gelidonya feneri hikayesi / Bir fenerin düşündürdükleri

Gelidonya Feneri Hikayesi

gelidonya feneri hikayesi

Deniz fenerlerinin yapılma nedeni, karanlıkta kalan gemilerin önlerini aydınlatmak, onların doğru yollarından sapmalarını önlemektir. Üç yanı denizlerle çevrili ülkemizde bugün bu görevi yapmakta olan deniz fenerimiz var. Antalya Körfezi’nin en batı ucundaki Gelidonya Deniz Fenerini diğerlerinden ayıran özelliği ise muhteşem manzarasının yanısıra tüm fenerlere tepeden bakmasıdır.

Yaklaşık iki kilometrelik bir tırmanışla ulaşılan bu fener deniz düzeyinden metre yüksekliktedir. Hiçbir deniz fenerinde bulunmayan bu konum özelliği dışında Gelidonya Feneri’nin daha ilgi çekici bir konum özelliği ise, bulunduğu masalsı ortamdır.

Arkasında Markiz dağları ve karşısında Beş Adalar adı ile anılan adalar grubu bulunur. Bu görüntü, bütün olarak bir doğa tablosu oluşturur.

Kırlangıç Burnu ve Taşlı Burnu olarak da bilinen Gelidonya Burnu ile önündeki Beş Adalar’ın Likya coğrafyasında ve denizcilik tarihinde de önemli bir yeri vardır.

Gelidonya Burnu ters akıntılardan dolayı Antalya Körfezinin en tehlikeli yeri olarak bilinir. Denizin bu bölümündeki fırtına ve akıntı binlerce yıldır denizcilerin korkulu rüyası olmuştur. Sayısız gemilerin geçit bulamadıkları bu bölümdeki batıklardan biri de yıllık bir Fenike teknesidir.

yılında yapılan ilk bilimsel sualtı araştırması da bu bölgede gerçekleşmiştir. Bulunan gemi kalıntıları Bodrum Sualtı Müzesinde sergilenmektedir.

Gelidonya Feneri

Akdeniz kılavuz fenerlerinden biri olan Gelidonya Deniz Feneri’nin yılında Antalya’nın Kumluca ilçesi Taşlık Burnu’nda Tarihi Likya Yolu üzerinde inşasına başlanmış, yılında hizmete açılmıştır.

Fenerin son bekçisi Mustafa Demir’den dinleyelim biraz da fenerin hikayesini…

“ yılında bekçi olarak başlayan dedemin 70’li yıllarda emekliye ayrılmasıyla babam devam ettirdi feneri beklemeyi. yılında gözümü fener ışığıyla açtım. Burada doğdum, büyüdüm, şimdi feneri bekliyorum. Üç kuşaktır denizcilere yol gösteriyoruz.

İlk zamanlarda fener gaz yağı ile çalışıyormuş. O zamanlar feneri mecburen beklemek gerekiyormuş. Temizlenmesi gerekirmiş. Daha sonra tüp gaz sistemine geçilmiş.

Ben de bu mesleğe ilk başladığımda bu sistemi kullandım. O dönemde de fener de kalmak gerekiyordu. yılının ardından güneş enerji sistemine geçildi. Geçtiğimiz yıllarda otomatik fenerler kullanılmaya başlanınca görev yerimi değiştirdiler. Hafta da bir gün gelip fenerin genel kontrolünü yapıyorum artık.

Güneş enerjili aküler kullanılıyor şimdilerde. Gündüz güneşle şarj oluyor, akşamda bu enerji kullanılıyor. Artık feneri bekleme işi ağır ağır bitiyor. Anlayacağınız ben bu denizin son bekleyeniyim.”

Fener binası ulusal miras olarak Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünce koruma altındadır.

YolveMacera

Gelidonya - Beş Adalar

05 Şubat Pazar Doğa Yürüyüşü 12 Km

• UltraTDK olarak ilk kez Yeni Rotadan Beş Adaları Keşfediyoruz…
• Kar Sezonunu Kapatıyoruz :) ve Havanın Güneşli olması nedeniyle rotamızı Likya Yolu’nun tartışmasız en güzel parkuru Gelidonya Fenerine çeviriyoruz.
Yürüyüş süresi ve uzunluğu : 5 saat, 12 km
Parkur Zorluğu : Kolay Son Mt. Orta
İniş-çıkış (m.) : ↑ ↓

Gelidonya Feneri (Likya Yolu) kısa parkuru toplam 8 km. uzunlukta olup, Korsan koyundan başlayarak, Gelidonya Feneri’ne çıkılan ve aynı şekilde geri dönülen bir parkurdur. Dağlık bir yarım ada olan Gelidonya, Antalya’nın en güney ucunda yer alır. İrili ufaklı dağları tepeleri olan yarımadanın en yüksek noktası mt. yüksekliğinde Markiz Dağı’dır. Tarihçesi olarak; Gelidonya’nın ilk ismi aslında Kaledonya’dır.  Bir Likya dili olan Kaledonya,  Kırlangıç anlamına gelmektedir. Bölgenin bu ismi alma sebebi ise göçmen kuşlar olan Kırlangıçlar Mısırdan göç ederken bölgede dinlendiklerinden bölgenin adını da Kaledonya günümüzdeki ismiyle Gelidonya olarak almıştır.  Bir  hikayeye göre kırlangıçlar,  gece göç esnasında göremediklerinden  dolayı denize düşüp boğulurlarmış.  Ali Kaptan adlı bir denizci,  Gelidonya’ya ve karşısında bulunan 5 Adalar’a kırlangıçlar görebilsinler diye  fener yerleştirirmiş. Aynı zamanda Gelidonya Burnu Pamfilya denizinin ters akıntıları dolayısıyla gemilerin korkulu rüyası olduğu söylenir. Gelidonya yakını ve açıkları bir çok geminin mezar olarak su altı arkeologları tarafından araştırılır. Günümüzde ise Gelidonya Fenerinin, Türkiye kıyılarının en yükseğine konumlandığı söylenen inşaatı, yılında başlanıp yılında bitmiştir. İlk zamanlarda gaz yağı ile çalışırken şimdilerde güneş enerjisiyle çalışmaktadır. Neredeyse 80 yıldır Gelidonya burnu, Taşlık burnu, ve Kırlangıç burnu adı verilen alanlara hizmet vermektedir. Karşısında bulunan Beşadalar veya Şıldanlar olarak bilinen bu adaların isimleri Meşe Adası, Devecitaşı Adası, Ateş Adası, Sulada’dır.  Devecitaşının ilerisinde bulunan ufak adanın adı ise bilinmemektedir.

Gelidonya Feneri (Likya Yolu) kısa parkuru ulaşımı için Antalya- Kaş yolu üzerinden km. devam edilip Adrasan ayrımından dönülür. Yaklaşık 12 km. ilerledikten sonra Karaöz’e varılır.

Rota Zorluğu: Orta

Akdeniz'de Denizcilere Işık Tutan Gelidonya Feneri 72 Yıldır Onlara Emanet

Haberler

Gündem

Akdeniz'de Denizcilere Işık Tutan Gelidonya Feneri 72 Yıldır Onlara Emanet

Antalya'nın güney ucunda yer alan Gelidonya Feneri, Akdeniz'in klavuz fenerlerinden birisi. 'dan bu yana denizcilere ışık tutan fenerin bakımı, 72 yıldır ve üç kuşaktır Demir ailesine emanet

Gelidonya Feneri, Antalya'nın Kumluca ilçesinin Taşlık Burnu’nda tarihi Likya Yolu’nda yer alıyor ve Türkiye kıyılarının en yüksek fenerlerinden biri olma özelliğini taşıyor. 

Gelidonya veya resmi adıyla Taşlık Burnu Feneri, denizden yaklaşık metre yükseklikte ve 3 kilometre içeride yer alıyor.

Sivri kayalıklar üzerinde inşa edilen fenere ulaşım ya deniz yoluyla ya da patika yoldan uzun bir yürüyüşle yapılıyor

Sivri kayalıklar üzerinde inşa edilen fenere ulaşım ya deniz yoluyla ya da patika yoldan uzun bir yürüyüşle yapılıyor

Akdeniz’in çam ve adaçayı kokulu ormanı ile masmavi suları arasında kalan Gelidonya Feneri, manzarasıyla da bölgenin en etkileyici alanlarından biri olarak nitelendiriliyor.

Gelidonya Feneri’nin bakımı 72 yıl ve 3 kuşaktır Demir ailesi tarafından yapılıyor.

Gelidonya Feneri’nin bakımı 72 yıl ve 3 kuşaktır Demir ailesi tarafından yapılıyor.

Anadolu Ajansı'nın fenerin bakımını üstlenen ailenin hikâyesini aktardığı habere göre, ailenin ilk fenercisi Ali Demir, ’te eşini ve iki çocuğunu da yanına alarak fenerin 2 odalı lojmanına yerleşmiş. 

Elektriği, suyu, yolu olmayan, tek bir komşunun bulunmadığı, en yakın yerleşim yerine 10 kilometre uzaktaki fenerde ailesiyle baş başa 28 yıl geçiren Ali Demir’in ’de emekli olmasıyla yerine oğlu Hasan geçmiş.

Beş çocuğu ve eşiyle burada kalan Hasan Demir de ’e kadar fenerin bakımını üstlenip, daha sonra işi en küçük oğlu Mustafa Demir’e devretmiş.

Halen fenerin bakımını gerçekleştiren 40 yaşındaki Mustafa Demir ise artık lojmanda yaşamıyor. Teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda kontrolü uzaktan sağlayan Demir, ayda bir fenere giderek bakım yapıyor.

Halen fenerin bakımını gerçekleştiren 40 yaşındaki Mustafa Demir ise artık lojmanda yaşamıyor. Teknolojinin gelişmesiyle son yıllarda kontrolü uzaktan sağlayan Demir, ayda bir fenere giderek bakım yapıyor.

Mustafa Demir, fener bekçiliği serüvenini şöyle anlatıyor: 

“Gelidonya Feneri inşaatına ’te başlanıyor, ’da da faaliyete geçiyor. İlk fenerci yılına kadar çalışıyor ve buradan gitmek istiyor. Yeni bir fenerci aranıyor, dedem talip oluyor. Dedem burada yaşamaya başlıyor. O zaman yaşam şartları çok zor. En yakın köy 10 kilometre. Suyu, yolu, elektriği yok, burada yaşam mücadelesi veriyor. Yaşam çok zor çünkü bir dağda yaşıyorsunuz. Dedem ’ye kadar burada görev yapıyor. Bizde iş babadan oğula geçebiliyor. 

Dedemden sonra babam çalışmaya başlıyor. Babamın emekliliği dolduğu zaman askerden gelmiştim. Ondan da ben devraldım. Bundan sonra ne olur bilmiyorum, evladıma verebilir miyim veremez miyim, bilgim yok. Çok eski yıllarda dedemin katırları vardı, yükler onunla getiriliyordu. Daha sonra belli bir yere kadar yol geldi. Yola kadar motorla gelip, ondan sonra insan gücü, at veya eşekle yükler gelirdi.”

Mustafa Demir, teknolojinin gelişmesiyle fenerde yaşama gereğinin de kalmadığını belirtiyor.

Mustafa Demir, teknolojinin gelişmesiyle fenerde yaşama gereğinin de kalmadığını belirtiyor.

Ailesi dışında kimsenin yaşamadığı yerde çocukluğunu keçileri, oğlakları severek, bol bol denize girerek geçirdiğini kaydeden Demir, şöyle devam ediyor:

“Dün gibi hatırlıyorum. Buraya her geldiğimde ailem aklıma geliyor, duygulanıyorum. Mutfakta kullandığımız çanaklar, çatallar, yastıklar, battaniyeler hala duruyor.

Şu anda Finike’de görev yapıyorum. Feneri uydu sisteminden kontrol ediyoruz. Ayda bir kez de buraya geliyorum. Gaz yağıyla çalıştığı dönemlerde her gün buradaydık, daha sonra tüp, bizim tabirimizle ‘lüks’ ile fener çalışmaya başladı. Eskiden 10 kilometre kadar yürürdüm. Şimdi patika yoldan daha az yürüyorum.”

Mustafa Demir’in annesi, 77 yaşındaki Zekiye Demir, 19 yaşında gelin olarak geldiği fenerin lojmanında yaklaşık 40 yıl kalmış.

Mustafa Demir’in annesi, 77 yaşındaki Zekiye Demir, 19 yaşında gelin olarak geldiği fenerin lojmanında yaklaşık 40 yıl kalmış.

Zor şarlar altında yaşadıklarını anlatan Zekiye Demir, “Ağlaya sızlaya günlerimiz geçti. 3 eşekle su çekerdik, yük taşırdık. Yiyeceğimiz, içeceğimiz denizden gelirdi, biz de oradan çekerdik. Fener için gaz geldiği zaman gaz çekerdik, feneri temizlerdik, hiç durmazdık. Fener iyi yanıyorsa söndürmezdik, bazen hava basardık. Şimdi bunların hiçbiri yok. Gezmeye de gidemezdik, bazen canım sıkılırdı” diyor.

Zekiye Demir fenerde 5 çocuğunu büyütmüş.

Zekiye Demir fenerde 5 çocuğunu büyütmüş.

Fenerde 5 çocuğunu büyüttüğünü belirten Demir, okul çağına gelen çocukları Finike’ye babaannelerinin yanına gönderdiğini söylüyor.

Dizlerindeki ağrı nedeniyle fenere uzun yıllardır gitmediğini ifade eden Demir, “Bazen gidesim geliyor ama gücüm yetmiyor” diyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası