yasmin tablet nedir / Doğum Kontrol Hapı Nedir, Nasıl Kullanılır? - Acıbadem Hayat

Yasmin Tablet Nedir

yasmin tablet nedir

Yasmin İlacı Nedir Ve Ne İçin Kullanılır

Yasmin ilacı nedir sorusunun cevabı hamilelik engelleyici doğum kontrol hapı olmaktadır. İçeriğindeki etken maddeler sonucunda yumurtalıktan yumurtaların çoğalması durumunu engellemesi durumudur. Rahimin kanala açılan kısmındaki sıvının yapısında bir takım değişmelere neden olur ve spermlerin rahime gelmesini engellemektedir. Yasmin ilacı sadece doğum kontrol hapı olarak da kullanılmamaktadır. Bazı hastalıkların tedavilerinde doktorlar tarafından önerilmektedir. Bu hastalıklardan birkaç tanesini sayacak olursak, hormon bozukluğuna bağlı vücutta toplanmış olan ödem atılmasında, sivilcelenme, cilt dokusunda olan rahatsızlıklara yani aşırı yağlanmadan kaynaklanan ciltte görülen kabuklanma pullanma görüntüsü, deri dökülmesi tarzındaki hastalıklarda kullanılan bir ilaçtır. İlacı kullanmadan önce herhangi etken bir maddeye alerjiniz varsa muhakkak doktorunuzu bilgilendireniz gerekmektedir.

Peki Yasmin nasıl kullanılır ? Uzman hekim tarafından muayene edildikten sonra, doktorun reçetenize yazdığı dozda ve önerdiği şekilde kullanmalısınız. İlaçta bulunan prospektüse göre her gün 1 tane hapı bol su ile birlikte almanız önerilmektedir. Yasmin doğum kontrol hapına başlayacak kişiler regl oldukları ilk günden başlamak sureti ile devam eden yirmi bir gün boyunca her gün bir tane olmak üzere kullanmalılardır. Yirmi bir gün bittikten sonra yedi gün ara verilmesi gerekmektedir. Ara verilen bu yedi gün içerisinde herhangi bir hamilelik durumu riski gözlenmez. Hap yedi gün boyunca da koruyucu etkisine devam etmektedir. Süre kısmı oldukça önemlidir. Başka bir markadan gebelik engelleyici hap kullanıyorsanız ve Yasmin hapına geçecekseniz önce hekiminize sorup daha sonrada uygun günden başlamanız gerekmektedir.

Her ilacın olduğu gibi yasmin doğum kontrol hapının da yan etkileri bulunmaktadır. Yasmin yan etkileri ise içerisindeki etken maddeye herhangi bir alerji bulunması durumunda ilacı kesmeniz gerekmektedir. Bu durumları çoğu kez nefes alıp vermede zorlular, vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler özellikle ağız, dil ve boğazda görülen şişliklerde acilen ilacın kesilmesi gerekmektedir. Bunun yanı sıra nadiren de olsa kusma, karın ağrısı, kilo alma, depresif ruh hali, göğüslerde sızlama durumu görülebilmektedir. Bazen de karaciğerde tümör yapabilmektedir. Çoğu iyi huylu olmak üzere çok nadir olarak da kötü huylu tümöre sebep olduğu gözlenmiştir.

Kaynak: funduszeue.info

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapları, kadınlar tarafından kullanılan ve korunmasız cinsel ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmasını çok yüksek bir oranda önleyebilen bir doğum kontrol yöntemidir. Bir östrojen ve bir progestojenin kombinasyonu veya yalnızca progesteron hormonunu içerir. Hapların içeriğinde bulunan hormonlar sentetik hormonlardır ve kadın vücudunda üretilen doğal formları ile aynı etkiyi gösterir. Doğum kontrol hapları istenmeyen gebeliklerin oluşmasını önlemenin yanı sıra çeşitli hormonal dengesizlikleri düzenleyerek adet döneminde görülen çeşitli sağlık sorunlarının giderilmesine de yardımcı olur.


Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir?

Doğum kontrol haplarının, kullanım amacına, kullanım şekline ve içeriğine göre farklı türleri bulunur.

Kombine Doğum Kontrol Hapları: Aile planlaması amacıyla en sık kullanılan yöntemlerden biridir. Bu haplar, östrojen ve progesteron hormonları içerir. Bu ilaçlar monofazik ve multifazik olmak üzere iki alt gruba ayrılır. Monofazik doğum kontrol ilaçlarının kutu içeriği tamamen aynıdır. 21 tabletten oluşur ve kolay kullanım için hapların her birinin üzerinde gün isimleri bulunur. Multifazik doğum kontrol haplarında ise 30 tablet bulunur ve bu ilaçların 7 tanesi diğer 21’inde farklı içeriğe sahiptir. Bu tür ilaçların üzerinde sıralı rakamlar bulunur ve ilaç, bu sıraya göre alınmalıdır.

Acil Kontrasepsiyon: Korunmasız cinsel ilişkiden sonra, sürdürülmesi kesinlikle istenmeyen gebeliklerin, implantasyondan önce önlenmesidir. Acil kontrasepsiyon gebelik oluştuktan sonra asla etkili değildir, bu durumlarda kullanılmaz ve bu nedenle de düşük yaptırıcı değildir. Bu amaçla girilen cinsel ilişkinin ardından olası gebeliğin engellenmesi için kullanılan yüksek dozda progesteron içeren, halk arasında ertesi gün hapı olarak da bilinen ilaçlar kullanılabilir. Her gün ve düzenli olarak kullanılmaz. Gebeliği önleme konusundaki etkinliği, ilacın ne zaman kullanıldığı ile doğrudan ilişkilidir. Ertesi gün hapları, korunmasız girilen cinsel ilişkiden sonra, mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Hapın etki edebilmesi için cinsel ilişkiden sonra en fazla 72 saat içinde alınmalıdır. 72 saat geçtikten ve gebelik oluştuktan sonra etkili değildir. Ertesi gün hapı, birincil doğum kontrol yöntemi olarak değil, yalnızca acil doğum kontrolüne yöneliktir. Çünkü içerdiği hormonlar nedeniyle kanamalar ve adet düzensizlikleri meydana getirebilir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

“Doğum kontrol hapı nasıl kullanılır?” sorusu pek çok kişinin kafasında bir soru işaretidir. 

Doğum kontrolünü amaçlayan kadınların hapların kullanımı konusunda bilmesi gereken noktalar; hapların adet kanamasının başlangıcının ilk 5 günü içerisinde, hatta mümkünse 1’inci ile 2’nci günlerde alınmasıdır. Diğer önemli bir nokta ise bu hapların her gün 1 kez ve aynı saatlerde alınmasıdır. Bu ilaçların bir aylık kutusu genellikle 21 ila 28 adet hap içerir. 21 adet içeren doğum kontrol hapı kullananlar; birinci kutu bittikten sonra hapı kullanmaya 1 hafta ara vermelidir. Bu bir haftalık süreçte herhangi bir gün içinde adet görülür ve bu kez adetin başladığı gün dikkate alınmadan önceki kutunun bitiminden 7 gün sonra, yani 8’inci günde yeni kutuya başlanır. Yeni kutuya başlamak için adet kanamasının bitmesini beklemeye gerek yoktur. Adetin ilk günü ilaç kullanımı sadece yeni başlayanlar için geçerlidir. Daha sonraki kullanımlarda adet günü dikkate alınmadan hap kullanılmaya devam edilir. Adet kanaması azalarak devam etse dahi 7 günlük aranın ardından doğum kontrol hapı kullanımına devam edilmelidir. 28 tabletten oluşan doğum kontrol hapları ise aylık tüm döngüyü kapsar. 28 günlük bir kutunun bitmesinin ardından ara vermeden ilaç kullanımına devam edilir. 28 tablet içeren ilaçlarda son tablet çoğunlukla demir ilacı içerir. Adet kanaması sırasında vücuttan atılan kanın yeniden yapılmasını hızlandıran demirin, gebeliği önlemek gibi bir etkisi yoktur. Dolayısıyla kutunun bitmesinin ardından ara vermeden ilaç kullanımına devam edilir.

Doğum kontrol hapı kullananlar doktorlarına hangi doğum hapını kullandıklarını sormalı ve ne kadar süreyle kullanacaklarından emin olmalıdırlar.

Konvansiyonel paketleme haplar günlük olarak alınır ve eskisi bitince, yani 28 günde bir yeni bir pakete başlanır. Kanama, her ay son 4 ila 7 aktif olmayan hapın alındığı hafta boyunca meydana gelir.

Sürekli dozlama veya uzatılmış döngü kombine doğum kontrol haplarında kanama genellikle, aktif olmayan hapların alındığı 7 gün boyunca yılda sadece 4 kez meydana gelir. Sürekli dozlama ve uzatılmış döngü hapları, menstrüasyonun baskılanması sürecinde rahim fibroidlerine bağlı aşırı kanamanın önlenmesi ve tedavisi, menstrüel migren önlenmesi, aralarında nöbetlerin de bulunduğu birtakım tıbbi koşulların menstrüasyonla ilişkili ağırlaşmasının kontrol altına alınması ve endometriozis ile ilgili ağrıdan kurtulma gibi durumlarda bireye yardımcı olabilir.

Doğum Kontrol Hapı Ne Zaman Korumaya Başlar?

Doğum kontrol hapı adet döneminin başlamasıyla kullanılmaya başlanırsa hemen koruma sağlar. Yani hapın alındığı ilk günden itibaren koruma başlamış olur. Doğum kontrol hapları bırakıldıktan hemen sonra normale dönebilir.

Doğum Kontrol Hapı Hangi Durumlarda Kullanılır?

Kombine doğum kontrol hapları, güvenilir bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak “Doğum kontrol hapı ne işe yarar?” düşüncesi aslında sadece ‘doğum kontrol yöntemi’ cevabıyla açıklanamaz. Doğum kontrol hapları doğum kontrolü haricinde çok sayıda amaçla kullanılır. Bunlar arasında; adet kramplarının yani dismenorenin daha az şiddetli olması, polikistik over sendromunun neden olduğu androjen üretiminde azalma, rahim miyomlarına ve diğer nedenlere bağlı ağır adet kanamasında ve buna bağlı demir eksikliği anemisinde azalma, premenstrual sendromdan yani adet öncesi sendromun daha kısa, daha hafif geçirilmesi, menopoza yaklaşan yani perimenopoz dönemine giren kadınlar için aylık döngünün daha iyi kontrolü gibi sebepler bulunur.

Farklı kombinasyon doğum kontrol hapları farklı dozlarda östrojen ve progestin içerir. Sürekli kullanılan veya uzatılmış döngüye sahip olan haplar aynı zamanda bireyin her yıl yaşadığı adet sayısını azaltmaya da olanak tanır.

Kombinasyon doğum kontrol hapları kullanmak isteyen bireyler kendilerine en uygun hapı bulmak için bir sağlık uzmanına başvurmalıdır.

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, ani kanama veya lekelenme, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet, mide bulantısı, şişkinlik ve yüksek tansiyon gibi yan etkilere yol açabilir. Ani kanama, baş ağrısı, göğüslerde hassasiyet ve mide bulantısı gibi birtakım yan etkilerin bazı vakalarda sürekli ve düzenli kullanımla azaldığı gözlemlenmiştir. Kombine doğum kontrol hapları bunların yanı sıra, bacaklarda kan pıhtısı oluşumu, özellikle sigara kullanan bireylerde kalp krizi ve felç ya da karaciğer bozuklukları gibi ciddi tıbbi sorunlara yol açabilecek belirli durumların riskini artırır.

Bazı durumlarda doğum kontrol hapı zararları olabilen bir doğum kontrol yöntemi olabilir. Çünkü kombinasyon doğum kontrol hapları herkes için uygun değildir. Sağlık uzmanları aşağıdaki durumlarda kombinasyon doğum kontrol hapı kullanmamasını tavsiye edebilir:

  • Açıklanamayan rahim kanaması yaşamak
  • Auralı migren
  • Emzirmenin ilk ayında olmak
  • Büyük bir ameliyat nedeniyle uzun süre hareketsiz kalınması
  • Karaciğer hastalığı
  • 35 yaşından büyük olmak ve sigara içmek
  • Derin ven trombozu ya da pulmoner emboli
  • İnme veya kalp hastalığı geçmişi
  • Kontrol altına alınmamış yüksek tansiyon
  • Meme kanseri geçmişi
  • Nefropati, retinopati veya nöropati gibi diyabetle ilgili komplikasyonlar

Kombine doğum kontrol hapları da istenmeyen gebeliklere karşı kesin bir çözüm değildir. Kombine doğum kontrol hapı alan kadından yaklaşık 9’u, ilk kullanım yılında hamile kalabilir. Ancak haplar belirtildiği gibi özenle kullanılsa dahi hamilelik oranı her yıl kadında birden daha azdır.

Hamileliğin erken döneminde kombinasyon doğum kontrol hapları almak doğum kusurları riskini arttırmaz, ancak bireyler hamile olduklarından şüphelendikleri anda bu ilaçları almayı bırakmalıdır. Kombine doğum kontrol hapları bireyi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korumaz.

Kombinasyon doğum kontrol hapları alan bireyler bayılma, bulanık veya çift görme veya görme kaybı gibi göz problemleri, ciltte sarımsı renk değişikliği yani sarılık, depresyon, göğüs ağrısı, göğüs kitlesi, 2 kez kaçırılmış dönem veya diğer hamilelik belirtileri, karın ağrısı, konuşma zorluğu, nöbetler, şiddetli alerjik deri döküntüsü, şiddetli bacak ağrısı veya şişmesi, şiddetli ruh hali değişimleri ya da yeni başlayan veya kötüleşen baş ağrıları gibi belirti veya semptomlar ile karşılaşırsa mümkün olan en kısa sürede sağlık uzmanlarına danışmalıdır.

Doğum Kontrol Hapı Kilo Aldırır mı?

Doğum kontrol hapları nadir de olsa kilo aldırabilir. Yeni başlayanlar için doğum kontrol hapı biraz kilo aldırabilir. Bu durum genellikle fazla yağdan değil, sıvı tutulmasından kaynaklanan geçici bir yan funduszeue.infoılan çalışmalarda, doğum kontrol hapının çoğu kadında kilo alımına neden olduğuna dair hiçbir kanıtı ortaya çıkmadı. Hapın diğer olası yan etkilerinde olduğu gibi, herhangi bir kilo alımı genellikle minimum düzeydedir ve 2 ila 3 ay içinde kaybolur.

Doğum Kontrol Hapı Kısırlığa Yol Açar mı?

Doğum kontrol hapları kısırlığa (infertilite) yol açmaz. Aksine, birçok kısırlık tedavisi öncesi yumurtalıkları düzene sokmak, hormonal durumu dengelemek için sıklıkla kullanılır. Ayrıca kısırlık yapmadığı gibi gebe kalmayı geciktirici bir etkisi de yoktur.

Doğum Kontrol Hapı Ne Zaman Kullanılır?

Doğum kontrol hapına başlamak isteyen bireyin sağlık hizmeti sağlayıcılarından kombine doğum kontrol hapları için bir reçete talep etmesi gereklidir. Sağlık uzmanı, bireyin tansiyonu ile kilosunu kontrol eder ve bireyin aldığı ilaçlar da dahil olmak üzere tıbbi geçmişini gözden geçirir.

Doktor hangi kombinasyon doğum kontrol hapının birey için doğru olduğunu belirlemeye yardımcı olmak üzere bireyin endişelerini ve tercihlerini de sorar. Sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle hem hamileliği önlemeye yardımcı olacak, hem de bireye doğum kontrolü dışında önemli faydalar sağlayacak ve yan etkileri en aza indirecek en düşük hormon dozuna sahip hapları önerir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Hapı düzenli olarak almak için bir zaman belirlemek ve belirli bir rutini takip etmek, bireyin haplardan birisini kaçırmasına engel olabilir. Hapı her gün aynı saatte almak, örneğin sabah dişlerini fırçalarken almak yine bireye yardımcı olabilir.

Doğum kontrol hapları temelde hormonal ilaçlardır ve ancak doğru kullanıldıklarında tam etkilidirler. Hekiminizin talimatlarını dikkatlice uygulamalı ve bu talimatları anladığından emin olmalıdır. Geleneksel kombinasyon doğum kontrol hapları kullanan ve düzenli adet görmek isteyen bireyler, paketteki bütün aktif ve inaktif hapları kullanmalı, mevcut paketi bitirdikten sonraki gün yeni bir pakete başlamalıdır. Aylık dönemlerden kaçınmak isteyen bireyler, sağlık uzmanınıza hapları nasıl alacağını ve art arda en fazla kaç tane aktif hap paketi kullanılmasının sağlık sorunlarından kaçınmayı mümkün kılacağını sormalıdır.

Kaçırılan haplarla dikkat edilmelidir. Aktif bir hapı kaçıran bireyler, doktor aksini ifade etmediği sürece ve aynı gün içinde iki aktif hap alınması anlamına gelse bile, hatırladığı anda onu almalıdır. Paketin geri kalanı her zamanki gibi kullanılmalıdır. Hapın alınma zamanını 12 saatten daha uzun süre kaçıran bireyler 7 gün boyunca yedek bir doğum kontrol yöntemi kullanmalıdır.

Birden fazla aktif hapı kaçıran bireyler kaçırdıkları son hapı hemen almalıdır. Paketin geri kalanını her zamanki gibi kullanılmalıdır. Yine 7 gün boyunca yedek bir doğum kontrol yöntemine başvurulmalıdır. Korunmasız cinsel ilişkiye girilmesi durumunda acil kontrasepsiyon seçenekleri hakkında bilgi almak üzere doktorunuza danışmak gereklidir.

Bireyler doğum kontrol hapı kutuları arasına boşluk bırakmamalı, mevcut paketi bitirmeden önce her zaman bir sonraki paketi hazırlamalıdır.

Kombinasyon doğum kontrol hapı aldıktan sonraki 2 saat içinde kusan veya gün içerisinde 2 veya daha fazla defa şiddetli kusma ve ishal yaşayan bireyler hapı kaçırmış gibi hareket etmelidir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Doğum Kontrol Hapı Nedir? Nasıl Kullanılır? Zararlı mı?

Doğum Kontrol Hapı Nedir?

Doğum kontrol hapı, kadınların hamilelikten korunmak için kullandığı bir tür hormonal doğum kontrol yöntemidir. Bu haplar, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir ve düzenli olarak ağız yoluyla alınır. Bu hormonlar, kadının doğal hormonal döngüsünü taklit eder ve yumurtlamayı engeller. Ayrıca, rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini zorlaştırır ve rahim iç duvarını inceltir, böylece döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller. Doğru şekilde kullanıldığında, doğum kontrol hapları son derece etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Ancak, yan etkileri olabilir ve herkes için uygun olmayabilir, bu nedenle bir sağlık uzmanıyla görüşmek önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Kullanılır?

Doğum Kontrol HapıDoğum kontrol hapları, genellikle 21 günlük bir döngüde alınır. Haplar, içindeki hormonların doğru dozda ve düzenli olarak alınmasıyla çalışır. Kullanım talimatları, hapın cinsine, markasına ve gücüne bağlı olarak değişebilir, bu nedenle her zaman doktorunuzun veya eczacınızın talimatlarını takip etmek önemlidir.

Genellikle, bir kutu doğum kontrol hapı 21 tablet içerir. Her tablet aynı doz hormonları içerir. İlk tablet adet döneminin ilk günü alınır veya adet döneminin başlamasını takiben 5 gün içinde alınır. Bu noktada, kadın doğum kontrol hapı almayı bırakıncaya kadar her gün aynı saatte bir tablet alır. 21 tablet alındıktan sonra, kadın bir hafta boyunca hap almayı bırakır. Bu bir haftalık ara sırasında, kadın normal adet kanamasını yaşar. Bir haftanın sonunda, kadın yeni bir kutu doğum kontrol hapı alır ve bu şekilde bir sonraki döngüye başlar.

Doktorunuz veya eczacınız tarafından talimat verilmedikçe, doğum kontrol haplarını kaçırmayın ve doğru sırayla alın. Doğru kullanım, doğum kontrol haplarının etkililiğini artırır ve beklenmeyen gebeliği önler.

Doğum Kontrol Hapı Nasıl Etki Eder?

Doğum kontrol hapları, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir ve bu hormonlar, kadının doğal hormonal döngüsünü taklit ederek etki ederler. Haplar, yumurtlamayı engelleyerek ve rahim ağzındaki salgıları kalınlaştırarak sperm hücrelerinin yumurtayı döllemesini zorlaştırır.

Ayrıca, doğum kontrol hapları rahim iç duvarını incelterek döllenmiş yumurtanın yerleşmesini engeller. Bu nedenle, doğum kontrol hapları, gebeliği önlemede etkili bir doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilir.

Doğum kontrol haplarının hormonal etkileri, kadının doğal hormonal döngüsünü taklit ederek çalışır. Bu nedenle, hapları doğru şekilde kullanmak ve düzenli olarak almak, doğal hormonal döngüyü taklit etmek için önemlidir. Bu hormonların doğru dozda alınması, hapların etkililiğini artırır ve beklenmeyen gebeliği önler.

Doğum Kontrol Hapının Yan Etkileri Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, çoğu kadın için güvenli ve etkili bir doğum kontrol yöntemi olsa da, bazı yan etkileri olabilir. Doğum kontrol hapı yan etkileri, kadının sağlık durumuna, yaşına ve kullanılan doğum kontrol hapının tipine göre değişebilir. Bazı yaygın yan etkiler şunlardır:

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Memelerde hassasiyet
  • Adet kanamasındaki değişiklikler
  • Vajinal kuruluk veya akıntı
  • Kanama veya lekelenme
  • Ruhsal durumda değişiklikler (örneğin, depresyon veya anksiyete)
  • Cilt problemleri (örneğin, sivilce veya kızarıklık)
  • Kan pıhtılaşması riskinde artış

Kan pıhtılaşması riski, özellikle sigara içen veya 35 yaşın üstünde olan kadınlarda daha yüksek olabilir. Diğer risk faktörleri arasında obezite, yüksek tansiyon, ailede kan pıhtılaşması öyküsü, diyabet ve bazı kalp hastalıkları yer alır.

Doğum kontrol haplarının uzun vadeli yan etkileri hakkında bilinen çok az şey vardır, ancak doğru kullanıldıklarında, genellikle ciddi yan etkilere neden olmazlar. Ancak, herhangi bir yan etki yaşarsanız, doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Ayrıca, kan pıhtılaşması, şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı veya bacaklarda ağrı veya şişlik gibi ciddi yan etkiler yaşarsanız, hemen tıbbi yardım almalısınız.

Doğum Kontrol Hapı Ne Kadar Etkilidir?

Doğum kontrol hapları, doğru kullanıldıklarında oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol hapı etkililiği, doğru kullanım oranına ve hapın tipine bağlı olarak değişebilir.

Doğum kontrol haplarının etkililiği, “typical use” (ortalama kullanım) ve “perfect use” (mükemmel kullanım) olarak iki şekilde ölçülür. Mükemmel kullanım, hapların her gün düzenli olarak aynı saatte alındığı anlamına gelirken, ortalama kullanım, hapların her gün düzenli olarak alınmasına rağmen bazen yanlışlıkla unutulduğu veya yanlış şekilde kullanıldığı durumları da kapsar.

Mükemmel kullanım, doğum kontrol haplarının yaklaşık %99 etkili olduğu bulunmuştur. Ancak, ortalama kullanım oranı düşündüğünde, etkililik oranı %91’e kadar düşebilir. Bu nedenle, doğum kontrol haplarını doğru şekilde kullanmak önemlidir.

Unutulan hapları alma zamanı ve sayısı gibi faktörler, hapların etkililiğini de etkileyebilir. Hapların doğru kullanımı için, doktorunuzun önerilerini takip etmek ve hapları her gün aynı saatte almak önemlidir. Ayrıca, antibiyotikler gibi bazı ilaçlar doğum kontrol haplarının etkililiğini azaltabilir, bu nedenle, ilaç kullanımı hakkında doktorunuzu bilgilendirmek önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Çeşitleri Nelerdir?

Doğum kontrol hapları, içerdikleri hormon türüne ve dozuna göre farklı çeşitlerde bulunabilir. İşte bazı yaygın doğum kontrol hapı çeşitleri:

Kombine hormonlu doğum kontrol hapları: Bu haplar östrojen ve progesteron hormonlarını içerir. Östrojen, yumurtlama sürecini engelleyerek hamileliği önlerken, progesteron rahim ağzı mukusunu kalınlaştırarak sperm hücrelerinin rahime ulaşmasını zorlaştırır.

Yalnızca progesteron içeren haplar: Bu haplar, adet döngüsü boyunca progesteron hormonunu artırarak yumurtlamayı engeller. Ayrıca rahim ağzı mukusunu kalınlaştırarak sperm hücrelerinin rahime ulaşmasını zorlaştırır.

Yeni nesil doğum kontrol hapları: Bu haplar, daha düşük doz hormon içerir ve genellikle kombine hormonlu haplarda kullanılan östrojen türüne benzemeyen östrojen türleri içerir.

Acil durum kontraseptif haplar: Bu haplar, korunmasız cinsel ilişkiden sonra veya doğru kullanılmayan bir doğum kontrol yöntemi sonrasında hamileliği önlemek için kullanılır. Acil durum kontraseptif hapları, yalnızca progesteron içeren veya bir kombinasyon halinde olan tiplerde bulunabilir. Ertesi gün hapı olarak da bilinirler.

Doğum kontrol haplarının kullanımı, her kadın için farklı etkilere ve yan etkilere neden olabilir. Hangi tip doğum kontrol hapının en uygun olduğu konusunda, doktorunuza danışmanız önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Alırken Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Doğum kontrol hapı kullanmadan önce, bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekir. İşte doğum kontrol hapı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler:

Doktorunuzun tavsiyelerine uygun kullanın: Doğum kontrol haplarını kullanmadan önce, doktorunuzun tavsiyelerini alın ve kullanım talimatlarını doğru bir şekilde takip edin.

Dozajı kaçırmayın: Doğum kontrol haplarını düzenli olarak almak önemlidir. Dozajı kaçırmak, hamile kalma riskini artırabilir.

Başka ilaçlarla etkileşime girebilir: Doğum kontrol hapları, diğer ilaçlarla etkileşime girebilir ve etkinliğini azaltabilir. Bu nedenle, doktorunuzla birlikte kullandığınız diğer ilaçları tartışın.

Yan etkilere dikkat edin: Doğum kontrol haplarının bazı yan etkileri olabilir. Bunlar arasında baş ağrısı, mide bulantısı, göğüs hassasiyeti, kanama değişiklikleri ve ruh hali değişiklikleri yer alabilir. Bu yan etkiler devam ederse veya ciddileşirse, doktorunuzla konuşun.

Sigara kullanmayın: Sigara içmek, doğum kontrol haplarının yan etkilerini artırabilir ve kan pıhtılaşması riskini artırabilir.

Korunmasız cinsel ilişkiden kaçının: Doğum kontrol hapları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemez. Korunmasız cinsel ilişkiden kaçınmak için ek bir korunma yöntemi kullanmak önemlidir.

Her kadının vücudu farklıdır ve doğum kontrol haplarının kullanımı her kadında farklı etkilere ve yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle, doğum kontrol hapı kullanmadan önce doktorunuza danışmanız önemlidir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Sırasında Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Doğum kontrol hapı kullanırken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şunlardır:

Hapların düzenli olarak alınması: Doğum kontrol hapları, etkili olmaları için düzenli olarak alınmalıdır. Haplar, her gün yaklaşık aynı saatte alınmalıdır.

Yeni hap kutusu zamanında alınmalı: Bir kutu hap bitmeden önce yeni bir kutu alınmalıdır. Hapların düzenli olarak kullanımı, koruma etkisini arttırır.

Diğer ilaçlarla etkileşim: Bazı ilaçlar doğum kontrol hapının etkisini azaltabilir. Bu nedenle, diğer ilaçlar kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Yan etkiler: Doğum kontrol hapları bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler, mide bulantısı, baş ağrısı, göğüs hassasiyeti, akne, kilo alma veya kilo kaybı gibi şeyler olabilir. Eğer yan etkiler sizi rahatsız ediyorsa, doktorunuza danışabilirsiniz.

Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar: Doğum kontrol hapları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmaz. Bu nedenle, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan korunmak için ek korunma yöntemleri kullanılmalıdır.

Sigara: Sigara, doğum kontrol hapı kullanımı sırasında kan pıhtılaşması riskini arttırır. Bu nedenle, doğum kontrol hapı kullanan kadınların sigarayı bırakması önerilir.

Hamilelik: Doğum kontrol hapı kullanırken hamile kalmak mümkündür. Eğer hamile kalmak istiyorsanız, hap kullanımını bırakabilirsiniz. Ancak, hap kullanmayı bıraktıktan sonra hamile kalmadan önce birkaç ay beklemek gerekebilir. Bu konuda doktorunuza danışmanız önerilir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanımı Ve Hamilelik Mümkün Mü?

Doğum kontrol hapı, doğru bir şekilde kullanıldığında oldukça etkili bir korunma yöntemidir. Ancak, hiçbir korunma yöntemi % etkili değildir ve doğum kontrol hapı kullanırken de hamile kalma riski vardır.

Doğum kontrol haplarının etkinliği, doğru kullanım oranlarına bağlıdır. Doğum kontrol haplarının düzenli olarak ve her gün aynı saatte alınması, etkinliğini artırır. Doğru kullanım oranlarına göre, doğum kontrol haplarının etkinliği %99’a kadar çıkabilir.

Ancak, bazı durumlarda doğum kontrol hapları etkisiz kalabilir ve hamilelik oluşabilir. Bu durumlara örnek olarak ilacın düzenli kullanımının yapılmaması, ilaçların alım saatlerinin aksatılması, kusma veya ishal durumlarında ilacın emilememesi, bazı ilaçlarla etkileşime girmesi gibi durumlar gösterilebilir.

Eğer doğum kontrol hapı kullanıyorsanız ve hamilelik şüphesi yaşıyorsanız, hemen doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Ayrıca doğum kontrol haplarının hamilelik riskini % ortadan kaldırmadığı ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonları önlemediği unutulmamalıdır. Bu nedenle, ek bir korunma yöntemi kullanmak önerilir.

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Dönemi Düzeni Nasıl Olur?

Doğum kontrol hapı kullanımı adet dönemi düzeninde değişikliklere neden olabilir. Doğum kontrol hapı, kadın vücudunda progesteron ve/veya östrojen hormonlarının düzeyini değiştirerek gebeliği önler. Bu hormon değişiklikleri, adet dönemi düzeninde değişikliklere neden olabilir.

Doğum kontrol hapı kullanan kadınların bir kısmında adet dönemi daha düzenli hale gelirken, bazı kadınlarda adet dönemi düzensizleşebilir. Ayrıca, doğum kontrol hapı kullanmaya başladıktan sonra ilk birkaç ay içinde hafif lekelenme veya kanama da olabilir. Bu normal bir durumdur ve vücudun ilaca uyum sağlamasıyla birlikte genellikle azalır veya kaybolur.

Doğum kontrol hapı kullanırken, adet dönemi başlangıç tarihi genellikle hapın içerdiği hormon düzeyine bağlı olarak değişir. Doğum kontrol haplarının bazı çeşitleri, aktif tabletlerin sayısı ve hormon dozajı değiştirilerek adet dönemi düzeni kontrol edilebilir. Bu nedenle, hap kullanımında doktorun önerilerine uyulması önemlidir.

Doğum kontrol hapı kullanımı bırakıldığında, adet dönemi düzeni genellikle birkaç ay içinde normale döner. Ancak, her kadının vücudu farklı olduğu için, hap kullanımı bırakıldıktan sonra adet dönemi düzeni farklılık gösterebilir.

Doğum Kontrol Hapı İsimleri Nelerdir?

Doğum kontrol hapı çeşitleri farklı içerikler ve dozlarda olabilse de bazı yaygın kullanılan markalar aşağıda listelenmiştir.

Ancak, doğum kontrol hapı kullanımı için doktor kontrolü ve önerisi önemlidir. Bu nedenle, herhangi bir doğum kontrol yöntemi kullanmadan önce bir sağlık uzmanı ile görüşmek ve uygun seçenekleri tartışmak önemlidir.

Yasmin Doğum Kontrol Hapı

Yasmin, hormonel doğum kontrol hapı olarak kullanılan bir ilaçtır. İçeriğinde etinilöstradiol ve drospirenon adlı iki farklı hormon bulunur. Yasmin, adet döngüsünü düzenlemeye, yumurtlamayı önlemeye ve gebeliği önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, sivilce, aşırı tüylenme ve premenstrüel sendrom (PMS) gibi rahatsızlıkların tedavisinde de kullanılabilir. Yasmin, günlük olarak alınan bir hap olup, herhangi bir yiyecek ile birlikte veya ayrı olarak alınabilir. Ancak, doğru kullanımı önemlidir ve doktorun verdiği talimatlara göre alınması gerekir. Yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, meme hassasiyeti, vajinal akıntı, ciltte lekelenme ve kilo değişiklikleri yer alabilir.

Yazz Doğum Kontrol Hapı

Yaz, kadınlar için doğum kontrolü için kullanılan bir oral kontraseptiftir. Aktif bileşenler olarak drospirenon ve etinil östradiol içerir. Yazz, doğum kontrolü için kullanılan bir diğer ilaç olan Yasmin ile benzer özelliklere sahiptir. Yazz, yumurtlama sürecini engelleyerek ve rahim ağzı mukusunun kalınlaştırılması yoluyla gebeliği önlemeye yardımcı olur. Ayrıca, sivilce, düzensiz adet kanamaları ve premenstrüel disforik bozukluk gibi diğer durumların tedavisinde de kullanılabilir. Yazz’ın bazı yan etkileri olabilir, ancak çoğu kadın için iyi tolere edilir. En sık bildirilen yan etkiler arasında bulantı, baş ağrısı, meme hassasiyeti, vajinal akıntı, kilo değişiklikleri ve adet kanamalarında değişiklikler bulunur. Ancak, bazı durumlarda ciddi yan etkiler de görülebilir.

Qlaria Doğum Kontrol Hapı

Bu hap, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir. Qlaira, özellikle düzensiz veya ağrılı adetler gibi hormonel sorunları olan kadınlar için kullanılır. Ayrıca endometriozis gibi hormonel nedenlerden kaynaklanan diğer sorunların tedavisinde de kullanılabilir. Qlaira, diğer doğum kontrol haplarından farklı olarak 26 beyaz ve 2 kırmızı tablet içerir. Beyaz tabletlerdeki hormon miktarı, diğer doğum kontrol haplarındaki sabit miktarın aksine dört farklı seviyede değişir. Kırmızı tabletlerde, hormon yerine plasebo (etkisiz) tabletler bulunur. Qlaira, düzenli olarak ve doğru şekilde kullanıldığında yüksek bir koruma sağlar.

Microgynon Doğum Kontrol Hapı

Microgynon, etkin madde olarak levonorgestrel ve etinilestradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Bu ilaç, östrojen ve progesteron hormonlarını içerir ve bu hormonların düzenli olarak alınması gebeliği önlemeye yardımcı olur. Microgynon, doğum kontrolünde yüksek etkinlik seviyesine sahiptir ve düzenli olarak alındığında %99’a kadar etkilidir. Ayrıca, regl dönemi sırasında yaşanan ağrı ve kramp şiddetini azaltma, adet düzensizliklerini düzenleme gibi faydaları da bulunmaktadır. Ancak, Microgynon kullanımı bazı yan etkilere de neden olabilir. En sık görülen yan etkiler arasında mide bulantısı, baş ağrısı, göğüs hassasiyeti, kilo alma veya kaybı, adet düzensizlikleri ve akne bulunur. Ayrıca, kan pıhtılaşması veya yüksek tansiyon gibi daha ciddi yan etkiler de nadiren görülebilir.

Desolett Doğum Kontrol Hapı

İçeriğindeki sentetik östrojen (desogestrel) ve progesteron (etinilöstradiol) hormonları, yumurtlamayı engelleyerek gebelik riskini azaltır. Desolett, doğum kontrol hapları arasında özellikle akne tedavisinde etkili olduğu düşünülen bir ilaçtır. Desolett, 28 günlük bir pakette sunulur ve her gün düzenli olarak aynı saatte alınması gerekir. İlacın kullanımı sırasında yan etkiler meydana gelebilir, bu yan etkilerden bazıları şunlardır: baş ağrısı, mide bulantısı, adet düzensizlikleri, hassasiyet, kanama, vajinal enfeksiyonlar, cilt problemleri, kilo değişiklikleri ve ruh hali değişimleri gibi.

Ginera Doğum Kontrol Hapı

Ginera, içerisinde etinilestradiol ve dienogest adlı hormonları barındıran bir kombinasyon doğum kontrol hapıdır. Etinilestradiol, östrojen hormonuna benzeyen bir bileşiktir ve dienogest, progesteron benzeri bir hormondur. Bu ilaç, doğum kontrolü sağlamanın yanı sıra, adet düzensizlikleri, adet ağrıları, polikistik over sendromu gibi durumların tedavisinde de kullanılabilir.

Gynelle Doğum Kontrol Hapı

Gynelle, etinilestradiol ve levonorgestrel adlı hormonları içeren bir kombinasyon doğum kontrol hapıdır. Bu ilaç, düzenli olarak kullanıldığında doğum kontrolü sağlar ve adet döneminin düzenli olmasına yardımcı olur.

Diane35 Doğum Kontrol Hapı

Diane35, etinilestradiol ve cyproteron acetate adlı hormonları içeren bir kombinasyon doğum kontrol hapıdır. Bu ilaç, düzenli olarak kullanıldığında doğum kontrolü sağlar ve aynı zamanda sivilce, yağlı cilt, aşırı tüylenme gibi durumların tedavisinde de kullanılabilir.

Miranova Doğum Kontrol Hapı

Miranova, etinilestradiol ve gestodene adlı hormonları içeren bir kombinasyon doğum kontrol hapıdır. Bu ilaç, düzenli olarak kullanıldığında doğum kontrolü sağlar ve aynı zamanda adet dönemi sırasında yaşanan ağrıları ve kanamayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Myralon Doğum Kontrol Hapı

Myralon, levonorgestrel ve etinilöstradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Gebeliği önlemek için kullanılır ve adet dönemi düzenleyicidir. Ayrıca, bazı durumlarda ağrılı adet dönemlerini hafifletmeye yardımcı olabilir. Yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, meme hassasiyeti ve kilo artışı sayılabilir.

Triquilar Doğum Kontrol Hapı

Triquilar, levonorgestrel ve etinilöstradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Adet dönemi düzenleyicidir ve gebeliği önlemek için kullanılır. Ayrıca, premenstrüel sendrom (PMS) semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yan etkileri arasında mide bulantısı, baş ağrısı, akne, meme hassasiyeti ve kilo artışı sayılabilir.

Cybelle Doğum Kontrol Hapı

Cybelle, noretisteron ve etinilöstradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Gebeliği önlemek için kullanılır ve adet dönemi düzenleyicidir. Ayrıca, endometriozis semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Yan etkileri arasında mide bulantısı, baş ağrısı, meme hassasiyeti ve kilo artışı sayılabilir.

Belara Doğum Kontrol Hapı

Belara, klormadinon asetat ve etinilöstradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Adet dönemi düzenleyici özelliklere sahip olan Belara, aynı zamanda akne tedavisinde de kullanılabilir. Yan etkileri arasında baş ağrısı, mide bulantısı, meme hassasiyeti ve kilo artışı sayılabilir.

Elleacnelle Doğum Kontrol Hapı

Bu ilaç da etonogestrel ve etinilestradiol içerir ve gebeliği önlemek için kullanılır. Ayrıca sivilce tedavisinde de kullanılabilir. İlacın alımı 21 gün boyunca yapılır ve 7 gün ara verilir. Elleacnelle, yan etkileri olarak baş ağrısı, karın ağrısı, bulantı, meme hassasiyeti, kilo değişimi ve adet düzensizliği gibi durumlar görülebilir.

Jerbera Doğum Kontrol Hapı

Jerbera, norgestrel ve etinilestradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Gebeliği önlemenin yanı sıra, adet ağrısı, adet öncesi sendromu ve sivilce tedavisinde de kullanılır. Jerbera, diğer doğum kontrol hapları gibi, günlük olarak alınır ve yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, depresyon ve adet düzensizliği gibi durumlar bulunabilir.

Leverette Doğum Kontrol Hapı

Leverette, desogestrel ve etinilestradiol içeren bir doğum kontrol hapıdır. Gebeliği önlemek için kullanılır ve ayrıca adet öncesi sendromu, sivilce ve aşırı tüylenme gibi durumların tedavisinde de kullanılabilir. Leverette’nin yan etkileri arasında mide bulantısı, kusma, baş ağrısı, meme hassasiyeti ve adet düzensizliği gibi durumlar bulunabilir.

YASMIN 21 film tablet Nedir ve Ne İçin Kullanılır

funduszeue.info nedir ve ne için kullanılır?

• YASMIN, 21 tabletlik ambalajlarda bulunur. Her bir tablet 3 mg drospirenon, mg etinilestradiol içerir. Bu tabletler; bir tarafında düzgün altıgen içerisinde “DO” kabartmalı yuvarlak bikonveks açık sarı film kaplı tablet şeklindedir.

• İki hormon içeren doğum kontrol hapları, kombine oral kontraseptif olarak adlandırılırlar.

• Kombine oral kontraseptiflerin gebeliği önleyici etkisi, yumurtlamanın engellenmesi ve rahim salgılarındaki değişiklikler gibi birçok faktörün etkileşmesi ile ortaya çıkar.

• YASMIN, gebeliği önlemek amacıyla kullanılır. Bunun dışında hormonlara bağlı vücutta su tutulması, sivilce ve ciltte yağlanmadan şikayetçi kadınlarda kullanılır.

Diyabet HastalığıDiyabet Hastalığı  Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.
Parkinson HastalığıParkinson Hastalığı  Hastalık ilk kez de İngiliz doktor James Parkinson tarafından tanımlanmış ve Dr. Parkinson hastalığı &#;sallayıcı felç&#; olarak kaleme almış.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası