gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu / GERÇEK FAYDALANICI BİLDİRİMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME

Gerçek Faydalanıcıya Ilişkin Bildirim Formu

gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu

Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu İnternet Vergi Dairesinde Uygulamaya Açılmıştır

Tebliğin geçici 1. maddesi uyarınca gerçek faydalanıcı bilgisi verme yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dahil bütün mükellefler ile diğer kişilerin,  ilk bildirimlerini bir form ile elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı’na bildirmeleri gerekmektedir. Söz konusu bildirimin en geç günü sonuna kadar yapılması gerektiğini hatırlatmak isteriz.

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu İnternet Vergi Dairesinde “Diğer Bildirim ve Bilgi Girişleri” menüsünde uygulamaya açılmıştır.

İnternet Vergi Dairesinde yayınlanan bildirim formunda aşağıdaki açıklamalara yer verilmiştir.

Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formuna Ait Bilgiler

1. Bu form No.lı VUK Genel Tebliğinin hükümleri çerçevesinde doldurulacaktır.

 

2. Bu form doldurulurken:

Tüzel kişilerde:

   a) Tüzel kişiliğin hamiline yazılı senetler dahil %25’i aşan hissesine sahip gerçek kişi ortakları,

   b) Tüzel kişiliğin %25’i aşan hissesine sahip gerçek kişi ortağının gerçek faydalanıcı olmadığından şüphelenilmesi veya bu oranda hisseye sahip gerçek kişi ortak bulunmaması durumunda, tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler,

   c) (a) ve (b) bentleri kapsamında gerçek faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda, en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler

gerçek faydalanıcı olarak bildirilecek olup, bu kişiler hakkında formun (A) bölümü doldurulacaktır.

Tüzel kişiliği olmayan adi ortaklık veya iş ortaklığı gibi teşekküllerde:

   a) Tüzel kişiliği olmayan teşekkülleri nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler,

   b) (a) bendi kapsamında gerçek faydalanıcının tespit edilememesi halinde tüzel kişiliği olmayan teşekkül nezdinde en üst düzeyde icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler üst düzey yönetici sıfatıyla, gerçek faydalanıcı olarak bildirilecek olup, bu kişiler formun A bölümünü dolduracaktır.

Trust ve benzeri teşekküllerde; kurucular, mütevelli, yönetici, denetçi veya faydalanıcı sıfatına haiz olanlar ya da bu teşekküller üzerinde nüfuz sahibi olanlar gerçek faydalanıcı olarak bildirilecek olup, bu kişiler hakkında formun B bölümü doldurulacaktır.

3. Gerçek faydalanıcı bilgisinde değişiklik olduğu takdirde No.lı VUK Genel Tebliğinin 6. maddesinin 3. fıkrası uyarınca değişikliğin gerçekleştiği tarihi takip eden bir ay içerisinde bildirim yapılması gerekmektedir.

4. Bilgisi verilen kişinin anılan şirketteki gerçek faydalanıcılığı hissedarı olduğu bir başka şirketten kaynaklanıyorsa bu şirket(ler)in de formun (A) bölümünde açıklama alanında belirtilerek hisse oranı örnekte anlatılan şekilde hesaplanmalıdır. A şirketinin %80 hissesine sahip olan bir B şirketinin %40 oranında hissedarı olan X kişisinin, A şirketine ilişkin bildirimde %80 x %40 = %32 oranında hisse sahibi olduğu için bildirim yapılmalıdır. Ayrıca hangi şirket(ler) aracılığıyla dolaylı ortak olduğu tablo üzerinde yer alan açıklama alanında belirtilmelidir.

Bir gerçek kişinin hissedarlığının hem doğrudan hem de bir başka tüzel kişi ortaklığı nedeniyle dolaylı olması durumunda, formun “Ortaklık Şekli” kısmını “doğrudan ve dolaylı” olarak bildirip “Şirketteki Hisse Oranı” kısmına doğrudan ve yukarıdaki şekilde hesaplanan dolaylı hisselerinin toplam değeri bildirilmelidir.

5. Trust ve trust benzeri yasal oluşumlarda gerçek faydalanıcının tüzel kişi olması durumunda açıklama alanında bahse konu tüzel kişiliğin gerçek faydalanıcı olma sebebi ve hisse oranı belirtilmelidir. Örnek: Yurt dışında kurulu bir trustın mütevellisi C şirketi ise C şirketinin %25’den fazla hissesine sahip olan Y gerçek kişisi söz konusu trustın gerçek faydalanıcısıdır.

Document

Sirküler Sayı: /

Sirküler Sayı: /

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu nedir?

Uluslararası alanda kara para aklama ve terör faaliyetlerinin finansmanı, devletlerin güvenlik sorunu haline geliyor. Bu gibi suç gelirleri ile mücadele için hem ülke içi hem de bölgesel önlemler alınıyor. 

Gerçek faydalanıcı kavramı da daha çok bu ihtiyaçtan doğan bir uygulama sonucu ortaya çıkıyor. Mali suç faaliyetleri genellikle ticari işletmeler üzerinden yürütüldüğü için, işlemlerin nihai faydalanıcısı olan kişilerin tespiti ve denetlenmesi gerekiyor. Her şirketin resmi kayıtlarında şirketin asıl sahibi yazılı olmayabiliyor. Bu sorunu ortadan kaldırmak için yılı temmuz ayında yayınlanan bir yönetmelikle şirketlerin gerçek faydalanıcı bildirimi zorunluluğu getirildi.

Gerçek faydalanıcı nedir?

Gerçek faydalanıcı uluslararası metinlerde "nihai faydalanıcı" olarak geçer. Bu ifadeden de anlaşılabileceği gibi herhangi bir işlemin yapılmasında yer alan aracılar düşünülmediğinde, işlemden nihai etkilenendir. Devletler bu kavramın tanımına kara para aklama, terörün finansmanı, suç gelirlerinin aklanması gibi düzenlemeleri içeren resmi belgelerde yer verir. Örneğin Avrupa Birliği gerçek faydalanıcı kavramını kara para aklama ve terörün finansmanı ile mücadele içerisinde ele almıştır.

Türkiye’de benzer şekilde suç gelirlerinin aklanması ile ilişkilendirilmiştir. Yönetmeliğin 3. Maddesinde yapılan tanımlamaya göre gerçek faydalanıcı bir gerçek kişi olmalıdır. Bu kişi, müşteriyi sahipliğinde veya kontrolünde bulundurabileceği gibi kendi hesabına işlem ya da faaliyet de yürütebilir.

Örneğin, A firmasının aşağıdaki paylara sahip 3 hissedarının olduğunu düşünelim:

-       Zeynep S. %25

-       Oğuz T %20

-       Simay Ltd. Şti. %55 (Gerçek kişi ortakları; Ali F. ve Ahmet K.)

Bu durumda, A firmasının müşterisi T Ltd. Şti'nin nihai kontrolünde bulunduran gerçek kişiler, yani gerçek faydalanıcılar; Zeynep S, Oğuz T İle Ali F ve Ahmet K’dır.

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu nedir?

Gerçek faydalanıcı bildirim formu, şirketlerin gerçek sorumlularını tespit etmek için kullanılır. Gerçek faydalanıcı bildirim zorunluluğu ve usulü ile ilgili düzenlemeler, Resmi Gazete’de yayımlanmıştır ve tarihi itibari ile yürürlüğe girmiştir. Tebliğ’e göre gerçek faydalanıcı bildirimi yapmak zorunda olan şirketler; kurumlar vergisine tabii şirketler, kolektif şirketler, komandit şirketler, adi ortaklıklar ve Türkiye'de yönetim birimi olan yabancı şirketler olarak belirtilir. Ayrıca, sayılı suç gelirlerinin aklanmasının önlenmesi hakkında kanunun uygulanmasından sorumlu olarak sayılan kurumlar da gerçek faydalanıcı bildirimi yapmak zorundadır.

Gerçek faydalanıcı bildirimi iki yöntemle yapılır. Bildirim formu, kurumlar vergisi mükellefleri olan Anonim Şirketleri ve Limited Şirketleri dışındaki mükelleflerin bildirim yapmak için kullandıkları yöntemdir. Bildirim formuna, İnternet Vergi Dairesi'ne şirket bilgileri ile girilerek ulaşılabilir.

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu nasıl verilir?

Kurumlar vergisi mükellefleri, gerçek faydalanıcıya ait bilgileri geçici ve yıllık vergi beyannameleri ekinde sunar. Ekte gerçek faydalanıcılara ait aşağıdaki bilgiler yer alır:

  • Adı soyadı
  • Vatandaşlıkları
  • T.C. kimlik numaraları
  • İkametgah adresleri
  • Varsa telefon numaraları, faks numaraları ve eposta bilgileri
  • Gerçek faydalanıcı olmasının nedeni

Diğer mükellefler ise bildirimleri Gelir İdaresi Başkanlığı'na elektronik ortamda yapar. Bildirim, her yıl ağustos ayında yapılır. Kurum, elden ya da posta ile gönderilen formları kabul etmez. Bildirim yapmak için aşağıdaki adımlar izlenir:

  • İnternet Vergi Dairesi'ne giriş yapılır.
  • Gerçek Faydalanıcıya İlişkin Bildirim Formu Girişi sekmesine tıklanır.
  • İlgili forma, bildirimi yapma zorunluluğu olan gerçek kişi adına doldurulur. Formu doldururken ihtiyaç duyulan, yukarıda sıralanan bilgiler ile aynıdır.

Şirket içinde yeni bir gerçek faydalanıcı tanımlanması ya da var olan kişilerde değişiklik olması halinde Başkanlığa bildirim yapılması gerekir. Bildirim süresi, değişikliğin gerçekleştiği tarihi takiben 1 aydır. Belirtilen tarihlerde bildirim yapılmaması, yanlış ya da eksik beyan verilmesi halinde bildirim sahibi hakkında Sayılı Kanun'un ilgili ceza hükümleri işletilir.

GERÇEK FAYDALANICI BİLDİRİMİ HAKKINDA BİLGİLENDİRME


1- Gerçek Faydalanıcı Bildirimini 01/08/ tarihi itibarıyla faal olan; Kurumlar Vergisi Mükellefleri ile Koll.Şti, Kommandit Şti ve Adi Ortaklıklar 31 Ağustos tarihine kadar vereceklerdir. (Gerçek Kişilerin kendi adına bildirim yükümlülüğü yoktur. Avukat, SMMM Noter gibi şahıslardan Gelir İdaresi tarafından bunların müşterileri hakkında bir bilgi istenmesi halinde verilecektir.)

2-Gerçek Faydalanıcıya ilişkin bildirim formu İnteraktif Vergi Dairesi (seafoodplus.info vergi dairesi/diğer bildirim ve bilgi girişleri ) alanından, Kurumlar Vergisi mükellefleri, Kollektif şirketlerde şirketi temsile yetkili kişi ve adi ortaklıklarda en yüksek ortaklık payına sahip kişi vermek zorundadırlar. Bu bildirim ayrıca bu ortaklıklar ile Mesleki sorumluluk sözleşmesi bulunan Meslek Mensupları tarafından da yapılabilecektir.

3-Gerçek Faydalanıcı, ortaklığın % 25’ini aşan hissesine sahip kişilerdir. Ortaklığın % 25’ini aşan hissesine sahip gerçek kişi ortağının Gerçek Faydalanıcı olmadığından şüphelenilmesi veya bu oranda hisseye sahip gerçek kişi ortak bulunmaması durumunda, tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişiler, gerçek faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda ise en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler Gerçek Faydalanıcı olarak kabul edilirler.

4 Sayılı seafoodplus.infoği: seafoodplus.info

5-TURMOB sirküleri: seafoodplus.info

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir