otçullar omurgalı mıdır / Omurgasız Hayvanlar - A-Z Hayvanlar

Otçullar Omurgalı Mıdır

otçullar omurgalı mıdır

OMURGASIZ HAYVANLAR

Hayvanlar aleminin en geni&#; k&#;sm&#;n&#; (yakla&#;&#;k %95'ten fazlas&#;) omurgas&#;zlar kapsar. Bu gruptaki hayvanlarda omurgal&#;larda oldu&#;u gibi geli&#;mi&#; bir iskelet bulunmaz yani omurgas&#; olmayan canl&#;lard&#;r. Omurgas&#;z hayvanlar&#;n büyük bir ço&#;unlu&#;u vücudun d&#;&#; k&#;sm&#;n&#; örten ve destekleyen d&#;&#; iskelet bulundurur. Baz&#; türleri belli bir yere tutunmu&#; olarak ya&#;asa da birçok türü aktif olarak hareket edebilir.
Omurgas&#;z hayvanlar&#;n baz&#;lar&#; suda, baz&#;lar&#; karada ya&#;amaya uyum sa&#;lam&#;&#;t&#;r.
Omurgas&#;z hayvanlar;
1-)Süngerler
2-)Sölenterler
3-)Solucanlar (Yass&#; solucanlar, Yuvarlak solucanlar, Halkal&#; Solucanlar)
4-)Yumu&#;akçalar
5-) Eklem Bacakl&#;lar (Kabuklular, Araknitler, Çok Ayakl&#;lar, Böcekler)
6-)Derisi Dikenliler
olmak üzere 6 gruba ayr&#;l&#;rlar.

Bu gruplar&#;n hepsini ayr&#; ayr&#; inceleyelim:
1-)Süngerler
Süngerler en basit yap&#;l&#; ve dünya üzerinde milyon y&#;ld&#;r ya&#;ayan hayvanlard&#;r. Günümüzde süngerlerin ço&#;u okyanuslar&#;n güney kutbundan, kuzey kutbuna uzanan bölgelerden, s&#;&#; sulardan, yüzlerce metrelik derin deniz diplerine kadar farkl&#; ortamlarda ya&#;ayabilir. Süngerlerin yaln&#;z 20 kadar türü (Spongilla cinsi) tatl&#; sularda, geriye kalan büyük bölümü denizlerde ya&#;ar. En derin denizlerde bile rastlanabilen süngerler, en çok denizlerin tropik ve astropik kesimlerinde yayg&#;nd&#;r. Birçok türün uzunlu&#;u birkaç santimetreyi a&#;amazken, baz&#;lar&#;n&#;n boyu 2 metreyi geçmektedir.
Süngerlerin belirli organlar&#;, dokular&#;, özgül biçimi, belli bir bak&#;&#;&#;m&#; yoktur. Ortadaki sindirim bo&#;lu&#;unu saran iki katl&#; bir çeperden (d&#;&#; deri ve iç deri) olu&#;an (diploblastik hayvanlar) çok hücreli canl&#;lard&#;r; iç deri (endorm) yakal&#; kamç&#;l&#; hücrelilerden (koanosit) olu&#;ur.

Süngerlerin Özellikleri
⇒Süngerler biçim, renk ve yap&#;sal özellik bak&#;m&#;ndan çe&#;itlilik gösterir.
⇒Belli bir simetrisi olmayan(vücudun ön ve arka ucu, sa&#; ve sol taraf&#; ay&#;rt edilemez) canl&#;lard&#;r.
⇒K&#;rm&#;z&#;, gri, mavi, sar&#;mtrak veya siyah renkte olabilir.
⇒Hareketsiz bir zemine ba&#;l&#; ya&#;ar.
⇒Di&#;er hayvanlardaki kadar farkl&#; dokular&#; yoktur.
⇒Vücutlar&#; torba &#;eklinde olup por ad&#; verilen delikleri vard&#;r. Deniz suyu porlardan içeri geçerken sudaki mikroskobik besin parçac&#;klar&#; hücrelere al&#;n&#;r. Gaz al&#;&#; veri&#;i ve bo&#;alt&#;m at&#;klar&#;n&#;n at&#;lmas&#; vücuda giren suyla hücreler aras&#;ndaki difüzyon sayesinde gerçekle&#;ir.
⇒Süngerlerin çevresel uyar&#;lara tepki gösterecek sinir sistemleri yoktur. Vücutlar&#;nda organik ve inorganik maddelerden meydana gelen iskelet i&#;neleri vard&#;r.
⇒E&#;eyli ve e&#;eysiz ço&#;alabilirler. E&#;eysiz ço&#;almalar&#; tomurcuklanmayla olur.

Kurumu&#; süngerlerin bir k&#;sm&#; metal e&#;yalar&#; parlatmada kullan&#;l&#;r. Süngerler, temizlik i&#;lerinde kullan&#;lmas&#;n&#;n yan&#; s&#;ra ilaç ve kozmetik sanayiinin malzemesidir. &#;skelet i&#;neleri organik olanlar yumu&#;ak oldu&#;undan banyo süngeri yap&#;lmaktad&#;r. 
 

2-)Sölenterler
Yumu&#;ak vücutlu etçil hayvanlard&#;r. Denizanas&#;, deniz &#;akay&#;&#;&#;, mercan, deniz lalesi, hidra gibi türleri içeren omurgas&#;zlard&#;r. Vücutlar&#; &#;&#;&#;nsal simetriye(merkezinden geçen iki ya da daha fazla düzemle vücutlar&#; bölündü&#;ünde olu&#;an her parça birbirinin ayn&#;d&#;r.) sahip canl&#;lard&#;r. Vücutlar&#; özelle&#;mi&#; iki doku tabakas&#;ndan olu&#;ur. Merkezi bir a&#;&#;z aç&#;kl&#;klar&#; ve bunlar&#;n etraf&#;nda tentakülleri vard&#;r. Tentakülleri ile avlar&#;n&#; yakalarlar ve a&#;&#;zlar&#;yla vücut içine alarak beslenirler. Ayr&#;ca tentaküller savunma amaçl&#; da kullan&#;l&#;r. Bunu yap&#;s&#;ndaki yak&#;c&#; kapsüller sayesinde yaparlar.


Sölenterlerin Özellikleri
Vücutlar&#;nda a&#; &#;eklinde düzenlenmi&#; bir sinir sistemi vard&#;r. Üremeleri e&#;eyli ve e&#;eysiz olarak gerçekle&#;ir. Solunum ve bo&#;alt&#;m vücut hücreleri ve ortam aras&#;ndaki difüzyonla sa&#;lan&#;r.
Ço&#;unun hayat döngüsünde iki evre görülür. Bu evreler polip ve medüz olarak isimlendirilir. Polipler genellikle hareketsizdir. Daha sonra bunlar ba&#;kala&#;&#;m geçirerek medüzleri olu&#;turur. Medüzler hareketlidir. Buna çok iyi bir örnek olan denizanalar&#; birçok sölenterin medüz biçimidir.
Ayr&#;ca mercanlar deniz diplerinde çok ho&#; renge sahip canl&#;lard&#;r. Bunlar suyun yüzeyinden yukar&#; ç&#;k&#;p kuruyunca tortular olu&#;ur ve zamanla çözünüp toprak olu&#;umuna katk&#;da bulunurlar. Mercanlardan gerdanl&#;k, kolye, küpe gibi süs e&#;yalar&#; da yap&#;l&#;r.
Not: Hayvanlar dünyas&#;n&#;n ilk gerçek sinir hücreleri sölenterlerde bulunmu&#;tur.



Hayvanlar dünyas&#;nda ilk sinir hücreleri sölenterlerde görüldü.

3-)Solucanlar
"Solucan" dedi&#;imizde akl&#;m&#;za toprakta ya&#;ayan, silindirik gövdeli hayvanlar gelse de bu grup çok geni&#; kapsaml&#; bir gruptur. Baz&#;lar&#; mikroskobik, baz&#;lar&#; çok uzun, baz&#;lar&#; ince, baz&#;lar&#; kal&#;n olabilir. Solucanlar vücutlar&#; yass&#;la&#;m&#;&#;, yumu&#;ak yap&#;l&#; hayvanlard&#;r. Denizlerde, tatl&#; sularda, karalarda, nemli ortamlarda ya da canl&#; vücudunda parazit olarak ya&#;ayan türleri vard&#;r.
⇒Vücutlar&#; iki tarafl&#; simetriye(vücutlar&#;n&#;n ön ve arkas&#;, sa&#; ve solu birbirine simetrik olan) sahip hayvanlard&#;r. 
⇒Embriyonun geli&#;im dönemlerinde organlar üç doku tabakas&#;ndan farkl&#;la&#;&#;r.
⇒Ço&#;unlukla e&#;eyli ürerler.  
&#; 3 grupta incelenirler.

a-)Yass&#; Solucanlar
Bu solucanlar yumu&#;ak, ince ve yass&#; vücutludur. &#;simleri de buradan gelir. Parazit ve serbest ya&#;ayan türleri vard&#;r. Doku ve iç organ sistemleri vard&#;r. Ancak dola&#;&#;m sistemleri ve art&#;klar&#;n at&#;lmas&#;n&#; sa&#;layan anüsleri yoktur. Vücutlar&#; ince oldu&#;undan oksijen ve karbon dioksit al&#;&#; veri&#;i vücut yüzeyinde olur. 



Parazit olmayan türlerinde sindirim bo&#;lu&#;u vard&#;r. Bu bo&#;lu&#;un tek aç&#;kl&#;&#;&#; bulunur. Etçil canl&#;lard&#;r ve küçük hayvanlarla beslenirler. 

Parazit olarak ya&#;ayanlar&#;nda (tenya) sindirim sistemi de bulunmaz. Ancak üreme sistemleri iyi geli&#;mi&#;tir. Çevredeki uyar&#;lar&#; alg&#;layan sinir dü&#;meleri ve sinirleri vard&#;r. 
Planaria(pilanarya), poliklad, trematoda(karaci&#;er kelebekleri) ve tenya(&#;erit solucan) en bilinen örneklerdir.
Dünyada milyon insan karaci&#;er, ba&#;&#;rsak idrar kesesi vb. organlar&#;nda kan kelebe&#;i denilen karaci&#;er kelebe&#;i ta&#;&#;maktad&#;r. Bu parazit vücut a&#;r&#;lar&#;na, anemiye ve dizanteriye neden olur. Bunun d&#;&#;&#;nda insan vücudunda ergin hala glen tenya larvalar&#; 20 metre boyuna gelebilir ve bu parazit ba&#;&#;rsakta durdu&#;u sürece insanda i&#;tahs&#;zl&#;k, kar&#;n a&#;r&#;s&#;, kusma gibi durumlar görülür.

b-)Yuvarlak Solucanlar
Nemli topraklarda, tatl&#; sularda ya da denizlerde ya&#;ayan solucan türleridir.  Hayvanlar&#;n ve insanlar&#;n sindirim sisteminde parazit olarak ya&#;ayan türleri vard&#;r. Ancak parazit ya&#;ayanlar&#;n sindirim sistemleri geli&#;memi&#;tir. Ascaris(ba&#;&#;rsak solucan&#;), Trichinella(tiri&#;in) ve kancal&#; kurt insanda parazit ya&#;arlar. Vücutlar&#; yumu&#;ak ve esnek bir tabakayla kapl&#;d&#;r. Yuvarlak ve uzundurlar.

• Besinlerin al&#;nmas&#;n&#; sa&#;layan bir a&#;za ve art&#;klar&#; atan bir anüse sahiptirler.
• Baz&#; türleri ise serbest ya&#;ar. Bunlar&#;n bir k&#;sm&#; küçük hayvanlar bir k&#;sm&#; da alg, mantar ve organik madde parçalar&#;yla beslenir.
• Yuvarlak solucanlarda solunum ve bo&#;alt&#;m vücut yüzeyinden difüzyonla sa&#;lan&#;r.
• Kaslar&#;yla hareket ederler.
• Baz&#; türlerinin larvalar&#; insanlar&#;n karaci&#;er, akci&#;er ve beyinlerinde kist olu&#;turur. (Kistler, bedenin çe&#;itli yerlerinde olu&#;abilen, içi s&#;v&#;, bazen de kat
&#; madde dolu olan keseciklerdir. De&#;i&#;ik büyüklüklerde olabilirler.)

c-)Halkal&#; Solucanlar 
Solucanlar&#;n en geli&#;mi&#; grubudur. Vücutlar&#;nda çok say&#;da halka bulunur. Kapal&#; dola&#;&#;m sistemine sahiptirler. Yani kan damarlardan olu&#;mu&#; bir a&#; içinde bulunur. Bu sayede vücut bo&#;lu&#;una yay&#;lmaz. &#;ki aç&#;kl&#;kl&#; sindirim sistemleri vard&#;r. Baz&#;lar&#; etçil olup, baz&#;lar&#; çürümekte olan bitkilerle beslenir. E&#;eyli ürerler. Toprak solucan&#;, sülük ve deniz poliketi en tan&#;nan örnekleridir. Sülük kan emerek parazit olarak ya&#;ar. Sülük t&#;pta kullan&#;l&#;r. Ayr&#;ca toprak solucan&#;ndan kanser tedavisinde kullan&#;lan maddeler ve antibiyotik elde edilir. Baz&#; hayvanlar&#;n besin kayna&#;&#;d&#;r.
 


Not: Toprak solucanlar&#;nda bo&#;alt&#;m özel organlarla yap&#;l&#;r. Beyin ve sinir kordonlar&#;nda olu&#;an sinir sistemleri vard&#;r. I&#;&#;&#;a ve dokunmaya duyarl&#; basit duyu organlar&#;na sahiptir.
Suda ya&#;ayanlar solungaç solunumu yapar. Karada ya&#;ayanlarda ise gaz al&#;&#;veri&#;i önemli deriden difüzyonla yap&#;l&#;r. Vücutlar&#;n&#; saran boyuna ve halkasal kaslarla hareket ederler. 

4-) Yumu&#;akçalar
Yumu&#;akçalar, vücutlar&#; segmentsiz ve yumu&#;ak yap&#;l&#; hayvanlard&#;r. Kabuklar&#; vard&#;r. Kabuklar&#;n&#;n alt&#;nda manto ad&#; verilen ince bir doku tabakas&#;ndan olu&#;an vücut örtüleri vard&#;r. Ayaklar&#; topra&#;&#; kazma, av yakalama ve sürünme gibi i&#;lerini görecek &#;ekilde farkl&#;la&#;m&#;&#;t&#;r. Ayaklar&#; kasl&#;d&#;r. Kasl&#; ayak bulundurmayanlar genelde hareketsizdir. Denizlerde, tatl&#; sularda ve karalarda ya&#;arlar.
Otçul, etçil veya parazitlik beslenirler. Sucul olanlar sudaki organik maddeleri süzerek beslenirler. Suda ya&#;ayanlar solungaçlar&#;yla; karada ya&#;ayanlar ise manto bo&#;lu&#;unun geni&#;lemi&#; yüzeyi ile solunum yaparlar. 

Aç&#;k dola&#;&#;m sistemleri vard&#;r. Bu sistemde kan, vücut dokular&#; aras&#;na yay&#;l&#;r. Ancak kafadan bacakl&#; türlerinde(mürekkep bal&#;&#;&#;, ahtapot) kapal&#; dola&#;&#;m görülür.
Baz&#;lar&#;nda az, baz&#;lar&#;nda çok geli&#;mi&#; sinir sistemi bulunur. Sinir sistemlerinde beyin ve sinir kordonlar&#; vard&#;r. 
Suda ya&#;ayanlar suya çok say&#;da sperm ve yumurta b&#;rakarak d&#;&#; döllenme ile e&#;eyli olarak ço&#;al&#;rlar. 

Ahtapot, salyangoz ve midye en tan&#;nan örnekleridir. Salyangozlar dünyan&#;n birçok yerinde besindirler. Midyeler de ayn&#; &#;ekilde besin ürünüdür. Midyeler ayn&#; zamanda süs e&#;yas&#; olarak da kullan&#;l&#;rlar. 

5-)Eklem Bacakl&#;lar
Omurgas&#;zlar&#;n en büyük grubudur. Vücutlar&#; ba&#;, gö&#;üs ve kar&#;n olarak üç k&#;s&#;mdan olu&#;ur. Aktif olarak hareket edebilen türlerden meydana gelirler. Hareket organlar&#; eklemlidir. Tan&#;mlanan türlerinin ço&#;usu böceklerdir. 
⇒Eklem bacakl&#;lar otçul, etçil ya da hepçil olabilir.  
⇒Protein ve kitinden olu&#;mu&#; bir d&#;&#; iskeletleri vard&#;r. Bu iskelet büyümeye engel oldu&#;u için zaman zaman at&#;l&#;r ve yenisi yap&#;l&#;r. Bu esnada hayvan ba&#;kala&#;&#;m(metamorfoz) geçirir. 
⇒Aç&#;k kan dola&#;&#;m sistemleri, sinir sistemleri, solunum sistemleri vard&#;r. 
⇒Özel bo&#;alt&#;m organlar&#; vard&#;r. 
⇒Beslenmelerine göre a&#;&#;z yap&#;lar&#; de&#;i&#;ir. (Sivrisinek emici özellikli a&#;&#;za; akrepler kerpeten biçimli a&#;&#;za sahiptirler.)
⇒Solunumlar&#; ço&#;unda trakelerle, örümceklerde kitaps&#; akci&#;erler, suda ya&#;ayanlarda ise solungaçlarla yap&#;l&#;r. 
⇒E&#;eyli ürerler ve ço&#;unlukla yumurta b&#;rak&#;rlar. Yumurtadan ç&#;kan organizmalar geli&#;im dönemlerinde ba&#;kala&#;&#;m geçirirler.
⇒Duyu organlar(özellikle gözleri) geli&#;mi&#;tir.

4 grupta incelenirler:

a-)Kabuklular
Kabuklar&#; serttir. &#;ki çift anten ta&#;&#;yan, solungaç solunumu yapan kabuklu omurgas&#;zlard&#;r. Rutubetli yerlerde ve su kenarlar&#;nda ya&#;arlar. Karides, yengeç, su pireleri ve istakoz en tan&#;nan örnekleridir. 

b-) Çok ayakl&#;lar
D&#;&#; görünü&#;leri solucanlara benzer &#;ekilde uzam&#;&#; kabuklulard&#;r. Ço&#;unlukla karalardaki nemli yerlerde ya&#;arlar. Vücutlar&#; segmentlidir. Ç&#;yanlarda her segmentte bir çift ayak bulunurken, k&#;rkayaklarda iki çift ayak bulunur. Baz&#; türleri zehirlidir.

c-)Böcekler 
Üç çift bacaklar&#; ve bir çift antenleri vard&#;r. Trake denilen borularla solunum yaparlar. Birço&#;unda iki çift kanat bulunur. Genelde karalarda ya&#;arlar. Çekirgeler, hamamböcekleri, peygamber develeri, kelebekler, sinekler, ar&#;lar, kar&#;ncalar ve birçok tan&#;nan örnekleri vard&#;r. Böcekler birçok alanda(mum, süs e&#;yas&#; ipek) yap&#;m malzemesi olarak kullan&#;rlar.


d-)Araknitler (Örümcekler, akrepler, keneler)
Dört çift ayaklar&#; olan antensiz eklem bacakl&#;lard&#;r. Solunumlar&#;n&#; trakelerle ya da kitaps&#; akci&#;erlerle yaparlar. Ço&#;usu karada ya&#;ar. Vücutlar&#; ba&#; ve gö&#;üs olmak üzere iki bölmelidir.

6-)Derisi Dikenliler
Bütün tüleri denizlerde ya&#;ar. Derileri dikenlidir ve vücur çeperlerinde kalker plakalar bulunur. Bu plakalar iç iskelet sistemini olu&#;turur. Burada dikensi ç&#;k&#;nt&#;lar bulunur. Adlar&#; buradan gelir. Sürünerek hareket ederler. Solunumlar&#;n&#; solungaçlarla yaparlar. E&#;eyli ürerler. 
Deniz y&#;ld&#;zlar&#;, deniz h&#;yarlar&#;, deniz kestaneleri ve deniz laleleri bu grubu olu&#;turur. 

Vücutlar&#;n&#;n alt k&#;sm&#;nda tüp ayak denilen yap&#;lar bulunur. Bu ayaklar vücuda da&#;&#;lm&#;&#; içi s&#;v&#; dolu kanal a&#;&#;yla ba&#;lant&#;l&#;d&#;r. Tüp ayaklar hareketinin yan&#;nda gaz de&#;i&#;imi, beslenme ve bo&#;alt&#;mda da görevlidir. Derisi dikenlilerin rejenerasyon yetene&#;i yüksektir. Yani vücuttan kopan parçalar&#;n geli&#;mesiyle üreyebilirler.  Örnek: Deniz y&#;ld&#;z&#;n&#;n kopan kolunu yenilemesi.

"Hayvanlar Alemi" nin Sınıflandırılması

     Hayvanlar alemini oluşturan canlılar ökaryot yaşam formlarıdırlar. Yaşamları için gerekli besin maddelerini yaşam ortamlarından hazır olarak alırlar ki, buna bağlı olarak heterotrofturlar. Bu canlıların çoğunluğu epitel, bağ, sinir, kas gibi dokulara sahiptirler. (Ökaryot: Hücre yapılarından bir çekirdek ile diğer organellere sahip canlı grubunun genel adıdır.) (Heterotrof: Yaşamları için gerekli olan besin maddelerini kendi vücut yapılarında üretemeyen, besin maddelerini dışarıdan hazır olarak alan canlı formudur. İnsan, hayvan, mantar türleri ile birlikte birçok bakteri türü bu gruba dahildirler.) Hayvanlar, “Omurgasızlar”, “İlkel Kordalılar” ve “Omurgalılar” olarak üç ana grupta incelenirler.

1. OMURGASIZLAR:
     Bu grup dahilinde incelenen hayvanların çoğunda iç iskelet yapısı bulunmadığı gibi bazılarında vücudun dış kısmını örtüp destekleyen bir dış iskelet bulunur. Omurgasız hayvanlarda yaşamlarının hiçbir evresinde vücut desteği olarak notokord (sırt ipliği) bulunmamasının yanında embriyonik evrede solungaç yarığı bulunmaz. Omurgasız hayvanlarda çoğunlukla açık dolaşım sistemi gözlemlenir.

     Omurgasız hayvanlar 6 ana başlık altında incelenir;
- Süngerler
- Sölenterler
- Solucanlar
- Yumuşakçalar
- Eklem Bacaklılar
     • Böcekler
     • Örümceğimsiler (Araknidler)
     • Kabuklular
     • Çok Ayaklılar (Çok Bacaklılar)
- Derisi Dikenliler

Süngerler :
       Az bir bölümü tatlı sularda olmakla birlikte, çoğu denizlerde yaşayan bu canlıların vücutlarında “por” olarak adlandırılan delikler bulunur. Eşeyli ve eşeysiz üreyebilen, simetrisi olmayan, dokuları tam olarak gelişmemiş olan bu yaşam formu sinir ve kas dokusuna sahip olmamasının yanında, kendilerine has bir iç iskelete sahiptirler. En çok bilinen türlerden birisi denizlerden çıkarılan banyo süngeri, rengarenk Neptün kadehi süngeri, Kabuki süngeri türleri örnekler arasındadır.

Sölenterler :
     Işınsal (radial) simetriye sahip, az bir bölümü tatlı sularda, çoğu denizlerde yaşayan bu canlıların organları embriyonik evrede ektoderm (dış deri) ve endoderm (iç deri) olarak iki doku tabakasından farklılaşarak meydana gelir. Sindirim sistemleri incelenirse, sindirim vücutlarının ortasında yer alan bir boşlukta gerçekleşir. Bu sindirim boşluğuna açılan bir delik bulunup, bu delik hem besinlerin alınmasında ağız, hem de sindirilen besin artıklarının atılmasında anüs olarak görev yapar. Ağız/Anüs deliğinin etrafında besinleri içeri çekmeye ve sindirim boşluğuna itmeye yarayan tentaküller bulunur. (Tentakül: Omurgasız hayvanların hareket etmesini, tutmasını ve çevresini algılamasını sağlayan duyarga, uzantı, dokunaç organı.). Eşeyli veya eşeysiz üreyebilen ve merkezi sinir sistemi bulunmayan bu canlılarda solunum ve boşaltım için özel organlar bulunmaz. Mercan, Deniz Şakayığı, Denizanası, Hidralardan (Hydrozoa (Knidliler Sınıfı)) Obelia, Hidra gibi canlılar sölenterlere örnektir.

Solucanlar :
     İki taraflı (bilateral) simetriye sahip olan bu canlılarda embriyonik evrede organlar ektoderm (dış deri), mezoderm (orta deri) ve endoderm (iç deri) olarak üç doku tabakasından farklılaşmıştır. Solucanlar üç grupta incelenir;

     - Yassı Solucanlar
     - Yuvarlak Solucanlar
     - Halkalı Solucanlar

a - Yassı Solucanlar :
     İnsan ve hayvan türlerinde parazit olarak yaşam süren yassı, oval ve uzun yapılı vücutlu bu canlılarda, sölenterlerde olduğu gibi hem ağız, hem de anüs görevi gören açıklık bulunduğu gibi, solunum ve boşaltım sistemleri gelişmemiştir. En tanınmış örneklerinden, tenya (yassı solucan), karaciğer kelebeği, planarya öne çıkan türlerdir.

b - Yuvarlak Solucanlar :
     Bazıları serbest, bazıları parazitik olarak yaşam süren bu omurgasız hayvan türlerinin birçoğu bitki, hayvan ve insanlarda parazit olarak yaşam sürer. Vücutları uzun, silindirik yapıda ve bilateral (iki taraflı) simetriye sahiptir. Marin nematodları, hayvan parazitleri, insan parazitleri, karasal nematodlar olarak gruplandırılırlar. Sindirim sisteminin ağız ve anüs olmak üzere iki açıklıktan oluşması durumuna ilk kez bu grupta rastlanmıştır. Solunum ve boşaltım sistemleri gelişmemiştir. En tanınmış örneklerinden, Kancalı Kurt, Askarid (Ascaris), Trişin, Fil Hastalığı Solucanı türleri öne çıkan türlerdir.

c - Halkalı Solucanlar :
     Karada, denizlerde ve tatlı sularda serbest yahut parazit olarak yaşam süren türleri olan halkalı solucanların vücutları birbirine benzeyen segmentlerden (bölme) oluşmuştur. Kapalı dolaşım sistemine sahip bu yaşam formunda sindirim kanalı iki açıklıktan oluşan özel bölümlerden oluşur. Boşaltım için gelişmiş boşaltım sistemine sahiptirler. Solunum, karada yaşayan türlerinde difüzyon yolu ile nemli derileri vasıtasıyla gerçekleşirken, suda yaşayan türlerinde solungaç solunumu görülür. (Difüzyon: Çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçiş.). Merkezi sinir sistemine sahiptirler. Halkalı solucanlara en tanınmış örnekler olarak toprak solucanı, sülük, poliket türleri gösterilebilir.

Yumuşakçalar :
     Çoğunluğu denizlerde olmak üzere, tatlı sularda ve karada yaşayan türleri bulunan bu yaşam formunun vücut yapısı yumuşak ve segmentsizdir (bölmesizdir). Kabuklu türleri de bulunur. Üyelerinin büyük bölümünün solungaç solunumu yaptığı bu grupta genellikle açık dolaşım gözlemlenir. İç organları örten ince bir deri tabakası (manto) ve karın bölgesinde kaslı bir ayağa sahiptirler. Eşeyli üreme yolu ile çoğalırlar. Yumuşakçalara en tanınmış örnekler olarak, Mürekkep Balığı (Kalamar ve Sübye), Ahtapot, Kiton, Salyangoz, Sümüklü Böcek, Limpet, Midye türleri gösterilebilir.

Eklem Bacaklılar :
     Omurgasız hayvanların kara hayatına en iyi uyum sağlamış grubu olarak hayvanlar aleminin en geniş şubesi olarak bilinir. Bilinen, kayıt altına alınmış türlerin yaklaşık ¾’ünü içerir. Kitinden oluşmuş dış iskelete sahip bu canlıların vücutları baş, göğüs, karın olarak üç bölümden oluşur. Ağız yapıları beslenme tarzlarına göre değişiklik gösterebilen, sindirim sistemleri tam gelişmiş olan eklem bacaklılar grubunda etçil, otçul ve hem etçil, hem de otçul beslenen türler mevcuttur. Eklem bacaklıların gözleri, sinir sistemleri ve diğer tüm duyu organları çok iyi gelişmiştir. Kılcal damar içermeyen açık dolaşım sistemine sahip olan eklem bacaklıların kas yapıları çoğunlukla çizgili kaslardan oluştuğu için hızlı hareket kabiliyetine sahiptirler. Eklem bacaklılarda eşeyli üreme ve iç döllenme görülür. Eklem bacaklılar 4 ana başlık altında incelenir;

     - Böcekler
     - Örümceğimsiler (Araknidler)
     - Kabuklular
     - Çok Ayaklılar

a – Böcekler :
     Hayvanların en kalabalık grubunu oluşturan böcekler, genellikle karada yaşarlar. Baş, göğüs, karın olarak üç bölümden oluşan vücuda sahiptirler. Genellikle iki çift kanada ve üç çift bacağa, başta ise bir çift antene sahiptirler. Trake solunumu yaparlar. Gelişimlerinde genellikle başkalaşım gözlemlenir. Çekirge, karınca, arı, termit gibi türler en öne çıkan böcek örnekleridirler.

b – Örümceğimsiler (Araknidler) :
     Suda yaşayan veya parazit olarak yaşayan türleri olsa da genellikle karasal hayvanlardır. Antenleri olmayıp, dört çift eklemli bacağa sahiptirler. Trake veya kitapsı akciğer solunumu yaparlar. Örümcek, akrep, mayt(akar), kene türleri bu grubun en öne çıkan örnekleridirler.

c – Kabuklular :
     Bu grubun geneli denizlerde ve tatlı sularda yaşam sürer. Solungaç solunumu yapan kabukluların başlarında iki çift anten bulunur. Kitinden oluşmuş kabuklu dış iskeletleri, yarık ayak şekilli bacakları vardır. Baş ve göğüs birbirine kaynamış yapıda olmak üzere, vücutları baş, göğüs, karın olarak üç bölümden oluşur. Çoğu ayrı eşeyli, iri yapılı olup, türlere göre bacak sayıları farklılık göstermektedir. Karides, yengeç, ıstakoz, siklops (Cyclops), balina biti, su piresi (Daphnia), langust, tespih böceği türleri bu grubun en öne çıkan örnekleridirler.

d – Çok Ayaklılar (Çok Bacaklılar) :
     Ayak adetlerinin çokluğundan dolayı bu şekilde isimlendirilen bu grup eklem bacaklılar şubesinin bir alt şubesini temsil ederler. Karada yaşarlar ve yaklaşık türü bulunmaktadır. Ay ayaklı örnekleri de vardır. Basit yapılı gözleri ve bir çift antenleri bulunur. Vücut segmentlerinden (bölüm) çıkan bacak sayısına göre “Kırkayaklar” ve “Çıyanlar” olarak iki gruba ayrılırlar. Çıyanlarda her segmentten bir çift bacak çıkarken, kırkayak türlerinde her segmentten iki çift bacak çıkar. Halk arasında da kırkayak ve çıyan olarak bilinen tüm türler bu grubun en öne çıkan örnekleridirler.

Derisi Dikenliler :
       Su hayvanlarının bir kolunu oluşturan bu grup denizlerin zemininde sürünerek yaşam süren omurgasız hayvanlar şubesidir. (Echinodermata). Acı sularda rastlanabilen türleri olsa da, tamamen tatlı sularda yaşam süren türüne henüz rastlanmamıştır. Gövdelerinin içini ağ gibi saran, içi sıvı dolu su-damar sistemi bulunur. Bu su-damar sistemi vücutlarının altında tüp ayak olarak adlandırılan çıkıntılar ile bağlantılıdır. Tüp ayaklarını kullanarak vakum etkisi yaratıp yüzeye tutunabilir, kendilerini çekerek hareket edebilirler. Bu tüp ayaklar beslenme ve boşaltım işlemlerinde de görevlidirler. Hareketleri esnasında aynı zamanda vücutlarını saran dikenlerini de hareket ettirerek yol kat ederler. Derisi dikenlilerin hemen hemen hepsinde bir iç iskelet bulunup, bu iskeleti genellikle dikenler taşır. Bu grupta eşeyli üreme ve dış döllenme görülür. Bu grup altındaki bazı türlerin kendini yenileme (rejenerasyon) yeteneği çok gelişmiştir. Bu sınıfa özgü olan “ambulakral” dolaşım sistemine sahiptirler. (Ambulakral: Derisi dikenliler grubunda hareket etme, beslenme, boşaltım, dolaşım ve soluk alma gibi işlevler için kullanılan hidrolik bir sistemdir.). Deniz kestanesi, deniz hıyarı, deniz yıldızı, yılan yıldızı, deniz zambağı türleri bu grubun en öne çıkan örnekleridirler.

2. İLKEL KORDALILAR:
     “Kordalılar” basamağı, hem “ilkel kordalılar” hem de “omurgalılar” gruplarını kapsayan sınıflandırma basamağıdır. İlkel kordalılar da “kordalılar” basamağı altında incelenmektedir. İlkel kordalılar grubuna dahil canlılar yaşamın belirli evresinde (genellikle embriyonik evrede) 4 ortak özelliğe sahiptirler;
a – Notokord :  Sinir kordonu ve sindirim borusu arasında uzunlamasına konumlanmış iskelet görevindeki esnek çubuksu yapı. Kordatların (sırtipliklilerin) embriyonik evresinde gelişim aşamasında, sırtta (dorsal) ortada, boyuna uzanan, segmentsiz (bölümsüz) ve bükülebilir çubuk şeklinde, iskelet görevi gören uzantı olarak da açıklanabilir.
b – Sırt Bölümünde İçi Boş Sinir Kordonu : Gelişmiş kordalılarda (Omurgalılar), embriyodaki notokord üzerinde bulunan bu yapıdan beyin ve omurilik oluşur.
c – Solungaç Yarıkları :  Beslenme ve gaz alışverişinde görev alan, ağzın gerisinde bulunan yapıdır.
d – Vücudun Arka Bölümünde Bulunan Kuyruk : Suda yaşayan türlerin çoğunda itici kuvvete yardımcı olan kaslı yapıdır.

     Denizlerde yaşam süren ilkel kordalılar dahilinde, “Tulumlular (Kuyruğu Kordalılar)” grubunun ergin bireylerinde sinir kordonu, notokord ve kuyruğa rastlanmaz. Bu grupta sadece larva döneminde kuyruk bölümünde notokord bulunur. Bu durumdan dolayı “Kuyruğu Kordalılar” olarak adlandırılmışlardır. Vücut yüzeyinde bulunan selülozik örtü sebebiyle de “Tulumlular (Tunicata)” olarak da adlandırılmaktadırlar. Bu canlı formları kordalı karakteristiğinin tamamını ergin yaşam evresinde taşırlar. Birkaç santimetre boyunda şeffaf bir balık görünümündeki amfiyoksüs (batrak) bu grubun en öne çıkan örneklerinin başında gelir.

3. OMURGALILAR:
     Omurgalılar (Vertebrata), hayvanlar aleminin Kordalılar (Chordata) şubesine ait bir alt şubedir. Bu grup altında incelenen canlıların en öne çıkan karakteristik özelliklerinin sıralı omurlardan oluşmuş omurgaya sahip olmaları durumundan dolayı bu grup “Omurgalılar” olarak adlandırılmaktadır. Embriyonik evrede çok kısa bir süre gözlemlenen notokordun yerini belli bir süre sonra omurlardan oluşmuş omurga alır. Omurgalılar kemik ve kıkırdaktan oluşmuş bir iç iskelete sahiptirler. Omurgalılarda kapalı dolaşım sistemi gözlemlenir. Alyuvarlarında bulunan hemoglobinden dolayı kanları kırmızı renktedir. Akciğer veya solungaç solunumu yaparlar. Bazı türlerde embriyonik evrede solungaç yarığı gözlemlenir. Bazı türlerin ergin bireylerinde kuyruk uzantısı körelmiş, kaybolmuş durumdadır. Gelişmiş boşaltım sistemine sahip oldukları gibi, boşaltım bir çift böbrek vasıtasıyla gerçekleştirilir. Boşaltım ve üreme organı açıklıkları, tek veya ayrı ayrı olarak bulunur. Kalplerinde en az iki, en çok dört boşluk bulunur. Vücut bilateral (iki taraflı) simetriktir. Baş, gövde ve kuyruk olmak üzere üç kısma ayrılmıştır. Omurgalıların birçoğunda omurgaya iki çift ön ve arka üyeler de tutunur. Vücut boşluğu (sölom) sadece gövdede yer alır. Sindirim kanalı ise bel kemiğinin karın (ventral) tarafında yer alır. Kafatası içinde korunan gelişmiş bir beyin bulunur.
     Omurgalılar, 5 sınıfta incelenir;
- Balıklar
- İki Yaşamlılar (Amphibia)
- Sürüngenler
- Kuşlar
- Memeliler

Balıklar :
     Balıklarda solungaç solunumu görülür. Balıklar 3 ana başlık altında incelenir;
     - Çenesiz Balıklar
     - Kıkırdaklı Balıklar
     - Kemikli Balıklar

a – Çenesiz Balıklar :
     Bu gruptaki balıklarda çene kemiği ve diş bulunmadığı gibi vücutlarında pul, yüzgeç bulunmaz. Ergin bireylerde notokord bulunmaktadır. Çenesiz balıkların bazı türleri parazit olarak yaşam sürerler. Parazit türler diğer balıklara veya deniz canlılarına ağızları ile tutunarak, onların kanlarını, vücut sıvılarını emerek yahut vücut yüzeylerinde ve derilerindeki mikroorganizmaları, türün avlarını parçalarken çevreye yaydığı gıda parçacıkları gibi seçenekleri tüketerek yaşamlarını sürdürürler. Kas, sinir, duyum, dolaşım ve daha ilkel balık türlerininkine benzer boşaltım sistemleri bulunur. Myxini ve Petromyzon bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

b – Kıkırdaklı Balıklar :
     Kıkırdaktan bir iç iskelete sahip bu balıklar yüzme kesesine sahip olmadıkları için batmamak için sürekli hareket etmek zorundadırlar. İskeletleri birbiriyle birleşmiş omurlardan oluşur. Kıkırdaklı balıklarda iç döllenme görülür. Bazı türleri yavrularını doğururlarken, bazıları ise döllenmiş yumurtalarını suya bırakırlar. Vücut sıcaklıkları çevreye bağlı olarak değişen (poikloterm) balıklardır. Derileri bol miktarda mukus bezi içerdiği gibi, plakoid pullarla kaplıdır. Ağızlarında çok sayıda diş bulunan bu balık türleri tek ve çift yüzgece sahip olup, ventral (karın) yüzgeçler erkeklerde değişikliğe uğramış, kopulasyon (çiftleşme) organına dönüşmüş durumdadır. Kuyruk (kaudal) yüzgeci çatallı biçimdedir. Kalpleri ise bir kulakçık ve karıncık olmak üzere iki gözlü yapıdadır. Alyuvarları çekirdekli ve oval yapılı olup, solungaçları çifttir. Köpek Balığı, Tırpana, Vatoz türleri bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

c – Kemikli Balıklar :
     Derileri pullarla kaplı olan bu balıklar kemikten oluşan bir iç iskelete sahiptirler. Yüzme keseleri bulunan bu türler solungaç solunumu yaptıkları gibi, içinde sürekli kirli kan bulunan kalpleri iki odacıktan meydana gelir. Soğuk kanlı canlılardır. Bazı türlerinde iç döllenme gözlenip, doğum gerçekleştiği görülebilse de çoğu türde dış döllenme görülür. Lüfer, Ton Balığı, Ringa, Alabalık, Deniz/Tatlı Su Levreği türleri bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

İki Yaşamlılar (Amphibia) :
     Gelişimlerinde genel olarak başkalaşım gözlemlenen bu türler yaşamlarının bir kısmını suda, bir kısmını da karada geçirdikleri için “İki Yaşamlılar (Amphibia)” olarak adlandırılırlar. Ergin evrede akciğer ve deri solunumu yapan iki yaşamlılar larva evresinde solungaç solunumu yaparlar. İki yaşamlılar soğukkanlı hayvanlar olup, grubun en önemli örneği kurbağalardır. İki yaşamlılar, değişken sıcaklıklı (ektotermik) hayvanlardır. Kış uykusuna yatarlar. Omurgalı hayvanların su dışında yaşayan ilk grubunu oluşturmaktadırlar. Kalpleri iki kulakçık bir karıncıklıdır. Genellikle dış döllenme görülür ve gelişme suda tamamlanır. Bu gruba dahil türler “Lissamphibia” alt sınıfından olup 3 takıma ayrılırlar; “Kuyruksuz İki Yaşamlılar (Anura)” takımından türler kurbağa, “Kuyruklu İki Yaşamlılar (Caudata)” takımından türler semender olarak adlandırılırken, “Ayaksız İki Yaşamlılar (Gymnophiona)” takımından türler ülkemizde yaşam sürmediği için herhangi bir Türkçe adlandırma ile anılmamaktadırlar. Kurbağa ve semender türleri bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

Sürüngenler :
     Sürüngenler akciğer solunumu yaparlar. Vücutlarında deri üzerini kaplayan keratin yapılı pullar bulunur. Deri solunumu gözlenmez. Karıncık yarım perde ile ayrılmış şekilde, kalpleri 3 odacıktan meydana gelir. (İstisna olarak timsahlar 4 odacıklı kalbe sahiptirler.). Kış uykusuna yatan soğukkanlı canlılardır. Sürüngenlerde iç döllenme görülür ve gelişme dişinin vücudu dışında gerçekleşir. Ancak bazı türleri doğurur. (Ovoviviparite: Yumurtaları vücut içerisinde gelişen hayvanlar olup, yumurtalar dişinin oviduct veya uterusuna yerleşir. Embriyo gelişimini burada tamamlar ve gelişim tamamlandıktan sonra yumurta burada açılır ve yavru annenin karın boşluğuna düşüp sonrasında da annenin vücudunu terk eder. Embriyo gelişimi boyunca yumurta içindeki besinden faydalanarak gelişimini sürdürür. ( Bazı sürüngenler ve balıklar)). Yılan, kertenkele, kaplumbağa, timsah türleri bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

Kuşlar :
     Genel olarak tüylü, kanatlı, sıcakkanlı, yumurta ile üreyen, omurgalı hayvanlar olarak açıklayabileceğimiz bu gruptaki hayvanlar akciğer solunumu yaparlar. Akciğerlerine bağlı hava keseleri vücut ağırlıklarını azaltıp, dengeleyerek uçmayı kolaylaştırır. Aynı zamanda iskelet yapıları uçmaya çok uyumlu özellikler taşıyıp, kemiklerinin çoğunun içi boştur. Kuşlar sıcakkanlı hayvanlar olup, kalpleri dört odacıktan oluşur. Dolaşım sistemlerinde kirli ve temiz kan birbirine karışmaz. Keratin yapıdaki gagaları, beslenme tipine göre farklı şekillerde olabilirken, çenelerinde diş bulunmaz. Kuşlarda iç döllenme görülür. Yavru gelişimi vücudun dışında gerçekleşir. (Yumurta ile çoğalma). Deve kuşu, ördek, papağan, baykuş, ispinoz, ağaçkakan, güvercin, şahin, kartal, penguen gibi türler bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

Memeliler :
     Dişilerinde bulunan meme bezleri ile hem dişi hem erkek bireylerinde bulunan ter bezleri, kıl, işitmede kullanılan üç orta kulak kemiği ve beyinlerinde yer alan “neokorteks” bölgesi ile diğer canlı türlerinden ayrılan omurgalı hayvan sınıfı “Memeliler” olarak adlandırılır. Bu grubun en gelişmiş üyesi de insandır. Memelilerin vücutları genellikle kıllarla örtülüdür. Akciğer solunumu yaparlar. Akciğerlerinde “alveol” denilen hava kesecikleri bulunur. Diyafram kasına sahiptirler. Dişileri süt bezlerine sahiptirler. Olgun alyuvarlar solunum yüzeyinin artırılabilmesi için çekirdeklerini kaybetmişlerdir. Memeliler çift ve karmaşık dolaşım sistemine sahip, sabit vücut sıcaklıklı (sıcak kanlı) hayvanlardır. Kalpleri dört odacıktan oluşup, dolaşım sistemlerinde temiz ve kirli kan birbirine karışmaz. Beslenme şekillerine göre Etobur (Karnivor), Otobur (Herbivor), Hepçil (Omnivor) olarak üç grupta incelenebilirler. Burada dikkat edilmesi gereken bir konu ise; Etobur (Karnivor) terimi ile Etçil (Carnivora) terimi karıştırılmamalıdır. “Carnivora” (Etçiller) sadece memeliler sınıfının bir takımı iken, Etobur (Karnivor) terimi tüm canlıların et ile beslenen türleri için kullanılır. Beslenme şekillerine göre evrimleşmiş dişlere sahip olup, köpek dişleri, azı dişleri, kesici dişler gibi farklı yapıda ve görevdeki dişlere sahiptirler. Memelilerde eşeyli üreme ve iç döllenme gözlemlenir. “Theria” alt sınıfı doğurarak çoğalırken “Prototheria” alt sınıfı yumurtlayarak çoğalır. Döllenme sonucu oluşan zigot gelişerek embriyoyu meydana getirir. Embriyo gebelik süresince gelişimini dişi canlının vücudunda tamamlar. Doğumdan sonra dişi memeli yavrusunu (veya yavrularını) yavru gelişimi için gerekli bileşenleri içeren zengin içerikli sütü ile besler. Memelilerin vücut yapısı sıcak ve soğuk hava koşullarına karşı uyum sağlayabilecek özelliklere sahiptir. Karasal memelilerde kalın kış kürkü (yaz ve kış dönemlerinde mevsimlik kürk değişimi gözlemlenir), deniz memelileri için deri altında kalın bir yağ tabakası veya yağlanmış bir kürk hava şartlarına uyum sağlamayı kolaylaştıran özelliklerdir. Bazı memeli türleri yaz/kış kış uykusuna ihtiyaç duymazken, bazı memeli türleri kış uykusuna yatarak uykuya yatmadan önce yiyecek kaynaklarının bol olduğu sıcak havalarda vücutlarına depoladıkları yeterli kalorileri minimum metabolizma hızı ile değerlendirerek, minimum enerji tüketimi ile gıda kaynaklarının azaldığı kış aylarını geçirirler. Memeliler üç ana grup altında incelenmektedir;
     - Plasentalı Memeliler
     - Keseli Memeliler
     - Gagalı Memeliler

a – Plasentalı Memeliler :
     Memelilerin en yaygın grubunu oluşturan plasentalı memelilerde embriyo gelişimi dişi bireyin döl yatağı içinde gerçekleşir ve tamamlanır. Ayı, gergedan, kirpi, lemur, fil, yunus, zürafa türleri ve insan bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

b – Keseli Memeliler :
     Amerika ve Avustralya’da yaşayan bu memeli grubunun dişileri kısa bir gebelik süresinin sonunda gelişimini henüz tamamlamamış yavruları doğurduktan sonra yavruları karınlarındaki keseye alırlar. Yavrular karındaki bu kese içinde bulunan süt bezlerinden beslenerek gelişimlerini bu kese içinde tamamlarlar. Kanguru, koala, opossum türleri bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

c – Gagalı Memeliler :
     Yeni Gine ve Avustralya’da bulunan bu memeli grubunun dişileri yavrularını yumurtlayarak dünyaya getirirler. Yumurtlayan tek memeli grubudurlar. Yumurtada gelişimini tamamlayıp, yumurtadan çıkan yavrular kendilerini besleyecek duruma gelene kadar meme uçları olmayan annelerinin kürklerinden süt emerek beslenirler. Ornitorenk, dikenli karıncayiyen türleri bu grubun en öne çıkan örneklerindendirler.

Barış ARISOY


Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz?

Omurgalı hayvanlar hangileridir, ortak &#;zellikleri nelerdir?

Haberin Devamı

Kanlarında hemoglobin adı verilen hücre varmış ve kan renkleri bu yüzden kırmızıymış.

Vücutlarını kaplayan derileri varmış.

Denizdeki omurgalılar solungaç, karadakiler akciğer ile solunum yaparlarmış.

Kıkırdak ya da iskeletleri varmış.

OMURGALI HAYVANLARIN İSİMLERİ NELERDİR?

Omurgalı hayvanlar alemi gerçekten çok renkli ve gizemli. Her birinin farklı özellikleri de var, birçok ortaklar noktaları da… Şimdi tek tek bu türleri inceleyelim.

BALIKLAR

İlk sırada balıklar var. Balıkları kim sevmez ki? Deniz, göl, akarsu gibi sularda yaşayan balıklar, solungaçlarıyla nefes alırlarmış. Kalpleri iki odacıklıymış ve kalpte sadece kirli kan bulunurmuş. Kirli kan, kalp tarafından solungaçlara gönderilirmiş. Burada temizlenir ve vücuda yayılırmış. Vücutlarında renkli pullar bulunurmuş. Yüzgeç, pul ve kuyrukları daha hızlı hareket etmelerini sağlarmış. Bazı balıklarda kıkırdak bazı balıklarda ise kemik bulunurmuş.

İKİ YAŞAMLILAR

Bu grupta sadece iki canlı türü varmış; kurbağalar ve semenderler. Larvaları suda, yetişkinleri hem karada hem suda yaşayabilirlermiş. Diğer omurgalılardaki gibi vücutları deri ile kaplıymış ancak derileri nemli ve yumuşakmış. Kalplerinde 3 odacık bulunurmuş.

Omurgalı hayvanlar hangileridir, ortak özellikleri nelerdir

SÜRÜNGENLER

Hiç sürüngen gördün mü? Onlar da hem suda hem karada yaşayabilirlermiş. Vücutları su kaybetmelerini önlemek amacıyla keratin denilen bir tabakayla örtülüymüş. Kış uykusuna yatan sürüngenlerden sadece timsahın 4 odacıklı kalbi varmış. Diğerleri 3 odacıklı kalbe sahipmiş. Sürüngen dostlarımız arasında timsah, kaplumbağa, bukalemun, yeşil kertenkele de bulunurmuş.

Haberin Devamı

KUŞLAR

Havada süzülen o güzel kuşlar da omurgalı hayvan dostlarımızdan. Tüyleri hem uçmalarına hem de ısınmalarına yararmış. Akciğerleriyle solunum yaparlarmış. Kalplerinde iki kulakçık iki karıncık olmak üzere 4 odacık bulunurmuş. Çok ilginç ama dişleri yokmuş. Yumurtlayarak çoğalırlarmış. Tavuk, penguen ve deve kuşları da bu gruba girermiş.

MEMELİLER

Memeli hayvanlar; gagalı, plasentalı ve keseli olmak üzere üç gruba ayrılırmış. Hayvanlar arasında en gelişmiş türlerden biriymiş. Yavrularını doğurarak dünyaya getirirlermiş. Hem suda hem de karada yaşayan türleri varmış. En büyük memeli balina en küçük memeli yarasaymış. Kirpi, sincap, kanguru, fok, kedi, köpek, maymun ve hatta suda yaşamasına rağmen balina da memeli grubuna girermiş.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.