ise doğruluk tablosu / Önermeler Mantığında İse Bağlacını Anlamanın Kolay Yolu

Ise Doğruluk Tablosu

ise doğruluk tablosu

q veya p + q şeklinde de gösterilebilir) işleminin doğruluk tablosu:

pqpq
DDD
DYD
YDD
YYY

Koşullu önerme (İse)[değiştir kaynağı değiştir]

Mantıksal ve, iki mantıksal değerin, genellikle iki önerme, ikisi de doğru olduğu takdirde doğru, diğer hallerde yanlış değerini üreten bağlaçtır.

p VE q (p ∧ q, Kpq, p & q veya p{\displaystyle \cdot }q şeklinde de gösterilebilir) işleminin doğruluk tablosu:

pqpq
DDD
DYY
YDY
YYY

Tabloda görüldü gibi p ve q doğru iken ve işlemi pq doğru, diğer tüm ihtimallerde pq yanlıştır. Başka bir ifadeyle eğer p varsa, doğruysa, pq değeri q'ya, aksi durumda pq değeri p'ye eşittir.

Mantıksal veya[değiştir

İse bağlacı nedir ve &#;zellikleri nelerdir? Koşullu &#;nerme tersi ve &#;rnekleri konu anlatımı (mantık)

Haberin Devamı

 Mantıkta “ise” bağlacının özelliklerini kısaca şu şekilde sıralamak mümkün;

 İlk ifade doğru ikincisi yanlış ise önerme yanlıştır.

 İlk ve ikinci ifade doğru ise önerme doğrudur.

 İlk ifade yanlış ikincisi de yanlış ise önerme doğrudur.

 İlk ifade yanlış, ikincisi doğru ise önerme doğrudur.

 Yukarıda verilmiş olan listeden kuralına göre anlam çıkarılabilmesi mümkün olmaktadır. kuralı: (İlk ifade doğru ise ikinci ifade doğru olmak zorundadır.) Şeklinde olmaktadır.

 Mantıkta "ise" bağlacının özellikleri

 p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu haricinde (p ⇒ q) önermesi “her daim doğru” doğruluk değerini alır. p ≡ 1 iken q ≡ 0 durumu ise koşullu önermenin yanlış olduğu durum olmaktadır.

 Kural:

 Bir bileşik önermenin modern mantıkta “ise” önerme ikilemiyle kurulmasıyla doğruluk değeri, p ≡ 1 ve q ≡ 0 şeklinde yanlış, diğer bütün hallerde ise doğru olur.

 pqp ⇒ q

 

 

 

 Doğruluk Tablosu

 Örnek:

 p ≡ 1, q ≡ 0 ise;

 (p ⇒ q)’ ⇒ q’ ≡ (1 ⇒ 0)’ ⇒ 1

 (1 ⇒ 0)’ ⇒ 1 ≡ (0)’ ⇒ 1 ≡ 1 ⇒ 1 ≡ 1 şeklinde olmaktadır.

 Özellikler:

 Aşağıda verilmiş olan bağlantılar yukarıda verilmiş durumdaki doğruluk tablosundan yararlanılması sonucunda elde edilmiştir.

 p ⇒ p ≡ 1

 p ⇒ 1 ≡ 1

 p ⇒ 0 ≡ p’

 1 ⇒ p ≡ p

 0 ⇒ p ≡ 1

 p ⇒ p’ ≡ p’

 p’ ⇒ p ≡ p

 Denklik

Haberin Devamı

 (p’ ∨ q) şeklindeki önermenin denk önermesi (p ⇒ q) önermesi olmaktadır.

 Örnek:

 Peki (p’ ⇒ q) ∨ q’ önermesinin sade olan hali nasıl bulunabilir?

 ≡ ((p’)’ ∨ q) ∨ q’

 ≡ (p ∨ q) ∨ q’

 ≡ p ∨ 1

 ≡ 1 şeklinde olur.

 Verilmiş olan (p’ ⇒ q) ⇒ p önermesinin sade hali nasıl bulunabilir?

 ≡(p ∨ q) ⇒ p

 ≡(p ∨ q)’ ∨ p

 ≡(p’ ∧ q’) ∨ p

 ≡(p’ ∨ p) ∧ (q’ ∨ p)

 ≡1 ∧ (q’ ∨ p)

 ≡q’ ∨ p şeklindedir.

Koşullu Önerme Tersi ve Örnekleri Konu Anlatımı (Mantık)

 Koşullu önerme tersi ve örnekleri konu anlamı (Mantık) pek çok öğrenci için önem taşımaktadır. Bu konuda verilecek her bir bilgi önem barındırır. Bu kapsamda koşullu önermenin karşıtı, tersi, karşıtı tersi konusu şu şekilde olmaktadır:

Haberin Devamı

 q ⇒ p koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin karşıtı denilmektedir.

 p′ ⇒ q′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin tersi denilmektedir.

 q′ ⇒ p′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin karşıt tersi denilmektedir.

 Bir tek hal dışında (p ⇒ q) önermesinin mevcut doğruluk değeri her daim doğrudur. Koşullu önermenin yanlış olduğu hal p ≡ 1 iken q ≡ 0 olduğu durumdur.

 Kural:

 Modern mantıkta "ise" önerme eklemiyle birlikte kurulan bir bileşik önermenin doğruluk değeri, p ≡ 1 ve q ≡ 0 şeklinde iken yanlış, diğer durumlarda doğru olmaktadır.

 pqp ⇒ q

 

 

 

 

 Örnek:

 p ≡ 1, q ≡ 0 İse;

 (p ⇒ q)' ⇒ q' ≡ (1 ⇒ 0)' ⇒ 1

 (1 ⇒ 0)' ⇒ 1 ≡ (0)' ⇒ 1 ≡ 1 ⇒ 1 ≡ 1 şeklinde olmaktadır.

 Özellikler:

Haberin Devamı

 Yukarıda verilmiş durumda olan doğruluk tablosundan faydalanılarak aşağıda verilmiş durumda olan bağıntılar elde edilebilir. Buna göre:

 p ⇒ p ≡ 1

 p ⇒ 1 ≡ 1

 p ⇒ 0 ≡ p'

 1 ⇒ p ≡ p

 0 ⇒ p ≡ 1

 p ⇒ p' ≡ p'

 p' ⇒ p ≡ p olur.

 Denklik:

 (p ⇒ q) önermesi (p' ∨ q) önermesinin denk önermesi olmaktadır.

 Örnek:

 (p' ⇒ q) ∨ q' önermesinin sade halini bulma.

 ≡ ((p')' ∨ q) ∨ q'

 ≡ (p ∨ q) ∨ q'

 ≡ p ∨ 1

 ≡ 1 şeklinde olur.

 (p' ⇒ q) ⇒ p önermesinin sade halini bulma.

 ≡(p ∨ q) ⇒ p

 ≡(p ∨ q)' ∨ p

 ≡(p' ∧ q') ∨ p

 ≡(p' ∨ p) ∧ (q' ∨ p)

 ≡1 ∧ (q' ∨ p)

 ≡q' ∨ p şeklinde olur.

Önerme Eklemleri ve Doğruluk Çizelgeleri

Önerme eklemleri, basit önermeleri bileşik hâle getiren mantık değişmezleridir. Bu eklemler “ve”, “veya”, “ise”, “ancak ve ancak” ve “değil” sözcükleriyle ifade edilir.

Önerme eklemlerinin birinci işlevi bileşik önermeler oluşturmak; ikinci işlevi önermelerin tutarlılık, geçerlilik ve eş değerliliğinin ve çıkarımların geçerliliğinin denetlenmesini sağlamaktır.

Önerme eklemlerinin sembolik mantıkta kullanılış biçimleri aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Bir bileşik önermede birden fazla önerme eklemi bulunabilir. Örneğin, “Üretim artarsa fiyatlar azalır ve enflasyon düşer.” önermesinde “ise” ve “ve” olmak üzere iki önerme eklemi vardır.

Bileşik önermelerde, bileşikliği oluşturan yargılara bileşen adı verilir. Bir bileşik önermede önce gelen bileşene ön bileşen, sonra gelen bileşene art bileşen adı verilir.

“Yağmur yağarsa ürün bol olur.” önermesinde “Yağmur yağar.” önermesi ön bileşen, “ürün bol olur.” önermesi art bileşendir.

Bir bileşik önermede, önermenin tümünü etkileyen ekleme ana eklem, birbirine bağlanan önermelere ise ana bileşenler denir.

Aşağıdaki örnekler ana eklem ve ana bileşenleri göstermektedir.

Bileşik önermeler ana eklemlerine göre tanımlanır.

Aşağıdaki çizelge bu tanımlamaları göstermektedir.

Bileşik önermelerin doğruluk değeri doğruluk tablosu ile denetlenir.

Sembolik mantıkta önermeleri doğrudan ifade etmeyip semboller kullandığımız için, bir önermenin doğru ya da yanlış olup olmadığını bilemeyiz. Bu nedenle, bir önermenin doğru ve yanlış olmak üzere iki değeri vardır. Doğru değer “D” ile, yanlış değer “Y” ile gösterilir.

Şimdi, kullandığımız önerme eklemlerinin doğruluk tablosunda aldıkları değerleri görebiliriz.

İlgili konular:

Modern mantıkta kullanılan beş eklemin alacakları doğruluk değerlerinin neler olduğunu, yukarıdaki başlıklarda irdeledik. Bu başlıklarda bahsedilen kuralları sık sık tekrar etmeniz, öğrenmenizi kolaylaştıracaktır. Şimdi, bu beş önerme eklemine ilişkin olarak ayrı başlıklarda anlatılanları tek bir tabloya toplayarak özetleyelim:

Bir doğruluk tablosunda yukarıdan aşağı doğru sıralamaya sütun, soldan sağa doğru sıralamaya satır adı verilir.

Yukarıda gördüğümüz eklemlerin kuralları yardımıyla, herhangi bir bileşik önermenin doğruluk değerini bulabiliriz. Bütün işlemleri eklemlerin kurallarına göre yapacağımız için bu kuralları sürekli aklımızda tutmamız gerekecek.

Örneğin;

p:Y, q:D değer aldığında (pΛq)V(p=>q) önermesinin doğruluk değerini bulalım. Yapılacak ilk şey, verilen değerleri önermede yerine koymak ve önerme eklemlerinin kurallarına göre işlemi tamamlamaktır.

(pΛq)V(p=>q)

(YΛD)V(Y=>D)

(Y)V(D) = D

değerini alır.

Hazırlayan:
 Sosyolog Ömer YILDIRIM
Kaynak: Ömer YILDIRIM&#;ın Kişisel Ders Notları. Atatürk Üniversitesi Sosyoloji Bölümü 3. Sınıf &#;Klasik Mantık&#; ve &#;Modern Mantık&#; Dersleri Ders Notları (Ömer YILDIRIM)

Tweetle

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası