bebekler neden yüzüstü yatar / Nasıl uyuduğu çok önemli! - Bebek Haberleri

Bebekler Neden Yüzüstü Yatar

bebekler neden yüzüstü yatar

Sağlık Bakanlığı aileleri 'ani bebek ölümleri' konusunda uyardı. Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada; halk arasında beşik ölümü olarak bilinen 'ani bebek ölümleri'nin, gelişmiş ülkelerde 1-12 aylık bebekler arasında en sık görülen ölüm nedeni olduğu ifade edilerek, bu ölümlerin yüzde 95'inin bebeklerin ilk 6 ayında ve çoğunlukla 2-4 ay arasındaki bebeklerde gerçekleştiğine dikkat çekildi.

Ani bebek ölümleri açısından bir çok risk faktörü bulunduğu kaydedilen açıklamada 1-12 aylık ve özellikle 1-6 aylık bebeklerinizi kesinlikle yüz üstü yatırılmaması gerektiği vurgulandı. Yan yatış pozisyonunun da bebeğin uykuda dönme ihtimali bulunduğundan uygun olmadığı ifade edilen açıklamada şu uyarılara yer verildi:

- Yan yatış pozisyonu tercih ediliyor ise, yüzüstü pozisyona dönüş olasılığını azaltmak için altta kalan kol öne getirilmelidir.

- Ani bebek ölümü vakalarının yüzde 30'u bebeklerin uygun olmayan yerlerde yatırılması sonucu gerçekleşmektedir.

- Bebekleri yumuşak yatak, yastık ve yorgan gibi yüzeylere yatırmayın.

- Yatak ve karyola uyumlu olmalı, yatak-karyola arasında bir parmak yada 2 cm'den daha fazla aralık olmamalı, karyola parmaklıkları arasında 2 parmak yada 5 cm genişliğinden fazla mesafe bulunmamalıdır.

- Bebeğinizin ağzında emzik veya biberonla uyumasına izin vermeyin. Bu durum

bebeklerin boğulmalarına yol açıyor.

- Bebeklerin çok kalın giydirilmeleri ve kundaklanmaları, 'ani bebek ölümleri' açısından risk faktörleri arasında yer alıyor.

- Bebeğinizi mevsim şartlarına uygun olarak giydirin ve kundak yapmayın.

- Bebeğinizin bulunduğu oda sıcaklığının yaz-kış 24 derece olmasını sağlayın.

- Bebeklerinizi aşırı sıcak ve soğuktan koruyun.

- Bebeklerinizi doğar doğmaz emzirmeye başlayın, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verin ve 6.aydan sonra uygun ek besinlerle beraber emzirmeyi 2 yaşına kadar sürdürün.

- Bebeklerinizi kendi yataklarında yatırın.

- Sizinle beraber uyumaları; yatakların bebekler için uygun malzemeden olmaması, ağırlığınız altında kalma riski nedeniyle kesinlikle önerilmemektedir.

- Bebeklerin uyudukları yatakların çarşafları gergin ve temiz olmalı, battaniye veya örtü kullanılacaksa bu malzemeler yatağın altına sıkıca yerleştirilmeli ve bebeğin ancak göğsüne kadar örtülmelidir.

- Bebeklerin örtü veya battaniyeyi yüzlerine çekme ve nefessiz kalma ihtimaline karşı, uykuları süresince aralıklarla kontrol edilmeleri gerekmektedir.

Nasıl uyuduğu çok önemli!

Bebekleri en çok huzursuz eden şeylerden biri de uykusuzluk, değil mi? Çünkü uyku bebeklerin yaşam kalitesini doğrudan etkiliyor. Bu yüzden de doğru pozisyonda uyumaları çok önemli. Huzurlu ve uygun pozisyonda uyuyamaması, bebeğin sağlığı açısından bazı dezavantajları da beraberinde getiriyor. Üstelik bu durum anne-babaların da uykusunu kaçırabiliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yadigar Genç bebeklerin hangi pozisyonda ve nasıl bir ortamda uyumaları gerektiğiyle ilgili bilgiler verdi. Unutmayın ki sağlıklı büyümelerinde uykunun etkisi çok büyük.

Bebeği hangi pozisyonda uyutmalı?

Geçmişte bebekler yüz üstü yatırılırdı. Fakat bu pozisyon ani bebek ölümleri sendromunu tetikleyebileceğinden günümüzde pek önerilmez. Bu ihtimal yüzde 100 kesinlik ifade etmez, ama bebeğin sağlığı ve dolayısıyla da hayatı söz konusu olduğu için risk alınmaması önerilir. Bebek yüz üstü pozisyonda yatırıldığında nefes yolları kapanabilir. Yan yatırıldığında ise yüz üstü dönebilir. Bu ihtimalleri sıfırlamak için, bebeğin ilk 3 aydan sonra sırt üstü pozisyonda uyuması gerekir. Bazı anne-babalar bebeğin kusarak boğulması korkusu yüzünden bebeklerini sırt üstü yatırmayabilir. Fakat, sırt üstü yatış pozisyonunda bebeğin kusarak boğulması riski ilk 3 aydan sonra oldukça azdır. Bebek gün içerisinde anne-babanın konrolünde farklı saatlerde yüz üstü yatırılabilir, başı ve vücudu farklı yönlere çevrilebilir.

Rahat ettiği şekilde uyumak istiyorsa…

Zamanla daha çok hareketlenmeye ve uykusunda dönmeye başlayan bebek, kendi rahat ettiği uyku pozisyonunu elde etmek için direnebilir. Ancak anne-babalar bebek hangi pozisyona yönelirse yönelsin, sağlık açısından en güvenilir uyku pozisyonu olan sırt üstü yatırmaya özen göstermelidirler. Bebek sırt üstüne alıştırma döneminde başlarda huzursuzluk yaşayabilir. Bu nedenle de uykusu bölünebilir ve pozisyonu yadırgayabilir. Bebek huzursuz olsa da geceleri yüz üstü ve benzeri pozisyonlarda asla yatırılmamalıdır.

Uyurken kusması tehlikeli mi?

Bir yetişkine oranla daha savunmasız olan bebek; kusmuğunu, anne sütünü ya da suyu hızla yutabilir ve öksürük basıncıyla geri itebilir. Bu nedenle de anne-babalar, bebeklerinin kusarak boğulması konusunda büyük endişe yaşar. Bebek ilk 3-4 aylık dönemde kusmuğunu dışarı itme yetisine sahip olmadığından boğulma riski olabilir. Ancak bu risk 3. aydan itibaren giderek azalır. Bu riski ilk 3 ayda en aza indirmek için bebeğin yine sırt üstü ama hafif yan pozisyonda yatırılması önerilir.

Kendi yatağında uyumaya alıştırılmalı

Anne-babalar bebeklerinin güvende olduğunu bilmek, ihtiyaçlarına daha hızlı cevap verebilmek gibi nedenlerle birlikte uyumayı tercih edebilirler. Ancak yatakta boğulma riski nedeniyle, bebeğin kendi yatağında yatması gerekir. Birlikte uyumak bebeğin kazayla boğulması riskini artırabilir; bu riske yataktaki yastık, çarşaf ve yorgan da neden olabilir. Yastık sayısının iki ve üzerinde olması da bu riskin artması anlamına gelir. Bebeğin kendi yatağında yatması, hayati riskleri ortadan kaldırmak adına önemlidir. Ayrıca rahat uyuması için de anne-baba yanında değil, kendi yatağında yatmaya alıştırılması gerekir.

İdeal oda sıcaklığı

Yenidoğan ve prematüre bebekler dışında, bebeğin uyuyacağı odanın ideal sıcaklığı 16-18 derece olmalıdır. Kimi zaman anne-babalar bebeği üşümesin diye, ısı izolasyonlu evlerde sıcaklık yeterli olduğu halde ortamı daha sıcak hale getirirler. Oysa bu durum, bebeğin terleyerek hasta olması sonucunu doğurabilir. Bu nedenle ideal sıcaklık sağlanmalı, bebeğin terlemesi ve üşümesi engellenmelidir.

Hazırlayan: Başak DOĞRU
bebegimvebiz

Bebek Yatırma Yöntemleri

Bebekler Nasıl Yatırılmalıdır?

Yıllar içerisinde fikir değişikliği olan konulardan birisi de bebeğin yatağında nasıl yatırılacağıdır. Bebekler uyudukları zaman en güvenilir pozisyon olan sırtüstü pozisyonda yatırılmalı ve ara ara takip edilmelidir.

Bebekleri yatırma şekilleri nelerdir?

Sırtüstü pozisyonda yatırma

Yenidoğan bebeklerin boyun kasları yeteri kadar güçlü olmadığı için birebir gözlem altında olmadıkları zaman ve gece uykularında, mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
2500’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

Bebeğiniz sırtüstü pozisyonda yattığında, kusmasından ve tıkanmasından korkuyorsanız; bebeğin yatağının baş kısmının altına bez-battaniye desteği koyup,25-30 derecelik hafif bir eğim sağlayarak güvenlik önlemi alabilirsiniz.

Yüzükoyun pozisyonda yatırma

Yüzükoyun yatırmak istenmeyen durumlar yaşanma ihtimali nedeniyle bebeğin boyun kasları güçlenip gelişene kadar önerilmez.

Tehlikeli olması bebeğin gün içinde yüzükoyun pozisyonda bırakılmayacağı anlamına gelmiyor. Bebek birebir gözlem altındayken bakımları yapılırken ve alt değişimlerinden sonra kısa süreli olarak yüzükoyun pozisyonda bırakılıp izlenebilir. Bebeğin kısa süreli, yüzüstü pozisyonda ve hareket halinde olmasını sağlamak; yüz, omuz ve kol kaslarını geliştirirken, sindirim ve boşaltım sistemine de olumlu katkı sağlar.

Yani güvenlik açısından bebek uyurken yüzükoyun yatırılmamalı, gözlemimiz altındayken yüzükoyun pozisyonda hareket halinde olmasını destekleyebilirsiniz.

Yan pozisyonda yatırma

Yan yatırma mide ve gaz problemlerinin rahatlamasına destek sağlar.

Çok kusan bir bebeğin beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sol tarafına, çok gazlı bir bebeğiniz var ise beslenmesinden hemen sonra yarım saat kadar sağ tarafına yatırılması, kusma ve gaz problemlerinin hafiflemesine yardımcı olur.

Bebeğinizi yan pozisyonda yatıracağınız zaman, battaniye ya da yastıktan değil bebek için özel olarak üretilmiş olan yan yatırma yastıklarından destek alabilirsiniz. Yan yatırma yastığı, bebeğin sırt ve karın kısmını destekleyerek, bebeğin güvenli bir şekilde uyumasını sağlar.

Buradaki püf nokta ise bebeklerin uzun süreli yan yatırılmamasıdır. Sürekli yan yatırmak omurga eğriliklerine, kaburga kemiklerinde şekil bozukluklarına neden olabilir. Bebek tam olarak uykuya geçtiğinde yan yatış pozisyonundan sırtüstü yatış pozisyonuna geçilebilir.

Bebeğin hayatı söz konusu olduğunda işi hiçbir zaman riske bırakmamak gerekir. Bebek yüz üstü pozisyonda yatırıldığında, başını kaldıramazsa nefes yollarının kapanması ihtimali bulunur. Yan yatırıldığında ise bebeğin kendi kendine yüz üstü dönüp, nefes yollarının kapanması ihtimali vardır. Bu ihtimalleri sıfırlamak adına, bebekler için en güvenilir pozisyon olan sırt üstü pozisyonu tercih edilmelidir.

Bebek yatırırken tavsiyeler

  • Bebekler ilk aylarda geceleri mutlaka sırtüstü pozisyonda yatırılmalıdır.
  • Bebek uyurken kalın olmayan, terletmeyen kıyafetler giydirilmelidir.
  • Bebek yatağında, yastık ve benzeri nesneler bulunmamalıdır.
  • Bebeğin yatak çarşafı pamuk ve gergin serilmiş olmalıdır.
  • Bebeğin üstünü örtmek için, yorgan ve tüylü kalın battaniyeler kullanılmamalıdır.
  • Bebeğin yatak çarşafı olabildiğince açık renk ve az desenli şeçilmelidir. Böylece çarşafa bulaşan kaka ve kusmuğu kısa sürede fark edebilirsiniz.
  • Güvenli ve sağlıklı bir uyku için, bebeğin yatacağı yatak şekil değiştirmeyecek sertlikte olmalıdır.
  • Yatakla beşik arasında 2 cm.′den fazla boşluk bırakılmamalıdır.
  • Bebek uyurken üzerini örttüğünüz battaniye, bebeğin göğüs hizasından yukarı seviyede olmamalıdır. Daha güvenli şekilde olması için battaniyenin yanları yatak kenarına sıkıştırılabilir. Böylece bebek hareket ettiğinde battaniye yukarı doğru çıkarak bebeğin yüzünü kapatmaz.

Bebekleri yüzüstü yatırmayın uyarısı

Bebeğin sağlığı ve yaşam kalitesi açısından önem teşkil eden uyku pozisyonu doğru sağlanmadığı takdirde, nefes yollarının kapanması sebebiyle boğulma ve Ani Bebek Ölüm Sendromu (ABÖS) yaşanabiliyor.

En iyi uyku pozisyonunun sırtüstü olduğunu ifade eden uzmanlar, pek çok ebeveynin kulaktan dolma bilgilerle bebeklerinin uyku pozisyonunu belirlediğini söyledi. Son yıllarda yapılan çalışmalarda, bebeğin yüzüstü, yan ve çok yumuşak bir yatakta yatırılması ve ebeveynle birlikte uyumasının hayatına mal olan en yüksek risk faktörleri olarak tanımlandığını ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Göker, "Bu sebeple en az risk taşıyan sırtüstü pozisyonun tercih edilmesi gerekiyor. Bazı ebeveynlerin bebeğin kusmuğu ile boğulması korkusu sebebiyle bebeklerini sırtüstü yatırmaktan kaçınıyor. Sırtüstü yatış ile bebeğin kusarak boğulma riskinin, yüzüstü yatış ile gerçekleşen ABÖS riskine göre çok daha az olduğunun bilinmesi gerekiyor. Özellikle uyku saatlerinde pozisyon olarak sırtüstü öneriliyor” dedi.

Bazı bebeklerin zaman içerisinde kendilerine has uyku pozisyonu aldığını ifade eden Göker, "Kimisi sırtüstü kimisi yan yatmaktan hoşlanıyor. Eğer sırtüstü pozisyona alıştıysa, yan yatırıldığı zaman huzursuz olabiliyor.

Zamanla daha çok hareketlenmeye ve dönmeye başlayan bebekler kendilerini en rahat hissettikleri uyku pozisyonu için direnebiliyor. Hangi pozisyona yönelirse yönelsin, ebeveynlerin bebekleri için en güvenilir yöntem olan sırtüstü pozisyonda yatırmaya dikkat etmesi gerekiyor" diye konuştu.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası