tecvidli kuran harfleri okunuşu / Tecvidli Kuran Dersi - 03 - Harflerin Mahreçleri - Kuran Hatim

Tecvidli Kuran Harfleri Okunuşu

tecvidli kuran harfleri okunuşu

Tecvid ne demektir? Tecvid kuralları neler? İşte tecvidli güzel Kur’an okumanın püf noktaları

Tecvid kuralları ile Yüce kitabımız Kur'a-ı azimu şani okumak vaciptir. Kuran-ı Kerim'i tecvid kurallarına göre okunmadığında asıl anlamından çıkıp başka manalar içereceği için her Müminin tecvidli Kur'an okuması bir elzemdir. Peki tecvid nedir, tecvidli nasıl okunulur? Tecvid kuralları nelerdir, hangi harfler tecvidli okunur?

Tecvid, Kıraat ilmi içinde yer alan, Kur'an okuma usulü ve ilmidir. Harflerin çıkış yeri, sıfatı, uzun veya kısalığı, genişlik veya darlığı, birleştirme ve ayırma, kalın ve ince vurguları konuları tecvid ilminin konularıdır, aynı zamanda Kur'an'ı kuralına uygun okumaktır.

Kelime manası olarak tecvid, cewede جود kökünden gelip, bir şeyi güzel yapmak, süslemek, hoşça yapmak manasına gelir. Cewde جودة Arapça’da kalite demek olur ki, bir şey çok güzel olduğu zaman kullanılır. Kur'an'ı çok güzel ve kuralına göre okuyan insana, Kuran'ı okumasıyla güzelleştiren manasında “

” denir.

Terim manası ise harfin hakkının verilerek çıkış yerine göre, gerek zati (her zaman onda bulunan, yani harften ayrılmayan, belirtilmediğinde genellikle namazın bozulduğu) gerekse arızi (değişikliğe uğrayan, başka bir deyişle harften kalktığında harfin zatını değiştirmeyen, namazın bozulmasına neden olmayan) sıfatların hakkı verilerek Kur'an'ın okunmasıdır.

Tecvid kuralları nelerdir?

tecvid, kelimelerin inceliği, kalınlığı, ağızdan çıkış özelliğine göre farklılık göstermektedir. Çıkış bölümlerine göre tecvid farklı bölümlere ayrılmaktadır. Burun, burun sonu, geniz, üst dudak, alt dudak, dilin her iki yan kısmı, dilin ortası, dilin sonu, halkın aşağısı, halkın ortası, halkın yukarısı, boğaz, cevlin evveli gibi kısımlar tecvidin kısımlarıdır.

Tecvid harfleri hangileri, çıkış yerleri neresidir?

  • ,

    mim. Ön diş harfleri

    tı, peltek se, te, sad, sin, zı, peltek ze, ze, dal

    . Dilin ortasındaki harfler,

    ve

    harfidir. Dilin sonunda bulunan harfler kef ve kaf harfleridir. Boğaz yani halk harfleri

    ve

    harfidir. Bu harfler boğazdan çıkar. Halkın ortasındaki harfler,

    ve

    harfleridir.

Halkın sonu cevlinin evveli yani göğüsten çıkan harfler güzel

ve

harfleridir. Dilin yan kısımlarından çıkan harf dat harfidir.

Peltek olan se, dal, zel, zı ve dat harfleri nasıl okunur?

ve

harfleridir. Bu harfler dilin dişlerin arasına hafifçe sıkıştırılması ile çıkan harflerdir. Bu nedenle peltek harf denilmektedir.

Tecvidli güzel Kur’an okumanın püf noktaları

Tecvid kuralları ile okumak vaciptir. Kuran-ı Kerim'i bu kurala göre okunmadığında başka manalar çıktığı için her Müslümanın tecvidli Kuran okuması gerekir.

Tecvid kuralları şunlardır:

  1. Harf-i Med harfleri elif, vav ve ye harfleridir. Uzatma harfleridir.

  2. Medd-i Muttasıl harfi hemze'dir.

  3. Medd-i Munfasıl harfi vav ve ya harfidir.

  4. Tenvin ve Nun-u Sakin. İki üstün, iki esre ve iki ötre Tenvin, nun harfi ile biten kelimeler 'nun-u sakin' dir.

  5. İhfa, Tenvin ve nun-u sakinden sonra sad, zel, se, cim şın, gaf, sin, kef, dat, zı, ze, te, dal, tı fe gelirse ihva olur.

  6. İzhar, tenvin ve nun-u sakinden sonra elif, ha, haa, ayın, gaa ve he gelirse izhar olur.

  7. İklab, tenvin veya nun-u sakinden sonra be gelirse iklab olur.

  8. İdgam-ı Meal Gunne, tenvin ve nun-u sakinden sonra ye, mim, nun ve vav gelirse idgam-ı meal gunne olur.

  9. İdgam-ı Bila Gunne, tenvin ve nun-u sakinden sonra lam ve ra harfleri gelirse kural uygulanır.

Elif ba Ögren

 

Harfleri tanıyoruz

dikkat etmemiz gereken 3 tane H harfi var.. üzerinde nokta olmayan H boğazdan, üzerinde nokta olan, genizden hırıltılı, en aşağıdaki H yorgun, göğüsten sesi çıkarıyoruz..

Z harfi Üç tane.. Zel: peltek ve incedir , Ze keskin , Türkçedeki gibi.  Zı ise kalındır ve peltek çıkar.. z harflerinin üzerinde hep nokta vardır..

dipnot olsun: Kuranda kef harfi ince harftir: ke diye okunur . Gaf harfi kalın harftir: ga diye okunur.

Sesli Elif Ba Kur'an Öğren

Bu uygulama hakkında

Efendimiz (sav) bir hadis-i şeriflerinde;
“Sizin en hayırlı olanınız Kur’ân’ı öğrenen ve öğretendir.” (Buhârî, Fezâilü’l–Kur’ân 21) buyurur.
Bu uygulamamız ile kendi başınıza tecvidli olarak Kur'an-ı Kerim’i arapça okumayı öğrenebilir, çocuklarınıza arkadaşlarınıza öğretebilirsiniz. Sesli Elif Ba uygulamamızın kullanımı çok kolaydır. Arapça harf yada kelimelerin üzerine tıkladığınızda doğru okunuşunu dinleyebilir, altta bulunan Türkçesi butonu ile Türkçe yazılışını görebilir, aynı butonla Türkçe yazılışı anında kapatabilirsiniz. Kuran öğrenmek için harika bir uygulama.
Uygulamamızda eğitimler dersler şeklinde ayrılmış olup, ilk dersten takip ederek kolayca Kur’an-ı Kerim’i okumayı öğrenebilirsiniz. Ayrıca uygulamamızda Namaz Sureleri, Namaz Rehberi, Tüm Kuran Öğreniyorum ve Meali gibi diğer uygulamalarımızın bağlantılarına da ulaşabilirsiniz.

Güncellenme tarihi

20 Nis

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir