beyinde küçülme belirtileri / Alzheimer Hastalığı / @AduHastane - Haber

Beyinde Küçülme Belirtileri

beyinde küçülme belirtileri

Beyin k&#;&#;&#;lmesine neden oluyor

Nöroloji Uzmanı Dr. Nihat Mustafayev, Birleşik Krallık Veri Bankasından elde edilen verilerin yer aldığı çalışma ile ilgili “ yaş aralığındaki COVID geçiren 45 bin hasta Manyetik Rezonans görüntülemelerini (MR) içeren bu çalışma; beynin özellikle koku, dikkat ve belleği ilgilendiren bölgelerinde etkilenme olduğu ve küçülmenin tahminen yüzde 2 civarında olduğunu göstermektedir” dedi ve sözlerine şöyle devam etti:

“COVID’un beyni etkilemesine bağlı iki hipotez mevcuttur. Birincisi, pıhtılaşmaya yatkınlığa bağlı damarsal hasara yol açarak beyne indirekt hasar verir. İkincisi ise direk olarak burundan koku alma veya koku duyusu için kullanılan duyu sistemi olan olfaktör sistem ve beyin ağı yardımıyla beyin bariyerini aşarak direk nöronlara etki eder.”

Beynin gri cevherinin beyin fonksiyonu açısından çok önemli olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Nihat Mustafayev, “Özellikle Alzheimer ve beyni etkileyen diğer hastalıklarda gri maddede kayıp görülmektedir. Bu sebeple hastaların kaydetme, planlama ve sosyal becerileri azalmaktadır. Özellikle COVID hastalarında koku ve tat duyusu kaybı ile beyindeki ilgili dokuya sinyalin gitmediği ve bu sebeple beyinde ilgili merkezlerdeki nöronların hacim olarak küçüldüğü düşünülmektedir” diye konuştu.

“COVID etkisi ile ortaya çıkan beyin küçülmesinin geçici olduğu tahmin edilmektedir” diyen Dr. Nihat Mustafayev, “Normal yaşlanma zamanı da insanlarda beynin özellikle bellek ile ilgili bölümünde yüzde 0,,3 oranında kayıp izlenmektedir. Ancak bu çalışmada 3 sene arayla MR incelemeleri karşılaştırıldığında, bellek ile ilgili bölümlerde yüzde 2 gibi bir etkilenme olduğunu göstermektedir ki bu durum COVID enfeksiyonunun beyin sisteminde çok ciddi bir harabiyete neden olabileceğini düşündürmektedir. Keza örneklem grubunda yer alan hastaların da özellikle planlama ve dikkat ile ilgili testleri oldukça kötü neticeler ortaya koymuştur” dedi ve sözlerini şöyle tamamladı:

Fakat çalışmada kullanılan bellek testlerinin yetersiz olması ile birlikte özellikle hangi bölgenin etkilendiği gösteren spesifik testlerin yapılmamasından dolayı, bu etkilenmenin hastaların yaşama kalitesine etkisi belirsizdir. Sonuç olarak beyindeki bu değişikliklerin kalıcı bir durum olup olmadığına dair literürde net bir çalışma hala yoktur. Bu konu ile ilgili daha uzun dönem ve kapsamlı çalışmalara ihtiyaç vardır.”

BLOG

Prof. Dr. Alev Leventoğlu Logo

Anasayfa /Tedavi Alanları /Alzheimer

Alzheimer Hastalığı

Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine (atrofi) ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak işlev görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş yaşaması olarak adlandırılan bunamanın en yaygın nedenidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde 65 yaş ve üstü yaklaşık 5,8 milyon kişi Alzheimer hastalığı ile yaşıyor. Bunların %80’i 75 yaş ve üzerinde olup; Dünya çapında demanslı olarak kabul edilen 50 milyon kişinin %60 ila %70’inin Alzheimer olduğu tahmin edilmektedir.

>Hastalığın erken belirtileri kişinin yaşadığı son olayları veya konuşmaları unutması gibi semptomları içerir. Hastalık ilerledikçe kişi ciddi bir hafıza bozukluğu geliştirmeye başlar ve daha da ilerleyen süreçte günlük görevlerini yerine getirme yeteneğini kaybeder.

Alzheimer hastalığını iyileştiren veya beyindeki hastalık sürecini değiştiren bir tedavi yoktur. Hastalığın ileri aşamalarında ciddi beyin fonksiyon kaybından kaynaklanan dehidratasyon, yetersiz beslenme veya enfeksiyon gibi komplikasyonlar ölümle sonuçlanır.

Alzheimer Hastalığının Belirtileri

Hafıza kaybı Alzheimer’ın temel belirtisidir. Alzheimer başlangıcı belirtileri genellikle küçük çaplı hafıza sorunları olmakla birlikte son günlerdeki konuşmaların, yaşanan olayların unutulması gibi semptomları içerir. Hastalık ilerledikçe hafıza bozuklukları kötüleşir ve diğer semptomlar gelişmeye başlar. Hastalığa sahip kişi ilk olarak bir şeyleri hatırlamakta ve düşüncelerini organize etmekte güçlük çektiğinin farkında olabilir. Bir aile üyesinin veya arkadaşının semptomların nasıl kötüleştiğini fark etme olasılığı daha yüksek olabilir. Alzheimer hastalığı ile ilişkili beyinsel fonksiyon değişiklikleri, aşağıda bahsedilen, giderek büyüyen sorunlara yol açar.

  1. Hafıza

    Herkes ara sıra hafıza kaybı yaşar; ancak Alzheimer hastalığına bağlı hafıza kaybı işte veya evde çalışma yeteneğini etkileyerek devam eder ve giderek kötüleşir. Alzheimer hastaları şu tür davranışlarda bulunabilir:

    • İfadeleri ve soruları defalarca tekrarlama,

    • Sohbetleri, randevuları veya etkinlikleri unutma ve daha sonra hatırlamama,

    • Rutin olarak kullandığı nesneleri yanlış yerlere koyma,

    • Tanıdık yerlerde kaybolma,

    • Aile üyelerinin isimlerini ve gündelik nesneleri unutma,

    • Nesneleri tanımlamak, düşünceleri ifade etmek veya sohbetlere katılmak için doğru kelimeleri bulmakta güçlük çekme,

    • Düşünme ve muhakeme kurmada eksiklik

    Hastalık özellikle sayılar gibi soyut kavramlar hakkında konsantre olma ve düşünme güçlüğüne neden olur. Örneğin, para yönetimi ve fatura ödeme gibi işleri yapmakta zorlanır. Hastalık ilerlediğinde kişi sayıları tanımada ve başa çıkmada güçlük yaşamaya başlar.

  2. Yargılama ve Karar Verme

    Alzheimer günlük rutinde makul kararlar alma ve yargılama becerisinde bir düşüşe neden olur. Örneğin, kişi sosyal etkileşimlerde zayıf veya karakteristik olmayan seçimler yapabilir veya hava şartlarına uygun olmayan kıyafetler giyebilir. Ocakta yemek yanması veya beklenmedik sürüş durumları gibi günlük sorunlara etkili bir şekilde yanıt vermek daha zor olabilir.

  3. Günlük Görevleri Planlama ve Gerçekleştirme

    Yemek planlamak ve pişirmek veya favori bir oyunu oynamak gibi sıralı adımlar gerektiren rutin aktiviteler, hastalık ilerledikçe bir mücadele haline gelir. Sonunda ise ileri Alzheimer hastaları genellikle giyinme ve banyo yapma gibi temel görevleri nasıl yerine getireceklerini unuturlar.

  4. Kişilik ve Davranıştaki Değişiklikler

    Alzheimer hastalığında meydana gelen beyin değişiklikleri, ruh hallerini ve davranışları etkileyebilir. Sorunlar aşağıdaki semptomları içerebilir:

    • Depresyon

    • İlgisizlik,

    • Sosyal geri çekilme,

    • Ruh hali dalgalanmaları,

    • Başkalarına güvensizlik

    • Sinirlilik ve saldırganlık,

    • Uyku alışkanlıklarındaki değişiklikler,

    • Dalgınlık,

    • Çekingenlik,

    • Bir eşyasının çalındığına inanmak gibi sanrılar

Alzheimer Hastalığında Korunan Beceriler

Semptomlar kötüleşirken bile bazı önemli beceriler uzun süre korunur. Korunan beceriler arasında kitap okumak veya dinlemek, hikayeler anlatmak ve hatırlamak, şarkı söylemek, müzik dinlemek, dans etmek, çizim yapmak veya el işi yapmak gibi aktiviteler yer alabilir. Bu beceriler, hastalığın ilerleyen dönemlerinde etkilenen beyin kısımları tarafından kontrol edildiği için uzun süre korunabilir.

Alzheimer Hastaları Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Tedavi edilebilir durumlar da dahil olmak üzere bir dizi durum hafıza kaybına veya diğer demans semptomlarına neden olabilir. Hafızanız veya diğer düşünme becerilerinizle ilgili endişeleriniz varsa kapsamlı bir değerlendirme ve teşhis için doktorunuza danışmanız gerekmektedir. Bir aile ferdinde veya arkadaşınızda gözlemlediğiniz düşünme becerileriyle ilgili endişeleriniz varsa karşı tarafla endişeleriniz hakkında konuşmak ve birlikte bir doktora görünmeyi teklif etmek sağlıklı bir davranış olacaktır.

Alzheimer Hastalığının Nedenleri

Alzheimer hastalığının kesin nedenleri tam olarak anlaşılamamıştır. Ancak temel düzeyde beyin proteinleri normal şekilde çalışmaz ve bu da beyin hücrelerinin (nöronların) çalışmasını bozarak bir dizi toksik olayı tetikler. Hasar en çok beynin hafızayı kontrol eden bölgesinde başlar, ancak süreç ilk semptomlardan yıllar önce başlar. Nöron kaybı beynin diğer bölgelerine biraz öngörülebilir bir şekilde yayılır. Hastalığın geç evresinde beyin önemli ölçüde küçülür. Nöronlar zarar görür; birbirleriyle bağlantılarını kaybeder ve sonunda ölür. Bilim insanları çoğu insan için Alzheimer hastalığının zamanla beyni etkileyen genetik, yaşam tarzı ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan kaynaklandığını ileri sürmektedir. Zamanın %1'inden daha azında Alzheimer bir kişinin hastalığı geliştirmesini neredeyse garanti eden belirli genetik değişikliklerden kaynaklanır. Bu nadir olaylar genellikle orta yaşta hastalığın başlamasına neden olur.

Alzheimer Hastalığına Sebep Olabilecek Risk Faktörleri

  1. Yaş: Artan yaş Alzheimer hastalığı için bilinen en büyük risk faktörüdür. Alzheimer normal yaşlanmanın bir parçası değildir; ancak yaşlandıkça Alzheimer hastalığına yakalanma olasılığı artar.
  2. Aile Öyküsü ve Genetik: Birinci dereceden bir akrabanız - ebeveyniniz ya da kardeşiniz - hastalığa yakalanmışsa Alzheimer geliştirme riskiniz biraz daha yüksektir. Aileler arasında Alzheimer'ın genetik mekanizmalarının çoğu büyük ölçüde açıklanamamıştır ve genetik faktörler muhtemelen karmaşıktır. Daha iyi anlaşılan bir genetik faktör, apolipoprotein E geninin (APOE) bir formudur. APOE e4 geninin bir varyasyonu Alzheimer hastalığı riskini artırır.
  3. Down Sendromu: Down sendromlu birçok kişi Alzheimer hastalığına yakalanır. Alzheimer belirtileri Down sendromlu kişilerde genel popülasyona göre 10 ila 20 yıl önce ortaya çıkma eğilimindedir.
  4. Cinsiyet: Alzheimer hastalığının iki farklı cinsiyetteki görülme sıklığını araştıran çalışmalara bakıldığında kadınlarda Alzheimer hastalığının görülme sıklığının erkeklere oranla hafif düzeyde daha yüksek olduğu görülür.
  5. Hafif Bilişsel Bozukluk: Hafif bilişsel bozukluk (MCI), bir kişinin yaşına göre normalden daha büyük olan hafıza veya diğer düşünme becerilerinde bir düşüştür ancak düşüş kişinin sosyal veya iş ortamlarında çalışmasını engellemez. MCI olan kişilerde önemli bir demans geliştirme riski vardır. Birincil MCI eksikliği hafıza olduğunda, durumun Alzheimer hastalığına bağlı demansa ilerleme olasılığı daha yüksektir. MCI teşhisi sağlıklı yaşam tarzı değişikliklerine daha fazla odaklanmayı, hafıza kaybını telafi etmek için stratejiler geliştirmeyi ve semptomları izlemek için düzenli doktor randevuları planlamayı teşvik etmektedir.
  6. Kafa Travması: Şiddetli kafa travması geçiren kişilerde Alzheimer hastalığı riski daha yüksektir. Birkaç büyük araştırma travmatik beyin hasarı (TBI) olan 50 yaş ve üzerindeki kişilerde demans ve Alzheimer hastalığı riskinin arttığını saptamıştır.
  7. Hava Kirliliği: Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar hava kirliliği partiküllerinin sinir sisteminin dejenerasyonunu hızlandırdığını göstermiştir. İnsanlar üzerinde yapılan çalışmalar hava kirliliğine maruz kalmanın- özellikle trafik egzozundan ve odun yanmasından- daha büyük demans riski ile ilişkili olduğunu saptamıştır.
  8. Aşırı Alkol Tüketimi: Çok miktarda alkol tüketmenin beynin yapısında birtakım değişikliklere neden olduğu uzun zamandır bilinmektedir. Birkaç büyük çalışma ve inceleme alkol kullanım bozukluklarının özellikle erken başlangıçlı demans olmak üzere, artan demans riski ile bağlantılı olduğunu ispatlamıştır.
  9. Kötü Uyku Alışkanlıkları: Araştırmalar uykuya dalma veya uykuda kalma gibi zayıf uyku düzenlerinin Alzheimer hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu göstermiştir.
  10. Yaşam Tarzı ve Kalp Sağlığı: Araştırmalar kalp hastalığı ile ilişkili aynı risk faktörlerinin Alzheimer hastalığı riskini artırabileceğini göstermiştir. Faktörler şu şekilde sınıflandırılmıştır:
    • Egzersiz eksikliği,
    • Obezite,
    • Sigara içmek veya ikinci el dumana maruz kalmak,
    • Yüksek tansiyon,
    • Yüksek kolesterol,
    • Kötü kontrollü Tip 2 Diyabet
  11. Yaşam Boyu Öğrenme ve Sosyal Katılım: Çalışmalar zihinsel ve sosyal olarak uyarıcı faaliyetlere yaşam boyu katılım ile Alzheimer hastalığı riskinin azalması arasında bir ilişki bulmuştur. Düşük eğitim seviyesi- bir lise eğitiminden daha az- Alzheimer hastalığı için bir risk faktörü gibi görünmektedir.

Alzheimer Hastalığının Teşhisi

Alzheimer hastalığını teşhis etmenin önemli bir parçası semptomları açıklayabilmenin yanı sıra yakın bir aile üyesi veya arkadaşın semptomlar ve günlük yaşam üzerindeki etkileri hakkında bakış açısını içerir. Ek olarak Alzheimer hastalığının teşhisi doktor tarafından hafıza ve düşünme becerilerini değerlendirmek için uygulanan testlere dayanır. Laboratuvar ve görüntüleme testleri diğer olası nedenleri ortadan kaldırabilir veya doktorun hastalığa neden olan bunama semptomlarını daha iyi tanımlamasına yardımcı olabilir. Teşhis çalışması aşağıdaki testleri içermektedir:

  1. Fiziksel ve Nörolojik Muayene

    Doktor tarafından yapılan fiziksel muayene ve aşağıda maddelerle belirtilen testler genel nörolojik sağlık spektrumunda değerlendirilecektir:

    • Refleksler,
    • Kas tonusu ve gücü
    • Bir sandalyeden kalkıp oda içinde yürüyebilme,
    • Görme ve işitme duyusu,
    • Koordinasyon,
    • Denge,
    • Laboratuvar testleri,
    • Kan testleri (Doktorun tiroid bozukluğu ya da vitamin eksiklikleri gibi diğer potansiyel hafıza kaybı ve kafa karışıklığı nedenlerini ortadan kaldırmasına yardımcı olabilir)
  2. Ruhsal Durum ve Nöropsikolojik Testler

    Doktor hafızayı ve diğer düşünme becerilerini değerlendirmek için kişiye kısa bir zihinsel durum testi yapabilir. Daha uzun nöropsikolojik test biçimleri benzer yaş ve eğitim düzeyindeki insanlarla karşılaştırıldığında zihinsel işlev hakkında ek ayrıntılar sağlayabilir. Bu testler bir tanı koymaya yardımcı olabilir ve gelecekte semptomların ilerlemesini izlemek için bir başlangıç noktası görevi görebilir.

  3. Beyin Görüntülemesi

    Beyin görüntüleri bilişsel değişime neden olabilecek Alzheimer hastalığı dışındaki durumlarla ilgili (felç, travma veya tümörler gibi) gözle görülür anormallikleri saptamak için kullanılmaktadır. Büyük tıp merkezlerinde veya klinik deneylerde kullanılan yeni görüntüleme uygulamaları doktorların Alzheimer'ın neden olduğu belirli beyin değişikliklerini tespit etmesini sağlayabilir. Beyin yapılarının görüntülenmesi şunları içerir:
    • Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI): MRI beynin ayrıntılı görüntülerini üretmek için radyo dalgaları ve güçlü bir manyetik alan kullanır. Alzheimer hastalığı ile ilişkili beyin bölgelerinin beyin küçülmesini gösterebilirler; ancak MRI taramaları diğer koşulları da kapsamaktadır. Demansın değerlendirilmesi için genellikle bir CT taramasına karşı bir MRI tercih edilir.
    • Bilgisayarlı Tomografi (CT): Özel bir X-ışını teknolojisi olan CT taraması beynin enine kesit görüntülerini (dilimlerini) üretir. Genellikle tümörleri, felçleri ve kafa yaralanmalarını dışlamak için kullanılır.
    • Pozitron Emisyon Tomografisi (PET): Hastalık süreçlerinin görüntülenmesi PET yoluyla yapılabilmektedir. PET taraması sırasında, beyindeki belirli bir özelliği ortaya çıkarmak için kana düşük seviyeli bir radyoaktif izleyici enjekte edilir. PET görüntüleme şunları içerebilir:
    • Florodeoksiglukoz (FDG) PET Taramaları: Beynin içinde besinlerin zayıf bir şekilde metabolize edildiği alanlarını gösterir. Dejenerasyon modellerini - düşük metabolizma alanlarını belirleme - Alzheimer hastalığı ile diğer demans türleri arasında ayrım yapmaya yardımcı olabilir.

MS Hastalarında Hamilelik

Multiple Skleroz (MS), bağışıklık sisteminin sinir hücrelerine zarar veren bir hastalıktır. Hastalık çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Hastalığın seyri, tedavi planı, doğurganlık, gebelik, doğum hatta emzirme süreçleri üzerinde etkili olabildiğinden MS

Sağlıklı Beyin vs. Alzheimer Hastalığı Olan Beyin

Alzheimer hastalığı beynin küçülmesine ve beyin hücrelerinin ölmesine neden olan ilerleyici bir nörolojik bozukluktur. Kişinin bağımsız olarak işlev görme yeteneğini etkileyen düşünme, davranışsal ve sosyal becerilerde sürekli bir düşüş yaşaması olarak ad

Anksiyete Alzheimer Riskini Arttırıyor

Hafif bilişsel bozukluğu olan kişilerin uzun ve devamlı stres ve kaygı yaşamaları durumunda, Alzheimer hastalığına yakalanma olasılıkları daha yüksektir. Yeni bir çalışma, hafif bilişsel bozukluğu ve yüksek düzeyde stresi olan kişilerin, stresli olmayanla

Tümör Hep Kötü Huylu Olmayabilir

Beyin tümörleri kanserli (kötü huylu) veya kanserli olmayan (iyi huylu) olabilir. Kötü huylu (kanserli) veya iyi huylu beyin tümörleri özellikle bası belirtileri ve fokal nörolojik bulgulara neden olur. İyi huylu veya kötü huylu tümörler büyüdüğünde, kafa

Sirkadiyen Ritim Uyku Bozuklukları

Sirkadiyen ritim, günün 24 saatte bir tekrarlanan doğal uyku-uyanıklık döngüsüdür. Bu döngünün bozulması, sirkadiyen ritim uyku bozukluğudur. Sirkadiyen ritim bozukluğu, gündüz uykululuğundan depresyona kadar değişen semptomlara neden olabilir.

Çok Fazla Televizyon İzlemek Beyin Sağlığını Etkiliyor

Araştırmacılar, genç ve orta yaşta daha fazla televizyon izleyen kişilerin ileriki yıllarda beyin sağlığını bozma riskinin daha yüksek olduğunu söylemektedir. Çalışmalar ayrıca, aşırı televizyon izlemenin bilişsel gerilemeye ve gri maddede (karar verme, i

Az veya Çok Uyku Sağlığınıza Zarar Veriyor

Altı ila sekiz saatlik sağlıklı uyku, kardiyovasküler sağlık için önemlidir. Altı ila sekiz saatten fazla veya az süren bir uyku önerilmemektedir.

Parkinson Hastalığının 5 Aşaması

Beyindeki dopamin miktarının azalması sonucu hastaların hareketi başlatma ve hareketi kontrol etme mekanizması bozulur.

60 Yaşından Sonra Beyinde Neler Oluyor?

Araştırmacılar, sağlıklı bir beynin etkinliğini ve verimliliğini ileri yaşlarda da koruyabileceğini söylemektedir.

Temporal Lob Epilepsisi

Epilepsi, nöronlar olarak adlandırılan beyin hücrelerinin diğer hücrelere düzensiz sinyaller göndermesiyle sonuçlanan kronik bir nörolojik durumdur.

Uyku Bozukluklarının Belirtileri

Çoğu insan uykuya dalmakta zorluk çekmektedir. Ancak kronik uyku sorunları ve devam eden gündüz yorgunluğu daha ciddi bir soruna işaret edebilir.

MS Bağışıklık Sisteminizi Etkiliyor

Sağlıklı sinir lifleri, miyelinden oluşan bir koruyucu kılıf ile kaplıdır. Bu sayede hücreler arası uyarılar kolaylıkla birbirleri arasında iletilir. MS Hastalığı - Multiple Skleroz hastalığında

TÜMÜNÜ GÖR

Beyin k&#;&#;&#;lmesi belirtileri nelerdir, neden olur? Baş ağrısı yapar mı? nasıl durdurulur?

İster sesli ister yazılı olsun iletişimde zorluk,

Hafıza kaybı,

Okuduğunu anlamada düşüş,

Öğrenme güçlüğü başlangıcıdır

 Lokalize veya fokal atrofi belirtileri;

Dik durmada zorluk,

Koordinasyon kaybı,

Kısmi felç,

Vücudun belirli bölgelerinde fiziksel duyuların olmaması,

Çift veya odaklanmamış görüş,

Konuşma veya konuşmayı anlamada zorluklar,

Bazı semptomlar acil tıbbi tedavi gerektirecek kadar şiddetlidir. Bunlar arasında bilinç kaybı, halüsinasyonlar, nöbetler, göz ağrısı ve aşırı agresif veya intihar davranışları bulunur.

Beyin Küçülmesi Neden Olur?

 Ciddi serebral atrofi yani beyin küçülmesi vakalarının çok çeşitli nedenleri vardır. Esasen herhangi bir beyin hücresi ölümü kaynağı olabilir. Bunlar genel olarak hastalıklar, enfeksiyonlar veya yaralanmalar olarak kategorize edilebilir. Ayrıca;

 Hastalıklar ve Diğer Tıbbi Bozukluklar

Serebral Palsi

Alzheimer Hastalığı Dahil Demanslar

Huntington Hastalığı

Lökodistrofiler

Multipl Skleroz (Ms)

Parkinson Hastalığı

Pick Hastalığı

 Enfeksiyonlar

Ensefalit

HIV ve AIDS

Frengi

 Yaralanmalar

Felç

Travmatik beyin yaralanmaları

 Bir dizi faktör serebral atrofi olasılığını artırır. Bunlara yaşlılık, yüksek tansiyon (hipertansiyon), ailede nörolojik bozukluk öyküsü ve kafa travması riski taşıyan herhangi bir fiziksel aktivite veya iş aktivitesi dahildir.

Baş Ağrısı Yapar mı?

 Beyin küçülmesinin herhangi bir nedenle baş ağrısına sebebiyet verdiği düşünülmemektedir. Ancak hastaların bazıları bu nedene bağlı olarak şikayetlerini dile getirirler. Semptomlar arasında baş ağrısı bulunmamaktadır.

Beyin Küçülmesi Nasıl Durdurulur?

 Beyin küçülmesinin önlenebilir olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur, ancak belirli adımlar atmak erken veya şiddetli başlangıç ​​olasılığını azaltır. Bunlara düzenli egzersiz yapmak, kan basıncını düzenlemek ve sağlıklı bir diyetyemek dahildir. Antioksidanlar ve omega-3 yağ asitleri açısından zengin besinler tüketmek gerekmektedir.

Beyin Küçülmesi Teşhis Edildikten sonra Tedavisi Var mı?

Tıbbi geçmiş ve fizik muayene: Doktorunuz tıbbi geçmişinizi belgeleyecek ve belirtileriniz hakkında sorular soracaktır. Ne zaman başladıklarını, sıklıklarını ve ciddiyetlerini ve zaman içinde nasıl devam ettiklerini veya değiştiklerini bilmek isteyecektir.

Beyin fonksiyon testleri: Olası bilişsel bozulmayı tespit etmek için doktorunuz dil veya hafıza testleri gibi bazı beyin fonksiyon testleri uygulayabilir.

Manyetik rezonans görüntüleme (MRI) ve BT taramaları: Beynin görüntüleme taramaları, şişme veya beyin küçülmesi gibi fizyolojik değişiklikleri ortaya çıkarabilir.

 Tedavi aynı şekilde serebral atrofiye neyin sebep olduğuna da bağlı olacaktır.

AIDS: AIDS, antiviral ilaçlarla tedavi edilen otoimmün bir hastalıktır.

Multipl skleroz: MS, bağışıklık sistemlerinin vücudun kendi sinir hücrelerine saldırdığı bir hastalıktır. Okrelizumab gibi hastalığı modifiye edici ilaçlar, bunu ele almak için kullanılır.

İnme: İnmeler veya “beyin krizleri” genellikle beyne giden oksijenli kan akışını kesen kan pıhtılarının sonucudur. Bunlar TPA'lar - doku plazminojen aktivatör ilaçları ile çözülebilir.

Frengi: Frengi tedavisi tipik olarak antibiyotikleri içerir.

Travmatik beyin hasarı: Beyin yaralanmalarının tedavisi genellikle bir tür ameliyat gerektirir.

 Alzheimer hastalığı ve diğer bunama türleri tedavi edilemez durumdadır.

False

Beyin küçülmesinin belirtileri, nedenleri ve tedavisi, beyin küçülmesi nasıl önlenir?

Çoğunlukla yaşlanmanın bir belirtisi olan beyin küçülmesinde beyin kabuğunun hacminde azalma meydana gelir. Alkol tüketimi ve bazı ilaçların kullanımı da beyin küçülmesini tetikleyebilir.

Serebellar atrofi yani beyin küçülmesi çoğu kişide genetik kaynaklıdır ve bu yüzden de bu hastalığın önüne geçmek için başvurulacak bir tedavi yöntemi yoktur. Ortadan tamamen kaldırmak mümkün değilse de hastanın bu duruma bağlı olarak yaşadığı şikayetleri dindirmek için birtakım tedavi yöntemleri söz konusudur.

Beyin küçülmesinin diğer muhtemel sebepleri şunlar olabilir:

  1. Beyin travması geçirmek.
  2. Enseden çok şiddetli alınan darbe.
  3. Omuriliğin beyne doğru kayması.
  4. Beyinde meydana gelen herhangi bir kanamanın beyin bölgesine akması.
  5. Boyun bölgesinin aniden hareket ettirilmesine bağlı olarak beyne giden damarlarda hasar oluşması.

Beyin Küçülmesi Belirtileri Nelerdir?

  1. Yürürken yalpalanma (sarhoş gibi yürüme)
  2. Denge kaybı
  3. Konuşma bozukluğu
  4. El ve kollarda titreme
  5. Tek başına yürüyememe
  6. Gülerken idrar kaçırma
  7. Baş dönmesi
  8. Sık sık düşme
  9. Hareketlerde yavaşlama
  10. Baş ağrısı
  11. Odaklanma güçlüğü
  12. Hafıza zayıflığı
  13. Kaslarda gerilme
  14. Ayakta dururken titreme

  1. Kaslarda zayıflığa bağlı olarak kasların kullanılma becerisinin kaybedilmesi
  2. Vücutta acı duyma ve dokunma hislerinde kaybolma
  3. Vucutta titremelerde giderek artış olması
  4. Kas spazmları ve kas kasılmaları
  5. Dengeyi sağlamada zorlanma ve buna bağlı olarak sık sık düşmek
  6. Konuşmada zorlanma ve diksiyonda bozulmalar meydana gelmeye başlaması
  7. Karaciğerin hasar görmesi ve buna bağlı olarak seker hastalığının ortaya çıkması.
  8. Kalp kaslarında zayıflama ve bunun sonucunda kalp hastalıkları görülmesi
  9. Zihinsel gelişimde duraklama
  10. Demans isimli hafıza problemleri
  11. Şiddetli baş ağrısı
  12. Görmenin azalması ve körlük
  13. Rahat nefes alıp verememek

Beyin Küçülmesi İçin Hangi Doktora Gidilir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Nöroloji doktoruna gidilmelidir. Doktor beyin Mr’ı ile teşhis koyacaktır.Beyin küçülmesi ciddi ve sürekli ilerleyen bir nörolojik hastalıktır. Bu sorunun tamamen tedavi edilmesi mümkün değildir fakat yapılacak yardımcı tedaviler sayesinde hastanın daha kaliteli bir yaşam sürmesi sağlanabilir. Bu hastalığın tedavisi için nörolojik kliniklere ve eğitim araştırma hastanelerine başvurmanızı tavsiye ederiz.

Genetik sebeplere bağlı ortaya çıkan beyin küçülmesinde hastanın yaşadığı şikayetler zamanla daha da artar. Bu yüzden birtakım tedavi yöntemleri sayesinde hastanın yaşam kalitesi arttırılır ve hastalığın iyileşmesi sağlanmasa da ilerlemesi yavaşlatılabilir. Fizyoterapi ile denge çalışmaları geliştirilebilir, fizik tedavi ile vücuttaki kaslar güçlendirebilir.

Beyin küçülmesi, tıptaki adıyla Serebeller atrofinin günümüz tıbbında kesin bir tedavisi yoktur. Fakat uzmanlar ve araştırmacılar bu konuda yoğun çalışmalar yürütmektedir. Umuyoruz ki birkaç yıla tedavisi bulunur.

Beyin küçülmesine bağlı olarak yaşanan kas kasılmalarını azaltmak için doktorlar kas gevşetici ilaçlar reçete edebilir. Hastanın yaşadığı farklı şikayetlere bağlı olarak görülen agresiflik, depresyon ve uyku problemleri için ise doktorun verdiği antidepresan ilaçların kullanılabilir. Ayrıca beyin küçülmesi durumunda hastalarda görülen epilepsi nöbetleri için ise antiepileptik ilaçlar reçete edilebilir.

Beyin küçülmesi tedavisinde kök hücre yöntemi denenmektedir. Bunun için kemik iliğinden kök hücreler alınır çünkü bu hücrelerin vücutta tüm hücrelere dönüşme özelliği bulunur. Alınan kök hücreleri vücutta problemli olan bölgeye aktarılır ve buradaki problemin ortadan kalkması amaçlanır. Günümüzde beyin küçülmesi tedavisinde kullanılan kök hücre yöntemi kesin sonuç vadetmese de tedavide yenir bir umuttur.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası