malülen emeklilik için rapor oranı / Malul ve engelli nasıl emekli olur? - Son Dakika Ekonomi Haberleri 2 dizin

Malülen Emeklilik Için Rapor Oranı

malülen emeklilik için rapor oranı

Malulen Emeklilik

Malulen emeklilik için sigortalının veya işverenin talebi üzerine Sosyal Güvenlik Kurumunca yetkilendirilen hastanelerin sağlık kurullarınca usulüne uygun düzenlenecek sağlık kurulu raporları ve dayanağı tıbbi belgeler Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde kurulan sağlık kurulları tarafından incelenmesi sonucu, 4/1-(a)(SSK) ve 4/1-(b)(BAĞ-KUR) sigortalıları için çalışma gücünün veya iş kazası veya meslek hastalığı sonucu meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiği tespit edilmelidir. Malulen emeklilik ile sigortalıya malullük aylığı bağlanabilmesi için sigortalının;

  • Kanunun 25 inci maddesine göre malul sayılması,
  • En az on yıldan beri sigortalı bulunup, toplam olarak gün veya başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede malul olan sigortalılar için ise sigortalılık süresi aranmaksızın gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi bildirilmiş olması,
  • Maluliyeti nedeniyle sigortalı olarak çalıştığı işten ayrıldıktan veya işyerini kapattıktan veya devrettikten sonra Kurumdan yazılı istekte bulunması gerekmektedir.

Kamu görevlileri kapsamındaki sigortalılar için çalışma gücünün en az % 60’ını veya vazifelerini yapamayacak şekilde meslekte kazanma gücünü kaybettiği Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilen sigortalılar malul sayılır.  Sigortalıların sağlık hizmeti sunucularından alacakları maluliyete ilişkin raporlar, Kanuna göre malul sayılmaları için yeterli değildir. Sigortalının malul sayılabilmesi için, çalışma gücünün veya meslekte kazanma gücünün en az % 60’ını kaybettiğinin Kurum Sağlık Kurulunca tespit edilmesi gerekir.

malulen emeklilik nedir

Malulen Emeklilik Nedir?

Malulen emeklilik, işe başladıktan sonra çalışma gücünü belli oranda kaybedenlerin diğer şartların da gerçekleşmesi halinde faydalanabilecekleri bir emeklilik türüdür. Çalışanın çalışma hayatına başladıktan sonra sağlık problemleri yaşaması, iş kazası veya meslek hastalığına yakalanması iş gücü kaybı yaşamasına neden olabilmektedir. İş gücü kaybına uğrayan çalışanın yeniden iş bulması veya mevcut işinde çalışması zor olabileceğinden veya imkânsız hale gelebileceğinden çalışanın kaybı sonucu oluşan mağduriyetini telafi etmek adına uygulanan bir emeklilik sistemidir. Malullük şartını sağlayan çalışanların emekli maaşı ve birtakım başka sosyal haklar elde edebilmesi mümkün olabilecektir.

Ancak bazı durumlarda malulen emeklilik ile engelli emekliliği karıştırılmaktadır. Malulen emeklilikte, malul sayılmak için maluliyetin sigortalı olarak işe başladıktan sonra ortaya çıkması gerekmektedir. Engelli emekliliğinde ise kişinin işe başlamadan önce engelli durumda olması veya doğuştan bir engeli bulunması gerekmektedir.

Uzun vadeli sigortaya ilişkin hükümler, sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4. Bölümünde düzenlenmiştir. Bu kanunun maddesinde malulen emeklilik yer almaktadır. Kurum tarafından yetki verilen sağlık kurullarınca düzenlenecek raporlar ve ilgili evrakın incelenmesi sonucunda çalışma gücünü kaybettiği belirlenen sigortalı, malûlen emekli kabul edilir.

Malulen Emeklilik Şartları

Malulen emekli olmak için aranan şartlar, sayılı kanunun Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre malulen emekli olmanın şartları şunlardır:

  • 10 Yıllık Sigortalılık Süresinin Doldurulmuş Olması

Malulen emeklilik için kişinin 10 yıl fiilen çalışmış olması gerekir. Yani, sigortanın başlamasının üzerinden 10 yıl geçmesi yeterli değildir. Kişinin 10 yıl süresince sigortalı olarak çalışması aranmaktadır. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar için 10 yıllık sigortalılık süresiyle ilgili istisna getirilmiştir. Bu durumda olanlar için 10 yıllık sigortalılık süresinin doldurulmuş olması şartı aranmaz. Başkasının sürekli bakımına muhtaç derecede malul olanlar, sigortalılık süresine bakılmaksızın, gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemeleri halinde malulen emekli olabilirler. Bu durumdaki kişilerin başkasının bakımına muhtaç derecede malul olduklarını tam teşekküllü sağlık kurulundan alacakları raporla ispatlamaları gerekir. Bunun için ise kişiyi hastaneye Sosyal Güvenlik Kurumunun ilgili Müdürlüğünün sevk etmesi lazımdır.

  • Gün Prim Ödenmiş Olması

Sigortalının gün prim ödemiş olması gerekir. Burada şu var ki; eksik primleri tamamlama olanağı vardır. Kişi, eksik olan primlerini toplu olarak ödeyerek de emekli olabilir.

  • Malullüğün Sigortalı İşe Girdikten Sonra Meydana Gelmesi

Bir kişinin malulen emekli olabilmesi için, onun maluliyetin işe girdikten sonra meydana gelmesi de gerekir. Öte yandan, malulen emekliliğe başvurulabilmesi için işten ayrılması da lazımdır.

  • Malullüğü Belgeleyen Maluliyet Raporunun Alınması

Sigortalının çalışma gücü kaybını ya da iş kazası yahut meslek hastalığı sonucunda maluliyetini belgeleyen maluliyet raporunu alınması gerekir. Bu rapor, tam teşekkülü sağlık kurulundan alınmalıdır.

kimler malulen emekli olabilir

Maluliyet Raporu

Maluliyetin belirlenmesi için alınacak maluliyet raporu ile ilgili olarak bazı hususlara dikkat edilmesi gerekir. Bu hususlar ana hatlarıyla şu şekildedir:

  • Malulen emekli olabilmesi için, sigortalının geçirdiği kaza veya hastalık sonucunda çalışma gücünün % 60’ını kaybettiğinin raporla tespit edilmesi koşulu aranmaktadır.
  • Sigortalı anılan raporu almak için, ikametgâhının olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine yazılı olarak başvurmalıdır. Anılan Müdürlük ya da Merkez, kişiyi yetkili sağlık kurumuna sevk etmelidir.
  • Sigortalı ancak bu şekilde sevk edildiği sağlık kurulundan maluliyet raporu alabilir. Yoksa bu şekilde başvuru ve sevk yapılmadan, kişinin kendisinin aldığı raporla malulen emekli olmasına olanak bulunmamaktadır.
  • Prim gün sayısı yeterli olmayanların hizmet borçlanması yapabileceklerini, prim gün sayısını daha sonra tamamlayabileceklerini belirtmiştik. Ama eksik prim bedelini ödemeden önce sevk edilen sigortalı maluliyetinin belirlenmesi için yapılan masrafları kendisi öder.
  • Öte yandan sigortalının maluliyetinin belirlenmesini istemesi için fiilen çalışıyor olması şart değildir. Çalışmayan, ama malulen emeklilik için gereken sigortalılık süresini ve primini tamamlayan sigortalı da, maluliyetinin tespitini isteyebilir. Bunun için son çalıştığı işyerinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ya da Sosyal Güvenlik Merkezine başvurabilir.

Ayrıca çalışmaya devam ederken maluliyetinin tespiti yapılan kişinin emekli olabilmesi için kuruma başvurmadan önce çalışmayı sona erdirmesi de gerekir. Hizmet sözleşmesi devam ederken, malulen emeklilik talebinde bulunmak mümkün değildir.

Kanser Hastası Malulen Emeklilik

yılında Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliğinde değişiklik yapılarak kanser hastalarına bazı istisnalar tanınmıştır. Daha önce kanser hastaları malullük aylığı konusunda bazı mağduriyetler yaşamakta idi. Değişiklikten önce, kanser hastaları haklarında düzenlenmiş belgelerdeki teşhis tarihi itibariyle malul sayılıyordu. Ama malullük aylığı konusunda bilgisi olmayanlar teşhis tarihinden sonra değil, ne zaman öğrenirlerse o zaman, kuruma başvuruyorlardı. Böylece 18 ay süresince değil, başvuru tarihinden başlayarak malullük aylığı alıyorlardı.

Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, kanser hastaları başvuruya dayanarak alınmış sağlık kurulu raporunun tarihinden itibaren 18 ay boyunca malul kabul edilmektedir. Bunun için maluliyet başvurusu tarihinden önce bir yıl içinde teşhis konulması gerekir. Böylece kanser hastalarının bilgisizliklerinden ötürü malullük aylığından kısa süre faydalanmaları önlenmiş oldu.

Sonuç olarak kanser hastası, kanser hastası olduğunu belirten raporla, bu raporu aldığı tarihten itibaren 1 yıl içinde maluliyet aylığı için başvuruda bulunabilir. Şartları taşıyan kanser hastaları kural olarak,18 ay boyunca geçici maluliyet aylığı alabilirler. Ama bu süre, kanserin türüne göre değişebilmektedir. Kanser hastalarının geçici maluliyet aylığı almaları için, 10 yıl sigortalı olmaları ve gün prim yatırmaları koşulları aranır. Ama en az % 60’lık malullük şartı aranmaz.

Fakat kanser hastası, 18 aylık geçici maluliyet aylığı süresinin sonunda sürekli maluliyet aylığı almak isterse, az % 60’lık malullük şartı aranır. Tekrar kontrol muayenesine giren kanser hastası, çalışma gücünü % 60 oranında kaybetmişse ve yukarıda anılan diğer şartlar da yerine gelmişse, sürekli maluliyet aylığı alabilir.

Malulen Emeklilik Başvurusu İçin Gereken Belgeler

Malulen emeklilik başvurusu için gereken belgeler sigortalının durumuna göre değişir. Bu belgeler ana hatlarıyla şunlardır:

SSK.lılar (4/A) ve Bağ-Kur’lular (4/B) için gereken belgeler şunlardır:

  • Sigortalı işten ayrılma bildirgesi (işi bıraktıktan sonra 10 gün içinde başvuranlar için),
  • Tahsis başvuru ve taahhüt belgesi.

Emekli Sandığı’na bağlı olanlar (4/C) için gereken belgeler ise şunlardır:

  • Açıkta olanların şahsen; çalışanların kurumları aracılığıyla yapacakları başvuru,
  • Malulen emekliliğe sevk onayı,
  • Sağlık kurulu raporu.

Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz

Sağlık kurulunun kişinin çalışma gücünün %60’ını kaybetmediğine dair rapor vermesi halinde sigortalıya itiraz hakkı tanınmıştır. Sağlık kurulunun kişinin çalışma gücünün %60’ını kaybetmediğine dair rapor vermesi halinde sigortalı, raporu Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulunun incelemesini talep edebilir. Bunun için dilekçe, kişinin bağlı bulunduğu sosyal güvenlik il müdürlüğüne veya sosyal güvenlik merkezine verilir.

Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu, sağlık kurulu raporunu yeniden inceler ve itirazı karara bağlar.

Malulen Emeklilik Başvurusunun Reddi Halinde Açılacak Davalar

Kişi, sağlık kurulu tarafından tespit edilen malullük oranını yetersiz bulursa, bu konudaki itirazı da reddedilirse; “maluliyet oranının tespiti davası” açabilir. Bu dava ile maluliyet oranının tespiti talep edilir. Bu dava adli yargıda açılır.

Öte yandan SGK.’nın malulen emeklilik talebini reddi halinde ise; bu “red işleminin iptali davası” açılabilir. Bu dava ile emeklilik talebinin reddi işleminin iptali talep edilir. Bu dava, idare mahkemesinde açılır.

Malulen Emeklilik Aylığı Bağlandıktan Sonra Çalışma İmkanı Var Mıdır?

Maalesef malullük aylığı alan bir kişinin çalışmaya başlaması halinde malullük aylığı kesilecektir. Konuya ilişkin getirilen düzenleme gereği sayılı Kanun`a göre ya da yabancı bir ülke mevzuatına göre çalışmaya başlayan kişinin aylığı kesilecektir. Hatta bu Kanun kapsamında geçen çalışmaları nedeniyle ayrıca prim de tahsil edilir. Şunu belirtmek gerekir ki malullük aylığından yararlanabilmek için çalışmama şartının getirilmesi kanaatimizce yerinde olmamıştır.

Söz konusu kişilere en azından sosyal güvenlik destek primi ödeyerek çalışabilme olanağı getirilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde zaten malul olması nedeniyle mağdur olan kişilerin bir kez daha mağduriyet yaşamasına sebep olunacaktır.

Malullük Aylığının Kesilmesi

Aşağıdaki durumlarda kişiye bağlanan malullük aylığı kesilir:

  • Kişinin sigortalı olarak bir işte çalışması,
  • Kişinin başka bir devletin mevzuatına göre çalışması,
  • Kontrol sonucunda maluliyetine neden olan durumun ortadan kalktığının anlaşılması,
  • Kurumun yapacağı kontrol muayenesinde kişinin aslında malul olmadığının anlaşılması.

Kurumun yapacağı kontrol muayenesinde kişinin aslında malul olmadığının anlaşılması halinde, kişinin aldığı malullük aylıkları kesilir; ödenen aylıklar faizi ile birlikte geri alınır.

Malulen emekli olmak için yüzde kaç rapor lazım? İşte malulen emeklilik şartları!

Sosyal Güvenlik Kurumu, i&#; kazas&#; geçiren ve meslek hastal&#;&#;&#;na yakalanan sigortal&#;lara malulen emeklilik hakk&#; sunmaktad&#;r. Sa&#;l&#;k kurulunun vermi&#; oldu&#;u rapor ile birlikte belirlenen &#;artlar sa&#;land&#;&#;&#; takdirde malulen emeklilik ba&#;vurusu kabul edilmektedir. Peki bu &#;artlar nelerdir? &#;&#;te malulen emeklilik için gerekli &#;artlar…

MALULEN EMEKL&#; OLMAK &#;Ç&#;N YÜZDE KAÇ RAPOR GEREK&#;R?

Malulen emeklilik haklar&#;ndan yararlanmak isteyen ki&#;ilerin belirlenen Sa&#;l&#;k Kurullar&#;na ba&#;vurarak rapor almas&#; gerekmektedir. say&#;l&#; Kanunun maddesine istinaden sigortal&#;n&#;n veya i&#;verenin talebi üzerine Kurumca düzenlenen sa&#;l&#;k raporlar&#; neticesinde, i&#; gücünün en az yüzde 60’&#;n&#; kaybetme &#;ans&#; aranmaktad&#;r.

MALULEN EMEKL&#; OLMAK &#;Ç&#;N GEREKEN &#;ARTLAR NELERD&#;R?

Malulen emekli olmak isteyen ki&#;ilerin en ba&#;ta yukar&#;da da belirtildi&#;i gibi i&#;gücünün yüzde 60’&#;n&#; kaybetti&#;ine dair sa&#;l&#;k kurulundan rapor almas&#; gerekmektedir.

Ayr&#;ca sigortal&#;n&#;n en az 10 y&#;ldan beri sigortal&#; olmas&#; ve günlük prim ödemesi olmas&#; gerekir. Ancak ba&#;ka malul sigortal&#;lar birinin bak&#;m&#;na muhtaç ise sigortlal&#;l&#;k süresi aranmaz.
Malulen emekli olmak için sigortal&#;n&#;n malul say&#;lmas&#; gerekir.

Sigortal&#;n&#;n maluliyeti sebebiyle 4-a kapsam&#;nda çal&#;&#;anlar&#;n i&#;ten ayr&#;lmalar&#;, 4-b kapsam&#;nda çal&#;&#;anlar&#;n i&#; yerlerini kapatmalar&#;, prim borçlar&#;n&#;n bulunmamas&#; ve 4-c kapsam&#;nda çal&#;&#;anlar&#;n ise görevlerinden ayr&#;lmalar&#; &#;art&#; aran&#;rç

Malulen emekli olmak ic&#;in yu&#;zde kac&#; rapor laz&#;m? I&#;s&#;te malulen emeklilik s&#;artlar&#;&#;

MALULEN EMEKL&#; SAYILAN HASTALIKLAR NELERD&#;R?

Yukar&#;daki say&#;lan &#;artlar&#;n d&#;&#;&#;nda günümüzde s&#;kça görülen çe&#;itli hastal&#;klar da ki&#;iye malulen emekli olabilme hakk&#;n&#; do&#;urabilmektedir. Bu hastal&#;klar&#;n en ba&#;&#;nda ise kanser gelmektedir. Kanser türlerinin hepsi malulen emeklil&#;e ba&#;vuruda kabul edilmektedir. Ayr&#;ca epilepsi/sara, parkinson sendromu, serebral palsi, demans, beyin tümörleri, Multiple Skleroz (Ms), anemi, karaci&#;er sirozu, denge bozuklu&#;undan kaynakl&#; tek ba&#;&#;na ayakta duramama haliyle birlikte ya&#;anan i&#;itme kayb&#;, görme azl&#;&#;&#;, retina kanamalar&#;, uzuv kay&#;plar&#;, organ nakilleri, Behçet hastal&#;&#;&#;, gastrointestinal kanamalar, tüberküloz, AIDS, zeka gerilikleri (IQ 50 ve alt&#;), &#;izofreni ve bipolar bozukluklar malulen emeklilik &#;artlar&#;n&#; kapsayan hastal&#;klara örnektir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

İBH&#;da Engelli Raporu ve Emeklilik
  1. Ülseratif Kolit veya Crohn hastasıyım, ben engelli raporu alabilir miyim?

Evet alabilirsiniz. Çünkü bu hastalıklar süregelen, kronik rahatsızlıktır.

  1. Engelli raporundan fayda sağlamak için % kaç oran almalıyım?

En az %40 almalısınız ki haklardan faydalanabilesiniz.

  1. Engelli raporu ile neler yapabilirim?
  • En önemlisi yaşınızı beklemeden erken emekli olabilirsiniz: Çalışıyorsanız; dosyalar kısmında yayınladığımız vergi dosyasını indirip eki işyerinize onaylattıktan sonra vergi dairesine gidip sizi hastaneye sevk etmesini istemeniz gerekir. Eğer çalışmıyorsanız İşkur’a başvurarak önce kayıt olup daha sonra sizi hastaneye sevk etmelerini isteyebilirsiniz. Sevk edilmeniz avantajınızadır. Aksi takdirde minimum 90tl kadar bir ücret ödemek durumunda kalabilirsiniz.
  • Başbakanlık engelli kartı çıkarırsınız: Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri’nden çıkarabilirsiniz.
  • Gereken evraklar; 1 adet aslı gibidir ibareli raporunuz, 2 fotoğraf, 2 nüfus cüzdanı fotokopisi.
  • Yaşadığınız ile göre ücretsiz seyahat kartı çıkarabilirsiniz: Serbest Kart diye adlandırılan seyahat kartlarıyla şehir içindeki metro, metrobüs, otobüs, tramvay’dan ücretsiz faydalanabilirsiniz.
  • İstihdam edilirsiniz: Bundan öncesinde ishal ataklarınız ve ağrılarınız sebebiyle ya işten kovuldunuz ya da çalışamadınız. Artık İşkur’a kayıt olarak kurumsal firmalarda iş bulabilirsiniz. Ekpss’ye hazırlanıp devlet memuru olabilirsiniz.
  • Ozel firmaların indirimlerinden faydalanabilirsiniz: su faturalarınıza %50 indirim yapar. TTNET, AVEA, VODAFONE, THY, DİGİTÜRK, PAMUKKALE TURİZM, METRO TURİZM, KAMİL KOÇ TURİZM…gibi firmalarda da belirli yüzdelerde indirimlerden faydalanırsınız. Bu arada TCDD (Yüksek hızlı trenler de dahil) ücretsiz yolculuk yaparsınız.
  • Vergi indirimi sağlarsınız: Üzerinize kayıtlı daireniz varsa veya bir iş yeri açmak isterseniz vergi avantajınız olacak.

 

  1. Raporu çıkartırken nelere dikkat etmeliyim?

Hastaneye  sevk edilme belgenizi elinize aldıktan  sonra dosyalarım bölümünde “özürlü raporu vermeye yetkili hastaneler”den  istediğinizi seçebilirsiniz. Ben sevk ile uğraşamam diyorsanız istediğiniz hastanenin kurul kısmını da başvurabilirsiniz. Hakem hastaneler de mevcuttur yayınladığım listede ancak şahsen tavsiye etmem. Verdikleri oranı değiştirme imkanınız yok.

Hastanenin kuruluna gidip gün aldıktan sonra, size verilen günde hastalığınız ile ilgili ne kadar evrak var ise (kolonoskopiler, patoloji raporları, ilaç raporları, hatta kan testleriniz, ameliyat geçirdiğiyseniz kesinlikle epikriz, ülseratif kolit ve crohn ilaçlarının kullanımı sebebiyle başka bir hastalık oluştuysa bunların belgeleri ve her ne hastalığınız varsa belgeleri) fotokopilerini çekip hazır bir şekilde kurula gidin. Bir anda asılları kurula gider öylece kalırsınız.

Yanınızda mutlaka tane fotoğraf bulundurun. Hastaneden hastaneye olay değişiyor. Bazı hastaneler 1 asıl 3 aslı gibidir verirken, bazıları 3 asıl, 3 de aslı gibidir olarak rapor verebiliyor.

Girdiğiniz doktorlara tek tek sıkıntınızı, uzatmadan, abartmadan mülayim bir şekilde anlatın. Doktorlarla ağız dalaşına girmeyin ve doktorun vaktini almayın. Kuruldaki göz doktoruna girip de tuvaletinizin şeklini anlatmak mantıklı olmaz. Gezmeye gitmiyorsunuz; dolayısıyla takıp takıştırıp şık gitmenizin de bir anlamı olmaz. Kurul toplanma saati gelip de size “sen git, …şu tarihte gel” derlerse panik yapmayın. Çok büyük bir ihtimalle sizi kurula bile sokmaya gerek görmeden raporunuzu o gün teslim edecekler. Eğer kurula çıkartırlarsa; yine sakin, kısa ve net bir şekilde hastalığınızı söyleyin veya sordukları sorulara cevap verin.

Kısa, öz ve uzatmadan neyi anlatalım diyecek olursanız; kaç senedir hastasınız, kaç senedir hangi ilaçları kullanıyorsunuz, günde kaç kere tuvalete çıkıyorsunuz, ne kadar remisyonda kalabiliyorsunuz…vs.

Psikiyatriden oran almamanızı tavsiye ediyoruz. Eğer oran alırsanız, raporunuz “sürekli” ibareli çıkmayabiliyor ve devamlı kontrol gerektiyor. Ama ciddi bir problem var ise tabiî ki kurulda da söylemeniz, gelecekte avantajınıza olabilir. Bunun tercihini siz yaparsınız.

***Teknik olarak rapordan önce sigortalı girişinizin olması faydanızadır. Bunu da aklınızın bir köşesine yazın.

  1. Kurula girdim; birkaç hastalığım var. Crohn’dan %… oran verdiler, romatizmadan %…oran verdiler, kalpten %…oran verdiler? Şimdi oranım kaç gelecek? veya Hastalıklarımın oranlarını topluyorum, raporumda daha düşük yazıyor. Bir yanlışlık mı yapılmış?

Birkaç hastalığınız varsa her birisine ayrı oran verilir. Bunları normal toplama işlemi ile toplamayın. Balthazard formülü ile hesaplanır. Örneğin; 3 hastalığınızdan sebep %50, %20, %10 verdiler. 50 + 20 + 10 = 80 etmez.

Bana rapor vermediler veya %40’ın altında verdiler, ne yapacağım?

Ne mutlu size J Muhtemelen funduszeue.infok ilaçları kullanıyorsunuz ve tutulum fazla değil. Her ülseratif kolit hastası raporu alacak diye bir kaide yok. Keyfinize bakın.

  1. Raporu aldım, ne yapacağım?

Raporun aslını ASLA ama ASLA hiçbir yere vermiyorsunuz. O, bundan sonraki hayatınızda hep işinize yarayacak. Aslı Gibidir ibareli olanın birini vergi dairesine, birini de Aile ve Sosyal Politikalar Müdürlüğü’ne verirsiniz başbakanlık kartı için. İsterseniz noterde de çoğaltıp onlardan verebilirsiniz.

Vergi dairesine raporu verdiniz; şimdi bekleyeceksiniz. Sonucu funduszeue.info adresinden takip edebilirsiniz. Daire işyerinize yazı gönderecek. Ondan sonra olay başlıyor. Eğer yeterli sigortalılık süreniz mevcutsa emekliliğinizi istiyorsunuz. Tabi ki tazminatınızı alıyorsunuz. Eğer süreniz dolmamışsa çalışmaya devam ediyorsunuz.

  1. Ne zaman emekli olurum?

İşte bunu sitede yazıp sormanız gerekiyor. Çünkü işe giriş tarihiniz ve sigortalılık sürenize göre değişiyor

Kaç lira maaş alırım?

Sigorta prim tutarlarınıza göre değişir. Asgariden ödeniyorsa sigortanız, maaşınız düşük olur.

 

  1. Emekli olduktan sonra çalışabilir miyim?

Şimdi burada iki seçenek var; biri “malulen emeklilik” diğeri “erken emeklilik” . Malulen emeklilik için gününüzün olması yeterlidir ve %60 üzeri rapor oranı almanız gerekir. Ardından sigortada da kurula girersiniz. Ama şartları bayağı ağırdır. Bizim hastalıkta malulen emeklilik biraz daha detaylı; uzun süredir çalışamıyor olmak, ameliyat geçirmek…vs. gerekiyor. Eğer malulen emekli olursanız; çalışamazsınız. Kayıt dışı çalışmaya kalkışmanızı tavsiye etmem. Herhangi bir şikayette sıkıntı yaşarsınız. Kim şikayet eder demeyin; bu tarz şeyler en yakından gelir. Tabi o arada bir müfettişe denk gelmezseniz.

Erken emeklilik hakkını kullanırsanız; (daha öncede belirttiğim gibi değişiyor; gün ila gün arasında. Sigortaya giriş tarihinizi ve sigortalılık gün sayınızı yazarsanız cevaplarız ) Çalışabilirsiniz. Maaşınız Kesilmez!

Erken emekli olup ekpss ile devlet memurluğuna atandınız; maaşınızdan feragat etmek zorundasınız.

Malulen emekli oldunuz ama artık daha iyisiniz ve para yetmiyor; zaten o parayla maalesef geçim zor. Dilekçe verip malulen emeklilik maaşınızdan feragat edersiniz. Erken emeklilik için çalışmaya devam edersiniz.

Ne olursa olsun, keyfiniz yerinde olsun. Bunlar dünya işleridir; bir şekilde yoluna girer. Rapor alınca psikolojinizi bozmayın ben engelliyim diye. İsterseniz almayabilirsiniz de. Kaygılanmayın da; ileride bu hastalığın kesin tedavisi çıksa bile raporunuz elinizden gitmez. Zira verilen hak, alınamaz.

Malul ve engelli nasıl emekli olur?

Ancak bu tarihten sonra ilk kez sigortalı olanlar için aşağıdaki koşullar geçerlidir:

- Engellilik oranı yüzde 80 ila yüzde arasında olanlar için 15 yıl ve gün.

- Engellilik oranı yüzde 60 ila yüzde 79 arasında olanlar için 18 yıl ve gün. -

Engellilik oranı yüzde 40 ila yüzde 59 arasında olanlar için 20 yıl ve gün. 6 Ağustos tarihinden önce sigortalı olanlar ise emeklilik için kademeli geçişe tabi tutulmuşlardır.

6 Ağustos tarihi itibarıyla 12 yıl ve daha fazla sigortalılık süresi olanlar eski hükümlere göre, yani 15 yıl ve gün prim koşulunu yerine getirerek emekli olabilirler. Ancak 6 Ağustos tarihi itibarıyla 12 yıldan az sigortalılık süresi bulunanlar için engellilik dereceleri göz önüne alınarak kademeli bir geçiş süreci öngörülmüştür.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası