kombi metreküp hesaplama / Doğalgaz Fatura Hesaplama - Şubat

Kombi Metreküp Hesaplama

kombi metreküp hesaplama

Doğalgaz hangi derecede ne kadar yakar, ne kadar fatura gelir? Doğalgaz faturası hesaplama

Kombi sıcaklığı, doğalgaz kullanımından tasarruf etmek ve büyük doğalgaz faturalarını azaltmak için genellikle bir merak konusudur.

Kabarık bir doğalgaz faturası yaşamamak için vatandaşların gündeminde 'kombi kaç derece yanar' sorusu var.

Özellikle doğalgazın derecelerde çalıştığı kış aylarında saatte ne kadar yaktığı merak konusu.

Kombi derecesinin sınıflandırılması hem ekonomik hem de sağlık açısından hassas bir konudur.

Öte yandan kombinin sıcaklık ayarı, markası, kombi tipi, bina yalıtımı, apartman büyüklüğü, radyatör sayısı, radyatör boyutu, radyatör gücü gibi birçok faktöre bağlı olarak kullanıcının isteğine göre de değişebilmektedir.

KOMBİ KAÇ DERECEDE YANMALI

Kombinin ideal ısıtma değerleri evin veya ısıtılan odanın büyüklüğüne ve konumuna göre değişir. Ancak salon ve koridor gibi odalarda ortalama sıcaklığın 15 derece, örneğin oturma odası, yatak odası ve mutfakta ise derece olması yeterlidir.

Kombinin sıcak su ayarları için ideal sıcaklık ortalama 60 derecedir. Bu sıcaklıkta üretilen sıcak suyun ev için değeri yaklaşık 20 derecedir.

DOĞALGAZ FATURA HESAPLAMA

metreküp doğalgaz fiyatı KDV dahil yaklaşık 2,3 TL'dir. Doğalgazın KDV oranı vardır.

40 derecede ne kadar doğalgaz yakar: 40 derecede çalışan bir kombi saatte yaklaşık 0,42 metreküp doğalgaz tüketir. Yani saatlik ücreti kuruş artı KDV civarındadır.

50 derecede ne kadar doğal gaz yakar: 50 derecede çalışan bir kombi saatte yaklaşık 0,53 metreküp doğalgaz tüketir. Yani fatura saat başına yaklaşık 1 lira, 20 kuruş artı KDV gösteriyor.

60 derecede doğal gaz ne kadar yakar: 60 derecede çalışan bir kombi saatte yaklaşık 0,64 metreküp doğalgaz tüketir. Yani kombiniz saatte 1,47 TL artı KDV yakıyor.

Doğalgaz faturası nasıl az gelir hakkında detaylı bilgilendiriyoruz. 30 derecede yanan kombi ne kadar fatura gelir işte detaylar.

Doğalgaz faturası nasıl az gelir, nelere dikkat etmek gerekiyor? Doğalgaz fiyatlarındaki artışlardan sonra kış aylarında hem ısınmak hem de tasarruf ederek doğalgaz kullanmak mümkündür. Bunun için yapılması gereken bazı unsurlar bulunmaktadır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Kombiyi sürekli kapatıp açmamak
  • Ev içinde ısı yalıtımı yaptırmak
  • Evin günlük olarak havalandırılması
  • Petek ve kombinin temizlenmesi
  • Peteklerin önünü kapatmamak

Kombi sürekli kapatıp açıldığında evin ısınmasında sorun çıkar. Her kapatıp açmada oda yeniden ısıtılmaya çalışır. Bu sebeple kombiyi düşük ısıda sürekli kullanmak doğalgaz faturasını azaltır. Eve ısı yalıtım yaptırmak evinizin daha kolay ve daha az derecede ısınmasını sağlar.

30 Derecede Yanan Kombi Ne Kadar Fatura Gelir

30 derece yanan kombi ne kadar fatura gelir için kullanım şekline ve ne sıklıkta yakıldığına göre değişim gösterebilmektedir. Eğer odalarınız küçük ve yalıtım varsa yüksek gelmesi pek mümkün değildir. Ortalama doğalgazın sürekli 30 derecede açık olması halinde görülebilecek fatura – TL arasında değişmektedir. Ancak bilindiği gibi sürekli açılıp kapatılırsa daha da yüksek gelebilir.

35 Derecede Yanan Kombi Ne Kadar Fatura Gelir

35 derecede yanan kombi ne kadar fatura gelir , geçen yıl doğalgaz fiyatlarında biraz daha düşük zamlanma durumu söz konusuydu. Doğalgaz metreküp fiyatı 4,08 TL olmuştur. Bu yönden düzenli olarak yılında 35 derecede kombisi çalışan birinin faturası ortalama – TL arası gelmektedir.

40 Derecede Yanan Kombi Ne Kadar Fatura Gelir

40 derecede yanan kombi ne kadar fatura gelir , yüksek bir sıcaklık oranı sağlayan bu derece faturaya da benzer şekilde yansıyabilmektedir. Fatura fiyatlarının aylık olarak bu şekilde yakılırsa – lira arasında gelme ihtimali vardır.

Kombi Kaç Derece Olmalı

Kombi Kaç Derece Olmalı

Kombi kaç derece olmalı sorusuna yanıt olarak evinizi ısı durumu, yalıtımı ve büyüklüğüne göre yanıt verilebilir. Bu anlamda metrekare ve üstü evlerin 30 – 35 derece olması idealdir. Ev bu sıcaklıkta kolayca ısınacaktır.

Balonlu naylon ile doğalgaz faturası nasıl yarıya indirilir

Doğalgaz yardımı başvurusu nasıl yapılır

T.C. No ile doğalgaz borç sorgulama

Kombi Fiyatları

Büyük Tüp Fiyatı

Doğalgaz Fatura Hesaplama Formülü

Eğer gelecek ay doğalgaza ne kadar ödeyeceğinizi merak ediyorsanız birkaç önemli noktaya dikkat ettikten sonra, faturayı hesaplamak kolaydır.

Doğalgaz Faturası Ne Kadar Gelir?

Doğalgaz sayacınızı düzenli olarak okuyorsanız aylık kaç metreküp gaz tükettiğinizi yaklaşık olarak tahmin edebilirsiniz. Kış aylarında havanın soğukluğuna göre bu tüketimin değişmesi olasıdır. Eğer aylık tüketim hacminizi yaklaşık olarak bilmiyorsanız sayacınızdaki endeksi not ettikten sonra bir ay bekleyip sayaçtaki son endeksi alın. Son endeksten not ettiğiniz ilk endeksi çıkardığınızda faturada sayaçtan ölçülen hacim olarak gösterilen değeri metreküp cinsinden bulursunuz.

Bu değeri bulduktan sonra, ilk yapmanız gereken standart metreküp (Sm3) cinsinden düzeltilmiş tüketimi bulmaktır.

Mekanik doğalgaz sayacı okunurken kadrandaki kırmızı çerçeveli kısım dikkate alınmaz. Endeks okumayla ilgili daha fazla bilgi için doğalgaz sayacı yazısına göz atın.

Düzeltme Katsayısı (K Çarpanı) Nedir?

Gazlar sıkıştırılabilir akışkanlardır; dolayısıyla farklı basınçlarda ölçülen gaz hacimleri değişir. Meteorolojiden alınan atmosfer basıncı verilerine göre şehirlere göre düzeltme katsayıları hesaplanır. Doğalgaz dağıtım şirketi, tüketicinin gerçek tüketim hacmini hesaplamak için düzeltme katsayısını kullanır. Bu çarpan, fatura dönemindeki farklı katsayıların, günlük ağırlıklı ortalamasıdır.

Dağıtım şirketi, faturalandırmaya esas alacağı tüketim hacmini hesaplamak için, sayaçtan ölçülen hacim değerini (m3) K çarpanını kullanarak düzeltir.

Konut aboneleri için sayaçtan ölçülen hacmi düzeltmek için kullanılacak K çarpanı aylık olarak güncellenir ve aşağıdaki etkenlere bağlı olarak değişir:

  1. Dağıtım şirketine (doğalgaz dağıtım bölgesine),
  2. Sayacın bulunduğu konuma (ile ve ilçeye göre),
  3. Sayaç türü (mekanik ya da elektronik),
  4. Sayaç ölçüm basıncına (21 mBar / mBar / mBar)

Bölgenizdeki görevli doğalgaz dağıtım şirketini arayarak ya da şirketin internet sitesini ziyaret ederek o ayın düzeltme katsayısı değerlerini öğrenebilirsiniz.

Ölçüm basıncı milibarın üzerindeyse, sistemin kendi otomatik hacim düzelticisi bulunması zorunludur. milibar'a eşit ya da altındaysa ve otomatik düzelticisi yoksa, sayaçtan ölçülen hacim değeri, düzeltme katsayısı (K) ile çarpılarak bulunur. Kısaca, konut abonelerinin sayaçlarından ölçülen hacim k çarpanı ile düzeltilmelidir.

Ortalama Fiili Üst Isıl Değer

Ortalama üst ısıl değer, 1 m3 doğalgazın yanması sonucunda elde edilen enerji miktarını kilokalori (kcal) cinsinden verir ve kcal/m3 birimiyle gösterilir. Elde edilecek enerji miktarı, gaz karışımına bağlı olarak değişebilir. Faturaya esas alınacak enerji tüketimini kWh cinsinden bulmak için aşağıdaki işlem yapılır :

**1 kWh doğalgaz tüketiminden ,42 kcal enerji açığa çıktığı kabul edilir.

Fiili üst ısıl değer de K çarpanı gibi dağıtım şirketi, il ve ilçeye göre farklılık gösterebilir. Değerler aydan aya değiştirilir. Fatura dönemine ait güncel üst ısıl değeri dağıtım şirketinden öğrenebilirsiniz.

Hangi Birim Satış Fiyatı Kulllanılıyor?

TL/kWh mı ? TL/m3 mü?

Mevzuata göre, perakende satış fiyatı doğalgaz faturasında iki birim fiyatla da gösterilebilir. Ev abonelerinin perakende satış fiyatı TL/kWh cinsinden gösterilir; bunun amacı kullanılan enerji miktarında ödeme yapılmasıdır.

  • TL/kWh, 1 kWh doğalgaz enerjisinin fiyatını gösterir.
  • TL/m3, 1 m3 doğalgazın fiyatı gösterir.

Bu iki birim fiyatın birbirine çevrilmesi mümkündür. Bu dönüşümün yapılabilmesi için 1 m3 gazdan kaç kWh enerji elde edildiği bilinmelidir. Dönüşümde kullanılan eşitliklere faturalarda yer verilirir. Ev faturasında perakende satış fiyatı TL/kWh olarak gösterilmektedir. Bu durumda, ödenecek tutarın hesaplanması için enerji tüketiminin, kWh biriminden bulunması gereklidir. Bir önceki başlıkta üst ısıl değer düzeltmesi yapılarak tüketim kWh cinsinden hesaplanmıştır.

Güncel fiyatlar hakkında bilgi edinmek için doğal gaz fiyatlarına bakmayı unutmayın.

Ortalama Perakende Satış Fiyatı

Tükettiğiniz ay boyunca doğalgaz fiyatları değişebilmektedir. Fiyatlar aylık olarak güncellense de sayaç okuma tarihleri değişkendir. Bu nedenle, tüketim bedeli (fatura tutarı) hesaplanırken ortalama perakende satış fiyatı esas alınır. Bu fiyat, ay içerisinde değişen doğalgaz fiyatlarının sayaç okuma tarihlerine göre ortalamalarının alınmasıyla bulunur ve TL/kWh birimiyle gösterilir. Satış fiyat bilgisini ilinizde görevli dağıtım şirketinden öğrenebilrsiniz.

Sistem Kullanım Bedeli (SKB)

Sistem Kullanım Bedeli bazı faturalarda ayrı bir kalem olarak gösterilmeyebilir böyle bir durumda perakende satış fiyatına dahil edilmiş demektir. Şehir içi doğalgaz dağıtım özelleştirmeleri için yapılan ihaleler sonucunda, şirketlerin teklif ettikleri birim hizmet, amortisman ve taşıma bedelleri sistem kullanım bedeline eşittir. Buna bağlı olarak Sistem Kullanım Bedeli, dağıtım şirketi ve tüketici kademesine (yıllık tüketim hacmine) göre değişiklik gösterir. Uygulanan bedeller, EPDK'nın her dağıtım şirketi için ayrı olarak belirlediği Sistem Kullanım Bedellerini geçemez. Eğer faturanızda sistem kullanım bedeli ayrıca gösterilmiyorsa yapılması gereken hesap aşağıdaki gibi olur.

Katma Değer Vergisi (KDV)

Doğal gaz tüketimi için uygulanan katma değer vergisinin oranı %18 olarak belirlenmiştir. Ödenmesi gereken KDV tutarı, tüketim bedeli üzerinden hesaplanır. Faturada SKB ayrı olarak gösterilmişse tüketim bedeline dahil edilmelidir.

Toplam Fatura Tutarı

Tüm vergiler dahil, doğal gaz faturasına ödenecek tutar aşağıdaki gibi hesaplanır:

Doğal gaz faturasındaki ödeme kalemleri hakkında daha fazla bilgi için bedel ve vergiler yazısına bakabilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası