gebelikte hemoglobin düşüklüğü / Hemoglobin (HGB) Nedir?

Gebelikte Hemoglobin Düşüklüğü

gebelikte hemoglobin düşüklüğü

Gebelikte kansızlık ciddi tehlikeler yaratıyor

Gebelik döneminde ortaya çıkan kansızlık, önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Erken doğum ve doğum sonrası kanama riskine, anne yaşamının kaybına %60 oranında yol açabilen kansızlık; demir, folik asit ve B12 vitamini desteğiyle tedavi edilebiliyor.

Tüm anne adaylarının bu nedenle kan değerlerini çok iyi bilmesi ve düzenli olarak takip altında olması, anne ve bebek sağlığı açısından büyük önem taşıyor.
Memorial Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Mehmet Öztürkmen, gebelikte kansızlığın yol açtığı tehlikeleri ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Erken doğum riski ve bebekte gelişme geriliği
Kansızlık yani anemi, kan hemoglobin seviyesinin 11 mg/dl’nin altına inmesidir. Gebelikte en sık karşılaşılan durumdur. Kansızlıkta anne adayında halsizlik, çabuk yorulma, mide-bağırsak problemleri ortaya çıkar. Ayrıca erken doğum ve doğum sonu kanama riski oluşur. Kansız annelerden doğan bebeklerde ise, gelişme geriliği ve davranış bozuklukları izlenebilmektedir. Ayrıca erişkin hayatta görülen hipertansiyonun da, daha anne karnında maruz kalınan anemik şartlarla ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Demir, folik asit ve B12 vitamini eksikliği kansızlık nedeni
Gelişmekte olan ülkelerde gebelikte kansızlık görülme sıklığı %50’lerin üzerinde olabilir ve anne ölümlerinin %’ından sorumludur. Kansızlık; en sık demir ve folik asit eksikliğinde görülür. Ayrıca B12 vitamini eksikliği de anemiye neden olur.

Gebelikte ekstra demir kullanımı zorunlu
Gebelikte kan hacmindeki artış, fetüs ve plasentanın ihtiyaçları nedeniyle, anne adayının günlük 4 mg demir gereksinimi ortaya çıkar. Bu ihtiyaç gebelik öncesi dönemin 2 katıdır. Gıdalardaki demirin ancak %10 kadarı emilebildiğinden, gebelikte ekstra demir kullanımı zorunlu olmaktadır. Gebeliğin erken dönemlerinde ölçülen kan hemoglobin ve ferritin düzeyleri ile demir eksikliği saptanmalıdır. Hayvansal et tüketimi ve C vitamini içeren gıdaların alınması ihmal edilmemelidir. Kansızlık (anemi) yoksa 60 miligram gibi önleyici dozda demir önerilirken; anemik gebelerde günlük doz miligram ve üzeri olabilir.

Brokoli, brüksel lahanası ve ıspanak tüketilmeli
Gebeliğin erken dönemlerinde etkili olan folik asit eksikliği, bebekte yarık dudak-damak ve spina bifida gibi önemli anormalliklere neden olabilir. Ayrıca folik asit eksikliğinin, erken doğuma da yol açtığı bilinmektedir. Folik asit, brokoli, brüksel lahanası ve ıspanak gibi sebzelerde bolca bulunur. Fakat pişirme sırasında etkinliği azalmaktadır. Günümüzde gebelik öncesi günlük mikrogram folik asit başlanması önerilmektedir. Belirgin folik asit eksikliği ve kansızlık saptanırsa tedavi dozu günlük 5 miligramdır. Epilepsi ilacı kullanan gebeler ve talasemi taşıyıcıları da mutlaka tedavi dozunda folik asit kullanmalıdır.

Sigara içenlerde B12 vitamini eksikliği riski artıyor
Gebelikte, fetusun artan ihtiyacı nedeniyle annede B12 eksikliği görülebilmektedir. Vejetaryenler, sigara içenler ve daha önce doğum kontrol hapı kullananlarda B12 eksikliği riski artmaktadır. B12 eksikliğinin kısırlığa neden olduğu da bilinmektedir. B12 eksikliğinde, el ve ayaklarda keçeleşme, karıncalanma, halsizlik ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler ortaya çıkar. Bebeklerde doğum sonrası 6’ıncı ayda ortaya çıkan, büyüme-gelişme geriliği ve anemi ile karakterize bir sendrom görülebilir. B12 vitamini hayvansal ette yüksek oranda bulunur. Gerekli durumlarda ağızdan veya kas içine iğne şeklinde B12 ilaçları kullanılmalıdır.

Hamilelik D&#;neminde Kansızlık ve Demir Eksikliğine Karşı Beslenme

 

SAĞLIKLI BÜYÜME VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN “DEMİR”

Demir, kanda yüksek miktarlarda bulunan bir mineraldir. Vücuttaki en önemli görevi hemoglobin üretmektir. Kırmızı kan hücrelerine oksijen taşır. Ayrıca sağlıklı büyüme ve bağışıklık sisteminin gelişmesi için gereklidir. Hamilelik döneminde bebeğe ve içinde bulunduğu keseye demir depo edilir. Hem anne hem de bebek için önemli bir mineraldir. Doğru beslenen kadınlarda demir yeterli olabilir ancak hamilelikte gereksinim artar. Doğumda kaybedilen kanla demir kaybedilmektedir. Ayrıca barsak parazitleri, görünmeyen kanamalar ve yaralanmalar, yoğun yapılan egzersizler de demir kaybına neden olur. Tüm bu sebeplerden ötürü demir kaynaklarını doğru almak gerekir.

DEMİR TAKVİYESİ ALINDIYSA SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ TÜKETİLMEMELİ

Günlük beslenmede demir alımını artırmak için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Bu dönemde ek demir takviyeleri yapılmışsa demir preparatlarıyla birlikte süt ve süt ürünleri ( süt, yoğurt, peynir ) kullanılmamalıdır. Çay, kahve, kolalı içecekler gibi kafein içerikleri yüksek içecekler demir emilimini engeller. C vitamini demirin emilimini arttırır. Bu nedenle taze sebze ve meyveyle birlikte demir alınabilir. Böylelikle, vücutta kullanımı daha etkin olur.

DEMİR ALIMINDA AŞIRIYA KAÇMAK KANSOREJEN HÜCRELERİNİ BESLER

Demir eksikliğinin başlıca belirtileri; saç dökülmesi, tırnak kırılması, halsizlik, iştahsızlık, baş ağrısı-başdönmesi, nefes darlığı, çarpıntı, çabuk yorulma, sinirlilik,  dil papillalarında düzleşme, dilde yanma, ağız köşelerinde ülserasyon ve fissurlar, yutma güçlüğüdür. Anne adaylarında bu belirtiler görüldüğünde veya rutin kontrollerde gözlemlendiğinde, demir değerlendirilmesi yapılır. Demir yetersizliği önemli belirtiler verdiği gibi aşırı kullanımı da vücutta kanserojen hücrelerin beslenmesine yardımcı olur. Bu durum, E vitaminine olan ihtiyacı arttırır . Beslenme dışında yapılan takviyeler mutlaka bir uzman kontrolünde olmalıdır. Demir eksikliğinin nedenlerinin iyi araştırılması gerekir. Altta yatan asıl neden bulunmadan, rastgele demir ya da vitamin almak, kan transfüzyonu yaptırmak, teşhisin gecikmesine sebep olarak, hastanın probleminin ilerlemesine yol açabilir.

EN İYİ DEMİR KAYNAKLARI

Besinsel olarak en iyi demir kaynakları; yumurta, et ve et ürünleri, balık, karaciğer, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller ve tam tahıllardır. Ayrıca badem, kuru erik ve siyah kuru üzüm de iyi birer kaynaktır. Bu yemişler için ara öğünler çok uygundur. İyi birer demir kaynakları olmanın dışında annenin aç kalmasını engelleyeceklerdir. Öğünlerde tüketilen besinlerin yanında nane, maydanoz gibi otların kullanımı, hem C vitamini hem de demir bakımından zengin olacaktır.

HAMİLELER İÇİN BESLENME MÖNÜSÜ

  • Sabahları eğer takviye bir demir varsa 2 saat sonrasında kuşburnu çayı ile kahvaltı yapılabilir. Kuşburnu C vitamin yönünden zengin olduğundan, demirin emilimi için daha uygun olacaktır. Peynir en az 2 dilim yenmelidir. Zeytin ve reçelin besleyici değeri çok olmadığından yenmeyebilir. Et ürünleri demirden zengindir ancak kahvaltıda, salam, sosis gibi et ürünleri içerdikleri katkılar nedeniyle önerilmez. Tam tahıllı ekmekler kahvaltı için uygundur.
  • Ara öğünlerde 10 adeti geçmemek üzere fındık, badem, ceviz tüketilebilir. Yanına kuru üzüm, erik, kayısı yenilebileceği gibi taze meyvelerde seçilebilir.
  • Öğle ve akşam yemeklerinin birinde et tüketilecekse (kırmızı et, tavuk veya balık olabilir) diğerinde sebze yemekleri tercih edilmelidir. Salatalar bol yeşillikli olmalıdır ve her öğünde bulunmalıdır. Yoğurt, ayran, cacık gibi besinler ana öğünde tüketilebilir. Ana öğünlerde yenmiyorsa ara öğünlere alınabilir. Süt de içilebilir.
  • Günde en az porsiyon sebze ve porsiyon da meyve tüketilmelidir. Bu hem C vitamini, hem demir hem de günlük lif alımı için gereklidir.
  • Lif (posa) gereğinden fazla alınırsa vitamin ve minerallerin bağırsaktan emilimini engelleyebilir. Bu sebeple gerektiği kadar alınmalıdırlar. Doğru beslenme bütün vitaminlerde olduğu gibi, demir ihtiyacını karşılamak bakımından da oldukça önemlidir.

Hamilelikte Kan Değeri Düşüklüğü

Hamilelikle birlikte vücudumuzda meydana gelen değişimleri saymakla bitiremeyiz. Bunların en başında, mineral ve vitamin depolarımızın gebeliğin ilerleyen safhalarında iyice azalması gelir.

Bebeğiniz, içinizde büyüdükçe sizden aldığı her besin sizin deponuzu azaltacaktır.

Bunun için gerek yiyeceklerle gerekse dışarıdan takviyelerle eksikliklerinizi tamamlamanız gerekir. Bunun sonucu olarak hamilelikte kan değerleri düşüklüğü, başka rahatsızlıklara da yol açabilir.

Hamilelikte takip edilmesi gereken en önemli mineral demirdir. Demirin vücudumuz için önemini, eksikliğinin yol açacağı sorunları ve çözüm yollarını kısaca açıklayalım.

Kansızlık (Anemi) Nedir? Hamilelikte Kansızlık Neden Sık Görülür?

Anemi çeşitleri arasında en yaygını olan demir eksikliği, özellikle Türk toplumunda çok yaygın görülen bir rahatsızlıktır. Kadınlar, erkeklere oranla daha fazla demir eksikliği şikayeti çekerler.

Bunun sebebi düzenli olarak görülen aşırı adet kanaması, sık aralıklarla yapılan doğum, kürtaj, emzirme ve bağırsak parazitleri gibi kadınlarda demir ihtiyacını artıran durumların yaşanmasıdır.

Bunun yanında aşırı çay kahve tüketimi, demir deposu olan etin fazla pişirilmesi gibi demir emilimi açısından yanlış beslenme, kansızlığın bir başka sebebidir.

Peki, hamilelikte kan değeri düşüklüğü nedir?

Kansızlık, kandaki hemoglobin değerinin düşüklüğü demektir. Hemoglobin, vücutta oksijenin kan yoluyla hücrelere taşınmasını sağlayan bir proteindir. Demir minerali hemoglobinin yapı taşıdır. Alyuvar oluşumunda yeterli hemoglobin olmaması demir eksikliğine yol açar.

Eğer deponuzda yeteri kadar demir varsa alyuvar üretiminde vücut önce orayı kullanır; fakat zamanla deponuzu doldurmazsanız ciddi demir eksikliği rahatsızlığı çekersiniz.

Gebelerde demir eksikliği neden olur? Gebelerde demir eksikliğine bağlı anemi çok yaygındır.

Gebeliğin ilk yarısında bebeğe daha fazla kan pompalanması için kadının vücudundaki kan miktarı %50 artar. Bu, alyuvar oluşumunun artması, dolayısıyla demire olan ihtiyacın da artması demektir.

Bu yüzden gebe kalmadan önce demir deponuz ne kadar dolu olursa olsun, ya besinlerle ya da ilaçlarla mutlaka dışarıdan demir takviyesi yapılması gerekir.

Demir mineralince zengin yeterli besin alınmaması, hamileliğin başlangıcında yeterli demir deposunun olmaması veya bebeğin gelişimi ilerledikçe annenin depolarını hızla tüketmesi ve folik asit yetersizliği gibi durumlar gebelikte demir eksikliğine sebep olabilir.

Kansızlık Belirtileri Nelerdir? Tedavisi Nasıldır?

Hamilelikte kan değerleri düşüklüğünün çok sık görüldüğünden bahsettik. Peki, bu değerlerin düşük olup olmadığını en iyi nasıl anlarız? Demir eksikliği olan vücut, genelde aşağıdaki şikayetlere sahiptir.

  • Yorgunluk, güçsüzlük,
  • Cilt solgunluğu,
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, baygınlık,
  • Konsantrasyon bozukluğu,
  • Anlama ve algılama güçlüğü,
  • Çarpıntı, nefes darlığı,
  • Zayıf bağışıklık sistemi,
  • El ve ayaklarda uyuşma,
  • Saç ve tırnaklarda güçsüzlük,
  • Dudak çevresinde ve ağızda yaralar,
  • Sinirlilik hali,
  • Eklem yerlerinde ağrı,
  • Toprak, kireç, tebeşir, buz gibi yiyecek dışı şeyleri yeme isteği.

Hamilelikte Kan Değeri Düşüklüğü ve Tedavisi

Bunlar genelde hemen hemen her hamilede görülen belirtilerdir; fakat demir eksikliğinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamanın en kolay yolu kan tahlili yaptırmaktır.

Bunların bir kaçı sizde var ise mutlaka doktorunuzdan kan tahlili isteyin. Demir eksikliği kan tahlilinde kolayca saptanabilir ve tedavisi çok basittir.

Kan değerlerinize göre doktorunuz, sizden ya beslenmenizde düzeltme yapmanızı, ya da ağır bir demir eksikliği yaşıyorsanız ilaç ile takviye yapmanızı isteyecektir.

  • Gebelerde, demir deposu dolu olduğu halde genelde dışarıdan demir takviyesi yapılır. Bunun sebebi, gebeliğin ilerleyen aşamalarında demir deposunun hızla bebek tarafından boşaltılacağı ve doğumun risksiz geçmesi durumunda bile bir miktar kan kaybına uğranacağıdır.
  • Genelde doğal doğumda (normal doğum) yaklaşık yarım litre, sezaryenle yapılan doğumda ise yaklaşık bir litre kan kaybı olur. Kan kaybı demek demir mineralinin vücuttan eksilmesi demektir. Bu yüzden, doktorunuz her ihtimali düşünmek zorundadır ve doğumda istenmeyen bir durum olması durumunda demir depolarınızın dolu olması için önlem almak isteyecektir. Bu sebepten doktorunuz, genelde hamileliğin 5. ayından itibaren demir ilacı takviyesi verir.
  • Demir ilaçlarını doktorunuza danışmadan kendiniz almamalısınız. Değerlerinizin ne olduğunu bilmeden yapılan aşırı demir ilacı kullanımı, demir değerlerinizin çok fazla yükselmesine sebep olur. Bir şeyin az olduğu kadar fazla olması da zarardır ve kalp rahatsızlıkları,diyabet,hemakromatoz, siroz gibi hastalıklara davetiye çıkarır.
  • Burada dikkat etmeniz gereken diğer bir konu da bu ilaçların kabızlığa yol açmasıdır. Bunun için lif yönünden zengin sebze, meyve ve bakliyat tüketmeniz gerekir. Ayrıca kabızlığa en iyi gelen şey sudur. Bunun yanında dışkı rengi koyulaşır hatta siyaha dönebilir. Bu da demir ilacının bir başka yan etkisidir ve sağlık açısından hiçbir zararı yoktur.

Hamilelikte uzak durmanız gereken 10 şey konulu makalemizi inceleyebilirsiniz. Aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

funduszeue.info

Hamilelikte Kansızlığın Yol Açtığı Tehlikeler Nelerdir?

Hamilelikte kan değerleriniz ciddi boyutlarda düşük değilse, doktorunuzun yönlendirmesi ile demir değerinizi yükseltebilir ya da sabit tutabilirsiniz.

Peki, hamilelikte kansızlık bebeğe zarar verir mi?

Demir eksikliğiniz olması gereken değerlerin çok altındaysa erken doğum, düşük doğum ve bebekte gelişim geriliği gibi riskler oluşur. Ayrıca doğum sırasında anne risk altında olur ve doğum sonrası annenin iyileşmesi daha uzun sürer.

Hamilelikte Kan Değeri Düşüklüğü Nasıl Giderilir?

Demir eksikliği yani kansızlık, tedavisi çok zor olmayan bir rahatsızlıktır. Eğer doktorunuz kan değerlerinizin aşırı düşük olduğuna karar verdiyse size ilaç tedavisi verecektir.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi hamilelikte kan değerleri düşüklüğü olmamasına rağmen doktorunuzun yönlendirmesiyle demir takviyesi kullanmanız gerekebilir. Bunların dışında vücudunuzdaki demir deposunu yiyeceklerle de destekleyebilirsiniz.

Beslenme bu aşamada çok önemlidir. Demir eksikliğinin yaygın olmasının en büyük sebebi yanlış beslenmedir.

Önemli olan sağlıklı beslenirken demir emilimini azaltan yiyecekleri bir arada kullanmamaktır. Bunun için şunlara dikkat edebilirsiniz:

  • Demir, besinlerde hem ve hem olmayan şekilde bulunur. Hem demirin vücuttaki emilimi, hem olmayan demire göre daha yüksektir. Hem demir hayvansal gıdalarda bulunur. Bunlar kırmızı et, sakatat, tavuk, hindi, balık ve kabuklu deniz ürünleridir. Hem olmayan demir ise hem hayvansal hem de bitkisel gıdalarda; genelde tahıl, tohum, meyve ve sebzelerde bulunur.
  • Kuru meyveler, yumurta sarısı, sakatat, et grupları, tahıllar, tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler ve baklagiller demir minerali açısından zengindir.
  • Turunçgiller, yeşil yapraklı sebzeler, domates, kivi, avokado, şeftali, elma ve muz demir emilimini artıran yiyeceklerdir.
  • Sakatat demir açısından çok zengindir; fakat hamilelik süresince tüketilmemesi gerekir.
  • Kuru meyveler demir yönünden zengindir.
  • Çiğ fındık, çiğ badem ve ceviz günlük almanız gereken demir miktarını karşılamada birebirdir; fakat fitik asit miktarı bunlarda çok fazladır. Fitik asit, başta demir olmak üzere kalsiyum, magnezyum, çinko, bakır gibi minerallerin vücuttaki emilimine negatif etkisi vardır. Bu yüzden bu tarz yağlı tohumları ve baklagilleri bir gece önceden 1 kaşık peynir altı suyu, yoğurt suyu veya kefir koyduğunuz suda bekletmeniz gerekir. Bu sayede fitik asit azaltılır ve mineral emilimi artar.
  • Kalsiyumun da demir emilimini azaltıcı etkisi vardır.
  • Hamilelikte kan değerlerinde düşüklük yaşamamak için besinleri demir emilimini azaltacak şekilde tüketmeyin. Örneğin, polifenol içeren çay ve kahveyi kahvaltıda içmek, yediğiniz demir yönünden zengin tüm gıdaların demir emilimini azaltır. Çay ve kahveyi yemeklerden 1 saat sonra içmenizi öneririz.
  • C vitamini demir emilimini artırır. Kan ilacınızı C vitamini içeren bir yiyecek ile almanız yine demir emilimini artıracaktır. Tabii burada şeker konusuna dikkat etmeniz gerekir. Sadece hamilelik değil, tüm yaşantınızda meyve sularını çok fazla tüketmemeye, meyveleri posasıyla yemeye çalışın. Meyve suları aşırı şeker barındırır ve bu hem sizin hem de bebeğinizin sağlığı için iyi değildir.
  • Aynı şekilde pekmez konusunda da dikkat edilmesi gerekir. Demir alacağım diye sık sık pekmez yemek vücuda fazla şeker yüklemesi yapmak demektir.
  • Kan ilacı kullanıyorsanız eğer, yemeklerden 2 saat sonra tüketmeniz önerilir.
  • Ekmeği mayasız tüketmek demir emilimini azaltır. Fermente edilmiş hamur bu açıdan daha sağlıklı olacaktır.

Demirin vücudumuz için ne kadar önemli bir mineral olduğunu ve günlük demir ihtiyacımızı karşılamak için besinlerimize dikkat etmemiz gerektiğinden bahsettik.

Hayatınıza adapte edebileceğiniz çok basit yöntemler ile hamilelikte kan değerleri düşüklüğünü engelleyebilirsiniz. Mutlu ve sağlıklı bir hamilelik geçirmeniz dileğiyle&#;

&#;Beta HCG Nedir?&#; Konulu yazımızı incelemek için aşağıdaki bağlantıya tıklayın.

Beta HCG Nedir?: funduszeue.info

Sevgiler.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası