım bu türü ifade eder.

  • Mantıksal Hipotez: Sadece mantık ilkelerine göre belirlenen önermelerdir.

  • İstatiksel Hipotez: İstatiksel açıdan doğrulanabilen varsayım türüdür. Doğru ve yanlış ifadelerinin yerine varsayım sonucu istatistiksel veri ile açıklanır.

Hipotez TürleriAçıklamaÖrnekler
Nedensellik HipoteziBir olayın veya durumun belirli bir sonucu neden olduğunu öne süren hipotez türüdür.Sigara içmenin akciğer kanserine neden olduğu. Düşük öğrenci başarısının yetersiz öğretmen kalitesinden kaynaklandığı.
İlişki Hipoteziİki veya daha fazla değişken arasında bir ilişki olduğunu öne süren hipotez türüdür.Yüksek okuma becerileri, yüksek matematik başarısı ile ilişkilidir. Daha fazla fiziksel aktivite, obezitenin önlenmesine yardımcı olur.
Öngörü HipoteziGelecekte oluşabilecek bir olayı veya durumu tahmin etmek için öne sürülen hipotez türüdür.Aşırı suç oranı, gelecekte artan polis kaynakları gerektirir. Küresel ısınma, gelecekte su kaynaklarının kıtlığına neden olabilir.
Açıklama HipoteziBir olayın veya durumun nedenini veya mekanizmasını açıklamak için öne sürülen hipotez türüdür.Fotosentezin, bitkilerin büyümesi için gereklidir. İnsanların rüya görmesinin, beyin aktivitesinin bir sonucu olduğu düşünülmektedir.
Değişkenlik HipoteziFarklı koşullar altında bir olayın veya durumun değişebileceğini öne süren hipotez türüdür.Çocukların öğrenme hızı, öğrenme stilinin ve ortamın değişmesine bağlı olarak değişebilir. İlaçların etkisi, hastanın yaşına ve sağlık durumuna göre değişebilir.

Hipotez Testi

Hipotez testi, bir örneklemi incelemeye yönelik olarak yapılan çalışmalar ve bu çalışmaların raporlanması ile hipotezin kabul edilip edilmeyeceğinin tespit edilmesi işlemine denir. Bu testler oran ve aralık ölçeklerine göre uygulanan ve ana kütlenin dağılımı ile ilgili varsayımlara dayanan parametrik testler ve ana kütlenin dağılımı ile ilgili varsayımlara dayanmayan parametrik olmayan testler olarak iki gruptur. Parametrik testler örneklemin tek ya da iki tane oluşuna göre ayrılır. En önemlileri z ve t testleridir. Parametrik olmayan testler ise ana kütle dağılımı ne olursa olsun uygulanabilir. Bu testler sahip olduğu değişkenin nitel bir özelliğine göre oluşturulur.

Hipotez testinde beş aşamalı bir model kullanılır. Bu aşamalar:

  • Varsayımlarda bulunarak test gerekliliklerini sağlamak: İstatistik kullanılan her uygulama varsayım gerektirir. Bu aşamada üç varsayım yapılmalıdır. Bunlar; örneğin rastlantı şeklinde seçildiği, değişkenlerin interval ölçme düzeyinde olduğu, tüm örneklemlerin normal dağıldığı varsayımlarıdır.

  • H0 hipotezi kurmak: İki değişkenin arasında herhangi bir fark bulunmadığını gösterir. Teste göre farklılaşma olabilir. Tek bir örneklemde H0, verilen örneğin belirli özelliklere sahip olan kitleden geldiğini ifade eder.

  • Örneklem dağılımı seçmek ve kritik bölgeleri belirlemek: Örneklem ve ana kitle hakkında tahminlerin yapılabilmesi için gereklidir. Kritik bölge H0’ın reddedileceği alan olarak düşünülebilir. Doğruluğu pek mümkün olmayan sonuçların bulunduğu alandır.

  • Test istatistiği hesaplamak: Olasılıkların hesaplanabilmesi için örnek skorları Z skorlarına dönüştürülür. Bu işlem test istatistiği hesaplama işlemidir.

  • Karar almak ve sonuçları değerlendirmek: Son aşamada test istatistiği değeri ile kritik bölge değeri karşılaştırılır. Test istatistiğinin kritik bölgeye düşmesi durumunda H0 reddedilir. Test istatistiğinin kritik bölge dışında kalması halinde H0 kabul edilir.

Hipotez testi için seçilecek deney yöntemi öneriye göre seçilir. Araştırmacılar öngörüde bulundukları sonucu etkileyen ya da etkileyebilecek etkenleri araştırırlar. Birçok araştırmada yapılan deneylerin sonuçları önermeyi desteklemez. Bu nedenle farklı seçenekler de açıklanmalıdır.

Hipotez Kurma

Hipotez testinde hipotez, bir şeyi açıklamak için önerilen bir ifadedir. Örneğin, "X yaparsanız, notlarınız yükselir" hipotezi, X yaparak ve notlarınızın yükselip yükselmediği ölçülerek test edilebilir. Bir hipotez test edilebilir olmalıdır: bu, gözlem veya deney yoluyla doğru veya yanlış olduğu gösterilebilen tahminler yapması gerektiği anlamına gelir. Test edilemeyen bir hipotez örneği, "insanlar çikolata yemekten zevk alır" olabilir. Bunun nedeni, insanların çikolata yiyip yemediğini (ya da gerçekten yedikleri takdirde) gösteremiyoruz. Hipotez, farklı koşullar altında farklı sonuçları öngörebilir; bunlara alternatif hipotezler denir. Örneğin, "X yaparsanız, notlarınız yükselir" hipotezi, öğrencinin notunun artacağını veya olmayacağını tahmin edebilir.

Hipotez kurulurken araştırılan konuya odaklanan ve belirli değişkenler ile desteklenen varsayımlarda bulunulmalıdır. Bilimsel araştırmalarda belirlenen problemler ile ilgili doğru çözüm yollarına ve sonuçlara ulaşabilmek için iyi belirlenmiş hipotezler üzerinde çalışmak önemlidir. Araştırmanın geliştirilebilmesine katkı sağlayan ve bilimsel araştırma yöntemleri kullanılabilmesini sağlayan varsayımlar oluşturulmalıdır. Gözlemler, konu ile ilgili kaynaklar ve önceki deneyimler bunun için gereklidir.

Doğru kurulan bir hipotez aşağıdaki özelliklere sahip olmalıdır.

  • Sınanabilirlik: En başta gelen özellik sınanabilirliktir. Kurulan hipotez deney ve gözlemler ile doğrulanabilmeli veya yanlışlanabilmelidir. Buna göre doğa üstü güçlere ilişkin yapılan varsayımlar bilimsel sayılmazlar. Çünkü bu varsayımların deney ve gözlemler ile sınanması mümkün olamaz.

  • Anlaşılabilirlik: Varsayımların açık bir şekilde ve olabildiğince kısa cümleler ile ifade edilmesi gerekir. Doğru terimler ile basit ve anlaşılır olmalıdır.

  • Bilimsellik: Daha önceden ortaya koyulmuş bilimsel gerçeklere uygun bir şekilde kurulmalıdır. Bu gerçekler temelinde hareket etmeli ve bilimsel gerçekler ile çelişkili olmamalıdır. Dolayısıyla kuramsal bir temele dayandırılarak daha önceki deneyimler ile tutarlı olmalıdır.

  • Çoğulluk: Bilimsel araştırmalar için belirlenen problemin her zaman tek bir hipotezden oluşturulması gerekmez. Araştırma yapılan konunun kapsamı, problemin etkisi gibi faktörlere bağlı olarak birden fazla hipotez kurularak çalışılmalıdır.

Bu özelliklere bağlı olarak kurulan doğru bir hipotez, araştırmacının elinde bulunan veriler ile uygun olmalı ve onları açıklayabilmelidir. Bu açıklamalar ile elde edilecek yeni gerçeklerin tahmin edilebilmesine olanak sağlamalıdır. Verilerin analiz yöntemlerine açık ve uygun olmalı, problemlere çözüm önerebilmelidir.

Hipotezin Bilimsel Araştırma İçin Önemi

Araştırma yapmanın amacı bilgiye ulaşabilmektir. Bilimsel araştırmaların amacı ise belirlenen problemlere çözüm olabilecek geçerli ve doğru bilgilere ulaşabilmektir. Bu bilgilere ulaşabilmek için de belirli yöntemler kullanılır. Bilimsel araştırmaya başlanmadan önce problemler belirlenir ve bu problemlere çözüm olarak öngörülen hipotezler kurulur. Araştırmanın yöntemi bu öngörülere göre belirlenir. Buna göre bilimsel araştırma sonucunda geçerli bir teoriye ulaşabilmenin yolu doğru hipotezler üzerinde çalışmaktır.

Doğru bir bilimsel araştırma süreci yürütebilmek için bu sürecin her aşaması ile ilgili bilgiye sahip olunmalıdır. Bunun için de bilimsel araştırma ve yazma teknikleri eğitimi almak gerekir. Bu eğitim ile bilimsel araştırma konusunun belirlenmesinden verileri elde etmeye, elde edilen verilerin analiz edilmesinden araştırma raporlarının yazılmasına kadar pek çok aşama hakkında bilgi edinilebilir. Böylece hem akademik eğitim alanında hem de kişisel araştırmalarda doğru yöntemler seçilerek verimli ve etkili araştırma süreçleri gerçekleştirilebilir. Literatüre katkı sağlayacak yeni bilgiler elde edilerek başarılı olunabilir.

İlgili Eğitim: Bilimsel Araştırma ve Yazma Teknikleri Eğitimi

Bilimsel araştırmalarda teoriler tasarlanırken kullanılan varsayımlardır. Araştırma probleminin çözümüne ilişkin tahminleri içerir. Araştırma elde edilen veriler ile bu tahminler üzerinden sınama yapılarak yürütülür.

Eğer bu oluyorsa ardından bu olacaktır şeklinde kurulan cümleler ile yazılır. Bu şartlar bağımlı ve bağımsız değişkenler ile ifade eder. İki değişken arasındaki ilişkiyi açıklar.

3 muhtemel sonucu bulunmaktadır. Doğrudan kanıtlanarak doğru kabul edilebilir ve geçerli hale gelir. Yeni gerçekler ile desteklenerek teori haline gelebilir ya da deney ve gözlemler sonucunda kabul görmeyerek çürütülebilir.

Hipotezlerin test edilmesi, bir hipotezin geçerliliğini ve doğruluğunu ölçmek için yapılan bir süreçtir. Bu süreç, hipotez üzerinde çalışma yapan bilim insanları tarafından bir dizi adım izlenerek yürütülür. İlk olarak, hipotez tanımlanır ve olası sonuçları açıklanır. Ardından, hipotezi test etmek için gerekli olan ölçümler veya testler tanımlanır ve uygulanır. Ardından, test sonuçları gözden geçirilir ve sonuçlar hipotezin doğruluğu veya geçerliliği ile ilgili sonuca varılır.

Hipotezlerin geçerliliği, istatistiksel testler ve çeşitli analitik araçlar kullanılarak değerlendirilir. Bunlar, hipotezin doğruluğunu doğrulamak için kullanılan veri veya özelliklerden elde edilen sonuçları analiz edebilmeyi mümkün kılar. Örneğin, bir hipotezin geçerliliğini değerlendirmek için, verileri kullanarak bir t-test yapılabilir. Bir hipotezin doğruluğunu değerlendirmek için, verileri kullanarak regresyon analizi yapılabilir. Ayrıca, verileri kullanarak çoklu doğrusallık testi veya faktör analizi gibi diğer analitik araçlar da kullanılabilir.

1. Doğrulanabilen Hipotez: Bir varsayım veya öngörüdür ve eldeki veriler ile desteklenebilir.

2. Reddedilebilen Hipotez: Bir varsayım veya öngörüdür ve eldeki veriler ile reddedilebilir.

3. Alternatif Hipotez: İki veya daha fazla varsayım arasından seçim yapılmasını gerektirir.

4. Karışık Hipotez: İki veya daha fazla varsayım veya öngörünün bir araya gelmesi gerekir.

5. Varsayımsal Hipotez: Hipotezleri doğrulamak veya reddetmek için kullanılan varsayımlardır.

6. İptal Hipotezi: Bir varsayım veya öngörünün reddedilmesi veya tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini gösterir.

7. Evrensel Hipotez: Tüm olası durumları kapsayan genel bir hipotezdir.

8. Asıl Hipotez: Bir çalışmanın sonuçlarının desteklenmesi veya reddedilmesi gereken varsayımdır.

Hipotezlerin İşlevi ve Önemi

Bilimsel araştırma süreçlerinde hipotezler, önemli bir işlev ve amaç taşır. Hipotezler, bilimsel problemlere dayalı önermeler olarak tanımlanabilir ve öne sürülen varsayımların doğru veya yanlış olduğunu test etmek için kullanılır.

Başlangıç Noktası Olarak Hipotezler

Bir bilimsel araştırmada hipotezler, araştırmacıların yol haritalarında önemli bir başlangıç noktası olarak görülür. İncelenmek istenen bir konudaki sonuçları tahmin eden hipotezler, araştırmacıların yönlendirmesine yardımcı olur ve sonuçlara ulaşmak için alınacak adımlara ışık tutar.

Hipotezlerin Rehberlik Etme İşlevi

Araştırmaların belli bir yönde ilerlemesini sağlayarak, araştırma sürecine odak ve netlik kazandırır. Hipotezler, hedeflenen bulgulara ulaşmak için izlenmesi gereken yol üzerinde araştırmaları yönlendiren rehberlerdir.

Nesnel Sonuçlara Ulaşma

Bilimsel araştırmaların temel gayesi, nesnel ve tutarlı sonuçlar elde etmektir. Hipotezler sayesinde araştırmaların belli bir yöntem ve düzen içerisinde yapılmasını sağlar. Böylece bilimsel doğruluk ve geçerlilik arayışında nesnel sonuçlara ulaşmayı kolaylaştırır.

Yeniden Sorgulama ve Üretme Süreçleri

Bir hipotez, test edildiğinde doğrulanabilir veya yanlışlanabilir. Bu süreç, sürekli yeniden sorgulama, gözlem ve doğrulama faaliyetlerini içerir. Bu nedenle hipotezler, bilginin sürekli olarak tekrar üretilmesine ve geliştirilmesine olanak tanır.

Sonuç olarak, bilimsel araştırmalar sırasında hipotezlerin önemi ve işlevi, araştırma sürecine anlam ve istikamet katması açısından büyüktür. Hipotezler, başlangıç noktası olarak araştırmacılara yönlendirme sağlar, nesnel sonuçlar elde etmeye yardımcı olur ve bilgi üretiminin sürekli yenilenmesini teşvik eder.

Deneysel Test Yapma

Belirli bir hipotezin doğruluk düzeyini belirlemenin temel yöntemleri arasında deneysel test yapma yer alır. Bu yöntem, hipotezi test etmek için kontrollü bir ortam sağlar ve gözlem ile doğrudan doğrulamaya olanak tanır. Önceden belirlenen koşullar altında deney gerçekleştirilir ve elde edilen veriler, hipotezin doğruluğunu destekleyip desteklemediğini ortaya koyar.

İstatistiksel Analiz Kullanma

İkinci temel yöntem ise istatistiksel analiz kullanmaktır. Bu yöntemde veri toplama süreçleri yapıldıktan sonra, analizler veri toplama yöntemleri ve hipoteze göre tasarlanır. İstatistiksel analizler, seçilen örneklem üzerinden hipotezin doğruluk düzeyini ölçmeye yardımcı olur. P değeri gibi istatistiksel sonuçlar, hipotezin doğruluğunu destekleyip desteklemediğine dair kanıtlar sunar.

Literatür İncelemesi Gerçekleştirme

Diğer bir yöntem ise literatür incelemesi gerçekleştirerek mevcut bilimsel çalışmalardan yararlanmaktır. Bu yöntem, hipotezin doğruluk düzeyini destekleyen veya çürüten başka araştırmaların sonuçlarını incelemeye dayanır. Literatür incelemesi, yapılan çalışmaların genel eğilimine göre hipotezin doğruluk düzeyi hakkında bilgi verebilir.

Mantıksal Çıkarımlar Yapma

Son olarak, hipotezin doğruluk düzeyini belirlemek için mantıksal çıkarımlar yapılabilecek yöntemlerle çalışılabilir. Bu yöntem, önceden mevcut olan bilgiler ve düşünceler doğrultusunda hipotezin doğruluğunu değerlendirmeye yönelik mantıksal akıl yürütmeyi içerir. Mantıksal çıkarım, teori ve hipotezin dayandığı temel fikirleri analiz etmeye dayanarak, hipotezin doğruluk düzeyini destekleyen veya çürüten argümanları sınamaktadır.

Sonuç olarak, hipotezin doğruluk düzeyini belirlemek için deneysel test yapma, istatistiksel analiz kullanma, literatür incelemesi gerçekleştirme ve mantıksal çıkarımlar yapma yöntemleri kullanılabilir. Bu yöntemler, hipotezin gasp test ve doğrulama süreçlerini sağlam bir temele oturtarak, bize güvenilir ve objektif bir sonuca ulaşmamızda yardımcı olacaktır.

Bağımlı ve Bağımsız Değişkenler Arasındaki İlişkiyi Tespit Etme Sürecinde Yaşanan Zorluklar

Öncelikle, veri setindeki gürültü ve aykırı değerler, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkinin doğru bir şekilde belirlenmesini güçleştirir. Bu sorunu aşmak için, veri temizleme ve aykırı değerlerin tespit edilerek düzeltilmesi uygulanabilir.

İkinci olarak, multicollinearity (çoklu doğrusal bağlantı) adı verilen bir durum, bir bağımsız değişkenin diğer bağımsız değişkenlerle yüksek bir ilişkiye sahip olması durumunda ortaya çıkar. Bu durum, bağımlı değişkenlerin etkisini belirlemede büyük hatalara yol açabilir.

Çoklu Doğrusal Bağlantı Sorununu Aşmak

Multicollinearity sorununu aşmak için, korelasyon analizi, faktör analizi ve VIF (Varyans Şişirme Faktörü) gibi teknikler kullanılabilir. Bu teknikler, korelasyonlu bağımsız değişkenleri tespit eder ve analizde sadece bağımlı değişken üzerinde önemli bir etkiye sahip olan bileşenlerin kullanılmasını sağlar.

Bağımsız Değişkenlerin Sayısı ve Model Karmaşıklığı Sorunları

Bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeye çalışırken, dikkate alınması gereken başka bir önemli zorluk da bağımsız değişkenlerin sayısı ve model karmaşıklığıdır. Çok sayıda bağımsız değişkenin varlığı, modelin doğruluğunu daha da düşürür ve analizi anlamsız kılar.

Bunu Hafifletme Yöntemleri

Bu sorunları hafifletmek için, istatistiksel ve analitik yöntemler uygulanarak azaltılabilir. Öncelikle, kullanıcılar bağımlı değişkene en fazla etki eden bağımsız değişkenlerin sayısını azaltmalı ve sadece analizde önemli kabul edilen değişkenleri kullanarak model karmaşıklığını azaltmalıdır. Ayrıca, Bağlanım analizi ve AIC (Akaike Bilgi Kriteri) gibi model seçim yöntemleri kullanarak en uygun modelin belirlenmesine yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, bağımlı ve bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi tespit etme sürecinde yaşanan zorluklar, doğru veri temizleme teknikleri, multicollinearity sorununun giderilmesi ve bağımsız değişkenlerin sayısının azaltılması ile ortadan kaldırılabilir. Bu çalışmalar, araştırmacılara daha güvenli ve doğru analiz sağlar.

hipotez hipotez nedir hipotez kurma hipotez testi hipotez özellikleri bilimsel araştırma
Cem Taşdöğen

Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldum. Eğitimime devam ederken, bir televizyon kanalında canlı yayın kameramanı olarak görev yaptım. Çeşitli kısa film projelerinde farklı görevlerde bulundum. Enstitü’den aldığım online içerik editörlüğü eğitiminden sonra yazarlık yapmaya başladım.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir