kanda enfeksiyon nasıl olur / Kanda enfeksiyon belirtileri nelerdir? Kandaki enfeksiyon nasıl tedavi edilir? - Sağlık Haberleri

Kanda Enfeksiyon Nasıl Olur

kanda enfeksiyon nasıl olur

Enfeksiyon Nedir? Türleri ve Tedavisi

Bilgi Talep Formu

 

Enfeksiyon nedir?” sorusu yaygın olarak merak edilen konular arasında. Bağışıklık sistemi çoğu enfeksiyon oluşumunu önlese de hızla çoğalan enfeksiyonlar karşısında bağışıklık zayıf kalabilir ve hastalıklar gelişebilir. Enfeksiyon adı verilen durumu, hastalık potansiyeline sahip olan virüs ve mikropları vücuda bulaşması sonucu gelişir. Enfeksiyonların neden olduğu yaygın belirtileri ise kas ağrısı, yüksek ateş, kusma ve mide bulantısıdır. Enfeksiyonların paraziter, viral, mantar ve bakteriyel olmak üzere dört türü vardır. Hafif seyirde gelişen enfeksiyonlar karşısında dinlenme ve C vitamini takviyesi alma yeterlidir. Ancak kötüye gitmesi ve tekrar etmesi durumunda ilaç tedavisi uygulanır. Ancak kötüye giden ve tekrarlayan enfeksiyonda durumunda türe uygun ilaç tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisi ise bakteriyel enfeksiyon durumunda tercih edilir.

Enfeksiyon Nedir?

“Enfeksiyon ne demek?” sorusu merak edenler için aşağıdaki şekilde yanıtlanabilir: Zararlı mikroorganizmaların vücutta yayılma sürecidir. Enfeksiyonlar yerleştiği doku ve organdaki hücrelere istila ederek hasara neden olabilir. Etki derecesi ve yayılma hızına göre de hafif, ağır ve ölümcül olabilir.

Enfeksiyon Türleri Nelerdir?

“Enfeksiyon neden olur?” diye merak ediyorsanız ilk olarak enfeksiyon türleri hakkında fikir sahibi olmalısınız. Çeşidine göre gelişen enfeksiyon türleri aşağıdaki gibidir:

Viral enfeksiyon: Virüsler sebebiyle gelişen enfeksiyonel hastalıklardır. Bunlar grip, bağırsak enfeksiyonu, siğiller, suçiçeği, kuduz, hepatit A, B veya C, HIV-AIDS’tir.

Bakteriyel enfeksiyon: tek hücreleri organizmalar olan bakterilerin neden olduğu enfeksiyonları ifade eder. En yaygın olanları gastrit, gıda zehirlenmesi, göz enfeksiyonları, idrar yolu enfeksiyonları, soğuk algınlığı (üst solunum enfeksiyonları), tüberkülozdur.

Mantar enfeksiyonu: Küf, mantar ve maya gibi çok hücreli organizmalardır. Başlıcaları; ayak mantarları, pamukçuk, tinea, vajinal mantar enfeksiyonlarıdır.

Paraziter enfeksiyonlar: İç veya dış parazitlerden kaynaklanır. Yaygın olarak sıtma, baş-kasık biti enfeksiyonu, uyuz, toksoplazmadır.

Enfeksiyonun Bulaşma Yolları Nelerdir?

Enfeksiyonlar vajinal sıvı, kan, meni ve tükürük ile insandan insana, hayvan dışkısı, ısırılma, tırmalanma ile hayvandan insana, anne sütü veya plasentadan bebeğe, mikroplu nesnelerden insana, gıda kirliliğinden insana bulaşır.

Enfeksiyon Hastalıkları Nelerdir?

Başlıca enfeksiyon hastalıkları aşağıdaki gibidir:

  • Akciğer enfeksiyonu,
  • Bağırsak enfeksiyonu,
  • Grip,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Kan dolaşımı enfeksiyonu (septisemi).

Enfeksiyon Belirtileri Nelerdir?

Enfeksiyon belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Ateş ve/veya titreme,
  • İshal,
  • Kas ağrıları,
  • Mide bulantısı, kusma,
  • Öksürük,
  • Yorgunluk.

Enfeksiyon Teşhisi Nasıldır?

Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.

Enfeksiyon Tedavisi Nasıldır?

Enfeksiyon tedavisi, enfeksiyon türüne göre uygulanır. Ancak genellikle ilaçla tedavi; antibiyotik, antiviral ilaç, antifungaller, antiparazitik ile uygulanır. Antibiyotik tedavisi; bakteriyel enfeksiyon durumunda bakteri üremesini engellemek adına kullanılır. Antiviral ilaç tedavisi; virüsün kopyalanarak çoğalmasını önlemek adına kullanılır. Genellikle de grip, uçuk, HIV/AIDS ve Hepatit B ve C gibi hastalıklar karşısında tercih edilir. Antifungaller tedavisi için mantarın türü ve geliştiği yere göre farklı ilaçlar kullanılır. Antiparazitik tedavisi ile devücuda yerleşenparazitlerin öldürülmesi amaçlanır.

Kandaki Enfeksiyon Temizlenebilir mi?

Kanda bulunan enfeksiyonu temizlemek adına damardan sıvı antibiyotikler ve beraberinde serum verilir.

Enfeksiyona İyi Gelen Şifalı Bitkiler Nelerdir?

“Enfeksiyon nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız vücudun enfeksiyonlar karşısında güçlenmesini sağlayan şifali bitkiler ve kullanım yöntemleri aşağıdaki gibidir:

  • Ekinezya: Özellikle üst solunum yolu hastalıkları için kullanılır.
  • Kara mürver: Solunum yolu enfeksiyonlarında çay veya şurup formunda içilebilir.
  • Kızılcık: Solunum veya idrar yolları enfeksiyonlarından etkilidir.
  • Sarımsak: Her gün 1 diş olacak şekilde yutulabilir, suyu kaynatılarak içilebilir, cilt üzerine uygulanabilir.
  • Antibiyotik etkili bitkiler: Adaçayı, zencefil, çörek otu, karabiber, zerdeçal.

Düzenli ilaç alan hastaların doktora danışmadan bitkisel takviye kullanmaması önemlidir.

Enfeksiyon Nasıl Geçer?

Enfeksiyon nedir kısaca nasıl geçer?” diye merak ediyorsanız hafif seyirde ilerleyen enfeksiyonları basit önlemler alarak evde atlatabileceğinizi bilmelisiniz. Bunun yanında bu süreçte protein ve vitamin zengini sulu gıdalar tüketebilir, çinko zengini kuruyemişler yiyebilir, C vitamini içeren meyvelere ağırlık verebilirsiniz. Bol sıvı tüketebilir, probiyotik desteği alabilir, dinlenebilir, hijyene önem verebilirsiniz.

Bilgi talep formunu doldurarak Büyük Anadolu Hastaneleri tarafından uygulanan enfeksiyon tedavisi ile ilgili merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.
 

Yorum Ekle

Kanda enfeksiyon (Sepsis) belirtileri nelerdir? Kanda mikrop tedavisi nasıl yapılır? Kanda enfeksiyon nedir, sebepleri nelerdir?

İnsan bedeninin herhangi bir yerinde oluşan ağır enfeksiyon neticesinde bağışıklık sisteminin vermiş olduğu tepkiyle beraber doku ve organlarda bazı hasarların meydana gelmesi mümkündür. Tekli ya da çoklu organ yetmezliği dahil ölüme dek giden bu konu, kanda enfeksiyon veya sepsis şeklinde isimlendirilir. Zararlı organizmaların kana karışması ile başlayan bu vaziyet, kan zehirlenmesi şeklinde de bilinir.

Her çeşit enfeksiyona bağlı şekilde gelişecek olan bu durum, hayati tehlikesi olan bir durumdur ve tedavisi ne kadar erken yapılırsa, organ hasarının önlenmesi ihtimali de o kadar yüksektir. Kanda enfeksiyonu önlemek adına enfeksiyonlar, ciddiye alınmalı ve daha fazla ilerlemeden tedavisi yapılmalıdır.

Kanda enfeksiyon (Sepsis) belirtileri nelerdir?

Kanda enfeksiyon belirtileri, geçirilen ağır durumlarda çok belirgin olmayabilir. Bu yüzden, kanda enfeksiyona bağlı şekilde değişik belirtilerle karıştırılması olasıdır. Teşhisi konulan ya da konulmayan her çeşit enfeksiyon, kanda enfeksiyon tablosunun gelişimi adına ihtimal doğurur. Kanda enfeksiyon; sepsis, ağır sepsis ve septik şok olmak üzere üç değişik şekilde gruplandırılmaktadır.

Sepsisin genel olarak belirtileri;

- Nefes darlığı,

- Ateşin 38 derece üstünde olması,

- Kalp atışı hızının dakika içerisinde 90 üstü olması,

- Üşüme, titreme, ürperme,

- Solunum hızının dakikada 20 soluk üstünde olması,

Ağır sepsis belirtileri;

- Fazla kilo kaybı,

- Hipotermi,

- Solunum fonksiyonunun bozulması,

- Nefes darlığı,

- Solgun cilt rengi,

- Az idrara çıkmak, idrar yaparken acı hissetme ve yanma,

- Kandaki trombsit seviyesinde düşme,

- Bilişsel fonksiyonlarda azalma

Sepsisin son aşaması olarak belirlenen septik şokta; yukarıda belirtilen bulgulara ek şekilde kan basıncının anormal seviyeye düşmesi, kandaki laktik asit düzeyinin yükselmesi söz konusudur. Bu durumda organ yetmezliği başlangıcından bahsetmek mümkündür.

Kanda mikrop tedavisi nasıl yapılır?

Kanda enfeksiyonun erken dönemde teşhis edilememesi ve bundan ötürü tedavi edilememesi ile septik şok evresi ile karşılaşılması ve hastalığın ölüm ile sonuçlanması mümkündür. Rahatsızlığın bu evreye gelmesini engellemek adına, sepsis bulguları ile hastaneye başvuran ve sepsis teşhisi alan hastalarda tedavi adına genel olarak aşağıdaki ilaçlar ile tedavi uygulanır;

- Ağrı kesici,

- İnsülin enjeksiyonları,

- Kortikosteroid ilaçları,

- Vazoaktif ilaçlar,

- Antibiyotikler.

Kanda enfeksiyon nedir?

İnsan vücudunda bir enfeksiyona sebep olan mikropların kana karışmasıyla beraber vücuttaki bağışıklığın bu mikroplara karşı gereğinden fazla savunma tepkisi göstermesi, sepsisin ortaya çıkmasına neden olur. Normal koşullarda, vücudun kana karışan mikroplara karşı bağışıklık cevabını geliştirmesi oldukça normal ve olması gereken bir vaziyettir. Ancak bu cevap kimi vaziyetlerde olması gerekenden daha kuvvetli olduğu zaman doku ve organlara zarar verebilir.

Ağır sepsis vakalarında bütün vücutta iltihaplanma ortaya çıkar ve septik şok ismi verilen durum ortaya çıkabilir. Bu vaziyet, tansiyonu ciddi anlamda düşürmekle beraber ölümü de doğurabilir. Pek çok enfeksiyon sepsis ile neticelenedirilebilir. Bunun önlenmesi adına gereken antibiyotik tedavisi ve intravenöz sıvı uygulamalarının doğru zamanda yapılması gerekmektedir. Bağışıklığı zayıf olanlar, gene kadınlar, 60 yaş üstü yaşlılar ve 1 yaş altındaki çocuklarda, sepsis gelişmesi ihtimali diğer kişilere göre daha yüksektir.

Sepsis sebepleri nelerdir?

Sepsisin oluşmasında ve gelişmesinde pek çok enfeksiyon çeşidi rol oynar. Bunlar içerisindeki en yaygın olan türler; solunum yolu enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, karın içi enfeksiyonu, zatürre, yara ve yanıklar, menenjit ve deri enfeksiyonları şeklinde sıralanabilir. Bilhassa yaşlı kişilerde sepsise yakalanma ihtimali çok yüksektir. Geçirilmiş olan cerrahi operasyonların sonrasında vücut üzerinde oluşmuş yaralar, bu durumun risk unsurları içerisinde yerini alır. Bunların dışında, gereksiz kullanılan antibiyotikler, antibiyotik tedavisinin yarıda bırakılması gibi sebeplere bağlı şekilde bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç geliştirmesi, enfeksiyonların kontrol altına alınmasını engellediği için sepsise yakalanma riski artar.

Bazı rahatsızlıkların tedavisi ya da organ nakli gibi vaziyetlerde vücuda nakil edilen organın kabul edilmesi için kullanılan immün baskılayıcı ilaçlar, bağışıklığı zayıf hale getirdiğinden enfeksiyonların sepsise neden olmasını kolaylaştırır. 1 yaşın altındaki çocuklar, kronik rahatsızlığı bulunan kişiler, gebe kadınlar ve yaşlı kişiler sepsis konusunda risk grubunda yer almaktadır. Bu kişilerin en ufak enfeksiyonu bile dikkate alıp, zaman kaybetmeden bir sağlık kurumuna başvurması ve gereken teşhis testlerini yaptırması gerekmektedir.

Kanda enfeksiyonun 30 belirtisi, nedenleri ve tedavisi

Kanda mikrop ve kan zehirlenmesi olarak da bilinen kanda enfeksiyon, bakterilerin kan dolaşımına girmesi ile meydana gelir. Kanda enfeksiyon ayrıca mantar, parazit veya viral enfeksiyonlardan da kaynaklanabilir.  Bakteriler kan dolaşımına çeşitli şekillerde girebilir. Kanda enfeksiyon belirtileri şöyledir:

KANDA ENFEKSİYON BELİRTİLERİ NELERDİR?

  1. Yüksek ateş
  2. Kas ağrısı
  3. Nefes darlığı, nefes almakta güçlük çekme
  4. Kalp çarpıntısı
  5. Normalden daha az idrara çıkma
  6. Bulantı kusma
  7. Baş ağrısı
  8. İshal
  9. Terleme

  1. Titreme
  2. Düşük enerji (çocuklarda daha fazla görülür)
  3. Sinirlilik (daha çok çocuklarda görülür)
  4. Hızlı nefes alıp verme
  5. Kan basıncında ani bir düşüş
  6. Uyuşukluk
  7. Göğüs ağrısı
  8. Deride, özellikle dudaklarda veya dilde döküntü veya renk değişikliği
  9. Çocuklarda kanda enfeksiyon belirtileri şöyledir:
  10. İştahsızlık
  11. Mide bulantısı, kusma
  12. Uyumakta güçlük çekme
  13. Mavi veya soluk cilt, dudaklar veya dil
  14. Ciltte döküntüler
  15. Düşük veya yüksek ateş
  16. Anormal solunum ve kalp atışı
  17. Anormal ağlama sesi

KANDA ENFEKSİYON NEDEN OLUR?

Bakteriyel enfeksiyon, kanda enfeksiyonunun en sık nedenidir. Bununla birlikte, mantar ve viral enfeksiyonlar da kanda enfeksiyona yol açabilir. Akciğerlerdeki ( zatürre ), mesane ve böbreklerdeki ( idrar yolu enfeksiyonları ) , derideki ( selülit ), karındaki ( apandisit gibi ) ve diğer bölgelerdeki ( menenjit gibi ) enfeksiyonlar vücuda yayılarak kanda enfeksiyona sebep olabilir.

Kanda enfeksiyona yol açabilecek bölgeler ve enfeksiyon türleri şunlardır:

  1. Karın: Apandisit enfeksiyonu ( apandisit ), bağırsak sorunları, karın boşluğu enfeksiyonu ( peritonit ) ve safra kesesi veya karaciğer enfeksiyonları.
  2. Merkezi sinir sistemi: Beyin veya omurilik enfeksiyonları
  3. Akciğerler: Zatürre, bronşit gibi enfeksiyonlar
  4. Böbrek enfeksiyonları: Glomerulonefrit, piyelonefrit olarak adlandırılan böbreklerde meydana gelen enfeksiyonlar da kanda enfeksiyona neden olabilir.
  5. Cilt: Bakteriler, yaralar veya cilt iltihabı yoluyla veya intravenöz (IV) kateterler (sıvı vermek veya boşaltmak için vücuda yerleştirilen tüpler) ile yapılan açıklıklardan cilde girebilir. Selülit (cildin bağ dokusunun iltihabı) gibi durumlar da kanda enfeksiyona neden olabilir.
  6. İdrar yolu (böbrekler veya mesane): İdrar yolu enfeksiyonları , hastanın idrarı boşaltmak için idrar sondası varsa

KANDA ENFEKSİYON NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Kanda enfeksiyon tedavisi bu durumun neden kaynaklandığına göre değişir. Tedavide genellikle antibiyotikler ve kortizon ilaçları kullanılır. Doktor serum tedavisi de uygulayabilir.

KANDA ENFEKSİYON KİMLERDE GÖRÜLÜR, RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Kanda enfeksiyon genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan şu kişilerde görülür:

  1. Kanser kemoterapi ilaçları veya radyasyon tedavisi gören kişiler
  2. Dalağı ameliyatla alınan kişiler (dalak belirli enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olur)
  3. Uzun süre kortizon kullananlar
  4. Uzun süredir diyabet , AIDS veya sirozu olan kişiler
  5. Ciltte büyük yanık veya yaralanma
  6. Hamilelik
  7. Şeker hastaları
  8. Kanser hastaları
  9. Organ nakli olanlar
  10. Yeni ameliyat olmuş kişiler
  11. Bağışıklık sistemi zayıf olanlar
  12. Uzun süre antibiyotik ilaç kullanan kişiler
  13. Alkol ya da diğer zararlı maddelere bağımlılığı olan kişiler
  14. Yetersiz beslenen kişiler
  15. Yeni doğum yapma
  16. Çok genç veya çok yaşlı olma
  17. Yoğun bakım ünitesinde tedavi olma
  18. Menenjit, idrar yolu enfeksiyonu ve zatürre gibi hastalıkla mücadele eden kişiler

PROF DR. İBRAHİM SARAÇOĞLU’NDAN KANDA ENFEKSİYONA DOĞAL ÇÖZÜM

Beyaz dut kurusu, kanda enfeksiyonu doğal çözümdür. 2 su bardağı klorsuz su veya marketten satın alacağınız ml’lik pet şişe suyu  cezvede veya tencerede kaynatın. İçerisine bir avuç dolusu ( yemek kaşığı) beyaz dut kurusu atın ve altı dakika kısık ateşte kaynatmaya devam edin. Altıncı dakikadan sonra ocaktan indirin. Ilıyınca süzün, yarısı sabah aç karnına, diğer yarısını akşam aç karnına için. Haşlanmış dutların tüketilmesi şart değildir. Toplam 25 gün uygulanır ve her defasında taze hazırlanması gerekir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası