yurtdışından telefon getirme şartları / CEP TELEFONLARINA İLİŞKİN BİLGİLER / T.C. Dışişleri Bakanlığı

Yurtdışından Telefon Getirme Şartları

yurtdışından telefon getirme şartları

Yurt dışından telefon getirmek için bilmeniz gerekenler

Yurt dışından telefon getirmek için bilmeniz gerekenler

ensonhaber.com

Vergiler düşmeyince yurt dışından ucuza telefon getirmek için çeşitli turlar düzenleniyor.  Durum böyle olunca birçok vatandaş, yurt dışından telefon getirme ile ilgili sorulara yanıt arıyor.

Geçtiğimiz günlerde yurt dışından telefon getirme şartları ve nasıl getirileceğine dair Ticaret Bakanlığı açıklamalarda bulunmuştu.

Yurt dışından telefon getirme şartları ve ücreti hakkında merak edilen 5 soruya yanıt verdik.

1. Yurt dışından telefon getirme şartları nelerdir

Söz konusu uygulama dahilinde, yolcu beraberi cep telefonu muafiyet limiti 3 takvim yılında 1 adet olarak güncellendi.

Bunun teknik takibi, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Muhafaza Genel Müdürlüğü koordinesinde gerçekleştirilecek.

CEP TELEFONU

2. Yurt dışından ikinci el telefon getirilebilir mi

Yolcuların 3 yıllık süre zarfında getirdikleri cep telefonu sayısı takip edilecek. Bu nedenle telefonun sıfır veya ikinci el olmasına bakılmayacak.

3. Yurt dışından kaç tane telefon getirilebilir

Yeni düzenleme sonrasında 1 Kasım 2022 tarihinden itibaren geçerli olan şekilde yurt dışından telefon getirme şartı değiştirildi.

Artık yurt dışına çıkan vatandaşlar, yanlarında her 3 yılda 1 adet telefon getirebilecek. Bu süre içerisinde 2. bir cihaz getirmek istendiği takdirde gümrük vergisinden muaf olmayacak.

telefon

4. Yurt dışı telefon kayıt ücreti ne kadar

Telefon kaydı için şu anda 2 bin 732 TL harç ücreti yatırılıyor. Ancak gelecek yıldan itibaren IMEI kaydı için 6 bin 91 TL ücret alınacak.

5. Yurt dışından alınan telefonların pasaport kaydı nasıl yapılır

Yurt dışı telefon kaydı öncesinde e-Devlet üzerinden cihazın kayda elverişli olup olmadığı sorgulanmalıdır.

e-Devlet sisteminden kayıt hakkının sorgulanması (https://www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama) harç ücretinin yatırılması ve kayıt işlemlerinin tamamlaması gerekmektedir.

Telefonyurt dışı

Google News ile Takip Et

Yurtdışından Telefon Getirenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken 3 Şey

Yurtdışından Telefon Getirenlerin Mutlaka Bilmesi Gereken 3 Şey

Uçak firmalarının kampanyaları, seyahatlerin popülerleşmesi üzerine son zamanlarda yurtdışından telefon getirmek bildiğiniz üzere çok moda oldu. Tabi durumun böyle olmasının en başlıca sebebi olarak da karşımıza teknolojik ürünlerin ülkemizdeki uçuk fiyatları öne çıkıyor.

Ülkemizde akıllı telefonlar için şu anda %18 KDV, %25 ÖTVve %7 TRT bandrol ücreti alınmakta. Yani yurtdışından akıllı telefon getirmek isteyen birisi ürün fiyatının yarısı kadar ek masraf yapmaya razı olmalıdır.

Bizlerde @MaceraRehberiniz ekibi olarak bu yazımızda ;

  • En ucuz ve en pahalı telefon satan ülkeleri sizler için derledik.
  • Yurtdışından getirilen teknolojik ürünler için belirlenen gümrük kuralları ve ürün adetlerinden bahsettik.
  • Telefonların pasaporta işletim sürecini ve IMEI numaralarının nasıl bulunabileceğini anlattık.

Şimdiden iyi okumalar dileriz.

1. En ucuz akıllı telefonu hangi ülkeden almalı?

1. En ucuz akıllı telefonu hangi ülkeden almalı?

Yazımızın bu bölümünü yazarken ülkemizde en çok tercih edildiğini düşündüğümüz iPhone modelleri üzerinden inceleyeceğiz. Bu sebeple Samsung kullanıcıları için verecek olduğumuz istatistikler yanıltıcı olabilir.

En ucuz akıllı telefon alınabilecek ülkeler listemizi verirken de bu araştırmamızı Iphone 7+ üzerinden yaptığımızı belirtmek isteriz. Iphone 7+ telefonunu yurtdışından en ucuza alabileceğimiz ülkeler sırasıyla şu şekilde ;

  1. Amerika Birleşik Devletleri
  2. Japonya
  3. Hong Kong
  4. Malezya
  5. Kanada
  6. Singapur
  7. Filipinler
  8. İsviçre
  9. İngiltere
  10. Şili

Her ülkenin kendisine ait bir KDV sistemi vardır. Fakat turist vizesiyle yurtdışında bulunduğunuzdan dolayı bu vergileri tamamen ödemek zorunda değilsiniz. Yurtdışında telefonu aldığınız kurumdaki çalışanlara ”tax refund formu” doldurmak istediğinizi belirtin. Bu form ile havaalanında bulunan tax ofislerine giderek telefonu satın almış olduğunuz vergi miktarının iadesini alabilirsiniz. Fakat bu durum ABD için geçerli değildir.

Amerika Birleşik Devletleri için satış vergisi olmayan 5 eyalet şu şekildedir.

  • Oregon
  • Montana
  • Alaska
  • New Hampshire
  • Delaware

Dünyada en pahalı akıllı telefon satan ülkeler listemiz de (ucuzdan-pahalıya) şu sekildedir;

  1. Rusya
  2. Brezilya
  3. Türkiye (Dünyanın en pahalı telefonunu satıyoruz)

2. Yurtdışından kaç tane telefon getirilebilir?

2. Yurtdışından kaç tane telefon getirilebilir?

3 Şubat 2017 tarihinde yürürlüğe giren Gümrük Kanununun 235/3. Maddesi Hk. ile artık kişi yurtdışından Türkiye’ye 2 adet telefonu yasal olarak getiremeyecek. Birden fazla getirilen telefonların gümrük memurları tarafından belirlenmesi durumunda, kişi bu ürün için normal verginin iki katı ödemek zorunda.

Aynı zamanda, gümrük görevlileri belirlemiş oldukları yurtdışından alınan ikinci telefonların IMEI numaralarını alarak, BTK’ya bildirecek. Aynı zamanda bu kişilere cezalı vergi kesilecek. Fakat bu getirilen yeni protokolün gümrük mevzuatındaki birçok madde ile çelişmesinden dolayı ortada bir kararsızlık olduğu da doğru.

Dolayısıyla, şu anda usuldeki kararsızlık ve sıkı gümrük denetimlerinin olmamasından dolayı yurtdışından alınan birçok telefonun Türkiye sınırlarına sokulduğu bilinmektedir.

Gümrük bilgilerine ilişkin bilgileri T.C Dışişleri Bakanlığı websitesinden öğrenebilirsiniz.

3. Yurtdışından gelen telefon kaydı nasıl yapılır?

3. Yurtdışından gelen telefon kaydı nasıl yapılır?

Elbette yurtdışından gelen telefon kaydı için ödeme yapacağımız doğrudur. 1 Ocak 2020 tarihinden sonra %22.58 oranında zam geldi. Yani 2020 itibariyle yurtdışından getirilen telefonların pasaport kaydı için 1838 TL* telefon harcı ödemeniz gerekiyor. Ülkeye girişi 120 günü geçmiş kişilerin pasaportlarına ne yazık ki telefon kayıt ettiremezsiniz. Ve bir pasaporta 3 senede sadece 1 adet telefon kayıt ettirebilirsiniz.

Ödeyecek olduğunuz 1838 TL* harç bedelini ; Vergi Daireleri,Garanti Bankası, TC Ziraat Bankası, İş Bankası Halk Bankası,Denizbank, VakıfBank, ING Bank, HSBC Bank ve Şekerbank gibi kurumlar aracılığı ile telefonun kayıt ettirileceği pasaport sahibi adına yatırınız. Dekont alındıktan sonraki adımımız IMEI numarasını almak olacak.

Telefonun IMEI (seri numarası) bulmak için ” *#06# ” arayınız. Telefonunuza mesaj olarak gelecektir ve bu numarayı başka birisiyle paylaşmamanızda fayda vardır.

  1. Telefon Harç (1838 TL*) bedelini yatırın.
  2. Geçerli bir pasaport – kimlik no, isim-soyisim, IMEI numarası gerekli.
  3. E-devlet üzerinden telefon kayıt işlemini tamamlayınız.

E-devlet üzerinden kimlik numaranız ve şifrenizle siteye girdikten sonra sitenin arama moturuna ”IMEI” yazınız ve ”IMEI KAYDET” butonuna tıklayıp bilgilerinizi doldurun.

Kayıt işlemini tamamladıktan sonra telefonunuz yasal olarak işlenmiştir, hayırlı olsun!

BONUS: 31 Mayıs 2019 tarihinden itibaren uygulamaya geçen, yurt dışından gelen telefonun başkasının pasaportuna kayıt dönemi kapandı. Yeni karara göre artık farklı birine ait pasaporta cep telefonu IMEI kaydı yaptırılamayacak.

Yurt dışından cep telefonu getirme süresini 2 yıldan 3 yıla çıkaran söz konusu düzenlemeye ek olarak “yolcunun kimlik numarasına kayıtlı hatlarda kullanmak” şartı getirildi. Böylece, yurt dışından gelen bir telefonun IMEI numarasını başkasının pasaportuna kaydettirip kendi adınıza kayıtlı hattınız ile kullanmanız mümkün olmayacak. Bunun için pasaport sahibinin adına yeni bir hat alınması gerekecek.

Umarım içeriğimiz sizlere faydalı olmuştur. Soru ve görüşleriniz için Instagram adresimiz @MaceraRehberiniz üzerinden bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Türkiye'nin En Çok Tercih Edilen Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketinden Ücretsiz Bilgi Alın!

Tecrübeli ve güleryüzlü danışmanlarımız, en uygun dil okulları, %30'a varan indirimler ve kampanyalar hakkında sizi bilgilendirmek için iletişime geçmenizi bekliyor.

HEMEN 0212-952 7126'yı ARAYIN

veya

BİLGİ FORMU DOLDURUN


Türkiye'nin En Çok Tercih Edilen Yurtdışı Eğitim Danışmanlık Şirketinden Ücretsiz Bilgi Alın!

Tecrübeli ve güler yüzlü danışmanlarımız, 2021 işleri ve kayıt işlemleriyle ilgili bilgi vermek için iletişime geçmenizi bekliyor.

HEMEN 0212-952 7195'i ARAYIN

veya

BİLGİ FORMU DOLDURUN


Yurtdışından telefon getirme ile ilgili bu içerikleri de mutlaka okuyun!

Yurtdışı telefon kaydı nasıl yapılır?yurtdışı telefonyurtdışı telefon getirmeyurtdışı telefon getirme kurallarıyurtdışı telefon harcı 2020

YAZAR HAKKINDA

Doğukan Helvacı

Work and Travel / Erasmus / Dil Eğitimi / @workandtravelswt @macerarehberiniz


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır