ot çeşitleri ve isimleri / İşte ülkemizin bin bir çeşit otlarından bir demet - Dünya Gazetesi

Ot Çeşitleri Ve Isimleri

ot çeşitleri ve isimleri

İşte ülkemizin bin bir çeşit otlarından bir demet


Otlar sadece lezzet de&#;il, ayn&#; zamanda sa&#;l&#;k deposu. Özellikle antioksidan de&#;eri ta&#;&#;yan bu taptaze ye&#;illikler beslenmemizde önemli bir yere sahip. Is&#;rgan, hodan, kazaya&#;&#; gibi otlar&#; &#;stanbul pazarlar&#;nda bulmak, eve gelir gelmez bir ç&#;rp&#;da ya&#;l&#; yumurtal&#; kavuruvermek mümkün; kuzu kula&#;&#; ve rokay&#; ise ister salataya kat&#;n, isterseniz yemeklerinizin yan&#;nda tüketin…

Taratorlu &#;evket-i bostan, sardalya mücveri, &#;spanakl&#; börek, k&#;m&#;z&#; biberli ve lorlu zom patl&#;can, &#;evket-i bostanl&#;, enginarl&#; terbiyeli kuzu eti ve daha nicesi otlu yemek zenginliklerimiz…

Peki, hangi otlar&#; topluyor ve onlardan yemek yap&#;yoruz?

Dikkat! Mutlaka bilenler toplamal&#;, pi&#;irmeli…

Mutlaka bilenler, tan&#;yanlar taraf&#;ndan toplan&#;p pi&#;irilmesine dikkat etmemiz gereken bin bir çe&#;it ot zenginli&#;imizden i&#;te bir demet:

Arapsaç&#;: Yabani rezene ve s&#;ral&#;k olarak da bilinir. Dereotuna çok benzer, ama anason kokar…

Cibes: Cibez otu olarak da bilinir; lahana ve karnabahar&#;n kesilip toplanma i&#;leminden sonra toprakta kalan köklerinden büyür, marula benzer.

Çi&#;dem: Çi&#; ya da külde pi&#;irilerek yenebilen çi&#;dem yumrular&#; hem yemeklere girer, hem de tatl&#;lara. Çi&#;dem a&#;&#;, çi&#;dem pilav&#;, çi&#;dem sütlüsü en bilinen yemekleridir. Karadeniz Bölgesi'nde una bulay&#;p k&#;zartmas&#; yap&#;l&#;r.

Çiri&#;: Yabani p&#;rasa, sar&#; zambak, güllük de denilir. Ispana&#;a benzer &#;ekilde pi&#;irilir.

Da&#;lama: Koyungözü ya da alagömeç olarak da bilinir. Ha&#;lanarak zeytinya&#;l&#; salatas&#; yap&#;l&#;r. Börek ve gözlemelerde kullan&#;l&#;r.

Delikereviz: Yabani kerevizdir, kar&#;&#;&#;k ot kavurmalar&#;nda kullan&#;l&#;r, yaprak ve sürgünleri ha&#;lanarak salatas&#; yap&#;l&#;r; zeytinya&#;l&#; yeme&#;i de sevilir.

Denizbörülcesi: Ispanakgillerdendir, deniz k&#;y&#;lar&#;nda suyun gel-git yapt&#;&#;&#; yerlerde sular çekildikten sonra bulunur. Yeme&#;i de salatas&#; da yap&#;l&#;r.

Devetaban&#;: Kavrulup yeme&#;i yap&#;l&#;r, ha&#;lanarak da yenilebilir, ot yemeklerinin içine çe&#;ni olarak kat&#;l&#;r.

Di&#;daban: Tarla tapan&#;, tapan olarak da bilinir. Karadeniz Bölgesi'nde kavrularak yenilir.

Ebegümeci: Develik ya da gömeç olarak da bilinir. Salatas&#;, yeme&#;i, böre&#;i yap&#;l&#;r.

E&#;ekdikeni: Devedikeni, akk&#;z, kenger otu diye de bilinir. Kökten gövdeye, dallara, yapraklara, çiçek tomurcuklar&#;na ve tohumlara var&#;ncaya de&#;in her yeriyle yenebilir bir bitkidir. Kök, gövde ve yan sürgünler suda ha&#;lan&#;p salata yap&#;larak ya da et yemeklerinin içine sebze olarak eklenerek yenir.

E&#;&#;ekhelvas&#;: Helvac&#;k otu, sütlüce, çoban düdü&#;ü ve sütlü diken olarak da bilinen, dikenli bir bitkidir. Salatas&#; yap&#;l&#;r.

Gelincik: Narin mi narin bir bitkidir. Alt yapraklar&#;ndan enfes yemekler ve salatalar yap&#;l&#;rken renkli yani k&#;rm&#;z&#; yapraklar&#;ndan reçeli yap&#;l&#;r. Gül reçelini sollamamak için a&#;&#;rba&#;l&#;l&#;k yapar.

Hardalotu: Tatl&#; hardal ya da ak hardal olarak da bilinir. Salatas&#; ve yumurtal&#; kavurmas&#; yap&#;l&#;r.

Hindiba: Radika olarak da bilinir. Yapraklar&#;ndan salata olarak yararlan&#;ld&#;&#;&#; gibi s&#;cak yemek de yap&#;l&#;r.

Is&#;rgan: Kupriva, d&#;lan, dalan, gidi&#;ken de denilir. Neredeyse her bir &#;eyi yap&#;l&#;r.

Ispanak: Çok söze gerek yok…

I&#;k&#;n: Uçkun, &#;&#;g&#;n gibi isimlerle bilinir. Reçeli, tatl&#;s&#; ve yeme&#;i yap&#;labilir. Yapraklar&#; yenmemelidir.

&#;&#;nelik: Leylek gagas&#;, mis otu ya da tarak otu, çobani&#;nesi, dönbaba olarak da bilinir. Pembe çiçeklidir. Salatas&#;, böre&#;i, gözlemesi, kavurmas&#; ve ha&#;lamas&#; yap&#;l&#;r.

Kad&#;rayak: Kaldirik, gald&#;r&#;k, deve pancar&#;, &#;sp&#;t, ac&#; hodan, do&#;u hodan&#;, tomara, z&#;b&#;d&#;k, z&#;lb&#;t diye de bilinir. Erken dönemde kavrulup yenilebildi&#;i gibi, yapraklar&#; büyüyünce sarma yap&#;l&#;p sar&#;msakl&#; yo&#;urtla servis edilebilir. Salatalarda veya garnitür olarak kullan&#;l&#;r.

Karalahana: Çorbas&#;, kavurmas&#;, dolmas&#;, diblesi, dö&#;emesi yap&#;l&#;r.

Kayakoru&#;u: Denize yak&#;n bölgelerde ç&#;kar. Ha&#;lan&#;p salatas&#; ve yeme&#;i yap&#;l&#;r.

Kazaya&#;&#;: Kaz&#;yak, gazyak, karakaz&#;yak ya da gazaya&#;&#; olarak da bilinir. Maydanoza benzer. Tur&#;usu da salatas&#;, böre&#;i, yeme&#;i yap&#;l&#;r.

Kebere: Kapari, gebre, gebere, geber otu, gevil de denilir. &#;klimin uygun oldu&#;u yerlerde denizden bin metre yükseklerde yeti&#;ebilir. Meyvesinden tur&#;u da yap&#;l&#;r.

K&#;rçan: Dikenucu, melevcan, özdikeni, g&#;c&#;r yapraklar&#; diye de bilinir. Tur&#;usu, kavurmas&#; ve her türlü sebze yeme&#;i yap&#;labilir.

Köremen: Yabani p&#;rasa, yabani sar&#;msak ya da körmen olarak da bilinir. Bodrumlular nohutla pi&#;irirler.

Ku&#;ekme&#;i: Da&#; marulu, çoban çantas&#;, çoban de&#;ne&#;i, e&#;ek mad&#;ma&#;&#;, keçi memesi de denilir.

Ku&#;otu: Serçe dili ya da serçe otu olarak da bilinir. Salatas&#;, kavurmas&#; yap&#;l&#;r.

Ku&#;yüre&#;i: Kavurmas&#; yap&#;l&#;r.

Kuzukula&#;&#;: Bir labada türüdür. Yeme&#;i yap&#;labildi&#;i gibi çi&#; olarak da tüketilebilir, ek&#;idir.

Labada: Sarmas&#; ve kavurmas&#; yap&#;l&#;r, &#;spanak gibi de pi&#;irilebilir.

Mad&#;mak: Ku&#; ekme&#;i, ku&#; pidesi, çobande&#;ne&#;i de denilir. Çorbas&#;, m&#;hlamas&#;, yahnisi, yumurtal&#; yeme&#;i, pilav&#;, past&#;rmal&#; yeme&#;i, cac&#;&#;&#; yap&#;l&#;r.

Mendek: Keçi aya&#;&#; diye de bilinir. Ha&#;lay&#;p kavrularak &#;spanak gibi yeme&#;i yap&#;labildi&#;i gibi baz&#; yörelerde çorbas&#; da pi&#;irilir.

Paz&#;: Kavurmas&#;, yeme&#;i ve sarmas&#; yap&#;l&#;r.

Sakarca: Aky&#;ld&#;z, tükürükotu, çöklüce diye de söylenir. Bulgurla ha&#;lanabilir veya kavrulur… Pi&#;irilmeden yenilmemelidir.

Sarma&#;&#;k: Ac&#; filiz olarak da bilinir. Elle k&#;r&#;lmas&#;, metal kullan&#;lmamas&#;, tahta ka&#;&#;kla kar&#;&#;t&#;r&#;lmas&#; gerekir.

Semizotu: Son derece faydal&#;, pazarlarda en s&#;k rastlayabilece&#;iniz bir ot…

Silcan: Dikenucu, melocan diye de bilinir. Kavurmas&#; da olur tur&#;usu da…

Sirken: Ispana&#;&#;n kullan&#;ld&#;&#;&#; her yerde pi&#;irilebilir…

Stifno: Halk aras&#;nda istifno, bambul, bamb&#;l, köpek üzümü ya da it üzümü olarak da bilinir. Kabak, biber, börülceyle pi&#;irilerek tüketilebilir.

Suteresi: Ac&#; gerdeme, kardomot da denilir. Salatalara, yemeklere garnitür olarak eklenebilir.

&#;evketibostan: Bostanotu, &#;evketotu, mübarekdikeni, akk&#;z, kenker ad&#;yla da tan&#;n&#;r. Kemikli kuzu etiyle yeme&#;i yap&#;l&#;r, kaynat&#;l&#;p salata olarak da yenilebilir.

Tekesakal&#;: Böre&#;i ve cac&#;&#;&#; yap&#;l&#;r.

Tere: Salatas&#; yap&#;labildi&#;i gibi çi&#; olarak üzerine limon s&#;k&#;l&#;p tüketilebilir.

Tilki&#;an: Yabani tatl&#; ku&#;konmaz, tilki&#;en ya da tatl&#; sarma&#;&#;k olarak da adland&#;r&#;lan, çal&#; gibi dikenli bir yap&#;ya sahiptir. Yumurtal&#; ya da yumurtas&#;z kavurmalar&#; yap&#;l&#;r.

Tir&#;ikotu: Ay&#;kula&#;&#;, y&#;lan otu, kabargan, y&#;lanyast&#;&#;&#;, nivik olarak da bilinir. Dikkatli kullanmak gerekir, zehirlenme yapabilir. Bu nedenle tuzla ovularak bekletilir ve ha&#;lanarak suyu süzüldükten sonra kullan&#;l&#;r. Yapraklar&#;ndan etli dolmas&#;, ha&#;lanarak veya kavrularak sar&#;msakl&#; yo&#;urtlu salatas&#; ve nohutlu çorbas&#; yap&#;l&#;r.

Turpotu: Ha&#;lan&#;p salatas&#; yap&#;labilir.

Zahter: Kara kekik ya da da&#; keki&#;i de denilir. Salatas&#; ve kavurmas&#; yap&#;l&#;r.

&#;ifal&#; Ot Çe&#;itleri: Tabiat&#;n &#;yile&#;tirici Gücü

As&#;rlard&#;r halk aras&#;nda pek çok sofrada kullan&#;lan bitkisel ot çe&#;itleri, geleneksel ve modern t&#;pta türlü hastal&#;klara &#;ifa olmas&#; için de kullan&#;l&#;r. Do&#;an&#;n iyile&#;tirici gücünün ö&#;renilmesi için bitkileri do&#;ru kullanmak ve do&#;ru zamanda tüketmek önemlidir.

&#;ifal&#; bitki çe&#;itleri bizim geleneklerimiz ve tarihimizde de önemli bir yere sahiptir. Öyle ki &#;ifal&#; bitki çe&#;itleri ve isimleri ile ilgili &#;ark&#;lar bile yap&#;lm&#;&#;t&#;r.

Bitki çe&#;itlili&#;i aç&#;s&#;ndan zengin olan ülkemizde bulunan otlar, köylerden &#;ehre göç artt&#;kça de&#;erini ve bilinirli&#;ini yitirdi&#;i için geleneksel kullan&#;mlar&#;n&#;n devam ettirilmesi ve gelecek nesle aktarma anlam&#;nda de&#;erlidir.

ot çe&#;itleri isimleri

&#;ifal&#; Ot Çe&#;itleri ve &#;simleri

Do&#;ada ot çe&#;itleri isimleri yöresel olarak de&#;i&#;mekle birlikte kullan&#;mlar&#; hemen hemen ayn&#;d&#;r. Verece&#;imiz &#;ifal&#; otlar listesi içinde k&#;sa bilgilere kolayca eri&#;ebilirsiniz. Sa&#;l&#;kl&#; ya&#;amak için binlerce çe&#;it olarak insanl&#;&#;a hediye edilmi&#; olan en önemli ot çe&#;itleri ve faydalar&#; k&#;saca &#;öyledir:

  • Karay&#;lan Otu: Ate&#; basmas&#; ve menopoz tedavisi için kullan&#;lan bir bitkidir.
  • Yabani Yer Elmas&#;: Östrojen etkisi ile hormon tedavilerinde elzem bir bitkidir.
  • Aslan Kuyru&#;u: Sakinle&#;tirici ve uyu&#;turucu etkisi ile depresyon tedavilerinde kullan&#;l&#;r.
  • Adaçay&#;: Cilde olan faydalar&#; nedeni ile modern dünyada türlü kozmetik malzemenin içeri&#;inde kullan&#;l&#;r. &#;ifa bitkileri aras&#;nda olan adaçay&#; geçmi&#;ten bugüne kötü enerjiyi temizlemek için de yak&#;lmakta ve duman&#; tütsü gibi alanlarda gezdirilmektedir.
  • Mavi Mine Çiçe&#;i: Karaci&#;er ve di&#;er organlar üzerinde yenileyici ve iyile&#;tirici etkilere sahiptir.
  • Ginseng: Merkezi sinir sistemi hastal&#;klar&#;nda ve ya&#;lanma kar&#;&#;t&#; ilaçlarda kullan&#;lan ginseng yüzy&#;llard&#;r bilinir.
  • Al&#;ç: Kolestrol, kalp ritim bozuklu&#;u, ve çe&#;itli kalp hastal&#;klar&#;na kar&#;&#; iyi bir tedavi edici olan al&#;ç, gülgiller familyas&#;ndan oldukça faydal&#; bir bitkidir.
  • Karahindiba: Enfeksiyon hastal&#;klar&#; ve kansere kar&#;&#; güçlü bir bitki olan karahindiba, çok zengin bir beta-karoten kayna&#;&#;d&#;r.
  • Hay&#;t: K&#;s&#;rl&#;k, kans&#;zl&#;k, prostat ve adet düzensizli&#;i gibi türlü dertlere deva olan hay&#;t otu, minegiller familyas&#;ndand&#;r.
  • Zencefil: Üst solunum yolu enfeksiyonlar&#; tedavisinde ve ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k güçlendirici olarak mükemmel bir bitki olan zencefil, hemen her ülkede modern t&#;ptan ba&#;&#;ms&#;z olarak kullan&#;l&#;r.
  • Is&#;rgan Otu: Dola&#;&#;m sistemi ve cilt sorunlar&#;na kar&#;&#; oldukça etkili olan &#;s&#;rgan otu, do&#;ada kendili&#;inden yeti&#;en bitkilerdendir.
  • Kekik: En &#;ifal&#; otlar aras&#;nda olan kekik baharat, çay ve kekik suyu olarak farkl&#; çe&#;itlerde tüketilir. Tüm vücuda fayda sa&#;layan kekik otunun içerdi&#;i yüksek vitamin ve minerallerin kanserden dahi koruyucu etkisi bulunur.
  • Aslanpençesi: Nemli bölgelerde yeti&#;en aslan pençesi ameliyat sonras&#; zor kapanan dokular için ve kaslar&#; kuvvetlendirmek için oldukça faydal&#; olmakla beraber daha pek çok kad&#;nsal hastal&#;&#;a kar&#;&#; etkilidir.
  • Çörek Otu: Pek çok ara&#;t&#;rmac&#; taraf&#;ndan faydalar&#; kan&#;tlanan çörek otu vücuda girdi&#;i andan itibaren say&#;s&#;z hastal&#;&#;&#; yok etme konusunda hücrelere yard&#;mc&#; olur.
yabani ot çe&#;itleri

Ege Ot Çe&#;itleri

Ege bölgesinde özellikle de Alaçat&#; ot çe&#;itleri, oldukça me&#;hurdur. &#;ifal&#; ot yeti&#;tiricili&#;i de bu bölgede yayg&#;nd&#;r. Ege’ye misafir olarak gelenlerin mutlaka denedikleri 20 bitki çe&#;idi ve faydalar&#; &#;öyledir:

  • Cibes Otu: Turpgiller familyas&#;ndan olan cibes otu, sindirim sistemi rahats&#;zl&#;klar&#;na kar&#;&#; fayda sa&#;lar.
  • Bambul: Patl&#;cangiller familyas&#;ndan olan bambul otu özellikle di&#; hastal&#;klar&#;na kar&#;&#; kullan&#;l&#;r.
  • Çi&#;dem: Zambakgillerden olan çi&#;dem otunun zehirli türleri olabilece&#;i için kab&#;zl&#;&#;a iyi gelen türünün bilinmesi elzemdir.
  • I&#;k&#;n: Kuzu kula&#;&#; familyas&#;ndan olan ve yayla muzu olarak tabir edilen &#;&#;k&#;n otu, kanser tedavisi için oldukça faydal&#;d&#;r.
  • Labada: Karabu&#;daygiller familyas&#;ndan sulak yerlerde yeti&#;en labada bitkisi, kan temizleyici ve cilt hastal&#;klar&#;n&#; tedavi edicidir.
  • Mad&#;mak: Kuzu kula&#;&#; familyas&#;ndan olan mad&#;mak, güçlü bir antioksidan olmas&#;n&#;n yan&#;nda sindirim sistemi düzenleyicidir.
  • Semizotu: Tam bir &#;ifa deposu olmakla beraber pek çok diyet listesinde kullan&#;l&#;r.
  • &#;evketi Bostan: Papatyagiller familyas&#;ndan olan &#;evketi bostan, özellikle böbrek hastal&#;klar&#; konusunda &#;ifa verici de&#;erlere sahiptir.
  • Deniz Börülcesi: Ispanakgiller familyas&#;ndan olan deniz börülcesi, Ege’de yeti&#;en oldukça da s&#;k tüketilen bir bitkidir.
  • Arapsaç&#;: Is&#;rgangiller familyas&#;ndan olan arapsaç&#;, rezenenin yabani hali olarak bilinir ve sinir sistemine kar&#;&#; etkilidir.
  • Turp Otu: Asitli topraklarda yeti&#;en turp otu, genellikle limon ile birlikte tüketilerek enfeksiyon hastal&#;klar&#;na kar&#;&#; güçlü ilaç olarak kullan&#;l&#;r.
  • Hardal Otu: Turpgiller familyas&#;ndan olan hardal otu, haz&#;ms&#;zl&#;&#;a kar&#;&#; etkili bir bitkidir.
  • Kazaya&#;&#;: Görsel olarak güzel ve dirençli bir bitki olan kazaya&#;&#; bitkisi, çocuklarda solucan dü&#;ürücü olarak kullan&#;l&#;r.
  • Karahindiba/Radika: A ve C vitaminleri aç&#;s&#;ndan zengin olan radika bitkisi, ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k güçlendirici etkilere sahiptir.
  • Yabani P&#;rasa: Özellikle sindirim sistemine kar&#;&#; kullan&#;lan yabani p&#;rasa genellikle s&#;cak iklimlerde yabani olarak yeti&#;ir.
  • Ebegümeci: A&#;r&#;lara iyi gelen ebegümeci, yenebilir çiçekli bitkilerdendir.
  • Hodan/Kald&#;r&#;k: Genellikle mavi çiçekli yap&#;s&#; ile hem kansere hem de sindirim hastal&#;klar&#;na iyi gelen kald&#;r&#;k, do&#;ada kendili&#;inden yeti&#;ir.
  • Kaya Koru&#;u: Ek&#;i ve tatl&#; bir tada sahip olan kaya koru&#;u, safra kesesi hastal&#;klar&#;na fayda sa&#;lamas&#; ile bilinir.
  • Tatl&#; Sarma&#;&#;k: Birçok hastal&#;&#;a kar&#;&#; panzehir olarak kullan&#;lan tatl&#; sarma&#;&#;k veya tilki&#;en olarak bilinen otun alerjik rahats&#;zl&#;klara kar&#;&#; da kullan&#;ld&#;&#;&#; bilinir.
  • Zahter: Daha çok Osmanl&#; kültürüne ait olan ve Akdeniz iklimi bitkisi olan zahter, sinirleri güçlendirir ve ayn&#; zamanda aç&#;k yaralar&#;n çabucak iyile&#;mesini sa&#;lar.

Dikenli Ot Çe&#;itleri

  • &#;ifal&#; otlar aras&#;nda evde bile yeti&#;tirilebilenler oldu&#;u gibi &#;ifal&#; yabani otlar da vard&#;r.
  • Deve dikeni, k&#;rt&#;l, may&#;s dikeni, gürcü otu (zimilaç) gibi pek çok dikenli ot pi&#;irilerek suyunun içilmesi ki&#;iye fayda sa&#;lar.
  • &#;evketi bostan, helvac&#;k otu, süt otu, at kestanesi, balsam otu, bö&#;ürtlen, al&#;ç ve diken otu gibi çe&#;itler say&#;labilir.
  • Dikenli otlar&#;n genellikle çay olarak kullan&#;m&#; tercih edilir.
  • Halk aras&#;nda daha çok kuru ot çe&#;itleri olarak kullan&#;lan dikenli otlar&#;n toplanmas&#; ve ay&#;klanmas&#; di&#;erlerine nazaran daha zahmetlidir.
ot çe&#;itleri ve isimleri

Ot Çe&#;itleri ve Faydalar&#;: Hangi Ot Neye &#;yi Gelir?

Ülkemiz topraklar&#;nda yeti&#;en ve pek ço&#;unun bihaber oldu&#;u yabanc&#; ot çe&#;itleri say&#;ca fazlad&#;r. Bitkilerin kullan&#;m&#;n&#;n fayda vermesi için çi&#; mi, pi&#;irilerek mi, demlenerek mi yoksa bekletilerek mi tüketilmesi gerekti&#;inin bilinmesi mühimdir. Ot çe&#;itleri ve faydalar&#; ile ilgili k&#;sa k&#;sa bilgiler edinmek istiyorsan&#;z yaz&#;m&#;z&#;n bu bölümü tam size göre!

Pek çok hastal&#;&#;a &#;ifa olan en önemli ot listesi:

  • Anason: Mide ek&#;imeleri ve mide a&#;r&#;lar&#;na iyi gelen anason ayn&#; zamanda rahatlat&#;c&#; etkileri ile damar t&#;kan&#;kl&#;&#;&#; için de faydal&#;d&#;r.
  • Bö&#;ürtlen: Meyvesi ile birlikte kaynat&#;larak içilen yapraklar&#; iltihap giderici olarak i&#;lev görür.
  • Deve Taban&#;: Çiçeklerinin ha&#;lan&#;p suyunun içilmesi vücuda kuvvet vererek çe&#;itli a&#;r&#;lar&#; kesmesi ile bilinir.
  • Di&#; Otu: Koyu ye&#;il yaprakl&#; bir bitki olan di&#; otu hem di&#; a&#;r&#;lar&#; hem de dil yaralar&#; için etkilidir.
  • Fesle&#;en: Kokusu ile esans yap&#;m&#;nda kullan&#;lan fesle&#;en daha çok i&#;tah aç&#;c&#; ve haz&#;ms&#;zl&#;k giderici olarak kullan&#;l&#;r.
  • Is&#;rgan: Vücuda de&#;di&#;inde ka&#;&#;nt&#; yapan bu bitki felçli hastalara kar&#;&#; deva yaratabilecek güce sahip &#;ifal&#; bitkilerdendir.
  • Nane: Ho&#; kokusu ile farkl&#; bir bitki olan nane iç kanamalar&#; dahi kesen özel &#;ifas&#; ile a&#;r&#;, öksürük, grip gibi daha pek çok hastal&#;&#;a kar&#;&#; etkilidir.
  • Oltu Otu: Papatyaya benzerli&#;i ile tan&#;nan oltu otu ha&#;ere öldürücü do&#;al yöntem olarak kullan&#;l&#;r.
  • Ökse Otu: Kan kusmalar&#;na ve kalp damar hastal&#;klar&#;nda kontrollü kullan&#;lan bir bitkidir.
&#;ifal&#; ot çe&#;itleri

Ot Çe&#;itleri Yemekleri ve 12 &#;ifal&#; Tarif

Do&#;an&#;n sa&#;lad&#;&#;&#; imkânlar&#;n do&#;ru kullan&#;lmas&#; için faydalar&#; bilinen yöresel otlar&#;n takip edilmesi ve asla bilmedi&#;im otu yemem diyen ki&#;ilere de sofralarda severek tüketilen etli yemek, yo&#;urtlu salata veya gözleme olarak yedirilmesi oldukça önemlidir. Pek çok hastal&#;&#;a &#;ifa veren otlar ile yap&#;lan yemekler hem daha aromatik hem de daha faydal&#; olabilir.

1) Binbir Derde Deva Is&#;rgan Otu Çorbas&#;

Is&#;rgan otunun mucizevi faydalar&#; ile yap&#;lan pratik bir çorba ile güne ba&#;layarak daha zinde ve daha sa&#;l&#;kl&#; hissedebilirsiniz. Is&#;rgan Otu Çorbas&#;

2) Do&#;adan Sofraya Uzanan Lezzet: Kaldirik Kavurmas&#;

Ormanda tamamen do&#;al &#;ekilde yeti&#;en kaldirik bitkisi ile yap&#;lan kavurma hem pratik hem de sa&#;l&#;kl&#; bir menü sunman&#;z&#; sa&#;lar. Kaldirik Kavurmas&#;

3) Hem Hesapl&#; Hem Tad&#; Damakta: &#;evketi Bostan Yeme&#;i

Yeryüzünde bulunan binlerce ot çe&#;idinden biri olan &#;evketi bostan ile yap&#;lan yemek ki&#;inin mide ve ba&#;&#;rsak sistemine fayda sa&#;lamakla kalmaz ayn&#; zamanda damak tad&#;na da hitap eder. &#;evketi Bostan Yeme&#;i

4) Ispanakgillerden Deniz Börülcesi Salatas&#; Lezzeti

&#;ifal&#; bitki grubunda özellikle yer alan deniz börülcesi salatas&#;n&#; mutlaka deneyin. Deniz Börülcesi Salatas&#;

5) Yat&#;&#;t&#;r&#;c&#; Etkili Etli Arapsaç&#; Yeme&#;i

Etle pi&#;irilen arapsaç&#; yeme&#;i, anason kokusu yayan sakinle&#;tirici etkisi ile de&#;i&#;ik bir yemektir. Etli Arapsaç&#;

6) Lezzeti &#;çinde Sakl&#; Kazaya&#;&#;, Is&#;rgan ve Ispanakl&#; Börek

Pek çok börek çe&#;idine göre içerdi&#;i zengin bitki malzemesi ile yemesi keyif ve &#;ifa veren böre&#;i yapmak oldukça kolay. Kazaya&#;&#;, Is&#;rgan ve Ispanakl&#; Börek

7) Diyet Bir Tarif: Yo&#;urtlu Radika Salatas&#;

&#;çerdi&#;i zengin vitamin ve mineral kayna&#;&#; ile hem do&#;al hem de yabani bir bitki olan radika ile diyet listeleri de&#;i&#;tirilebilir. Yo&#;urtlu Radika Salatas&#;

8) Tam Mineral Deposu Ebegümeci Yeme&#;i

&#;çerdi&#;i yüksek mineral de&#;erleri ile tam bir depo olan ebegümeci ile yap&#;lan yemekleri tüketerek do&#;al yoldan sa&#;l&#;kl&#; kalmay&#; ba&#;arabilirsiniz. Ebegümeci Yeme&#;i

9) Her Mevsim Gereken Kaya Koru&#;u Tur&#;usu

A&#;r&#; giderici özelli&#;i ile kaya koru&#;u tur&#;u yap&#;larak evlerde sürekli olarak bulundurulabilir. Kaya Koru&#;u Tur&#;usu

10) Osmanl&#; Mutfa&#;&#;ndan Kekik (Zahter) Salatas&#;

Çok geni&#; bir mutfak kültürüne sahip olan Osmanl&#; sofralar&#; bitki çe&#;itlerine geni&#; yer verir. Siz de sofralarda bu do&#;al &#;ifay&#; hâlâ ya&#;atabilirsiniz. Kekik (Zahter) Salatas&#;

11) Yabani Ispanak Türü Olan Sirken Otlu Gözleme

Do&#;adan gelen bitkileri lezzetli bir hale getirerek sevdiklerinize daha sa&#;l&#;kl&#; ö&#;ünler sunabilirsiniz. Sirken Otlu Gözleme

12) Farkl&#; Bir Lezzetin Ad&#; Cibez Salatas&#;

Her türlü bitkiden yap&#;lan de&#;i&#;ik lezzetlere yenisini katan cibez daha çok Ege ve Akdeniz sofralar&#;nda marul salatas&#; gibi salata yap&#;larak tüketilir. Cibez Salatas&#;

Kekik Faydalar&#; Nelerdir?

Kaldirik Otu Nedir? Faydalar&#; Nelerdir?

Ebegümeci Otu Nedir? Faydalar&#; Nelerdir?

Is&#;rgan Otunun Faydalar&#;: Çay&#;n&#;n, Suyunun ve Ya&#;&#;n&#;n Faydalar&#;

Adaçay&#;n&#;n Faydalar&#;: Hiç Duymad&#;&#;&#;n&#;z Bilgiler, Uzman Görü&#;ler

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası