köpeklerde kabızlık tedavisi / Köpeklerde Kabızlık, Belirtileri & Nedenleri ve Tedavisi » Petibom

Köpeklerde Kabızlık Tedavisi

köpeklerde kabızlık tedavisi

Evde köpeklerde kabızlık tedavisi: basit ve etkili yollar. Köpeğimin kabızlığı var, bu rahatsızlık nasıl tedavi edilir

Makale güncellendi: 12 Mayıs , am

Bir köpekte kabızlık gibi görünüşte banal bir sorun, ileri durumlarda, zehirlenme ve bağırsak yırtılmasına, iç organlara zarar vermesine ve sonuç olarak hayvanın ölümüne bile yol açabilir. Bunun olmasını önlemek için, evcil hayvanınızın doğru günlük rutinini ve diyetini izlemelisiniz.

Ancak, zaten böyle bir sıkıntı meydana geldiyse, her hayvan sahibi bu durumda ne yapacağını ve evcil hayvanına nasıl ilk yardım sağlayacağını bilmelidir.

Köpeği zamanında boşaltmanın doğal süreçlerindeki değişiklikleri fark etmek için, köpeğinizin kaç kez tuvalete gittiğini ve onun için hangi boşaltma programının normal olduğunu fark etmek gerekir.

Köpekler için norm:

  • Yavrular günde yaklaşık beş kez boşalabilir.
  • Yetişkin köpekler - bir, iki.
  • Yaşlanan köpekler - her iki ila üç günde bir.

Daha önce, sağlıklı bir köpekte söyledim: eşit renkli ve iyi biçimli. Normdan sapmalar varsa, alarmı çalmanız gerekir.

Belirtiler

Bu hastalığın belirtilerini belirlemek zor değildir.

Hayvanı boşaltmanın olağan ritminin ihlali var. Köpek tuvalete normalden daha az gitmeye veya hiç gitmemeye başlar. Kolonu boşaltmaya çalışmak ağrıya neden olur. Dışkı azar azar ve büyük zorluklarla çıkar. Köpek itiyor, sızlanıyor, ama boşuna. Ek olarak, hayvanın midesi biraz şişebilir. Hayvan huzursuz olur. İştah kötüleşir. Bazen kusma gelişebilir.

Köpeklerde Kabızlık Nedenleri

Bir köpekte dışkılama zorluğu bir dizi nedenden kaynaklanabilir. Dörtlü yaşamın düzensiz ritmi ile ilişkili olanlara ve hastalıklarla ilişkili olanlara ayrılabilirler.

Hayatın yanlış ritmi

Bazı noktaları sıralayalım:

  • Yanlış beslenme.
  • Kemik besleme.
  • Aşırı besleme.
  • Yalan, hareketsiz yaşam tarzı.
  • Temiz havada nadir ve kısa yürüyüşler.
  • Yetersiz sıvı alımı.
  • Stres.
  • Yabancı bir cismin (taş, oyuncak) bağırsaklara yutulması.

Hastalıklar

Bazıları:

  • Bağırsaklardaki neoplazmalar.
  • Erkeklerde prostat hastalıkları.
  • Anal bezlerin iltihabı.
  • Omurgada ağrı.
  • Karaciğer hastalıkları, böbrekler.
  • Nörolojik ve ortopedik hastalıklar.

Kabızlık sırasında yapılmaması gerekenler

Her köpek sahibi, evcil hayvanının böyle bir isteksizliği sırasında kategorik olarak nelerden kaçınacağını bilmelidir:

  • Hiçbir durumda köpeğinize bir insan ilk yardım çantasından müshil tabletleri vermemelisiniz. Herhangi bir hap ve ilaç sadece bir doktor tarafından reçete edilmelidir.
  • Tuvalete gidemeyen bir köpeği azarlayamazsınız, çünkü zaten onun için çok kötüdür.
  • Hayvan yabancı bir nesneyi yutmuşsa, kendiniz çıkarmaya çalışmayın. Veteriner hekim Olga Korkh, köpeğiniz sivri bir kemiği veya başka bir nesneyi yutmuşsa, önermektedir.
  • Bir köpeği yemeye zorlayamazsınız.
  • Hayvanı aktif fiziksel aktivite ile yüklemeyin, çünkü kabızlığın nedeni ciddi bir hastalıktan kaynaklanabilir.

İlk yardım

Hemen bir veterinere başvuramazsanız, evcil hayvanınıza kendiniz yardım etmeyi deneyebilirsiniz.

Öncelikle dört ayaklı ağır, katı ve kuru gıdaları, demleme et sularını, kas etlerini, yumurtaları diyetten çıkarın.

Köpek kuru yiyecek yerse, beslemeden önce hafifçe ıslatılmalıdır. Köpeğinizi küçük porsiyonlarda ılık, yarı sıvı yiyeceklerle besleyin. Haşlanmış deniz balığı, haşlanmış sebzeli lahana yahnisi, havuç, kabak ve balkabağı verebilirsiniz. Köpeğinize kefir ile davranın. Alerji yoksa kuyruğa erik verebilirsiniz.

Hayvanın suya sürekli erişimi olması çok önemlidir.

Tüm ilaçları arka arkaya hayvanın içine doldurmak gerekli değildir. Birini seçmelisiniz:

  • Evcil hayvanınızın vazelin yağını oda sıcaklığına kadar ısıtın. İğnesiz büyük bir şırınga ile ağza girebilir veya ağzınızı zorla açarak yağı bir kaşıkla içine dökebilirsiniz. Yağ enjeksiyonu prensibi bizde de aynıdır. Tamamen iyileşene kadar günde 2 kez yağ verilmelidir. Küçük köpekler için bir seferde bir çay kaşığı yeterlidir. Orta - bir yemek kaşığı. Büyük - bir seferde birkaç yemek kaşığı yağ.
  • Lahana suyu iyi yardımcı olur (ancak şişkinliğe neden olabileceğini unutmayın), kabak çekirdeği infüzyonu (bir kaşık dolusu tohumu bir bardak kaynar su ile dökün ve 30 dakika bekletin).

Bu ilaçlar yardımcı olmazsa, köpeğe su lavmanı verebilirsiniz.

Lavman kauçuk bir ampul ile yerleştirilir. Su biraz ılık olmalıdır. Güvenlik için köpeğe bir ağızlık takmanız gerekir. Evcil hayvanı yan yatırın, altını Vazelin ile yağlayın, ucu nazikçe sokun ve yavaşça su dökmeye başlayın. Tüylü karnı okşamayı, konuşmayı ve sakinleştirmeyi unutmayın. Ucu çıkardıktan hemen sonra suyun dökülmesini önlemek için kuyruğu aşağıya doğru bastırın. Bundan sonra, hayvanı dışarı çıkarın.

Uzun süreli ve kalıcı kabızlık için kendi kendine ilaç vermemek, ancak doğru teşhis için acilen bir veterinerle iletişime geçmek çok önemlidir, çünkü bir köpekte kabızlığa ciddi bir hastalık neden olabilir.

Önleme

En kolay yol tedavi etmek değil, sorunu kabul etmemek. Bunun için aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:

  • Beslenme kurallarına ve rejimine uyun. Köpeğin diyeti şöyle olmalıdır: sebzelerin, meyvelerin varlığı (lif, uygun sindirime katkıda bulunur). Sadece et ürünleri, dik et suları, lif eksikliği ile beslenmek, köpeğin sürekli kabızlık çekmesine neden olur. Evcil hayvanınız için ne pişireceğinizi bilmiyorsanız, bunlara bakmanızı öneririm.
  • Köpeğinizi küçük kemiklerle, özellikle kuş kemikleriyle beslemeyin, çünkü kemik yemek kabızlığa neden olabilir. Oku, bazen köpeklere verebilirsin.
  • Diyetinizde kabarık yiyeceklerden kaçının.
  • Dört ayaklıların diyetine deniz yosunu, balık yağı, zeytin veya ayçiçek yağı şeklinde takviyeler ekleyin.
  • Evcil hayvanınızın suya her zaman sınırsız erişimi olmalıdır.
  • Hayvanı daha sık yürüyün.
  • Aktif fiziksel aktivite ile yükleyin. Ancak bunun yemekten hemen sonra yapılmaması gerektiğini unutmayın.
  • Önleyici gerçekleştirin ve.

Bir hayvanı beslemek için bu basit kuralları izlerseniz, köpeğiniz kabızlıktan korkmayacaktır.

Evcil hayvanlarınıza iyi bakın!

Yavru köpeğiniz kabızsa ne yapmalısınız? Koğuşun durumu nasıl hafifletilir ve yardım sağlanır? Evde bir köpek yavrusu tedavi etmek mümkün mü? Hangi belirtiler yaşam için bir tehdit olduğunu ve bir doktora görünme ihtiyacını gösterir? Bütün bunlar hakkında bu yazıda konuşacağız.

- Bu, hayvanın tam bir dışkılamayı tamamlayamadığı sindirim sürecinin ihlalidir. Bağırsakların kısmen durması da kabızlık olarak kabul edilir ve aynı nedenlerle gelişebilir.

Sindirim bozuklukları genellikle doğal ve patolojik olarak ayrılır. Doğal nedenler, büyüme, hastalık önleme veya diğer manipülasyonlar sürecinde önlenemeyen durumlar olarak kabul edilebilir. Kabızlık herhangi bir manipülasyonun bir komplikasyonuysa, sahibi mümkün olan en kısa sürede ortadan kaldırmaya hazır olmalıdır.

Emziren yavrularda kabızlık, bebeklerle anne ilgilenirse çok nadiren gelişir.. Yavruları beslemeden önce ve sonra köpek, bağırsak hareketlerini, dışkılamayı ve mesane boşalmasını uyaran cinsel organlarını yalar. Ayrıca doğumdan hemen sonra bebekler sütle değil, besin ve bağırsak dostu bakterilerin karışımı denebilecek kolostrum ile beslenirler. Bebekler herhangi bir nedenle kolostrum almadıysa, büyüme sürecinde sindirim sorunları (kabızlık, ishal) neredeyse garanti edilir.

Önemli! Yeni doğmuş bir köpek yavrusunda kabızlık, zehirlenmeye yol açtığı için çok tehlikeli bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Bu kadar genç yaşta zehirlenme, birkaç gün veya saat içinde ölümü tehdit eder.

Kabızlık en çok yapay beslenen yavrularda görülür. Sebepler oldukça tahmin edilebilir: ve bağırsakların doğal olarak uyarılmaması. Yapay beslenme ile bağırsaklarda tıkanıklığın önlenmesi için tavsiye edilir:

  • Yavruları sıcak ve temiz tutun.
  • Bebekleri alerji durumunda anne sütü ikamesi ile beslemek için - katkı maddesi içermeyen "0'dan" hipoalerjenik bebek formülü ile.
  • Karına (saat yönünde) ve genital bölgeye beslenmeden önce ve sonra masaj yapın. Masaj yalamayı taklit etmelidir, bu nedenle ılık suya batırılmış temiz bir pamuklu sünger kullanılması önerilir.

Küçük bir köpek yavrusunda kabızlık, birçok şüphe ve korkuya neden olan hoş olmayan bir rahatsızlıktır. Yaşlandıkça, bebek stresle karşı karşıya kalır ve kabızlığın ana nedenidir.

Bir aylık yavru köpekte kabızlıkbir süt diyetinden bir yetişkine geçerken bekleniyor. Diyet seçiminde ürünlerin kalitesi ve okuryazarlığı ne olursa olsun, bağırsak mikroflorası tamamen yeni bir tür gıdanın sindirimine uyum sağlamak zorundadır. Diyeti bir yetişkine ulaştığı sürece (yaklaşık 4 aya kadar) yavruya kabızlık şeklinde sindirim sorunları ve diğer rahatsızlıklar eşlik edecektir.

İki aylıkken, köpek yavrusu yeni stres - aşılama bekliyor. Aşı, iz bırakmadan geçemeyen bir hayvanın kanına zayıflamış bir virüsün sokulmasını içerir. Aşı türünden bağımsız olarak, bağışıklık sistemi ve bağırsak mikroflorası, zayıflamış bir virüsün girişine tepki verir. Aşılamadan sonra, köpek yavrusu sıcaklık ve sindirim problemlerinde hafif bir artış yaşayabilir: kabızlık, ishal, kusma.

Antelmintik bir ilaçtan sonra kabızlık beklenen bir sonuç olarak kabul edilir, buna ciddi zehirlenme eşlik eder. Komplikasyonlardan kaçınmak için, solucanların önlenmesini gerçekleştirmeden önce, optimal ilacı ve dozajını reçete edecek bir veterinere danışmak gerekir. Güçlü bir istila ile, antelmintik ilaçtan birkaç saat sonra, yavruya adsorban ve müshil verilmesi önerilir.

Yavrularda kabızlığın patolojik nedenleri

Şimdi çözelim bir köpeğin ne olduğunu nasıl anlarımpatolojik kabızlık. Patolojik kabızlığın ana belirtileri dehidrasyon ve zehirlenmedir.

Önemli!özellikle küçük ırk yavrularda tehlikeli bir durumdur. Su eksikliği ile kan kalınlaşır ve bu da kardiyovasküler sistemde tıkanıklığa neden olabilir.

Ayrıca okuyun: Köpeklerde balgam: semptomlar ve tedavi

Dehidrasyon, cildin ve kaplamanın durumuna göre belirlenir. Yün doğal parlaklığını kaybeder, cilt daha az elastik hale gelir. Kabızlık ile zehirlenmeye zehirlenme belirtileri eşlik eder:

  • ilgisizlik.
  • Vücut ısısında azalma.
  • Mukoza zarlarının maviliği veya solgunluğu.
  • Kusmak .
  • normal su tüketiminin arka planına karşı.
  • Ne zaman - amonyak solunumu.
  • - .

Susuz kalmaya bağlı olarak gelişen kabızlık, bağırsak duvarlarında hasara yol açar. Dışkı kurur, toplar veya tıkaçlar halinde sıkıştırılır. Her iki durumda da bağırsaklardan geçerken duvarlarını çizerler. Bir köpek kuru, sert toplarda dışkıladığında, yavrularda nadir görülen kronik kabızlık olarak bilinir.

Dysbacteriosis, dost bağırsak mikroflorasının ölümünün eşlik ettiği bir hastalıktır. ve patojenik mikroflora ile değiştirilmesi. Çok uzun zaman önce, etoburların disbakteriyozdan muzdarip olamayacağı düşünülüyordu, ancak bugün durum değişti.

Çalışmalar, bağırsak mikroflorasını etkileyen bozuklukların kabızlığa, iştahı bozmasına neden olabileceğini göstermiştir. Daha önce de belirtildiği gibi, küçük köpek yavrularında disbakteriyoz nadirdir, ancak bebekler yapay olarak beslenirse, virüslere karşı tedavi edilirse, uzun süre aç kalırsa, ciddi bir helmint istilasına maruz kalırsa, bağırsak mikroflorasında sorun yaşamaları garanti edilir.

Yabancı objeler

Merak nedeniyle, köpek yavruları genellikle yutar. Yabancı cisim aerodinamik ise ve keskin köşeleri yoksa sindirim sisteminden doğal olarak çıkacaktır. Ne yazık ki, yavru köpekler genellikle tehlikeli nesneleri çiğner: ​​iplikli iğneler, Noel ağacı cicili bicili, plastik torbalar, çocuk tasarımcılarından küçük parçalar, lastik oyuncak parçaları, çubuklardan cips.

Bağırsak lümenine sıkışan herhangi bir yabancı cisim buna neden olabilir. Çubuklardan çıkan kıymıklar bağırsağın duvarlarına girerek şişmesine, iltihaplanmasına ve lümeni fiziksel olarak kapatmasına neden olabilir. Bağırsak tıkanıklığı tıbbi veya cerrahi olarak tedavi edilir. Teşhisi doğrulamak ve daha fazla tedaviyi reçete etmek için kontrast maddeli bir röntgen gerekli olacaktır.

Bir fenomen olarak kabızlık bir semptom olabilir. Tıkanmanın aksine, volvulus hızla zehirlenme ve sepsise yol açan ölümcül bir durumdur. Yaşına bakılmaksızın, bağırsak volvulusu ile köpek en fazla 24 saat içinde ölür. Patoloji sadece ameliyatla ortadan kaldırılır.

Not! Bağırsak volvulusunun en yaygın nedeni yemekten hemen sonra yürümek veya aktif oyunlardır.

Megakolon, kalın bağırsağın genişlemesinin eşlik ettiği doğuştan bir hastalıktır. İhlal, intrauterin gelişim sırasında bile ortaya çıkar. Megakolondan muzdarip köpek yavruları, çok erken yaşlardan itibaren kabızlıktan muzdariptir. Ne yazık ki, patoloji ilaç tedavisine uygun değildir, ancak bazen durum derhal düzeltilebilir.

Yavrularda kabızlık için halk ilaçları

Hemen belirtelim, evde ilk yardımın, kabızlığın tedavisinde, hayvanın zehirlenmesi yoksa alakalı olduğunu. Çok küçük köpek yavruları ve küçük ırkların yavruları derhal veterinere gösterilmelidir. Kendi kendine tedavi her zaman risklerle ilişkilidir ve asıl olan zaman kaybıdır.

Not! Köpek yemeye ve içmeye devam ederse, evde kabızlığın giderilmesi kabul edilebilir.

Hazımsızlığın birkaç nedeni olduğu anlaşılmalıdır, bu nedenle onu ortadan kaldırmak için entegre bir yaklaşım kullanmak gerekir. Yapılacak ilk şey, köpek yavrusu diyetini suyla zenginleştirmektir. Özellikle sıcak havalarda bebeğinizin yeterince su içtiğinden emin olun. Köpek kuru mama ile besleniyorsa konserve mamaya aktarılmalıdır. Doğal beslenme, sıvı beslenme ile değiştirilir: fermente süt ürünleri, et suları vb.

Ayrıca okuyun: Köpeklerde anaplazmoz: temel bilgiler, tanı ve tedavi

Vücuttaki aktif su alımının arka planına karşı, kabızlığı gidermek için, köpek yavrusuhareket etmek gerekiyor. Bağırsak duvarlarındaki hasarı azaltmak için vücutta metabolizma ve peristalsis yavaş yavaş yavaşlar. Kabızlık bir günden fazla sürerse, onu ortadan kaldırmak için en azından yavru köpeği hareket ettirmeye çalışmalısınız. Aynı zamanda, sıkı bir yasak altında, bebeği peritonu zorlamaya zorlayan yükler.

Terapide bir diğer önemli faktör isediyet. Yavru köpeğinizi yemeye istekli olduğu sürece bir programa göre beslemeye devam edin. Peristalsis'i artıran gıdaları ana diyetle karıştırmak funduszeue.info süreli kabızlık ile keten tohumu kaynatma bağırsaklar ve bir bütün olarak vücut üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir. Köpeğin ilacı kendi başına içmeyi kabul etmesi pek olası değildir, bu nedenle kaynatma zorla içilir. Keten tohumu kaynatma, günlük su ihtiyacının %50'sine kadarını değiştirebilir.

Kabak- su ve kaba liflerden oluşan evrensel bir ürün. Kabak çiğ veya pişmiş olarak beslenebilir. Genellikle köpek yavruları balkabağı tatlı bir tada sahip olduğu için zevkle yerler.

Bir başka popüler halk ilacı - bire bir suyla karıştırılmış yoğunlaştırılmış süt. Süspansiyon, evde kabızlığın tedavisinde etkinliği ile ün kazanmıştır. Sağlıklı bir hayvanda, böyle bir tedaviyi aldıktan sonra ishalin başlaması garanti edilir. Halk ilaçlarının etki mekanizmaları belirsizdir, ancak yüksek kaliteli yoğunlaştırılmış sütte bulunan laktuloz yardımıyla kabızlığın ortadan kaldırıldığına dair bir şüphe vardır.

Not! Her zamanki diyetten haşlanmış pancar ve çiğ karaciğer müshil etkisine sahiptir. Bu ürünleri diyete eklerken dikkatli olunmalıdır çünkü aşırı tüketimi sadece ishale değil aynı zamanda şiddetli kramplara da yol açacaktır.

Genellikle kabızlığı gidermek için kullanılır yağ: sebze, keten tohumu, zeytin ve vazelin. Bir köpek yavrusu vücudunda sadece keten tohumu yağı tamamen emilir. Ayçiçek yağı, ezilmiş ayçiçeği çekirdeği (kızarmış değil) ile değiştirmek daha iyidir. Nadir durumlarda zeytinyağı alerjik reaksiyona neden olabilir. Vazelin yağı vücutta emilmez ve onu değiştirmeden bırakır. Köpek yemeye devam ederse, yemeklerden önce yağ verilir ve gün boyunca dışkılama meydana gelir.

Not! Kalın bağırsakta kabızlık ile durum vazelin fitiller (anal) ile hızlı ve nazikçe rahatlar.

Operasyonel bir yardım olarak, vazelin yağı ile saf su lavmanı kullanılır. Bağırsaklara verilmeden önce, sıvı rahat bir sıcaklığa ısıtılmalıdır. Lavman uygulandıktan sonra, dışkılama dakika içinde gerçekleşir. Yavruyu daha fazla strese maruz bırakmamak için, lavman uygulamasından hemen sonra, onu ceza tehdidi olmadan bağırsaklarını boşaltabileceği dışarı çıkarmak daha iyidir.

Not! Bağırsak tıkanıklığı veya volvulus ile lavman kontrendikedir!

Bağırsakları lavmanla temizledikten sonra, köpek yavrusu karnına masaj yapması önerilir. Köpeği yan yatırın ve parmaklarınızı hafif palpasyonla karnının üzerinde (saat yönünde) gezdirin. Bağırsak temizliğe tepki verir ve çalışırsa, baskıya tepki olarak bir köpürme hissedeceksiniz.

Palpasyonda, köpek yavrusu peritonu kuvvetli bir şekilde zorlarsa, sızlanır veya kaçmaya çalışırsa, bu şiddetli ağrıyı gösterir.. Büyük olasılıkla rahatsızlığın nedeni kabızlık değildir ve yardım için kalifiye bir veterinere başvurmanız gerekir.

Yavru köpeklerde kabızlık için tıbbi tedaviler

Kabızlığın ilaç tedavisi, halk ilaçları, diyet, diyetin su ile zenginleştirilmesi ve artan fiziksel aktivite sonuç vermediyse kullanılır. İlaç tedavisi, kabızlığın başlangıcından bu yana üç günden fazla zaman geçtiyse ve köpek yavrusu bağırsakları kısmen de olsa hiç boşaltmadıysa önemlidir.

Köpeklerde kusma

Kusma, mide içeriğinin dışarı atılmasının aktif sürecidir. Önce mide bulantısı olur, tükürük salgılanması mümkündür, daha sonra midede anti-peristaltik kasılmalar başlar, karın ve diyafram kasları gerilir. Kusma meydana gelir.

Köpek kabızlık - ne yapmalı

Belirtiler
Koprostaz
Tedavi
köpeklerde ameliyat sonrası kabızlık
Ameliyat sonrası dönemde doğru beslenme

Her köpeğin hayatında, dışkılamanın son derece zor bir durumda gerçekleşeceği bir durum ortaya çıkabilir, olmaması da mümkündür. Öyle anlarda derler ki - köpeğin kabızlığı var - ne yapmalı, çoğu hayal bile etmiyor. Bu hoş olmayan zorlukların bir sonucu olarak, kalın bağırsakta dışkı birikmesi ve ardından sertleşmesi meydana gelir. Ek olarak, bu kitlelerde, örneğin kemik parçaları gibi keskin nesnelerin varlığı dışlanmaz. Dışkılama sırasında bu maddeler bağırsak duvarlarına zarar verir.

Bu hastalık özellikle yaşlı bireylerin veya hareketsiz bir kanepe yaşam tarzına öncülük edenlerin özelliğidir. Bir köpekte şiddetli kabızlık birkaç nedenden kaynaklanabilir:

Kemikleri beslemek;
Dik et suyu ile besleme;
Aşırı besleme;
Kuru mama ile yanlış beslenme.

Hastalıkların varlığının ve gelişiminin bir sonucu olan kabızlığın en tehlikeli belirtileri:

prostat;
Paraanal bezler;
Karaciğer;
Böbrek;
anüs ve bağırsaklar;
nörolojik;
Ortopedik.

Nedenlerin ortadan kaldırılması, örneğin, bir köpeğin kemiklerden sonra kabızlığı varsa, hastalıkları tedavi ederse ve hayvanın beslenme ve idrara çıkma süreçlerini tam olarak izleyerek, diyetin gözden geçirilmesi ve doğru şekilde oluşturulmasıyla sağlanabilir. Dışkılama ile ilgili en ufak bir zorluk belirtisinde bir veterinere danışmak çok önemlidir. Sadece tam bir muayene nedeni ortaya çıkarabilir ve doktor doğru bir teşhis koyabilir ve köpeğin kabızlık için nasıl tedavi edileceğini gösterebilir.

Belirtiler

Sağlıklı bir bağırsak ve mideye sahip sağlıklı bir köpek, bağırsaklarını günde iki kez boşaltacaktır. Bu prosedür günde bir kez gerçekleşirse veya hiç olmazsa, evcil hayvanın sağlığı konusunda endişelenmelisiniz, çünkü bu kabızlığı sembolize eder. Ancak, hemen panik yapmanız önerilmez - evcil hayvanın davranışına dikkat etmelisiniz.

Kabızlığın tezahürü, köpeğin bağırsakları boşaltmak için önemli çabalar göstermesi, başarısız girişimler ve bu eylemlerin bir sonucu olarak ağrı ile karakterizedir. Ayrıca köpek gün içinde birkaç kez tuvalete gitmeyi deneyebilir, ancak tüm bu girişimler başarılı olmaz. Bu durum birkaç gün sürebilir. Pek çok insanın sevgili arkadaşlarının durumu hakkında çok endişelenmesi şaşırtıcı değildir, ancak bir köpekte kabızlığı nasıl tedavi edecekleri konusunda kesinlikle hiçbir fikirleri yoktur.

Koprostaz

Bir evcil hayvanın yanlış beslenmesi, koprostaz gibi bir hastalığın gelişmesine yol açabilir. Bir köpeğin kemiklerle beslenmesi veya büyük porsiyonlar yemesi sonucu oluşabilir. Köpeklerde kemiklerden kabızlığın çok sık meydana geldiğini belirtmekte fayda var. Diğer şeylerin yanı sıra, bu hastalık ayrıca prostat bezi büyümesinden muzdarip erkekleri de rahatsız ediyor. İkinci faktör doğrudan kabızlık oluşumu ile ilgilidir, çünkü artış sonucunda bağırsaklar sıkılır ve elbette dışkı çıkamaz.

Dışkı çıkışındaki zorluğun bir başka nedeni de pelvik bölgede hasarın varlığıdır, çünkü bu faktör bağırsağın durumunu büyük ölçüde etkiler. Bu gibi durumlarda, evcil hayvanların sadece müshil alması gerekir. Koprostazdan muzdarip köpeklerin tanımlanması oldukça kolaydır, çünkü her zaman huzursuzdurlar, periyodik olarak dışkılamaya koşarlar, ancak başarılı olmazlar. Diğer şeylerin yanı sıra, bu tür köpeklerin midesi her zaman biraz şişmiş durumdadır.

Bu hastalıktan şüphelenilen köpekler, bağırsak bölgesinin kontrastlı röntgen muayenesi için hastaneye götürülmelidir. Hafif koşullar, örneğin antispazmodiklerin yardımıyla en basit yollarla tedavi edilebilir.

köpek kabızlık tedavisi

Bir başka etkili ilaç, vazelin ve hint yağı kombinasyonudur. Tabii ki, ciddi vakalar cerrahi müdahale gerektirir. Bu nedenle, genel anestezi altında kabızlığı olan bir köpek için lavman yapılır ve prosedür, obstetrik forseps kullanılarak dışkı çıkarılmasıyla desteklenir. Mevcut durumu karmaşıklaştırmamak için, hiçbir durumda köpeği taşan bir bağırsakla beslemesine izin verilmez.

Yalnızca sahibi, evcil hayvanın kabızlıktan hızla kurtulmasına yardımcı olabilir. Her şeyden önce, köpeği tavuk kemiği ve diğer küçük boylarla beslememelisiniz. Bu tür kemikler kırılabilir, bu da evcil hayvana çok az zevk verir. Daha büyük kemiklerin köpeğe çiğ olarak verilmesi tavsiye edilir, pişirilmelerine izin verilmez. Kabızlık için bir köpeğe ne verilir? Bu durumda köpeğin sıkı bir diyete uyması gerektiğini hatırlamak önemlidir. Diyet öncelikle sebzeler üzerine kurulmalıdır - kereviz ve balkabağı. İyi etki, işlenmemiş kepek tarafından sağlanır.

Çiğ sebzeler üzerine kurulu bir diyet, bir köpekte bağırsak hareketliliğini iyileştirmeye yardımcı olur. Bunların en kullanışlısı her zaman taze sıkılmış havuç suyu ve pancardır. Ancak, hoş olmayan bir hastalıktan kurtulmak için bir diyet uygulamak her zaman mümkün değildir. Bu durumda, örneğin bitkisel yağ gibi ek müshillerin kullanımına geçmeye değer. Beyaz magnezya da aynı özelliğe sahiptir. İlk araç haftada 2 defadan fazla kullanılmamalı, ikincisi ise daha sık kullanılabilir. Ayrıca, doz yaklaşık çay kaşığı olmalıdır.

Oldukça sık, kabızlığı olan bir köpek için vazelin yağı reçete edilir ve bağırsakları su lavmanı ile yıkamak için oldukça hoş olmayan bir prosedür. İkinci durumda, 30 dereceye kadar soğutulmuş, ancak kaynatılmamış su kullanılması tavsiye edilir. Küçük cins bir köpek için, büyük cins temsilcilerinin bir Esmarch kupasına ihtiyacı olduğunda yıkamak için kauçuk bir şırınga oldukça uygundur. Bu eleman askıya alınmış durumda olmalı, yükseklik 1 metreye ulaşmalıdır.

köpeklerde ameliyat sonrası kabızlık

Bir köpeğin ameliyattan sonra kabız olması oldukça yaygındır. Ameliyattan sonra köpeğin bağırsaklarının tıkanmaya başlaması mümkündür. En önemlisi, bu yan etkiyi ortadan kaldırın. Veterinere tıkanıklık teşhisi konulursa, köpeğin tekrar başka bir operasyon yapması gerekecektir. Bağırsak tıkanıklığından kaçınılmışsa, ameliyattan sonra köpeklere soğutulmuş steril bir çözelti içeren bir lavman verilir.

Bazen postoperatif dönemde hiçbir araç köpeğe yardımcı olamaz ve veteriner hekimler halktan (yağlardan) ilaçlara kadar çeşitli müshillerin kullanımına başvururlar. Genellikle antispazmodik kullanmanız gerekir. Burada, No-shpy ve novocaine'in en popüler kullanımı olan baralgin hariç tutulmamaktadır. Kabızlık semptomlarının daha da ortadan kaldırılması, bağırsak mikroflorasını normal bir durumda tutmanıza izin veren üç günlük fitiller ve eşlik eden müstahzarlar ile sağlanır.

Ameliyat sonrası dönemde doğru beslenme

Tabii ki, her özel operasyondan sonra diyet sadece bir veteriner tarafından verilmelidir, ancak bir köpekte kusma ve kabızlık olmaması gereken genel kurallar vardır. Öncelikle operasyondan sonra veteriner hekimin belirlediği saatlerde köpek beslenmemeli veya sulanmamalıdır. Ayrılan zaman geçtiğinde, köpeğin hemen iştahının olacağını düşünmeyin - bu olmayacak. Yiyecek porsiyonlarının küçük olması çok önemlidir, ancak oldukça sık verilmesi gerekir.

Ağır, sert ve kuru yiyecekler yemeyiniz. Beslenme, tercihen sıvı halde hafif yiyeceklere dayanmalıdır. Köpek daha önce kuru yiyecek yemişse, suyla hafifçe yumuşatılmalıdır. Ancak bu mamayı, özel bir diyet formunda da bulunabilen ıslak konserve mama ile değiştirmek çok daha iyi olacaktır. Böyle bir diyet yaklaşık bir ay sürmelidir, ancak bundan sonra evcil hayvan yavaş yavaş normal beslenmeye döndürülebilir.

Normal bir diyetle, postoperatif evcil hayvan yemine zayıf bir et suyu ile başlamaya değer. Daha sonra çok seyreltilmiş halde denemek için kefir ve tahıllar vermeye başlayabilirsiniz. Onlara ıslak kıyma eklemek güzel olurdu. En önemlisi, köpek, yiyecek seçiminden bağımsız olarak her zaman temiz içme suyuna erişebilmelidir.

Köpeklerde kabızlık, birkaç gün boyunca dışkılama zorluğu veya eksikliğidir. Aynı zamanda dışkı sertleşir ve kalın bağırsakta birikir. Bazen içlerinde yabancı kapanımlar (kemik parçaları) görülür ve dışkılama sırasında ağrılı duyumlar meydana gelir.

Köpeklerde, özellikle hareketsiz ve yaşlı köpeklerde kabızlık nadir değildir.

Köpeklerde Kabızlık Nedenleri
Her şeyden önce, böyle bir neden hayvanın yanlış beslenmesidir: kemikleri, özellikle borulu tavuk veya haşlanmış, ayrıca sindirilebilirliği şüpheli diğer maddeleri beslemek. Diyetteki hataların yanı sıra,

dik et suyu ile besleme,
büyük miktarda sindirilemeyen lif,
bir hayvanı aşırı beslemek
Evcil hayvan için uygun değilse, genellikle kuru gıda beslenirken kabızlık oluşur. Ayrıca köpeklerde kabızlık, iç organların çeşitli hastalıklarının sonucudur:

karaciğer ve böbrekler, bağırsaklar, pankreas, perine, rektum, anüs
nörolojik ve ortopedik problemler
anal bezlerin hastalıkları
erkeklerde prostat hastalığı.

Bir köpekte kabızlığın nedenini belirlemek için iştah ve susuzluktaki değişime, kusmanın varlığına ve idrara çıkma özelliklerine bakmanız gerekir. Hem diyeti hem de hayvanın yaşını dikkate almanız gerekir.

Köpek kabızlık: ne yapmalı? Zaten bir doktor tarafından muayene sürecinde, teşhis konulabilir, çünkü özel bir muayene ve testler yapılmasa bile, rektum, perine, paraanal bezlerin hastalıkları, sindirim sisteminde yabancı cisimlerin varlığı, ortopedik veya nörolojik problemler. normal dışkılama hareketine müdahale edebileceği tespit edilebilir.

Ek olarak, teşhis için, karın boşluğunun röntgen muayenesi, kan testleri ve gerekirse, bağırsak açıklığının ve karın boşluğunun ultrasonunun değerlendirilmesini sağlayan kontrast madde (baryum sülfat) içeren bir röntgen filmi , kullanılmış.

Köpeklerde Kabızlığın Tedavisi Köpeğiniz kabızsa ne yapmalısınız? Nasıl tedavi edilir?

Bir tedavi olarak, öncelikle dışkıyı yumuşatabilen maddeler kullanılır: vazelin yağı veya laktuloz müstahzarları (Lactusan, Dufalac ve benzerleri).

Lavman, köpeklerde kabızlık için her zaman en iyi tedavi edici ve koruyucu ilaç olmuştur. Bağırsakları çok miktarda sertleştirilmiş dışkıdan kurtarabilirler. Ve bağırsakta çok fazla kemik parçası varsa, genellikle genel anestezi altında mekanik olarak çıkarılması gerekir.

Hayvanın kabızlığa ek olarak kusması varsa, köpek birkaç gün boyunca hiçbir şey yemiyorsa, vücudu dehidrasyondan koruyan infüzyon tedavisi (damlalıklar) gereklidir.

Daha ciddi vakalarda, veteriner hekimler, içeriğiyle birlikte kalın bağırsağın bir kısmının cerrahi olarak çıkarılmasına başvururlar.

Bir köpeğin, özellikle daha yaşlı bir köpeğin kabızlık eğilimi varsa, o zaman önlem almanız (diyete yeşillik ve kefir ekleyin) ve asla kemik vermemeniz gerekir.

Tam veya kısmi dışkı tutma, her zaman bağırsak yırtılmasına, zehirlenmeye, iç organlarda ciddi hasara ve hatta bir evcil hayvanın ölümüne yol açabilecek endişe verici bir işarettir! Tabii ki, tüm vakalar o kadar korkutucu değil. Ancak mal sahibi, köpeğin kabız olmasına neyin sebep olduğunu, böyle bir durumda ne yapacağını ve gelecekte bağırsak hareketleriyle ilgili sorunlardan nasıl kaçınılacağını bilmelidir.

Sorunları zamanında fark etmek için evcil hayvanınızın tuvalete ne sıklıkta gittiğine dikkat edin. Yavru köpekler bağırsaklarını günde beş defaya kadar boşaltırlar çünkü. daha hızlı bir metabolizmaya sahiptirler. Yaşlanan evcil hayvanların kaka yapma olasılığı daha düşüktür, çünkü. metabolizma yavaşlar - günde bir. Yetişkin köpekler günde bir kez boşalır, dev ırklar - iki günde bir.

Dışkı, aynı kıvamda ve eşit renkte, pürüzsüz ve parlak bir sosis gibi olmalıdır. Nedenler ve Etkiler 1. Dışkının bağırsaklardan geçmesi için yeterli peristalsis (içeriği iten dalga benzeri kasılmalar) gereklidir. Bağırsaklar çeşitli nedenlerle "ayağa kalkabilir" - iç organların hastalıkları ve nörolojik bozukluklar, enfeksiyonlar, obezite veya yetersiz beslenme, düşük aktivite, diyabet. Bu gibi durumlarda, köpeklerde kabızlık belirtileri kabızlık ile ifade edilir - evcil hayvan sık sık ve uzun süre iter, ancak çıkış hacmi açıkça normalden daha azdır, dışkı yuvarlak veya pul halinde çıkar, evcil hayvan sızlanır. Anestezi, ilacın kaslar üzerindeki rahatlatıcı etkisi nedeniyle neredeyse her zaman peristaltizmde bir azalmaya yol açar.

Sorunlardan kaçınmak için veteriner hekimler ameliyat sonrası bir diyet (küçük porsiyonlarda sümüksü tahıllar, çorbalar şeklinde hafif yemekler) ve hafif müshil önermektedir. Ameliyat sonrası kabızlık dikiş ayrılmasına, fıtık ve şiddetli ağrıya neden olabileceğinden, tüm randevulara uymak önemlidir. Karın boşluğundaki operasyonlar sırasında yapışıklıkların oluşması nedeniyle dışkılama ile ilgili zorluklar mümkündür.

2. Normal dışkılama için yeterli hacim ve belirli bir nem içeriği gereklidir. Çok fazla dışkı varsa, bağırsaklardan geçemezler ve içeride birikirler. Aynı şey dışkı çok kuru ise olur. Örneğin, bir köpekte kemiklerden sonra kabızlık tam olarak bu nedenlerle ortaya çıkar - kuru kemikler tam anlamıyla bağırsakları tıkar. Sorunlardan kaçınmak için evcil hayvanın uygun şekilde beslenmesi ve tüketilen sıvı miktarını izlemesi gerekir. Az su içen köpekler için yarı sıvı bir menü önerilir. Kuru mama, sanılanın aksine köpeklerde kabızlığa neden olmaz. sağlıklı bir midede, granüller hızla yulaf lapasına dönüşür. Ancak gastrointestinal sistem hastalıkları ile kuru yiyecekler kabızlığa neden olabilir.

3. Tıkanma ile ("tıkanmadan"), bir köpekte kabızlık oldukça şiddetli semptomlar gösterir - halsizlik, ağrılı ve sert mide, susuzluk ve iştahsızlık. Evcil hayvan sertçe itiyor ama sandalye yok. Bazen kusma gelişir, mukoza zarları soluklaşır. Durum 3 günden uzun sürerse, zehirlenme artar (dışkı vücudu zehirler). Tıkanmanın nedeni dışkı (uzun süreli kabızlık, içeriğin kurumasına ve taş oluşumuna yol açar), yabancı bir cisim (oyuncak, kemik), bağırsak halkasının volvulusu, bir tümör, çok sayıda solucan olabilir. Böyle bir durumda, kabızlığın doğaçlama yöntemlerle tedavisi evcil hayvanın hayatını tehdit eder! Lavmanlar, laksatifler ve diğer ilaçlar peristalsis'i arttırır ve kitlelerin hacmini arttırır, ancak bağırsak lümeni kapanır - bağırsak duvarlarına dışkı basar, bu da mukoza zarlarına zarar verir ve sonuçta yırtılmaya neden olur.

İlk yardım

Kabızlığı olan bir köpeğe nasıl yardım edileceğini düşünürken, sahipleri genellikle bir insan ilk yardım çantasındaki müshillere güvenirler. Yukarıda belirtildiği gibi, bazı durumlarda bu, sorunu ciddi şekilde ağırlaştırabilir, bu nedenle herhangi bir hap ve iksir - sadece veteriner ziyaretinden sonra. Hemen bir doktora danışmak mümkün değilse, sorunu kendiniz çözmeyi deneyebilirsiniz:

1. Kase eti, et suyu, pirinç ve mısır, peynir, yumurta, dünün ekşi sütünü menüden çıkarıyoruz. Küçük porsiyonlarda besleniriz, yiyecekler ılık ve yarı sıvıdır (süt veya suda iyi haşlanmış karabuğday, lahana, havuç ve kabaktan haşlanmış sebze güveçleri). Tercihen beyaz, haşlanmış deniz balığı yiyebilirsiniz. Köpeğe taze kefir veya yoğurt (katkı maddesi olmadan, boya olmadan), çiğ pancarla muamele ediyoruz. Alerji yoksa birkaç erik verebilirsiniz. Yavru köpekler veya kronik hasta köpekler için geçici olarak konserve mamaya geçebilirsiniz (kolay sindirilebilir diyet).

2. Bir köpeğe kabızlık için verebileceğinizden, komplikasyon korkusu olmadan, bir şey seçmelisiniz (ya / veya, her şeyi arka arkaya itmeyin). Kıvrılmış süt, lahana suyu (şişkinliğe neden olabilir), zayıf bir cehri kaynatma, kabak çekirdeği infüzyonu (bir kaşık dolusu tohum ve yarım bardak kaynar su, 30 dakika sıcakta) yardımcı olur. Keten tohumunu öğütüp bitkisel yağ ile karıştırabilir veya keten tohumu yağı satın alabilirsiniz. Büyük köpekler - günde 2 yemek kaşığı, küçük köpekler - bir çay kaşığı. Kahvaltı yerine yoğurt.

3. Çoğu durumda, bir vazelin lavmanı bir köpek için mükemmeldir. Kabızlık için hafif ılık yağ rektuma yavaşça, çaba göstermeden enjekte edilir. Yağ gitmezse devam edemezsiniz (belki bir tıkanıklık vardır, bu durumda herhangi bir basınç tehlikelidir). Hijyen nedeniyle evcil hayvan banyoya veya leğene konulmalıdır. Hacimler azdır (çok büyük bir köpek için bir bardak, 20 kg ağırlığındaki bir evcil hayvan için yarım bardak, minyatür bir oyuncak için birkaç kaşık). Deneyim olmadan, bu prosedürü bir uzmana emanet etmenizi şiddetle tavsiye ederiz.

4. Kabızlığı lavmanla tedavi etmeden önce, ağızdan vazelin vermeyi deneyin. Ayrıca ılık (oda sıcaklığından daha düşük olmayan) ve küçük porsiyonlarda, evcil hayvanın yanağında iğnesiz bir şırıngadan. Minyatür köpekler - bir çay kaşığı, orta - bir yemek kaşığı, büyük - bir seferde iki kaşık. Günde iki kez veya etki elde edilene kadar. Vazelin yağı emilmez, emilmez, bu nedenle dozaj biraz aşılırsa hiçbir şey olmaz - fazlalık doğal olarak ortaya çıkar. Halıyı kaldırın, mobilyaları örtün - rahiplerden yağ damlayacak ve etraftaki her şeyi kirletecek.

5. Köpeğinizi günde kez daha sık gezdirin. Yürüme egzersizi, durum kronik bir hastalık tarafından komplike olmadıkça, kabızlığın en iyi tedavisidir. Yürümek bağırsakları uyandırarak çalışmasına neden olur. Bu modda iki gün beklemeniz gerekiyor. Etkisi yoksa, bir doktora başvurduğunuzdan emin olun. Köpeğin başka (herhangi bir!) hastalık belirtisi varsa, evcil hayvanı derhal veterinere gösterin. Kabızlığın ciddi bir hastalık, volvulus veya tıkanıklık belirtisi olabileceğini ve bu durumlarda gecikmenin en talihsiz sonuca yol açabileceğini unutmayın. Mümkünse, veteriner ziyaretini geciktirmeyin.

Köpek normalde günde kez dışkılar. Bu olmazsa, kabızlık hakkında konuşabiliriz. Özenli bir sahip, bir köpekte her zaman kabızlık belirtileri görecektir.

Bir köpekte kabızlık: belirtiler

Köpeğin midesi öncelikle gaz nedeniyle şişer. Uzaktan bile içindeki uğultuyu duyabilirsiniz. Bu durum ishal, iştahsızlık, uyuşukluk ve halsizlik, incelik ile değiştirilir.
Bir köpekte kabızlığın nedeni, bağırsak lümeninin daralması, bağırsak atonisi, bağırsakta yabancı bir cisim ve anüsün daralmasıdır. Kabızlık, omurilik yaralanmaları ve tümörleri, ağır metal zehirlenmeleri, bağırsaklarda yabancı cisimler, prostat tümörleri, paraanal sinüzit ile oluşur.

Bir köpekte kabızlık nasıl tedavi edilir?

Bir köpekte kabızlık tespit edilirse, tedavi hatasız yapılmalıdır. Kabızlığı tedavi etmek zor değildir. Hayvan vazelin yağının bir veya iki kez verilmesi gerekir. Ayrıca bir duştan köpeğin anüsüne yağ ( yemek kaşığı), sabunlu su veya bir gliserin çözeltisi de enjekte edebilirsiniz. Bir köpekte kabızlığın altında yatan nedeni belirlemek kolay değildir. Bir köpeğin kronik bağırsak nezlesi varsa, tedavisi çok zordur. Yaşlı köpekler için gerekli olan ilaç değil, doğru beslenmedir. Pıhtılaşmış süt ve çiğ süt vermek iyidir.
Genç köpekler ancak hareketsiz ve tembellerse kabız olurlar. Daha yaşlı köpekler, zayıf sıvı kaynağı nedeniyle bu sorunlardan çok daha sık muzdariptir.

Kabızlığı olan bir köpeğe ne verilir?
Her şeyden önce, hayvana bir lavman verilir, bu yardımcı olmazsa, bir müshil verilir: salin, bitkisel, yağ, sentetik. Spazmlar no-shpoy, baralgin ve novocaine blokajı ile rahatlar. Semptomlar ortadan kalktıktan sonra, köpeğe günde 3 kez Anuzol fitilleri ve analogları enjekte edilir, laktuloz preparatları verilir.

Köpek kabızlığa yatkınsa, ona kemik verilmemelidir - bu onun için tehlikelidir. Sahibi hayvanına karşı dikkatli olmalı ve köpeğin bağırsaklarını ne zaman boşaltamadığını görmelidir. Bazen köpeği dışkıdan kemiklerle kurtarmak için ameliyat gerekir.
Kabızlık için akşamları köpeğin mamasına 4 yemek kaşığı bitkisel yağ, kuru erik, süt eklemek gerekir. Yürüyüşte hayvanın kendisi çim bulur ve onu yer.
Köpeğiniz fazla kilolu olduğunda, biraz egzersiz ekleyin. Yürüme süresini her gün 10 dakika artırmak gerekiyor. Köpek sabah ve akşam bir saat yürümelidir. Ona bir şans vermeliyim. Yükler makul olmalı, köpeğin yorgun olduğunu görürseniz dinlenmesine izin verin.

Bir köpekte kabızlık sık sık tekrarlandığında, tavsiye ve yardım için bir veterinere danışmanız gerekir.

Bir köpekte aynı anda kabızlık ve kusma varsa, bu hayvanın bağırsak tıkanıklığı olduğu anlamına gelir. Bu çok şiddetli patoloji, yabancı bir cisim bloke edildiğinde, bir tümör, bağırsağın volvulusu veya invajinasyonu ve ayrıca bağırsak felci ile ortaya çıkar. Tıbbi yardım sağlamazsanız, hayvan bir hafta içinde ölecektir. İlk yardım sağlarken hiçbir durumda bir hayvanı beslememeli veya sulamamalısınız! Lavman yapamazsın! Hayvanda bu aşırı kusmaya neden olur ve kabızlık suyun ulaşamadığı ince bağırsakta olur. Köpeğinize zarar vermeyin!

Köpek ırkları

Cins yok - mestizo

İlk evcilleştirilmiş hayvan türü, köpek olan kurtlardı. İlk başta avcılıkta asistanlık yaptılar ve daha sonra bekçilik görevlerini de yerine getirdiler. Bir erkek ve bir köpeğin (bir köpeğin pençe izi) "işbirliğinin" ilk kanıtı, MÖ binyıla kadar uzanır. e. Genetik hesaplamalar, köpek ve kurdun yaklaşık yıl önce ayrıldığını, ancak köpek çok daha sonra insanın bir arkadaşı haline geldiğini gösteriyor. İlk evcilleştirilmiş köpekler büyük olasılıkla hem bekçi hem de av yardımcılarıydı. Daha sonra, ekonomik amaçlarına bağlı olarak köpekler gruplara ayrıldı. İlk ortaya çıkanlar av ve bekçi köpekleriydi, daha sonra - hizmet gerektirmeyen dekoratif köpekler.

Alman Kurdu

yüzyılın sonunda, Kaptan von Stephanitz üremeyi üstlendi, Almanya'nın orta ve güney bölgelerinden Alman Çoban çeşitlerini geçti ve bunun sonucunda çok yönlü bir hizmet köpeği olan Alman Çoban'ı aldı. Zaten Birinci Dünya Savaşı sırasında, Alman Çoban olağanüstü çalışma niteliklerini gösterdi: bir gaz saldırısı konusunda uyardı, koruma görevi yaptı ve yaralıların savaş alanından taşınmasına yardım etti. Alman Çoban köpeği, mizaç kavramına göre dengeli, sinirleri kuvvetli, kendine güvenen, kesinlikle samimi ve tamamen iyi huylu, dikkatli ve yönetilebilir bir köpek olmalıdır. Refakatçi köpek, güvenlik, koruma, hizmet ve bekçi köpeği olarak hizmet verebilmektedir. Boy: 55 - 65 cm Ağırlık: 22 kg.

daksund

Dachshund tüm dünyada son derece popüler. yüzyıla kadar avlanma amacıyla yetiştirilen bu minyatür köpek, günümüzde genellikle harika bir arkadaştır. Dachshund dikkat çekici bir görünüme sahiptir: uzun bir gövde, küçük pençeler, geniş, çıkıntılı bir göğüs. Bununla birlikte, köpek garip görünmüyor, aksine aktif, hareketli, mizaçlı. Dachshund yüksek sesle havlar, sesi derin ve güçlüdür - köpeğin mütevazı boyutu göz önüne alındığında inanılmaz bir özellik.

Yorkshire korkunç

Minyatür Yürümeye Başlayan Yorkshire Terrier, on dokuzuncu yüzyılın ortalarında İngiltere'de yetiştirildi. Cinsin adı, bu sevimli köpeğin ortaya çıktığı yer olan Yorkshire ilçesi tarafından verildi. Böylece, Yorkshire Terrier cinsi yüz yıldan biraz daha eskidir. Kısa tarihleri ​​boyunca bu köpekler hem Avrupa'da hem de 'de getirildiği Amerika'da milyonlarca insanın kalbini kazanmayı başardı. Amerika Birleşik Devletleri'nde, Yorkshire Teriyeri sevgiyle "Yorick" olarak bilinir.

Labrador köpeği

yüzyılın başlarında Newfoundland'dan İngiltere'ye ithal edildi. yüzyılın sonunda Rusya'da ortaya çıktı. 35 kg ağırlığa kadar cm omuz yüksekliği. Ceket kısa, yoğun, tüysüz; renk düz siyah, kahverengi veya sert açık kahverengiden kızıl tilkiye. Kulaklar asılı. Kuyruk, cinsin ayırt edici bir özelliğidir: tabanda kalın, sonuna doğru sivrilen, eşit olarak saçla kaplanmış (su samuru). Tarla av köpeği olarak kullanılır.

Rus düz saçlı oyuncak korkunç

Küçük, zarif köpek, çevik, yüksek bacaklı, ince kemikli ve yağsız kaslı. Cinsel tip morfolojik olarak zayıf bir şekilde ifade edilir, ancak davranışta açıkça görülür.
yüzyılın başında, İngiliz oyuncak teriyerleri Rusya'daki en popüler dekoratif köpeklerden biriydi, ancak daha sonra sayıları büyük ölçüde azaldı. 50'li yılların ortalarından beri, Rus sinologları bu cinsin restorasyonunu üstlendiler. Toplanan köpeklerin neredeyse tamamı soyağacına sahip değildi, birçoğu safkan değildi. Yakında ilk köpek çiftleri doğurdu. Böylece yeni bir cins yetiştirildi - Rus oyuncak teriyeri.

Köpeklerde Kusma Tedavisi

Şiddetli kusma ile, sıvı ve elektrolit kayıplarını yenilemek, zehirlenmeyi gidermek ve beslenmek için damlalıklar yapılır. Kusmaya neden olan hastalığa bağlı olarak tedavi kullanın. Gıda zehirlenmesi antibiyotik gerektirir.

köpek yavrusu kan kusuyor

Köpek yavruları, yemek borusunu ve mideyi keskin kenarlarla yaralayabilecek, yenmeyen çeşitli nesneleri kemirebilir ve yiyebilir ve bundan sonra kanla kusma olabilir.

Köpeklerde açlık kusması

Bir köpek sabah aç karnına kusarsa, bu safra salgısının ihlal edildiğini gösterir. Normalde safra, ancak yemek yedikten sonra bağırsağa girer ve yiyeceklerin sindiriminde rol oynar.

Her evcil hayvan sahibi, evcil hayvan sağlığı sorunlarının farkında olmalıdır. Köpeklerde en sık görülen problem kabızlıktır. "Böyle durumlarda ne yapmalı?" - birçok sahibi endişelendiren bir soru. Sorun zamanında fark edilmezse ve kesin önlem alınmazsa, bu sadece hayvanın durumunu ağırlaştırabilir.

Kural olarak, hemen hemen tüm ırk ve yaş kategorilerindeki köpeklerde kabızlık oldukça yaygındır. Evcil hayvanın gün boyunca boşaltılmadığı durumlarda teşhis yapılmalıdır. Orta yaş kategorisindeki köpekler için bu rakam gündür. Yavru köpekler bunu günde en az 5 kez yapar. Bu tür göstergeler dikkate alınmalıdır.

nedenler

Benzer bir evcil hayvan sağlık sorunu bağımsız bir hastalık olarak adlandırılamaz. Bu büyük olasılıkla gastrointestinal hastalıkların bir belirtisine işaret eder. Bununla birlikte, bir köpekte genellikle kabızlığın eşlik ettiği sorunlar sadece sindirim sistemi ile ilgili sorunlar değildir. Ne yapmalı ve olası bir hastalığın nedenini doğru bir şekilde nasıl belirleyeceğiz, tanıdan sonra sadece doktor söyleyecektir.

Çoğu zaman, patolojinin, sıvının bağırsaktan emilimini artıran veya motor işlevini etkileyen başka bir hastalıkla yakın bir ilişkisi vardır.

Bu nedenle, köpeklerde kabızlığın ana nedenleri şunlardır:

  • uygunsuz ve düşük kaliteli yem kullanımı;
  • toksinler ve ilaçlar;
  • endokrin sistemin metabolik bozuklukları ve patolojisi;
  • hipodinamik;
  • tıkanıklık;
  • rektum hastalıkları.

Tüm sahipler, dışkılama ile ilgili sorunların prostatit, proktit veya anüste yün yapışması temelinde oluştuğunu bilmiyor. Çoğu zaman, egzersiz eksikliği veya oruç tutmak da normal boşalmayı engeller. İshalin uzun süre ilaçlarla tedavisi nedeniyle bazen kabızlık oluşabilir. Sonuç olarak, hayvan bazı zorluklar yaşayabilir.

Belirtiler ve tedavi

Bariz nedenlerden dolayı bir köpekte kabızlığı belirlemek mümkündür. Evde ne yapmalı, eğer hayvan daha önce zorluk yaşamadıysa, çoğu sahiplerini endişelendiriyor. Boşalma olmaması, evcil hayvanın vücudunda sorunların varlığını gösterir. Bir sonraki bağırsakları boşaltma girişimleri sırasında hayvan güçlü bir şekilde sızlanırsa hastalığı belirlemek mümkündür.

Köpeklerde kabızlığın varlığı aşağıdaki belirtilerle belirlenir:

  • çok şişkin göbek;
  • göz kızarıklığı;
  • periyodik susuzluk;
  • mukoza zarının solukluğu;
  • iştahsızlık;
  • kusmak.

Birçok mal sahibi, bir köpekte kabızlığa neyin neden olduğu, bu gibi durumlarda ne yapılması gerektiği ve hangi tedavinin seçileceği hakkında bir fikre sahiptir. Böyle bir hastalığın nedenini zamanında belirlemek önemlidir ve eğer belirsizse veya yanlış beslenmeden kabızlık oluşmuşsa ve bunun nedeni daha ciddi bir sorunun varlığıysa, hemen bir uzmana başvurmalısınız. Bu durumda, yalnızca hayvana zarar verebileceğiniz için kendi bilginizi kullanmanız önerilmez.

Sebep bir dereceye kadar açıksa ve veterineri ziyaret etmeye gerek yoksa, geleneksel tıp yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bununla birlikte, bunun için en azından ilgili doktorun verebileceği bazı tavsiyelere uyulması arzu edilir.

Bir köpekte kabızlık: ne yapmalı?

Köpek henüz boşaltma konusunda zorluk yaşamadıysa, aşağıdaki adımlar atılmalıdır:

  • diyeti tamamen gözden geçirin, özellikle kuru yiyecekleri sıvı yiyeceklerle değiştirin;
  • köpeğinizle dışarıda daha fazla zaman geçirin
  • ağzın dişsiz bölgesinden ml'ye kadar vazelin yağı verin;
  • lavman kullanın.

Yukarıdaki yöntemlere ek olarak, hayvan, kabak ve cehri kaynatma ile hayata geçirilebilir. Bir köpeğin kemiklerden sonra kabızlığı varsa, bu durumda ne yapacağınızı yalnızca deneyimli bir uzman size söyleyecektir. Yiyecekleri böyle bir durumda kullanmak çok dikkatli olmalıdır.

Birkaç yemek kaşığı keten tohumu yağı da zarar vermez. Dışkıyı yumuşatmak için Duphalac gibi bir ilaç kullanılması tavsiye edilir. Deneyimli sahipleri kefir veya yoğurdun kabızlık sorunu yaşayan köpeklere yardımcı olduğunu bilir.

Doğrudan tedaviden önce, veteriner bağırsak durumunu hatasız kontrol eder. Kabızlığın nedeninin yanlış yiyeceklerin kullanılması veya onunla birlikte yabancı bir cismin girmesi olması durumunda, büyük olasılıkla, yabancı cisimlerin çıkarılmasının mümkün olacağı küçük bir operasyona ihtiyaç duyulacaktır.

Etkileri

Sahipler bir sorunla karşılaştığında, herkes ne yapacağını anlamıyor. Köpeğin şiddetli kabızlığı var - zamanında tedavi ederseniz ve evcil hayvanın diyetinde değişiklik yaparsanız bu sorun olmaz. Bu durumda, hastalık kolayca ve vücut için herhangi bir özel sonuç olmadan geçecektir.

Bununla birlikte, tedavi prosedürünü ertelerseniz veya hayvanın durumunu tamamen görmezden gelirseniz, daha sonra tedavisi oldukça zor olacak bir dizi hastalıkla karşılaşabilirsiniz:

  • prostat ile ilgili sorunlar;
  • iç organların hastalığı;
  • bağırsak hasarı;
  • nörolojik ve ortopedik hastalıklar;
  • koprostaz.

Klinik işaretler

Yani daha önce de belirtildiği gibi sağlıklı bir birey, bağırsak ve sindirim ile ilgili bir problem olmadığında günde 1 veya 2 kez boşaltılır. Bunun hiç gözlemlenmemesi durumunda, evcil hayvanın sağlık durumu hakkında düşünmeye değer. Sonuçta, dışkı miktarındaki azalma, kabızlığın ana belirtisidir. Sorunun ciddiyetini değerlendirmek için hayvanı bir süre dikkatlice gözlemlemeniz önerilir.

Köpek, bağırsak hareketleri sırasında iter ve çok çaba harcar ve ayrıca ağrı hisseder - bu da kabızlığın olması gereken yer olduğu anlamına gelir. Bu arada, hayvanların bazen işe yaramaz olan dışkılama girişimleri yapması yaygındır. Benzer bir durum evcil hayvanı bir süre rahatsız edebilir. Genellikle gündür. İlk belirtiler tespit edildiğinde, sahibi gerekli bilgi ve becerilere sahip değilse, kendi kendine ilaç almaması tavsiye edilir.

Gastrit

Bu nedenle, genellikle gastrit, köpeklerde kemiklerden sonra kabızlığın bir sonucudur. Ne yapmalı ve ana nedenleri nelerdir? Bu, kabızlığın genellikle mide mukozasının hiperasit iltihabının bir işareti olması nedeniyle olur. Böyle bir patolojinin varlığında, dışkı katı bir yapıya ve genellikle mukusla kaplı koyu bir renge sahiptir. Bu durumda, köpeğin sıcaklığı birkaç derece artar ve dilde grimsi bir kaplama fark edilir. Bu nedenle, uzun süreli kabızlık ciddi zehirlenmelere, kalbin bozulmasına neden olur.

şişkinlik

Mide gazı, bağırsaklarda gaz birikiminin eşlik ettiği ve bunların salınmasında zorluklara yol açan bir hastalıktır. Hastalığın ilk evrelerinde gazların periyodik olarak boşaltılması ile ishal görülür ve bir süre sonra dışkı atılımı tamamen durur. Hastalığı zamanında tedavi etmezseniz, daha sonra bağırsak tüpünün yırtılmasıyla karşılaşabilirsiniz.

kemostaz

Kemostaz, dışkının ileum ve duodenumda sıkışmasıdır. Bu hastalık yaşlı köpeklerde yaygındır. Tabii ki, semptom ya kabızlık ya da ek olarak artan kalp hızı, kusma ve şiddetli nefes darlığı ile birlikte bağırsak hareketlerinin tamamen yokluğudur.

Koprostaz

Semptomları düşünürsek, koprostasisin kimostaz ile birçok benzerliği vardır, ancak bu durumda kalın bağırsakta durgunluk görülür. Temel olarak, bu tür kabızlık, evcil hayvanın diyetindeki yetersiz miktarda kemik nedeniyle oluşur. Ancak, sorunun tek nedeni bu değildir. Bu nedenle, örneğin prostatitten muzdarip yaşlı köpeklerde, rektum büyümüş bir prostat bezi tarafından sıkılır ve bu da sonuçta dışkıyı geçirmeyi zorlaştırır.

Bağırsak tıkanıklığı

Köpeğinizin kemik kabızlığı var mı? Herkes bu gibi durumlarda ne yapacağını bilmiyor. Kural olarak, aynı gıda ile uzun süreli beslenmenin yanı sıra metabolik bozukluklar nedeniyle yetersiz bağırsak açıklığı oluşur. Hastalık oldukça şiddetli ise, o zaman hafif bir endişe vardır. Bununla birlikte, kolik oluşumuna ve gaz oluşumunda bir artışa yol açan patoloji gelişir. Bazen ateş vardır.

Hastalık durumlarındaki sorunlar

Kural olarak, ameliyattan sonra ve ayrıca somatik hastalıklarda kabızlık oluşabilir. Sonuçta, anestezi sadece vücudun çizgili kaslarını değil, aynı zamanda bağırsağın düz kaslarını da gevşetir. Tabii ki, peristaltizmdeki azalmanın ve pelvik organların hasar görmesinin nedeni budur. Bu nedenle, bağırsaklar iyi çalışmıyorsa, bu kesinlikle dışkı durgunluğuna yol açacaktır.

Sonuç olarak, tüm veteriner hekimler, sindirim sisteminin hızlı iyileşmesine ve bakımına katkıda bulunan operasyondan önce ve sonra özel bir diyet reçete eder. Temel olarak sıvı gıdalar, tahıllar ve çorbalar beslenmek için kullanılır. Ancak yiyecekler küçük porsiyonlarda verilmelidir. Ayrıca, dışkı kitlelerinin durgunluğunun sıklıkla omurga yaralanmaları nedeniyle meydana geldiğine dikkat edilmelidir.

Köpek kabızlık: ne yapmalı? Evde ilk yardım

Bu nedenle, veteriner hekiminiz gelene kadar evcil hayvanınıza müshil ve diğer ilaçları vermemeniz tavsiye edilir. Köpeğe kendi başınıza yardımcı olmak için, diyete ılık ve sıvı yiyecekler, karabuğday suları, sebze güveçleri eklemeniz önerilir. Süt ürünleri, erik ve çiğ pancar besleme için idealdir.

Kabızlığı olan bir köpek için lavman, bağırsak hareketleriyle ilgili problemlerde ilk yardımcıdır. Kaliteli bir ilk yardım için, onu nasıl doğru kullanacağınızı bilmeniz gerekir. Çoğu durumda, sorun devam etmediğinde, balık yağı veya vazelin yağı ilavesiyle sıradan kaynamış su kullanılır. Bir köpekte kabızlık durumunda mümkünse bir veterinere danışılması gerekir. Hastalık geç tespit edilirse, sadece bir doktorun sunabileceği derin bir lavman gerekir.

İşlemden önce, bir köpekte kabızlık tedavisi sırasında kullanılan tüm nüansları ve güvenli sıvıları doktora sormanız gerekir.

Köpeğin yaş kategorisine bağlı olarak seçilen sıvı, gerekli miktarda dökülür. Ağırlığı kg'a ulaşan büyük bir köpekte kabızlık oluşmuşsa, çözelti miktarı 1 litredir. Sırasıyla 20 kg'a kadar olan kişiler için iki kat daha az sıvı alınır.

İşlem sırasında köpek ağızlıklı olmalıdır. Yanına koymanız veya tam olarak kabın üzerine koymanız tavsiye edilir. Kullanılan tüm aletler özel bir lastik uçla donatılmalıdır. Köpek şiddetli ağrı çekiyorsa, ona ağrı kesici ilaç verebilirsiniz. Enjeksiyon ise kas içine uygulanır.

Böylece, cm'den fazla olmayan bir derinliğe kadar anüs içine bir çözelti içeren bir armut sokulur, sıvının bağırsaklara geçişinin önünde engeller varsa, prosedür tamamlanmalı ve yardım istenmelidir. bir veteriner. Genç köpeklerde kabızlık tedavisine, 27 ° C'yi aşmayan bir sıcaklıkta yaklaşık 10 ml miktarında kaynamış su infüzyonunun eşlik ettiği belirtilmelidir.

Bu nedenle, evcil hayvanı bu tür sağlık sorunlarının ortaya çıkmasından uyarmak için diyetin gözden geçirilmesi önerilir. Köpeğin diyetinin yalnızca sağlıklı yiyeceklerden ve yüksek kaliteli yiyeceklerden oluşması önemlidir. Bu nedenle, diyete yeterli miktarda bitki bileşeni eklenmesi arzu edilir. Evcil hayvanın diyeti kuru gıdadan oluşuyorsa, sahibi köpeğin günde yeterince su içtiğinden emin olmalıdır.

Köpekler, tıpkı insanlar gibi, kabızlık gibi hassas problemlere sahip olabilir. Evcil hayvanınızın bağırsak tıkanıklığı, tedavisini ve önlenmesini zamanında yapmazsanız, onun için bir acı ve sizin için büyük bir sorun olabilir.

[ Saklamak ]

Kabızlık neden oluşur?

Dört ayaklı hayvanlarda kalın bağırsağın tıkanmasının birkaç nedeni olabilir.

Geleneksel olarak, iki kategoriye ayrılabilirler:

  1. Köpeğin yanlış yaşam tarzı (büyük porsiyonlar, düzensiz beslenme, diyette az lif, düşük sıvı alımı, yetersiz yürüyüşler).
  2. Gastrointestinal sistem veya prostat bezinin patolojileri (erkeklerde), obezite, dehidrasyon, yabancı bir cismin varlığı, nörolojik problemler, neoplazmalar, bağırsak atonisi gibi hastalıkların varlığı.

Bazen bir köpekte kabızlık, iştah azalması, yaşlılık, tedavi ve ameliyat sonrası sonuçlar gibi vücudun bireysel özelliklerinden kaynaklanabilir.

Koprostaz nedir

Bu hastalık, evcil hayvanın normal durumunu korumak için büyük bir soruna neden olabilir. Bağırsaklardan dışkının tamamen durması veya yavaş geçişi anlamına gelir. Bu hastalığı evde teşhis etmek neredeyse imkansızdır, ancak bundan şüphelenmek oldukça mümkündür. Bu nedenle, bir evcil hayvanda tıkanıklık belirtileri fark ederseniz, acilen hastaneye gidin.

Koprostasis, alt bağırsakta dışkı durgunluğudur.

Bu hastalığın iki türü vardır:

  1. doğuştan. Kolon pleksusunun dejeneratif gelişimi. Sonuç olarak, evcil hayvanın vücudundan dışkı çıkarılması bozulur.
  2. Edinilen. Buna köpeğin yetersiz beslenmesi, küçük bir aktif yaşam ve onkolojik veya nörolojik nitelikteki hastalıklar dahildir. Bu aynı zamanda köpeğin hormonal yetmezliğini de içerebilir.

Bir köpek yavrusu az miktarda sıvı alımı nedeniyle kabızsa, kalın bağırsağın duvarları onu dışkıdan emerek sert ve kuru hale getirir.

Erkeklerde, prostat bezinin çalışmasıyla ilişkili patolojik olaylar nedeniyle de koprostaz oluşabilir. Artması ile dışkı geçişinin zor olacağı oldukça mantıklı. Aynısı, köpeğin pelvik kemiklerde yaralanma olması durumunda da söylenebilir.

Hastalığın belirtileri

Koprostaz ile köpek her zaman huzursuz görünür, karnı şişmiş görünür ve palpasyonda sert hisseder. Köpek dışkılama eylemini gerçekleştirmeye çalışır, ancak bu onun için işe yaramaz. Deneyimli bir köpek yetiştiricisi, sağlıklı bir köpeğin ideal olarak günde birkaç kez dışkılama eylemi gerçekleştirdiğini bilir. Bu olmazsa, mal sahibinin zaten endişe nedeni olmalıdır.

Köpek kemik yemişse ve bağırsaklarına sıkışmışsa, böyle bir patoloji şiddetli ağrıya neden olabilir. Tuvalete gitmeye çalışırken evcil hayvan sızlanabilir. Bağırsak tıkanıklığı belirtileri neredeyse her zaman yüzeydedir ve özenli ve sevgi dolu bir sahip için bunları fark etmemek çok zordur.

evde kabızlık tedavisi

Düşünce kafanızda parladı “bir köpekte kabızlık: ne yapmalı?” ve açıkça evcil hayvanınıza yardım etmek niyetindesiniz. Yeni başlayanlar için evde yapmayı deneyebilirsiniz. Doğal olarak, geleneksel tıp en çok bu amaçlar için kullanılır ve çoğu zaman etkili olduğu ortaya çıkar. Köpeğe hiçbir şey yardımcı olmazsa, acilen bir doktora danışmanız gerekir, aksi takdirde sonuçlar geri döndürülemez olabilir!

Üzgünüz, şu anda kullanılabilir anket yok.

etnobilim

Yeni doğmuş bir köpek yavrusunda kabızlığı tedavi etmek, yetişkin bir köpeğe bakmaktan çok farklıdır. Bazı yöntemler küçük, kırılgan bir organizma için tehlikeli olabilir. Bu, evde kabızlık tedavisinin ancak evcil hayvanınız ergenliğe ulaştığında denenebileceği anlamına gelir.

Geleneksel tıp yöntemleri arasında şunlar vardır:

  1. Köpeğinize hint yağı, bitkisel yağ veya magnezyum verebilirsiniz. Miktar, evcil hayvanın boyutuna bağlı olacaktır.
  2. Lavman yapın. Küçük ırklar için, daha büyük olanlar için Esmarch kupası olarak adlandırılan basit bir kauçuk armut uygundur. Bu yöntem, özellikle bağırsakta küçük kemiklerin varlığında her zaman etkili ve güvenli değildir. Hala bir lavman yapmaya karar verirseniz, hijyene dikkat edin ve üzerine bir ağızlık koyarak evcil hayvanı düzeltin.
  3. Bağırsak açıklığını iyileştirmek için köpeğe ezilmiş kuru erik veya infüzyonu da verebilirsiniz. Bunu yapmak için suyu kaynatın ve meyvelerin üzerine dökün, ardından demlenmesine izin verin. Daha sonra bu suyu köpeğinizin mamasına ekleyin.

ameliyat sonrası kabızlık

Ameliyattan sonra bağırsak tıkanıklığının ortaya çıkması, prensip olarak, insanlar ve hayvanlar arasında oldukça sık yayılan normal bir fenomen olarak kabul edilir. Köpeğiniz bu durumun belirtilerini gösteriyorsa, durumu hemen ele almak en iyisidir. Bu durumda hareketsizlik başka bir işleme yol açabilir.

Kural olarak, postoperatif kabızlık ile köpeğe No-shpu, Novocaine veya Baralgin verilir. Bir hastane ortamında lavmanın yanı sıra halk ilaçlarının kullanımına izin verilir. Ayrıca, veteriner, evcil hayvanın sağlıklı bir bağırsak mikroflorasını sürdürmesi için anüse fitiller sokulmasını önerebilir.

Doğru diyet yapmak

Kabızlık olmadan sağlıklı bir duruma ilk adım, köpeğiniz için doğru diyeti formüle etmektir. Bazı hayvanlar, köpeğin evinizde yaşadığı bir süre sonra anlaşılabilen kabızlığa eğilimlidir. Böyle dört ayaklı özel bir diyet reçete eder. Bu konuda doğaüstü bir şey yoktur: yağlı et diyetten çıkarılır, haşlanmış sebzelerin miktarı artırılır, kabak ve kereviz eklenir. Sahibinin günde tüketilen sıvı miktarını ve evcil hayvanın fiziksel aktivitesinin kalitesini izlemesi de önemlidir.

Ameliyattan sonraki dönemde hayvanın beslenmesi de önemli bir rol oynar. Bu durumda, zayıf et suları ve seyreltilmiş tahıllar, fermente süt ürünleri ile beslenmeye başlanması tavsiye edilir. Kuru yiyecek verirseniz, suya batırılması gerekir. Hiçbir durumda küçük kemikler vermeyin ve köpeğin sıkışabilecek yabancı cisimleri yutmadığından emin olun.

Çoğu zaman, köpeklerde kabızlık sorunları bir veterinerin müdahalesi olmadan çözülür. Bağırsak tıkanıklığını mümkün olduğunca erken fark ederseniz, evcil hayvanınızla daha az problem yaşarsınız. Hayvanın desteğinize ihtiyacı olduğunu unutmayın. Evcil hayvanınızı asla azarlamayın ve ona mümkün olan her şekilde yardım etmeye çalışın. Yabancı cisimleri ve dışkıları anüsten bağımsız olarak çıkarmak da yasaktır.

Bağırsak tıkanıklığı olan bir köpeği beslemeyin. İlk olarak, dışkılama eylemini gerçekleştirin ve ancak bundan sonra köpeğe yemesini teklif edin.

Video "Cane Corso köpeğinde kabızlık"

Kategoride popüler:

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

Danil Koretsky: Dövmeli cilt

okuman
Aile hakkında dövme yazı

Aile hakkında dövme yazı

okuman
Skyrim'de taş ocağı taşı nereden bulunur Skyrim'de taş ocağı taşı nereden alınır

Skyrim'de taş ocağı taşı nerede bulunur Taş ocağı taşı nereden alınır

okuman
İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

İzografları tahmin ettikten sonra nesnelerin isimlerini öğreneceksiniz.

okuman

Köpeklerde Kabızlık, Belirtileri ve Nedenleri

Köpekler sindirim sistemlerindeki sorunlara karşı oldukça duyarlılardır. Kabızlık da köpeklerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen ve yaygın olarak görülen önemli bir sindirim sistemi sorunudur. Köpeklerin rutinlerinden farklı olarak dışkılamamaları durumunda kabızlık  ihtimalini göz önünde bulundurulmalıdır. Köpeklerde kabızlık kesinlikle ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Yaşlı köpeklerde daha sık olarak görülse de belirgin bir yaş ve ırk yatkınlığı yoktur.

İçindekiler

Köpeklerde Kabızlık nedir?

Kabızlık, tipik olarak kuru ve sert olan dışkıların seyrek veya zor boşaltılması durumuna denir. Köpeklerde yaygın olarak görülen bir klinik problemdir. Çoğu durumda, sorun kolayca giderilir.  Kolonun (kalın bağırsak) ana işlevlerinden biri su emilimi olduğundan, bazen tutulan dışkı sert ve kuru hale gelir ve bu da geçişi daha da zorlaştırır.

köpeklerde kabızlık

Köpeklerde Kabızlık Sebepleri

Kabızlık, dışkının kolondan geçişini engelleyen herhangi bir hastalık varlığında gelişebilir.

Beslenmeye bağlı sebepler; Köpeklerde kabızlık  en sık beslenmeye bağlı olarak görülür. Düzensiz ve tek yönlü beslenme ile köpeklerin devamlı olarak yetersiz lif içeren ya da kuru maddelerce zengin gıdalarla beslenmesi bu sebeplere örnek verilebilir. Köpekler, Pika Sendromu olarak da adlandırılan yem niteliğinde olmayan maddeleri yemeye meyillidirler. Kemik, saç, oyuncak gibi yabancı cisimleri yemeleri sonucunda da kabızlık görülebilir. Aynı zamanda yetersiz sıvı alımına bağlı olarak da kabızlık oluşur.

Çevreye bağlı sebepler; Egzersiz eksikliği, özellikle yaşlı ve aşırı kilolu köpekler daha az hareket etme eğilimindedirler. Yeterince hareket etmedikleri için metabolizmaları yavaşlar ve bağırsak hareketleri azalır. Ayrıca uzun süre yatılı olarak tedavi gören köpeklerde dışkılama refleksi azalarak kabızlık sorunu oluşabilir. Bazı köpekler yeni bir yere gidildiğinde ortama adapte olana kadar kabızlık sorunu yaşayabilirler.

Kabızlığa sebep olabilecek en yaygın sebepler aşağıda listelenmiştir;

  • Kolon hastalıkları
  • Kabızlığa neden olan ilaçlar (antihistaminikler, diüretikler, narkotik ağrı kesiciler ve sukralfat vb. gibi)
  • Normal bağırsak hareketlerinin geçişini değiştiren korku, endişe ve diğer davranışsal koşullar
  • Yabancı cisimler veya bağırsak tıkanıklığı
  • Hormonal hastalıklar (hipotiroidizm, hiperparatiroidizm)
  • Yetersiz egzersiz ve fiziksel aktivite
  • Megakolon (genişlemiş kolon)
  • Nörolojik hastalıklar
  • Osteoartrit gibi ağrılı durumlar
  • Pelvik yaralanmalar veya anormallikler
  • Kolon veya rektumdaki tümörler veya kitleler
  • Anal kese hastalıkları

Köpeklerde Kabızlık Belirtileri

  • Dışkılama sıklığında azalma ya da dışkılamama
  • Sert ve kuru dışkı
  • Dışkıda taze kan
  • Kusma ve iştahsızlık
  • Huzursuzluk
  • Halsizlik
  • Ikınma ve ağrı belirtileri
  • Karında şişlik

Köpeğiniz bu belirtileri gösteriyorsa mutlaka veteriner hekiminize başvurmalısınız.

Köpeklerde Kabızlığın Teşhisi

Çoğu vakaya fizik muayene ve anamnez ile teşhis konur. Veteriner hekiminiz köpeğinizin karnını değerlendirirken,  sıkı, şişmiş bir kolon (kalın bağırsak) hissedecektir. Rektal darlıkları (önceki bir problemden kaynaklanan çıkış yolunun daralması), tümörleri, yabancı cisimleri veya diğer anormallikleri elimine etmek için rektal muayene yapabilir .

Çoğu durumda, kabızlığın derecesini ve bir tıkanıklık olup olmadığını belirlemek için karın radyografileri (X-ışınları) kullanılır. Aşırı dışkı, radyografilerde kolayca görülebilir ve bir tıkanıklık varlığı radyografiyle bazen ilaçlı röntgenle ortaya çıkabilir, ancak bu tıkanıklıklar her zaman sadece röntgen ile tespit edilemeyebilir. Böyle bir durumda hekiminiz ileri görüntüleme yöntemlerine başvuracaktır.

Köpeğinizin yaşına ve muayene bulgularına bağlı olarak,  organ fonksiyonlarını, elektrolit dengesini, kan hücresi sayımlarını ve daha fazlasını değerlendirmek için laboratuvar çalışması  önerilebilir. Bu amaçla kan ve idrar tahlilleri istenebilir. İleri vakalarda, karın ultrasonu ve kolonoskopi köpeğinizin kabızlığının nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Rektal bir kitle veya striktürden şüpheleniliyorsa biyopsiler de önerilebilir.

köpeklerde kabızlık röntgeni

Köpeklerde Kabızlık İçin Risk Faktörleri

  • İlaç tedavisi; antikolinerjikler, antihistaminikler, opioidler, Baryum sülfat, sukralfat, antasitler, demir takviyeleri, diüretikler
  • Dehidrasyona sebep olabilecek hastalıklar; böbrek yetmezliği gibi.
  • İleri yaşlı erkek köpeklerde prostat
  • Yabancı cisim yeme alışkanlığı
  • Uzun tüylü ırklar (Tüylerini yalayarak yuttuklarından dolayı kabızlık riskleri vardır.)

Köpeklerde Kabızlığın Tedavisi

Eğer köpeğiniz dışkı yapmakta zorlanıyorsa bir süre durumunu takip edip evde ufak müdahalelerle ona yardımcı olabilirsiniz. Ancak köpeğiniz 24 saatten uzun süredir dışkısını yapamıyorsa mutlaka veteriner hekiminize danışın.

Evde yapılabilecek müdahaleler;

Öncelikle köpeğinizin su ihtiyacını karşılamalısınız çünkü özellikle sadece kuru mama ile beslenen köpeklerde susuzluk kabızlığa sebep olabilir. Su tüketimini arttırmak için evin birden fazla yerine su kabı koyabilir. Su kaplarının temiz ve suların taze olduğundan emin olmalısınız.

Herhangi bir allerjik hassasiyeti ya da reçete serisi mama yeme zorunluluğu olmayan köpekler için, bir sonraki öğününü yaş mama olarak verebilir ve mamasına tavuk ve et suyu gibi ilaveler yaparak su alımını arttırabilirsiniz.

Köpeğinizin bağırsak hareketlerini canlandırmak için onunla uzun ve güzel bir yürüyüşe çıkabilirsiniz.

Uzun tüylü köpekler için rektum bölgesinde, dışkısını yapmasını engelleyecek tüy birikimleri, keçeler kurumuş ve yapışmış dışkı kalıntıları vb. gibi etmenlerin olmadığından emin olun. Böyle bir durumda köpeğinizi yıkayarak ve tarayarak sorunu gidermeye çalışabilirsiniz. Ancak makasla düzeltme yapmaya kalkmak bazen ciddi yaralanmalara sebep olabilir. Bu işlem için veteriner hekiminize ya da profesyonel pet kuaförlerine başvurunuz.

Veteriner Kliniğinde yapılabilecek müdahaleler;

Köpeğinizin mutlaka rehidyasyonu sağlanmalıdır yani vücuttaki sıvı yeterliliği kontrol edilmeli ve eksikliği durumunda telafi edilmelidir. Bu amaçla hekiminiz köpeğinize intravenöz serum verir.

Hafif durumlarda sadece hekiminizin önerdiği diyet değişikliği ile bile kabızlık tedavi edilebilir.

Daha şiddetli durumlar, laksatif ilaçlar ve lavman gibi müdahaleler gerektirebilir.

Laksatif ilaçların uzun süreli kullanımları önerilmez ve mutlaka veteriner hekiminizin kontrolünde kullanılmalıdır.

Kabızlığın asıl tedavisi altta yatan sebebe yönelik olmalıdır.

 

Tedavi Edilmeyen Kabızlığın Komplikasyonları

Köpeğinizin kabızlığı tedavi edilmezse megakolon oluşabilir. Bu kolondaki atık taşınamayacak kadar kuru ve sert hale geldiğinde olur.  Kolon rahatsız edici şekilde büyür ve köpeğiniz karnı şişer.  Halsizlik, iştahsızlık ve ağrı görülür. Dışkılamaya çalışırken çok zorlanır ve bazen kusar. Bunlar daha ciddi komplikasyonlara yol açabilir ve ameliyat gibi tıbbi müdahaleler veya obstipasyon adı verilen manuel dışkı çıkarma işlemi gerektirebilir.

Köpeklerde kabızlık

Köpeğimin Kabızlığını Nasıl Yönetebilirim?

  • Kabızlığın yönetimi, altta yatan sebebe bağlıdır. Köpeğiniz sadece keçeleşen tüyün çıkışı tıkaması yüzünden sıkıntı yaşıyorsa, kuaför ziyareti ile hemen rahatlama sağlayabilirsiniz.
  • Büyümüş prostat bezleri, bağırsak yolunda kütle veya fıtık yüzünden dışkılamada zorluk yaşayan köpeklerin cerrahi müdahaleye ihtiyacı olacaktır.
  • Ortopedik veya nörolojik bozukluğu olan köpeğinizi, dışkılarken bir askıyla destekleyerek düzenini korumasına yardımcı olabilirsiniz.
  • Sıvı kaybı ve kabız riskini artırabilecek şekerli diyabet ve böbrek hastalığı gibi rahatsızlıkları olan köpekler, mamalarına ilave su eklenmesine veya subkütan (deri altı) ya da intravenöz (damar içine enjekte) sıvı verilmesine ihtiyaç duyabilir.
  • Röntgen, köpeğinizin kalın bağırsağında yüksek miktarda dışkı olduğunu gösterirse veteriner hekiminiz, önemli ve anında rahatlama sağlamak için lavman yapabilir.
  •  Veteriner hekiminiz, köpeğinize yüksek düzeyde ıslak yumuşak mamalar, dışkı yumuşatıcılar, yüksek lifli reçete serisi mamalar verilmesini önerebilir.

Yararlı Referans kaynaklar

 

Sıkça Sorulan Sorular

Çoğu köpek günde en az bir kez dışkı üretir; birçoğunun günlük beslenme sayısına karşılık gelen bağırsak hareketleri vardır.  Köpeğinizin aşırı derecede daire çizdiğini, sık sık çömeldiğini ve hatta ciddi durumlarda ağladığını görebilirsiniz. Diğer klinik belirtiler arasında iştah azalması, kusma, az miktarda sulu dışkı veya mukus içeren (normal dışkı olmadan) dışkı ve kilo kaybı yer alır. Bazı kabız köpeklerin karınları gergin, ağrılı olur ve karınlarına ya da sırtlarına bastırırsanız ağlar ya da hırlarlar.

Köpeğiniz önceki dışkısından 48 ila 72 saat içinde tekrar dışkı yapmazsa acilen veterinerinizi arayın.

Kabızlık yaşayan köpeklerde dışkıda taze kırmızı renkte kan görülebilr. Dışkısın yaparken yaşadığı zorlanmaya bağlı bağırsaklarının son kısmında kanama görülebilir. Mutlaka veteriner hekiminizin muayene etmesini gerektiren bir durumdur.

Köpeklerde saati aşan dışkı çıkışının görülmediği durumlar tehlikelidir. Bağırsaklarda uzun süre dışkı beklemesi mevcut dışkının sertleşmesine birikesine ve kolonda (kalın bağırsak) kalıcı hasar kalmasına sebep olur. Bu durumda kolon genişler ve megakolon diye adlandırılan durum oluşur.

Zeytinyağı , köpeğinizin sindirim sistemini yağlayabilir ve çok etkili bir dışkı yumuşatıcı olarak çalışır. Yiyeceklerine az miktarda zeytinyağı ekleyin ve sonuçları çok çabuk göreceksiniz.

Kabızlık için bir köpeğe ne kadar zeytinyağı verebilirim?

Köpeğin mamasına bir veya iki çay kaşığı mineral yağ veya zeytinyağı karıştırın .

Etkili bir müshil olarak bilinir köpeğinize süt vermeyi deneyebilirsiniz , ancak yalnızca küçük miktarlarda verilmeli ve diyetlerinin düzenli bir parçası haline gelmemelidir Ne

Köpeğinizin yemeğine birkaç kaşık yoğurt damlatmak, sindirim sisteminin normal çalışmasına gerçekten yardımcı olabilir.

1. Kabak : Köpeğinize yemeğiyle birlikte biraz balkabağı vermek, kabızlığı önlemenin ve tedavi etmenin harika bir yoludur. Kabak, su içeriği yüksektir ve harika bir lif kaynağıdır. Taze balkabağı püresi yapabilir veya konserve balkabağı püresi kullanabilirsiniz.

Köpekler sıklıkla kabız olurlar ve çoğu zaman sorun, birkaç gün boyunca biraz konserve balkabağı veya fazladan su gibi basit bir şeyle halledilebilir . Bununla birlikte, köpeğiniz acı çekiyorsa veya hiç zorlanıyor gibi görünüyorsa, onu veterinere götürün.

Activia bazı köpekler için sindirim sistemini yatıştırmaya çalışabilir . yoğurt, yağsız oldukları ve makul miktarlarda verildiği sürece, köpekler için çoğunlukla güvenli bir gıda olarak kabul edilir.

evcil hayvan ebeveynlerinin sade, aromasız, yağsız veya az yağlı yoğurdu seçmesini tavsiye ediyoruz.

Köpeklerde Kabızlık Sorunu için Çözümler

2 dakika

Köpeklerde kabızlık genelde yetersiz bir diyetin ve egzersizin sonucu oluşur. Köpeğinizin bağırsak hareketlerini düzene sokmak için bu ipuçlarını okumalısınız.

Köpeklerde Kabızlık Sorunu için Çözümler

Son Güncelleme: 21 Mayıs,

Köpeklerin günde bir ya da iki kez tuvalete çıkması gerekir. Eğer bu olmuyor ya da daha da kötüsü, köpeğin dışkısı küçük, sert ve seyrek ise köpeğiniz kabız olmuş demektir. Bugünkü makalemizde, köpeklerde kabızlık sorunu ile ilgili nasıl başa çıkacağınızı anlatacağız.

Bu problem dışında, eğer köpeğiniz mutsuz, iştahsız görünüyor ya da hasta gibi belirtiler gösteriyorsa veterinere götürmelisiniz. Bu tür durumlarda kabızlık daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.

Bu belirtiler göz ardı edildiği zaman, büyük sorunlara yol açmadan bir köpeğin gastrointestinal sistemini iyileştirmek için başvurabileceğiniz bazı çözümler vardır. Bunlar:

köpeklerde beslenme düzeni

Köpeklerde kabızlık sorunu için 5 çözüm

1. Zeytinyağı

Bu ürün kabızlık tedavilerinde mükemmel sonuçlar verir. Doğal bir seçenek olduğu kadar uygulaması kolay olan bu ürünün tadını köpekler sever.

Eğer tüylü dostunuz dışkılamakta sorun yaşıyorsa, iki ya da üç gün boyunca mamasına bir ya da iki yemek kaşığı sızma zeytinyağı ekleyin.

Eğer kabızlık geçmediyse ve bunun daha ciddi bir durumdan kaynaklandığına dair herhangi bir işaret yoksa, yağı köpeğin yemeğine kalıcı olarak ekleyebilirsiniz.

2. Lif köpeklerde kabızlık sorunu için birebirdir

Yeteri kadar lif içermeyen bir beslenme düzeni kabızlığı teşvik eder.

Şu anda, ister kuru ister yaş mama olsun, ticari gıdalar bir köpeğin yaşına, ihtiyacına, büyüklüğüne, gelişimine ve fiziksel egzersiz düzeyine göre tasarlanmıştır.

Eğer köpeğinize ev yapımı yiyecekler hazırlıyorsanız, kabızlığı ya da ıkınmada zorluk gibi belirtileri engellemek için gerekli olan tüm besin değerlerini içeren bir yiyecek hazırlayın.

Kısacası, işlenmiş veya ev yapımı yiyecekler, sevgili hayvanımızın bağırsak hareketlerinin verimliliğine katkıda bulunur.

3. Fiziksel aktivite

Hem insanların hem de hayvanların sağlıklı kalabilmeleri için hareketli bir yaşam sürmesi gerekir.

Köpeğinizin yeterli miktarda egzersiz yapması, bağırsaklarının çalışmasını yakından etkiler. Bu sebeple, kaliteli yürüyüşler yapmakve evin içinde ve dışında oyun oynamak için yoğun programınızdan biraz zaman ayırmanız gerekebilir.

4. Bol su

Az su içmesi de köpeklerin kabız olma sebeplerinden bir tanesidir. Köpeğinizin ulaşabileceği bir yerde mutlaka temiz ve taze su bulundurmaya özen gösterin.

Köpeğin yeteri kadar su içmesibirçok faydanın yanı sıra sindirim sistemine de iyi gelir.

5. Yaş mama

Kedilerde olduğu gibi, köpekler de vücutlarının ihtiyaç duyduğu suyun çoğunu mamalarından alır. Doğal yiyeceklerin %70’i su içeriyor olsa da, kuru köpek mamaları bu yüzdeye sahip değildir.

Bu sebeple, ticari veya ev yapımı mamaların içerisine arada yaş mama karıştırın.

köpeklerde kabızlık sebebi

Köpeklerde kabızlık sorununun diğer sebepleri

En yaygın sebeplerin yanı sıra, kabızlık sorununun altında başka sebepler de yatıyor olabilir:

  • Köpekler yaşlandıkça bağırsak hareketleri de yavaşlar. 
  • Prostat sorunu olan erkeklerin bağırsak hareketlerinde de sorun görülmesi muhtemeldir. Bu durum genelde rektuma baskı yapan anal kesenin iltihaplanmasından kaynaklanır.
  • Rektal tümörler.
  • Perianal bezlerdeki problemler.

Dahası, veterinerden de kabızlıkla ilgili harika ipuçları edinebilirsiniz.

İlginizi çekebilir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası