4 aylık bebek aldırılır mı / İZMİR BEBEK ALDIRMA – ÇOCUK ALDIRMA FİYATLARI

4 Aylık Bebek Aldırılır Mı

4 aylık bebek aldırılır mı

Kürtaj

Kürtaj Nedir ? &#; İstenmeyen Gebeliğin Sonlandırılması

Gebeliğin durdurulmasına – sonlandırılmasına &#;kürtaj&#; veya “gebelik sonlandırma” denir. yılına kadar yasak olan kürtaja ilişkin yasaların değişmesi ile birçok kadın, hiç olmazsa sağlıklı koşullarda gebeliği sonlandırabilme olanağına kavuştu.Kürtaj işlemine halk arasında değişik tanımlamalar kullanılmaktadır. Kullanılan bu tanımlamalar,gebelik sonlandırma, hamilelik sonlandırma, çocuk aldırma,bebek aldırma, bebek alma, çocuk alma gibi ifadeler kullanılmaktadır.

0 () 0 nolu iletişim numaramızdan  7 /24 yada Web sitemizde bulunan fiyat sor butonlarından KÜRTAJ fiyatları hakkında bilgi seafoodplus.infoıca tüm sorularınız için bizi çekinmeden arayabilir yada web sitemizden sorularınızı bize seafoodplus.infoimiz İzmir&#;in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir &#;in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarından istediğiniz ile bize ulaşseafoodplus.infoimizde en son  en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Ağrı/Acı olmamaktadır dk kadar Kısa bir sürede işlem tamamlanmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek seafoodplus.info GİZLİLİĞİNİZ YASAL HAKKINIZDIR. HERHANGİ BİR BİLGİNİZİ VERMEDEN RANDEVU ALABİLİR , TÜM SORULARINIZI SORABİLİR , KÜRTAJ YAPTIRABLİRSİNİZ !!!!!

Kürtajın ,gebelik sonlandırma işleminin ne zaman ve nasıl yapılacağı Nüfus Planlaması Yasası&#;nda ve bu yasaya bağlı &#;Rahim Tahliyesi ve Sterilizasyon Hizmetlerinin Yürütülmesi ve Denetlenmesine İlişkin Tüzük&#;te düzenlenmiştir. Eskiden suç olan çocuk düşürme ve düşürtme, bu yasanın getirdiği değişiklikle belli koşulların varlığı halinde suç olmaktan çıktı.

Gebelik, kadın bedeninde gerçekleşen doğal bir olaydır. Bu nedenle gebeliği sürdürmeye de gebeliği sonlandırmaya da kadınların karar vermesi gerekir.

Kürtaj, hamilelik sonlandırma  için her durumda mutlaka kadının rızasının olması gerekir. Ancak, hayati tehlikenin söz konusu olduğu çok acil hallerde, doktor izin almaksızın müdahale etmek zorunda kalırsa, bu durumu derhal resmi mercilere ihbar etmek ve rapor vermek zorundadır.

Kadın evli değilse gebeliğin on haftadan az olması kaydıyla kürtaj yaptırmaya her zaman hakkı vardır. Kadın evli ise kürtaj için, kendi rızasının yanında kocasının da rızası olmalıdır. Kocanın izin vermemesi halinde kürtaj yapılamaz. Kadının rızası olmadıkça koca istese de kürtaj yapılamaz.

bebekaldirmaKürtaj Nasıl Yapılır ?

Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.

cocukaldirma Kürtaj işleminin aşamaları:

Küretaj işleminden sonra mutlaka ultrasonografi ile gebeliğin haftası ve canlılığı kontrol edilir. Küretaj işlemine başlarken hasta jinekolojik muayene masasına alınır. Spekulum denilen muayene aleti vajine içerisine yerleştirilir. Vajina içerisi antiseptik solüsyon ile temizlenir. Bu aşamaya kadar herhangi bir ağrı hissedilmez. Daha sonra hastanın isteğine göre genel veya lokal anestezi uygulanır. Genel anestei için hastanın kolundan serum ve damar aracılığıyla ilaçlar verilir, bunu anestezi uzmanları yapar. Hasta derin bir uyku halinde gibi olur ve hiçbirşey hissetmez. İşlemden sonra uyandırılır. Lokal anestezi istenmişse rahim ağzına iğne ile anestezi uygulanır. Daha sonra vakum yöntemi ile gebelik alınır. Spekulum çıkarılır ve genel anestezi uygulanmışsa hasta uyandırılır. Hastanın uyanması dakika sürer. Lokal anestezi uygulanmışs 5 dakika dinlendikten sorna ayağa kalkabilir. Ardından ultrason ile rahim içerisi tekrar kontrol edilir, temiz olduğundan emin olunur. Hasta kürtaj işleminden sonra kısa süre ( dakika) dinlenerek günlük yaşamına dönebilir. Günlük her işini rahatlıkla yapabilir. İşlemden sonra hafif kasık ağrısı ve az miktarda kanama olabilir. İlaçlar ve kontrol: Kürtaj işleminden sonra genellikle hastaya kullanması için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçalr reçete edilir. Hasta genellikle işlemden 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Aşırı kanama ve aşırı ağrı durumlarında 1 hafta beklemeden hemen doktorunuza başvurmalısınız. gün süren hafif ağrı ve en fazla 1 hafta süren az miktarda kanama normaldir. Bazen kanama sadece gün sürebilir veya hiç kanama olmayabilir, bunlar normal durumlardır. Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kürtaj sonrası kanamalar için tampon kullanmamalısınız, ped kullanmalısınız.

vakumkurtajVakum Aspirasyon Kürtaj &#; Vakum Kürtaj Nedir ? Nasıl Yapılır ?

Vakum aspirasyon küretaj:
Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Plastik enjektir ve ince plastik boru şeklinde kanül denilen aletlerden oluşan sistem sayesinde gebelik vakum ile emilerek çekilir ve alınır. Bu yöntem hem kolay hem daha az risklidir, daha az ağrılıdır. Kurşun kalemden daha ince olan plastik uç rahim ağzından içeriye sokularak enjektörün oluşturduğu vakum sayesinde emilerek çekilir. İşlem sıklıkla dakikayı geçmez. Lokal veya genel anestezi ile yapılabilir.

Eskiden yaygın kullanılan küret aletleri küçük çay kaşığı şeklinde ucu olan metal aletlerdir ve günümüzde nadiren gerekli hallerde kullanılır. Bu aletlerle gebelik emilerek alınmaz, küret aletinin ucu ile rahim içerisi kazınarak temizlenir. Daha kolay olan vakum yöntemi yaygınlaştığı için küretler pek kullanılmazlar. Kürtaj işleminde kullanılan enjektör, kanül ve küret gibi bütün aletlerin steril olması gerekir.

Kürtaj sonrası aşağıdaki durumlarda hemen doktorunuza başvurmalısınız:
&#; Ateş yüksekliği (38 derece üzerinde)
&#; Ağrı kesici ile geçmeyen şiddetli ağrı ve kramplar olursa
&#; Kürtaj sonrası aşırı kanamalar olursa
&#; Kürtaj sonrası günlerde kötü kokulu aşırı akıntınız olursa
&#; Kürtajın üzerinden gün geçmesine rağmen kanama azalmazsa veya artarsa

Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi öseafoodplus.infoimiz İzmir&#;in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir &#;in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarının tamamı ile ulaşabilirsiniz. Merkezimizde en son  en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek yoktur.

Kürtaj da sık görülen şikayetler
Kürtaj (kürtaş, küretaj) işleminden sonra sık görülen şikayetler:

Ağrı:
Kürtaj işleminden hemen sonra (lokal anestezi ile de yapılsa genel anestezi ile de yapılsa) kasıklarda adet sancı tarzında ağrı meydana gelir. Ağrı ilk saatlerden itibaren azalmaya başlar ve ilk günden sonra çok rahatsız etmeyecek kadar hafif bir ağrı hissedilir, hatta bazen ilk günden sonra hiç ağrı görülmez. Kürtaj işleminden sonra ağrı kesici reçete edilecektir.

Kanama veya lekelenme:
Kanama kürtaj işlemi sırasında ve hemen sonrasında bir milktar (adet kanaması kadar) olacaktır. Kürtajın üzerinden saatler geçtikçe azalacaktır ve ilk günden sonra adetten daha az veya lekelenme şeklinde kanama görülür. Kanama toplam gün en fazla 1 haftada biter.  Bazı hastalarda kürtaj gününden sonra hiç kanama görülmez, bu da normal bir durumdur. Kanamayı azaltmak için herhangi bir ilaç gerekmez, kendiliğinden azalacaktır zaman geçtikçe. Eğer günler geçtikçe kanamanızda azalma olmuyor veya artıyorsa mutlaka doktorunuza tekrar başvurun. Kanama 1 haftada kesilmemişse mutlaka doktorunuza başvurun. Aşırı kanama olması parça kalması belirtisi olabilir bu durumda ufak bir müdahale ile parça temizlenecek ve kanama duracaktır.

Bulantı &#; kusma:
Kürtaj sırasında veya kürtaj işlemi bittikten hemen sonra çok nadiren görülen şikayetlerdir. Daha sonraki saatlerde ve günlerde görülmez normalde, bu nedenle bulantı, kusma gibi şikayetler olduğunda doktorunuza başvurmanız gerekir. Kürtaj işlemi lokal anestezi ile yapılacaksa işleme hastanın aç karnına alınmaması bu tür şikayetleri önleyebilir.

Adet gecikmesi (adet olamama) ve adet düzensizliği:
Kürtajdan sonra ilk adet genellikle gün sonra görülür. Daha sonraki adetler kişinin kürtajdan önceki adet düzenine göre değişen sıklıkla görülür. Kürtaj işlemi adet düzensizliğimne neden olmaz. Hastanın kürtajdan önceki adetleri nasılsa kürtajdan sonra da aynı şekilde görmeye devam eder.

Akıntı, kaşıntı ve koku:
Kürtaj sonrasında nadiren görülen şikayetlerdir. Kürtaj işlemi sırısın vajinanın ve rahim ağzının antiseptik solüsyonla temizlenmesi vajina florasını bozabilir ve akıntıya (vajinit) neden olabilir. Bu durumda hasta sarı, yeşil, kahverengi, kötü kokulu akıntıdan ve bazen kaşıntıdan şikayet eder. Kürtajdan sonraki kontrolünüzde muayenede akıntı izlenirse tablet veya vajinal ovül şeklinde verilen ilaçlarla bu şikayet düzelecektir.

Ateş:
Kürtaj sonrası normalde ateş yükselmesi olmaz ancak endometrit veya başka bir enfeksiyon gelişirse işlemden gün sonra ateş yükselmesi gelişebilir.

Bunların dışında ishal, kabızlık, baş ağrısı, böğür ağrısı, mide ağrısı gibi şikayetler kürtaj işlemi ile ilgili değildir.

kurtajsorularKürtaj konusunda en çok merak edilen sorular ve cevapları:

Kaç aya kaç haftaya kadar gebebelikte kürtaj yapılabilir?
Kürtaj işlemi yasal olarak 10 haftalık gebeliğe kadar (yaklaşık iki, iki-buçuk ay kadar eder) mümkündür.

Kürtaj sonrasında ilk adet ne zaman başlar?
Kürtajdan sonra yaklaşık gün sonra ilk adet görülür.

Kürtaj sonrasında kısırlık olur mu?
hayır, kürtaj kısırlığa sebep olacak bir müdahale değildir. İlk gebeliklerde yapılan kürtaj da kısırlıpa sebep olmaz.

Kürtaj fiyatları ne kadardır?
Kürtaj fiyatları gebeliğin haftasına, yapılan hastaneye, uygulanan anestezi şekline göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle muayene olmadan ücretini öğrenemezsiniz.

Kürtajı nerede yaptırabilirim?
Kürtaj işlemi hastane veya özel muayenehanelerde, kliniklerde kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından yapılmaktadır. Kürtaj olacağınız merkezdeki uzmanın deneyimi, tecrübesi ve merkezin gerekli aletler, sterilizasyon açısından kapasitesi önemlidir. Küçük şehirlerde olmasa da özellikle İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya gibi büyük şehirlerde kürtaj yapılan aile planlaması merkezleri mevcuttur.

Lokal anestezi mi genel anestezi mi kürtajda daha iyidir?
Her iki anestezi şeklinin de farklı avantaj ve dezavantajları vardır. Hastanın tercihine göre ve muayeneye göre uygun olan anestezi uygulanır.

1 veya 2 aylık gebelikte kürtaj yapılır mı?
Ay hesabı yerine hafta hesabı kullanmak doğrudur çünkü kürtajlarda 10 haftaya kadar yasal sınır belirlenmiştir. Burada gebelik haftası son adetin başladığı tarihe göre ve ultrasona göre hesaplanır.

5 haftalık veya 6 haftalık gebeliklerde kürtaj yapılır mı?
Gebelik kesesi çok küçük olmadığı sürece yapılabilir. Ancak gebelik kesesi kürtaj yapılan aletin (kanül) ucuna gelmeyecek kadar küçükse gebeliğin alınamaması riski vardır bu durumda kesenin biraz daha büyümesini bekleyip daha sonra kürtaj yapılması tercih edilebilir.

7 haftalık veya 8 haftalık kürtajlar vakum yöntemiyle yapılabilir mi?
Vakum yöntemi (enjektör ve plastik kanül) ile genellikle 10 haftaya kadar olan kürtajlar rahatlıkla yapılabilmektedir. Burada doktorun vakum yöntemi konusunda tecrübeli olması önemlidir.

9 haftalık veya 10 haftalık kürtajlar lokal anestezi ile yapılabilir mi?
Bu kadar ileri gebelik haftalarında lokal anestezi ile ağrı hissedilme riski artar. Daha çok genel anestezi tercih edilir. Ancak çok normal doğum yapmış hastalarda ve ağrı eşiği yüksek hastalarda bazen lokal anestezi de uygulanabilmektedir.

Kaç kez kürtaj olunabilir?
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.

Düşükten sonra kürtaj yapılması şart mıdır?
Eğer bütün gebelik materyali tamamen düşmemişse ve parça kalmışsa, kanama varsa kürtaj gereklidir. Gebelik materyali tamamen düşmüşse ve kanama yoksa kürtaj yapılmayabilir.

Düşük hapı veya düşük iğnesi ile kürtaj olur mu?
Ülkemizde düşük hapı veya kürtaj hapı (veya iğnesi) şeklinde kullanılabilecek bir ilaç yoktur. Bu tür ilaçalardan ve tavsiyelerden kaçınmanız gerekir. Doktor denetiminde olmayan her tür ilaç ve müdahale ciddi sonuçlar doğurabilir.

İkinci veya üçüncü  kere kürtaj olmak riskli midir?
İlk kürtajda olduğu kadar nadir riskler ikinci ve üçüncü kürtajlarda da vardır. Ekstra başka bir risk taşımaz.

Bakirelerde kızlık zarı bozulmadan kürtaj yapılabilir mi?
Kızlık zarı çok geniş ve aletlerin geçmesine müsait olanlarda bazen kürtaj mümkün olabilir ancak çoğunlukla mümkün değildir. Muayene ile kısmen anlalılabilir ancak işlem sırasında kızlık zarının yırtılmayacağının garantisi verilemez.

Kürtaj olduğum sornadan anlaşılabilir mi?
Hayır. Bir kadının kürtaj olduğu sonradan başkası tarafından veya başka bir doktor tarafından muayene edilse bile anlaşılamaz.

Kürtaj videosu ve görüntüleri izlemek uygun mudur?
Hastalara bu tür girişimsel işlemlerle ilgili video ve görüntüleri izlemelerini genellikle önermeyiz çünkü yapılan işlemleri çoğunlukla olduğundan farklı algılayarak endişe ve korkularını arttırırlar. Bunun yerine sadece doktorunuzun tavsiye ve anlattıklarını dinlemek daha faydalıdır.

Kürtaj ağrı ve acı verir mi?
Uygun anestezi (lokal veya genel) ve teknikle yapıldığında genellikle rahat ve fazla ağrı duymadan kürtaj olabilrisiniz. Daha önce doğum yapanlarda ağrı genellikel daha az olmaktadır.

Kürtaj için en çok kullanılan yöntem nedir?
Kürtaj için en çok kullanılan son yıllarda vakum aspirasyon yöntemidir. Bu yöntemde enjektör ve plastik ince boru sistemi (karman kanülü) vakum yaratarak rahim içerisindeki gebeliği emerek alır.

Kürtaj işlemi ne kadar sürer?
Genellikle dakika zaman alır. Genel anestezi verilmişse hastanın uyanması da dakika sürer.

Kürtajdan sonra hastanede yatmak gerekir mi?
Hayır kürtaj işlemi yatış gerektirmez. İşlemden kısa süre sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.

Kürtaj sonrasında kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir mi?
Çok küçük haftalarda şart olmasa da özellikle ileri haftalarda yapılması gerekir.

Kürtajdan ne kadar sonra spiral takılır?
Kürtajdan işlemi biter bitmez veya 1 hafta sonra kontrolde spiral takılabilir.

Kürtajdan ne kadar sonra banyo yapabilirim?
Kürtaj oldupunuz gün banyo, duş serbesttir.

Kürtajdan sonra havuza veya denize girebilir miyim?
Kğrtajdan sonra 1 hafta havuza veya denize girilmesi önerilmez.

Kürtaj için en sağlıklı, en kolay ve en uygun haftalar hangileridir?
Genellikle beşinci, altıncı ve yedinci haftanın başları en uygun zamandır. Daha erken gebelikler çok küçük olduğu için nadiren alınanama riski vardır, daha büyük gebeliklerde ise ağrı daha fazla olmaktadır ve işlem daha uzun sürmektedir.

0 () 0 nolu iletişim numaramızdan  7 /24 yada Web sitemizde bulunan fiyat sor butonlarından KÜRTAJ fiyatları hakkında bilgi seafoodplus.infoıca tüm sorularınız için bizi çekinmeden arayabilir yada web sitemizden sorularınızı bize seafoodplus.infoimiz İzmir&#;in en büyük kadın doğum merkezlerinden biri olmakla birlikte İzmir &#;in en merkezi semti ALSANCAK ve en merkezi Noktası LOZAN Meydanındadır. Her semtten ulaşım çok kolaydır. Vapur, Otobüs , Metro gibi ulaşım kanallarından istediğiniz ile bize ulaşseafoodplus.infoimizde en son  en modern ve en güvenilir yöntem olan VAKUM YÖNTEMİ ile Kürtaj yapılmaktadır.Ağrı/Acı olmamaktadır dk kadar Kısa bir sürede işlem tamamlanmaktadır.Kürtaj İşlemi için Herhangi bir bilginizi vermenize gerek seafoodplus.info GİZLİLİĞİNİZ YASAL HAKKINIZDIR. HERHANGİ BİR BİLGİNİZİ VERMEDEN RANDEVU ALABİLİR , TÜM SORULARINIZI SORABİLİR , KÜRTAJ YAPTIRABLİRSİNİZ !!!!!

 

izmir bebek aldırmak &#; bebek aldırma ücreti &#; çocuk aldırma fiyatları izmir çocuk aldırmak çocuk aldırma merkezi bebek aldırmak doktor

Her koşulda kürtaj olmak istiyor

Sultan UÇAR-Bülent GÜNAL / AHT

TÜRKİYE, Isparta Yalvaç’ta kendisine silah zoruyla tecavüz edip hamile bırakan akrabasını tüfekle öldürdükten sonra başını kesip köy meydanına atan 2 çocuk annesi N.Y.’yi konuşuyor. Cinayetin ardından çıkarıldığı mahkemece tutuklanan N.Y., 5 aylık olan bebeğinin kürtajla alınmasını talep etti. Kürtaj olmayı her koşulda istediğini belirten N.Y. “Bu çocuğu doğurmam. Ne olursa olsun kürtaj yapılsın, gerekirse ben de kürtaj sırasında öleyim’’ dedi. N.Y. hamilelikten şüphelenip hastaneye gittiğinde karnındaki bebeğin aylık olduğunu öğrendiğini ve kürtaj yapılamayacağının kendisine söylendiğini vurguladı. Ortada bir gerçek var, o da 26 yaşındaki N.Y.’nin tecavüzcüsünden olan çocuğu doğurmak istemediği. Peki, hekimler bu duruma ne diyor? 5 aylık bir bebeğin kürtajla alınması mümkün mü? Ya hukukçular? Yasalar tecavüzcüsünden hamile kalan kadına kürtaj olabilmek adına ne gibi haklar tanıyor? Tüm bunların ışığında asıl soru: “N.Y., kürtaj olmalı mı, olmamalı mı?’’

‘Doğurmak istemiyorum diyorsa akan sular durur’
Uçan Süpürge Genel Koordinatörü Sevna SOMUNCUOĞLU:

SİLAH zoruyla tecavüze uğramış, hamile kalmış, tecavüzcüsünü öldürmüş bir kadın var. Şimdi de “Bu çocuğu doğurmam” diyen bir kadına, bu travmayı sürdürmeye kimsenin hakkı yok. Bedenin tasarrufu kadına aittir. Bebeğin hayata gelmesini istemiyor. Gerçek, somut bir sonuç yaşadığı hamilelik ve kendisi bu sonucu sonlandırmak istiyor. “Gebelik sonlansın” diyorsa, akan sular durur. Talebinin yasal bir dayanağı da var. Kadın örgütleri olarak “Kürtaj hakkını tartışmıyoruz” diyerek tavrımızı gösterdik. Tecavüzcüsünden hamile kalmış ve bu çocuğu doğurmak istemeyen kadının talebini yerine getirmemek, bilerek işkence yapmaktır.

‘Yasa 20 haftaya kadar kürtaj hakkı tanıyor’
İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükran ŞIPKA:

TÜRK Ceza Kanunu’nun maddesi tecavüze uğrayıp hamile kalan kadına 20 haftaya kadar kürtaj olma hakkı tanıyor. Tecavüz mağduru kadın 20 haftalık hamile. Bu yasa Yeni Türk Ceza Kanunu’na konulduğunda büyük tartışma çıkarmıştı. Bana da 5 aylık bebeğin kürtaj yapılabilmesi korkunç gelmişti. Çünkü ceninden çıkmış, hak ehliyeti almış bir bebek. Burada iki hak çatışıyor. Bunlardan biri bebeğin yaşam hakkıyla, annenin üreme hakkı. Yasalar, burada tercihini kadından yana kullanmıştır. Yani, “Kadın, zaten mağdur olmuş, iradesi dışında bir bebeğe hamile kalmış, o halde istemediği bebeği 5 aya kadar aldırma hakkı olmalıdır” görüşü kabul görmüştür. Sonuçta, kadının tecavüz sonrası hamile kaldığı bebeği 20 haftaya kadar aldırma hakkı vardır.

‘Kadın, erkek egemen devletin tecavüzüne uğramıştır’
İnsan Hakları Aktivisti ve KADER Genel Sekreteri Avukat Vildan YİRMİBEŞOĞLU:

TECAVÜZ sonucu olan bebek hukuken aylıkken alınabilirdi. Kadın yaşadığı tecavüz travması dışında, bir de istem dışı bir gebelikle devlet zoruyla yüz yüze bırakılmıştır. Kadın, erkek egemen devletin tecavüzüne uğramıştır. Ruhsal travma halindeki kadının gebeliğini sonlandırmayan devlet, kadını kürtaj talebinde zamanaşımı sınırına kadar oyalayanlar sorumludur. O kişiler hakkında çok ciddi tazminat davası açılmalıdır. Kadın öyle bir noktaya getirilmiş ki; üstüne bir de kürtaj yapılmayarak başka bir can ortadan kaldırılmış, adeta cinayete itilmiştir. Etik olarak da yasa gereği de, bunun kadına bırakılması gerekirdi.

‘Ben o heyette olsaydım ‘Kürtaj olsun’ derdim’
Psikiyatri Uzmanı Dr. Ayhan AKCAN:

TECAVÜZ ciddi bir travma. Tecavüz, kadında öfke patlamasına diğer bir deyişle cinnet getirmeye neden olmuş ki, kendisine tecavüz eden adamı öldürmüş; dedikodu olduğu için de kafasını kesip köy meydanına atmış. Bu örnekte kadın gerçeklikten tamamen kopmuş. Kadının kürtaj olup olmamasıyla ilgili yetkili sağlık kuruluşu bir karar verecek. Bu kurulda psikiyatristin vereceği karar çok önemli. Ben bu kurulda olsaydım, kesinlikle kadının kürtaj olması gerektiği yönünde görüş belirtirdim. Geleceği de düşünmek zorundasınız. Çocuk doğdu diyelim, yarın çocuğa ne diyeceksiniz? Kadının travmasının devam edeceğini düşünüyorum. Eğer illa “Çocuğu doğursun” kararı çıkarsa, devlet o çocuğa el koymalı.

‘5 aylık bebeğin alınması insan haklarına aykırıdır’
İstanbul Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği Başkanı Kahraman EROĞLU:

ÇOCUK her şeye rağmen dünyaya gelecek. Gebelik 5 aylık olduğu için bize göre bu çocuğun yaşama, korunma ve gelişim hakkının birileri tarafından yerine getirilmesi ve güvence altına alınması gerekiyor. Tecavüz sonucu olması çocuğun suçu değildir. Bu durumdaki bir anne mutlaka devlet tarafından karnındaki bebek için korunmaya alınmalıdır. Doğum gerçekleştikten sonra da çocuk hapishane ortamında büyümemesi için acilen devlet korumasına alınarak çocuk yuvasında bakılmalıdır. 5 aylık çocuk cenin de olsa insan hakları açısından hak sahibi bir birey olmuştur. Alınması doğru değildir.

‘5 aylık gebeliklerde kürtaj hayati risk taşır’
Medikal Park Kadın Doğum ve Tüp Bebek Ünitesi Direktörü Prof. Dr. Kadir SAVAN:

SEBEBİ ne olursa olsun, yasal süresi geçmemiş ise annenin tercihi hekim için öncelikli doğru karar olmalıdır. Kişisel olarak kürtaja sıcak bakmıyorum. Önemli olan annenin isteğidir. Bu olayda anne aylıkken de 5 aylıkken de bebeği istemiyor. Bebeğe aylıkken müdahale edilebilirdi. Bir çocuktan birinci derece sorumlu olan kişi, annesidir. Ama annenin cezaevi koşullarında hamileliğini devam ettirmesi, bakıp büyütmesi çok zordur. 5 aylık gibi büyük gebeliklerde risk yüksektir. Kürtajla parçalanarak değil ilaçla erken doğumla sonlandırılıyor.

‘Yasa suiistimal edilmeye çok açık’
Avukat-Eski Adli Tıp Enstitüsü Hukuk Müşaviri Dr. Tanıl BAŞKAN:

NORMAL durumlarda kürtaj için yasal sınır 10 hafta. Yeni yasada eğer hamilelik suç mahsulüyse kürtaj süresi 20 haftaya kadar çıkarılmıştı. Bu yasayı çıktığında eleştirenler arasındaydım. Çünkü suiistimal edilmeye çok açık. Hamile olan kadın, gebeliğin suç mahsulü olduğunu iddia edebilir. Isparta’daki örnekte eğer öldürülen adam çocuğun babasıysa kadının kürtaj hakkı var. Bebeğin eşinden mi yoksa tecavüzcüden mi olduğu belirsizliği de ortadan kaldırılmalı. Kadının kürtaj hakkı var ancak bu yasa suiistimal edilmeye çok açık.

‘Tercih her zaman anneye aittir’
Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi ŞİRİN:

DÜNYADA kadına yönelik şiddet, cinsel taciz ve bedeninin istismar edilmesi konularında insan haklarının temel ölçütleri her ülke için geçerlidir. Özellikle savaş bölgelerinde kadınların tecavüze uğradıkları ve bu tecavüzler sonucu doğan bebekler gerçeğini hepimiz biliyoruz. Doğurup doğurmama hakkı Bosna’da da annelerin kişisel tercihine göre kullanılmıştır. Bu çok saygıdeğer bir insan hakkıdır. Tecavüz sonucu oluşan bir gebelikte tercih her zaman anneye aittir. Annenin tercihi ve hekimlerin alacağı karara herkes saygı duymalıdır.

4 Ay Aşısı Nedir? En Ge&#; Ne Zaman Yapılmalı? Yan Etkileri Var Mı?

4. Ay Aşısı Nedir?

Ebeveynlerin bebekleri 4. Ayını doldurduğunda yaptırmaları gereken aşıya seafoodplus.info aşısı denir. seafoodplus.info aşısı beşli karma aşı olarak geçer ve iki doz halinde yapılır. Aşılar bebekleri özellikle bulaşıcı hastalıklardan korumak ve vücudun direncini artırmak için yapılmaktadır.

4. Ay Aşısı En Geç Ne Zaman Yapılmalıdır?

Bebeklerde hastalığa karşı direnç oluşması açısından yaptırılan aşılar zamanında yaptırılması önemlidir. Bu sebeple bebeklerde aşı yaptırmak için zamanın geçirilmemesi tam zamanında yaptırılması gerekmektedir. Sağlık ocakları bebeklere aşı yapmakla yükümlüdür. Bu sebeple sağlık ocaklarında bebeğiniz ile ilgilenen hemşireden daha detaylı bilgi almak gerekir.

Bebeklerde 4 Ay Aşısının Yan Etkileri Nelerdir?

Bebeklerde yapılan 4. Ay aşısı bebekler için oldukça önemlidir. Beşli karma şeklinde 2 doz halinde yapılan bu aşılar bebekler için koruyucu özelliğe sahiptir. Bebeklerde yapılan aşıların zaman zaman yan etkiler de görülebilir. Bu yan etkilerden ilki ve en yaygın görüleni genel olarak ateştir. 4. Ay aşısında sonra da bebeklerde ateş görülebilir. Bu durumda özellikle ilk 24 saat bebeklerde ateşe dikkat edilmelidir.

Bebekte ateşi düşürmek için Calpol ve benzeri ateş düşürücüler bebeğe verilebilir. Ateşin düşmesi için ayrıca bebeğe ılık duş aldırılabilir. Bebeklerde en çok görülen yan etki aşı sonrası ateştir. Bu sebeple ailelerin panik yapmaması sadece bebeklerin ateşini kontrol ederek dikkat etmesi gerekmektedir. Bunun dışında ateş konusunda herhangi bir şey yapmalarını gerek yoktur. Özellikle bebeklerde ilk 24 saatte görülen Ateş kontrol altında tutmaya çalışılmalıdır.

Bu dönemde bebeklerde görülen problemlerin başında huysuzluk, yorgunluk ve iştah kaybı da görülebilir. Hafif derecede seyreden sorunlar olarak algılanan huysuzluk, yorgunluk ve iştah kaybı kontrol altına alınarak birkaç gün içinde düzelecektir.

Aşılardan sonra orta dereceli sorunlar ise bebeklerde 3 saat veya daha fazla ağlama krizleri, yüksek ateş gibi sorunlardır.

Bebeklerde Aşı Takvimi

Bebek doğduğundan itibaren birçok aşı olması gerekmektedir. Hem bireysel sağlık hem de toplum sağlığı açısından oldukça önemli olan aşılar, özellikle bebeklerin doğumundan itibaren uygulanır.

- Bebek doğduğunda Hepatit B 1. Doz
- 1. Ay da Hepatit B 2. Doz
- 2. Ay da Beşli karma aşı 1. Doz
- 3. Ay da tüberküloz aşısı
- 4. Ay da Beşli karma aşı 2. Doz
- 6. Ay da Beşli karma aşı 3. Doz ve Hepatit B 3. Doz.
- Ay da 3’ lü karma aşı ve hepatit A 1. Doz
- Ay da Su çiçeği aşısı
- Ay da Beşli karma aşı 4. Doz, hepatit A aşısı 2. Doz
- 4- 6 yaş arası dörtlü karma aşı 1. Doz- üçlü karma aşısı 2. Doz şeklinde uygulanmaktadır.

Bebeklerde Aşı Neden Yapılır?

Bebeklere yapılan aşı ile bebeklerin önlenebilen hastalıklara yakalanmaması amaçlanmaktadır. Amaç genel olarak bir aşılama uygulayarak hastalıkların ortadan kaldırılmaya çalışılmasıdır.

Aşılarla Hangi Hastalıklar Önlenebilir?

Bebeklere uygulanan aşılar sayesinde birçok hastalık önlenebilir. Böylece hem bebek sağlığı hem de toplum sağlığı da korunmuş olur. Bebeklere yapılan aşılarla önlenebilecek hastalıklar şunlardır; difteri, tetanos, boğmaca, hib, hepatit b, çocuk felci gibi hastalıklar aşılar sayesinde önlenebilmektedir.

Bebeklerde Aşı Sonrası Ciddi Bir Reaksiyon Görülürse Ne Yapılmalıdır?

4. Ay aşısından sonra bebeklerde ciddi bir reaksiyon belirtileri varsa kişi kaygılandıran durumlara dikkat etmek gerekir. Bu reaksiyonlar genel olarak; kurdeşen, boğazın şişmesi, nefes darlığı şeklinde ise aynı zamanda bebekte ateş uyku iştahsızlık durumları görülüyorsa acil olarak Ambulans çağırılmalı ya da kişi bebeğini en yakın hastaneye götürmelidir. Bebekle ilgilenen doktor bebek için aşı sonrası istenmeyen etki bildirim raporu düzenlemelidir.

Doğum kontrolü ve kürtaj


Sual: Çocuk olmaması için tedbir almak mesela prezervatif kullanmak caiz mi?
CEVAP
Evet caizdir.

Sual: Kadın çocuk olmaması için spiral kullansa, caiz mi?
CEVAP
Evet.

Sual: Erkek, hanımı razı olmadığı halde, çocuk olmaması için tedbir alabilir mi veya hanımını tedbir almaya zorlayabilir mi?
CEVAP
Hayır.

Sual: Kürtajın, tıptaki ve dindeki yeri nedir?
CEVAP
Tıp yetkilileri diyor ki:
"Kürtajın riskleri gebelik büyüdükçe artar. Özellikle büyük gebeliklerde kürtaj esnasında çok kanama olabilir. Kanama durdurulamaz ise tehlike arz edebilir. Onun için kürtaj ilk aylarda yapılmalıdır. Kürtajın yasal sınırı 10 hafta, yani 2,5 aydır. Bundan sonra kürtaj olmak illegaldir. O halde kürtaj için gecikmemeli, 2,5 ayı aşmamaya gayret etmelidir. Kürtaj imkanına ulaşmamış binlerce bayanın gayri sıhhi metotlarla gebeliğini kendi kendine sonlandırmasında meydana gelen ağır hastalıkla hayatını kaybettiği acı bir gerçektir. O halde kürtaj meşru yollarla yapılmalıdır. Yasalara göre 18 yaşından büyük ve evli olan kadınlar, hem kendi, hem de eşlerinin rızası ile kürtaj olabilir. Resmen evli görülmeyen kadınlarda eş rızası aranmaz. 18 yaşından küçükler ise ancak veli veya vasilerinin onayı ile kürtaj olabilirler."

Dinimizde ise, özürsüz çocuk aldırmak haramdır, yasaktır. Hele fakirlikten korkarak, rahmindeki çocuğu öldürmek, haksız yere cana kıymak, yani cinayet olduğu gibi, evlat hakkını da tanımamaktır, büyük günahtır. Ananın veya süt emen diğer çocuğun ölümüne sebep olan bir özür varsa, uzuvları teşekkül etmeden çocuk aldırmak caiz olur. Kütüb-i sittedeki, (İnsan, anne karnında nutfe olarak 40, aleka olarak 40, et parçası olarak da 40 gün kalır. Bundan sonra ruh verilir) mealindeki hadis-i şerifini de esas alan âlimler, bir özürden dolayı, 1 aydan 4 aya kadar kürtaja izin vermişlerdir. (Redd-ül Muhtar)

Başka sebep olmasa da, İslam terbiyesi ile yetiştirememek korkusu özür olur. Yani İslam terbiyesi verememek niyetiyle dört aydan önce çocuk aldırmak caiz olur. (S. Ebediyye)


Çocuk aldırmak
Sual:S. Ebediyye’de, dört aylık olmamış çocuğu, din bilgisi verememek, İslam terbiyesiyle yetiştirememek korkusuyla aldırmanın caiz olduğu bildirilirken, İslam Ahlakı kitabında, Fetava-yı Hindiyye’den naklen, bir şart bildirilmeden, dört aydan önce aldırmanın caiz olduğu bildiriliyor. Bu iki ifade arasında bir çelişki yok mu?
CEVAP
Hayır, bir çelişki yoktur. İslam Ahlakı’nda, (Dört aylık çocuğunu aldıran kadın cezalandırılır. Daha önce aldırması caizdir) deniyor. Hindiyye’ye bakılınca, mesele daha kolay anlaşılıyor. Bir özürle, dört ayı geçmiş bir çocuğu aldıran kadının cezalandırılacağı bildirildikten sonra, ancak dört aydan önce aldırabileceği açıklanıyor. Yani özürle de olsa, zaruretsiz dört aydan sonra aldıramaz, dört aydan önce özürle aldırabilir deniyor. İfade şöyle:
Emzikli bir kadın, gebe olur, sütü kesilir ve emen çocuğun hayatı tehlikeye düşer, o çocuğun da babası olmazsa; gebelik 4 ay olmadan önce, o kadın ilaçla çocuğunu düşürebilir. Ancak 4 ay geçtikten sonra, çocuğunu aldırması caiz olmaz. (Fetava-yı Hindiye)

İmam-ı Rabbani hazretleri, (Fakirlikten korkarak, kızlar öldürülürdü. Bu, cana kıymak ve evlat hakkını tanımamaktır) buyuruyor. (3/41) Çocuk aldırmak da böyle büyük günahtır. İbni Âbidin hazretleri, (Özürsüz çocuk düşürmek haramdır. Annenin veya süt emen diğer çocuğun ölümüne sebep olan bir özür varsa, uzuvları teşekkül etmeden düşürmek caiz olur) buyurdu. Uzuvlar gün sonra teşekkül eder. Çocuk olmaması için önceden bir tedbir almak caizdir, fakat canlı çocuğu, almak da, aldırmak da haramdır. Fakirlikten dolayı iyi besleyememek korkusu, çocuk düşürmek için özür olmaz. Fakat İslâm terbiyesiyle yetiştirememek korkusu özür olur. (S. Ebediyye)

Demek ki, kürtajın caiz olması için şu iki şart birlikte bulunmalıdır:
1- Annenin veya süt emen diğer çocuğun ölümüne sebep olan bir özür olacak veya İslâm terbiyesi ile yetiştirememe korkusu olacak,
2- Çocuk anne karnında günden küçük olacak.

Dört ayı geçince, hiçbir sebeple kürtaj caiz olmaz. Sakat doğacak diye çocuğu aldırmak, doğduktan sonra sakat diye çocuğu öldürmek gibi cinayet olur.

5 aylık çocuk
Sual:
Down sendromu olduğu anlaşılan beş aylık çocuğu kürtaj caiz midir?
CEVAP
Dört aydan büyük olursa, caiz olmaz. Down sendromu, bir hastalıktır. Hasta diye, çocuk öldürülmez. Dört aydan önce aldırmak gerektiği zaman, niyet başka da olsa değiştirip, İslam terbiyesi verememek endişesiyle çocuk aldırdığına niyet etmelidir.

Sual: (Sağlık, estetik, ekonomik ve sosyolojik gibi bir sebeple dört ayı da geçse kürtaj caizdir) diyen oluyor. Caiz midir?
CEVAP
Hayır, saymadığı başka bir sebep kalmamış. Yani her sebeple çocuk aldırılır diyor. Halbuki uzuvları teşekkül ettikten sonra, yani dört ayı geçtikten sonra çocuk aldırmanın caiz olmadığı bütün fıkıh kitaplarında yazılıdır.

Sual: Fakir bir aileyiz, eşim bir çocuğa hamiledir. Fakir olduğumuz için bakamayacağız, bu yüzden aldırmamız günah mıdır?
CEVAP
Çocuğun da, sizin de rızkınızı veren Allahü teâlâdır. Fakirlikten dolayı, iyi bakamamak, besleyememek korkusu, çocuk düşürmek için özür olmaz. Çocuk aldırmak demek, çocuğu öldürmek demektir.

Kur'an-ı kerimde mealen buyuruluyor ki:
(Fakirlik korkusuyla çocuklarınızı öldürmeyin.) [Enam ]

(Allahü teâlânın rızk vermediği, yer yüzünde bir mahluk yoktur.) [Hud 6]

Ancak din bilgisi verememek, İslam terbiyesi ile yetiştirememek korkusu özür olur. Uzuvları teşekkül etmeden [ günden önce] düşürmek caiz olur.

Demek ki, fakirlikten dolayı bakamamak değil, İslam terbiyesi ile yetiştirememek niyetiyle çocuğu aldırmak caiz oluyor.

Sual: Kadın, kocasından izinsiz, çocuk aldırabilir mi?
CEVAP
Aldıramaz.

Çocuğunu aldıran
Sual: Hâmile bir kadın, kocasından habersiz çocuğunu aldırır veya bilerek düşürürse, gurre denilen bir ceza gerekiyormuş. Bu ceza ne kadardır ve kime verilir?
CEVAP
Kocasından izinsiz çocuk aldıran veya ilaçla yahut başka sûretle çocuk düşüren kadının âkılesi, dirhem gümüşü [veya 50 dinar altını], kadının kocasına verir. Buna gurre denir. Kocasının izniyle düşürürse veya bu olay dar-ül-harbde yani İslamiyet’le idare edilmeyen yerde olmuşsa bir şey vermek gerekmez. Âkıle, katilin öldürme işindeki yardımcılarıdır. Dinar, bir miskal altındır. 50 dinar, gram basılı altın eder. Dirhem, 3,36 gram gümüştür.

Çocuk düşürmek
Sual:
(Sperm ve yumurta canlıdır, döllenmiş yumurta bir günlük de olsa, bir aylık da olsa canlı olduğu için, ne maksatla olursa olsun, düşürmek veya aldırmak caiz olmaz; fakat doğum kontrolü için, spermi dışarı atmak caizdir) deniyor. Sperm canlı olduğuna göre, dışarı atılınca canlı olan sperm öldürülmüş olmuyor mu? Bu mantık yanlış değil mi?
CEVAP
Elbette yanlıştır. Din nakle dayanır, mantıkla din olmaz. Sperm öldürüldüğü halde, doğum kontrolü caizdir. İbni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:
Çocuk düşürmek, haramdır. Ananın veya süt emen diğer çocuğun ölümüne sebep olan bir özür varsa, uzuvları teşekkül etmeden düşürmek caiz olur. (c. 5, s. )

Demek ki uzuvlar teşekkül etmemişse, bildirilen özürlerle çocuğu aldırmak veya ilaçla düşürmek caiz oluyor. Uzuvlar teşekkül etmiş olan çocuğu almak da, aldırmak da haramdır. (S. Ebediyye)

Kütüb-i sittedeki, (İnsan, anne karnında nutfe olarak 40, aleka olarak 40, et parçası olarak da 40 gün kalır. Bundan sonra ruh verilir) mealindeki hadis-i şerifini de esas alan âlimler, bir özürden dolayı, dört aya kadar kürtaja izin vermişlerdir.

Başka sebep olmasa da, İslam terbiyesiyle yetiştirememek korkusu özür olur. Yani İslam terbiyesi verememek niyetiyle, dört aydan önce çocuk aldırmak caiz olur. (Seâdet-i Ebediyye)

Veled-i zina
Sual:
Halk arasında, (Veled-i zina olarak doğacak çocuğu aldırmak gerekir) deniyor. Veled-i zina için kürtaj caiz midir?
CEVAP
Veled-i zina da olsa, zaruretsiz çocuk aldırmak günahtır. İkincisi, nikâhsız birleşmeden doğan çocuğa günah olmaz. Ana babanın günahını çocuğu çekmez. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Veled-i zina, babasının günahını çekmez. Hiç kimse, başkasının günahını yüklenmez.) [Hâkim]

Bir âyet-i kerime meali de şöyledir:
(Bir kimse, diğer kimsenin günahını çekmez.) [Necm 38]

Veled-i zinaya bakamayan anne, çocuğunu doğurduktan sonra devlete teslim edebilir. Veled-i zina olan çocuğu, herhangi bir şekilde öldürmek asla caiz olmaz.

 
 
 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir