rahim astarı nedir / Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Gebeliğe Etkisi Nelerdir? - funduszeue.info

Rahim Astarı Nedir

rahim astarı nedir

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir? Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri Ve Tedavisi

Endometriyum, rahmin iç astarıdır. Normal, çok kalın veya çok ince olabilir ve hastalıkları gizleyebilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Nedir?

Rahim bir dişi üreme organıdır. İç duvarı, büyümesi için döllenmiş bir yumurtayı barındırmak için kullanılır. Rahim duvarı, hormonal etki altındadır ve östrojen olan yumurtalıkların salgıladığı hormonlar sayesinde gelişir.

Endometriyum, rahmin iç astarıdır. Dolayısıyla bunlar rahim tarafından oluşturulan boşluğun yüzeyinin hücreleridir. Endometriyum, hormonların etkisiyle adet öncesi her ay doğal olarak kalınlaşır.
Normalde menopozdan sonra artık kalınlaşmaz.

Her adet döngüsü sırasında endometriyum, döllenmiş bir yumurtanın implantasyonuna hazırlanmak için kalınlaşır. Döllenme olmadığında, endometriyumun yüzey tabakası pul pul dökülerek adet görmeye neden olur.

Rahim duvarı Kalınlaşması Belirtileri Nelerdir?

Endometrium kalınlaştığında, rahim kanserinin başlangıcında olduğu gibi (rahim ağzı kanserinden farklı olarak) anormal hücrelerin çoğalmasının başlangıcı olup olmadığını görmek için testler yapılır.

Endometrial hipertrofi esas olarak anormal kanama ve menopoz öncesi daha menopoz sonrası kadınlarda ortaya çıkar. Çok uzun ve ağır dönemler de rahim zarının kalınlaşmasını ortaya çıkarabilir. Bu semptomlara sonunda alt karın bölgesinde vajinal akıntı ve ağrı eşlik edebilir. Doktora danışmanız önerilir. Bu semptomlar iyi huylu bir bozukluktan kaynaklanıyor olabilir, ancak ciddi bir patolojinin ekarte edilmesi önemlidir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Olur?

Endometriyum kalınlaşma östrojen ve progesteron hormonlarının arasındaki dengesizliğin ile ilgilidir. Bu hormonal dengesizliğin çeşitli kökenleri olabilir. Bu nedenle obezite, polikistik yumurtalık sendromu ve hatta diyabet ile bağlantılı olabilir. Menopoz için sadece östrojen içeren hormon replasman tedavisi de söz konusu olabilir. Aynı zamanda, rahim zarının kalınlaşmasının kanser öncesi belirti olduğu da olur. İkincisi her yaşta ortaya çıkabilir, ancak yine de menopozdan sonra çok daha yaygındır.

Ne kadar erken tespit edilirse, tedavisi o kadar kolay olur. Bu nedenle semptomlar ortaya çıkar çıkmaz hemen bir doktora danışmak avantajlı olacaktır.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavi, nedene bağlı olarak değişir. Hastanın yaşı, endometriyum kalınlığı ve hiperplazi tipi doktorun teşhisini koymasına yardımcı olur. Genellikle iyi huylu olanlar kendiliğinden iyileşirler. Çok sayıda yapısal ve hücresel anormallik ile karakterize edilir. Tedavi olmaksızın, endometriyal kansere dönüşme riski vardır.

Bazı durumlarda, progestinlerle basit tedavi endometriyal hipertrofiyi düzeltmek için yeterli olabilir. Cerrahi tedavi esas olarak kanser riski olan durumlarda kullanılır. Menopoz sonrası kadınlarda özellikle ortaya çıkabilir.

Rahim duvarının kalınlaşmasını önlemenin gerçek bir yolu yoktur. Öte yandan, özellikle sağlıklı kilonuzu koruyarak (endometriyal kanser daha fazla kilolu kadınlarda daha yaygındır) ve gecikmeden tedavi ettirilerek endometriyal kanser gelişme risklerini sınırlandırmak mümkündür.

Rahim Duvarı Kalınlaşması

Tıptaki adıyla Endometrial hiperplazi rahim iç duvarının kalınlaşmasını ifade eder ve bu isin “endometrium” dan gelir; endometrium rahmin iç astarına verilen isimdir. Rahim duvarı kalınlaşması basitçe endometriumun rahim iç duvarını üst üste döşeyerek kalınlaştırması olarak ifade edilebilir. Rahim iç duvarının kalınlaşması hücre yapısına göre alt türlere sahip olup kanser riski meydana getirmektedir. Bu yazıda konuyla ilgili aklınıza gelebilecek tüm Endometrial hiperplazi nedir, sebepleri, teşhis ve tedavisi, kimlerin risk altında oluğu gibi soruların cevabını yazının devamında bulabilirsiniz.

Endometrial Hiperplazi Nedir?

Bu durum rahim iç duvarındaki hücre ve salgı bezlerinin gerekenden fazla büyüyerek rahim duvarını kalınlaştıran bir hastalıktır. Tedavi edilmesi gereken sürede iyileştirilmediyse kansere dönüşebilmektedir. Bu kalınlaşma temelde kadın vücudunda olması gereken seviyenin üstünde östrojen bulunmasıdır.

Östrojen kadınlık hormonu olarak bilinir ve progesteron bu hormon üzerinde baskılama davranışı göstermektedir. Bu durumda rahim duvarı kalınlaşması rahimde progesteron ile değil östrojenle sağlanmış olup kanamaya sebebiyet verir. Rahim duvarının kalınlaşmasını tetikleyici bazı hastalıklar vardır; obezite, karaciğer hastalığı ya da kadınlık hormonu salgılayan bir tümör vb.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Gerçekleşir?

Endometrial hiperplazinin birincil sebebi yumurtlama olmamasıdır; bu durum anovulasyon olarak bilinmektedir. Yumurtlama olmamasının da birincil sebebi polikistik over sendromudur. Bu zincirleme etkenler dışındaki diğer faktörler şöyle sırlanabilir:

  • Progesteronla desteklenmiş ilaçlar yerine yalnızca östrojen içeren ilaçların tedavi amaçlı kullanılması
  • Östrojen salgılayan tümörler, şişmanlık, karaciğer rahatsızlıkları gibi kandaki östrojen miktarını artıran sebepler
  • Çok ileri yaşlarda menopoza girmek, hiç doğum yapmamış olmak.

Belirtiler Nelerdir?

  • Adet kanamasının gecikmesi: Östrojen hormonu progesteron hormonu ile dengelenmediğinde rahim kalınlaşması ve buna bağlı adet gecikmesi görülü
  • Adet kanamasının normalden uzun sürmesi

Belirtmek gerekir ki; bazı vakalarda hasta hiçbir belirtiyle karşılaşmamış ve endometrial hiperplazi tamamen tesadüfen, başka bir nedenle yapılan biyopsi ya da operasyon sırasında fark edilmiş de olabilir.

Teşhis Süreci Nasıl İlerler?

Endometrial hiperplazi teşhisi için kullanılabilecek yöntemler; biyopsi, ultrasonografi, dilatasyon ve küretaj ve histeroskopi olarak belirtilebilir.

Biyopsi; rahimden sürüntü ya fa parça şeklinde hücre alınarak bu hücrelerin patolojik incelemeye gönderilmesidir.

Ultrasonografi ise; Endometrial hiperplazinin varlığının uterus kalınlığının milimetrik ölçüsü alınarak teşhis edildiği yöntemdir.

Dilatasyon ve küretajın tanımı rahim ağzının genişletilip rahim duvarından örnek alınması ve akabinde patolojik incelemeye tabi tutulması olarak yapılabilir.

Histeroskopi; şüpheli bölgelerden örnek alınması için ışıklı bir aletten faydalanıldığı ve alınan hücrelerinde mikroskop yardımıyla incelenmesi olarak açıklanabilir. İnceleme sonucu elde edilen bilgiler raporlanır ve böylece rahim duvarı kalınlaşması teşhisi yapılabilir.

Rahim Duvarı Kalınlaşması Tedavisi Nasıl Yapılır?

Endometrial hiperplazi tedavisi hastanın doğurganlık durumuna bağlı olarak değişmektedir. Eğer vaka menopoz döneminde ya da menopoza yakın olan bir kadın ise öncelikle rahim duvarı kalınlaşmasından başka bir hastalığın olup olmadığı kontrol edilir. Başka bir hastalığın var olduğu durumlarda ya da hastanın durumunun takip edilemeyeceği düşünüldüğünde tedavi olarak rahmin alınması seçenek olabilmektedir. Henüz doğurganlık dönemi bitmemiş olan kadınlara Endometrial hiperplazi tanısı konulduğunda ise rahmin alınması dışındaki seçenekler öncelikli olarak değerlendirilir. Tanının kesinleştirilmesi için hastaya küretaj uygulanır. Teşhisin doğrulanmasını takiben ilaç tedavisine başlanır. Yaklaşık 6 ay sürecek olan ilaç tedavisinin etkisini anlayabilmek için biyopsi yapılarak hastanın durumundaki değişiklik takip edilir. Bir tedavi yöntemi olan progesteron hormonu verilmesi sonucunda hastanın hücresel durumu takip edilir. Vakaların %90’lık kısmından çok daha fazlası bu yöntemle eski sağlıklı günlerine kavuşabilmektedir. Yukarıda bahsedilen tedavi seçenekleri atipisiz hiperplaziler için geçerlidir.

Atipili hiperplazi vakalarında da tedavi yöntemi doğurganlık durumuna bağlı olarak belirlenir. Eğer doğurganlık devam ediyorsa ve hasta çocuk istiyorsa tedavi yöntemi büyük bir dikkat ve hassasiyet ile seçilmelidir. Vakit kaybetmeden hormon tedavisine başlanıp, yüksek dozda hormon verildikten sonra hastanın gelişimi 3 ayda bir izlenmelidir. Bu vakaların aksine eğer hasta menopoz döneminde ise hemen cerrahi müdahale hazırlıklarına başlanmalı e rahim alınmalıdır.

Kimler Risk Altındadır ve Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Aylık adet döneminde gecikmeler yaşayan kişiler, polistik over hastaları, obeziteler, progesteron ile karşılanmamış uzun dönem östrojen kullanmış kadınlar, şeker hastaları ve menopoz öncesi dönemdeki kadınlar risk altındaki gruplardır.

Rahim duvarı kalınlaşması her zaman korkulacak bir durum değildir; bazı durumlarda tedaviye bile gerek kalmadan kendiliğinden iyileşmeler görülür. Ancak hasta rahim kalınlaşması teşhisi koyulduysa doktor takibini aksatmamalı, kontrollerine düzenli gitmelidir ki hiperplazi hücreleri atipik hücreler dönüşmesin. Bu durumdan korunmak için;

  • Kilo vermek
  • Menopoz döneminde östrojen ilaçlarına ek olarak progesteron alımına da özen gösterilmesi
  • Adet düzensizliği rahim duvarı kalınlaşmasının belirtilerinden biri olduğu için progesteron tedavisinde geç kalınmaması gereklidir.

Endometriozis

Kısırlık Tedavileri – Endometriozis

Rahim astarı, bir kadının aylık adet döngüsü sırasında meydana gelen değişikliğe tepki verir. Döngü genellikle yaklaşık 28 gündür. İlk olarak, endometrium olası bir hamileliğe hazırlanmak için büyür ve kalınlaşır. Hamilelik oluşmazsa, endometrium incelir ve kanama ile dökülür. Bu değişiklikler, yumurtalıklar tarafından yapılan hormonlar (östrojen ve progesteron) tarafından tetiklenir.

Endometriozis ile, endometrium gibi doku vücudun diğer bölgelerinde bulunur ve rahimdeki doku gibi görünür ve hareket eder. En sık pelvis içindeki yerlerde görülür:

  • Yumurtalıklar
  • Fallop tüpleri
  • Rahim yüzeyi
  • Çıkmaz (rahim arkasındaki boşluk)
  • bağırsak
  • Mesane ve üreterler
  • Rektum

Endometriyal doku, pelvisteki organlara veya peritona yapışabilir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde de bulunabilir. Ancak bu çok nadirdir. Yumurtalıklarda büyüyen endometrial doku kist (endometrioma olarak da bilinir) oluşmasına neden olabilir.

Rahim dışındaki endometriyal doku, hormonlardaki değişime tepki verir. Ayrıca adet döngüsü sırasında uterusun astarı gibi parçalanır ve kanar. Bu kanama, özellikle adet öncesi ve adet sırasında ağrıya neden olabilir.

Bu dokunun her ay parçalanması ve kanaması da yapışıklık adı verilen skar dokusuna neden olabilir. Bazen yapışıklıklar organları birbirine bağlar. Yapışmalar da ağrıya neden olabilir.

Endometriozisin semptomları genellikle zamanla kötüleşir. Çoğu durumda, tedavi durumun kötüleşmesini önlemeye yardımcı olabilir.

Endometriozis en çok 30'lu ve 40'lı yaşlardaki kadınlarda görülür, ancak adet gören kadınlarda herhangi bir zamanda ortaya çıkabilir. Endometriozis, hiç çocuğu olmayan kadınlarda daha sık görülür. Endometriozisi olan annesi, kız kardeşi veya kızı olan kadınlar, kronik pelvik ağrısı olan kadınların yaklaşık dörtte üçünde bulunur.

Endometriozisin ana semptomu pelvik ağrıdır. Bu tür ağrılar cinsel ilişki sırasında, bağırsak hareketleri veya idrara çıkma sırasında veya adet döngünüzden hemen önce veya sırasında ortaya çıkabilir. Adet kanaması ayda bir defadan fazla olabilir. Şiddetli endometriozis de kısırlığa neden olabilir.

Bu belirtiler endometriozis belirtisi olabilse de başka sorunların belirtileri de olabilir. bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz, doktorunuza görünün.

Endometriozisin sebebinden kimse emin değil. Çoğu kadın için adet döneminde az miktarda kan ve hücre fallop tüplerinden karın içine akar. Endometriozisli kadınlarda, tüplerden akan kandaki hücreler başka yerlere yapışır ve büyür. Endometriyal hücreler ayrıca kan ve lenf damarları yoluyla da taşınabilir.

Ağrı miktarı her zaman durumunuzun ne kadar şiddetli olduğunu söylemez. Hafif ağrısı olan bazı kadınlarda şiddetli bir durum olabilir, çok ağrısı olan bazı kadınlarda hafif bir durum olabilir.

Endometriozisli birçok kadının hiçbir semptomu yoktur. Aslında, hamile kalamazlarsa önce endometriozis olduğunu öğrenebilirler. Endometriozis, kısır kadınların yaklaşık üçte birinde bulunur.

Kadınlar genellikle hamile olduklarında semptomların hafiflediğini bulurlar. Aslında, endometriozis semptomlarını hafifletmek için kullanılan ilaçların çoğu, hamilelik sırasında üretilen hormonların etkilerine dayanmaktadır.

Endometriozis semptomlarınız varsa, doktorunuz pelvik muayene de dahil olmak üzere fizik muayene yapabilir. Pelvik ağrının diğer nedenleri ekarte edilebilirse, doktorunuz başka muayene veya ameliyat yapmadan endometriozisi tedavi edebilir.

Endometriozis hafif, orta veya şiddetli olabilir. Hastalığın kapsamı, doğrudan vücudun içine bakılarak doğrulanabilir. Bu laparoskopi ile yapılabilir (şekle bakın).

Bazen işlem sırasında az miktarda doku çıkarılır. Buna biyopsi denir. Doku daha sonra bir laboratuarda incelenecektir. Bu işlemler için size ağrı kesici verilecektir.

Endometriozis laparoskopi sırasında da tedavi edilebilir. Laparoskopi sırasında endometriyal doku bulunursa, doktorunuz hemen çıkarmaya karar verebilir.

Endometriozis tedavisi, hastalığın boyutuna, semptomlarınıza ve çocuk sahibi olmak isteyip istemediğinize bağlıdır. İlaç, cerrahi veya her ikisi ile tedavi edilebilir. Tedaviler ağrıyı ve kısırlığı bir süreliğine hafifletebilse de tedaviden sonra semptomlar geri gelebilir.

İlaçlar

Bazı endometriozis vakalarında ağrıyı gidermek için ilaçlar veya NSAID'ler (steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar) kullanılabilir, Bu ilaçlar endometriozun diğer semptomlarını tedavi etmez.
Ağrıyı azaltmak için hormonlar da kullanılabilir. Hormonlar ayrıca endometriyal dokunun büyümesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir ve yeni yapışıklıkların büyümesini önleyebilir. Yine de onları uzaklaştırmayacak. Hormon tedavisi, yumurtalıkların hormon salgılamasını durdurmak için tasarlanmıştır. En sık reçete edilen hormonlar şunları içerir:

  • Oral kontraseptifler
  • Gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) ilaçları
  • PROGESTİN
  • danazol

Bu ilaçlar tüm kadınlar için değildir. Çoğu ilaçta olduğu gibi, hormon tedavisine bağlı bazı yan etkiler vardır. Bazı kadınlar ağrının hafiflemesini yan etkilere değer bulabilir. Bu ilaçlar tüm kadınlarda ağrıyı gidermez.

Oral kontraseptifler. Doğum kontrol hapları genellikle endometriozis semptomlarını tedavi etmek için reçete edilir. İçlerindeki hormon, adet dönemini düzenli, daha hafif ve daha kısa tutmaya yardımcı olur ve ağrıyı hafifletebilir. Doktorunuz hapı adet görmenizi engelleyecek şekilde reçete edebilir.

Gonadotropin salgılatıcı hormon. GnRH, adet döngüsünü kontrol etmeye yardımcı olan bir hormondur. GnRH agonistleri, insan GnHR'sine çok benzeyen ancak doğal maddeden birçok kez daha güçlü olan ilaçlardır. Yumurtalıkları kapatarak östrojen seviyelerini düşürürler. Bu, menopoza çok benzeyen kısa süreli bir duruma neden olur.

GnRH iğne, implant veya burun spreyi olarak verilebilir. Çoğu durumda endometriozis küçülür ve GnHR kullanımı ile ağrı hafifler. Bu ilacı alan kadınlarda yan etkiler şunları içerebilir:

  • Ateş basması
  • Baş ağrısı
  • Vajinal kuruluk
  • ince kemikler

GnRH ile tedavi genellikle en az 3 ay sürer. Uzun süreli kullanımdan kaynaklanan kemik kaybı miktarını azaltmaya yardımcı olmak için doktorunuz Gn HR agonistleriyle birlikte alınması gereken bazı hormonlar veya ilaçlar reçete edebilir. Çoğu durumda, bu terapi diğer yan etkileri de azaltabilir. GnHR tedavisini bıraktıktan sonra yaklaşık hafta içinde tekrar adet görmeye başlayacaksınız.

progestin. Progestin hormonu ayrıca endometriozisi küçültmek için de kullanılabilir. Progestin, östrojenin doku üzerindeki etkilerine karşı çalışır. Progestin alırken artık aylık adet döneminiz olmayacak olsa da, düzensiz vajinal kanamanız olabilir. Progestin hap veya enjeksiyon olarak alınır. Bu ilacı alan kadınlarda yan etkiler şunları içerebilir:

  • Mood değişiklikleri
  • Ağırlık değişiklikleri
  • Şişkinlik
  • Cinsel sorunlar

Danazol. Danazol, endometriyal dokuyu küçülten başka bir hormon türüdür. Östrojen ve progesteron seviyelerini düşürür. En az 6 ay hap olarak alınır Danazol alırken artık adet görmeyeceksiniz. Danazolün yan etkileri şunları içerebilir:

  • Kilo artışı
  • Akne
  • Sesin derinleşmesi
  • Hirşutizm

 

Endometriozis ve çevresindeki yaralı dokuyu çıkarmak için cerrahi yapılabilir. En şiddetli endometriozis vakalarında, tedavi için genellikle cerrahi en iyi seçimdir. Sağlıklı yumurtalıklar ve normal follop tüpleri mümkün olduğunca sık yalnız bırakılır.

Ameliyat en sık laproskopi ile yapılır. Laproskopi sırasında endometriozis çıkarılabilir veya yakılabilir. Tüm vakalar laproskopi ile ele alınamaz. Bazen laprotomi adı verilen bir prosedür gerekebilir. Hangi yöntemin sizin için en iyi olabileceğini doktorunuzla tartışın.

Ameliyattan sonra ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz. Semptomlar geri dönebilir. Birçok hasta semptomsuz dönemi uzatmaya yardımcı olmak için hem cerrahi hem de ilaçlarla tedavi edilir.

Ameliyat olan kadınların yaklaşık yarısında semptomlar 1 yıl içinde geri döner. Hastalık ne kadar şiddetliyse, geri dönme olasılığı o kadar yüksektir.

Ağrı şiddetliyse ve tedaviden sonra geçmiyorsa histerektomi (rahiminizi çıkarmak için ameliyat) bir seçenek olabilir. Yumurtalıklarınız da alınırsa endometriozisin geri gelme olasılığı daha düşüktür. Bu işlemden sonra bir kadın artık adet görmez veya hamile kalamaz. Rahminiz ve yumurtalıklarınız alınsa bile belirtilerinizin geri gelme olasılığı çok düşüktür.

Endometriozis uzun süreli bir durumdur. birçok kadın menopoza kadar ara sıra ortaya çıkan semptomlara sahiptir. Tedavi seçenekleri olduğunu unutmayın. Bir kadın kendisi için doğru kararı vermek için doktoruyla birlikte çalışabilir.

Ayrıca endometriozis ile mücadele eden diğer kadınlarla konuşmak da yardımcı olabilir. Doktorunuzdan veya hemşirenizden bölgenizde bir destek grubu önermesini isteyin.

Endometriozis ağrıya ve kısırlığa neden olabilir. Genellikle başarı ile tedavi edilebilir. Birden fazla tedaviye ihtiyacınız olabilir. Herhangi bir endometriozis semptomunuz varsa, doktorunuza görünün.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası