türkiyenin barkod kodu kaç / Barkod numarası nedir? Nasıl alınır? Barkod numarası Nasıl sorgulanır ve öğrenilir?

Türkiyenin Barkod Kodu Kaç

türkiyenin barkod kodu kaç

Mutlu’dan No’lu Barkod Uyarısı

Mutlu’dan No’lu barkod uyarısı
Yerli Malı haftası nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu “Türkiye’de üretilen ürünlerin barkod numarası ile başlıyor. Dolayısıyla vatandaşlarımızın satın aldıkları ürünleri seçerken barkod numaralarının ile başlamasına dikkat etmelerini istiyorum “dedi.

Tutum, Yatırım ve Türk malları haftası İzmir Esnaf Ve Sanatkar Odaları Birliği ev sahipliğinde kutlandı. Gün nedeniyle düzenlenen toplantıya İESOB Başkanı Zekeriya Mutlu, İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Cevat Akgönüllü, Bilim Sanayi ve Teknoloji il müdürü Engin Bişar ile kurum yetkilileri katıldı.

Tüketim patlaması
İletişim alanındaki gelişmelerle zengin ülkelerin tüketim kalıplarının görülebilmesi, iç ve dış kaynaklardan beslenen kredi sistemi aracılığıyla gelirin çok ötesinde harcamaların yapıldığını belirten Zekeriya Mutlu “ Türk halkı son yıllarda bir tüketim patlaması gerçekleştirmiş, ülkemizde tasarruf oranı yüzde 20'lerden yüzde 12'lere gerilemiştir. Aşırı tüketim sonucunda cari açık milli gelirin yüzde ’larına tekabül eder hale gelmiştir. Bunlar Türkiye için oldukça yüksek oranlardır ve burada AVM'lerin de kritik rolü olmuştur. AVM’ler hem tüketimi kamçılamış hem de buralarda satılan malların daha çok ithal ürünlerden oluşması nedeniyle cari açığı beslemiştir” diye konuştu

barkoda dikkat
Ülkemizde önceden daha fazla önem verilen ancak son yıllarda eski önemini kaybeden Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’nın günümüzde yeniden öneminin arttığına dikkat çeken Zekeriya Mutlu “Üretim ve tüketim deseni uyumsuzluğunun giderilmesi, cari açığın azaltılması, İşsizlikle mücadelede başarılı olunması, Ülke kaynaklarının daha etkin kullanılabilmesi açısından halkımız tüketim yaparken öncelikle ülkemizde üretilen mallara öncelik vermelidir. Türkiye’de üretilen ürünlerin bar kodu ile başlamaktadır. Dolayısıyla, vatandaşlarımızın satın aldıkları malları seçerken bar kodlarının ile başlamasına dikkat etmesi, benzer yerlisi varsa ithal ürünü tercih etmemesi bir zorunluluk haline gelmiştir” dedi.


Türkiye’de yılda 1 milyon cep telefonunun satıldığını bunun da yılda 10 milyar lira yaptığını kaydeden Bilim Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Engin Bişar “Bu konuda özellikle kamuya yapılan alımlarda yüzde 15 yerli malı şartı getirildi. Elimizden geldiğince yerli malını özendirmek ve kullanmak için çaba sarfetmek zorundayız. Özellikle bilişim ve otomotiv sektöründe dikkatli olmamız lazım. Örneğin Fransa da yabancı kelimeyle yerli malı ürünün reklamı dahi yapılamıyor. ‘Vatanın seven insan yabancı ürün almaz; benim param var istediğimi alırım’ şeklinde iki görüş var. Dilerim birinci görüş Türkiye’deki hakim görüş olur” dedi.

İthal ürünlerin tüketiminin artışını yöresel ürünlerin arttırılmasıyla önlenebileceğini belirten Gümrük ve Ticaret İl Müdürü Cevat Akgönüllü de “Yerli mallarında yöresel ürünlere yönelmeliyiz, esnafımızı bu konuda desteklemeliyiz. Yöremize sahip çıkarsak ülkemizin geneline sahip çıkacağımızı düşünüyorum” dedi.

Yerli ürünlerin kullanılması adına her türlü çalışmayı yaptıkların dile getiren İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin de “Son günlerde yerli otomobil prototipinin ön çıkmasıyla devrim otomobilini kötüleyen güçlerin yeniden sahneye çıkarak yeni yerli otomobilin kötülenmesi ortamını yaratmışlardır. Devrim otomobillerini başına gelen bukez de prototipi çizilen yeni yerli otomobilimiz için sahneye konmuştur. “dedi.

 

 

 

Barkod numarası ile ürünün yerli olduğu anlaşılır mı?

Sosyal medyada paylaşılan bir iddiada barkod numarası ile başlayan ürünlerin Türk malı olduğu belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Oktay Saral tarafından iddiaya ilişkin atılan bir tweet, 11 binin üzerinde retweet alırken 20 bine yakın kullanıcı tarafından beğenildi.

Barkod numaralarındaki önekinin Türkiye'ye tahsis edildiğini söylemek mümkün. Öte yandan bu önek ürünün üreticisi tarafından konabileceği gibi ürünün ithalatçısı veya dağıtıcısı tarafından da konabiliyor. Bu açıdan barkod numarasının ile başlamasının ürünün Türk malı olduğunu göstereceği iddiası doğru değil.

ve önekleri GS1 organizasyonu tarafından Türkiye'ye tahsis edilmiş

Küresel çapta kullanılan barkodlama sistemi, GS1 sistemi olarak biliniyor. GS1 isimli organizasyonun oluşturduğu barkod standartları kapsamında Türkiye'ye ve öneklerinin tahsis edilmiş olduğu görülüyor.

GS1 Türkiye'nin konuyla ilgili hazırladığı ülke önekleri listesinin giriş kısmında bu analize konu olan iddiaya ilişkin bir uyarıda bulunuluyor:

GS1 Tanımlama Numaraları ürünün hangi ülkede üretildiğini tespit etmekte kullanılamaz!

GS1 Tanımlama Numaraları ürünün menşei hakkında bir bilgi içermez!

Bu bağlamda GS1 Türkiye'nin ve öneklerine ilişkin hazırlamış olduğu bir makalede ek olarak şu vurgular yer alıyor:

GS1 barkod ve numaralama sisteminin temel amacı bilgi sistemlerine daha hızlı ve doğru bilgi aktarılmasını sağlayarak tedarik zinciri yönetiminde etkinliği ve verimliliği artırmaktır. GS1 Üye organizasyonlarının farklı öneklere sahip olmasının sebebi ürünlerin menşeini belirlemek değil, dünya üzerinde kullanılan herhangi iki numaranın birbiriyle çakışmasının önüne geçmektir. GS1 Sistemi kapsamında ürünlere verilen barkod numarasının üreticisi tarafından verilmesi tavsiye edilmekle birlikte zorunlu tutulmamıştır, ürün dağıtıcısı, ihracatçısı hatta ithalatçısı tarafından da numaralandırılabilir.

Bu bilgiler ışığında önekine sahip ürün barkodlarının tümünün Türk malı olduğu çıkarımının yanıltıcı olabileceğini ifade etmek mümkün. önekine sahip bir ürün Türk malı olabileceği gibi ithalatçısı tarafından numaralandırılmış yabancı menşeli bir ürün de olabilir.

Türk menşeli olmayan ürünlerde de aynı öneke rastlanabilir

Bu açıdan günlük yaşamda satın alınan ve Türk menşeli olmadığı bilinen bazı ürünlerde önekine kolaylıkla rastlanabileceği de söylenebilir.

Benzeri biçimde Türk menşeli olan ama yurtdışında satılan ürünlerin de önekine sahip olmaması gibi durumlarla karşı karşıya gelinebilir. Hatta eğer dağıtıcı firma yabancıysa Türk menşeli bir ürünün yurtiçinde de öneki dışında farklı bir öneke sahip barkodla satışının yapılabileceğini ifade etmekte fayda var.

Özetle barkod numarası ile başlayan ürünlerin her zaman Türk malı olacağı söylenemez. Ürün Türk menşeli olabileceği gibi barkod ürünün ithalatçısı veya dağıtıcısı tarafından da yerleştirilmiş olabilir. Bu bağlamda bu analize konu olan iddianın doğru olmadığı söylenebilir.

Kaynak: funduszeue.info

Bu Habere Tepkiniz

TÜRKİYE&#;NİN BARKOD NUMARASI

veya Önekinin Nasıl Anlaşılması Gerekir ?

Ülkemizde zaman zaman yerli malı kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla barkod numarası (GTIN) ile başlayan ürünlerin satın alınmasını teşvik eden kampanyalar yürütülmektedir. Ancak söz konusu kampanyaların tüketiciler açısından yanıltıcı olmaması için aşağıdaki hususların dikkate alınması gerekmektedir.

Barkod Sistemi (GS1 Sistemi) merkezi Brüksel’de bulunan GS1 Organizasyonu tarafından yönetilmektedir. GS1 Organizasyonu GS1 Türkiye&#;ye veya önekini tahsis etmiştir, başka bir ifade ile GS1 Türkiye üyelerine veya öneki ile başlayan firma önekleri vermektedir. Firmalar da bu firma öneklerini ürünlerini numaralandırmakta kullanmaktadır.

GS1 barkod ve numaralama sisteminin temel amacı bilgi sistemlerine daha hızlı ve doğru bilgi aktarılmasını sağlayarak tedarik zinciri yönetiminde etkinliği ve verimliliği artırmaktır. GS1 Üye organizasyonlarının farklı öneklere sahip olmasının sebebi ürünlerin menşeini belirlemek değil, dünya üzerinde kullanılan herhangi iki numaranın birbiriyle çakışmasının önüne geçmektir. GS1 Sistemi kapsamında ürünlere verilen barkod numarasının üreticisi tarafından verilmesi tavsiye edilmekle birlikte zorunlu tutulmamıştır, ürün dağıtıcısı, ihracatçısı hatta ithalatçısı tarafından da numaralandırılabilir.

Bu sebeple bir ürünün barkodunun veya ile başlaması o ürünün kesinlikle Türkiye’de üretilmiş olduğunun garantisi değildir. İthalatçı bir firmanın, GS1 Türkiye’ye başvurarak almış olduğu veya ile başlayan firma öneki ile ithal ettiği ürünü numaralandırması GS1 Sistemi açısından bir sakınca taşımamaktadır. Benzer şekilde bir ürünün veya dışında bir numara ile başlaması da o ürünün kesinlikle Türkiye dışında üretilmiş olduğunun göstergesi değildir. Ülkemizde de üretim yapan uluslar arası firmalar merkez ofislerinin bulunduğu yerden almış oldukları firma öneki ile ülkemizde üretilen bir ürünü numaralandırabilir.

BARKOD TESCİL

Barkod Nedir?

Çeşitli boyutlarda dik çizgiler ve boşluk bölmelerinden oluşan ve girilen biliginin otomatikman aktarılmasını sağlayan bir yöntemdir. Barkod bilgisi olarak ürüne ait stok kod numarası, seri numarası, personel kodlaması gibi bilgiler girilebilir. Bu bilgiler her seferinde klavye ile girilmesi uzun ve meşakkatli bir işlem olabilir. Zaman kaybı işgücü kaybı gibi etkenler barkod sisteminin varlığını ortaya koymuştur.

Barkod Sistemi Nasıl Çalışır?

Ürüne özgü ve ürüne atanan numara bilgisayar sistemine girilir ve bilgisayarda tutulur. Sonrasında referans numarası kanalı ile bilgiye erişim sağlanmış olunur. Bir mağazada rafta bulunan bir üürüne ait barkod numarası ürünün fiyatı ve detayı hakkında bir bilgiyi içermemektedir.Ürünle ilgili fiayat ve diğer bilgileri bulunulan mağaza derlemektedir.

Barkod Sembolleri

Barkodun kendine ait bir terminolojisi ve kuralları bulunmaktadır. Barkodlar 0 ve 9 arasındaki rakamlar, alfabedeki karakterleri ve diğer karakterleri de içerebilriler.Şu an dünyada kullanılan birçok barkod alfabesi çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları sadece rakalmları kullanırken, harf veya sembolleri de kullanan sistemler veya her iksini de beraber kullanan sistemler de mevcuttur.
Uluslararası kullanılan sistemlerden EAN sistemi Türkiye’nin de kullandığı dahil olduğu bir sistemdir. Markate ve mağazalarda kullanılmaktadır bunun yanısıra ISBN ve ISSN numaralarında da kullanılmaya başlanacaktır.
13 karakterden oluşan il 3 rakam ülke kodunu gösterir mesela Türkiyenin Barkod Numarası ’ dur. Ülke numarasından sonraki 4 rakam bölümü ise firmaya atanan numaradır. Firma kodundan sonra ise 5 karakter ise ürüne ait numarayı ifade etmektedir.
Dördüncü ve son kısım ise kontrol kodu dur. Kontrol kodu belirlenmiş bir formulasyon ile hesaplanan kontrol numarasıdır.

Barkod Numarası Alma;

Barkod numarası alabilmek için şahıs veya tüzel kişilik aşağıdaki evraklar gereklidir.
•    Kişiye veya firmaya ait vekaletname
•    Barkodun uygulanacağı ürünlere ait liste
•    Noterden onaylatılması geren taahhütname
•    En son mali yıla it gelir tablosu (mali müşavir onaylı olması gerekir)
•    Firma yeni kurulmuş ise ticaret sicil gazetesi
•    Firma gelir beyan etmemişsse dahi boş imzalı bir gelir tablosu
•    Firmanın kayıtlı olduğu ticaret sanayi odası kayıt belgesi

Barkod Numarası Alındıktan Sonra

Barkod 1 yıl süre ile tahsis edilir. Bir yıl sonunda harç bedeli yatırılarak süre uzatılmaktadır.
Barkod Devir
Barkod alındıktan sonra başka bir kurum veya şahıs firmasına devri yapılabilir. Devir için gereken belgeler aşağıda sıralanmıştır.
•    Noterde hazırlanmış devir sözleşmesi
•    Devir alan firmanın imzaladığı taahhütname
•    Devir alan fimanın oda kayıt belgesi
•    Devir alan firmaya iat imza sirküsü

Barkod Tescil Numarası alma ile ilgili işlemlerinizde Sistem patent uzmalarına danışabilirsiniz.

Kategori: Ekonomi, Gündem

Etiketler: veya Önekinin Nasıl Anlaşılması Gerekir ?, TÜRKİYE'NİN BARKOD NUMARASI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası