nakil vasıtaları trafik cezası borç sorgulama / Araç Borç Sorgulama ile Hangi Borçlar Nasıl Öğrenilir?

Nakil Vasıtaları Trafik Cezası Borç Sorgulama

nakil vasıtaları trafik cezası borç sorgulama

Ödeme Emri Tebliğ Edilen Mükelleflerin Neler Yapması Gerekir?

Ödeme Emri Tebliğ Edilen Mükelleflerin Neler Yapması Gerekir?

Vergi mükelleflerinin almaktan en fazla çekindikleri tebligatların başında ödeme emri tebligatı gelmektedir. Vergi dairesinin haciz işlemini başlatmadan önceki son safhası olduğundan dolayı, ödeme emri tebligatını alan mükellefin, yasal haklarının kayba uğramaması için neler yapacağını çok iyi bilmesi gerekir.

Ödeme emri, Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun’a göre vadesinde ödenmeyen kamu alacakları için düzenlenir.

Ödeme Emri Kimler Adına Düzenlenir;

Kamu borcunu vadesinde ödemeyenler adına vergi dairesince düzenlenen ödeme emri; borçlulara, 15 gün içinde borçlarını ödemeleri veya bu borçlarla ilgili mal bildiriminde bulunmaları konusunda yapılan bir bildirimdir.

Ödeme emrinin düzenlenmesi ile vergi dairesi aynı zamanda kamu alacağının tahsili için cebri tahsilat işlemlerine de başlamış sayılır.

Asıl borçlulardan tahsilat yapılamaması veya tahsilat yapılamayacağının anlaşılması halinde; kanuni temsilci, limited şirket ortağı, yabancı şahıs veya kurumların temsilcileri gibi borçtan sorumlu olanlara da ödeme emri tebliğ edilerek borcun ödenmesi veya mal bildiriminde bulunması istenilir.

Kendisine Ödeme Emri Tebliğ Edilen Borçlu Ne Yapabilir?

Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde aşağıdaki 3 yola başvurabilir:

  • Borç tutarını ödeyebilir,
  • Borcunu ödeyemeyecekse mal bildiriminde bulunabilir,
  • Haklı olduğunu düşünüyorsa, ödeme emrine karşı dava açabilir.

Borçlu Borcunu Öderse;

Borçlu, borcunu 15 gün içinde öderse hiçbir sorun kalmaz. Ödeme emrinde yer alan amme alacağının, süresinde ödenmeyen kısım için vadenin bitim tarihinden ödendiği tarihe kadar hesap edilecek aylık % 2,5 gecikme zammı ile birlikte ödenmesi gerekir.

Borcunu Ödemeyen Borçlunun Mal Bildiriminde Bulunması;

Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde borcunu ödeyemeyecekse, bu 15 günlük süre içerisinde mal bildiriminde bulunmak zorundadır.

Mal bildirimi; kamu borçlusunun, kamu alacağını karşılayacak miktarda, gerek kendi elindeki gerekse üçüncü şahıslar elindeki menkul ve gayrimenkul malları ile alacak ve haklarının nev’ini, mahiyetini ve miktarını veya malı olmadığını ve yaşayış tarzına göre geçim kaynakları ile buna nazaran borcunu ne şekilde ödeyebileceğini vergi dairesine yazılı veya sözlü olarak beyan etmesidir.

Borçlunun haczedilebilecek malları olmadığını bildirmesi de, mal bildirimi hükmündedir.

Gerçeğe Aykırı Mal Bildiriminde Bulunanlara Ne İşlem Yapılır?

Mal bildirimini gerçeğe aykırı surette yapanlarla, yaşayış tarzları mal bildirimine uymayanlar üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Süresinde Mal Bildiriminde Bulunmayanlar Hakkında Ne Yapılır?

Kendisine ödeme emri tebliğ edilen borçlu, 15 günlük süre içinde borcunu ödemez ve mal bildiriminde de bulunmazsa mal bildiriminde bulununcaya kadar bir defaya mahsus olmak ve üç ayı geçmemek üzere hapisle tazyik olunur.

Hapsen tazyik kararı, tahsil dairesinin talebi üzerine icra mahkemesi tarafından verilir ve Cumhuriyet Savcılığınca derhal infaz olunur.

Borçlu mal bildiriminde bulunduğu anda hapsen tazyik kararı alınmış olsa dahi infaz edilemez ve borçlu hapsedilmişse derhal tahliye edilir.

Mal Bildirimine Konu Mallara Ne Yapılır?

Borçlunun, mal bildiriminde gösterdiği veya vergi dairesince tespit edilen malları ile borçluya ait olup da üçüncü şahıslarda bulunan mallardan borcuna yetecek miktarı vergi dairesince haciz olunur. Yapılan takibat sonunda borçlu borcunu rızaen ödemediği takdirde, vergi dairesince haciz olunan mallar satışa çıkarılarak kamu alacağı tahsil edilir.

Kamu Alacağının Tahsiline Engel Olanlar Hakkında Ne Yapılır?

            Hakkında takip muamelelerine başlanan borçlu kısmen veya tamamen tahsile engel olmak veya tahsili zorlaştırmak maksadıyla mallarından bir kısmını veya tamamını:

  • Mülkünden çıkararak, telef ederek yahut değerden düşürerek,
  • Gizleyerek, kaçırarak muvazaa yolu ile başkasının uhdesine geçirerek veya aslı olmayan borçlar ikrar ederek, yahut alındılar vererek gerçeğe aykırı surette,

varlığını yok eder veya azaltır ve geri kalan mallar borcu karşılamaya yetmezse altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Borçlu, Ödeme Emrine Karşı Hangi Nedenlerle Dava Açabilir?

Borçlu;

• Böyle bir borcunun olmadığı,

• Borcunu kısmen ödediği,

• Borcun zamanaşımına uğradığı

iddiasıyla ödeme emrinin tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içinde vergi mahkemesinde dava açabilir.

Dava Açılması Borçlu Hakkındaki Takip İşlemlerini Durdurur mu?

Dava açan borçlu hakkında takip işlemleri, davayı gören mahkemece yürütmeyi durdurma kararı verilmediği sürece devam eder.

 

Dava Açan Borçlunun Tamamen veya Kısmen Haksız Çıkması Durumunda Ne       Olur?

Açmış olduğu davada tamamen veya kısmen haksız çıkan borçludan, haksız çıkılan borç tutarı kadar olan kamu alacağı % 10 zamla tahsil edilir.

Vergi Mahkemesinde Açtığı Davayı Kaybeden Borçlu Ne Yapmalıdır?

Borçlu, borcun tamamına veya bir kısmına karşı vergi mahkemesinde açtığı davanın tamamen veya kısmen reddi halinde, ret kararının kendisine tebliği tarihinden itibaren 15 gün içinde mal bildiriminde bulunmak mecburiyetindedir. Bu 15 günlük süre içerisinde ödeme emrine konu borcun tamamen ödenmesi halinde, mal bildiriminde bulunma yükümlülüğü de ortadan kalkacaktır.

İlk derece mahkemesinde açtığı davayı kaybeden borçlunun, açtığı davaya konu tutarın yılı için TL’yi aşması halinde üst yargıya başvurması mümkündür.

Ödeme emri tebliği, borçlular açısından mal bildiriminden, haciz ve hapse kadar çok önemli sonuçlar doğurmaktadır. Çünkü ödeme emrinin düzenlenmesi, kamu alacağının tahsili için cebri tahsilat işlemlerine başlandığını gösterir. Vergi mükelleflerinin ödeme emrini ciddiye almaları ve buna karşı haklarını ve yapabilecekleri işlemleri bilmeleri gerekir.

 

Erol ÇEMBER       
Yeminli Mali Müşavir

Araç Borç Sorgulama Nasıl ve Nereden Yapılır?

Araç sahiplerinin yıllık vergi borçları ve hatalı kullanımlardan dolayı kesilen idari para cezaları gibi ödemeleri olur. Bu ödemeleri düzenli bir şekilde takip etmek ise borcun üzerine faiz eklenmesinin önüne geçer. Araç borç sorgulaması yaparak aracına ait borçları öğrenebilir ve internetten ödeyebilirsin. Araç ceza borcu sorgulama işlemine dair tüm detayları içeriğin devamında bulabilirsin.

Araç Borç Sorgulama Yaparak Hangi Borçları Öğrenebiliriz?

İnternetten plaka araç borç sorgulama işlemini yaparak ödemen gereken borç bilgilerini hızlı ve kolay bir şekilde öğrenebilir; ödemeni yapabilirsin. Sorgulama yaparak öğrenebileceğin borçlar ise şunlardır:

  • MTV ve vergi borçları
  • Trafik cezası borçları
  • Otopark borçları
  • HGS geçiş ihlali ceza borçları

Aracın borcunu sorgulama yaparak öğrenebilir ve günü geçmeden ödeme yapabilirsiniz. Trafikte kırmızı ışıktan geçme, hız sınırını aşma, emniyet kemerini takmama gibi hatalardan dolayı aldığın trafik cezalarını da araç borç sorgulama ile öğrenmen mümkün.

Aynı zamanda plakadan sigorta borcu sorgulama yapmak için e-devletten trafik sigortası poliçe sorgulama alanında sigortanın olup olmadığını da görebilirsin.

Aracın Borcunu Sorgulama Yöntemleri

Plakaya ait borç sorgulama yaparak cezaları ya da ödemen gereken vergileri görebilirsin. Aşağıda plaka araç borç sorgulamayı nerelerden yapabileceğini açıkladık.

Motorlu Taşıtlar Vergisi Borcu Sorgulama

MTV, araç sahiplerinin her yılın ocak ve temmuz aylarında ödemesi gereken vergidir. Bu vergi araçtan araca değişiklik gösterir. MTV hesaplama ile ne kadar vergi ödemeniz gerektiğini öğrenebilirsin. MTV borcun varsa borcunu Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla araç vergi borcu sorgulaması yapabilirsin. İnteraktif Vergi Dairesi haricinde çeşitli bankalar aracılığıyla da aracına ait vergi ödemelerini yapabilirsin. Hemen hemen her bankanın cep telefonu uygulaması veya internet sitesi üzerinden kontrol ve ödeme yapmak mümkündür. Kontrolleri araç plakanız ve T.C. kimlik numaran ile gerçekleştirebilirsin.

Trafik Para Cezası Sorgulama

Plakana ya da şahsa yazılan trafik cezalarını öğrenmek için borç sorgulama işlemini internet üzerinden gerçekleştirebilirsin. Kırmızı ışıkta de ya da köprü geçiş ücretlerini ödemeden geçtiğin de plakana ceza yazılaibilir. Ceza sorgulama işlemi e-Devlet’teki “Emniyet Genel Müdürlüğü / Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” bölümüne girerek sorgulayabilirsin. Aynı zamanda “Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme” kısmından da interaktif vergi dairesine yönlendirilerek sorgulama yapman mümkündür. Trafik cezaları ne kadar, erken ödeme indirimi, nasıl ve nereye ödenir konuları hakkında bilgi almak için tıklayın.

HGS Ceza Sorgulama

Köprü ve otoyollarda HGS’yi veya diğer ödeme sistemlerini kullanmadan geçen sürücülere para cezası uygulanır. Para cezasının tutarı geçiş ihlalinin yapıldığı yere göre değişebilmektedir. Trafikte fark etmeden de geçiş ihlalinden ceza almış olabilirsin. Aynı zamanda plaka benzerliğinden dolayı da yanlışlıkla ceza almış olma ihtimalin de vardır. HGS sorgulama, ödeme ve HGS iptali hakkında bilgi almak için "HGS Sorgulama ve HGS İptali Nasıl Yapılır?" başlıklı yazımızı okuyabilirsin.

HGS ceza sorgulamasını Karayolları Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden Geçiş İhlal Sorgulama kısmından yapabilirsin. Dilersen bu işlem için e-Devlet’teki HGS İhlalli Geçiş Bilgileri Sorgulama kısmını veya PTT’nin bunun için oluşturduğu adresi de kullanabilirsin. İnternet üzerinden trafik cezalarını, vergi borçlarını ve geçiş ihlallerini bu yollarla hızlıca ve kolayca görüntüleyebilir ve adınıza yazılan borçları aksatmadan ödeyebilirsin. 

Ayrıca aracınla ilgili diğer konularla ilgilenmek istersen funduszeue.info’i ziyaret ederek kasko sigortası ve trafik sigortası ürünlerini inceleyebilir ve maddi hasarlara karşı önlem alabilirsin. Sigortalar hakkında bilgiye dilersen internet sitesi üzerinden teklif alarak dilersen de 24 00 numaralı destek hattından ulaşabilirsin.

Araç Borcu Sorgulama Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Araç vergisi ödeme işlemleri nereden yapılır?

MTV ödemeleri için Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan İnteraktif Vergi Dairesi ziyaret edilebilir, böylelikle ödemeler internet üzerinden hızlıca gerçekleştirilebilir.

Trafik cezası nereden ödenir?

Trafik cezaları çok çeşitli kanallar aracılığıyla ödenebilir. Vergi daireleri, PTT, e-Devlet veya bankalar aracılığıyla ödemeler yapılabilir.

Trafik cezası erken ödeme indiriminden nasıl yararlanılır?

Trafik cezalarının, tebliğ edilmelerinden sonraki 15 gün içinde ödenmesi durumunda %25 oranındaki erken ödeme indiriminden faydalanılabilir. 

HGS ceza ödeme işlemleri nereden yapılır?

HGS cezaları e-Devlet, bankalar veya PTT aracılığıyla pratik bir şekilde ödenebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası